Dodaj do ulubionych

Taniej za śmieci nie będzie. Radni się poddali

12.02.13, 19:52
Nie rozumiem dlaczego mieszkańcy budynków do 4 lokali mają płacić taniej. Czyżby te niedobitki prominentów które jeszcze mieszkają we Wrocławiu, zajmowała tylko takie lokale?
Ponadto początkowo podawano zupełnie inne stawki:

Przy lokalach o powierzchni do 70 metrów kwadratowych opłata wynosić będzie 80 groszy za metr kwadratowy. Posiadacze lokali o powierzchni od 70 do 140 metrów kwadratowych za każdy metr mieszkania powyżej pierwszych 70 metrów zapłacą 60 groszy za metr. Właściciele mieszkań o powierzchni powyżej 140 metrów kwadratowych zapłacą 80 groszy za pierwszych 70 metrów kwadratowych, 60 groszy za kolejne 70 metrów, nie poniosą natomiast kosztów za każdy metr mieszkania powyżej 140 metrów.

www.gazetawroclawska.pl/artykul/704995,wroclaw-sa-nowe-stawki-za-wywoz-smieci-zaplacimy-nawet-dwa,id,t.html
Obserwuj wątek
    • Gość: zx I tyle w temacie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.13, 20:11
      Mafia i szumowina !
    • gosc-2008 Taniej za śmieci nie będzie. Radni się poddali 12.02.13, 21:19
      Mieszkając w takim 4 mieszkaniowym bloku niech mi ktoś powie jak mam te śmieci segregować? Mam kupić kubły o różnych kolorach i rządkiem przed domem ustawić? I kto i jak będzie je opróżniał? Pięć kolorów i pięć śmieciarek? To może mi podniosą opłaty za te pięć kursów do mnie. I całe segregowanie (choć i dobre) mi kością w gardle stanie. Kto będzie weryfikował to czy segreguję czy nie. Segregując mogę przecież wyrzucać do publicznych kontenerów. Chyba po to są.
      • Gość: KKr Re: Taniej za śmieci nie będzie. Radni się poddal IP: *.teta.com.pl 13.02.13, 07:26
        Problemem też nie są kubły a miejsce gdzie je trzymać.
        Niemcy np. na szkło o róznym kolorze mają kontenery wystawione przez gminę - na gruncie gminy. Ty płacisz za to że właścicielem tych odpadków jest gmina - wiec to są już ich śmieci, a wiec nie powinna ona sie tym zająć ?
        Gruz itp. odpadki to już system nie obejmuje - wiec jest dziurawy ( i stawiam że przez drogi system ludzia trudno będzie dodfatkową kasę jeszcze wyciągnąć i trafią one gdzie ? - do lasu). A wielkogabarytowe ( np. meble) bedą w nowym systemie odbierane podobno raz na rok.

Smieci to obecnie niezły interes - w Neapolu już dawno mafia na tym trzyma rękę, u nas pewnie nie jest inaczej.
      • Gość: Evil Re: Taniej za śmieci nie będzie. Radni się poddal IP: *.tktelekom.pl 13.02.13, 07:59
        Bardzo ciekawe rozwiązanie jest w Belgii.
        Segregujesz śmieci do 4 różnych worków (4 różne kolory).
        Po zapełnieniu, wystawiasz te śmieci... przed blokiem na ulicy.
        Za nim śmieciarka przyjedzie zabrać konkretny worek, wszystko jest rozsypane i pokopane po chodniku.
        Nie wiem czy wszędzie tak jest, ale w Antwerpii na pewno.

Ja podziękuję za taki syf.
      • Gość: obserwator Re: Taniej za śmieci nie będzie. Radni się poddal IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.02.13, 12:00
        problemem nie są kolory kubłów na śmieci (które podstawi Ci gmina/spółka gminna), ale bandyckie stawki przyjęte przez RM, głosami radnych Klubu Rafała Dutkiewicza.
        1. Czy może być taniej? W kilka sekund można sprawdzić, ile będzie kosztował wywóz odpadów (segregowanych bądź nie) w innych dużych miastach.
        Np. stawka w Łodzi to 12,65 zł za osobę od wywozu odpadów segregowanych.
        2. Czy (wg twierdzenia dyrektora miejskiej spółki) podwyżki opłat nie będą dotkliwe?
        Czteroosobowa rodzina mieszkająca w bloku, w mieszkaniu 98 m2, w 2012 roku płaciła 34 zł. Od 1 lipca, jeśli będzie segregować odpady, zapłaci ponad dwa i pół raza więcej: 0,95 zł x 98 m2 = 93 zł. Bez segregacji (jeśli tak zdecyduje ich sp. mieszkaniowa lub wspólnota) - dużo więcej.
        Przerażające jest, że wrocławski oddział Gazety tego nie widzi, twierdząc, że "Taniej za śmieci nie będzie. Radni się poddali. Musimy solidarnie wziąć odpowiedzialność za śmieci, które wszyscy produkujemy". To tytuł i podpis pod zdjęciem do komentowanego artykułu.
        Po której stronie jesteście? Nie widzicie, że właśnie jest wykonywany gigantyczny skok na kasę?
    • Gość: paranoja segregacja IP: *.dynamic.mm.pl 12.02.13, 21:19
      a kto będzie sprawdzał, czy segreguję śmieci czy nie? postawią pod każdym kubłem strażnika?
      • Gość: econom Niedouczone matoły!!!!! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.02.13, 21:49
        Przepraszam ale to zakrawa na kpinę!
        dlaczego trzyosobowa rodzina mieszkająca w bloku wielorodzinnym segregująca śmieci mieszkaniu o pow. 80.9 m2 zapłaci o prawie 11 złotych więcej od takiej samej rodziny która mieszka w mieszkaniu o pow. 81.00 m2?????
        W przypadku braku segregacji odpadów będzie to aż 16 złotych różnicy!!!!!
        Matoły do szkoły!!!
        Takie ustalenie stawek opłat jest jawną dyskryminacją rodzin mieszkających w mniejszych mieszkaniach.
        Inaczej to wytłumaczyć można tak:
        rodzina mająca 81m2 i trzy osoby płacąc stawkę od osoby 33 złote będzie płaciła tyle ile rodzina płacąca od metra a mieszkająca na ... ledwie 69 metrach.
        Wszyscy powyżej 69 metrów przy trzech osobach będą płacili dodatkową "karę' za to że kupili za małe mieszkanie.

Do nie trzeba mieć matury żeby wiedzieć że przyrost opłaty łącznej (za ilość m2) powinien kończyć się w tym samym miejscu gdzie zaczyna się ryczałt.
        • Gość: marc Re: Niedouczone matoły!!!!! IP: *.internetunion.pl 12.02.13, 22:11
          Dokładnie, ta nieliniowość stawek to jakaś kpina. Coraz bardziej skłaniam się jednak do twierdzenia, że to nie jest błąd - tylko celowe działanie. Mam nadzieję, że jeśli taki pomysł zostanie uchwalony, to upadnie w sądzie, a pomysłodawcy odpowiedzą za to - i że w końcu prokuratura oraz odpowiednie służby zaczną działać zgodnie ze swoim powołaniem.
        • truten.zenobi ucone oj ucone!!! 13.02.13, 08:36
          a pomyślałeś że dzięki takiemu rozwiązaniu twórcy tych rozwiązań - wysoko postawieni urzędnicy - będą płacić mniej dzięki temu że uda im się okraść tysiące biedaków gnieżdżących się w małych mieszkankach.

to wszystko jest dobrze przemyślane!
          mniejsze opłaty dla nich, większe dla gawiedzi dzięki czemu będzie więcej kasy i z premii i tej z kopert.
          same zyski!!!
      • Gość: jacek Re: segregacja IP: *.adsl.highway.telekom.at 13.02.13, 01:11
        Ci co wywoza smieci. I nie mow ze to ci nie pasuje,bo za twoje gowniane 17 zl. nie beda stawiali straznikow przy kublach. Placic bedziecie wszyscy, jesli tylko jeden z was nie posegreguje. Albo zostawia kubel z nie segregowanymi smieciami.
        • Gość: Kkr Re: segregacja IP: *.teta.com.pl 13.02.13, 07:36
          Niemcy mają odejść od segregacji odpadów przez obywateli. Jest to drogi system i nieszczelny. Wszystko ma trafiać do jednego kubła i na wysypisku śmieci będzie to sortowane.
          W grucie rzecy nic sie u niech nie zmienia bo śmieci czy sortowane czy nie i tak muszą zostać przez nich przebrane.
    • truten.zenobi biurokracja+korupcja+nepotyzm=duży wzrost cen 13.02.13, 08:24
      przy korzystaniu z ekonomii skali ceny powinny spadać
      w sytuacji gdy w końcu zmusi się osoby podrzucające śmieci do płacenia za ich wywóz to ceny dla pozostałych powinny spaść...

więc dlaczego ceny wzrosły i to tak drastycznie?
    • Gość: Taka jedna Re: Taniej za śmieci nie będzie. Radni się poddal IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.13, 08:48
      Ustawa śmieciowa to dla mnie to przysłowiowe "stajnie Augiasza". Tylko heros sobie z nią poradzi :)
      Teoretycznie powinnam na niej zyskać, bo za wywóz kubła 240 l, raz w tygodniu, płaciłam około 100zł. Teraz, nawet przy segregacji, płacić będę mniej.
      Ale to tylko pozory. Pomijam oczywistości, ale szczególną głupotą jest domena segregacji, gdy i tak wszystko trafia do jednego wora. Z tego powodu (i paru innych) czterech kubłów, ani w kuchni, ani przed posesją mieć nie będę.

• Gość: Taka jedna Re: Taniej za śmieci nie będzie. Radni się poddal IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.13, 09:53
        Miało być "bez segregacji".
    • Gość: segregator Radni się poddali - tylko komu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 09:59
      Kto ich zmusił do kapitulacji?

Dlaczego najpierw ustala się stawki, a dopiero potem mają być przetargi?
    • prigoda Od roku 23% więcej za mieszkanie 13.02.13, 10:42
      dokładnie o 23% wzrosły koszty za mieszkanie we Wrocławiu (fabryczna, wliczam już podwyżkę za śmieci) w ciągu roku. To chyba przesada by w takim tempie rosły koszta utrzymania mieszkania. Dlatego aktualnie rządzącym odwdzięczę się na głosowaniu. Panom już dziękujemy i mam nadzieje że ktoś ich rozliczy za ten przekręt ze śmieciami. Widać to gołym okiem że ktoś tu ładnie kręci loda.
      • lokomotywa-1 Re: Od roku 23% więcej za mieszkanie 13.02.13, 17:19
        I tak jest z każdą opłatą. Podatek od nieruchomości, woda, ścieki, ogrzewanie, komunikacja, prasa itd. A GUS ogłasza ze inflacja wynosi 4%. Ja żyję z emerytury ledwo żyję.
        Tylko na kogo głosować?
    • olekgw Przecieź kochamy Dutkiewicza 13.02.13, 14:56
      O co chodzi Skąd te psioczenia, Wszyscy Wrocławianie przecieź są zafascynowani naszymi władzami Mało gdzie tak władza wygrywa w cuglach jak we Wrocławiu. Mogę się załoźyć źe ci wszyscy narzekający i tak wrzucą kartkę wyborczą z nazwiskiem Dutkiewicza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka