Dodaj do ulubionych

Studenci: Potrzebowaliśmy 2 km kabla. P.I.W.O. ...

25.10.12, 18:22
RADIO NIE W INTERNECIE!!!
ANALOGOWO!!!
Obserwuj wątek
    • demonoman 2 km kabla? 25.10.12, 18:47
      Te 2km kabla mają jakoś szokować czy co, że się tak uparł dziennikarz? Przy wymianie instalacji w mieszkaniu (100m^2) zużyłem podobną ilość, więc wydaje mi się, że 2000m to bardzo mało przy projekcie tej skali.
      • Gość: Oskar Re: 2 km kabla? IP: *.direct-adsl.nl 25.10.12, 19:54
        To co do kazdego gniazdka ciagnales prosto z pod licznika?
        • Gość: bilbo Re: 2 km kabla? IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 25.10.12, 21:00
          Taa, a do każdego kabla osobny licznik! Od kiedy to linie elektryczne się ciągnie od licznika?
      • Gość: dsfgh Re: 2 km kabla? IP: *.internetia.net.pl 25.10.12, 21:14
        oczywiście... te 2 km to bardzo mało... mam własną firmę elektryczną... robimy modernizacje i wiele innych prac elektrycznych... np przy modernizacji restauracji zużyliśmy 10 km przewodu... przy tym te 2 km jest .... no jest malutka liczbą
      • polujacy_na_kaczki Re: 2 km kabla? 25.10.12, 22:28
        To kolega swoje gniazdka chyba pod sąsiadów podłączał. Te 2km kabla to starczyłyby do oplecenia Twojego mieszkania, lekko licząc, ze trzydzieści razy. Chyb Cię elektrycy oszukali. Za 2km kabla zapłaciłeś, a w mieszkaniu masz 200 metrów (bo, wiesz, kilometr to 1000. metrów, nie sto).
        • Gość: bilbo Re: 2 km kabla? IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 25.10.12, 22:49
          Dokładnie, tak jak napisałeś - tyle mniej więcej trzeba kabli by zrobić poprawnie instalacje elektryczna w 100m2 mieszkaniu - można by ze trzykrotnie a niekiedy pięciokrotnie opleść mieszkanie 100m2 - zależy od wymagań klienta odnośnie standardu instalacji - widzisz, kiedyś miałem Pana Klienta który nawet w kiblu chciał mieć TV i złącze internetowe. 2km kabla w nowoczesnym mieszkaniu to nic!
          • Gość: driver Re: 2 km kabla? IP: *.centertel.pl 26.10.12, 09:50
            Przesadzacie, ja w 43m2 zużyłem prawie 500m. Brutto, czyli zasilanie, antena i net. Więc obłożenie chałupy 100m2 przewodami w ilości 2km uważam za w pełni realne, w biurach gdzie dużo gniazdek prądu i netu możecie naliczyć jeszcze więcej na tym metrażu.
        • demonoman Re: 2 km kabla? 25.10.12, 23:00
          Sam kładłem instalacje, kilka oddzielnych obwodów, oddzielnie światło, łazienka, kuchni itd. i przewody idą. I nie twierdze, że zużyłem dokładnie 2000m, nie o to chodzi. Rzecz w tym, że w artykule podano te 2km kabla jako jakąś szokującą informację, tymczasem takie ilości nie powinny na nikim zrobić żadnego wrażenia, tym bardziej w budynku, który ma ponad 200m wysokości!!!
      • Gość: e_gregor Re: 2 km kabla? IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 08:40
        No jasne, że 2km kabla to nic nawet w mieszkaniu. W jednym pokoju dorobiłem instalacje pod trzy kinkiety. Poszło prawie 50m kabla. A to tylko trzy lampki na ścianie podłączone pod włącznik od oświetlenia sufitowego. Ktoś kogo dziwią te 2km albo kładzie kable po skosie albo nigdy nie zrobił w elektryce nic więcej niż wymiana bezpiecznika.

A te 2km przewodu w Sky Tower to zapewne tylko puszczenie zasilania do pomieszczeń. Bo sterowanie to zapewne osobny temat.
        • polujacy_na_kaczki Re: 2 km kabla? 26.10.12, 09:38
          Gość portalu: e_gregor napisał(a):

> No jasne, że 2km kabla to nic nawet w mieszkaniu. W jednym pokoju dorobiłem ins
          > talacje pod trzy kinkiety. Poszło prawie 50m kabla. A to tylko trzy lampki na ś
          > cianie podłączone pod włącznik od oświetlenia sufitowego. Ktoś kogo dziwią te 2
          > km albo kładzie kable po skosie albo nigdy nie zrobił w elektryce nic więcej ni
          > ż wymiana bezpiecznika.
          50m to 1/40 z 2km. Strasznie mało.
          • krasnaladamu Re: 2 km kabla? 26.10.12, 11:19
            Podobno mam w sobie ok. 6 m jelit i 160000 km naczyń krwionośnych.
            • polujacy_na_kaczki Re: 2 km kabla? 26.10.12, 18:02
              krasnaladamu napisał:

> Podobno mam w sobie ok. 6 m jelit i 160000 km naczyń krwionośnych.
              I chyba 400tys km neuronów.
    • Gość: bum.trarara.bum Re: Studenci: Potrzebowaliśmy 2 km kabla. P.I.W.O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 21:48
      Na walcowatym "wyświetlaczu" efekt może nie być za ciekawy :/
    • polujacy_na_kaczki Studenci: Potrzebowaliśmy 2 km kabla. P.I.W.O. ... 25.10.12, 23:23
      Dobra, cofam. Faktycznie 2km to nie jest tak dużo. Ale P.I.W.O to nie instalacja w budynku, tylko trzy kolorowe światełka w każdym oknie. A przy tym taka ilość przewodów robi wrażenie. Pomyśl, że te dwa kilometry to odległość od Sky Tower do Rynku. A w mieszkaniu? Mam 4. ściany po 5 metrów, 2 po 4m, 2 po 3m i jakąś drobnicę w przedpokoju. W sumie może 45 m.b. ścian. 2km starczyłyby mi na oplecenie ich 100. razy. Załóżmy, że w każdym pomieszczeniu mam 4. gniazdka i dwa górne światła. To i tak zostałoby mi kilkaset metrów na pętlę indukcyjną pod podłogą. Ale ja mam tylko 45m^2
      • svarte_sjel Re: Studenci: Potrzebowaliśmy 2 km kabla. P.I.W.O 26.10.12, 16:22
        polujacy_na_kaczki napisał:
        > cenie ich 100. razy. Załóżmy, że w każdym pomieszczeniu mam 4. gniazdka i dwa g
        > órne światła. To i tak zostałoby mi kilkaset metrów na pętlę indukcyjną pod pod

Dziwna ta instalacja. Tylko 4 gniazdka? Aż dwa górne światła?
        • polujacy_na_kaczki Re: Studenci: Potrzebowaliśmy 2 km kabla. P.I.W.O 26.10.12, 18:05
          svarte_sjel napisał:

> polujacy_na_kaczki napisał:
          > > cenie ich 100. razy. Załóżmy, że w każdym pomieszczeniu mam 4. gniazdka i
          > dwa g
          > > órne światła. To i tak zostałoby mi kilkaset metrów na pętlę indukcyjną p
          > od pod
          >
          > Dziwna ta instalacja. Tylko 4 gniazdka? Aż dwa górne światła?
          >
          4 gniazdka- standard deweloperów. Jedno światło na suficie, jedno na ścianie (kinkiety, plafony etc., czasy jednej lampy oświetlającej pusty środek pokoju już dawno minęły). Poza tym, gniazdek może być i 100, to niczego nie zmienia. Przecież nie będę ciągnął oddzielnej linii dla każdego gniazdka.
          • Gość: dsfgh Re: Studenci: Potrzebowaliśmy 2 km kabla. P.I.W.O IP: *.internetia.net.pl 26.10.12, 20:21
            do jednego nie... ale zależy też na typie obwodu... 1. w samej kuchni (zależy też jeszcze jaki standard domu/mieszkania) potrzeba z reguły 4, czasami 5 obwodów... dlaczego? obciążenie... na lodówkę powinien być osobny obwodów bezpośrednio z tablicy rozdzielczej, na kuchenkę osobny (i to do tego siła), zmywarka osobny obwód. Gniazdka nad blatem. Będziemy tam połączać jakieś mikrofalówki, urządzenia AGD (maksymalnie 3 gniazdka na jednym obwodzie... a przy większej ilości gniazdek (bo tak chcę właściciel) raczej powinno być to rozbite na dwa obwody. Do tego dochodzi światło. Zarówno światło sufitowe jak i kinkiet może być na osobnym obwodzie... do tego NIE WOLNO STOSOWAĆ JUŻ PUSZEK ŁĄCZENIOWYCH W ŚCIANACH) więc ilośc przewodu się zwiększy. Idąc dalej na ... DOBRA FIRMA ELEKTRYCZNA rozbije światło w pokojach od tego w kuchni i łazienki (światło w łazience i kuchni może być na wspólnym obwodzie... i na tym obwodzie wraz z gniazdkami i swiatłem stosujemy wyłącznik różnicowo-prądowy (ze względów bezpieczeństwa i zgodnie z wymogami) oczywiście na pokoje też można zastosować taki wyłącznik... ale takie urządzenie kosztuje i nie każdy sie na to stosuje....
            2. łazienka (poza światłem) powinna być na osobnym obwodzie pralka osobny, gniazdko osobne - i może być podpięte do wyłącznika różnicowo-prądowego wspólnie z kuchnią.
            3. Gniazdka w pokojach.... maksymalnie 6 gniazdek na jednym obwodzie
            4. Światło w łazience i kuchni na jednym... reszta pokojów osobny obwód oświetleniowy (ale to już chyba pisałem).... to sie tylko tak wydaje ale przewód bardzo szybko "schodzi" i nawet nie zauważymy kiedy wyjdzie nam "dłuuuuuga" liczba. do tego dochodzi jeszcze "sznurowanie" tablicy rozdzielczej tam też nam wyjdzie z kilka metrów przewodu (w zależności od ilości bezpieczników czyli wielkości mieszkania) pozdrawiam
          • Gość: dsfgh Re: Studenci: Potrzebowaliśmy 2 km kabla. P.I.W.O IP: *.internetia.net.pl 26.10.12, 20:37
            poza tym dlaczego wymieniłem takie urządzenie jak wyłącznik różnicowoprądowy.... hmmm chciałem uświadomość jakie urządzenia teraz się stosuje w tablicy rozdzielczej... powinien być wyłącznik głowny, wyłącznik różnicowoprądowy, 3 bezpieczniki zabezpieczające lampki sygnalizacyjne, wyłącznik różnicowoprądowy, bezpieczniki obwodowe... to wszystko trzeba połączyć i "mostkować" czasami może wyjść do 10, metrów przewodu w samej tablicy rozdzielczej (można oczywiście zastosować listwę do mostkowania bezpieczników) ilość przewodu się zmniejszy... no ale jest to droższe rozwiązanie. ... więc jak pan widzi.... metry przewodu szybko się zwiększają i sama taką niepozorną tablicę elektryczną może zużyć metry przewodów. Oczywiście "mostkowanie" musi być profesjonalne... tam nie może być pajęczyny... wszystkie przewody muszą być ułożone pod linijke... to też zwięszka metraż zużytego przewodu.... pozdrawiam :)
    • muzzyczny Studenci: Potrzebowaliśmy 2 km kabla. P.I.W.O. ... 26.10.12, 01:03
      Znowu promujecie masońską budowlę . Płacą wam extra?
    • polujacy_na_kaczki Studenci: Potrzebowaliśmy 2 km kabla. P.I.W.O. ... 26.10.12, 09:59
      Coś Ci się pomyliło. Z takim tekstem to do Radia Maryja, GPC, czy innego neo-nazistowskiego fanzinu.
    • zgrozazgroza to się nazywa ironia losu 26.10.12, 14:30
      PIWO, impreza która wywodzi się z manifestacji w stanie wojennym (tu przypomnę, że ku wściekłości organów MO i ZOMO na tekach wyświetlano znak Polski Walczącej), ta spontaniczna impreza studencka zagości na elewacji budynku, którego właścicielem jest nazwijmy to spadkobierca tamtego systemu.
      • Gość: zgoda Re: to się nazywa ironia losu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.12, 21:03
        Święta racja, ale patrz wyżej- dzieci dyskutują o .... długości kabla. Och święta naiwności.
        • polujacy_na_kaczki Re: to się nazywa ironia losu 27.10.12, 14:22
          A co, już o kablach sobie podyskutować nie wolno? Niby mówicie o walce o demokrację, a teraz z wolnością słowa walczycie?
          • Gość: aaa Re: to się nazywa ironia losu IP: *.ar.wroc.pl 27.10.12, 17:06
            aaa
          • Gość: zgoda Re: to się nazywa ironia losu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 17:10
            żenua
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka