Dodaj do ulubionych

Architekci projektują sami dla siebie. Zobacz i...

24.09.12, 23:29
A inspirowali się, jak mniemam, budką dróżnika na wiejskiej stacji kolejowej - tylko bez okien. Myślę, że rodzina wampirów byłaby zachwycona - w tym klocku na górze nie dostrzegłem ani kawałka okna (chyba że są przemyślnie zamaskowane - wtedy zwracam honor).
Poza tym - paskudne to jest i tyle. Ja bym w czymś takim nie chciał mieszkać.
Obserwuj wątek
    • Gość: cal-ówek @valana IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.12, 23:48
      valana napisał:
      > Poza tym - paskudne to jest i tyle. Ja bym w czymś takim nie chciał mieszkać.

Tak więc bardzo cię wszyscy prosimy - nie mieszkaj w czymś takim.
      • tbernard Re: @valana 25.09.12, 08:39
        > Tak więc bardzo cię wszyscy prosimy - nie mieszkaj w czymś takim.

A ja cię proszę nie wypowiadać się w imieniu wszystkich. Mów za siebie. Jeśli już musisz koniecznie wzmacniać się liczbą mnogą, to przynajmniej wyjaw jaką to zbiorowość próbujesz reprezentować. A tak na marginesie, to chyba inaczej rozumiemy słowo WSZYSCY.
        • Gość: ok Re: @valana IP: *.217.146.194.generacja.pl 06.12.12, 14:17
          jeśli prosisz aby ktoś nie wypowiadał się w imieniu wszystkich, to prosisz o to w imieniu wszystkich:)
    • Gość: hihu no to lecimy IP: *.internetia.net.pl 25.09.12, 07:59
      No to lecimy.

Oj jak to piękne. Kilka kontynerów postawionych na siebie. Okna z jednej strony. I to jakie okna? Cała ściana to wielkie okno. Noż urocze jak w biurowcu. Ale ile kosztuje taka szyba, zwlaszcza jak się uszkodzi. Dziwnym trafem w zimie przez szyby najlatwiej ucieka ciepło z budynku.

Dach. Jaki on fajny, plaski. Pewnie jest tam wybieg. A kto będzie go odśnieżał? Będzie powtórka z targów gołębich w hali?

Nasi kochani osłowie zafundowali nam ustawę, zrzucające obowiązki energetyki na ludność. Chodzi o obowiązkowe budowanie i remontowanie "eko" budowli. Czyli na własny koszt musisz mieć ocieplenie, wiatraczek, solara, a elektrowni i tak ci zrobi podwyżkę przy mniejszym zużyciu. Wracając do tej wydumki architektów, to jak oni chą zainstalować "zielone" źródło energii? Dachy nie za bardzo bo płaskie, a ciepło ucieka przez wielką ściano-szybę.

No dobra, z tego co widać to w reszcie budynku tak mało jest okien. Jeśli na dachu nie ma świetlików to jak oni chcą mieć światło wewnątrz budynku? Sztuczne oświetlenie.

Taki piękny projekt, a gdzie jest odwodnienie dachu? Gdzie są skrzynki energetyczne, gazownicze itd....

Bardzo ładne są te ściany, tarasy. Ale ja się pytam gdzie jest odwodnienie, wzmocnienie gruntu przeciw wodzie? Czyżby po rok już trawka mogłaby wypłukana w tych miejscach?

• Gość: roman Re: no to lecimy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.09.12, 08:26
        Oj, oj wiem, że chciałes zabłysnać ale wyszło ci tak sobie. Nie znam projektu ani nawet tych ludzi. Co do wielkości okien jest pewna racja, ale można te ubytki ciepła zbilansować. Choćby przez szyby o wiekszej izolacyjnosci. Cena szkła wcale nie jest zabójcza, zatem potencjalne uszkodzenie to wydatek znośny. Cenę całego okna robi profil i okucia. Dach płaski - hm... otóż "ciężkiego" ( żelbetowego) dachu nie ma potrzeby odśnieżać. Bloków z płaskimi dachami też się nie odśnieża. Robią to tylko nadgorliwi prezesi spółdzielni dając zarobić znajomkom. Ilość śniegu powinno się kontrolować na dachach wykonanych w konstrukcji szkieletowej, gdzie pokryciem najczęściej jest blacha. Co do eko sie nie wypowiadam. Odwodnienie dachu za pomocą wpustów lub koryta z kontrami. Rury spustowe moga byc ukryte w ścianie budynku i widoczne jedynie kratki rewizyjne. Nie bardzo wiem co masz na myśli mówiąc o wzmocnieniu gruntu przeciw wodzie. Co do skrzynek gaz. i energ. to już brzmi jak dowcip. To jest WIZUALIZACJA. Ja bym powiedział, że projekt sympatyczny. Ciekawe jak wyjdzie w realizacji.
        • Gość: ag Re: no to lecimy IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.12, 11:16
          dom już jest w budowie, na wiosnę powinien być skończony - wtedy będzie widać jakość wykończenia itd. Według projektu tych architektów powstał też dom na Biskupinie, na Kossaka - jest już prawie od roku gotowy, ludzie mieszkają. I na moje oko to zrobiony jest świetnie, ze wszystkimi rynnami, skrzynkami i czym tam jeszcze. Więc jest szansa, że ten też tak się będzie prezentował.
        • Gość: pan-dentysta.pl Re: no to lecimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 10:32
          no raczej:-) widziałem na żywo i jest doskonały:-) niektórzy zazdrośni komentatorzy, absolwenci trzech klas technikum budowlanego albo stali prenumeratorzy Pani domu niech mieszkają tradycyjnie.... pod skosnym dachem i do 40-stki z mamusią:-)
      • Gość: Marcin Re: no to lecimy IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.12, 17:02
        Brawo, brawo, cóż za celna krytyka...to jest przejaw deregulacji - każdy nawet kompletny laik w dziedzinie architektury może sobie pofolgować - niestety wychodzi z tego straszny stek bzdur i kompletna cytrynowo 0 dworkow zaściankowośc i niestety, wybacz kolego, całkowity brak wrażliwości i gustu. Lepiej nie staraj się więcej być krytykiem architektury - nie rozumiesz tematu.
    • Gość: kinszasa Re: Architekci projektują sami dla siebie. Zobacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.12, 12:56
      przeleć po zdjęciach, to może uda ci się zobaczyć okna. Ale musisz to robić bardzo wolno.
    • Gość: mk Re: Architekci projektują sami dla siebie. Zobacz IP: *.ghnet.pl 26.09.12, 13:32
      Miłośnik dworku z cytrynową akrylową elewacją i czerwonej, plastikowej dachówki? Z 1,50 m podmurówką?
    • pan-dentsyta Architekci projektują sami dla siebie. Zobacz i... 27.09.12, 10:44
      no ja się bawię doskonale:-) Łukaszek może nosi nieco za długie spodenki w kroku ale to co projektuje jest przede wszystkim absolutnie wyjątkowe! Indywidualne i zawsze w ton przyszłych włascicieli:-) A Andzia.... prosze Państwa palce lizac:-) toż to cały smaczek patzrec jak przy kawie uwija się dziergając na małej kalce technicznej tylko dla siebie czytelne obrazki:-).... Róznica miedzy KMA a tysiacem innych pracowni jest dokładnie taka sama jak między temperaturą wrzenia wody a kątem prostym.... To zaledwie dziesięć stopni ale prosze mi wierzyć ze to zupełnie inna skala:-) Proszę nie poddawac sie intelektualnemu mezaliansowi zazdrosnych miłosników skośno-dachowego blichtru i komentarzy rodem z Pani domu:-) Skosne i fajne mogą być oczy.... u Gejszy:-) dachy zdecydowanie NIE:-)

Gorrronco Was pozdrawiam kochani sąsiedzi:-)
      • Gość: aRchitect Re: Architekci projektują sami dla siebie. Zobacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.12, 10:50
        Najlepsza reklama jaką widziałem - ten tekst Pana dentysty ;> a poważnie wielkie gratulacje dla koleżeństwa z Wrocławia . . . przede wszystkim za te projekty które się realizują za to że znajdują się ludzie którzy chcą budować w sposób nietuzinkowy, niby zwyczajny a jakże kosmiczny wobec tego co dookoła nas; a i oby starczyło środków na perfekcyjne wykończenie, będzie pewnie z tego coś zacnego . . .
    • pan-dentsyta Architekci projektują sami dla siebie. Zobacz i... 10.10.12, 11:53
      mówiłem:-) następny zadowolony... i na pewno nie mieszka ani z mamusią ani pod skośnym dachem:-) moje akwarium od Kabarowskich prezentuje sie tak:-)

www.architektura.info/index.php/architektura_polska/z_calej_polski/dom_w_strone_slonca
    • klinikka Architekci projektują sami dla siebie. Zobacz i... 06.12.12, 14:19
      super projekt. czysta, mysląca, ciekawa forma. Wbrew potocznym, zdroworozsądkowym opiniom - optymistyczna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka