Dodaj do ulubionych

Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuligani

20.05.13, 11:34
Buractwo występuje niezależnie od liczby kół i rodzaju napędu. Chcesz widzieć kulturalnie jadących rowerzystów? Wskakuj na rower i jedź jak należy.

Xe.
Obserwuj wątek
    • czechofil Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuligani 20.05.13, 11:44
      Dziękuję GW za ten list, gdyż na przykładzie jego autora można dokładnie pokazać, jak zajadłym jest cyklofobem...

Spora część to chodnikowi chuligani - pędzą tam nawet 30-40 km/godz., zmuszając pieszych do uskakiwania im z drogi.

Zdecydowana większość rowerzystów nie osiąga nawet prędkości rzędu 20 km/h, więc konfabuluje pan po raz pierwszy...

Jest tak i tam, gdzie mają ścieżkę rowerową. Jazda po niej nie jest jednak tak atrakcyjna, jak płoszenie przechodniów poza nią.

Z tego, co się orientuję, to raczej piesi notorycznie chodzą po "ścieżkach rowerowych", a kiedy zwróci się im na to uwagę, to często reagują na to używając wulgaryzmów. Kłamstwo nr 2...

Spora część rowerzystów lekceważy sobie własne (i nie tylko) bezpieczeństwo jeżdżąc, także po zmroku, bez świateł z przodu i z tyłu, środkiem jezdni, po dwóch, trzech obok siebie.

Spora część, a właściwie większość rowerzystów jeździ we Wrocławiu po chodnikach, które są na tyle wąskie, że parami obok siebie zwyczajnie jeździć się nie da. Kłamstwo nr 3...

Mieszkam na Krzykach i widzę też, jak rowerzyści niszczą tzw. Górkę Skarbowców. Skóra cierpnie, gdy zjeżdżają na złamanie karku wyrytymi przez siebie koleinami wprost na przechodniów.

Panu ktoś chyba dawno zniszczył rozum, bo zjeżdżanie z jakiejkolwiek górki nie jest w tym kraju zabronione...

Nie widzę więc powodu, dla którego należałoby rowerzystom przyznawać jakieś dodatkowe prawa w rodzaju bezkarnej jazdy po Rynku budować dla nich "rowerostrady".

A ja nie widzę powodu, żeby poglądy takich cyklofobów jak pan propagować w mediach. Rowerzyści jeździli po Rynku zanim się pan pewnie urodził i jeździć będą po pana śmierci. Choćbyś się człowieku zapluł na śmierć, to tego nie zmienisz...

Najpierw należałoby ich wyedukować - jeśli trzeba, to za pomocą dotkliwych mandatów.

Najpierw to trzeba wyedukować takich cyklofobów jak pan. Jeśli trzeba, to za pomocą rózgi i klęczenia na grochu...

Dodam, że byłem kiedyś w Antwerpii i mimo mnóstwa rowerzystów czułem się bezpiecznie

Też byłem w Antwerpii i też czułem się tam bezpieczniej niż we Wrocławiu, ponieważ nikt nie chciał mnie autem rozjechać na pasach oraz potrącić podczas wyprzedzania, jak jechałem na rowerze...

We Wrocławiu jako pieszy jestem obywatelem ostatniej kategorii.

Też dużo chodzę po mieście i jakoś nie mogę potwierdzić tej teorii. Zdecydowanie najbardziej czuję się dyskryminowany, kiedy jeżdżę po Wrocławiu na rowerze...

• Gość: wro Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.13, 12:37
        Jakież to typowe - każdy argument sprzeczny z jedyną słuszną ideologią pedoterroryzmu to konfabulacja, każdy przeciwny to kretyn i oszołom. Nie macie monopolu na rację, a obrzucanie oponentów błotem i personalne ataki świadczą tylko o tym, że jesteście chamskimi krzykaczami i egoistami. Rzygać się chce, jak czytam twoje wypociny po nickiem czechofili i jeszcze paroma anonimowymi. Takiego chamstwa często się nie spotyka - pielęgnuj to, a może kiedyś zostaniesz politykiem lub dziennikarzem.
      • Gość: taka prawda [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 12:53
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: wr Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: 217.237.185.* 20.05.13, 13:44
          a ty znowu swoje OC... jak kiedys przejedziesz jednego... dostaniesz odszkodowanie... nie masz naprawde wiekszych zagwozdek w swoich marnym zyciu tylko debatowac co to bedzie jak kiedys kogos przejedziesz?
        • czechofil Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga 20.05.13, 13:50
          >to nie rozumiem np dlaczego mogą się poruszać po drogach publicznych bez u
          > prawnień.

Przeczytaj sobie młotku, co to jest Konwencja Wiedeńska, której Polska jest sygnatariuszem i spróbuj pojąć swoim małym rozumkiem, dlaczego zrezygnowano z obowiązku posiadania przez dorosłych karty rowerowej...

>ale powinno być obowiązkowe OC jak dla innych użytkowników ż
          > e jak przejadę takiego młota z jego winny to wtedy nie będę przed sądem musiał
          > dochodzić swojego odszkodowania.

Mógłbyś młotku podać choć jeden kraj w Europie, gdzie rowerzyści są zobowiązani do posiadania OC?
          • tillig Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga 20.05.13, 14:34
            > Mógłbyś młotku podać choć jeden kraj w Europie, gdzie rowerzyści są zobowiązani
            > do posiadania OC?
            Szwajcaria
            • czechofil Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga 20.05.13, 18:27
              > > Mógłbyś młotku podać choć jeden kraj w Europie, gdzie rowerzyści są zobow
              > iązani
              > > do posiadania OC?
              > Szwajcaria

Kłamiesz. Szwajcaria zniosła OC dla rowerzystów w 2011 roku...
          • Gość: boję_się_wszystkih Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: *.21.54.194.generacja.pl 20.05.13, 14:53
            80 % rowrzystow to katolicy, a zwłaszcza ten faszysta czechofil, tylko w ten sposób można wytłumaczyć kwas, który spod jego opuszków palców wypływa. debile są wszędzie, w kazdej społeczności, ale ustawianie rzeczywistości jak to robi czechosmród, że wszystko co piesze to ex definitione niedorozwoje prawne to mocne nadużycie i obraża mnie i moich najbliższych. Pan uważa, że pieszy to plankton, który powinien uważać na rowerzyste bo on jedzie i jemu trudniej ogarnąć jego klacz a potem tupanie nużką na kierowców bo oni mogą zabić, to jest objawem schizofrenii panie czechofreniku. chodznik/ulica/ścieżka rowerowa to miejsce spotkania 3 kultur, czechomroka reprezentuje 4-tą odrębną, która postanowiła iść zgodnie z literą prawa. Jednak w miejscach krytycznych powinna rządzić umiejęstnośc empatii i tu widać np. zdecydowaną poprawę w ostatnich latach u kierowców, którzy bardzo często (prawie to już norma) zatrzymują się przed przejściami dla pieszych żeby go przepuścić. Dopórki cykliści nie zrozumieją dlaczego tak kierowcy robią (i nie chodzi tu o prawo) to nie ogarną dlaczego mają konfikt ze wszystkimi pozostałymi uczestnikami ruchu (piesi, cykliści).

Takim jest pan czechopedał, który ogarnia tylko rower i dwa pedały i konwencje wiedeńską, która na ulicy znaczenie nie ma i wro i w antwerpii, gdzie również i ja byłem :)
            • Gość: wr Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: 217.237.185.* 20.05.13, 15:05
              Czechofil robi bardzo dobrą robotę i otwiera oczy ludziom którym się wydaje że światem rządzi samochód
              • tillig Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga 20.05.13, 15:31
                > Czechofil robi bardzo dobrą robotę i otwiera oczy ludziom którym się wydaje że
                > światem rządzi samochód
                Raczej daje do zrozumienia, że światem rządzi rower.
      • Gość: caro fascynujące... IP: *.ng-eng.com 20.05.13, 13:31
        ...zieeew...
        • lord_viadro Re: fascynujące... 20.05.13, 13:42
          Bezkarnie chcą jeździć po rynku... !! Skandal panie ! powinni przecież, wsiąść do kursującej tam dorożki konnej o napędzie ekologicznym i przewieźć rower bezpiecznie na drugą stronę , nie przejmując sie czy przypadkiem wycieczka szkolna pod Mc.D. nie zostanie stratowana..
          i po tej wypowiedzi nie ma sensu żadna dyskusja..
      • Gość: per pedes fotka dla czechofila: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 16:26
        d.naszemiasto.pl/k/r/f8/a4/50444bcdce70b_o.jpg
        Może dwa słowa komentarza?
        • Gość: Mam dwóch rzymskich IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.13, 17:20
          widać tam dwóch rzymskich katolików wracających z kościoła. To zwykłe polskie ś....e:))
      • Gość: gość Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.13, 08:09
        Sam jeżdżę na rowerze i z przykrością stwierdzam,że rzeczywiście wielu rowerzystów - jeżeli nie większość -to piraci rowerowi. Więc zarzucać komuś "cyklofobię" może tylko ten, kto sam się zachowuje jak chuligan rowerowy. I należałoby mu ten rower odebrać, bo - jak twierdzę - "gó... chłopu nie zegarek".
    • Gość: fedryx Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 12:27
      "Spora część to chodnikowi chuligani - pędzą tam nawet 30-40 km/godz., zmuszając pieszych do uskakiwania im z drogi."

Gdyby te banialuki były choć odrobinę prawdziwe, Polska byłaby potęgą w kolarstwie.

Mieszkam na Krzykach i widzę też, jak rowerzyści niszczą tzw. Górkę Skarbowców.

Ciekawe w którym miejscu. Skąd pewność, że to jednak nie saneczkarze?
      Szkoda, że nie zauważył Pan, jak działkowcy autami dewastują parkową alejkę.

" więc większość - upieram się przy tej opinii na podstawie wieloletnich obserwacji - rowerzystów ma w nosie wszelkie dotyczące ich przepisy prawa i dobre obyczaje."

Szkoda tylko, że takie obserwacje nie są obiektywne i mają nikłe znaczenie dla prawdziwego obrazu. Liczy Pan widzianych rowerzystów i wyciąga średnią? Nie, zobaczy Pan łamiącego przepisy palanta i ignoruje 10 którzy spokojnie przejadą.
      Zwykłe pieniactwo.

• Gość: sraniewbanie kawałek ulica ,potem po pasach,tu myk na czerwonym IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.13, 13:35
        tu znowu ulica mimo ze obok sciezka tu scinamy chodnikiem potem po pasach,jeszcze 2 razy na czerwonym i tak jezdzi wiekszosc rowerzystow
        • Gość: fedryx Re: kawałek ulica ,potem po pasach,tu myk na czer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 13:37
          Konkrety, jaka była wielkość próby, ile procent to ta większość. Czekam.
          • Gość: ilhi ty jestes glupszy niz wentyl w twoim rowerze IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.13, 13:41
            stan w centrum na 1 lepszym skrzyzowaniu z aparatem to sobie foty do albumu porobisz, i glupcze zauwaz ze nie napisalem ze kierowcy aut czy piesi sa idealni
            • Gość: fedryx Re: ty jestes glupszy niz wentyl w twoim rowerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 13:45
              Ty coś twierdzisz, a ja poprosiłem abyś to udowodnił. Albo chociaż opisał metodologię którą się posługujesz.
              I proszę nie przenosić swoich plemiennych zwyczajów na publiczne forum, nie jestem twoim koleżką od mamrota.
            • Gość: wr Re: ty jestes glupszy niz wentyl w twoim rowerze IP: 217.237.185.* 20.05.13, 13:48
              czy to ze rowerzysci jeżdżą niezgodnie z przepisami ma kwalifikowac do zaprzestania budowy sciezek rowerowych i innych udogodnien? Sciezki i infrastruktura to nie jest żadna nagroda za dobre zachowanie. Chodzi o odkorkowanie miasta. Wiec chodzi o interes kierowcow ktorzy MUSZA jezdzic po miescie. Chodzi o to zeby karetki na sygnale nie staly w korku.

Rozumiesz?

kazdy rowerzysta to samochod mniej na ulicach. nawet jak ten rowerzysta jedzie po chodniku
            • Gość: wr Re: ty jestes glupszy niz wentyl w twoim rowerze IP: 217.237.185.* 20.05.13, 13:49
              wg twojego rozumowania kierowcow nalezaloby karac przez rezygnacje z remontow drog, bo jezdza nieprzepisowo. Ty musisz stac godzine zeby znalezc kilku rowerzystow jadacych zle. Ja moge isc na 3 minuty na Powstancow Slaskich, Klecinska, Legnicka i zlapie ich cale mnostwo ktorzy jada po 80-100kmh.
    • Gość: wr Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: 217.237.185.* 20.05.13, 12:33
      autorka tego listu to typowy przedstawiciel idiotów w tym mieście. najpierw narzeka że rowerzyści jeżdżą 40 kmh po chodnikach a potem że jeżdżą jezdnią w trzech-czterech a potem że jeżdżą bez świateł. Po co tej kobiecie światła u rowerzystów?

A argument z Górką Skarbowców to niezła żenada :-) Jedyne miejsce w mieście praktycznie gdzie można potrenować podjazdy na rowerze, a ona chce ich stamtąd wyganiać. Czemu? Wyjeżdżają na chodnik, co za żart tam chodnik jest kilkadziesiąt metrów od górki. Do tego jeszcze jeżdżą koleinami.

haha
    • Gość: asdf przykład z dzisiaj IP: 156.17.104.* 20.05.13, 13:15
      przykład z dzisiaj, zjeżdżam ze ścieżki rowerowej i ustawiam się do skrętu w lewo na ulicy. z prawej skręca w lewo pan kierowca, ścinając zakręt i wjeżdżając w ulicę pod prąd, nie dość - że ledwo mnie taranuje, to jeszcze trąbi. w każdym komentarzu, który tutaj piszę zwracam uwagę na to, że rowerzyści jeżdżą nieprawidłowo. ale NAPRAWDĘ im się nie dziwię, skoro wrocławscy kierowcy to zwykłe chamy
      • Gość: Kkr Re: przykład z dzisiaj IP: *.teta.com.pl 20.05.13, 13:23
        Anty przykłady Popowoce:
        - przędzący chodnikiem rowerzysta omal nie przejechał roczne dzieko koło placu zabaw.
        - przejście dla pieszych ( tylko dania nich) na niedźwiedziej, rowerzystaka obrzuciła kierowce błotem że jej nie przepuścił. Kierowca nie miał szansy jej nawet zobaczyć - a ona nie miała prawa po przejściu jechać. Kierowca chciał spisać jej dane i na policje zadzwonić - rowerzystka wyzwała go od ... i zwiała.
        Grabiszyńska:
        - wszystkie auta stoją bo czerwona, a rowerzysta "poszedł" na czerwonym jak przecinak.
        • Gość: fedryx zakrapiane święta??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.13, 13:31
          Wiarygodność osób nietrzeźwych jest bardzo niska. Przynosisz wstyd swojej firmie, bełkocząc na publicznym forum ze służbowego komputera. .
        • Gość: KKr Re: przykład z dzisiaj IP: *.teta.com.pl 20.05.13, 13:33
          acha - 80% przypadków to są młodzi - tak do 20 lat - a im mlodszy na rowerze tym głubszy. U kierowców to samo - tylko że oni ułanami są tak max od 18 do 25, szybko dostają po "łapkach" bo ich wykroczenia są łatwo rejestrowalne i sprawcę można szybko złapać.
          • Gość: wr Re: przykład z dzisiaj IP: 217.237.185.* 20.05.13, 13:50
            w tej Tecie pracują nieźli analfabeci
        • Gość: asdf Re: przykład z dzisiaj IP: 156.17.104.* 20.05.13, 14:33
          o rany a można po polsku i bez głupot typu omal nie przejechał rocznego dziecka. bo o ile pamiętam jak moja córka miała rok to poruszała się na czworakach :) a do rzeczy to ja nigdzie nie napisałem, że rowerzystom trzeba pozwolić jeździć po chodnikach. zresztą w niektórych przypadkach (rozsądnych) rowerzyści mogą jeździć po chodnikach. ja powiedziałem znaną prawdę wbrew dominującej opinii tego forum - że rowerzyści stanowią zagrożenie dla pieszych. prawda jest taka - kierowcy stanowią śmiertelne zagrożenie dla rowerzystów i pieszych, rowerzyści stanowią niewielkie zagrożenie bezkontuzyjnej kolizji z pieszym. jeżeli ktoś chce to dyskutować - to proszę bardzo ale najpierw przeczytajcie PUBLICZNIE DOSTĘPNE policyjne raporty z wypadków dla miasta wrocław.
          • Gość: w Re: przykład z dzisiaj IP: 217.237.185.* 20.05.13, 15:08
            no właśnie, to że samochody zabijają rocznie 3000 osób w Polsce, gdy rowerzysci złamali komuś rękę, to nie jest wcale powód, żeby na rowerzystach wylewać frustracje, ubierać ich w kamizelki, każąc nosić kaski, zdawać karty rowerowe i zmuszać do kupowania OC?

dodam że samochody te wszystkkie obowiązki spełniają niby a nawet więcej i co - i nic.
    • Gość: motorniczy Z innej perspektywy IP: *.xdsl.centertel.pl 20.05.13, 14:26
      Z racji wykonywanego zawodu pokonuję po mieście setki kilometrów tygodniowo i z całym przekonaniem mogę stwierdzić, że rowerzyści to najmniejsza bolączka wrocławskich dróg.
      Naprawdę największym problemem są setki niedoedukowanych kierowców, którzy albo nie znają, albo perfidnie łamią naprawdę podstawowe przepisy ruchu drogowego. Dziennie obserwuję kilkadziesiąt osób, które przejeżdżają na czerwonym świetle i nie mówię tu o późnym pomarańczowym, tylko czerwonym święcącym się od kilku sekund. Stwarzają realne zagrożenie.
      Ignorancja znaku STOP jest wręcz przerażająca, dla wielu ten znak nic nie znaczy. Linia na Leśnicę czy Biskupin pełna jest "STOPów", ale kierowcy bez zatrzymana wjeżdżają pod tramwaje. Było już wiele wypadków (w tym śmiertelnych) ponieważ kierowca nie zatrzymał się przez znakiem STOP.
      Wysadzanie pasażerów na jezdnię jest niezwykle ryzykowne (przystanki na Jedności Nar. czy Traugutta) Również było wiele potrąceń pasażerów ponieważ kierowcy jechali za szybko i nie zatrzymywali się za tramwajem stojącym na przystanku.
      Nie będę się rozwijać o zajeżdżaniu drogi, albo nieznajomości przepisów dotyczących pierwszeństwa przejazdu tramwaju (zwężenia, skrzyżowania z wyłączoną sygnalizacją, równorzędne, wyjazdy/wjazdy na pętle i zajezdnie)
      Niestety z roku na rok jest coraz gorzej.

Naprawdę - największym zagrożeniem są chuligani za kierownicą, którzych jest ZNACZNIE więcej niż samych rowerzystów.
    • zalep Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuligani 20.05.13, 14:40
      Rowerzyści na jezdnie. Jeżdżenie po chodnikach jest zabronione prawem o ruchu drogowym. We Wrocławiu obowiązuje 50 km/godzinę więc po jezdniach proszę. I grzecznie gęsiego wciągać spaliny do płuc.
      • Gość: krefik Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.13, 14:52
        Chciałbym jeszcze zobaczyć choćby jedno miejsce w obrębie Wrocławia, gdzie kierowcy jeżdżą 50kmph przy ograniczeniu do 50. Zazwyczaj kiedy próbuję w takich miejscach jechać w okolicy 50-60, jestem wyprzedzany i spychany z jezdni.
        • Gość: w Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: 217.237.185.* 20.05.13, 15:10
          ciekawe ze ludziom sie wydaje ze rowerzysci wciagaja spaliny do pluc. A w samochodzie to niby w masce gazowej siedzisz? Do tego trujesz sie bo zaciagasz sie spalinami wprost z rury wydechowej poprzedzajacego pojazdu - wlot powietrza czesto jest w okolicach przedniego zderzaka.

za to rowerzysci czy piesi wdychaja tych spalin wielokrotnie mniej bo powietrze je rozrzedza.

czy jezdzenie samochodem zwalnia od myslenia?
        • sverir Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga 20.05.13, 17:00
          Nie oglądaj się na innych, tylko jedź zgodnie z przepisami. Będą Cię wyprzedzać, trudno. W spychanie to jednak nie wierzę. Chyba że po każdej takiej akcji wyciągasz telefon i dzwonisz na policję, że cudem uniknąłeś śmierci lub przynajmniej wypadku.
          • Gość: krefik Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 22:09
            Spychanie zdarza się dość nagminnie - przodują w tym panie, nie wiem czy myślą, że lusterka są wyłącznie do ozdoby, czy nikt im nie powiedział o martwej strefie, czy wynika to ze starego dowcipu że "tyle to 20cm".
            Dodatkowo za każdym razem kiedy trzymam bezpieczny dystans od poprzedzającego pojazdu ok. 3,5-4m, ktoś mi się musi w ten bezpieczny dystans wpakować - bo trzeba jeździć w zderzak. Bo matołom w samochodach potrzeba 6 sekund żeby się namyślić i zacząć ruszać spod świateł przy zielonym trwającym 12 sekund.
            • Gość: Aga Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.05.13, 08:50
              Zgadzam się w pełni z przedówcę. Jeżdżę samochodem po mieście 50km/h bo takie są przepisy - nieustająco ktoś mnie wyprzedza, bo za wolno. To w końcu to przepisy, czy jakieś tam wymysły, których nikt nie przestrzega? Jeżdżę też często na rowerze do pracy - tam gdzie mogę po ścieżce, po spokojniejszych ulicach i czasami niestety po chodniku (zachowuję ostrożność, przepuszczam pieszych i zawsze zsiadam z roweru na przejściu dla pieszych, bo przejazd jest niebezpieczny) - najzwyczajniej w świecie się boję jeździć w niektórych miejscach po ulicy - zdrowie mam tylko jedno, a kierowcy jeżdżą szybko i nie zwracają uwagi na rowerzystów. Przykro mi, że jadąc po szerokim chodniku, zachowując ostrożność np. na Grabiszyńskiej (na odcinku gdzie nie ma ścieżki rowerowej) łamię przepisy. Bo staram się zawsze ich przestrzegać, jestem odpowiedzialnym kierowcą, rowerzystą i pieszym, ale w tym przypadku po prostu nie rozumiem idei :( Mam wrażenie, że takim postępowaniem chodzi o zniechęcenie ludzi do jeżdżenia rowerami.
              • Gość: ? Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.05.13, 09:12
                ?
    • Gość: wr Re: Uwaga na trolla czechofila! IP: 217.237.185.* 20.05.13, 15:06
      haha nie znam Czechofila ale podejrzewanie mnie o bycie nim to swojego rodzaju nobilitacja :P
    • szafir51 Wśród pieszych wielu to złodzieje i mordercy... 20.05.13, 16:08
      ...i z tego powodu powinni być aresztowani i wsadzani do więzień.

tak samo logiczne zdanie jak

"Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuligani"...
    • com.bi-nerki Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuligani 20.05.13, 16:36
      Jeżdżę rowerem, część rowerzystów, wydaje mi się, że większa jeździ kulturalnie i zgodnie z przepisami. Ale część, bez względu na wiek, chociaż wydaje mi się, że celuje w tym młodzież jeździ nie owijając w bawełnę po chamsku. Na ścieżkach rowerowych jadąc w grupie nie ustępują miejsca jadącym z naprzeciwka. Wielokrotnie zdarzało mi się, by uniknąć zderzenia musiałem rejterować z trasy. Kiedyś jeden taki wyścigowiec-akrobata na ścieżce wzdłóż ulicy Królewieckej wyprzedził mnie i gwałtownym manewrem zajechał mi drogę. Uderzyłem przednim kołem w tylne koło jego roweru i wpadłem na pobocze, dobrze, że trawiaste. Kiedy się podniosłem po chuliganie nie było już śladu, a jestem przekonany, że miał świadomość, że spowodował kolizję. Z kolei piesi łażą po ścieżkach rowerowych jak barany. Krótko mówiąc tacy właśnie jesteśmy wobec siebie, nie szanujemy się. Z tego powodu widząc co moi koledzy rowerzyści wyprawiają jestem przeciwny zniesienia zakazu jeżdżenia po Rynku. Koledzy cykliści - miłośnicy tego miejsca mogą zejść roweru i poprowdzić go obok siebie.
    • sverir Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuligani 20.05.13, 17:03
      A tak, wielu rowerzystów jest chuliganami chodnikowymi. Tylko jak to się ma do akcji, nawet jeżeli pod pozorem 'pieszych i cyklistów' chodzi tylko o tych drugich? To nie rowerzyści nagminnie wjeżdżają na skrzyżowanie, gdy nie mogą z niego zjechać. To nie rowerzyści za nic mają przepis o przepuszczeniu pieszych na jezdni (i zwolnieniu w ogóle przed przejściem). To nie rowerzyści zastawiają trawniki, chodniki, zatoczki autobusowe. To nie rowerzyści wreszcie domagają się przerobienia na parking każdej wolnej przestrzeni w centrum. Ostawcie rowerzystów w tym przypadku, panie autor. Zajmijcie się sobą i swoją jazdą samochodem.
    • barankowypudel Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuligani 20.05.13, 17:07
      Kocham to nasze miasto. Niestety przemieszczanie się po nim pieszo, rowerem i autem nie należy do najłatwiejszych i najmilszych. Nie jestem przeciwnikiem aut. Są naprawdę przydatne. Po prostu uważam, że jest ich znacznie, znacznie za dużo na naszych ulicach. Pamiętam jak tato nauczył mnie dawno temu jeździć rowerem po ulicach. Zawsze były takie miejsca gdzie miałem pietra, jak np skręcałem z Pułaskiego w Hubską, a obok lub za mną np Kamaz. Jeszcze te piękne wrocławskie drogi, ta kostka, te pozapadane studzienki lub po prostu zwykłe dziury. Dla rowerzysty to coś pięknego jak tak kierownica lata. Środkiem pasa nie pojadę, bo tonowa presja jadąca za mną doprowadzi mnie do nerwicy. Uciekłem na chodnik. Aut we Wrocławiu przybywało, a ja pozostałem na chodniku. A teraz mi to doskwiera najbardziej. Dlaczego dopiero teraz? Bo teraz na chodniku widuję taką ilość rowerzystów, tak głupio i bezmyślnie jadących, że mi Wstyd i za Nich i za Siebie. Próbuje powrócić rowerem na jezdnie. Jest miejscami bardzo ciężko. Muszę obserwować i przewidywać, by ochronić swoje życie. Widzę jak wielu kierowców stara się mnie zauważyć, ładnie wyminąć. Ale zawsze czar pryska, bo prędzej czy później pojawia się kierowca który nie umie mnie wyprzedzić i wręcz muska mnie. Lub kierowca, co wymusza pierwszeństwo, gdy jadę po głównej. Lub... wiele wiele można wymieniać. Aut jest za dużo na drogach. Gdyby było ich mniej, to w strefach 30 dałoby rade razem funkcjonować.
    • truten.zenobi eskalacji konfliktu ciąg dalszy... 21.05.13, 16:38
      tak się zastanawiam czemu służy ta eskalacja konfliktów podsycana przez GW np. poprzez publikacje listów rożnych buraków - skupionych na sobie i rozdętym ego do granic absurdu.

dużo jeżdżę samochodem, rowerem, a tak że chodzę i na co dzień obserwuję raczej poprawne relacje między uczestnikami ruchu a także sporo życzliwości.
      oczywiście zdarzają się zachowania chamskie czy głupota, ale to margines... i pewnie nie każdemu błędowi należy od razu przypisywać złą wolę!

dlaczego więc gazeta publikuje listy w których ludzie skaczą sobie do gardeł i piszą/postulują oczywiste głupoty?
      • Gość: taka prawda Re: eskalacji konfliktu ciąg dalszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.13, 14:38
        Widać, że pedalarze są coraz bardziej bezczelni. Nawet
        dzieci polują na chodnikach na pieszych, żeby ich potrącić.

lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,13990312,Mala_rowerzystka_potracila_przechodnia__Jest_w_szpitalu.html#LokLodzTxt
    • Gość: intruz na chodniku Re: Wśród rowerzystów wielu to chodnikowi chuliga IP: *.wroclaw.vectranet.pl 28.05.13, 18:33
      Wczoraj około 16-tej róg Francuskiej i Klecińskiej idę powoli do przystanku do FAT'u. Nagle o centymetry obok mnie przejeżdża bardzo szybko jadący na rowerze młodzieniec. Z mojej drugiej strony było ponad metr wolnego miejsca. Wolna też była ścieżka rowerowa.
    • Gość: stadion dołuje Ww Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać stadion IP: *.wroclaw.vectranet.pl 31.05.13, 09:10
      Należy przestać marnować pieniądze na klub piłkarski.
      Te pieniądze można by z powodzeniem wydać na poprawienie komunikacji we Wrocławiu.
      Na przykład na ścieżki rowerowe. Ich utrzymanie we właściwym stanie oraz na budowę nowych.
      Lepiej na chodniku bez ścieżki wydzielić taką ścieżkę niż dopuścić przez jej brak do konfliktów na chodniku między pieszymi a rowerzystami.
      • Gość: lwowiak Stadion we Lwowie po Euro 2012 będzie rozebrany IP: *.wroclaw.vectranet.pl 31.05.13, 12:02
        łącze:
        wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-stadion-we-lwowie-bedzie-rozebrany,1,5454021,wiadomosc.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka