Dodaj do ulubionych

Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmieśc...

08.04.13, 16:35
Smolec (nowy) to ani wieś, ani miasto. To obóz koncentracyjny. Przynajmniej takie robi wrażenie. Byłem tam kilka razy po parę godzin, i wrażenie zawsze to samo. Nie wyjeżdżałem stamtąd - uciekałem oglądając się za siebie, czy mnie nie gonią.
Obserwuj wątek
    • greges58 Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmieśc... 08.04.13, 16:52
      taaak...
      ze Smolca, prawdziwego, do dworca kolejowego masz naprawdę blisko !
      rzut flaszką ;)
      ale co mogą powiedzieć mieszkańcy obozu koncentracyjnego z domkach
      przy ulicach Bukowej lub Tymiankowej ???
      przeszło 3 kilometry !!!
      w Twoim tekście brak tylko " nieśmiertelnej " ścieżki rowerowej ?
      bo Ksiądz i pasożyt-nauczyciel już jest ;)
      • Gość: monopol? Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.technologpark.net 09.04.13, 12:57
        (monopol jedynie słusznej firmy cateringowej na posiłki dla przedszkola).

Przedszkole w Smolcu ma swoją kuchnie ....

• Gość: tola Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.static.korbank.pl 09.04.13, 21:40
          Część rodziców ze Smolca posyła dzieci do przedszkola w sąsiednim Mokronosie. Tam mają własną kuchnię i dietetyka. A co jedzą dzieci? Sami zobaczcie: jadłospis przedszkola w Mokronosie.
    • Gość: Ki Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.ip.netia.com.pl 08.04.13, 18:11
      Gościu, który napisał artykuł nie był chyba w Bieszczadach , które wyglądają o niebo lepiej od zapuszczonych przedmieść Wrocławia, nie mówić już o śródmieściu. Kilka dni temu w GW był ranking miast pod względem jakości życia. Na trzecim miejscu był Rzeszów, na pietnastym Białystok a na szesnastym Wrocław. Chyba czas wyciągnąć wnioski, bo na wschodzie Polski jest dużo częściej i przyjemniej niż w zaniedbanymi w większości Wrocławiu i okolicach (wyłączając Rynekmi teraz stadion na bazie których "jedzie" władza, to rzeczywistość we Wrocławiu jest dość smutna
      • Gość: Kat Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 19:25
        Dokładnie tak jest,ściana wschodnia czyli Polska B zaczyna się na Dolnym Śląsku.
        • Gość: co nie Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 00:01
          Bo się do Wrocławia biedota ze wschodu zjechała to co się dziwić że tu też już jest Polska B. Wrocław cały czas atakują przesiedleńcy ze wschodu.
      • Gość: taka prawda Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 00:00
        Jak tak na wschodzie Polski żyję się lepiej według jakiegoś dziwnego rankingu to dlaczego coraz większe tabuny ludzie z lubelskiego i okolic do Wrocławia ciągną. Kiedyś samochodów z rejestracjami z tamtego rejonu u nas prawie nie było teraz są całe watahy.
    • Gość: gn Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.13, 20:00
      To naprawdę wygląda jak getto. Koszmar nie luksus. Nowobogacka wiocha
      • Gość: zed Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.13, 20:23
        Którego jedynym kryteroium wyprowadzi z miasta była biedota i marne finanse. Osiedlił się ten plebs w podobno - "domkach" czy raczej połówkach deweloperskich bliżniaków i teraz tylko zapycha dziurawe i koszmarne drogi waląc każdego dnia do Wrocławia do pracy za 3500 na rękę. I tak przez najbliższe 30 lat póki patologia nie spłaci małżeństwa z bankiem.

A niech sobie żyją w tych nudnych, podmiejskich gettach w towarzystwie huku startujących samolotów (w Smolcu to chyba 500 metrów obok!) i narzekają że nie ma gdzie pójśc, dzieci nie mają co robić.... widziały gały co brały , do ch....a pana, ile wy macie lat kloszardzi by tak marudzić??????
        • Gość: elwis_preslej Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny IP: *.internetunion.pl 08.04.13, 21:18
          Kurde nie wiedziałem. Dzięki "zed". Kurde...
          • Gość: zed Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.13, 21:29
            Gość portalu: elwis_preslej napisał(a):

> Kurde nie wiedziałem. Dzięki "zed". Kurde...

Kurde się ciesze wielce, wiesz kurde? Bo z twojego tonu zalatuje wyparciem pewnegooczywistego faktu. Biedota w pogonii za marzneiami wyprowadziła isę 10 km za miasto gdzie tłucze się obleśną dziurawa drogą, mieszka w semi-bliżnakowatej deweloperce wybudowanej z najtańszych materiałów, dookoła nie mając nic prócz błota i huku samolotów a tu nagle w gazecie tę biedotę nazwano "carringtonami" można się przekręcić ze śmiechu
            • 45rtg Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny 08.04.13, 21:44
              Gość portalu: zed napisał(a):

> Gość portalu: elwis_preslej napisał(a):
              >
              > > Kurde nie wiedziałem. Dzięki "zed". Kurde...
              >
              > Kurde się ciesze wielce, wiesz kurde? Bo z twojego tonu zalatuje wyparciem pewn
              > egooczywistego faktu. Biedota w pogonii za marzneiami wyprowadziła isę 10 km za
              > miasto gdzie tłucze się obleśną dziurawa drogą, mieszka w semi-bliżnakowatej d

Droga jest obleśna i dziurawa na odcinku należącym do miasta Wrocław. Na smioleckim jest poszerzona i przyzwoita.

> eweloperce wybudowanej z najtańszych materiałów, dookoła nie mając nic prócz bł
              > ota i huku samolotów a tu nagle w gazecie tę biedotę nazwano "carringtonami" mo
              > żna się przekręcić ze śmiechu

Huk samolotów? Jaki znowu huk samolotów?
            • Gość: Utd Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny IP: *.internetunion.pl 08.04.13, 21:56
              Zed, co bierzesz człowieku ? Zmień może dealera i ogarnij się ... Szkoda czasu na jakąkolwiek dyskusję z tobą, bo ty z tych co wszystko wiedzą najlepiej ... Informuję cię tylko, ze Smolec nie leży 10 kilometrów za miastem, ale dokładnie 13 km od jego centrum (Rynek), droga jest porównywalna do tych jakich wiele we Wrocławiu, samoloty wydają huk przy starcie, a nie lądowaniu i słychać je w Smolcu tak samo jak np. na Oporowie, pisząc o semi-blizniakach nie slyszłeś pewnie o czymś takim, jak ład architektoniczny a materiały użyte do ich wykonania nie są gorsze od tych, które uźywa sie do budowy pseudo apartamentów w mieście. I
              spróbuj sobie wyobrazić (o ile to nie jest dla ciebie za trudne) że są ludzie, którzy wybudowali swoje domy bez kredytów. Tyle w temacie, do dalszej dyskusji mnie nie sprowokujesz, mam ciekawsze zajęcia.
            • Gość: elwis_preslej Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny IP: *.internetunion.pl 08.04.13, 22:51
              No cóż, czasem zjadasz batona a czasem on zjada Ciebie. I to by było na tyle.
            • Gość: taka prawda Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 00:03
              A co buraczku zazdrościsz bo mieszkasz w mieszkanku w bloku z wielkiej płyty z mamusią i tatusiem i perspektyw przed sobą w życie brak.
              • Gość: zed Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.13, 00:33
                haha mam wrażeie drodzy przedmówcy, że problemy z jakim peyotlem to ma - ktoś ale nie ja. Huk? a więc jednak jest, czy ja gdzie róznicowałe na start/lądowanie? nie różnicowałem, bo huk jest wlasnie przy starcie a w Smolcu tuż za cienkim szpalerem drzew jest praktycznie lotnisko i łeb urywa jak jakiś C-17 sie podrywa... ale cóż sfora chyba 5 rzuciła sie kłapac dziobem

Nie 10 km za miasrem ale 13 od centrum? fiu fiu panie małostkowy głąbie, jeśli od centrum gdzieś do wiejskiej jest chyba 4, wię zostaje dalej 9 km i pomyliłem sie o cały 1 km - dalej powód by kłapac dziobem. gratuluje
                • mpp29 Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny 09.04.13, 06:59
                  Cóż mi wobec treści artykułu, jak i wypowiedzi zostało, jeśli nie....
                  ... zaprosić wszystkich Szanownych Rozmówców do Gościnnej Wielkopolski :)
                • Gość: różneObliczaSmolca Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny IP: *.actus-info.pl 10.04.13, 11:59
                  Skoro tu piszesz, to masz dostęp do internetu. Jest takie proste narzędzie do "mierzenia" odległości, do wyznaczania trasy między dwoma punktami. Skorzystaj, a nie stajesz się drobiazgowym mierniczym "na oko".
                  Szalom
              • Gość: jaaa Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny IP: *.internetunion.pl 18.04.13, 15:40
                Gość portalu: taka prawda napisał(a):

> A co buraczku zazdrościsz bo mieszkasz w mieszkanku w bloku z wielkiej płyty z
                > mamusią i tatusiem i perspektyw przed sobą w życie brak.

A nie można we Wrocławiu mieszkać w domku/szeregowce w ciszy itd.? Od razu w bloku z wielkiej płyty?
                • marmoladowiec Re: W Smolcu mieszka plebs i element patologiczny 18.04.13, 15:50
                  Gość portalu: jaaa napisał(a):

> A nie można we Wrocławiu mieszkać w domku/szeregowce w ciszy itd.? Od razu w b
                  > loku z wielkiej płyty?

pewnie ze mozna i wiele osob tak mieszka. Plusem to, ze mają miasto w zasięgu przez całą dobę. Ucieknierzy do Smolca tego faktu nie dostrzegają: muszą jakos sami przed sobą uzasadnić bezsens wyprowadzi na wygwizdów Smolca, więc miasto dla nich to wyłacznie obskurne kamienice, cuchnące klitki, brak perspektyw i mieszkanie z rodzicami:) Albo negowanie oczywistych faktów, ze w centrum miasta się buduje i powstaje tam masa mieszkań. Zapis dyskusji masz poniżej:)) Upieraja się, nie ma mieszkań, ze są to biurowce. Jak już mają czarno na białym, ze to jednak mieszkania, piszą, ze nikt ich nie kupi:)) Albo udowadniają, ze nie leżą one w centrum, tymczasem w parę minut pieszo można z nich dojść do rynku:) Ale nie,. to nie "ścisłe centrum":))
                  Masz obraz absurdu:))
                • anyx27 Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 15:54
                  Mieszkam tylko 5 km od Smolca, ale we Wrocławiu. W życiu nie chciałabym mieszkać w Smolcu, choć bywam tam regularnie w mojej ulubionej restauracji (nie podam nazwy, bo bedzie, ze to reklama ;)).

Mieszkam na Muchoborze Wlk. i widzę jak ludzie dojeżdżają ze Smolca i do Smolca wieczorem. Wieczorem, bo zanim zbiorą wszystkie dzieci i wszystko pozałatwiają w mieście, to do domu wracają wieczorem. Rano, widzę jak wyglada wyjazd ze Smolca na Muchobór. Jeden wielki korek.

Ja wracam po południu, a i w ciągu dnia w domu jestem niejednokrotnie. Nie mam problemu z przemieszczaniem się po mieście, mogę spędzać cały dzień w domu, jak trzeba podjechać coś załatwić, to wsiadam w samochód i jestem w jednej czy drugiej firmie, po czym wracam do domu.

I mam to co ty w Smolcu - swój ogródek z basenem, wybudowanym grillem, domkiem dla dziecka zrobionym też własnoręcznie, garaż, ciszę, spokój, bezpieczeństwo, 300m od domu staw.

Mam też znajomych w Smolcu - w sumie 5 rodzin. KAŻDA żałuje wyprowadzki.
                  I dlatego też ja, mając wybór okoliczne wioski czy Wrocław, wybrałem Wrocław. To tylko 5 km różnicy, niby nic, a jednak bardzo dużo.

Znajomi ze Smolca rano MUSZĄ odwieźć dzieci do szkoły, choć niektórzy z nich pracują w domu lub w mieście na późniejsze godziny, po południami zajęcia dodatkowe i do domu docierają późnym wieczorem.
                  Ja takiego problemu nie mam - dziecko w wieku lat 12 może spokojnie samo chodzić do szkoły, na zajęcia, do kolegów itd.

Dzięki temu mieszkam w swoim domu, a nie jestem w nim gościem.
                  • marmoladowiec Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 16:03
                    Brawo Anyx. Własnie o tym piszemy. Oni, ci ze Smolca, też to wiedzą ale nie mają wyjscia: zakredytowali się po grób, więc muszą jakoś bronić swoich decyzji, i czynią to, jak widać w tym wątku, wyjątkowo agresywnie. Nie dziwie się im: sami siebie muszą przekonać, że zrobili dobrze. Każda osoba, jak pani dr Kajdanek albo my, ktora im to wytknie, jest automatycznie wrogiem:)
                  • Gość: ania [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 16:22
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • anyx27 Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 16:32
                      Gość portalu: ania napisał(a):

> Tyle, że Muchobór to nie centrum Wrocławia. Z niejednej wsi szybciej dojedzie s
                      > ię do centrum niż z Muchoboru.

Ale ja nie chciałam mieszkać w centrum, ale we Wrocławiu, bo to zasadnicza różnica. chciałam mieć ciszę, spokój, nie mieszkać w bloku, ale jednocześnie wiem, jak wygląda mieszkanie w okolicznych wioskach, więc tego nie chciałam.

Jedną działalność prowadzę na Krzykach (okolice Parku Południowego) i jadę tam 10-12min, druga działalność w domu, mąż też na Muchoborze Wlk. i na Krzykach, więc problemu nie ma.
                      Do mamy, która mieszka przy FAT-cie jadę 5min, do rynku max 15 min.
                      Ostatnio byłam z dzieckiem na Klinikach na Skłodowskiej - jechałam 15 min wieczorem, w godzinach szczytu 20 min.

Potwierdzam, nie chcę mieszkać w centrum, ale również nie poza Wrocławiem. I nie oszukujmy się - większość mieszkańców Smolca mieszka tam ze względów ekonomicznych (a przynajmniej jest to podstawowe kryterium), bo tylko tam mogliby pozwolić sobie taki metraż i ogródek.
                      • tay2 Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 16:37
                        :) Anyx, daj spokoj. Rozmawiasz z jednym człowiekiem, w nocy był Beatą, teraz jest Antonim albo Rozsądnym, a ostatnio stał się też Anią:)) To samo IP kompa.
                        Dyskusja nie ma sensu, zestaw choćby wypowiedzi Marmoladowca i odpowiedzi tej hydry wielonickowej:) Nawet się nie chce tego cytować czy też komentować. Jeden przykład: Marmolada udowodnił wreszcie,ze to jednak są mieszkania, na co Beata/Antoni/rozsądny/Ania pyta czy ktoś w ogóle kupił:)) Marmolada pisze, ze do rynku jest parę kroków, a hydra wielonickowa pyta, żeby podał przykład, mimo, że wskazał wyraźnie i Kurkową i City i Ganta::))

I ciągła jazda na tych "zatęchłych kamienicach":)) Ty Anyx mieszkasz też pewnie w czymś zatęchłym:)) Argumentów twoich nie widzi. Znaczy widzi ale omija. Bo zaburzają obraz:))
                    • anyx27 Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 16:39
                      Z niejednej wsi szybciej dojedzie s
                      > ię do centrum niż z Muchoboru.

A oświecisz mnie z której?
                      • Gość: Janusz [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 16:43
                        • anyx27 Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 16:46
                          Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Z Bielan jadę w 10, góra 15 minut. Niekoniecznie Karkonoską. Da się?

Ale dokąd? Bo jak do rynku, to nie bliżej, niż ode mnie ;)
                          Mieszkałam kiedyś na Klecinie - dość blisko Bielan, ale jednak KOLOSALNA różnica, na korzyść Kleciny oczywiscie.
                          • Gość: Janusz [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 16:48
                            • tay2 Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 16:50

> Czyli sama widzisz, że nie ma znaczenia, czy jest to prowincjonalne osiedle w g
                              > ranicach miasta, czy wieś poza nimi.

ma kluczowe znaczenie. Moje dzieci dojadą do domu komunikacją miejską łatwo i bez problemu, w dzień i wieczorem. Same. Twoje dojadą?
                              • Gość: ania [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 16:52
                                • tay2 Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 16:55

> A co to, nie ma na Bielany komunikacji? Polecam lekturę rozkładu jazdy na wiecz
                                  > ór.

no jak widać, jest bardzo uboga, możliwości daje niewielkie. Taryfa też dwa razy droższa bo poza miasto. Prawda?
                                  Ach, Aniu, czemu stałaś się teraz Januszem:)?Antoni się już znudził? Czy to metoda unikania odpowiedzi na trudne pytania:)?
                                  • anyx27 Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 16:58
                                    A najśmieszniejesze, że piszą jako "goscie". Wstydzą się tego Smolca i Bielan, czy jak?
                                    • tay2 Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 17:06
                                      anyx27 napisała:

> A najśmieszniejesze, że piszą jako "goscie". Wstydzą się tego Smolca i Bielan,
                                      > czy jak?

wstydzą się tego, ze umoczyli. Dom w kredycie na 30 lat i życie w samochodzie, plus ubezwłasnowolnione dzieci, ktore nijak same nie dojadą nigdzie, nie mają czym, trzeba wiec je wozić. W domku śpią, znużeni po dniu dojezdzania, plus korek rano, korek wieczorem i pare ruchów w ciągu dnia:)
                                      a w zimie w Smolcu psy pupami szczekają z i nudów można paść na twarz:))
                                • tay2 Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 16:58

> A co to, nie ma na Bielany komunikacji? Polecam lekturę rozkładu jazdy na wiecz
                                  > ór.

jeden, jedyny autobus, dwa razy na godzine i tylko na dworzec PKP. W dodatku wczesnie konczy kursowanie.
                                  Z punktu widzenia codziennego życia to masakra. A co dojezdza i jak często do Smolca:))?
                                  No proszę?
                        • tay2 Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 16:49

> Z Bielan jadę w 10, góra 15 minut. Niekoniecznie Karkonoską. Da się?

samochodem, jak pedzisz, łamiąc przepisy...ale co tam. Ale Januszku, jezdzi tam jakaś komunikacja miejska? Jak czesto? czy można wrocić z centrum tramwajem, albo autobusem? wieczorem też? jak czesto? ile kosztuje taksówka?
                          Tak pytam, bo o tym mówimy. No więc jak?
                  • 45rtg Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 21:36
                    anyx27 napisała:

> Znajomi ze Smolca rano MUSZĄ odwieźć dzieci do szkoły, choć niektórzy z nich pr

Jak są głupolami, to MUSZĄ. Normalni ludzie po prostu poślą dziecko pieszo.

> acują w domu lub w mieście na późniejsze godziny, po południami zajęcia dodatko
                    > we i do domu docierają późnym wieczorem.

Jak późnym wieczorem, to co oni robią na drodze do Smolca o czwartej - piątej po południu?

> Ja takiego problemu nie mam - dziecko w wieku lat 12 może spokojnie samo chodzi
                    > ć do szkoły, na zajęcia, do kolegów itd.

I co, myślisz że w Smolcu by nie mogło?
      • Gość: krzych842 Tereny zalewowe IP: *.wroclaw.mm.pl 10.09.13, 21:01
        Ja sam mieszkam 5km za Wrocławiem w Zajączkowie. Oglądałem nieruchomości w Smolcu i rzeczywiście może wygląda to jak getto, jednak nie jednemu mogą takie osiedla odpowiadać i należałoby to uszanować. Mnie jednak do zamieszkania w Smolcu zniechęciła jedna szczególna informacja - tereny zalewowe. Wybudowałem dom w Zajączkowie i uważam to za dość dobrą decyzję. Bliski wjazd na AOW + śródmiejską i szybko jestem w wielu częściach miasta. Korków nie ma :)
        Tutaj krótki film z Zajączkowa dla zainteresowanych tematem:
        www.youtube.com/watch?v=Fnx6M2df-5M
    • wari Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmieśc... 09.04.13, 01:56
      Co prawda dyskusja na poziomie rynsztoka (jak widzę nawet bycie biednym jest największą obelgą - to już wiele mówi, kto tu pisze.).
      Niestety na osobie z zewnątrz Smolec może robić przykre, "obozowe" wrażenie, a problemy ma podobne jak inne osiedla poza Wrocławiem, gdzie ludzie kupili/zbudowali domy. Jak wszędzie w Polsce, bez ładu i składu, bez lub z marną infrastrukturą. Nic nowego i nic zaskakującego.
      • Gość: darekp Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.gdynia.asseco.pl 09.04.13, 08:08
        Nareszcie, przynajmniej jeden głos rozsądku.
        • Gość: Kb Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.broadband.greenlan.pl 09.04.13, 11:59
          Hahahaha jestem mieszkańcem Smolca i bawią mnie do łez te wypowiedzi chyba Nowojorczyków
          • Gość: sąsiad Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.technologpark.net 09.04.13, 12:54
            Zabawne są wypowiedzi ludzi, którzy Smolca na oczy nie widzieli.
            Zastanawia mnie jeszcze ten jad, który toczą. Czy to da się wyleczyć? A może to tylko u czytelników GW?
            • Gość: GT Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 21.10.14, 18:51
              widzisz trafiłeś w sedno bo to cała prawda o nas Polakach zawiść , zazdrośc i brak szacunku do wszystkiego a jak juz sąsiad ma lepiej to dopiero pole do popisu ....swoja podwórkową elokwencją :)
    • greges58 Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmieśc... 09.04.13, 13:46
      widzieli, widzieli...
      niektórzy tylko z okna pociągu ? dobre i to !!!
      wystarczy ;)
      są różne Smolce, blokowsko oraz osiedle " domków " !
      gdzie najważniejszy jest garaż na dwa samochody ? z widokiem na taki sam - u sąsiada !
      zgoda, nie sama biedota tam zamieszkała !
      i te chałupy raczej nie na kredyt trzydziestoletni, ale za funty i euro zarobione ciężką harówką !!!
      to mieszkania obok przecież są " ofrankowane " !
      kredyt bez wkładu własnego na 130 %

Hier ist der Hund begraben ?
      zostaliście wmanewrowani w inwestycję na zadupiu przez sprytnych doradców i developerów:
      " po co apartament w mieście, jeśli możesz mieć za te same pieniądze domek pod miastem " ?
      dzieci Was przeklną ! gdy się usamodzielnią - kupią mieszkanie we Wrocławiu !
      z osiedli jak Smolec zrobi się niedługo drugi Nowy Dwór ?
      na rynku wtórnym niewielu chętnych dzisiaj na takie wynalazki ...
      klienci szukają jednak większego luzu i swobody !
      jak już płacić - to wiedzieć za co ? będzie coraz gorzej !
      pobudowano slumsy w Smolcu i zaklinanie rzeczywisości nic nie da ?
      bogaci się bogacą a biedota ubożeje ...
      goo.gl/maps/wnJaA
      Za cholerę bym tam nie zamieszkał !
      kropka.
    • Gość: gość Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: 158.75.64.* 12.04.13, 15:14
      To nie ja Cię goniłem.
      • Gość: malkontent Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.13, 07:51
        Zajebiście jest mieszkać w Smolcu. Nie ma jak wrócić w nocy z miasta, bo komunikacja na to zadupie nie jeździ, a do tego sąsiad, zamiast się zatrzymać i podwieźć do domu, to cię potrąci, a do tego spie... z miejsca wypadku.

www.gazetawroclawska.pl/artykul/814498,smolec-kierowca-osobowki-potracil-pieszego-i-uciekl,id,t.html
        • Gość: Kb Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: 79.139.99.* 16.04.13, 09:24
          Haha idealny wrocławianin 2-lata temu czerwonym picasso DW zajechał drogę starszymu panu jadącemu do Smolca na ul Żwirki Wigury pobił go i zmasakrował auto obuwiem .Tylko za to ,że wymusił pierszeństwo na rondzie przy ul Stanisławowskiej pan miał 75 l. Debil został bezkarny mimo iż go znaleziono -brak wrocławskich idealnych świadków:(
    • Gość: heniek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.13, 03:30
      • Gość: smolec Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.centertel.pl 14.04.13, 12:03
        są rozne wsie
        jedna z nich to smolec
        stara część charakteryzuje sie syfem, jakich mało, dziurawa ulica, z groteskowymi w tej sytuacji progami zwalniającymi, dokoła bida i odrapane chałupy. Nowa część to szeregi i domki na wygwizdowie, zero drzew, wzdluż szosy nie na chodnika, na osiedlu rolę sklepu pełni jedna Żabka. W zimie można tam znieść jajo z nudów i beznadziei.
        No ale ma się domek:)))
        • Gość: xyz Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.04.13, 12:22
          Jajo można wszędzie znieść - nie musi to być Smolec zimowa pora.. ja tu się nie nudze.
          Gdyby faktycznie było w Smolcu tak zle, to nikt by tu nie mieszkal i tych domków, szeregowek czy mieszkań nikt by nie kupował.
        • Gość: sobótczanka [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.13, 15:12
          • Gość: sobota Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.centertel.pl 14.04.13, 19:09
            tak, nie znamy:) faktycznie. kazdy weekend spędzam w górach albo nad jeziorem lub na innym wyjezdzie. Twoj obraz miasta jest tak spaczony, ze dyskusja w ogole nie ma sensu. jakie te miasta straszne a u ciebie tak cudownie. Wspaniala wizja. Wszyscy chcemy na wieś, na wieś, do Sobótki. Cały Wrocław pragnie. Już jedziemy:))))
            • 45rtg Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie 14.04.13, 21:21
              Gość portalu: sobota napisał(a):

> tak, nie znamy:) faktycznie. kazdy weekend spędzam w górach albo nad jeziorem l
              > ub na innym wyjezdzie.

Dlaczego, skoro miasto jest takie za*ebiste? :->
              • Gość: Lutek Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.13, 16:36
                ty zartujesz rtg?? miasto ma swoje wielkie plusy i korzysci, jesli sie tutaj pracuje, zalatwia codzienne sprawy albo korzysta w wolnym czasie z roznych atrakcji. Ci ze wsi nie korzystają, tylko gniją w swoich domkach, bo za daleko zeby dojezdzać nieustannie, nie chce się, kasę na paliwo oszczędzają, taryfy za drogie. Zostaje im komputer i net, nic więcej. Uczestnictwa w życiu zero. Nawet na basen nie pojadą, za daleko.
                Ale w weekendy fajnie własnie wyskoczyć na dłuższą wycieczke, przeciez lasy, jeziora czy inne miejsca mają swój urok wypoczynkowy. Nikt nie pisze, ze siedzi w miescie 365 dni w roku, to nonsens.
                Oszczędzamy za to czas w tygodniu, nie spalamy tyle na dojazdy, mamty wiecej czasu dla siebie a do miasta mozemy wyskoczyc i wrocic do domu w kazdej chwili, w dzien i w nocy. Na wieś się juz tak nie da, autobus nie dojezdza, itd.
                I, wbrew pozorom, zycie w miescie nie dla kazdego oznacza, jak to pisza wiejscy domkowcy, mieszkania w zasyfionej odrapanej kamienicy i chodzenia na koncerty Dody:))) Natomiast na pewno mamy cieplej, domki oszczędzają na ogrzewaniu, w zimie połowa pomieszczeń domowych to lodówki:))

• 45rtg Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie 15.04.13, 22:33
                  Gość portalu: Lutek napisał(a):

> ty zartujesz rtg?? miasto ma swoje wielkie plusy i korzysci, jesli sie tutaj pr
                  > acuje, zalatwia codzienne sprawy albo korzysta w wolnym czasie z roznych atrakc

Ja we Wrocławiu pracuję i... No właściwie do niczego innego Wrocław nie jest mi niezbędny, nie bardziej niż Świdnica czy Środa Śląska.

> ji. Ci ze wsi nie korzystają, tylko gniją w swoich domkach, bo za daleko zeby d
                  > ojezdzać nieustannie, nie chce się, kasę na paliwo oszczędzają, taryfy za drogi
                  > e. Zostaje im komputer i net, nic więcej. Uczestnictwa w życiu zero. Nawet na b
                  > asen nie pojadą, za daleko.

O? A to ciekawe gdzie ja regularnie bywam, bo wydawało mi się że takie miejsce z wodą, zjeżdżalniami, bulgotaniem i falą to właśnie basen jest.
                  Co więcej, to miejsce nie znajduje się we Wrocławiu.

> Ale w weekendy fajnie własnie wyskoczyć na dłuższą wycieczke, przeciez lasy, je
                  > ziora czy inne miejsca mają swój urok wypoczynkowy. Nikt nie pisze, ze siedzi w
                  > miescie 365 dni w roku, to nonsens.

No ale to miasto takie zajefajne, to czemu z niego w weekendy wyjeżdżasz, zamiast się napawać?

> Oszczędzamy za to czas w tygodniu, nie spalamy tyle na dojazdy, mamty wiecej cz

He, he :-) Ja spod Wrocławia dojeżdżam do pracy szybciej niż niejeden kolega.

> asu dla siebie a do miasta mozemy wyskoczyc i wrocic do domu w kazdej chwili, w
                  > dzien i w nocy. Na wieś się juz tak nie da, autobus nie dojezdza, itd.

Znaczy się, który autobus? Polbusu, Tarnowskich, Kruka, czy jeszcze jakiś inny, z tych co w sumie góra co pół godziny mogą mnie dowieźć do domu?

> I, wbrew pozorom, zycie w miescie nie dla kazdego oznacza, jak to pisza wiejscy
                  > domkowcy, mieszkania w zasyfionej odrapanej kamienicy i chodzenia na koncerty
                  > Dody:))) Natomiast na pewno mamy cieplej, domki oszczędzają na ogrzewaniu, w zi
                  > mie połowa pomieszczeń domowych to lodówki:))

Intrygujące. A w jakiejż to miejscowości tak jest? Bo ja takiego domku nie znam.
                  • pjola19 Re:Propozycja pracy 15.04.13, 23:38
                    Mam ciekawą propozycję pracy! Jest to biznes wykorzystujący marketing online, ale można działać również tradycyjnie.
                    Główny produkt to kawa z Ganodermą firmy DXN. Kawę spożywa codziennie 83% dorosłej populacji. Nikogo nie trzeba do picia kawy przekonywać. Kawa z Ganodermą ma właściwości lecznicze, poza tym dobrze smakuje, bo oprócz Ganodermy zawiera bardzo dobrej jakości kawę arabicę, nie zawiera żadnych tzw. wypełniaczy.
                    Co do biznesu DXN Company to najbardziej uznana marka na świecie produkująca kawę z Ganodermą, Działa na wszystkich kontynentach, zapewnia wysoką jakość produktów, wsparcie informacyjne i dostawy towaru. W Europie DXN działa dopiero 4 lata, a już rozwinęła się na całą Europę środkową. DXN jest na Węgrzech, w Czechach, Słowacji, Bułgarii, Grecji, Rumunii, Austrii, Niemczech. Niedawno weszła na rynek Rosji i Ukrainy. Właśnie zaczyna działać w Polsce! Oznacza to wielką szansę dla osób, które zaczną współpracę właśnie teraz - na początku. Ponieważ można zarabiać niezłe pieniądze nawet pracując głównie z domu. Pakiet startowy kosztuje 82zł - w zamian otrzymujemy stronę www(dostępna w 14 językach), plus hosting, serwer, narzędzia online i wiedzę.
                    Nie ma obowiązku jeżdżenia na jakieś spotkania, płatne szkolenia itd.
                    Wiele osób odniosło sukces finansowy budując dystrybucję głównie lub tylko ze swojego komputera w domu.
                    Proszę wejdź na moją stronę wpisując w pasku witryn [url=http://www.mp.ganodermakawa.pl/]Tekst linka[/url] a dowiesz więcej.

• Gość: arial Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.30.198.138.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.04.13, 23:42
                    Niesamowite jak ten artykul wzburzyl wsiowych:))) Prawda zawsze budzi takie reakcje: natychmiastowa agresja, obrazanie zwolennikow tekstu plus dyzurne argumenty jak to szybko i sprawnie dojezdza sie do miasta ale miasto i tak niepotrzebne, sam syf i tlok, a wies to cud, spokoj, natura a jeden typ jechal szybciej z Jeleniej do Wrocka niz kiedys z centrum na Karkowice:)))
                    Rozkoszne:) Macierewicz sie chowa:)))
                    • 45rtg Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie 16.04.13, 20:58
                      Gość portalu: arial napisał(a):

> Niesamowite jak ten artykul wzburzyl wsiowych:))) Prawda zawsze budzi takie rea
                      > kcje: natychmiastowa agresja, obrazanie zwolennikow tekstu plus dyzurne argumen

A coś merytorycznie? Jakieś kontrargumenty może?

Nie masz?

Och jej...
                      • Gość: 46rtg Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie IP: *.centertel.pl 17.04.13, 01:07
                        kontrargumenty na co?? ze gosciu pisze, ze szybciej dojezdza z Jeleniej Gory do Wroclawia, niz z centrum Wroclawia na Karlowice??
                        Albo ze oferta kulturalna czy sportowa wsi jest wieksza niz wielkiego miasta?
                        Albo ze gosciu posluguje sie argumentem Dody i Mozarta?
                        Daj spokoj:)) Chodze na basen na Raclawickiej, 5o metrowy, bo lubie duzo plywac, chodze czesto do kina, bo wole kino niz najwiekszy nawet telewizor domowy, wrazen nie da sie w ogole porownac, chodze na kolacje do knajp w miescie, czesto tez na piwo do miasta itd. Nic z tych rzeczy nie mam na wsi. A jak sie trafi fajny koncert albo teatr, podjade tramwajem w 20 albo 15 minut, wracam do domu wtedy kiedy chce, a nie kiedy jedzie ostatni PKS.

Daj spokoj. W weekendy i wolne dni zwiedzam sobie Dolny Slask, Saksonie, Czechy albo Lubuskie, nie siedze jak wlasciciel domu kazdy weekend w ogrodku przy domu. Szkoda zycia na takie gnicie wsiowe.

O czym tutaj gadac?
                        • Gość: 47rtg [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.13, 04:38
    • tay2 Re: Smolec jest jak wieś w górach, a nie przedmie 17.04.13, 20:33
      :))))
    • Gość: obiektywny [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 00:03
      • marmoladowiec Re: Centrum Wrocławia się wyludnia 18.04.13, 01:19
        Gość portalu: obiektywny napisał(a):
        Wszystkim krzykaczom, którym tak wspaniale się mieszka we Wrocławiu, polecam ku uwadze ten artykuł: www.gazetawroclawska.pl/artykul/684067,centrum-wroclawia-sie-wyludnia-zostana-tu-tylko,id,t.html?cookie=1

No to kiedy będzie to centrum wyludnione? Na razie w centrum buduje sie sporo inwestycji mieszkaniowych. Dla kogo to:)?
        Ach, i czemu chęć życia i mieszkania w mieście oznacza bycie "krzykaczem":))?
    • Gość: Beata [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 01:57
      • Gość: emo Re: Centrum Wrocławia się wyludnia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.04.13, 09:02

No niestety wszystkie te inwestycja to scisle centrum i wszystkie sa mieszkalne. Troxhe biur jest w Odra Tower ale tylko na dole. Wyzej kilkanascie pieter mieszkalnych.
        Odpusc Beata, to sa fakty.
      • marmoladowiec Re: Centrum Wrocławia się wyludnia 18.04.13, 15:23
        Gość portalu: Beata napisał(a):

> Z tego część to są biurowce, a nie mieszkania, reszta nie jest w ścisłym centru
        > m. Dalej zamierzasz się kompromitować, pryszczaty gimbusie?

www.gant.pl/CMS/nowe-mieszkania-wroclaw-stare-miasto-odra-tower/opis_inwestycji.html
        Tyle w temacie, Beato:)
    • Gość: kola Re: Centrum Wrocławia się wyludnia IP: *.146.158.80.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.04.13, 12:04
      To jest scisle centrum. A skoro buduja to kupia tam mieszkania i beda mieszkac. To dowod na wyludnianie?
    • marmoladowiec Re: Centrum Wrocławia się wyludnia 18.04.13, 14:55
      > Dowodem na wyludnianie są demograficzne dane statystyczne, a nie reklamy inwest
      > orów budowlanych, tępy trollu.

Apartamenty Piaskowa, scisle centrum miasta, budynek mieszkalny.
      Odra Tower, scisle centrum miasta, wieżowiec mieszkalny, poza parterem cały wieżowiec to mieszkania.
      Odra House, ścisle centrum miasta, kompleks mieszkalny
      Leopoldinum, scisle centrum miasta, budynek mieszkalny
      Kurkowa 14, ścisle centrum miasta, osmiopiętrowy kompleks mieszkaln yw całości, obok budynki biurowe.
      Solo, ścisle centrum miasta, 3 minuty pieszo od placu Jana Pawła, budynek mieszkalny
      Gant na placu Solidarności, ścisłe centrum miasta...

Plus inwestycje w szerszym centrum miasta, jak Mieszczańska, cały kompleks, dalej budynki za dworcem PKP, dobudowują nowe, Kościuszki, cały ciąg budynków i można pół godziny wymieniać.

Fakt! centrum miasta wymiera:))))))

• marmoladowiec Re: Centrum Wrocławia się wyludnia 18.04.13, 15:36
      No i co tam jest napisane, Antoni? Że to jednak nie mieszkania? Naprawde:))?
      • marmoladowiec Re: Centrum Wrocławia się wyludnia 18.04.13, 15:37
        Tutaj też nie masz mieszkan:)? a to dwa kroki dalej:
        www.kurkowa14.pl/?gclid=CNmnt5Kh1LYCFc1bpQod1lsAsw#planyiceny
        albo tutaj? krok obok?
        www.cityisland.pl/Mieszkania/Lista_mieszka%C5%84/
        :)))
    • 45rtg Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 21:40
      anyx27 napisała:

> Jedyna wieś, o której pisałaś, to Bielany. To odpowiem, nie z Bielan nie jedzie
      > się szybciej do centrum niż z Muchoboru Wlk.

Zależy co rozumiemy przez "centrum", ale na przykład do rynku z Bielan dojedzie się w jakiś kwadrans w normalnym ruchu, nie w szczycie. Nie wydaje mi się to czasem przerażającym.

Z Kątów do rynku dojeżdża się w pół godziny. Dalece nie każdemu mieszkańcowi Wrocławia uda się taka sztuka.
    • 45rtg Re: Mieszkam 5km od Smolca, ale we Wro 18.04.13, 21:43
      anyx27 napisała:

> Nie, pokazuję jedynie, ze wiem, jak żyją moi znajomi ze Smolca, Bielan, Wysokie
      > j, Mokronosu i wiem, że ja tak żyć nie chcę. Oni żałują, a ja czasem uczę się n
      > a błędach innych ;)
      >
      > A granice administracyjne mają znaczenie - np. prowadzę żłobek i tylko dzieci z
      > gminy Wrocław mają dofinansowanie i płacą grosze za żłobek, w porównaniu do ro
      > dziców, którzy mieszkają w gminach Kobierzyce, Kąty itd., którzy dofinansowania
      > miec nie mogą.

No i co z tego? Akurat żłobków poza Wrocławiem jest mniej, bo ze względu na strukturę społeczną jest mniejsze zapotrzebowanie, ale już przedszkola są, więc tylko dureń będzie wysyłał dziecko do przedszkola we Wrocławiu. Albo złośliwy buc, który nie chce żeby dziecko miało kolegów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka