jogailabala
28.05.13, 12:05
Panie Oficerze Grochowski
Pan wie, skad sie bierze cyklofobia? Otóż bierze sie ona z obserwacji codziennych wyczynów rowerzystów na ulicach, chodnikach i w innych miejscach przestrzeni publicznej. I lwia część tych wyczynów nie dzieje się, dlatego, ze jest "zła infrastruktura rowerowa" albo "nie ma ścieżek". Dzieją się one dlatego, że rowerzyści są święcie przekonani, że przepisy ruchu stworzono dla wszystkich, tylko nie dla nich, że obowiązki mają wszyscy, tylko nie oni (w tym obowiązek myślenia).
Panie Oficerze Grochowski, mógłbym Panu codziennie, dosłownie codziennie, dostarczać ciekawego materiału o zachowaniach rowerzystów. Kilka przykładów, nagminnych, spotykanych powszechnie:
1. jazda bez oswietlenia ulicami o zmroku
2. brak sygnalizowania jakichkolwiek manewrów
3. przejeżdzanie w pełnym tempie przez przejścia dla pieszych
4. wypadanie na jezdnie znienacka w zasadzie nie wiadomo skąd, z krzaków, z chodników, z bocznych uliczek
5. tamowanie ruchu aut przez celową, powolną jazdę srodkiem pasa
6. rozmawianie przez komórkę w trakcie pedałowania
7. pędzenie po chodnikach, dzwoniąc na pieszych "z drogi!!"
8. jazda chodnikiem albo ulica, kiedy obok jest ścieżka.
Można jeszcze długo wymieniac, Panie Oficerze. I niech Pan nie pisze w tym miejscu o przewinach pieszych czy kierowców. To rozmowa o rowerzystach. Kierowcy dostają szału, widząc co wyprawiają na jezdni rowerzyści. Jak sie doda wpisy na tutejszym forum, jątrzące, pełne agresji przeciw każdemu, kto ma cokolwiek przeciw rowerzystom oraz lansowanie teorii o "świętych krowach", co robi Gazeta, ma Pan obraz całości.
I niech Pan nie pisze bredni, ze "prawie wszyscy mieszkancy Amssterdamu jezdzą na rowerach". Jezdzi ich wielu ale na pewno nie wszyscy, nawet nie połowa. Kopenhaga i Amsterdam, żelazne argumenty w Waszych rękach. Niech Pan Oficerze najpierw zapozna się z układem komunikacynym, drogowym i transportowym Kopenhagi a potem dopiero zastanowi się nad sensem zestawiania tego miasta z Wrocławiem.
Przyjaźnie macham do Pana pedałem. Ja też mam rower.
PS. Gazeto, prosze nie wypuszczać w tym wątku ze smyczy Czechofila. ON każdą dyskusję sprowadzi na poziom inwektyw i demagogii. Odpuście choć w tym wątku wypuszczanie tego trolla, bo znów zniszczy dyskusję......