datman 08.03.12, 14:11 Piękna galeria! Dlaczego Gazeta robi reklamę tym chuliganom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: swe Skrzywione psychiki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 14:27 Niestety robią to osobnicy rodzaju niestety ludzkiego, którzy mają skrzywione psychiki. Ta skrzywiona psychika powoduje, że pojęcie estetyki i piękna ma tak dziwaczny i chory kształt w malowanych bazgrajach. Skrzywiona psychika objawia się również agresją, chamstwem i brakiem szacunku dla innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Skrzywione psychiki. 08.03.12, 17:26 > Niestety robią to osobnicy rodzaju niestety ludzkiego, którzy mają skrzywion > e psychiki. Skrzywioną psychikę to miał ktoś kto uważał, że kupa szarego betonu jest estetyczna. Zaprojektowali by coś ciekawego od razu, i by nie kusiło... a tak samo prosiło się o malunki... ps. wow, cóż za zmasowany atak, dziennikarzom udało się odnaleźć aż trzy rysunki, i byli pod takim wrażeniem, że musieli zrobić każdemu po 5 zdjęć (statystycznie)? Toż jak pójdą na wystawę do muzeum, to zrobią jedno zdjęcie na całą wystawę - znaczy się, jakaś gorsza sztuka tam jest prezentowana :) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok ale ty zetkaf jesteś 08.03.12, 19:12 stuknięty! Zresztą to typowe dla maniaków lewaków. Podaj adres, to ci wysle ekipe i też upucują sprayem mieszkanko, ze sarego, bezsensownego betonó. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: ale ty zetkaf jesteś 08.03.12, 20:03 > stuknięty! Zresztą to typowe dla maniaków lewaków. Podaj adres, to ci wysle eki > pe i też upucują sprayem mieszkanko, ze sarego, bezsensownego betonó. Dobrze, tylko najpierw wyślij mi pisemne oświadczenie że będą to ci porządni graficiarze co umieją malować a nie tylko bazgrać. Wtedy bardzo chętnie, choć do przemalowania mam raczej autko niż dom :) Sorry, ale jeśli dla ciebie szczytem estetyki jest szary beton... no nie powiem, w Hali Stulecia czy Targowej to nawet nieźle wygląda, ale to są wyjątki, w których pomyślano także o formie architektonicznej. Na AOW... pomyślano o estetyce na niektórych odcinkach (choć trzeba przyznać, że ta estetyka zalatuje kiczem, ale i tak kolorowe pogięte rury na ekranach dźwiękowych koło stadionu jeszcze nie zostały pomalowane). Chcesz zobaczyć jak może wyglądać most - ok. 3:36 najlepiej go widać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: ale ty zetkaf jesteś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 08:24 Nawet jeśli AOW jest według ciebie czy kogokolwiek innego architektonicznie szara i nieciekawa, nikogo nie upoważnia to do niszczenia cudzego mienia i bazgrania bohomazów. Niech se "Ślunsk" wypiszą na ścianach w mieszkaniu, nikt pretensji mieć nie będzie. G.nojom należałoby uciął łapska przy samej dvpie za to co zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: ale ty zetkaf jesteś IP: 156.17.119.* 09.03.12, 10:01 a ten napis z pierwszego zdjęcia to reklama pewnej niemieckiej telewizji, czy co? bo nie kumam. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: ale ty zetkaf jesteś 10.03.12, 19:13 > Nawet jeśli AOW jest według ciebie czy kogokolwiek innego architektonicznie sza > ra i nieciekawa, nikogo nie upoważnia to do niszczenia cudzego mienia a) jakiego NISZCZENIA? Zawaliło się coś, czy co? Zdaje mi się, że malowanie elewacji jest raczej zaliczane do kategorii remontów niż niszczenia... b) a co upoważniło jakiegoś kretyna do zobrzydzenia krajobrazu? Nie mówię, żeby nie robić AOW, skądże - jedynie ją odpowiednio wkomponować albo odwrotnie, podkreślić. > i mieć nie będzie. G.nojom należałoby uciął łapska przy samej dvpie za to co zr > obili. A ciebie zamknąć w majestacie prawa - za nakłanianie do przestępstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: ale ty zetkaf jesteś IP: 78.9.102.* 09.03.12, 11:01 Apoko, autko Ci też pie...ą. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Skrzywione psychiki. IP: 217.96.51.* 09.03.12, 08:06 a już nie wspomnę o tym , że napisy są tam od paru miesięcy :P grunt to refleks ale tak serio - dobre murale czy graffiti nie jest złe - jakby miasto oddawało powierzchnie ARTYSTOM byłoby super i mogliby naprawdę upiększyć rzeczywistość:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E2rd jak kundel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 11:20 dokładnie - te siermiężne bohomazy są tam od paru miesięcy. wiadomo kto je popełnił i jakie walory umysłu prezentuje. podobnie zachowuje się pies sąsiada który musi obsikać każde nowe drzewko na osiedlu by "wyznaczyć swój teren" a jak nasra na środku chodnika to sąsiad udaje że to nie jego kundel. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf pies ogrodnika??? 10.03.12, 19:18 > ale tak serio - dobre murale czy graffiti nie jest złe - jakby miasto oddawało > powierzchnie ARTYSTOM byłoby super i mogliby naprawdę upiększyć rzeczywistość:) Skoro już ktoś do psów porównał, to ja porównam do psa ogrodnika - zarządca sam nic ładnego nie zrobi, ale artystom nie odda. To stało i prowokowało... a jakbyś ktoś porządne graffiti zrobił (murale nie, nie podoba mi się ten styl "wrocławski" :) to potem już było "naznaczone" i porządni grafficiarze by tego nie ruszyli (zawsze się jakaś hołota niestety trafi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inc. Re: Skrzywione psychiki. IP: *.pclk.net 09.03.12, 09:44 hehe dokladnie. Dodam, ze te "litery" sa tam przynajmniej od paru miesiecy więc Gazeta jak zwykle na czasie. Mi to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamillo To NIE graficiarze!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.12, 10:34 To zwykli chuligani, którzy nie mają nic wspólnego ze sztuką graffiti. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_green_light 2 pytania do znawców 08.03.12, 14:48 1.) co oznacza takie coś na zdjęciu nr 14? Jakaś twarz? Co to jest? 2.) Kto finansuje powstawanie czegoś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
enfitta Re: 2 pytania do znawców 10.03.12, 21:21 Nikt. Hobbyści dopłacają do tego interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
marqin Nie grafficiarze, tylko bydło 09.03.12, 07:53 Nie grafficiarze, tylko bydło. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Nie grafficiarze, tylko bydło 10.03.12, 19:19 > Nie grafficiarze, tylko bydło. Nazywajmy rzeczy po imieniu. No nazwijmy rzeczy po imieniu - niekompetentny jesteś, żeby to oceniać. Ot, niegroźny idiota który chce się mianować znawcą sztuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mart Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: *.ch.pwr.wroc.pl 09.03.12, 07:54 A ja mam pytanie jakim cudem na tak droga inwestycje, chlube Wroclawia, nie dorzucono drobnego procentu kasy na powloki chroniace przed idiotami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron5 Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 08:24 to co robią wandale we Wrocławiu jest tragicznym świadectwem niskiego rozwoju społeczeństwa naszego miasta,braku szacunku dla własności,braku szacunku dla pracy innych ludzi.Miasto i normalni ludzie starają się je odnowić po latach komunistycznej szarugi,wydawane są na to duże pieniądze a zakapturzone bydło po prostu niszczy tą pracę spreyami.Nie ma tego w takim nasileniu w innych miastach Polski.Nie wspominam o innych wyżej rozwinietych społeczeństwach jak choćby Czechy.Problem ten ma szerszy wymiar-ludzie,którzy przyjadą wkrótce na Euro i zobaczą te bazgroły wszędzie nie wrócą tutaj i nie wydadzą swoich pieniędzy w mieście bo nie bedą się tutaj czuli bezpiecznie.Dlatego ,ze jeśli w mieście mozna bezkarnie smarować ściany w centrum i poza nim spreyami to znaczy,że w mieście tym nie działa policja miejska ani zwykła ani nie działają mechanizmy społeczne blokujące wandalizm i agresję.Od razu też proszę kretynów,którzy będą tutaj tłumaczyć,że graffiti bazgroły to sztuka itp,oszczędzcie sobie głupich tekstów.Jak chcecie uprawiać sztukę kupcie sobie płótno,oprawcie w formacia jaki chcecie i malujcie co chcecie.Tylko to wymaga trudu i pieniędzy,na to jesteście za głupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marecki komentarz do wpisu ron5 IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 09:47 Ron5 swietny tekst! Rzeczywiscie podswiadoma nasza reakcja na wieksza ilosc bazgrolow na murach jest "uciekac z tego miejsca, tu niebezpiecznie" - czesto nie ma to sensu, ale tak normalny spokojny czlowiek reaguje. Cos w tym zreszta chyba jednak jest, skoro wystepowaly one w swojej wiekszej masie tam gdzie generalnie uwazalo sie, ze nie jest to tzw.dobra dzielnica, na tych wszystkich Bronxach, Kreuzbergach, itp. "Wystepowaly" bo na Zachodzie obsmarowywanie murow wyszlo juz z mody, czasem jakis Arab czy ktos podobny cos po swojemu nabazgroli, ale generalnie to juz nie jest "cool". Swoje robi tez powloka ochronna stosowana na wazniejszych obiektach miast zachodnich. U nas poki co kwitnie to sobie w najlepsze, lokalne zuliki sa przekonane, ze obsmarowujac odnowione czy nowo wybudowane obiekty sa bardzo awangardowi i nowoczesni a tak naprawde to wioche i zascianek reprezentuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartekjamajka Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: 194.251.119.* 09.03.12, 10:52 "Od razu też proszę kretynów,którzy będą tutaj tłumaczyć,że graffiti bazgroły to sztuka itp,oszczędzcie sobie głupich tekstów." sam pokazujesz ze jestes ograniczonym kretynem z klapkiami na oczach, ktory nie dopuszcza do swojego ptasiego mozdzku innego toku myslenia !! jaka kolwiek dyskusja z Toba nie ma sensu ... to jest przykre ze w tym pieknym i, na pierwszy rzut oka, otwartym miescie zyja tacy ludzie .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartekjamajka Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: 194.251.119.* 09.03.12, 10:59 "jak chocby Czechy" najpierw poczytaj zanim zaczniesz siac zamet www.google.com/search?hl=pl&biw=1464&bih=931&q=prague+graffiti&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=F9RZT9P8OYuXmQWarvWaDw Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic 10.03.12, 19:28 > to co robią wandale we Wrocławiu jest tragicznym świadectwem niskiego rozwoju s > połeczeństwa naszego miasta,braku szacunku dla własności,braku szacunku dla pra > cy innych ludzi. Co szczególnie widać na pomalowanych sypiących się ścianach... ktoś włożył tyle wysiłku żeby sobie zrobić oryginalny "tynk strukturalny", przez kilkadziesiąt lat doprowadzał do takiego stanu, a tu przyjdzie hołota i mu odmaluje :) > Miasto i normalni ludzie starają się je odnowić O ile się starają... już rzucałem propozycję URZĘDOWYCH NAKAZÓW ODNAWIANIA ELEWACJI - każdy kto zgłosi że mu wandale pomalowali ścianę, a miał ją nie odnowioną, powinien płacić karę za zobrzydzanie krajobrazu :) > po latach komunistycznej szarugi Bo obwodnicę to zrobili taką kolorową, że hoho... > Nie ma tego w takim nasileniu w innych miastach Polski. To ty chyba w innych miastach nie byłeś. A znasz genezę powstania grafitti? To był sprzeciw... PRZECIW NUDZIE ARCHITEKTONICZNEJ I SZAROŚCI. To jak to było, że ludzie po latach komunistycznej szarugi starają się to zmienić? > Nie wspominam o innych wyżej rozwinietych społeczeństwach jak choćby Czech > y. Ameryka, Niemcy - też mają grafitti. Chyba nie powiesz, że to niżej rozwinięte społeczeństwa? > Problem ten ma szerszy wymiar-ludzie,którzy przyjadą wkrótce na Euro i zobacz > ą te bazgroły wszędzie nie wrócą tutaj i nie wydadzą swoich pieniędzy w mieście > bo nie bedą się tutaj czuli bezpiecznie. Po pierwsze, KTO PRZYJEDZIE na euro? KIBICE... np. tacy co malują ŚLĄSK na betonie dróg :) > arnie smarować ściany w centrum i poza nim spreyami to znaczy,że w mieście tym > nie działa policja miejska ani zwykła ani nie działają mechanizmy społeczne blo > kujące wandalizm i agresję. W mieście, w którym poza rynkiem jedynym kolorem są grafitti nie działają mechanizmy estetyczne blokujące nudę i szarość. > Od razu też proszę kretynów,którzy będą tutaj tłumac > zyć,że graffiti bazgroły to sztuka itp,oszczędzcie sobie głupich tekstów. Bo twój mózg jest już tak wypełniony Mundrością, że już nic się nie zmieści? Więc może pora poszerzyć móżdżek i horyzonty myślowe? > cecie uprawiać sztukę kupcie sobie płótno a czemu akurat płótno? A rzeźba, literatura, itp.? Sztuka wyraża się w wielu formach - grafitti może być jedną z nich. Ale aby to zrozumieć, to trzeba poszerzyć swoje horyzonty myślowe... np. o Ostatnią Wieczerzę Da Vinciego, która przecież była też formą grafitti. Albo o malunki zamku bodajże Grodno, które to wyróżniają ten zamek a nie świadczą o jego dewastacji... W okolicach Jeziora Bodeńskiego widziałem całe artystycznie wymalowane dawne domy, zdaje się objęte opieką konserwatorską - ale co tam, to sztuka nie jest, bo nie na płótnie. Co do wysiłku, pieniędzy - jeśli uważasz, że ktoś "wandalom" rozdaje spraye za darmo... no cóż, masz dziwne postrzeganie rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
pearlchili Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali grafficiarze 09.03.12, 08:19 Pomijając to, że te rysunki są tam już od dawna, to stwierdzam, że bardzo dobrze, że tam są. Przynajmniej nie jest tak nudno jadąc AOW. Moim zdaniem przede wszystkim w ręce graficiarzy powinny trafić betonowe osłony AOW przy stadionie, one aż się proszą o coś z piłkarskimi motywami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Może niech zaczną od twojego domu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 08:30 Bo ja jako podatnik dorzucający się do wszystkich tych budowli jak AOW czy stadionik nie życzę sobie ohydnych bazgrołów na nowiuśkich obiektach. Wygląda to obciachowo i rodzi wrażenie, że nikt nie pilnuje takich miejsc - a więc nie jest bezpiecznie. Normalnym odruchem jest unikanie takich okolic, gdzie bezkarnie grasują "kaptury" ze sprayem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Może niech zaczną od twojego domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 08:45 jeśli by było DOBRE graffiti to ok ale napisy mnie odrzucają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmb Re: Może niech zaczną od twojego domu? IP: *.static.korbank.pl 09.03.12, 09:51 A co, spacerujesz po AOW ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartekjamajka Re: Może niech zaczną od twojego domu? IP: 194.251.119.* 09.03.12, 10:56 w d** byles i g** widziales ! www.youtube.com/watch?v=3_d6pSPsHWk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Itsme Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: *.internetia.net.pl 09.03.12, 08:47 Winne temu są władze miasta, które nie reagują z odpowiednią energią na tego rodzaju "artystyczne" ekscesy. Co za trudność namierzyć graficiarzy. Władze W-wia w aspekcie estetyki, niestety nie przemęczają się. Nie egzekwują od właścicieli posesji, ogrodów , mnóstwa sklepików porządku w ich otoczeniu. Efekt dla człowieka z jakim takim poziomem estetyki jest przerażający. Jeżeli poziom widzenia porządku wielu Wrocławian pozostawia wiele do życzenia tzn. władze naszego miasta ich reprezentują. A ja tego nie chcę. Chcę wiedzieć co do EURO 2012 prez. W-wia& s-ka, zamierza w tej dziedzinie zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kochaj.forumowicza.jak.siebie może niech Ci samochód pomalują, jak Ci się podoba 09.03.12, 13:57 może niech Ci samochód pomalują, jak Ci się podoba. Ja jestem za wyłapywaniem "artystów" i obciążaniem ich kosztami przywrócenia do stanu pierwotnego. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: może niech Ci samochód pomalują, jak Ci się p 10.03.12, 19:32 > może niech Ci samochód pomalują, jak Ci się podoba. Widzisz, chciałem, niestety za drogo wychodziło... jeśli jednak popatrzysz po autach, to część ludzi ma różne ozdobne naklejki (nie tylko maskujące odpryski), ozdobne wlewy paliwa, itp. Auta ozdobione jakimś "bohomazem" można nawet kupić w salonie, i chyba o czymś świadczy że jest to usługa dostępna SERYJNIE, a nie w formie jakiejś wysoko specjalizowanej usługi... Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Sorry za to, że się powtarzam... 09.03.12, 08:44 Ale jak już kiedyś na forum pisałem JEDYNĄ skuteczną metodą walki z grafitti jest usuwanie/zamalowywanie bohomazów tak szybko, jak tylko się da, najlepiej tego samego dnia. Powinna powstać specjalna grupa straży miejskiej, taka lotna brygada, zajmująca się usuwaniem grafitti na wezwanie telefoniczne i na koszt miasta (bo inaczej wielu właścicieli obiektów machnie ręką żałując kasy). Proste i wcale nie takie drogie, a o wiele pożyteczniejsze od innych aktywności pajaców w czarnych mundurkach. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Święta racja 09.03.12, 13:14 Krótki czas "ekspozycji" bohomazu powoduje, że oszpecanie danego miejsca przestaje im się opłacać. Mój nowoodnowiony blok w centrum też zdążyli obesr.... Mówię w administracji, że to trzeba likwidować tak szybko jak się da - wiaderko fabry w pogotowiu trzymać i tyle. A ten mi mówi: "eee, panie, i tak znów przyjdą, szkoda roboty..." I właśnie takie podejście daje pożywkę wandalom. Odpowiedz Link Zgłoś
dsw80 Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali grafficiarze 09.03.12, 08:51 O ile pamiętam to już w grudniu były. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Zlikwidować SM! IP: *.ae.wroc.pl 09.03.12, 08:59 Gdzie była straż miejska?! Pewnie łapała starsze panie z tulipanami i walczyła z koziołkami z menu przed knajpami na rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
bartekjamajka brawo, piekna galeria 09.03.12, 09:00 wreszcie ktos zaczal upiekszac ten szary beton !! a dodatkowo miasto powinno finansowac graficiarzy ktorzy maluja wrzuty Slaska Wroclaw ! przeciez to promocja miasta, nie wspominajac ze miasto jest udzialowcem klubu !! wiecej kolorowego grafiti w tym szarym miescie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: brawo, piekna galeria IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.03.12, 09:20 ani to ladne, ani to inteligentne... "Respektuj tw litery"... mam sobie w domu oltarz zrobic i sie modlic do literek K, W i S? jesli grafika to z pomyslem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bhdgfiw Re: brawo, piekna galeria IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.12, 12:07 akurat jesli chdzi o TE litery to nie wypowiadaj sie jesli nie wiesz o co chodzi : ) pozdro dla kumatych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eldenor Re: brawo, piekna galeria IP: *.internetunion.pl 09.03.12, 09:42 Promocja miasta? Nie wiem jak bardzo trzeba być poje...nym żeby bazgrać po ścianach nazwę jakiegoś zje...nego klubu co 10 metrów... jak tak bardzo go kochacie to idźcie do kibla dam wam chwilę, zróbcie co trzeba.. W Gdańsku, Elblągu czy Warszawie nikt nie chodzi z 'flajmajstrem' i nie ma potrzeby zje..nia jakiegoś muru bo i po CH...J ku...wa jego mać! Nikomu w niczym to nie pomoże a na pewno klub z tego powodu nie zyska... Getto jakieś pie...dolone sobie zrobili, co za kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: brawo, piekna galeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 11:28 To udostępnij młocie swój dom albo mieszkanie na takie beznadziejne maziaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel gebski Re: brawo, piekna galeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 18:40 A żeby własnymi zębami (jeśli je mają) to zeskrobywali... Banda oszołomów! Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: brawo, piekna galeria 10.03.12, 19:35 > wreszcie ktos zaczal upiekszac ten szary beton !! Co do upiększania betonu, to popieram, ale akurat to nie był jakiś wyzywająco piękny pokaz kunsztu malarskiego. Zapraszam do Szczecina, na wałach zajrzyj pod trasę zamkową, Gorzów też trochę upiększył kolejową estakadę w pobliżu mostu staromiejskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
grubator Spoko jest 09.03.12, 09:04 jest WKS, jest Śląsk, jest "71" o co chodzi? beton lepszy? w Rynku moze nie wygladaloby, ale pod jakims wiaduktem? komu to przeszkadza? Spoko jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b52t Re: Spoko jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 09:24 (przy założeniu, że to jest na poważnie), nie mam żadnego problemu z graffiti, nawet literami, ale czarny (bitex) + chrom + ewentualnie kolorowe in-line'y czy out-line'y = za ok. 12 miesięcy szara pulpa z (ewentualnymi) kolorowymi dodatkami. graffiti miało kolorować szare tła, a nie błyszczeć przez chwilę i stać się tym z czym się walczy. nie wspominając, że jednymi z niepisanych zasad graffiti było unikanie dewastacji nowych obiektów, odremontowanych obiektów, obiektów sakralnych, pomników - wszystkiego tego przestrzegano jeszcze 10 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: Spoko jest IP: *.nik.gov.pl 09.03.12, 11:39 syfiarze, w tym brzydkim bo brudnym i zaniedbanym mieście to i tak nie jest problem, ale zadowolenie z tego że ktoś zasyfił nowe budowle - jest takie, no - WROCŁAWSKIE, jak wyniki uzyskiwane przez słońce ostrzeszowa w kolejnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
chmjel Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali grafficiarze 09.03.12, 09:30 "Respektuj te litery" jest spoko. Napis pojawił się może tydzień po otwarciu AOW, nie ma już o czym pisać szanowna Gazeta? Ja bym go zostawił. Jest abstrakcyjny, niedorzeczny, absurdalny. Bardziej zdobi niż szpeci. Zawsze wywołuje u mnie uśmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest077 Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 09:45 Dokładnie - też uważam, że napis jest ok. Nikogo nie obraża, może nie jest najładniej wykonany, ale pomysł na hasło jest dobry, założę się że wszyscy się zastanawiają o co chodzi ;] Jedyne, co bym tam zmienił to zawołał graficiarzy, żeby poprawili jego wykonanie. I faktycznie to dziwne, bo napis pojawił się natychmiast po otwarciu AOW a piszą o nim dopiero teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: 176.31.202.* 09.03.12, 09:49 Ale irytuje mnie widok tej namalowanej pedalskiej niby czaszki Odpowiedz Link Zgłoś
szafir51 Nie graffiti tylko brzydkie i toporne napisy 09.03.12, 11:14 Dla mnie graffiti to kolorowe, ciekawe obrazy, niosące za sobą przesłanie i skłaniające do refleksji. Bunt artystyczny, krzyk nowego pokolenia o uwagę. Te napisy są równie brzydkie jak ten beton. Mazanie jakiś krzywych liter to dla mnie żadne graffiti, albo "Graffiti" dla tych, co nie potrafią nic porządnego namalować. dla mnie to jest graffiti: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Banksy.on.the.thekla.arp.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: Nie graffiti tylko brzydkie i toporne napisy IP: 91.90.161.* 09.03.12, 11:38 łapać gnojów, wyceniac szkody, bezwzględny nakaz zapłaty, nie zapłaci to do pudła. Niech mu pod prysznicem recydywa zrobi dobrze od tyłu. Co za śmiecie, co oni muszą mieć we łbach, skoro zasyfiają wszystko dokoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rydz Re: Nie graffiti tylko brzydkie i toporne napisy IP: 195.116.249.* 09.03.12, 14:29 Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Nie graffiti tylko brzydkie i toporne napisy 10.03.12, 19:43 > łapać gnojów, wyceniac szkody, bezwzględny nakaz zapłaty, Gorzej jak się okaże, że w wyniku niektórych "maziajów" POPRAWIA SIĘ ESTETYKA terenu (choć nie mówię o tym na AOW), i "wandalom" powinno się tak naprawdę zapłacić? > Co za śmiecie, co oni muszą mieć we łbach, skoro zasyfiają wszystko dokoła. Śmiecie, to ja mam na chodniku, bo bydło posprzątać nie umie i rzuca gdzie popadnie, ostatnio gościu powyciągał wszystko ze śmietnika żeby jakiś kartonik na coś wyciagnąć. Niestety, wiele ścian, ZWŁASZCZA WE WROCŁAWIU, jest w tak obskurnym stanie, że pozostaje niewielki wybór: albo zrobić film wojenny, albo zamalować, chociażby jakimś grafitti. Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali grafficiarze 09.03.12, 11:42 Na całym świecie nie wynaleziono jednego skutecznego sposobu na taką dewastację. Już przestałem się denerwować, po prostu powiedziałem sobie, że jest to choroba, przez którą spłeczeństwo musi przejść. Skończy się na to moda, a na Zachodzie już się kończy, to i u nas z pewnym opóźnieniem też problem zniknie. To prawda, do tego czasu poniesiemy duże straty w wymiarze materialnym i estetycznym, no ale nie takich debili przetrzymaliśmy. Nie znaczy to, że oczywiście powinniśmy biernie się temu przyglądać. Najlepsza jest prewencja, stosowanie powłok ochronnych, ale także w szkołach powinno się na ten temat prowadzić z młodzieżą rozmowy uświadamiające. Przypuszczam zresztą, że policja wie kto to robi, tylko jest problem złapania za rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tata Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 23:25 Po pierwsze na zachodzie moda wcale się nie skończyła na to patrz Berlin a nawet Paryż po prostu na zachodzie mają lepszy system usuwania wszelkich przejawów dewastacji na który łożą sami mieszkańcy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gienzo Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali grafficiarze 09.03.12, 11:44 Myślę, że trzeba się do tego przyzwyczaić. Ja bym to porównał z sikaniem psa na drzewo czyli zaznaczanie terenu! Obwodnica jest wrocławska więc są wrocławskie grafitty ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: *.ib.pwr.wroc.pl 09.03.12, 12:03 Nie można się przyzwyczajać do złego. Takich gnojów trzeba ogniem tępić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobbudowniczy Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 13:04 Osiedlowa dzicz przeniosła się na obwodnicę. Po co tam są kamery, nie potrafią złapać kilku patałachów ze sprayem? Odpowiedz Link Zgłoś
sebsebka Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali grafficiarze 09.03.12, 14:33 Graficiarze?! Przecież to zwyczajni debile i wandale. Nie rozumiem, dlaczego Gazeta robi im jeszcze bezpłatną reklamę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali grafficiarze 09.03.12, 14:35 no ale to graffiti od początku funkcjonowania obwodnicy sobie jest... też się obudzili państwo dziennikarze.... Odpowiedz Link Zgłoś
smrodek71 Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali grafficiarze 09.03.12, 15:13 najgłupsi są ci kibole z puszką farby za 7 zł i malujące te czaszki wszędzie.... tak zostanie po was na lata łuszcząca się farba na brudnych blokach - czujcie się dumni z tej 3 ligowej drużyny.... i waszego blokersowego poczucia estetyki do boju malujcie - ciężka misja zrobić to miasto jeszcze brudniejszym i nieestetycznym ale wam się udaje - BRAWO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Botwina Lepszy szary beton od obrazków?? IP: *.internetia.net.pl 09.03.12, 15:22 Dla mnie to bomba te malowidła.Lepiej sie prezentują niz szary beton.Jesli nie ma tam zadnych wulgarnych napisów to wszystko jest w porzadku i zachęcam tych malarzy do większej aktywnosci bo tych poszarzałych ,brudnych ścian w naszym miescie nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqqppp Re: Lepszy szary beton od obrazków?? IP: *.igig.up.wroc.pl 09.03.12, 16:07 To proszę zaprosić tych panów (?) do swojego domu i niech tam rysują a nie niszczą cudzą (wspólną czyli nie tylko ich) własność. Mnie się podobają kwiatki narysowane na masce samochodu gwoździem więc może na Pani samochodzie narysuję i będę przekonywał że to lepsze niż monotonia koloru.... Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Lepszy szary beton od obrazków?? 10.03.12, 20:00 > To proszę zaprosić tych panów (?) do swojego domu i niech tam rysują a nie nisz > czą cudzą (wspólną czyli nie tylko ich) własność. Widzisz, JA SWÓJ DOM wyremontowałem, odmalowałem, żeby w nim było ładnie. Niech wymalują te wszystkie betony na AOW żeby było ładnie - i wtedy nie będę popierał ich malowania. Niestety, te szare betony SAME PROWOKUJĄ DO POMALOWANIA... dodajmy, że wielu badaczy tego zjawiska podkreśla, że grafitti jest w dużej mierze formą sprzeciwu przeciw szarości... szarości betonu, zniszczonych ścian, itp. To, że występuje głównie na obszarach biedniejszych nie jest dowodem na to, że to przejaw prostactwa biednych - to raczej wynik tego, że w biednych dzielnicach więcej jest obdrapanych ścian, szarych i czarnych od brudu... Odpowiedz Link Zgłoś
zap1957 Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali grafficiarze 09.03.12, 16:04 Te prostaki znają tylko trzy słowa. Jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: *.centertel.pl 09.03.12, 17:23 To graffiti to już tak trochę dano jest na wiaduktach. Widać, że gazeta ma zapłon iskrowy z zalanej mułem świecy. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali grafficiarze 10.03.12, 01:49 Ale macie problemy, niech was kaczki. Sprzedam wam patent, jak się pozbyć tych napisów w jeden dzień. Nasmarujcie na każdym coś w rodzaju "jezus dupa" i władze sobie mało kulasów nie połamią, tak szybko będą zamazywać treści "obrażające" okupanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: *.wroclaw.vectranet.pl 10.03.12, 11:18 Dziecko wychowane w pełnej, normalnej rodzinie, wynosi dobre wzorce z domu rodzinnego. Wandal wychowany w patologicznym domu, dziedziczy geny i tworzy nową patologię. Żadna szkoła nie jest w stanie zmienić tego wyrzutka w normalnego człowieka, on już na zawsze będzie miał psychiczne zaburzenia. Czasami się zdarzały odchyły od normy w porządnych domach, to ojciec pasem złoił skórę i taki typek zapamiętał ten fakt do końca życia. Teraz najpierw trzeba byłoby złoić skórę ojcu i nauczyć dobrego wychowania, kultury i manier. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic 10.03.12, 20:10 > Dziecko wychowane w pełnej, normalnej rodzinie, wynosi dobre wzorce z > domu rodzinnego. No, tylko że wśród graficiarzy jest wielu z "dobrych, normalnych rodzin". Owszem, jest to forma najpopularniejsza w dzielnicach biedoty... bo tam jest najwięcej obskurnych, obdrapanych lub brudnych od dekad ścian. Nie jest szczytem szczęścia mieszkać wśród takich, więc jakoś sobie trzeba okolicę upiększyć. Niektórzy tego nie rozumieją, bo mieszkają w swoich wychuchanych domkach i nie wiedzą o czym mowa. Niektórzy, o zgrozo, są już tak wypaczeni życiem w szarych blokowiskach że ich ideałem piękna jest szary beton. Gusta estetyczne są różne - zdaje się socrealizm zakładał, że barokowe/gotyckie/renesansowe/każde inne zabytkowe/ formy są ohydne, a ucieleśnieniem piękna jest szary kloc bloku mieszkalnego (w którym najchętniej nie wstawiano by chyba okien, aby nie psuć doskonałej formy kloca) Odpowiedz Link Zgłoś
fctheduck Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali grafficiarze 10.03.12, 17:15 To w dzisiejszych czasach zamontowanie kamery złapanie tych gó...arzy to jest problem? Jakby później musieli pokryć koszty odmalowania tych wiaduktów, do końca życia nie wzięliby spraja do ręki. Nawet pianki do golenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic 10.03.12, 20:13 > To w dzisiejszych czasach zamontowanie kamery złapanie tych gó...arzy to jest p > roblem? Powiedz mi lepiej, czemu jakieś ciekawe pomalowanie obwodnicy czy wkomponowanie jej w krajobraz jest w dzisiejszych czasach problemem? Jakoś na odnowionych kamienicach dużo trudniej odnaleźć grafitti (mówię tu o rasowym grafitti, a nie tekstowych bohomazach o wysokości 10 cm, które nadaje się jedynie do kategorii wandalizm) niż na tych starych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nap Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.04.12, 06:45 A co tam jest do odmalowania? Szary beton? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Nową wrocławską obwodnicę zaatakowali graffic IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.12, 23:56 Dlatego zawsze jesteśmy 100 lat za Europą, bo ogromna liczba Polaków nie potrafi szanować wspólnego dobra, myślą, że jak bezpośrednio za coś nie płacą to znaczy, że nie płacą Odpowiedz Link Zgłoś