Dodaj do ulubionych

SP16 - SP61, która lepsza?

26.03.13, 10:29
Witam,
W związku z tym, iż w najbliższym czasie zamierzam przeprowadzić się w okolice ulicy Skarbowców, a moje dziecko idzie od września do 1 klasy, proszę o opinie porównanie szkół 16 i 61. Oczywiście sam również odwiedzę te szkoły, ale wiadomo iż w trakcie takich odwiedzin i spotkań wszyscy mówią o swoich placówkach same pozytywy, a mnie interesują informacje od samych rodziców (jak jest realnie?).
Z góry dziękuję za informacje,
TL
Obserwuj wątek
    • transport.lubuski Re: SP16 - SP61, która lepsza? 29.03.13, 14:23
      Czy nikt nie zna tematu, czy to jakiś temat tabu?
      Z góry dziękuję za informacje.
      Pozdrawiam,
      TL
    • Gość: Misiek Re: SP16 - SP61, która lepsza? IP: *.internetia.net.pl 17.04.13, 22:08
      Mój syn jest obecnie w klasie III w SP 61 - szkoła może i z zewnątrz nie jest piękna (we wewnątrz to różnie), to i tak jestem zadowolony. Kadra bardzo miła i pomocna, zawsze otwarta na propozycje rodziców, organizowane są liczne wyjścia, szkoła znajduje się nieopodal basenu na Racławickiej, także uczniowie uczęszczają też na basen. Poziom uważam za wysoki- nauczycielka mojego syna np. nie ogranicza się tylko do podręcznika i ćwiczeń - bardzo wiele ciekawych materiałów kseruje i wymyśla. Fajnie w tej szkole funkcjonuje świetlica - pomimo, że nie jest olbrzymia (to jest minus), to dużo się tam dzieje. Mój syn uwielbia Panie tam pracujące. O SP 16 za wiele powiedzieć nie mogę - szkoła na pewno jest nowa i bardzo fajnie urządzona. Ale sądząc bo gabarytach budynku, ta szkoła za kilka lat stanie się potężnym molochem. O poziomie nauczania też trudno cokolwiek powiedzieć - jedni marudzą, że im się nie podoba, inni są zachwyceni. Zależy wszystko na co człowiek zwraca uwagę.
    • Gość: Wojtek Re: SP16 - SP61, która lepsza? IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 08:34
      Witam. Moje dziecko idzie teraz do pierwszej klasy. Zapisałem je do SP61, bo słyszałem o niej dobre opinie, ale jeszcze moje dziecko nie zaczęło tam uczęszczać, a już mam małą wątpliwość. Otóż: gdy je zapisywałem byłem informowany, że w SP61 zostanie utworzona jedna klasa pierwsza. Tymczasem zgłosiło się około 34 dzieci i utworzono dwie klasy pierwsze. Oczywiście szkoła jako taka bardzo się cieszy (daje to gwarancje funkcjonowania placówki). Problem jest jednak taki, że szkoła ma tylko jedną salę przystosowaną do nauki pierwszaków i dzieci będą uczyć się na tak zwaną "zakładkę" (na zmiany, na rano i popołudnie). Taka informacja pojawiła się na pierwszym zebraniu. Po nim wielu rodziców było rozczarowanych taką formą podejmowania decyzji (nie każdy chce, by jego dziecko kończyło lekcje późnym popołudniem). A poza tym, o tak ważnych sprawach i zmianach powinno się chyba informować rodziców przed zapisaniem. Zastanawiam się teraz nad przepisaniem dziecka do innej szkoły, bo mi akurat zależy na rannym trybie nauki. Do tego czuję jakiś niesmak: zapisałem się na pewnych zasadach, potem bez mojej wiedzy ktoś je zmienia, stawia przed faktem dokonanym i każe te zmiany respektować. Myślę, że to powinno trafić do kuratorium.
      • Gość: mama Re: SP16 - SP61, która lepsza? IP: *.finemedia.pl 24.06.14, 23:14
        w sp 16 jest 5 klas pierwszych, w roku szkolnym 2014/2015 będzie około 8, 2015/2016 przewiduje się 10 klas pierwszych. jakaś masakra. Szkoła bardzo ładna, nowoczesna ale niestety poziom nauczania bardzo przeciętny, Pani dyrektor dużo mowi, składa obietnica i niestety nie wywiązuje się z nich. Od września system zmianowy, dzieci będą zaczynać naukę o 7.30. Bardzo słaby catering, obiady mimo zgłaszanych zażaleń przez RR wciąż niezjadliwe. Plusy szkoły to TYLKO nowoczesny wygląd. Świetlice (w związku na dużą ilość dzieci ) nie przystosowane, zostały zrobine na szybko z wydzielonego korytarza, totalny zaduch, hałas i mała powierzchnia. Na dzień dzisiejszy żałujemy, że nie wybraliśmy sp przy wojszyckiej.
        • Gość: Ada tak ma być od września 2014 w SP16 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.14, 10:52
          wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,16280464,Szkola_miala_byc_dla_650_dzieci__ale_w_niej_upchna.html
    • Gość: MAMA Re: SP16 - SP61, która lepsza? IP: *.play-internet.pl 21.07.14, 23:57
      Odradzam sp 16. Moje dziecko niestety uczęszcza do tej placówki a ja po prostu siwieje co raz bardziej z każdym miesiącem-jak poprzedniczka swietlice a precyzyjniej przechowalnie dla dzieci brudne, ciasne, a panie tam pracujące sprawiają wrażenie że są tam za karę robią wszystko by tylko nie zwracać uwagi na dzieci, angielski dla średniozaawansowanych, raz w miesiącu jedna maczkiem wydrukowana kartka 6×15 cm lub kilka na raz dla szescio i siedmiolatka do nauczenia dla mnie jest szczytem braku zainteresowania i realizacji swojej pracy :/ a wypełnianie ćwiczeń nie jest realizacja programu nauczania. Obiady również się zgodzę prawie jak ze szpitala:( od września system zmianowy i czego jeszcze nikt nie napisał-remont szkoły w godzinach nauki. Rozpacz. Szkoda tylko dzieci.
      • radekp9 Re: SP16 - SP61, która lepsza? 01.09.18, 22:42
        W SP16 jest bogaty (nawet bardzo bogaty) program sportowy. Tak więc jeżeli dziecko interesuje się sportem, to w SP16 znajdzie dla siebie zajęta. SP61 chyba jednak ma wyższy poziom nauczania.
        Katering w SP16 jest już OK po zmianie firmy kateringowej. Narzekań już nie ma.
        • mysiaapysia Re: SP16 - SP61, która lepsza? 02.09.18, 19:37
          No właśnie - poziom nauczania w SP 16 to jedna wielka niewiadoma. Mimo corocznych diagnoz 6-klasistów (diagnoz, nie sprawdzianu, bo tego już oczywiście nie ma) dyrekcja odmawia podania średniego wyniku szkoły.
          My nasze dziecko po 3 klasie przenosimy do SP 81 (dawne gimnazjum 23).
          • Gość: Miczu Re: SP16 - SP61, która lepsza? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.19, 08:43
            Witam, czy ma ktoś opinie jak jest w Sp81 na Jastrzebiej? Czy jest Pani zadowolona z przenosin?
            • mysiaapysia Re: SP16 - SP61, która lepsza? 20.04.19, 18:46
              Niestety. Okazało się, że ta szkoła absolutnie nie spełniła naszych oczekiwań. Nie polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka