Dodaj do ulubionych

W dawnym barze Barbara będą promować stolicę ku...

29.02.12, 21:30
błagam, - "kultowy" bar Barbara ? nie można było użyć innego określenia ?
Czy słowo "kultowy" dla redaktorstwa jest synonimem słów popularny, znany czy lubiany ?
tekst o kult-urze więc słowo kult-owy musiało się pojawić ? Co jeszcze jest "kultowe" ? Przejście podziemne na Świdnickiej ? Toaleta na Placu Solnym ? Sklep spozywczy "Rondo" (a przepraszam, to akurat zdaniem GW faktycznie było "kultowe" miejsce we Wrocławiu,pamietam że takie słowa padły w artykule o inwestycji Thespian)

kiedyś słowo "kultowy" było było wyznacznikiem czegos ekskluzywnego, elitarnego, wyjątkowego. Teraz wszystko może być ''kultowe".
Dziękuję za strywializowanie tego określenia.

Obserwuj wątek
    • Gość: Apropos Re: W dawnym barze Barbara będą promować stolicę IP: *.dynamic.chello.pl 29.02.12, 21:54
      Tak dokładnie, to się to zwało dodatkowo "Gastrodom"
    • pleple.pl Bardziej martwi mnie: 29.02.12, 22:09
      "Urząd miasta planuje ograniczyć ruch samochodowy na ul. Kazimierza Wielkiego i jednocześnie zlikwidować przejście podziemne przy ul. Świdnickiej. Chodzi o to, by piesi chodzili górą, a ulica stała się deptakiem."

Oznacza to bowiem, że już niedługo chcą to zrobić i znów będzie nie tylko na etapie pomysłu ale i wykonawstwa wielkie nieporozumienie..

A wykorzystanie "podziemi" pod funkcje kulturalne, by wraz z biurem tworzyły integralną całość, to już pełna fikcja... No, chyba że z podziemiami na 1 Maja się pomylił.
      • Gość: Łoś_bimbacz PRomocja POnad wszystko! IP: *.ip.netia.com.pl 29.02.12, 22:32
        > "Urząd miasta planuje ograniczyć ruch samochodowy na ul. Kazimierza Wielkiego i
        > jednocześnie zlikwidować przejście podziemne przy ul. Świdnickiej. Chodzi o to
        > , by piesi chodzili górą, a ulica stała się deptakiem."

Chyba pustakiem jak Szewska, ale PRomocja Stolicy Wszystkich Stolic wymaga ofiar.....Tylko dla kogo ta PRomocja, dla etatów urzędników?
        • Gość: bjk Re: PRomocja POnad wszystko! IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.03.12, 12:18
          A mnie się bardzo podoba ten pomysł. Nie wiem co masz na myśli pisząc, że Szewska jest pustakiem, ale ja bardzo często tamtędy przechodzę i w ciągu dnia widuję sporo ludzi. Jest to alternatywa dla zatłoczonej Świdnickiej, której unikam, choćby ze względu na przejście podziemne.
    • januszz4 Do dzisiaj pamiętam 29.02.12, 22:53
      Do dzisiaj pamiętam, jak za studenckich czasów z końcem lat 60. ubiegłego wieku siedziałem kiedyś w Barbarze i delektowałem się jakimiś naleśnikami. Stolik stał w pobliżu ściany wyłożonej kamykami rzecznymi polakierowanymi lakierem bezbarwnym (to był typowy wystrój ówczesnych lokali). W pewnym momencie wydawało mi się, że ta ściana jest jakaś dziwna, jakby się ruszała. Wstałem, podszedłem bliżej i oniemiałem. Po tych kamykach wędrowały całe tabuny tłustych, dobrze odżywionych prusaków (takich z długimi czółkami i wąskimi skrzydełkami). Kolorystycznie były wtopione w tło ściany i dlatego z pewnej odległości wydawało się, że ściana się rusza. Ale naleśniki były smaczne.
      • awas_awas Re: Do dzisiaj pamiętam 01.03.12, 09:41
        Też to pamiętam. Ale bardzo mi smakował chłodnik litewski z jajkiem. Karaluchy do poduchy - samo białko. Bar Barbara - łza się w oku kręci - kiedy to było?
      • Gość: Pepe Re: Do dzisiaj pamiętam IP: *.acheron.dus.dg-i.net 02.03.12, 10:53
        kamienie może i mówią po polsku, ale... w prusaki w pruskim mieście to norma :o)
    • qwerfvcxzasd W dawnym barze Barbara będą promować stolicę ku... 29.02.12, 23:38
      Coś trzeba było zrobić z tym zrujnowanym lokalem. Zrujnowanym polityką miasta, która kolejnymi bezsensownymi deptakami i utrudnieniami dla kierowców zabija centrum. Świdnicka umarła, Szewska wbrew zapowiedziom jest martwa. Tylko Oławska dzieki Galerii Dominikańskiej i jej parkingowi jeszcze jakoś zipie.

Ok jezeli już zabieramy auta, to przynajmniej powinien być puszczony pod ścisłym centrum szybki tramwaj, który w okolicy 1 maja aż do końcowej stacji na Kozanowie powinien być poprowadzony wiaduktami.
      Tylko szybki, bezkolizyjny transport publiczny mogł uratowac to miasto ("inteligentne" swiatła nic nie dadza, bo blokuja auta, autobusy i inne tramwaje). Budujac tramwaj + w takiej formie pogrzebano wszelkie szanse.
      • Gość: dw112 Re: W dawnym barze Barbara będą promować stolicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 01:54
        a kto jest właścicielem lokalu?..................no kto ?.....................cinkciarz może
        przepraszam byznesmen
        • Gość: jjjjj Re: W dawnym barze Barbara będą promować stolicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 15:40
          no kto? znasz ze sie odzywasz?
    • qwerfvcxzasd W dawnym barze Barbara będą promować stolicę ku... 29.02.12, 23:42
      "Chodzi o to, by piesi chodzili górą, a ulica stała się deptakiem."

Po co oni mają tamtędy chodzić? Skąd - dokąd? Obecna rozwiazanie jest bardz dobre.
      Jak ludzie (bo w autach są ludzie je prowadzący) mają się przemieszczać np. z pl. Grunwaldzkiego na Szczepin? Mordujecie to miasto głupcy.
      • Gość: Jonasz króliczki IP: *.wroclaw.mm.pl 01.03.12, 08:57
        Biuro Promocji Tego i Innego. Kasa goni króliczka, czy króliczek kasę ?
    • sympatiaplus W dawnym barze Barbara będą promować stolicę ku... 01.03.12, 09:53
      Bardzo bobry pomysł. Wszystko gra: lokalizacja, tradycja wielkość, etc. Jest ok!
    • pssz Przejście mogą zamknąć w przyszłym roku. 01.03.12, 13:20
      We Wrocławskiej jest artykuł na ten temat: www.gazetawroclawska.pl/artykul/520513,kulturalnie-zamkna-przejscie-podziemne-na-swidnickiej,id,t.html
      ................
      Podoba mi się pomysł żeby zagospodarować ten pustostan, ale reszta to są pomysły oderwane od życia.
      • Gość: om Re: Przejście mogą zamknąć w przyszłym roku. IP: *.wro-com.net 01.03.12, 14:42
        A może znów zrobić w tym miejscu bar szybkiej obsługi. Przed laty takie bary były popularne. Było Tempo na ul. Piłsudzkiego, Wiking na pl.Legionów, Rumcajs na ul. Powstańców Śl. no i Barbara. Wariacją tego typu gastronomii są dzisiejsze lokale z jedzeniem na wagę.
        • Gość: stara baba Re: Przejście mogą zamknąć w przyszłym roku. IP: *.wroclaw.mm.pl 01.03.12, 18:32
          A będą w tym nowym przybytku serwować takie zrazy z kaszą jak za czasów Barbary?
    • Gość: gosc Re: W dawnym barze Barbara będą promować stolicę IP: *.play-internet.pl 03.02.13, 20:43
      a zebys wiedzial,ze bar BARBARA byl kultowy,ciebie chyba na swiecie niebylo jeszcze a bar juz byl,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka