Dodaj do ulubionych

Oficerze Chojnacki!

02.04.13, 13:11
Oficerze!
1. Skąd te dane, ze w Berlinie 70 procent ulic ma ruch z prędkoscią 30 km/h? W Berlinie bywam co miesiac, jezdze autem po tym miescie i Dalibóg, nie dostrzegam takiej proporcji.
2. Czemu Oficer mówi, ze jak auta pojadą 30 km/h to będzie mniej spalin? Przecież pojadę wtedy na drugim i trzecim biegu a wtedy emisja jest wysoka. Równiez progi zwalniające, kazą mi zwalniac ale po zwolnieniu, Oficerze, muszę przyśpieszyć. Przyśpieszając emituję spaliny. Pan się uczył coś o zasadach pracy silników?
3. Czemu Oficer nie dostrzega, że Pana faworyci na swoich pedałach wpadają znienacka na ulice, szaleją po chodnikach, wykonują niespodziewane manerwy, wieczorem i w deszczu jezdzą po ulicach bez świateł i tak dalej. Czemu tego pan nie komentuje?
4. Czy widzi Oficer, ze system ulic, ich siatka i przebiegi są dramatycznie niewydolne, ze ten układ promienisty generuje korki w miescie, korki nie spotykane w Poznaniu, Gdańsku czy Łodzi?
5. Pan ma głowę na karku, Oficerze? Czy tylko same pedały pod nogami?
Obserwuj wątek
    • embriao Re: Oficerze Chojnacki! 02.04.13, 13:19
      > 1. Skąd te dane, ze w Berlinie 70 procent ulic ma ruch z prędkoscią 30 km/h? W
      > Berlinie bywam co miesiac, jezdze autem po tym miescie i Dalibóg, nie dostrzega
      > m takiej proporcji.

To taki sam argument jak dane Chojnackiego - musisz się wysilić bardziej niż podróż na Tegel i z powrotem.
      • tay2 Re: Oficerze Chojnacki! 02.04.13, 14:10
        Nie jezdze na Tegel, jezdze po miescie i to duzo. Owszem, są ulice z ruchem uspokojonym ale w życiu i nigdy nie będzie to 70 procent ulic w mieście. To straszliwa brednia i kłamstwo, na potrzeby ideologicznej argumentacji Pana Oficera.
        Inna sprawa to sens zestawiania wielkiego, nowoczesnego, bogatego miasta, ze znakomicie rozwiązaną komunikacją, S Bahnem, U Bahnem, większego od Wrocławia kilkakrotnie, z naszym zapyziałym grajdołem.

Zapytam Pana Oficera: panie Oficerze, czy w Berlinie, w centrum miasta, widział Pan tak straszliwie zniszczone i pozapadane ulice, jak Zaporoska, Tęczowa, Gajowicka? Widział Pan? prosze odpowiedziec.
        • embriao Re: Oficerze Chojnacki! 02.04.13, 16:09
          Nadal nie przytoczyłeś danych, że tych ulic mniej niż 70%.

Ja się tylko zastanawiam nad jedną rzeczą, czy jak ulice są dziurawe to nie można już jechać powoli? Bo z mojego doświadczenia jest chyba dokładnie na odwrót.
    • tomek854 Re: Oficerze Chojnacki! 02.04.13, 16:11
      > 1. Skąd te dane, ze w Berlinie 70 procent ulic ma ruch z prędkoscią 30 km/h? W
      > Berlinie bywam co miesiac, jezdze autem po tym miescie i Dalibóg, nie dostrzega
      > m takiej proporcji.

Nie wiem nic o Berlinie, ale wydaje mi sie, ze wlasnie na tym bajer polega - głowne drogi dopuszczaja ruch z predkosciami znacznie wyzszymi, natomiast osiedlowe uliczki maja ograniczenia do 30 nagodzine... Mimo tego, ze prrzeliczajac na kilometry osiedlowych jest znacznie wiekszy, to nie odczuwasz tego, bo jezdzisz tymi glownymi... Dla mnie takie rozwiazanie jest jak najbardziej sluszne...

Ja bym to widzial np. tak, na przykladzie Grabiszynka: Hallera 80 km/h, Beyzyma i Odkrywców 50 km/h, boczne 30 km/h. Też by była znaczaca większosć wtedy ograniczona do 30, ale nie odczuwałoby się tego...

> 2. Czemu Oficer mówi, ze jak auta pojadą 30 km/h to będzie mniej spalin? Przeci
      > eż pojadę wtedy na drugim i trzecim biegu a wtedy emisja jest wysoka. Równiez p
      > rogi zwalniające, kazą mi zwalniac ale po zwolnieniu, Oficerze, muszę przyśpies
      > zyć. Przyśpieszając emituję spaliny. Pan się uczył coś o zasadach pracy silnikó
      > w?

Bo porządne progi zwalniające to nie są urywacze podwozia... W UK, gdzie mieszkam, progi zwalnbiające mają postać albo centralnych betonowych wysepek, które można wziąć okrakiem jak się ma dostatecznie szerokie auto, albo (i te lubię najbardziej) łagodnych wybrzuszeń, dla ktorych nie trzeba zwalniać. Jeśli się jedzie np. to 20mph to próg jest tak wyprofilowany, że przy tej prędkosci przejeżdza się miękko i bezproblemowo. Przy 30 już lepiej mieć szyberdach :-) a powyżej tej prędkosci mozna poczuć się jak Małysz. Przy PORZĄDNIE wykonanych progach, wystarczy utrzymywać legalną prędkość w danym miejscu i problem znika...

Ale we Wrocławiu porządne progi... zapomnij. Wystarczy popatrzeć na te kretyństwo na Beyzyma...

> 3. Czemu Oficer nie dostrzega, że Pana faworyci na swoich pedałach wpadają znie
      > nacka na ulice, szaleją po chodnikach, wykonują niespodziewane manerwy, wieczor
      > em i w deszczu jezdzą po ulicach bez świateł i tak dalej. Czemu tego pan nie ko
      > mentuje?

Brak kultury, olewactwo innch połączone z przekonaniem o własnej nieśmiertelnosci i rozczeniowosć wielu rowerzystów to zaiste duży problem, ale w tej dyskusji wygląda trochę jak "a u Was biją murzynów". Podobnie słuszna Twoja uwaga w punkcie 4 też trochę do innej dyskusji raczej przynależy...
      • tay2 Re: Oficerze Chojnacki! 02.04.13, 16:16
        pojedz sobie na Suwalską. Na 500 metrach masz siedem progów:)) i kazdy taki, ze praktycznie stajesz przed nim.
        • Gość: zed Re: Oficerze Chójnacki! IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 16:49
          Argument o 70% ulic w Berlinie jest idiotyczny i kłamliwy. Moze i jest tam 70% ale w argumentacji lokalnych oszołomów ma to być argument by wprowadzić u nas na 100% ulic prędkośc 30km/h.

Poza tym, 70% ładnie wygląda na papierze a w praktyce jest inaczej. Bardzo duża siec drobnych i gęstych uliczek osiedlowych to jest właśnie owo 70%, ponieważ w ogólnym rozrachunku wszystkie ulice poza głównymi ciągami komunikacyjnymi mogą stanowic nawet ponad 90% łącznej długości wszystkich dróg na obszarze mocno zurbanizowanym

Podam przykład: U nas na 500 metrów Alei Hallera przypada wiele kilometrów dróg Grabiszynka leżącego na południe od tego odcinka. Czy to jest argument, żeby w tym miejscu na Hallera dawac ograniczenie do 30 km/h ponieważ "90% dróg w okolicy ma ograniczenie do 30 km/h"?
        • tomek854 Re: Oficerze Chojnacki! 02.04.13, 22:44
          no, ja wiem jak jest. Ale to, że u nas nic sie nie da zrobić jak trzeba nie znaczy, że nalezy rezygnować z pewnych rozwiązań, bo to wylewanie dziecka z kąpielą :)
      • embriao Re: Oficerze Chojnacki! 02.04.13, 16:59
        > Ja bym to widzial np. tak, na przykladzie Grabiszynka: Hallera 80 km/h,

Może 130km/h?
        Przecież przy tej ulicy stoją domy nie ma żadnej separacji z chodnikiem - max. to 50km/h.
        • tomek854 Re: Oficerze Chojnacki! 02.04.13, 22:38
          130 km/h to by była przesada, ale 80 jest jak najbardziej normalne w podobnych miejscach w innych krajach Europy.

Na Grabiszynku domu stoją w oddaleniu od jezdni (od południa nawet przy bocznej drodze dojazdowej), chodnik przy jezdni jest jeden, a wszystkie przejścia dla pieszych są regulowane światłami.

Najlepszym dowodem na to, że 80 jest tam bezpieczne jest to, że i tak wszyscy tak jeżdżą (a niejedni jeszcze szybciej) a droga ta nie jest jakimś czarnym punktem na mapie.

Oczywiscie miejsca takie jak Hallera miedzy Gajowicka a Powstancow, z parkowaniem na chodniku i domami 3 metry od jezdni to co innego.
    • Gość: . Szeregowy Chojnacki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 23:14
      Niestety,
      takie twe miejsce w szeregu i taka moc sprawcza...

Dopóki Ducze D. słowami swego ślinotoka Trzumy sie nie wypowie, nic nie możesz, niestety.
      A pensja twa od lat wielu jest płacona z naszych podatków, także tych co zginęli na rowerze, niestety.

Taki lajf, pamiętaj i o nich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka