ni-e 10.04.12, 17:17 obwodnica powinna łączyć się bezpośrednio z A4, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poliglota Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: 213.231.198.* 10.04.12, 17:34 Nie ma czegoś takiego jak "najbardziej optymalne". Albo coś jest optymalne albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
maansz Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho 10.04.12, 19:46 o to zdążą na Euro 2016 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozy Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: 80.50.230.* 10.04.12, 17:34 Też tak uważam. Węzeł na Bielanach jest już wystarczająco obciążony. Nie można przez niego pchać całego ruchu. Wariant z połączeniem z A4 w okolicach Karwian byłby też pewnie mniej uciążliwy dla mieszkańców, bo biegłby przez pola, a nie obok domów. Kierowcom też by było łatwiej sie połapać (jeden zjazd, zamiast kombinowania na Bielanach). Koszty też by chyba większe nie były, bo odpada budowa estakady i mostu, a sama trasa by była krótsza. Odpowiedz Link Zgłoś
wizdarek Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho 10.04.12, 17:40 Musieliby dodatkowe bramki postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
miro72 Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wschodniej 10.04.12, 18:19 'Żurawina' to w słoiku Panie Redaktórze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roodie Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 18:57 A swoją drogą to i tak redaktor myślał o Żernikach;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloc Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.nds.ruhr-uni-bochum.de 11.04.12, 06:08 Ech, moja ulubienica, Magda Nogaj, która pisze wspaniałe baśnie o drogach nie wychylając nosa zza biurka, a obce jej są nawet mapy googla i wtyczka ortograficzna do firefoksa... Panie Ssawka, wiem, że wszystkie siły i środki rzuciliście do walki z odradzającym się nazizmem i dlatego robicie gazetę już nawet nie siłami studentów lecz gimnazjalistów. Wiem, że korektorzy wymarli bezpowrotnie, wiem, że pani Magda pisze bzdury ale niech chociaż robi to poprawnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.man.tk-internet.pl 10.04.12, 20:19 do A4 można sobie dojechać wyjazdem "wrocław wschód"/strzelin, wiec byłoby bez sensu dublować poza tym S8 z A4 niech łączy AOW, a WOW pozostanie obwodnicą dla ruchu lokalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.internetia.net.pl 10.04.12, 20:21 Budowa ma się rozpocząć za 2 lata a jeszcze rozważane są różne koncepcje przebiegu trasy? Kiedy badania geotechniczne? Wykup terenu? Uzgodnienia z właścicielami mediów przecinających trasę? Założenia, projekt i kosztorys wstępny budowy? Sformułowanie SIWZ? Przetarg? Odwołania od rozstrzygnięcia? Projekt wykonawczy? To wszystko w 24 miesiące? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antynogaj Re: Why so serious ? IP: *.181.49.40.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.04.12, 20:36 Magda Nowak nie wie, ze miejscowość nazywa sie Żórawina, a nie Żurawina. Odpowiedz Link Zgłoś
enfitta Re: Why so serious ? 11.04.12, 21:49 A Ty nie wiesz, że ona nazywa się Nogaj,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.04.12, 20:43 W Wysokiej już tyle domów nabudowali, że droga musiałaby przechodzić wśród domów na kilku osiedlach, węzeł Bielański zapchany, powinna odchodzić od A4, i iść po polach i to szybko, żeby też ich nie zabudowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZWojszyc Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: 78.133.168.* 11.04.12, 08:42 Mieszkam ponad 1 km od najbliższego wariantu, więc nie jestem bezpośrednio zainteresowany przebiegiem - ważne by była. Ale nie rozumiem po co w roku 2012 konsultacje społeczne dotyczące przebiegu tej trasy. Obwodnica Wschodnia (nazywana swego czasu Via Romana) jest planowana od 10 lat lub więcej. W tym czasie na podstawie planów dot. jej przebiegu ludzie kupowali grunty, budowali domy. Dla części było ważne żeby nie mieszkać zaraz przy ruchliwej drodze, inni to lekceważyli albo niczego nie sprawdzili. Teraz urzędnicy otwierają pole do dyskusji i kłótni - bo przecież wartość gruntu jest zasadniczo inna jeżeli jest 10m od drogi a inna jeżeli 200m. Inne jest też sensowne przeznaczenie - gdzie indziej buduje się magazyny i sklepy a gdzie indziej domy. Oczywiste jest pytanie - dlaczego ta dyskusja? - bo taki jest zwyczaj i wymogi prawa, a przebieg jest już i tak ustalony i dawno zaplanowany oraz ogłoszony (wariant w tym wypadku optymistyczny i najbardziej pożądany)? - bo ktoś wpływowy zauważył/wpływowa grupa zauważyła, że droga będzie przebiegać zaraz pod oknami? - bo ktoś kupił grunty tańsze i chce by były droższe? - a może nie ma pieniędzy na budowę i przedłużające się konsultacje będą dobrą wymówką przed kolejnymi wyborami, dlaczego tej drogi nie ma? Bardzo przepraszam za czaami brzydkie podejrzenia, ale naprawdę jestem zdziwiony Odpowiedz Link Zgłoś
radiks Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho 11.04.12, 09:29 @ZWojszyc Śledzę informacje o tej obwodnicy od momentu powstania pomysłu i o ile dobrze rozumiem to jest to kombinacja powodu nr 2 ("- bo ktoś wpływowy zauważył/wpływowa grupa zauważyła, że droga będzie przebiegać zaraz pod oknami") a nr 1. Krótko mówiąc z powodu 2 projekt drogi i cała papierologia nie zostały wykonane 6-7 lat temu gdy prawo było inne, więc teraz trzeba to zrobić po nowemu. Oprócz starego wariantu dając do wyboru inne. Wiąże się to z OOŚ czyli Oceną Oddziaływania na Środowisko planowanej inwestycji. A początek budowy w 2014 roku to oczywiście żart. Dla tego fragmentu brak nawet koncepcji. Pełna procedura OOŚ od rozpoczęcia do uzyskania decyzji zajmuje ~1,5 roku a jeszcze trzeba ogłosić i rozstrzygnąć przetarg na wykonawcę badań do OOŚ. I już mamy rok 2014. A jeśli w trakcie wyskoczy jakaś chroniona roślinka, płaz czy inny gad to utkniemy na kolejne 10 lat w mule.Potem przetarg na projekt i wykonanie projektu + pozwolenie na budowę. Rok 2015. Przetarg na wykonawcę to 0,5 roku + min.2 lata budowy + dwie "srogie" zimy na budowie i mamy 2018-2019. To jest wariant optymistyczny. A dlaczego to wszystko? Bo swego czasu w Wysokiej "zapomniano" zarezerwować w MPZP odpowiednio szeroki pas terenu pod tą drogę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Dlaczego WOW nie powinna przechodzić przez osiedla IP: *.ip.netia.com.pl 11.04.12, 09:46 Niektórzy tutaj czy na innych forach narzekają na mieszańców Wysokiej, którzy nie chcą obwodnicy po oknami. Koronnym argumentem jest to, że droga była tam planowana, jest rezerwa pod drogę a "głupie lemingi nie sprawdziły MPZP i pokupowały mieszkania a teraz nie chcą obwodnicy". To nie do końca prawda, bo faktycznie, pierwotny przebieg WOW był planowany na tym terenie, na którym wpisana jest rezerwa pod drogę. Jednak potem plany się zmieniły na rzecz połączenia WOW z węzłem A4 w Krajkowie. MPZP dla Wysokiej się zmienił, a droga miała mieć charakter lokalny. Na podstawie zmienionego planu gmina posprzedawała ziemie w pobliżu rezerwy deweloperom, którzy pobudowali mieszkania. Ci, którzy kupili tam mieszkania z MPZP mogli dowiedzieć się tyle, że pod oknami będą mieli drogę lokalną a nie obwodnicę. I nie ma co się teraz dziwić, że ktoś nie chce mieć 4-pasmowej obwodnicy 20 metrów od okna - takie są tam teraz odległości od pozostawionej rezerwy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manitou ja tez nie chce AOW 20m za plecami a mam IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.04.12, 11:27 a dom moj na Zernikach stoi juz z 15 lat z okladem. Jak chcesz mieszkac w miescie musisz liczyc sie z ryzykiem, ze ci jakas droge pod oknami zbuduja, choc w tym kraju to ryzyko ze wzgledu na opieszalosc w budowaniu wszelkiej infrastruktury jest i tak male. Teraz cala Wysoka sie zleci zeby sobie poprotestowac, bo przeciez moga te obwodnice zbudowac kawalek dalej, choc tam tez ktos mieszka ale to juz jego problem. Przy takim zageszczeniu zabudowy w miescie i wokol niego prawie niemozliwe jest znalezc kawalek miejsca, gdzie nikt jeszcze domu nie postawil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Re: ja tez nie chce AOW 20m za plecami a mam IP: *.ip.netia.com.pl 11.04.12, 12:06 1. Wysoka to nie miasto, to wieś :) 2. Wybudowali Ci AOW 20 metrów od okna - niefajnie, nie zazdroszczę, współczuję. 3. To, że u Ciebie nie udało się nic zmienić i wyszło, jak wyszło, to nie znaczy, że inni nie mogą chcieć/próbować zmienić tego, co jest irracjonalne. 4. Jeżeli w momencie podjęcia decyzji o budowie domu plany były takie, że będzie obok AOW w takim kształcie w jakim jest, to mimo wszystko współczuję uciążliwości, aaaleeee... wiedziałeś o tym fakcie i sam podejmowałeś decyzję. 5. Na prawdę przy AOW jest zbliżenie do elewacji budynków 20 metrów?!? Bo w Wysokiej rezerwa przebiega tyle od najbliższych okien. W internerowym poście 20 metrów może się wydawać dużo, ale tak naprawdę to bardzo mało. 6. Przebieg tej trasy południowym wariantem byłby obciążeniem dla znacznie mniejszej ilości ludzi. Wariant z 2002 roku, sprzed czasu rozbudowy tej części Wsi przechodzi teraz przez gęsto zaludniony teren - kilkaset mieszkań, kilka tysięcy mieszkańców. Przy puszczeniu tej drogi wariantem alternatywnym, zbliżenie WOW byłoby tylko do kilku domów. Fakt, tam też mieszkają ludzie i mają pełne prawo do walki o lepszy z ich punktu widzenia wariant trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: ja tez nie chce AOW 20m za plecami a mam IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.04.12, 09:42 Ciekawe jak będzie się wyjeżdżało z Wysokiej, Ślęzy, części Bielan ( tej części południowej za proponowaną drogą, jeżeli już teraz nie można wyjechać w stronę Wrocławia via Ołtarzyńska i Zwycięska)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: ja tez nie chce AOW 20m za plecami a mam IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.12, 22:04 Czy słyszałeś coś o ekranach akustycznych, które również od góry są zamknięte? W Europie to żadna nowość. Może skupmy się na tym, żeby za ułamek wartości wywłaszczeń nowych gruntów, takie ekrany zostały zamontowane pod Twoim domem, a nie rozwiązujmy problem przesuwając obwodnice pod mój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: ja tez nie chce AOW 20m za plecami a mam IP: *.finemedia.pl 25.04.12, 19:49 Zamknięty tunel niczego nie załatwi, ponieważ jego otwarcie dla skrzyżowania przy Radosnej i tak spowoduje przekroczenie norm hałasu. Nie ma możliwości zbudowania drogi 2x2 pasy na terenie o szerokości 2x1 pas - to nie jest guma. Inna sprawa, że oprócz hałasu nowe osiedla mają przeznaczone wyjazdy pełniące rolę dróg p.poż. w kierunku nowej drogi która miałaby być w tunelu ? hmm, ciekawa sprawa. Projektantowi zabrakło kompletu wiedzy lub asertywności, żeby jasno przekazać informację o braku możliwości wybudowania WOW o warunkach jakie przedstawił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: ja tez nie chce AOW 20m za plecami a mam IP: *.finemedia.pl 22.04.12, 12:51 Szanowni Państwo, żeby nie odbiegać od tematu. Na spotkaniu konsultacyjnym projektant jasno się wyraził: 1. dla drogi o dwóch pasach w każdą stronę, pasa zieleni, dróg rowerowych i chodnika - brakuje miejsca na postawienie barier przeciw hałasowi; 2. nawet gdyby powyższe warunki geometryczne udałoby się uzyskać, obliczenia dotyczące hałasu wskazują na przekroczenia dopuszczalnych wartości, mimo barier o 7m wysokości. Więc, zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym: - Prawo Budowlane, obiekt budowlany (w tym przypadku droga) powinien być :zaprojektowany w sposób zapewniający spełnienie wymagań podstawowych m.in. ochrony przed hałasem i drganiami" (p. Ustawa Prawo Budowlane, Rozdz. 1, Art. 5.1 e) - Rozporządzenie Ministra, które określa warunki jakim powinny odpowiadać drogi, w tym wymogi podstawowe jako: "zapewnienie w szczególności ochrony środowiska ze szczególnym uwzględnieniem ochrony przed nadmiernym hałasem, wibracjami" ... (p. Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie, dział 1, paragraf 1.3 d) Projektant nie może zaprojektować, wykonawca nie może zbudować, gdyż użytkowanie przez zarządce tej drogi nie będzie spełniać podstawowych wymagań przepisów prawa. Oczywiście Projektant może zaprojektować tunel, lecz czy wtedy spełni wszystkie wymagania gdy: - od Radosnej trzeba będzie zrobić skrzyżowanie ? - czy odległość od przedszkola i placów zabaw dla dzieci będzie także spełniać wymagania określone prawem ? Dalsze rozwijanie tego tematu nie ma żadnego sensu. Prawo jest podstawa na której wszyscy mieszkańcy, pojedynczo i zbiorowo muszą wystąpić do: - Nadzoru Budowlanego - żeby nie wydał decyzji o pozwoleniu na budowę, - Zarządcy Drogi, żeby zdawał sobie sprawę, że mu się nie uda, - Ochrony Środowiska, - mediów o łamaniu prawa w Polsce, - sprawnego polityka (poseł, senator) który może zbudować swój wizerunek robiąc coś dobrego dla społeczności. Proszę wszystkich związanych z tym tematem o pisanie wszędzie i do wszystkich ... P.S. Projektant dlatego przygotował (nieudolnie) warianty bo zdaje sobie sprawę, że nie jest w stanie zaprojektować drogi po dwa pasy w każda stronę (droga rowerowa itd) w pasie przewidzianym przez PZP i musi szukać innych rozwiązań. Prawdopodobnie sprawa dla mieszkańców Hubertusa i Activa jest prosta do zablokowania - wystarczy działać. Osobiście jestem za drogą ale po jednym pasie w każdym kierunku (jak było planowane przez Gminę), czyli zwykła droga dla mieszkańców Wrocławia i okolic - nie WOW !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.12, 21:19 To jest kompletne draństwo! Nowe przebiegi chcą puszczać po ostatniej wolnej działce gdzie można by wybudować domy jednorodzinne. Przecież ta obwodnica ja kompletnie zdegraduje. Tak jak estakady zdegradowały plac Społeczny. Teraz się je chce wyburzać. Kto będzie chciał się budować koło dwupasmówki po której ma jechać 25 tys samochodów na dobę?! Przez jakieś dziwne układy nie wybuduje się setek domów! Przecież grunty pod stary przebieg są już własnością skarbu państwa, a te nowe trzeba by wywłaszczać. O co tu chodzi?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.finemedia.pl 25.04.12, 19:53 Chodzi o to samo. Jak można wybudować "taką drogę" pod oknami mieszkańców budynków już stojących. Do tego niezgodnie z obowiązującym prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 08:47 Obwodnica dla rowerów ma kierować krajowy tranzyt rowerowy poza granice miasta. Nie przychodzi mi do głowy żadne zastosowanie takiej DR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobryojciec mapka nr 2 trochę nieaktualna IP: 31.185.80.* 11.04.12, 21:35 jeśli wszystkie mapy są tak aktualne to moź trasa przejść przez sypialnę lub łazienkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: mapka nr 2 trochę nieaktualna IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.04.12, 09:45 Nie trochę , ale bardzo. Tam jest osiedle domów jednorodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glos Re: mapka nr 2 trochę nieaktualna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.12, 17:54 A czy Wy wiecie, że grunty pod stary przebieg obwodnicy są własnością Skarbu Państwa? Nie trzeba płacić za nie milionów złotych naszych pieniędzy, nie trzeba latami negocjować wykupu od prywatnych właścicieli. Wystarczy wjechać maszynami i budować. Nowe przebiegi idą po terenach prywatnych, częściowo są to grunty zalewowe. Żeby tu budować trzeba specjalnych technologii! Dlaczego my wszyscy mamy za to płacić? Mam nadzieję, że nie dlatego, że w pobliżu trasy z obowiązującego planu miejscowego mieszka były wiceprezydent Wrocławia? to jest temat dla CBA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: mapka nr 2 trochę nieaktualna IP: *.finemedia.pl 25.04.12, 19:59 Nie są wykupione wszystkie grunty tylko 40%. Nie trzeba niczego negocjować jeżeli chodzi o właścicieli nowych terenów - od tego są przepisy prawa (max. 1 rok). Żeby wjechać trzeba by było zrobić projekt niezgodny z przepisami prawa. O jakich technologiach "głos" mówi ? Widać, że inżynier ... Sprzedamy planowany teren sprzed 10 lat i będzie kasa na nowy 1:1 albo z zyskiem. Nie, znacznie wyżej prezydent Rosji ma kawalerkę w garażu ale ciii :) Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawski8 Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wschodniej 15.04.12, 18:11 To dosyć dziwne że rozpatruje się wydawanie milionów na wykupy nowych przebiegów, kiedy korytarz pod obwodnicę jest od dawna przewidziany. To po co jest całe to planowanie na szczeblu województwa, powioatu i gminy, skoro można je po prostu wrzucic do smieci? Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawski8 Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wschodniej 15.04.12, 18:16 Nie moge się nadziwić tek polskiej "logice" : najpierw przewidjue się w planach województwa i powiatu, a nawet w studium gminnym , korytarz dla obdownicy, a kiedy jest gotowy i czeka na realizację, to zaczyna sie poszukiwanie alternatyw, które wymagałyby wykupowania prywatnych gruntów. To się nazywa anarchia albo korupcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.finemedia.pl 22.04.12, 12:44 Szanowni Państwo, żeby nie odbiegać od tematu. Na spotkaniu konsultacyjnym projektant jasno się wyraził: 1. dla drogi o dwóch pasach w każdą stronę, pasa zieleni, dróg rowerowych i chodnika - brakuje miejsca na postawienie barier przeciw hałasowi; 2. nawet gdyby powyższe warunki geometryczne udałoby się uzyskać, obliczenia dotyczące hałasu wskazują na przekroczenia dopuszczalnych wartości, mimo barier o 7m wysokości. Więc, zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym: - Prawo Budowlane, obiekt budowlany (w tym przypadku droga) powinien być :zaprojektowany w sposób zapewniający spełnienie wymagań podstawowych m.in. ochrony przed hałasem i drganiami" (p. Ustawa Prawo Budowlane, Rozdz. 1, Art. 5.1 e) - Rozporządzenie Ministra, które określa warunki jakim powinny odpowiadać drogi, w tym wymogi podstawowe jako: "zapewnienie w szczególności ochrony środowiska ze szczególnym uwzględnieniem ochrony przed nadmiernym hałasem, wibracjami" ... (p. Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie, dział 1, paragraf 1.3 d) Projektant nie może zaprojektować, wykonawca nie może zbudować, gdyż użytkowanie przez zarządce tej drogi nie będzie spełniać podstawowych wymagań przepisów prawa. Oczywiście Projektant może zaprojektować tunel, lecz czy wtedy spełni wszystkie wymagania gdy: - od Radosnej trzeba będzie zrobić skrzyżowanie ? - czy odległość od przedszkola i placów zabaw dla dzieci będzie także spełniać wymagania określone prawem ? Dalsze rozwijanie tego tematu nie ma żadnego sensu. Prawo jest podstawa na której wszyscy mieszkańcy, pojedynczo i zbiorowo muszą wystąpić do: - Nadzoru Budowlanego - żeby nie wydał decyzji o pozwoleniu na budowę, - Zarządcy Drogi, żeby zdawał sobie sprawę, że mu się nie uda, - Ochrony Środowiska, - mediów o łamaniu prawa w Polsce, - sprawnego polityka (poseł, senator) który może zbudować swój wizerunek robiąc coś dobrego dla społeczności. Proszę wszystkich związanych z tym tematem o pisanie wszędzie i do wszystkich ... P.S. Projektant dlatego przygotował (nieudolnie) warianty bo zdaje sobie sprawę, że nie jest w stanie zaprojektować drogi po dwa pasy w każda stronę (droga rowerowa itd) w pasie przewidzianym przez PZP i musi szukać innych rozwiązań. Prawdopodobnie sprawa dla mieszkańców Hubertusa i Activa jest prosta do zablokowania - wystarczy działać. Osobiście jestem za drogą ale po jednym pasie w każdym kierunku (jak było planowane przez Gminę), czyli zwykła droga dla mieszkańców Wrocławia i okolic - nie WOW !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosiu1 Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.12, 18:31 Co do tego, że od 10 lat znane są plany. W 2009 kupowałam mieszkanie w pobliżu planowanej drogi, w planach na pewno droga była uwzględniona ALE NIE WOJEWÓDZKA. Gdyby było inaczej, tego mieszkania nie kupiłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocław Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.12, 09:46 Należy więc walczyć o to aby droga była taka jaka wg Was była zaplanowana. A nie szukać byle pretekstu aby problem "sprzedać" sąsiadowi obok. Albo chcemy żyć w państwie prawa a przynajmniej dobrych obyczajów albo nadal jesteśmy w epoce samoobrony. Ta droga ma służyć całemu Wrocławiowi. A jak ktoś chce ciszę i spokój to buduje się z dala od miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.finemedia.pl 25.04.12, 19:36 Co do ciszy i spokoju to zapewniają to obecnie przepisy np. prawo ochrony środowiska, prawo budowlane i inne powiązane. Ponieważ większość miasta Wrocławia nie spełnia norm, gdyż drogi powstawały w czasach "radosnej twórczości" nie znaczy, że dalej żyjemy w tych czasach. Proszę zobaczyć jak się budowało i buduje w "normalnych" krajach. Dziś obowiązkiem projektanta jest zapewnienie ochrony przed hałasem i musi to wypełnić... Nie chodzi tu o 0 dB lecz o normy ustalone jako bezpieczne dla ludzi. Jak widać po niektórych komentarzach przekroczone normy hałasu dla Wrocławian bardzo odbijają się na ich zdrowiu psychicznym i racjonalnym pojmowaniu świata... Odpowiedz Link Zgłoś
rr-w Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wschodniej 16.04.12, 10:45 Przebieg drogi został wytyczony ponad 10 lat temu po państwowych gruntach. Po co zatem teraz pomysły aby zmieniać jej przebieg i wydawać kolejne miliony na wykup terenu od prywatnych właścicieli. Te pieniądze można przeznaczyć na lepszą ochronę przed hałasem mieszkańców Wysokiej. Wszyscy wiedzieli o tej drodze i jej przebieg nie był żadną tajemnicą dla kupujących mieszkania w Wysokiej. Niech teraz nie robią zdziwionych min ... a wojewoda niech buduje jak najszybciej nie marnując czasu na bzdurne konsultacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: Gdzie powstanie nowy fragment obwodnicy wscho IP: *.finemedia.pl 22.04.12, 12:47 Szanowni Państwo, żeby nie odbiegać od tematu. Na spotkaniu konsultacyjnym projektant jasno się wyraził: 1. dla drogi o dwóch pasach w każdą stronę, pasa zieleni, dróg rowerowych i chodnika - brakuje miejsca na postawienie barier przeciw hałasowi; 2. nawet gdyby powyższe warunki geometryczne udałoby się uzyskać, obliczenia dotyczące hałasu wskazują na przekroczenia dopuszczalnych wartości, mimo barier o 7m wysokości. Więc, zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym: - Prawo Budowlane, obiekt budowlany (w tym przypadku droga) powinien być :zaprojektowany w sposób zapewniający spełnienie wymagań podstawowych m.in. ochrony przed hałasem i drganiami" (p. Ustawa Prawo Budowlane, Rozdz. 1, Art. 5.1 e) - Rozporządzenie Ministra, które określa warunki jakim powinny odpowiadać drogi, w tym wymogi podstawowe jako: "zapewnienie w szczególności ochrony środowiska ze szczególnym uwzględnieniem ochrony przed nadmiernym hałasem, wibracjami" ... (p. Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie, dział 1, paragraf 1.3 d) Projektant nie może zaprojektować, wykonawca nie może zbudować, gdyż użytkowanie przez zarządce tej drogi nie będzie spełniać podstawowych wymagań przepisów prawa. Oczywiście Projektant może zaprojektować tunel, lecz czy wtedy spełni wszystkie wymagania gdy: - od Radosnej trzeba będzie zrobić skrzyżowanie ? - czy odległość od przedszkola i placów zabaw dla dzieci będzie także spełniać wymagania określone prawem ? Dalsze rozwijanie tego tematu nie ma żadnego sensu. Prawo jest podstawa na której wszyscy mieszkańcy, pojedynczo i zbiorowo muszą wystąpić do: - Nadzoru Budowlanego - żeby nie wydał decyzji o pozwoleniu na budowę, - Zarządcy Drogi, żeby zdawał sobie sprawę, że mu się nie uda, - Ochrony Środowiska, - mediów o łamaniu prawa w Polsce, - sprawnego polityka (poseł, senator) który może zbudować swój wizerunek robiąc coś dobrego dla społeczności. Proszę wszystkich związanych z tym tematem o pisanie wszędzie i do wszystkich ... P.S. Projektant dlatego przygotował (nieudolnie) warianty bo zdaje sobie sprawę, że nie jest w stanie zaprojektować drogi po dwa pasy w każda stronę (droga rowerowa itd) w pasie przewidzianym przez PZP i musi szukać innych rozwiązań. Prawdopodobnie sprawa dla mieszkańców Hubertusa i Activa jest prosta do zablokowania - wystarczy działać. Osobiście jestem za drogą ale po jednym pasie w każdym kierunku (jak było planowane przez Gminę), czyli zwykła droga dla mieszkańców Wrocławia i okolic - nie WOW w takim wydaniu !! Odpowiedz Link Zgłoś