Dodaj do ulubionych

Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gdańsk

07.11.12, 08:30
> "... są tylko trzy bezpośrednie pociągi".

Rozumiem, że modnie jest pojeździć po PKP IC, ale czy to jest mało...? Ktoś spodziewa się PB co godzinę?
Obserwuj wątek
    • Gość: bum.trarara.bum Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.12, 08:47
      Skoro są pociągi bezpośrednie, to chyba nie jest tak najgorzej, co?
      • baca63 Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd 07.11.12, 08:57
        Przyjemnej podróży. Pierwszy korek w Krynicznie. Wolę jednak pociąg.
        • Gość: zxc Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.opera-mini.net 07.11.12, 13:38
          PKS-em jest jeszcze gorzej. Bezpośredniego autobusu w ogóle nie ma. Są tylko dwa połączenia dziennie z przesiadkami. Pierwsze jest kuriozalne, bo z Wrocławia do Gdańska trzeba jechać przez Lublin, drugie prowadzi przez Radom i Warszawę.

Globtroterka i znawczyni komunikacji Magda Nogaj to by do Gdańska pojechała nawet przez Rzym, gdyby tak jest pokazała wyszukiwarka albo pani na dworcu w informacji. Logiczne myślenie zresztą nigdy nie było mocną stroną dziennikarzy GW. Domyślam się, że autobusy z Lublina i Radomia do Gdańska jadą przez Warszawę. Z Wrocławia do Warszawy połączeń autobusowych trochę jest, więc już nie trzeba jechać przez Lublin i Radom. Godziny podanych przez M. Nogaj połączeń pokazują, że w najgorszym wypadku ryzykujemy tylko dłuższy postój w Warszawie, ale niewątpliwym zyskiem jest krótszy czas jazdy i mniejsza cena biletów.
    • tbernard Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd 07.11.12, 08:56
      Chyba zawsze lepiej jak jest więcej możliwości. Niech przewoźnik sobie skalkuluje. Jeśli połączenie ma sens, to utworzy.
    • Gość: gośćwroc Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.12, 09:37
      Ktoś zapomniał chyba, że są też samoloty. Wiem, nie ten koszt itd itp, ale bilet kupowany z odpowiednim wyprzedzeniem nie musi być horrendalnie drogi. A co PB. Na razie takie połączenie jest niemożliwe, tak samo jak każde inne nie mające Warszawy na swej trasie. PB ma tam swoja bazę i nie zanosi się na to, żeby otworzyli gdziekolwiek poza. Oczywiście można sobie wyobrazić, że autobus jedzie np.: Warszawa-Gdańsk, Gdańsk-Wrocław, Wrocław-Warszawa. Tak samo jak raczej nie ma szans na połączenie np. Rzeszów-Kraków-Katowice-Wrocław-Berlin-(Szczecin). Sama inicjatywa o tyle cenna, że może jakiś inny przewoźnik przyjrzy się baczniej i otworzy.
      • jkolonko Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd 07.11.12, 11:21
        Może i loty nie muszą być horrendalnie drogie, ale jednak są drogie. Wycieczka na weekend z Wrocławia do Gdańska kosztowałaby blisko 900 złotych. Jeśli sądzić po kosztach połączeń z Warszawą, PB oferowałby cenę o rząd niższą. Też chciałbym, żeby było inaczej i przy tej odległości opłacał się już lot, jednak przy takich różnicach cenowych można w większości przypadków faktycznie "zapomnieć, że są też samoloty".
        • Gość: Amnesia Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.12, 12:05
          Cóż, była przez kilka miesięcy konkurencja, było tanio. Nie ma konkurencji, to nie jest tanio. W Hiszpanii czy Włoszech opłaca się utrzymywać krajowe połączenia z cenami zaczynającymi się od 30 Euro z taką ilością biletów że nie trzeba kupować osiem miesięcy przed terminem.
          • Gość: Jou Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.ipcom.comunitel.net 07.11.12, 12:29
            za 10€ tez kupisz :-D
            Krakow-Wroclaw, marzenie... chociaz akurat tu kursuje tani i szybki busik :)
        • Gość: gośćwroc Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.12, 17:03
          Nie wiem jak szukałeś, ale na koniec listopada/początek grudnia można znaleźć bilety po 150 złotych w jedną stronę, więc taniej. Najdrożej 245 czyli w dwie strony max 490. Daleko do tych 900. Oczywiście nadal te 300pln to nie jest mało, ale w porównaniu z pociągiem 63 (2kl)/97 (1kl) TLK to nie jest jakoś dużo więcej. Oczywiście jeśli ktoś dzisiaj dowie się, że jutro jedzie do Gdańska to samolot będzie drogi, ale z wyprzedzeniem 3-4 tygodni to nie jest jakaś wielka tragedia. Aż sam się zdziwiłem cenami pociągów.
    • Gość: de robe Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.217.146.194.generacja.pl 07.11.12, 13:34
      W zasadzie do pociągów bezpośrednich do Gdańska można dodać dwa dojeżdżające do Gdyni przez Słupsk, przesiadka oznacza tu tylko przejście do SKM-ki, stanowiącej w Trypolisie gałąź komunikacji miejskiej. Ale oczywiście Polski Bus byłby ciekawą alternatywą.
    • greges58 Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gdańsk 07.11.12, 14:13
      Magdo !
      kto kazał Ci wymyślić tak absurdalną trasę ???
      do Gdańska:
      Oleśnica - Kalisz - Toruń - dalej A1
      6 godzin !!!
      i tyle...
      jaki Poznań ? jaka Bydgoszcz ?

;)
      • Gość: niePKS Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.12, 14:42
        A tą trasę z A1 to wymyśliłeś dla auta czy busa? Bo jak dla busa to gratuluję zmysłu biznesowego. Jeśli się kuirs ma zamknąć przychodem to musi zaliczać miasta i dworce autobusowe aby zbierać podróżnych. Dlatego trasa Wrocław Gdańsk musi zaliczć (alternatywnie) Poznań, Konin, Piła Inowrocław, Bydgoszcz, Toruń, Grudziądź, Jarocin, Września
    • greges58 Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gdańsk 07.11.12, 14:53
      znajdą się chętni !!!
      znasz rozkłady tej Firmy ???
      na trasie Wrocław - Warszawa tylko jeden przystanek, w Łodzi !!!
      a Poznań niech się stara o " swoją " linię ;)
      • Gość: niePKS Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.12, 15:05
        Generalnie może i racja, nie chcę aż tak bardzo polemizować. Tylko taka sugestia, nie porównuj popytu na trasie W-w Wa-wa i W-w Gdańsk. Ale niech moc będzie z walczącymi. Pozdrawiam.
    • rwaku Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gdańsk 07.11.12, 15:33
      A ja jestem za uruchomienie linii lotniczej z Wrocławia do Berlina.
    • Gość: czytelnik Żenujące dziennikarstwo IP: *.as13285.net 07.11.12, 16:02
      "Obecnie dla osób bez samochodu podróż z Wrocławia do Gdańska to udręka. W ciągu dnia są tylko trzy bezpośrednie pociągi. Przy innych połączeniach trzeba się natomiast nawet cztery razy przesiadać. Bywa, że podróż trwa ponad 12 godzin."

Propaganda jak w radiu Erewań. Jakie "bywa, że podróż trwa 12 godzin"? Naszukałem się nieźle w rozkładzie jazdy, i znalazłem tylko jedno takie uciążliwe połączenie: pociąg osobowy z Wrocławia do Torunia o 16:44 (kto normalny jedzie tak daleko ślimaczącym się pociągiem osobowym?), czekanie w Toruniu od 23:00 do 1:30 w nocy, i kontynuacja podróży pociągiem TLK. Przykład z d.. wzięty, droga redakcjo.

Zazwyczaj podróż pociągiem z Wrocławia do Gdańska trwa 7h w przypadku bezpośredniego połączenia, wyjątkiem jest pociąg o 22:13, który jedzie 9h z powodu objazdu do Poznania przez Jarocin i Krotoszyn. Nawet połączenie z przesiadką to 8h jazdy. Gdzie tu 12h, ja się pytam? Trzeba było na siłę udramatyzować artykuł?

No, a autobusem to na pewno będzie szybciej niż te 8h, biorąc pod uwagę korki na DK5. Ostatnio jechałem autobusem z Berlina do Warszawy, podróż trwała 8.5h (pociągiem o 3h krócej), zapewne na trasie z Wrocławia do Gdańska różnice w czasie przejazdu będą porównywalne.
    • maro1532 Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gdańsk 07.11.12, 16:43
      dobra inicjatywa, bo brakuje sensowynych i tanich połączeń. poki co korzystam z carpoolingu i bardzo sobie chwale. szukam wolnych miejsc w aucie i dorzucam sie na benzyne! czekam na pb:)pozdro!
    • busomat.pl Busomat.pl 07.11.12, 22:57
      Myślę, że taka trasa mogłaby być opłacalna.

Wynajem autokarów Wrocław
    • Gość: e Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.01.13, 14:30
      PKP IC w ubiegłym roku zlikwidowała wszystkie rozsądne połączenia z Wrocławia do Częstochowy (Warszawy). Remont trasy rozpocznie się dopiero w kwietniu.
      Podobnie postąpiły Przewozy Regionalne. Dlatego przydałoby się połączenie Wrocław- Częstochowa- Warszawa. Przypuszczam, że ta odnoga miałaby komplet pasażerów.
      Szosa jest dobra i autobusom na trasie byłoby wygodnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka