Dodaj do ulubionych

Kto po Chopinie?

IP: *.media4.pl 20.07.04, 22:31
Mam nadzieje, a z tego co przeczytałem to chciałbym, aby ten pomnik bolesława
chrobrego był odzwierciedleniem pomnika stojącego tam przed 45-tzn.
identyczny lub podobny z innym władcą oczywiście-w tym przypadku chrobrym(ja
bym wolał Poborznego)
Obserwuj wątek
    • Gość: čzečh Re: Kto po Chopinie? IP: *.media4.pl 20.07.04, 22:32
      Pobożny prze ż oczywiście :)
      • Gość: $ Re: Kto po Chopinie? IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.rozanka.wroc.pl 20.07.04, 22:40
        Ja bym Chrobego postawił na Wzgórzu Polskim,tak żeby był widoczny z Ostrowa
        Tumskiego.
        • Gość: pan Re: Kto po Chopinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 23:50
          Ten pomnik Chopena jest wyjątkowo ochydny, a z tego co wiem , kolejne będą nie
          lepsze. Zostawiamy po naszych czasach , następnym pokoleniom straszne
          świadectwo. Będzie to wyglądało, że żyliśmy w czsach kompletnego bezguścia.
          Wystarczy pojechać do Niemiec, czy Pragi , aby zobaczyć jak mogą wyglądać
          nowoczesne rzeźby, a nie nieudolne kopie XIX wiecznego pararealizmu.
          • Gość: kazimierzp Bohaterowie Waligórskiego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 23:58
            Mamy pomniki zwierząt w Jatkach, jest krasnal, była (może jeszcze jest bo nie byłem tam dawno) Jagusia koło Hutmenu. Te pomniki, rzeźby przywołują usmiech na twarzy. Brakuje mi pomnika Dreptaka, Babci Pimpusiowej, doktora i pacjenta (oni jeszcze funkcjonują w radiu więc może jeszcze nie) i wielu innych bohaterów Andrzeja Waligórskiego.
            Może tak bez zadęcia, z przymrużeniem oka. Żadne miasto nie ma Dreptakowiska!
            • Gość: kotbehemot Zgadzam sie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 08:52
              Dreptakiada gora! Tandetny pomnik Chrobrego w centrum miasta to bedzie najwiekszy wstyd. Dobrze ktos napisal- zostawiamy po sobie bardzo marne swiadectwo.
              • ert3 Re: Zgadzam sie!!! 28.08.04, 15:22
                www.prowratislavia.com.pl/
    • Gość: y&roll Re: Kto po Chopinie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.04, 00:46
      Jest we Wrocławiu miejsce dla pomnika Dietricha Bonhoffera powinno być i dla
      Bolesława Chrobrego! Ktoś ma jakies namiary na wizualizację tego pomnika?
      Ciekaw jestem czy jest tak marny jakim go (niestety) zapamiętałem przed kilku
      laty.
    • Gość: Gonzales Re: Kto po Chopinie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.04, 09:58
      Chrobry przy Renomie to nawiązanie do tradycji. I to całkiem fajne.
      Chopin w Parku Południowym to niewypał. Po pierwsze, rozwalono scenę, która -
      mimo iż była gierkowskim koszmarkiem, przez lata była centrum kulturotwórczym
      dzielnicy. Sam pamiętam występy Waligórskiego w tamtym czasie, czy rozmaite
      festyny. I nie rozumiem dlaczego upór - nota bene bardzo zasłużonego - W.
      Dzieduszyckiego doprowadził do zastąpienia jednego koszmarku drugim? Chyba
      lepiej by było, gdyby przebudowano scenę i udostępniono ją chociażby
      hiphopowcom.
      • Gość: tom hiphopowcom??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.04, 20:23
        A Chopin wystapi tam jako support.Genialnie!
        • Gość: Gonzales Re: hiphopowcom??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.04, 08:55
          Kultura to nie tylko Chopin, ale i HH. I warto o tym pamiętac.
    • Gość: STrup Komu w ogóle sa potrzebne pomniki... IP: *.chem.uni.wroc.pl 22.07.04, 08:41
      ...sławnych ludzi, którzy we Wrocławiu wcale nie byli, albo byli przejazdem?
      Pomijam ohydztwo pomnika Chopina, to zupełnie osobna sprawa, ale teraz wszyscy
      chcą stawiać pomnik Chrobremu.
      Z najwyższym pozostając szacunkiem dla Bolesława Ch., coś mi świta z lekcji
      historii, że nasz region nie wchodził w skład młodego państwa Polan (albo też
      był z nim tylko luźno związany). Nie będę się zakładał, ale Chrobry najpewniej
      nigdy we Wrocławiu nie był.
      Tak więc cała ta sprawa trąci hurrapatriotyzmem, w stylu neonu w pobliżu Dworca
      Głównego: "Witajcie w piastowskim Wrocławiu". Był jakiś czas piastowski, ale
      też była to osobna gałąź rodu Piastów (Piastowie śląscy), która się zresztą pod
      koniec panowania dynastii dość skutecznie wynarodowiła. Ten neon to w moich
      oczach takie klajstrowanie historycznej prawdy, takie malowanie żółtej,
      wyschniętej trawy na zielono.
      Niestety, stawianie pomnika Chrobremu we Wrocku wygląda równie naiwnie.
      • ert3 Re: Komu w ogóle sa potrzebne pomniki... 22.07.04, 11:27
        www.wcss.wroc.pl/prowrat/3.html
        Pomniki są jednym z elementów które kształtują tożsamość miasta,niemcy w
        przedwojennm Breslau podkreślali ją budując pomniki ludziom zasłużonym dla
        państwowości czy kultury niemieckiej a my budujemy zasłużonym polakom i to jest
        normalna sprawa.Chrobry dał impuls do rozwoju Wrocławia i należy mu się pomnik.
      • Gość: jacekq Re: Komu w ogóle sa potrzebne pomniki... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.04, 13:21
        Aleś chłopie namieszał! Pomyliłeś Chrobrego z Mieszkiem I oraz neon "Dobry
        wieczór we Wrocławiu" z napisem na kamienicy przy Świdnickiej widoczny jadąc w
        stronę Rynku... poczytaj książki z historii raz jeszcze i pochodź po mieście
        zanim zaczniesz cokolwiek pisać :(
    • Gość: $ Re: Kto po Chopinie? IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.rozanka.wroc.pl 27.07.04, 10:45
      Fundacja "Polska Miedź" zrezygnuje z finansowania pomnika Chrobrego?

Fundacja Polska Miedź wycofuje się z dalszego finansowania budowy pomnika
      Bolesława Chrobrego, który miał stanąć przy galerii Na Odwachu we Wrocławiu. -
      Daliśmy już dużo pieniędzy, a pomnika jak nie było, tak nie ma - mówi prezes
      fundacji Leszek Hajdacki. Na dodatek inicjatorom pomnika kończy się pozwolenie
      na budowę. Pomnik Bolesława Chrobrego miała wznieść fundacja Pro Wratislavia
      już w 2001 roku. Do tej pory król nie dojechał do stolicy Dolnego Śląska.
      Fundacja Polska Miedź jest najprawdopodobniej jedynym sponsorem tego projektu.
      Przekazała na ten cel już 300 tysięcy złotych. - I wystarczy - mówi prezes
      fundacji Leszek Hajdacki. Dodaje, że zgodnie z umową pomnik powinien już
      stanąć, jednak zamiast zaproszenia na odsłonięcie monumentu fundacja dostała
      list z prośbą o kolejne 170 tysięcy. Władze Pro Wratislavia tłumaczyły
      opóźnienie nieoczekiwanymi trudnościami. Wiceprezes wrocławskiej fundacji
      Krzysztof Mironowicz jest oszczędny w słowa. Twierdzi, że pomnik jest już
      gotowy w odlewni w Śremie. Brakuje jedynie pieniędzy na przewóz i montaż. Król
      stanie, o ile znajdzie się kolejny sponsor. Leszek Hajdacki zagroził, że jeżeli
      projekt nie zostanie zrealizowany fundacja będzie musiała oddać pieniądze.

Marlena Mokrzanowska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka