Dodaj do ulubionych

Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZDJĘ...

10.03.12, 21:12
Ale jak to u nas bywa nie wszystko jest skonczone , nooooo bo owarcie musi byc a potem bedzie sie poprawiac konczyc itp , mam tylko nadzieje nie trzeba bedzie zamknac na jakis czas , moze sie uda :):):):):):)
Obserwuj wątek
    • wojtas71 Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZDJĘ... 10.03.12, 21:32
      bylby najlepszy gdyby mial polaczenie z centrum miasta np 20 minutowa kolej albo tramwaj
      • Gość: poławiacz pereł Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.173.19.236.tesatnet.pl 10.03.12, 21:45
        Co za manipulacja. Najlepszy w Polsce - w tytule. W tekście już tylko najlepszy z terminali regionalnych. No puknijcie się w łeb, wrocławianie. A swoją drogą - jeśli ten jest najlepszy i tak się nim zachwycacie, to ciekawe jaki sajgon był tam przed nim. Niestety osobiście nie doświadczyłem, ale opowiadano mi. To był mniej więcej taki Brochów wśród lotnisk.
        • Gość: M Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.wroclaw.vectranet.pl 10.03.12, 22:59
          To tylko dziennikarzyna podkręca niezdrowo atmosferę. Terminal jest rzeczywiście piękny, ale nie wszystko wyszło, tak jak było zaplanowane: przede wszystkim brakuje dojazdu kolejowego (mimo, że zaprojektowano i wykonano peron kolejowy w teminalu) i występują problemy z wodami gruntowymi. Dziennikarze nakręcają atmosferę zgodnie z zamówienien PR lotniska, a nawet nie wiedzą, że lotnisko wrocławskie ma przestarzały sprzęt przeciwpożarowy, kiepską infrastrukturę lotniczą (urządzenia nawigacyjne zaledwie najniższej kategorii - ILS CAT I + kiepskie oświetlenie pasa i dróg kołowania), wreszcie zbyt krótki pas do przyjmowania dużych samolotów. Jeszcze jest wiele do zrobienia po wybudowaniu nowego terminala. Potrzebna jest też większa konkurencja - paliwo lotnicze jest u nas najdroższe w Polsce, kto nie musi - nie tankuje.
          • Gość: gosc Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.play-internet.pl 11.03.12, 01:25
            Tu akutat sie nie zgadzam skoro londuje pelny RUSLAN to wydaje sie ze pas daje rade
            • Gość: poławiacz pereł Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.173.19.236.tesatnet.pl 11.03.12, 10:17
              Może w Londynie londują samoloty, może i na wrocłąwskim lotnisku z zajebistym terminalem też londują. Na innych polskich lotniskach samoloty jednak zdecydowanie lądują.
            • Gość: M Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.03.12, 14:05
              To lepiej poczytaj, co można zdziałać z pasem startowym 2,5 km. To, że ląduje i startuje transportowy Rusłan to nie argument. Po pierwsze, to nie samolot pasażerski, po drugie - skąd wiesz, że pełny?
          • Gość: a Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.man.tk-internet.pl 12.03.12, 13:06
            Powinieneś wiedzieć, że za część oprzyrządowania i pomocy odpowiada Państwowa Agencja Żeglugi Powietrznej- w grudniu ogłoszono przetarg na zaprojektowanie i budowę systemu ILS II CAT z możliwością podniesienia do III-termin projektowania 4 i budowy 4 miesiące, także pod koniec roku będzie można lądować i startować w znacznie gorszych warunkach. Pewnie tego nie wiesz. II CAT z portów regionalnych nie ma jeszcze Kraków, może w tym roku uzyska, podobnie Gdańsk, jedynie Modlin, nawet obsługujące 2,5 mln Pyrzowice mają też I kategorię. Zatem nie wypadamy tak źle. Jak myślisz, że wiesz tyle o porcie to nie wymądrzaj się a dowiedz się więcej. Powstanie strefa oświetlenia przyziemienia, oświetlenie osi startowej, dróg kołowania. Ponadto powstała niedaleko od Krzeptowa radar -widać go z nowego terminala no i instalacja DVOR/DME również ułatwiająca lądowanie. Port zakupił highloadery rok temu, co do pojazdów przeciwpożarowych to posiada VIII kategorię wg międzynarodowych standardów co w zupełności wystarcza do naszego ruchu-obsługa ruchu samolotami typu B737, A320, sporadycznie A330, B767-Kraków czy Gdańsk mają tą samą kategorię przeciwpożarową, więc nie gadaj, że jesteśmy do tyłu(może i mają nowsze wozy, ale standardy i tak spełniamy). Port sporo zainwestował w sprzęt do odśnieżania. Podsumowując, to za bardzo nie wiesz co się dzieje i co niedługo powstanie na lotnisku. Infrastruktura jest całkiem niezła a będzie lepsza . Jak port dobije do 2 mln paxów to trzeba będzie pomyśleć nad większą bazą paliw by była konkurencja, chociaz teraz LOTOS ma całkiem znośnie stawki jak na Polske(Unia zaleca 2 dostawców gdy port obsługuje 2 mln). Pas startowy wystarcza nam startują 767 z żołnierzami, Rusłany- akurat we WRO cargo nie generuje gigantycznego ruchu a nakłady na wydłużenie do 2800 m nie zwrócą się i nie ma sensu wydawać teraz kasy by tylko li mieć 2800 metrów dla prestiżu. Lepiej wydać tę kasę na inne potrzebnijsze inwestycje, promocję. Nowy terminal jest funkcjonalny, nowoczesny, jest wiele miejsc parkingowych-są tereny pod kolejne parkingi, hotel, stację kolejki czy rozbudowę terminala, ale z dnia na dzień tego się nie postawi-port i tak wziął kredyt na budowę i jak to będzie spłacał i będzie rósł ruch to wtedy się zrealizuje kolejne potrzebne inwestycje.
            • Gość: M Najlepszy w Polsce jest nowy terminal na Okęciu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 13.03.12, 01:01
              O tych inwestycjach mam info z pierwszej ręki, nie zamierzam się jednak z nikim licytować, kto wie więcej. Ja tylko stwierdziłem, że terminal mi się podoba, nawet bardzo, ale jestem daleki od ekstazy nad nim, dopóki nie będą zrobione rzeczy znacznie ważniejsze. Nie czepiam się problemów z osiadaniem budynku, braku porządnego oddzielenia strefy zastrzeżonej od tarasu widokowego (w efekcie wykonano prowizorkę - siatkę, by odwiedzajacy lotnisko nie mogli podrzucać żadnych przedmiotów osobom odprawionym ), ale można się np przyczepić niewyraźnie wymalowanych linii dróg kołowania (zawsze skarżyli się na to piloci, ostatnio mało nie doszło do tragedii z udziałem ATR Eurolotu), nierównych dróg kołowania i pasa startowego. Z wyposażeniem nie porównujmy się do pozostałych, przestarzałych polskich lotnisk, tylko do krajów tzw. Europy Zachodniej, gdzie z reguły ILS CATII jest minimalnym standardem, a najbliższe lotnisko - w Dreźnie, trochę większe od wrocławskiego, ma CAT IIIa (zobacz też, jaki mają sprzęt przeciwpożarowy, nie mówiąc o dojeździe kolejowym). Reasumując - do zrobienia jeszcze wiele, a nowy, piękny terminal cieszy.
            • Gość: Cezary kategoria ochrony przeciwpożarowej: VII IP: 194.251.119.* 08.05.12, 10:59
              Tak przynajmniej pisze na stronie lotniska: airport.wroclaw.pl/biznes/dane-techniczne/
        • Gość: fatality Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.e-wro.net.pl 11.03.12, 07:31
          a co ty chcesz od wrocławian baranie? sam się puknij w ten swój pusty łeb.
      • Gość: hcg Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.internetia.net.pl 10.03.12, 22:19
        nie wiem czy jest najlepszy w Polsce czy nie bo wielu nie widziałem - ten jest nowy i nowoczesny, na zdjęciach prezentuje się naprawdę świetnie, ale tak jak napisał wojtas71 brakuje podstawowej rzeczy - szybkiego i bezpośredniego połączenia kolejowego z dworca PKP.
        • Gość: janisko Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.12, 00:43
          Mówicie, jakby to był standard... 20 minut na lotnisko. TGV w Paryżu to możesz sobie jechać na de Gaullea
        • Gość: justynabeata Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.bb.online.no 12.03.12, 14:37
          Prosze wytlumacz mi w czym polaczenie kolejowe ma byc lepsze niz autobusowego?
          • Gość: M Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.03.12, 12:17
            Nie dziwi mnie to pytanie osoby mieszkajacej w Norwegii, gdzie mało które lotnisko taki dojazd posiada (z dużych chyba tylko Oslo G. i Trondheim. A reszta pasażerów skazana jest na horrendalnie drogie Flybussen (które jeźdżą puste), taksówki lub transport własny. Pod względem komunikacyjnym Norwegia odstaje od krajów zachodniej/północnej Europy: ceny - jak to w Norwegii - bardzo wysokie, standard usług jest przeciętny, informacja beznadziejna, często brakuje rozkładów jazdy, strony internetowe lokalnych przewoźników/związków komunikacyjnych prawie zawsze są tylko po norwesku, przystanki normalnej komunikacji miejskiej (jeśli nawet są w pobliżu lotniska) są poukrywane i nie prowadzą do nich żadne drogowskazy (po to, aby niezorietnowany klient pojechał droższym Flybussem - tak jest np w Bergen i Tromso). Obleciałem samolotem prawie całą Norwegię i niestety, standard usług komunikacyjnych jest porównywalny co najwyżej z krajami bałkańskimi. Szok przeżyłem już po przylocie w Torp, gdzie na lotnisku dostałem nieaktualne rozkłady jazdy NSB, nikt nie był w stanie mi powiedzieć, gdzie mogę kupić bilet całodniowy na całe Vestfold (o którym czytałem na stronie www - oczywiście info tylko po norwesku) i czy z lotniska jeździ jakikolwiek autobus do Torp i dalej do Larvik. Drugi szok przeżyłem, gdy się zorientowałem, że mini punkt przesiadkowy dla autobusów regionalnych/ miejskich zorganizowany jest w jakiejś wsi kilka kilometrów od lotniska i żaden z tych autobusów rzeczywiście pod lotnisko nie podjeżdża. Nie chciałbym, byśmy czerpali takie wzorce, akurat Norwegia jest przykładem negatywnym.
            • Gość: justynabeata Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.bb.online.no 19.03.12, 21:49
              Torp posiada polaczenie kolejowe dla upartego onanisty kolejowego. Wroclaw ma duzo lepsze, doskonale polaczenie autobusowe. I jest to najlepsza rzecz jaka Wroclaw moze zaoferowac turyscie przylatujacemu samolotem.
      • Gość: glosc Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.18.25.213.easy-com.pl 10.03.12, 22:23
        Nie mogę dostrzec stojaków na rowery!!!!
        • Gość: z Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.12, 23:32
          Nie ma także ambulatorium dla "mentally disabled".
          Do takich zaliczam tych, którzy na lotnisko wybierają się na rowerze ;P
          • Gość: gosc Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.18.25.213.easy-com.pl 11.03.12, 08:40
            A dlaczego nie. Brakuje ci wyobraźni po co? "Otwórz się", a poczujesz ulgę. Ha, ha, ha.
      • Gość: janisko Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.12, 00:41
        20 minut... mistrzu, na największe europejskie lotniska jedzie się znacznie dłużej i nikt nie jęczy. W planie komunikacyjnym jest dobudowanie torów kolejowych. Tramwaju nie będzie.
        • Gość: w Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.internetia.net.pl 11.03.12, 07:36
          na ktore lotniska jedzie sie znacznie dluzej?

ja znam kilka lotnisk, frankfurt, monachium, sztokholm i wszedzie mozna sie dostac koleja do miasta w maks 30 minut.
          • Gość: Dominika Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.03.12, 13:50
            Nieprawda, bo na Franz-Josef-Strauß w Monachium jedzie sie z centrum 40 minut.
          • Gość: justynabeata Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.bb.online.no 12.03.12, 14:46
            Paris beauvies ok 1h 30 min. Oslo Torp 1h 40 min. London Stansted ok 45 min. Katowice Pyrzowice ok 50 min. Krakow Balice ok 40 minut w tym przesiadka z pociagu na autobus. Warszawa Modlin jeszcze nie wiadomo ale bedzie dlugo.
            • Gość: M Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.03.12, 12:30
              Lotniska, które wymieniłaś, nie są głównymi portami lotnicznymi dla Oslo, Londynu, Paryża - tylko peryferyjnymi portami lotniczymi, oddalonymi o kilkadziesiąt do ponad 100 km od tych aglomeracji. Nazwy tych lotnisk (może poza Londyn Stanstead) wprowadzają w błąd, bo np Torp czy Beauveis nie mają nic wspólnego z Oslo czy Paryżem. Z drugiej strony, wszystkie te miasta (Oslo, Londyn i Paryż) mają b.dobry dojazd metrem lub koleją do swoich głównych lotnisk. A że Londyn czy Paryż są wielkimi aglomeracjami, to się jedzie kilkadziesiat minut.
              • Gość: micw Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.12, 19:48
                Mediolan Malpensa - 2h ....
              • Gość: justynabeata Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.bb.online.no 19.03.12, 21:36
                A teraz sprobuj doleciec z Wroclawia na "glowne" lotnisko Oslo, Paryza czy Londynu?
                Torp ma wspolnego tyle z Oslo ze obsluguje glownie ruch do Oslo, a Beauveis obsluguje glownie ruch do Paryza. Promil/wyjatek leci do Beauveis, majac na celu Beauveis. Wiekszosc pasazerow wsiada w autobusy i jedzie stamtad wlasnie do Paryza.
      • Gość: @rower Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 11:25
        Wojtas, jesteś z Wrocławia? mam wrażenie, ze nie, do centrum jedzie się 20 minut.
        • Gość: wro oj... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.03.12, 12:28
          od jutra moze to byc bardziej skomplikowane ;)

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35754,11322068,Na_tych_ulicach_od_jutra_uwazaj_na_fotoradary__LISTA_.html
    • Gość: poławiacz pereł Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.173.19.236.tesatnet.pl 10.03.12, 21:39

Taki artykulik to się nazywa megalomania....
      • Gość: karpaczanin Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 23:27
        Dokładnie. Od nas i tak wszyscy jeżdżą na lotnisko do Berlina, ewentualnie Drezna lub Pragi i nawet, gdyby loty z Wrocka były za darmo, nikt nie pchałby się do tej dziury, żeby zobaczyć owo szklane straszydło z tanimi podróbkami foteli z Paryża i Zurychu czy polizać klamkę do salonu VIP-ów.
        • Gość: z Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.12, 23:34
          Hy hy, zakomplleksiony ćwok z jakiejś dziury pt. Karpacz? Czy to u was wrony zawracają? Czy już w Jeleniej Górze? ;P
          • Gość: karpaczanin Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 23:53
            Hy hy, widać trafiło, skoro zabolało. Skórzane meble, dokładnie takie jak w Paryżu i Zurychu... Buhahaha! A g... po kątach pewnie identyczne jak te z Nowego Yorku...

Ja pier...lę, jaka wiocha!
            • Gość: ghost Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.static.as29550.net 11.03.12, 00:02
              Widzicie? Już nawet w Karpaczu się z was śmieją :D
          • Gość: dolnoślązak Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.arenanet.net 11.03.12, 00:14
            Gość portalu: z napisał(a):

> Hy hy, zakomplleksiony ćwok z jakiejś dziury pt. Karpacz? Czy to u was wrony z
            > awracają? Czy już w Jeleniej Górze? ;P

Może i zawracają, ale te z Zachodu.
          • Gość: w Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.internetia.net.pl 11.03.12, 07:36
            akurat Jelenia Gora duzo lepszym miejscem do mieszkania niz Wroclaw. tylko zarobki...
        • Gość: legniczanka Brawo Karpaczanin!!! IP: *.opera-mini.net 10.03.12, 23:49
          Ładnieś im dowalił :)
          Wreszcie jakiś głos rozsądku na tym forum dla debili. Karpaczanin - The Best! :)))
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: Brawo Karpaczanin!!! IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.12, 00:14
            >Wrocławskie lotnisko jest nie tylko symbolem dynamicznie rozwijającego się miasta. Nowy >terminal otwiera okno na świat przed mieszkańcami całego Dolnego Śląska, a także >sąsiednich województw, którzy mogą teraz skorzystać z lotniczej oferty na najwyższym >europejskim poziomie

normalnie inwokacja z Pierwszej Dynamicznej Czytanki:)))
            • Gość: wro kompleksy? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.03.12, 10:29
              lotnisko wreszcie nie jest obciachowe i wyglada "normalnie". Nie wiem jak z funkcjonalnoscia... o tym sie przekonam za kilka tygodni.
              • Gość: WrocLove Re: kompleksy? IP: *.opera-mini.net 11.03.12, 12:12
                Taaa... Zwłaszcza nie są obciachowe te meble, "dokładnie takie same, jak w Paryżu i Zurychu". Czy Wrocław nie stać na coś oryginalnego, poza tanimi podróbami z zachodu? I kto tu ma kompleksy?
                • Gość: wro wali mnie to IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.03.12, 12:27
                  wali mnie to,ze lotnisko ma meble jak w Zurychu, czy dach wyglada jak w Bangkoku, rekawy jak w Paryzu... wazne,ze zrobilo sie bardziej kulturalnie, wygodniej i zdecydowanie mniej obciachowo niz na naszym swietej pamieci kurniku zwanym lotniskiem. Trzeba miec niezle narabane w glowie by krytykowac calokszalt z punktu widzenia "podrobek" meblowych.

Chcialbym zauwazyc,ze autostrade tez mamy podrobiona... podobne 3 pasmowa autostrade widzialem pod Berlinem.
                  • Gość: Adam Mnie w ogóle wali wasze lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 15:29
                    Mieszkam w Legnicy i zawsze korzystam z lotniska w Dreźnie. Nie zamierzam zmieniać swoich przyzwyczajeń. Dojazd tylko godzinę dłuższy, a dużo większy wybór lotów i przewoźników, tańszy parking, dużo rabatów, milsza i bardziej kompetentna obsługa... Przypuszczam, że z Wrocławia dalej będą korzystać tylko wrocławianie i mieszkańcy okolicznych piipidówek, bo reszta - tak jak napisał Karpaczanin - nawet jak ma dalej, woli dojechać do zachodnich lotnisk niż tłuc się do Wrocławia po dziurawych drogach, gdzie lotnisko - nie oszukujmy się - wciąż do pięt nie dorasta tym w Dreźnie czy Berlinie. Możliwość ominięcia polskiego buractwa jest cenniejsza niż godzina zaoszczędzonego czasu na dojazd, a dzięki autostradzie na szczęście ją mamy.
                    • Gość: Gbur Re: Mnie w ogóle wali wasze lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 20:40
                      Akurat z Legnicy do Wrocławia na lotnisko po dziurawych drogach tłuc się nie trzeba, oczywiście z małym wyjątkiem dziur w samej Legnicy.
                      • Gość: olo Re: Mnie w ogóle wali wasze lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 22:16
                        Może akurat w kierunku Wrocławia jest ich najwięcej? Ale czemu tu się dziwić - do gumna nie potrzeba lepszej drogi...
          • Gość: asser Re: Brawo Karpaczanin!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.03.12, 21:26
            a ty co robisz w pokoju przed kompem? Mam ci lancuch skrocic abys nie wychodzila z kuchni????
            • Gość: kamiennogórzanin Re: Brawo Karpaczanin!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 12:34
              Co, przerwa na niemieckim zmywaku? Lepiej uważaj, bo szef się wścieknie i znowu zamiast ojro dostaniesz kapciem w ryj...
        • enfitta Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD 11.03.12, 01:09
          Karpacz? To miasto z hoojnią Gołębioewski, która architektonicznie rozqrviła miasto?
      • nikodem_73 Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD 11.03.12, 00:39
        Nie - to się nazywa "robimy PR". Klient płaci - klient wymaga. :>

W mojej opinii terminal przestał być na razie "wioskowy". Opis jest taki jakby zbudowano co najmniej hub przesiadkowy. A to wciąż mały, zapyziały terminalek z jednym pasem pomiędzy Monachium a Moskwą.
    • Gość: Leśniczanin Re:A po drodze nielegalne wysypisko śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 22:38
      Jak ktoś będzie jechał od Leśnicy na nowy terminal przez ulicę Piołunową w Jerzmanowie to po lewej stronie zobaczy potężne wysypisko śmieci. Niby nielegalne. Facetowi Straż Miejska sypie po 500,-zł mandaciki, a gościu nic sobie z tego nie robi. Wysypisko cuchnie. Ciekawe kto wziął łapówę za zgodę na usytuowanie tego cuda w pobliżu pięknego terminala.
      • Gość: z Re:A po drodze nielegalne wysypisko śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.12, 23:37
        Czarnym lepiej opłaca się wywozić osobówki na lawetach niż pilnować jakiegoś nielegalnego wysypiska. Interes pewny, a i w dziób raczej nie walą, jakby co ;)
    • witek7205 Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZDJĘ... 11.03.12, 03:47
      No to teraz czekamy na 5 prezesów i 15 wiceprezesów. Cieplutkie posadki czekają.

Ciekawe ilu prezesów będziemy mieli z PO, a ilu z PSL.
      • dybko2 Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD 18.03.12, 20:01
        witek7205 napisał:

> No to teraz czekamy na 5 prezesów i 15 wiceprezesów. Cieplutkie posadki czekają
        > .
        >
        > Ciekawe ilu prezesów będziemy mieli z PO, a ilu z PSL.
        Ty masz problem boś pisior i żal ci dupę ściska. A dworzec jest śliczny ,byłem tam dzisiaj
    • qazokm Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZDJĘ... 11.03.12, 08:12
      To jest w końcu terminal na starym lotnisku, czy nowe lotnisko? Co ze starym? Terminal, to wydzielona część lotniska, a tu nazywacie go lotniskiem. To dezinformacja.
    • Gość: Pawel Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.54.17.101.static.telsat.wroc.pl 11.03.12, 08:53
      Tia... Moze i mamy najlepszy terminal w kraju. Ale...
      - terminal ma nader kiepska komunikacje z centrum miasta
      - lotnisko nadal ma tylko jeden pas, wiec jakakolwiek redundancja w przypadku awarii na pasie nie jest mozliwa
      I tu cisnie mi sie na usta powiedzonko: "Nie dziaduj! Zwiaz to drutem..."
      • Gość: w Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.internetia.net.pl 11.03.12, 10:33
        zwiaz drutem i przyklej na gume do zucia
      • Gość: justynabeata Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.bb.online.no 12.03.12, 14:53
        Terminal ma doskonale polaczenie z centrum co 20 minut, a przejazd trwa 19 minut.
      • Gość: bywalec Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.internetia.net.pl 19.03.12, 20:51
        O naszym grajdole najlepiej świadczy liczba dostępnych toalet w hali przylotów, w odniesieniu do liczby osób, które lotnisko ma zamiar dziennie obsługiwać. Żenada. Czy 'tfurca' projektu widział kiedykolwiek jakieś lotnisko z prawdziwego zdarzenia ?
    • timmr82 Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZDJĘ... 11.03.12, 09:32
      Przecież ten artykuł to jeden wielki bełkot brzmiący niczym typowa PR-owa mowa-trawa :|
      • Gość: k Jest WiFi? IP: *.free.aero2.net.pl 11.03.12, 15:33
        Darmowe oczywiscie,czy na tym zaoszczedzono?
      • Gość: et Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: 94.42.104.* 13.03.12, 09:08
        tez sie dziwie ze tak malo ludzi to dostrzeglo
    • koma110 a wam ciagle zle i zle ! 11.03.12, 17:34
      Otworzyl sie piekny obiekt, wspaniala wizytowka Wroclawia, po czym 41 wpisow na forum i ANI JEDNEGO pozytywnego! Jeszcze jestem w stanie czesciowo zrozumiec zazdrosnych dolnoslazakow z terenu (chociaz wlasciwie czemu zazdrosnych - przeciez chyba logiczne, ze nie moze takie lotnisko powstac przy kazdym miescie i miasteczku D.Slaska!), to wylacznie takze negatywnych wpisow wroclawian juz kompletnie nie rozumiem! Co by Was wiec moglo usatysfakcjonowac? Przeniesienie lotniska z Franfurtu do Wroclawia czy moze tego z Chicago - bo ono jeszcze wieksze! A moze ONZ z Nowego Jorku? Choc pewnie i to by sie ze swiatla krytyka wyrobionych i w swiecie bywalych mieszkancow Wroclawia zaraz spotkalo!
      • Gość: Piotr Komu źle, temu źle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 18:45
        Zrozum dziecinko, że to lotnisko jest psu na budę. Jak wynika z komentarzy, połowa Dolnego Śląska korzysta z lotnisk w Dreźnie, Pradze lub Berlinie. I nie zamierza zmieniać swoich przyzwyczajeń. Po co komu to tandetne lotnisko z meblami jak z Paryża i dziurawym pasem startowym, na którym nie jest w stanie wylądować żaden większy samolot oraz najdroższym paliwem lotniczym w kraju? Jak Wrocław stać na fanaberie, to niech sobie wybuduje nawet 5 lotnisk - ale za własne pieniądze, a nie Polaków czy Dolnoślązaków.
        • Gość: Gbur ta forum GW i preferencje mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 20:44
          > Zrozum dziecinko, że to lotnisko jest psu na budę. Jak wynika z komentarzy, poł
          > owa Dolnego Śląska korzysta z lotnisk w Dreźnie, Pradze lub Berlinie.

Zrozum dzieciaku, że to forum nie jest próbką reprezentatywną dla mieszkańców Dolnego Śląska.
          To forum w ogóle nie jest żadną próbką.
        • pbwem Re: Komu źle, temu źle... 11.03.12, 20:58
          To ty zrozum dziecino, że to lotnisko odprawia w tej chwili 1 800 000 pasażerów i tym ludziom jest ono potrzebne tak jak np. mi. Chyba byłbym idiotą, żeby jechać co dwa miesiące samochodem z Wrocławia do Drezna czy Pragi kilka godzin na samolot i za dwa czy trzy dni znowu wracać kilka godzin, gdy mogę skorzystać z lotniska na miejscu i dojechać na nie za 35 zł taksówką w 15 min. Jasne, że to nie jest Heathrow bo Wrocław nie jest Londynem i nie dolecę z niego bezpośrednio wszędzie. To normalne. Jak nie ma bezpośredniego lotu to lecę jak każdy normalny pasażer regionalnego lotniska na hub (do Frankfurtu, rzadziej Monachium, a czasem też dla Starachowic taką funkcję pełni Okęcie) i lecę dalej.
          • Gość: qba Re: Komu źle, temu źle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 00:46
            Strachowic.
        • mjasinski Re: Komu źle, temu źle... 07.05.12, 22:18
          Mieszkam we Wro w zachodniej części i bardzo sobie chwalę to małe lotnisko.
          Wsiadam w samolot jak do pociągu. Super luksus, w ciągu 4h od wyjścia z domu byliśmy w Dublinie. To mniej niż podróż Intercity do Wawy.
          Cała odprawa we Wrocławiu do chwili startu samolotu zajęła nam 1h.
          A na tym wielkim super lotnisku w dublinie trzeba na to samo przeznaczyć 2h.

To fajnie że my w zachodniej Polsce mamy taki wybór: Drezno, Berlin, Wrocław, Katowice, Poznań. Ja nie przekreślam z góry żadnego z tych lotnisk. Wybieram lot z tego lotniska z którego jest taniej albo mi wygodniej.
      • Gość: w Re: a wam ciagle zle i zle ! IP: *.internetia.net.pl 11.03.12, 19:21
        wiesz czemu 41 komentarzy negatywnych i zadnego pozytywnego? bo ta budowla jest zbedna.
        • Gość: assa Re: a wam ciagle zle i zle ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.03.12, 21:28
          jestes idiota twierdzac ze ta budowla jest zbedna. Ciezki glupi debil, ktory chcialby zeby Polska byla 100 lat za murzynami
      • Gość: M Re: a wam ciagle zle i zle ! IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.12, 14:06
        popieram, na zdjęciach wygląda świetnie, gratuluję z Poznania! Wygląda trochę podobnie do Monachium. Nie rozumiem marudzenia. Drezno czy Berlin to inna historia, poza tym chyba z Drezna nikt nie będzie latał do Warszawy czy Gdańska. Nie mówiąc już o połączeniach tanich linii.
    • Gość: turysta Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.176.202.84.customer.cdi.no 11.03.12, 21:00
      A bedzie jakis sensowny autobus do centrum W-wia ?
      • Gość: ignorant Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.lan.bermudy.net 11.03.12, 21:38
        ..a nie ma? do samego centrum dojeżdża.....
        • Gość: . Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: 94.42.104.* 13.03.12, 09:12
          jesli dla ciebie orlat lwowskich to "samo centrum", to gratulacje:)
          • Gość: j Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.bb.online.no 13.03.12, 19:07
            orlat lwowskich albo renoma to centrum. popatrz na mape. kilkaset metrow do klopa w ratuszu.
      • niestaly_czytelnik Już jest! Linia 406 11.03.12, 21:44
        Linia 406 obsługiwana jest przez nowiutkie mercedesy citaro!

Czyli jednak nie wszystko jest źle, prawda malkontenci?

• embriao Re: Już jest! Linia 406 11.03.12, 22:22
          niestaly_czytelnik napisał:

> Linia 406 obsługiwana jest przez nowiutkie mercedesy citaro!

Nowiutkie to one były cztery lata temu :P

> Czyli jednak nie wszystko jest źle, prawda malkontenci?

Nie wiem na jakiej podstawie autor artykułu wysnuł tezę, że wrocławskie lotnisko jest najlepsze w Polsce i dlaczego ono miałoby być lepsze od Warszawy.
          • Gość: antymalkontent Re: Już jest! Linia 406 IP: *.finemedia.pl 12.03.12, 06:40
            REGIONALNE baranie
            • embriao Re: Już jest! Linia 406 12.03.12, 11:10
              Gość portalu: antymalkontent napisał(a):

> REGIONALNE baranie

Gdzie widzisz w tytule regionalne tępaku?
              "Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce"
    • rex_33 Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZDJĘ... 11.03.12, 23:16
      Dzisiaj wracałem z Glasgow Prestwick i powiem że Wrocławskie lotnisko wypada dużo lepiej,naprawde nie mamy czego się wstydzić
      • Gość: Dominika Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.03.12, 13:54
        Nareszcie pozytywny glos.
        I ja sie ciesze z tego lotniska!
        • Gość: karo Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: 217.97.131.* 12.03.12, 14:14
          To jest świetny regionalny terminal, bardzo dobrze zaprojektowany, logiczny a do tego efektowny i zrobiony ze znakomitych materiałów. Chapeau bas! Zakompleksione buractwo niech marudzi ale kogo to w końcu obchodzi?
          • Gość: justynabeata Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.bb.online.no 12.03.12, 15:02
            Przeciez go jeszcze nie otworzyli. jak ladowalem w w sobote to wychodzilem na stary terminal.
            • Gość: karo Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: 217.97.131.* 13.03.12, 10:53
              trzeba było lądować w niedzielę ;) już otworzyli...
      • Gość: M Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.03.12, 12:54
        W Glasgow Prestwick nie byłam, ale byłem na wielu lotniskach, które wyglądają gorzej, są nawet gorsze od naszego starego terminala, np:
        Torp - barak trochę większy od starego wrocławskiego, ciasno i źle zorganizowana odprawa, po przylocie przebijasz się przez kolejki ludzi wylatujących i stojących już do bramek do samolotów (nie są oddzieleni wylatujący i przylatujący w strefie zastrzeżonej, przylatując mieszasz się w tłum, który wylatuje).
        Turku - klienci tanich linii są odprawiani w starym, parterowym, betonowym magazynie lotniskowym, wyglądającym jak stare magazyny Polleny na Krakowskiej. Fakt nadania mojego bagażu został wpisany ręcznie do zeszytu (jedna naklejka na bagaż, kopia wklejona do zeszytu + jakaś adnotacja, brak skanera). Taśma odbioru bagażu ma może razem z 2,5 m., 2 stanowiska kontroli bezpieczeństwa z taśmami może 1,5 m.
        Hahn -wielka blaszana hala pod tanie linie,
        Jest też masa różnej wielkości lotnisk starych, brzydkich, niefunkcjonalnych, np: Forli, Hahn, Tegel, Paryż CdG, Belgrad...
    • map4 "luksusowe limuzyny" 12.03.12, 11:49
      "Posiadacze pakietu VIP mogą korzystać też z luksusowych limuzyn, które dowożą pasażerów bezpośrednio z i do samolotu. Dziś podróżni do wyboru mają bogato wyposażone Suzuki Kizashi lub Subaru Legacy."

Szanowny Panie Redaktorze Janie Agaciak:
      ani Suzuki Kisashi ani Subaru Legacy nie są luksusowymi limuzynami. Obydwa wymienione przez pana pojazdy to średniej wielkości pojazdy o nadwoziu typu Liftback ( pl.wikipedia.org/wiki/Liftback ) w przypadku Suzuki Kizashi oraz sedan w przypadku Subaru Legacy.

Suzuki z jego długością wynoszącą 4,6 metra jak i Subaru z jego długością rzędu 4,7 metra plasuje się w okolicach BMW serii 3, Audi A4, VM Passata albo Mercedesa klasy C.

"Luksusowa limuzyna" to pojęcie zarezerwowane dla klasycznych limuzyn o długości pięciu albo i więcej metrów, napędzanych silnikami o pojemności od trzech litrów w górę, umieszczonych z przodu, wzdłuż i napędzających tylną lub obydwie osie. Do segmentu luksusowych limuzyn zalicza się Lexusy serii LS, Mercedesy serii S, BMW serii 7, Audi serii A8, różne modele Bentleya, Maybacha, niektóre modele Jaguara, a także VW Phaetona oraz niedościgiony do dzisiaj wzór luksusowej limuzyny: angielskie pojazdy marki Rolls-Royce.

Jak widać entuzjazm redaktora w sprawie nowego terminalu starego lotniska był silniejszy niż dziennikarski obowiązek rzetelnego sprawdzenia podawanych lemingom faktów.
    • Gość: furora grunt, że u nas taras widokowy jest: IP: *.internetia.net.pl 12.03.12, 12:30
      www.youtube.com/watch?v=pokUsAnAF-U&feature=related
    • stachu44 A czy jest juz popcorn? Bo tylko po jego zapachu 12.03.12, 15:30
      będę wiedział że jestem we Wrocławiu.
    • cynek2003 Wrocław to nie miasto, to sposób myślenia. 15.03.12, 09:01
      Szkoda, że ten "sposób myślenia" coraz częściej przypomina bufonadę.
      • map4 Re: Wrocław to nie miasto, to sposób myślenia. 15.03.12, 09:21
        cynek2003 napisał:

> Szkoda, że ten "sposób myślenia" coraz częściej przypomina bufonadę.

"coraz częściej" ?

Bufonada to były dwa głosy na 185 podczas głosowania nad organizacją Expo. Od tego czasu we wrocławskim magistracie nic się - oprócz burmistrza - nie zmieniło.
    • rojuan Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZDJĘ... 15.03.12, 09:38
      Świetnie przygotowany materiał dziennikarski.
    • dadosiak "Rafał nie zarybiaj" 18.03.12, 17:43
      "Rafał nie zarybiaj"
      Wrocławianie!!! Zamiast Galerii Śląskiej wielka DZIURA! Prezydent
      Dutkiewicz sobie nie radzi!!! Pomóżmy mu!!! Za najlepszy pomysł na
      zagospodarowanie dziury obok Stadionu Miejskiego nagroda - 2 BILETY NA DOWOLNY MECZ ŚLĄSKA WROCŁAW U SIEBIE! ZAKOŃCZENIE KONKURSU 1 MAJA!
      link do inicjatywy:
      www.facebook.com/pages/Rafa%C5%82-nie-zarybiaj/175102342606786
    • Gość: tak. 20 minut kolejką z lotniska do centrum miasta IP: *.fiberway.pl 19.03.12, 20:48
      tak jest w Krakowie.
      • Gość: justynabeata Re: 20 minut kolejką z lotniska do centrum miasta IP: *.bb.online.no 19.03.12, 21:20
        Boze uchron ! w Krakowie z tej chrzanionej kolejki trzeba sie przesiadac na autobus, ( jedyne polaczenie jakie znam na lotnisko, zeby trzeba sie bylo przesiadac z bagazami ) a kolejka odjezdza po poludniu 1x1h. We Wroclawiu autobus jedzie do centrum miasta 20 minut. 3 razy na 1h i po drodze ma kilkanascie przystankow, na ktorych mozna wysiasc/przesiasc sie.
    • idepozapalki Terminal nowy - prawda, ale czy dobry? 20.03.12, 10:11
      Mam przyjemność latać dość dużo i mam też garść przemyśleń co do organizacji nowego terminalu.
      W porównaniu do starego jest oczywiście lepszy, bo nowszy, błyszczący, czystszy itd. Ale nie da się tak, żeby do garnca miodu nie dodać łyżki dziegciu. Oto co zaobserwowałem:
      - bardzo duża hala odpraw do odlotów - to zdecydowanie plus. Niestety, towarzyszy temu dość mały obszar odpraw bagażowych, na dodatek sposób pracy służb się nie zmienił - dalej kolejki, dalej nikt nie ruszy tyłka, żeby odebrać puste pudła, tworzą się sztuczne kolejki itd.
      - sądząc po ilości pasażerów jakie chcą odprawiać jedne wąski ruchome i jedne wąskie normalne schody po odprawie bagażowej to stanowczo za mało
      - sama hala odlotów: tutaj mam więcej uwag:
      * jestem palaczem - fakt. Ale lotniska na świecie dzielą się na lotniska dla palących, gdzie palącym zapewnia się miejsca do palenia w miarę nie przeszkadzające innym i lotniska "wolne od dymu", gdzie kompletnie się nie pali. We WRO zrobiono idiotyczną hybrydę - niby można palić, ale jest tylko jedna mała kabina, na dodatek tuż przy barze - kolejka palaczy i ciągle otwierane drzwi powodują smród na pół terminala. Z mojego punktu widzenia - trzeba było zrobić "smoking free".
      * mix przyloty/odloty. Rozumiem, że napalono się na kwestię rękawów, ale już oddzielanie przestrzeni dla lądujących/odlatujących pasażerów jest fatalne. Projektantom polecam rozwiązania np z Liverpoolu czy Mexico City. Proste i tanie.
      * rozumiem, że już polskim zwyczajem jest otwieranie nie gotowego obiektu. Większość latających przyzwyczajona jest do możliwości zrobienia zakupów na lotnisku. U nas niestety takiej możliwości w hali odlotów nie ma. Gratuluję.
      * toalety i oznakowanie - rozumiem, że dobre, stare, jasne i zrozumiałe piktogramy są nudne, ale mają jedną zaletę - są zrozumiałe. Czego o nowych nie można powiedzieć. Aż tak bardzo potrzebujemy zmian, że tutaj też musimy być innowacyjni?
      - liczba toalet w ogóle - tutaj też odsyłam do innych lotnisk. W hali przylotów ta liczba jest szokująco niska, przy jednym samolocie tworzą się kolejki, raptem dwie zamykane kabiny, brak pisuarów dla dzieci? Rozumiem, że projektanci nie robili żadnego rozeznania jakie są standardy na europejskich lotniskach? Dodam, że na żadnym, ale to żadnym lotnisku na świecie nie przytrafiło mi się spędzenie 20stu minut w kolejce do męskiej toalety. Nigdzie.
      - Oznakowanie - kompletny brak informacji na samym lotnisku gdzie dokładnie jest peron autobusu i jak on odjeżdża. Samo oznakowanie przystanku zgodne ze standardami MPK, ale kompletnie nie wystarczające dla przylatujących pasażerów. Czyli: jak przy peronie nie stoi autobus - ciężko ten peron znaleźć.
      - Kwestia samego autobusu. Kurde, co za idiotyczny pomysł, żeby ciągle (jadąc tam i z powrotem) robił on pętlę przy starym terminalu? Jadąc tam widziałem potężny "zryw" zagranicznych pasażerów, którzy przerażeni rzucili się do kierowcy, bo właśnie nie zatrzymał się na przystanku przy lotnisku. Kierowca nie był w stanie pomóc, pomogli inni pasażerowie. Ale konsternacja pozostała.

Ogólnie całość na mocną trójkę, z widokiem na słabą czwórkę jak co nieco poprawią.
    • vadim33 Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZDJĘ... 20.03.12, 21:59
      Terminal, który chce być najlepszy w kraju nie może mieć najgorszego połączenia z Centrum Miasta!!!! Coś się komuś chyba pozajączkowało przed Wielkanocą...
      • Gość: j Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.bb.online.no 20.03.12, 22:24
        Ma najlepsze polaczenie z Centrum miasta :-) Jestes Zajacem.
    • Gość: wkskrisk Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.12, 10:02
      Czy jest najlepszy? Trudno powiedziec. Wczoraj odwiedzalem nowy terminal w Gdansku, ktory wydaje sie byc rownie dobry. Na wroclawskim ladowalem w piatek i roznicy poki co nie widac. Oba sa nieskonczone... Napewno Wroclaw ma piekne drzewa z Florydy - 100 tys PLN za kazde.
      Ja bym wolal tansze drzewa oliwne z Wloch, a w zamian dodatkowe rekawy i wiecej wygodnych foteli... Bardzo mi sie podoba kaplica wielowyznaniowa z pieknymi schodami ruchomymi, ale chetnie zamienilbym ja na dworzec kolejowy, ale wiem to wina miasta, bo jak upiera sie port lotniczy, oni sie wywiazali, a miasto nie! Wiec spotkamy sie w kaplicy bez wzgledu na wyznanie zamiast wspolnie pojechac pociagiem do centrum miasta. W tej kwestii Gdansk wyprzedza Wroclaw, bo pociag do centrum ruszy tam szybciej.
      • Gość: j Re: Mamy najlepszy terminal lotniczy w Polsce [ZD IP: *.bb.online.no 27.03.12, 11:55
        To tylko we Wroclawiu zdarzyc sie moze, zeby otworzyc terminal lotniczy bez sklepu z wodka i papierosami. Na starym terminalu byly dwa, a na nowym ma byc kiedys jeden i to nie wiadomo kiedy bo pospiechu nie widac. Powinni jakies plakaty wywiesic, zeby ludzie robili zakupy przed wejsciem na lotnisko, a nie robic w balona.Tylko w Krakowie bylo kiedys lotnisko, na ktorym nie bylo sklepu wolnoclowego, ale byl za to zwykly sklep z papierosami i alkoholem, a we Wroclawiu nie ma ZADNEGO.
        Slowem: co nie zrobia to spiepsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka