Dodaj do ulubionych

Legendarna firma Thust z Breslau wraca do Wrocł...

22.09.12, 12:39
CENZURA GAZETY WYBORCZEJ:...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................!
Obserwuj wątek
    • 1410_tenrok to życzymy powodzenia w dawnym heimacie 22.09.12, 12:43
      Europa się zrasta i oto chodzi.
    • starykot Mistrz Carl Christian Thust... 22.09.12, 18:50
      ... padłby, widząc, w jakim stanie są jego arcydzieła. Wstyd i hańba!
      www.motylkownia.pl/ocali%C4%87%20od%20zapomnienia/
      • ten55 wstyd i hańba? 22.09.12, 19:09
        w polsce jest jeszcze bardzo wiele do zrobienia, a z kasą nie za bardzo. niemcy na osobowicach zadbali o groby swoich żołnierzy z I wojny światowej. nikt nie zabrania żydom zadbać o groby swojej nacji.
        • Gość: róża wrocławska Re: wstyd i hańba? IP: *.static.korbank.pl 23.09.12, 08:24
          "nikt nie zabrania żydom zadbać o groby swojej nacji".

Naprawdę uważasz,że o groby mają dbać poszczególne "nacje"?
          Na tej zasadzie o wszystkie polskie groby na wschodzie (nie tylko wojskowe) ma dbać strona polska. Tymczasem wiem,że np. na Ukrainie samorządy lokalne starają się (w miarę nikłych możliwości finansowych) ocalić polskie miejsca pochówku przed zniszczeniem. Czasem ogranicza się to do wykarczowania drzew-samosiejek na cmentarzu, by nie rozsadzały korzeniami grobowców...ale zawsze to coś.
          Niemcy może zadbali o groby wojskowych z I wojny,ale o groby cywilne nie dbają. Nie widzę powodu, dla którego Izrael ma dbać o wszystkie żydowskie cmentarze w Europie. Są w prawie każdym mieście, więc jest to niemożliwe. Warto też pamiętać, że II wojna spowodowała,że częśc rodzin pochowanych na nich ludzi...zniknęła.
          Uważam, że powinniśmy sami zadbać o dzieła sztuki, o których mowa w artykule. Są u nas i zwyczajnie nam się "opłaca" mieć je w dobrym stanie.
          • Gość: polish-crap Re: wstyd i hańba? IP: *.fbx.proxad.net 23.09.12, 09:16
            Otoz to!, tyle ze wiekszosc polactwa tego nie zrozumie. Tepe, ciemne, glupie i zawistne. Urodzilem sie we Wroclawiu. Raz czy dwa jako nastolatek (lata siedemdziesiate) wslizgnalem przez mur na ten zydowski cmentarz przy Sleznej i za kazdym razem szczeka mi opadala patrzac na te grobowce z ktorych kazdy to bylo dzielo sztuki kamieniarskiej. Juz wtedy nie wszystko bylo w najlepszym stanie. Wyobrazam sobie jak to teraz wyglada (znajac "rodakow") ... prawdopodobnie kompletna ruina.
            • Gość: chyży ruj Re: wstyd i hańba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.12, 10:28
              Gość portalu: polish-crap napisał(a):
              (...)

Swietnie dobrany nick dla takiej mendy jak ty. Jesteś odpadem z Polski i dobrze że się do tego przyznajesz a twoje komentarze świadczą o twoim bezmózgu. Szkoda klawiatury dla takiej kreatury!!!!!!!!!!!!
          • ten55 Re: wstyd i hańba? 23.09.12, 15:51
            pierwsze moje zdanie brzmiało, że polska ma mało pieniędzy w stosunku do potrzeb. z tego nie wynika, że o groby mają dbać poszczególne nacje. wniosek jest natomiast taki, że dbamy w miarę swoich możliwości - na cmentarzu przy ślężnej są prowadzone pewne prace, oczywiście w stopniu niezadowalającym, ale niemniej są, oczywiście stosownie do naszych możliwości. gdyby były większe możliwości, to nie byłoby corocznych kwest na powązkach, w krakowie itd. co do grobów na ukrainie, to od kilku lat polska młodzież jeździ je porządkować itd. - oczywiście nie można zapominać o działaniach strony ukraińskiej i oczywiście stosownie do ich możliwości, stąd bytność naszej młodzieży. a teraz ad rem. mój post był odpowiedzią na zawarte w innym poście słowa: "wstyd i hańba". to są bardzo mocne słowa, niemniej moim zdaniem nie powinny być wypowiedziane. no, co do wstydu, to zgoda, ale hańba? groby są zaniedbane, bo prozaicznie nie ma kasy! niemcy najprawdopodobniej to rozumieją, to i zadbali o swoje coś a la bogaty wujek z ameryki. może i trochę wstyd, ale napewno nie hańba.
    • Gość: emp Re: Legendarna firma Thust z Breslau wraca do Wro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.12, 07:14
      Nożeż wreszcie !!! Tak długo czekaliśmy...Moja mama , tak jak i rodzice innych dzieci we Wrocławiu - opowiadała mi tyle razy przed snem legendę o firmie kamieniarskiej i słynnej wystawie sztuki cmentarnej.
      Że ja tego dożyłem.
      • Gość: Jurek POśmiech Re: Legendarna firma Thust z Breslau wraca do Wro IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.12, 12:14
        Chcecie płacić za niemieckie , żydowskie groby, to dlaczego ja sam muszę opłacać i dbać o grób mojej babci, bo mi ją wysadzą w kosmos?
        Jak równość , to równość. Płaćcie za babkę , właśnie mija kolejnych dwadzieścia lat, pora na wpłatę na konto administratora cmentarza, a i nagrobek trochę się sflancował.
    • wrobrewrobrewrobre Legendarna firma Thust z Breslau wraca do Wrocł... 23.09.12, 16:53
      Wypada życzyć dobrych osiągnięć artystycznych i biznesowych. Gdyby tak jeszcze wróciło coś z branży piwnej jak Haase, Schuitheiss, Henschel, Kipke czy Conrad Kissling z piwami bawarskimi na Ofiar Oświęcimskich 15 i Leszczyńskiego5-9.
      • Gość: Pan Kipke Re: Legendarna firma Thust z Breslau wraca do Wro IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.04.14, 21:15
        Schultheiss znawco...Henschel? no faktycznie mega browar
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka