Dodaj do ulubionych

Pytanie do miłośników MPK Wrocław

01.04.12, 11:31
Mam pytanie do ludzi, którzy znają się na wrocławskiej komunikacji zbiorowej. Czy ktoś mógłby podać dane dotyczące liczby przejechanych przez pojazdy MPK kilometrów w roku 2011 (lub 2010) i na przykład w roku 2000 albo 1999?
Obserwuj wątek
    • map4 Re: Pytanie do miłośników MPK Wrocław 02.04.12, 08:41
      wielki_czarownik napisał:

> Mam pytanie do ludzi, którzy znają się na wrocławskiej komunikacji zbiorowej. C
      > zy ktoś mógłby podać dane dotyczące liczby przejechanych przez pojazdy MPK kilo
      > metrów w roku 2011 (lub 2010) i na przykład w roku 2000 albo 1999?

Te dane powinny się znaleźć w rocznym bilansie spółki, ponieważ są podstawowym źródłem jej dochodów. Gmina płaci spółce konkretne, zdefiniowane wynagrodzenie za przejechanie jednego kilometra. Wynagrodzenie to pomnożone przez przejechane w danym roku kalendarzowym kilometry daje zatem dochód spółki w segmencie usług podstawowych. Dodatkowymi, ale miernymi źródłami dochodów są: wynajem pojazdów na zamówienie oraz sprzedaż powierzchni reklamowej.

Dlatego też należałoby raczej zapytać gdzie można znaleźć aktualne oraz archiwalne raporty roczne z działalności MPK. Jedno jest pewne: na stronie internetowej MPK raportów tych nie ujawniono.

Zastanawiająca jest ta dyskrecja w przypadku firmy należącej w 100% do gminy Wrocław.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka