droch 07.11.12, 08:30 > "... są tylko trzy bezpośrednie pociągi". Rozumiem, że modnie jest pojeździć po PKP IC, ale czy to jest mało...? Ktoś spodziewa się PB co godzinę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bum.trarara.bum Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.12, 08:47 Skoro są pociągi bezpośrednie, to chyba nie jest tak najgorzej, co? Odpowiedz Link Zgłoś
baca63 Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd 07.11.12, 08:57 Przyjemnej podróży. Pierwszy korek w Krynicznie. Wolę jednak pociąg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.opera-mini.net 07.11.12, 13:38 PKS-em jest jeszcze gorzej. Bezpośredniego autobusu w ogóle nie ma. Są tylko dwa połączenia dziennie z przesiadkami. Pierwsze jest kuriozalne, bo z Wrocławia do Gdańska trzeba jechać przez Lublin, drugie prowadzi przez Radom i Warszawę. Globtroterka i znawczyni komunikacji Magda Nogaj to by do Gdańska pojechała nawet przez Rzym, gdyby tak jest pokazała wyszukiwarka albo pani na dworcu w informacji. Logiczne myślenie zresztą nigdy nie było mocną stroną dziennikarzy GW. Domyślam się, że autobusy z Lublina i Radomia do Gdańska jadą przez Warszawę. Z Wrocławia do Warszawy połączeń autobusowych trochę jest, więc już nie trzeba jechać przez Lublin i Radom. Godziny podanych przez M. Nogaj połączeń pokazują, że w najgorszym wypadku ryzykujemy tylko dłuższy postój w Warszawie, ale niewątpliwym zyskiem jest krótszy czas jazdy i mniejsza cena biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd 07.11.12, 08:56 Chyba zawsze lepiej jak jest więcej możliwości. Niech przewoźnik sobie skalkuluje. Jeśli połączenie ma sens, to utworzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćwroc Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.12, 09:37 Ktoś zapomniał chyba, że są też samoloty. Wiem, nie ten koszt itd itp, ale bilet kupowany z odpowiednim wyprzedzeniem nie musi być horrendalnie drogi. A co PB. Na razie takie połączenie jest niemożliwe, tak samo jak każde inne nie mające Warszawy na swej trasie. PB ma tam swoja bazę i nie zanosi się na to, żeby otworzyli gdziekolwiek poza. Oczywiście można sobie wyobrazić, że autobus jedzie np.: Warszawa-Gdańsk, Gdańsk-Wrocław, Wrocław-Warszawa. Tak samo jak raczej nie ma szans na połączenie np. Rzeszów-Kraków-Katowice-Wrocław-Berlin-(Szczecin). Sama inicjatywa o tyle cenna, że może jakiś inny przewoźnik przyjrzy się baczniej i otworzy. Odpowiedz Link Zgłoś
jkolonko Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd 07.11.12, 11:21 Może i loty nie muszą być horrendalnie drogie, ale jednak są drogie. Wycieczka na weekend z Wrocławia do Gdańska kosztowałaby blisko 900 złotych. Jeśli sądzić po kosztach połączeń z Warszawą, PB oferowałby cenę o rząd niższą. Też chciałbym, żeby było inaczej i przy tej odległości opłacał się już lot, jednak przy takich różnicach cenowych można w większości przypadków faktycznie "zapomnieć, że są też samoloty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amnesia Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.12, 12:05 Cóż, była przez kilka miesięcy konkurencja, było tanio. Nie ma konkurencji, to nie jest tanio. W Hiszpanii czy Włoszech opłaca się utrzymywać krajowe połączenia z cenami zaczynającymi się od 30 Euro z taką ilością biletów że nie trzeba kupować osiem miesięcy przed terminem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jou Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.ipcom.comunitel.net 07.11.12, 12:29 za 10€ tez kupisz :-D Krakow-Wroclaw, marzenie... chociaz akurat tu kursuje tani i szybki busik :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćwroc Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.12, 17:03 Nie wiem jak szukałeś, ale na koniec listopada/początek grudnia można znaleźć bilety po 150 złotych w jedną stronę, więc taniej. Najdrożej 245 czyli w dwie strony max 490. Daleko do tych 900. Oczywiście nadal te 300pln to nie jest mało, ale w porównaniu z pociągiem 63 (2kl)/97 (1kl) TLK to nie jest jakoś dużo więcej. Oczywiście jeśli ktoś dzisiaj dowie się, że jutro jedzie do Gdańska to samolot będzie drogi, ale z wyprzedzeniem 3-4 tygodni to nie jest jakaś wielka tragedia. Aż sam się zdziwiłem cenami pociągów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de robe Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.217.146.194.generacja.pl 07.11.12, 13:34 W zasadzie do pociągów bezpośrednich do Gdańska można dodać dwa dojeżdżające do Gdyni przez Słupsk, przesiadka oznacza tu tylko przejście do SKM-ki, stanowiącej w Trypolisie gałąź komunikacji miejskiej. Ale oczywiście Polski Bus byłby ciekawą alternatywą. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gdańsk 07.11.12, 14:13 Magdo ! kto kazał Ci wymyślić tak absurdalną trasę ??? do Gdańska: Oleśnica - Kalisz - Toruń - dalej A1 6 godzin !!! i tyle... jaki Poznań ? jaka Bydgoszcz ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niePKS Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.12, 14:42 A tą trasę z A1 to wymyśliłeś dla auta czy busa? Bo jak dla busa to gratuluję zmysłu biznesowego. Jeśli się kuirs ma zamknąć przychodem to musi zaliczać miasta i dworce autobusowe aby zbierać podróżnych. Dlatego trasa Wrocław Gdańsk musi zaliczć (alternatywnie) Poznań, Konin, Piła Inowrocław, Bydgoszcz, Toruń, Grudziądź, Jarocin, Września Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gdańsk 07.11.12, 14:53 znajdą się chętni !!! znasz rozkłady tej Firmy ??? na trasie Wrocław - Warszawa tylko jeden przystanek, w Łodzi !!! a Poznań niech się stara o " swoją " linię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niePKS Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.12, 15:05 Generalnie może i racja, nie chcę aż tak bardzo polemizować. Tylko taka sugestia, nie porównuj popytu na trasie W-w Wa-wa i W-w Gdańsk. Ale niech moc będzie z walczącymi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rwaku Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gdańsk 07.11.12, 15:33 A ja jestem za uruchomienie linii lotniczej z Wrocławia do Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Żenujące dziennikarstwo IP: *.as13285.net 07.11.12, 16:02 "Obecnie dla osób bez samochodu podróż z Wrocławia do Gdańska to udręka. W ciągu dnia są tylko trzy bezpośrednie pociągi. Przy innych połączeniach trzeba się natomiast nawet cztery razy przesiadać. Bywa, że podróż trwa ponad 12 godzin." Propaganda jak w radiu Erewań. Jakie "bywa, że podróż trwa 12 godzin"? Naszukałem się nieźle w rozkładzie jazdy, i znalazłem tylko jedno takie uciążliwe połączenie: pociąg osobowy z Wrocławia do Torunia o 16:44 (kto normalny jedzie tak daleko ślimaczącym się pociągiem osobowym?), czekanie w Toruniu od 23:00 do 1:30 w nocy, i kontynuacja podróży pociągiem TLK. Przykład z d.. wzięty, droga redakcjo. Zazwyczaj podróż pociągiem z Wrocławia do Gdańska trwa 7h w przypadku bezpośredniego połączenia, wyjątkiem jest pociąg o 22:13, który jedzie 9h z powodu objazdu do Poznania przez Jarocin i Krotoszyn. Nawet połączenie z przesiadką to 8h jazdy. Gdzie tu 12h, ja się pytam? Trzeba było na siłę udramatyzować artykuł? No, a autobusem to na pewno będzie szybciej niż te 8h, biorąc pod uwagę korki na DK5. Ostatnio jechałem autobusem z Berlina do Warszawy, podróż trwała 8.5h (pociągiem o 3h krócej), zapewne na trasie z Wrocławia do Gdańska różnice w czasie przejazdu będą porównywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
maro1532 Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gdańsk 07.11.12, 16:43 dobra inicjatywa, bo brakuje sensowynych i tanich połączeń. poki co korzystam z carpoolingu i bardzo sobie chwale. szukam wolnych miejsc w aucie i dorzucam sie na benzyne! czekam na pb:)pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
busomat.pl Busomat.pl 07.11.12, 22:57 Myślę, że taka trasa mogłaby być opłacalna. Wynajem autokarów Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Akcja internautów. Chcą autobusu Wrocław - Gd IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.01.13, 14:30 PKP IC w ubiegłym roku zlikwidowała wszystkie rozsądne połączenia z Wrocławia do Częstochowy (Warszawy). Remont trasy rozpocznie się dopiero w kwietniu. Podobnie postąpiły Przewozy Regionalne. Dlatego przydałoby się połączenie Wrocław- Częstochowa- Warszawa. Przypuszczam, że ta odnoga miałaby komplet pasażerów. Szosa jest dobra i autobusom na trasie byłoby wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś