Dodaj do ulubionych

Nagroda Angelusa zdycha i nikt jej nie ratuje

31.03.12, 11:56
Czy mi się wydaje, czy od lat właśnie zespół Capitolu przygotowuję część artystyczną Gali? Czy to nie Karbido właśnie było autorem muzyki do ostatniej Gali? Z całym szacunkiem, ale Autor artykułu nie oglądał spektakli towarzyszących Gali, bo nie wiem dlaczego wspomina o martyrologicznym, bogoojczyźnianym klimacie - wg mnie to były bardzo udane ilustracje książek i piękne spektakle.
Obserwuj wątek
    • 666dj Nagroda Angelusa zdycha i nikt jej nie ratuje 31.03.12, 12:29
      Nagroda faktycznie nie ma odpowiedniej rangi, która jest jej należna. Nie tylko przez wzgląd na jaj wysokość ale także dzięki pomysłowi, na którym została oparta, czyli nagradzaniu autorów z Europy Środkowej. Wpisuje się to w rolę jaką Polska chce zajmować z racji naszej pozycji zarówno geograficznej jak i historycznej.
      Czasami żałuję, że nasze miasto ma nawet za dużo dobrych pomysłów bo te dobre idą niekiedy w zapomnienie, stając się jedynie pozycją w budżecie miasta.
      Urzędnicy nie zauważyli, że internet to potęga i samo posiadanie strony to za mało. Żeby było głośno musi być ona ciekawa, wiecznie tętniąca życiem, połączona z portalami społecznościowymi. Gdy jest nieaktualna i niazadbana lepiej żeby wcale jej nie było. Z własnego doświadczenia wiem jak ciężko przebić się w nawale informacji w internecie, ale wiem też że przy chęciach i staranności można odnieść sukces. Do pracy urzędasy.
      To tyle jeśli chodzi o zgodę z autorką artykułu, bo to co napisała o organizacji gali to zaprzeczenie jej wcześniejszych tez. Czy naprawdę wszędzie musi grać Możdżer żeby impreza miała rangę. Ma być to dla niego kolejny dżob? Książki i ich autorzy są w tej gali najważniejsi. I myślę, że w grudniu się to udało. Muzycznie - Karbido (którego autorka się domagała), aktorsko - Studniak, Justyna Szafran (to taż chyba wymarzeni przez autorkę aktorzy Capitolu).
      Na koniec odniosę się do tej "łapanki". Czy złym pomysłem jest wpuszczanie młodych ludzi, którym chce się poobcować ze sztuką, w czasach kiedy Polacy czytają mniej niż książkę rocznie? Mam nadzieję, że to właśnie ta ciekawość sztuki sprowadziła ich na galę a nie chęć zaspokojenia głodu na bankiecie.
      • Gość: lisprzechera Re: Nagroda Angelusa zdycha i nikt jej nie ratuje IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.12, 13:05
        Powiedzmy wprost: kiedy ktoś nowy się tym Angelusem zajmie, bo wygląda to na akcję pt jak zwalniają, to będą przyjmować. Swoich.
    • bodcom Angelus do uratowania! 31.03.12, 17:20
      Wielkie gratulacje dla Doroty ! Zgadzam się niemal całkowicie z postawioną diagnozą. Angelus był genialnym pomysłem, który niestety został zabity. Polemizowałbym jedynie w jednej kwestii – z czym zresztą przychylam się do zdania poprzednika – angelusowskie gale były głównym elementem wyróżniającym tę imprezę. Miałem okazję widzieć galę w 2009 roku i uległem zachwytowi mimo mojego oporu wobec panoszącej się u nas galomanii. To był niesamowity spektakl choreograficzno-muzyczny łączący w niemal postmodernistyczny sposób różne konwencje. Pozbawiony dodatkowych gwiazdeczek, stanowił znakomicie korespondującą z promowaną literaturą artystyczną oprawę. Gwiazdami zaś byli sami laureaci. Jeśli się nie mylę to właśnie było realizowane przez Capitol.
      Spektakl całkowicie zrywał z obowiązującą hollywoodzką konwencją z całym tym obrzydliwie kiczowatym anturażem – czerwonymi dywanami, atłasami, wyreżyserowanymi żarcikami, dziękowaniem bogu, rodzinie i psu itd. Nade wszystko nie było wszechobecnej Torbickiej, której nie odmawiam pewnej klasy ale ostatnio to już trudno się od niej uwolnić co jej tę klasę odbiera ponieważ obsługuje ona wszystkie gale - od Fryderyków po złotego Hanysa w Gogolinie.
      Protestuje też przeciw angażowaniu Dody do Angelusa – to już byłoby barbarzyństwem!
      Myśle, że idea kojarzenia przeciwstawnych światów – jak w przypadku Szymborskiej i Goło0ty, czy ostatnio Pendereckiego z Greenwoodem – to ciekawe eksperyment ale też musi mieć jakieś granice… Przede wszystkim granice dobrego smaku bo inaczej mogłoby dobić zupełnie Angelusa.
      Zgadzam się, że Angelus jest do uratowania ale powinien stać się czymś więcej niż tylko nagrodą. Powinien stać się niezależną instytucją kultury - intelektualną platformą promocji myśli i idei wykluwających się na styku kultur w mieście, które jest przecież ku temu szczególnie predystynowane. Organizacyjnie powinna się jednak opierać się na kreatywnym i zaangażowanym sztabie profesjonalistów a urzędnicy powinni się trzymać z daleka. Tylko wówczas ma szansę wypracować odpowiednią markę.

Pozdrawiam serdecznie Autorkę ( łączą nas wspólne fascynacje) - Bogdan Patyniak
    • Gość: maruda żal mi was ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 09:35
      ynteligenckie wpisy na temat tej prestizowej nagrody, pozal sie Boze. Robcie sobie gale, zapraszajcie smietanke myslicieli, jest wolnosc ale za wlasne pieniadze, nagroda moze bys statuetka!

Co kogo w 21 wieku obchodzi poezja? Dajcie spokoj, tak samo nie pochwalm jak dotowanie WKS przez miasto. To sa moje pieniadze i zaden poeta nie powinien dostac grosza bo to ni jak nie przyczynia sie do rozwoju i poprawy zycia w miescie.

Rafal Dudkiewicz lubi wywalac kase w bloto. Moze jakis plac zabaw dla dzieci a nie czek za pisanie wierszy?
    • Gość: WK Sztuczny blichtr IP: 156.17.73.* 02.04.12, 15:04
      Nagroda (literacka, naukowa, itd.) ma rangę opartą na pozycji danego środowiska. Tymczasem literacka pozycja Wrocławia porównana do pozycji Warszawy, Krakowa (nie wspominając już o prawdziwych metropoliach Europy Środkowej: Wiedniu, Pradze i Budapeszcie, a nawet Belgradzie i Bukareszcie) jest skromniutka i nie zatupie się tego faktu wysokością nagrody.
      W dodatku fundowanie nagrody literackiej w mieście, w którym właśnie ostatecznie upada ostatnia znana oficyna wydawnicza, o blisko dwuwiekowej tradycji - Ossolineum, a liczne kiedyś księgarnie w Rynku ustąpiły miejsca knajpom, zakrawa na hipokryzję.
      Ot, kolejne sztuczne zadęcie tak typowe dla wrocławskich władz.
      • nowaak Re: Sztuczny blichtr 02.04.12, 15:28
        To pleonazm,blichtr z definicji jest sztuczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka