Dodaj do ulubionych

Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzie ...

02.07.13, 20:13
Istnieje ścisły statystycznie udowodniony związek pomiędzy częstotliwością chorób a nadwagą. NFZ o tym wie, a pacjenci wolą się obżerać. Najpierw niech grubasy zadbają o własne zdrowie, a dopiero potem będziemy dbać o ich zdrowie z naszych pieniędzy pobieranych co miesiąc w formie obowiązkowych składek zdrowotnych. Chciałbym wreszcie móc dopchać się do specjalisty za własne, ciężko zarobione i zabrane mi przez Państwo pieniądze.

-------------------------
Zamiast dla biznesu, może w końcu zrobisz coś dla mieszkańców?
www.youtube.com/watch?v=Gw-jJHmYFJk
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.play-internet.pl 02.07.13, 20:24
      kaziuniek-is-one- choroba Crohna jest to choroba autoimmunologiczna i nadwaga nie ma tu nic do rzeczy. Poza tym w całej tej sprawie nie chodzi o chorych z nadwagą, tylko najczęściej o takich którzy mają wagę normalną a nie poniżej normy. Nie wiesz nic o tej chorobie to się nie wymądrzaj.
    • Gość: ... Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 20:30
      proszę w takim razie o te statystyki, w których mowa, że pacjenci z chorobą Crohna są otyli. Sugeruję najpierw zapoznać się z przebiegiem i objawami choroby a później wypowiadać swoje równie absurdalne zdanie. Podpowiem, że zawsze znajdzie się jakiś zakompleksiony co swoje życiowe niepowodzenia przeleje na innych ;)
    • Gość: Zenobius Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.pai.net.pl 02.07.13, 20:31
      Nie wiem czy teraz trollujesz czy nie, ale przy chorobie Crohna (CD), raczej problemow z nadwaga sie nie ma, gdy choroba jest w zaostrzeniu.

Dobrze, ze piszesz o nadcisnieniu czy cukrzycy - ktore wynikaja z bycia grubym.

Przy crohnie fizycznie sie nie da byc grubym, chociazby dlatego, ze 40 razy dziennie odwiedzasz toalete.

Dla scislosci, wymagania NFZ, aby sie zaklasfikowac do leczenia biologicznego, to BMI: 18, w praktyce to oznacza, ze dziewczyna majaca 170cm wzrostu i wazaca 55kg sie nie kwalifikuje.

Czy taka osoba jest wg Ciebie gruba?

• majenkir Re: 03.07.13, 00:59
        Gość portalu: Zenobius napisał(a):
        > Dobrze, ze piszesz o nadcisnieniu czy cukrzycy - ktore wynikaja z bycia grubym.

Zalezy jaka cukrzyca.
        Cukrzyca typu 1 jest choroba autoimmunologiczna I nie ma nic wspolnego z byciem grubym.
    • kaziuniek-is-one Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi 02.07.13, 20:46
      Wg. mnie życie kończy się śmiercią, a przeciwdziałanie tej prawdzie jest tak kosztowne, że żadne społeczeństwo nie jest w stanie ponosić kosztów zapobiegania śmierci. Na NFZ płacę, a potem muszę się leczyć prywatnie - to złodziejstwo.

Życie ludzkie nigdy nie będzie ważniejsze od pieniędzy, bo nie ma tyle pieniędzy. To hasło to populizm i okłamywanie samych siebie.

---------------------
      Zamiast dla biznesu, może w końcu zrobisz coś dla mieszkańców?
      www.youtube.com/watch?v=Gw-jJHmYFJk
      • Gość: :O Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.static.sitel.net.pl 02.07.13, 20:59
        I to jest powód, żeby wypowiadać się na temat, na który nie masz bladego pojęcia i obrażać ciężko chorych ludzi? Poczytaj, dowiedz się, wyedukuj, potem krytykuj konstruktywnie. Amen.
        • kaziuniek-is-one Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi 03.07.13, 00:02
          Proszę, oto konstruktywnie: zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101580,7153787,Choroba_Lesniowskiego_Crohna.html

Wg powyższego artykułu "Koszt pełnej kuracji to około 80 tys. zł, nie jest też ona wolna od poważnych powikłań." A co oznaczają powikłania? Oznaczają kolejne koszty leczenia. To jest przypadek relatywnie "taniej" choroby, ale pacjent, który ewentualnie zarabiał by 2500,- miesięcznie musiałby wpłacać składkę zdrowotną przez 34 lata, żeby uzbierać tę kwotę. Jest leczony na koszt innych wpłacających składki zdrowotne, którzy potem nie mogą się dostać do specjalisty. Dlatego powinno się zlikwidować NFZ i każdy sam powinien zbierać i ubezpieczać się na własne leczenie.
          • Gość: rafal89 Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.play-internet.pl 03.07.13, 00:15
            chyba czlowieku nie wiesz o czym piszesz, robisz głupie kalkulacje itd. wrzucasz link (pierwszy lepszy, nie mając w ogóle pojęcia na czym polega ta choroba), każde leczenie obarczone jest ryzykiem powikłań, nawet głupi apap może dać działania niepożądane, według twojego rozumowania lepiej iść na cmentarz i tam czekać na koniec, bo leczenie nie oplaca się? wielu osobom ta terapia pozwala wrócić do normalnego życia, do pracy, a więc i do płacenia skladek na twoje leczenie
            • kaziuniek-is-one Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi 03.07.13, 19:14
              A matematyki się uczyłeś? Liczyć potrafisz? To policz... a nie zarzucaj "głupich kalkulacji".
              • Gość: rafal89 Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.play-internet.pl 03.07.13, 19:51
                nie, nie uczyłem się matematyki, ta dziedzina wiedzy jeszcze nie dotarła w moje strony, skończmy lepiej tę dyskusję bo to nie ma większego sensu, my swoje ty swoje, w ten sposób do niczego nie dojdziemy, piszesz, że masz problem z dostaniem się do specjalisty, wierz mi nie tylko ty, my też coś o tym wiemy, ale nikt nie pluje jadem z tego powodu
      • Gość: WrednaTubisia Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 21:05
        kaziuniek-is-one z wielką chęcią oddałabym Ci mojego Crohna. Zanim zaczniesz pisać takie głupie rzeczy doczytaj na czym polega choroba. Uważasz za słuszne to, że lekarze w Polsce diagnozują taką chorobę 12 lat? Albo, że ból wybrzuszającego się jelita to normalny ból? Albo przytycie w ciągu 3 miesięcy 16 kg, bo bierze się sterydy? I gwoli wyjaśnienia: ludzie chorzy na NZJ biorą "medyczne" sterydy, a nie anaboliki. Sterydy zatrzymują wodę w organizmie i dlatego wyglądamy "grubo". Na całym świecie CD od razu jest leczone biologią, tylko w Polsce trzeba spełniać warunki "trupa", by je dostać. Dla Twojej informacji: MY TEŻ PŁACIMY NA ZUS I PODATKI. Większość z nas musi chodzić prywatnie, bo czekanie 3-6 miesięcy na wizytę w tej chorobie skończyć się może śmiercią w okropnych bólach. Ucinają nam jelita, bo nie mogą podać biologii i ląduje się na stole operacyjnym po kilka razy,a jak coś się nie uda to stomia. Może gdyś chorował, na coś więcej niż "polaczkowatość (sam nie mam,ale dokopię innym, którzy na to zasługują), mógłbyś zrozumieć człowieka chorego. Szpital i jego Kadra powinni dostać nagrodę za swoją działalność, bo robią to,co nakazuje przysięga Hipokratesa: LECZĄ CHORYCH I WALCZĄ O NICH.
      • radeberger Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi 02.07.13, 21:16
        kaziuniek-is-one napisał:

> Życie ludzkie nigdy nie będzie ważniejsze od pieniędzy, bo nie ma tyle pieniędz
        > y. To hasło to populizm i okłamywanie samych siebie.

I dlatego leczysz się prywatnie.. :-)
        • kaziuniek-is-one Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi 03.07.13, 00:08
          Dlatego leczę się prywatnie, bo inaczej byłbym niezdolny do pracy i do życia czekając w kolejce do specjalisty z NFZ. Ale też dlatego dbam o swoje zdrowie, żeby nie musieć korzystać z leczenia.

Jednak nie odpowiedziałeś dlaczego jestem okradany płacąc składkę zdrowotną, z której nie mam jak skorzystać?
      • Gość: Zenobius Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.pai.net.pl 02.07.13, 21:18
        Ano zycie konczy sie smiercia.

Choroba Crohna jest "cywilizacyjna", nie jest czyms z gory.

Rozumiem, ze NFZ ma tez nie leczyc zadnych innych chorob, bo skoro ktos zachorowal to powinien moc umrzec albo sie wyleczyc samemu?

Nie do konca rozumiem, co miales na mysli?

W tej chorobie, ktora wystepuje glownie u ludzi mlodych, mozna sprawic, ze ludzie dozywaja sedziwego wieku i tez odkladaja pieniadze na ZUS i NFZ, ich dzieci rowniez.. skazywanie chorych na smierc jest raczej bez sensu a leczenie biologiczne moze przedluzyc zycie i wprowadzic w remisje na wiele wiele lat.
        • radeberger Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi 02.07.13, 21:37
          Gość portalu: Zenobius napisał(a):

> Choroba Crohna jest "cywilizacyjna", nie jest czyms z gory.

Teraz wszystko co występuje "w cywilizowanym świecie" częściej się podciąga pod tę grupę. Raczej zdziwiłbym sie, gdybym w srodku afrykańskiego buszu znalazl endoskop, czy w ogóle odróżnić Crohn'a od krwawej sraczki w wyniku działania pasożytow różnej maści..
    • Gość: nugat Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 21:22
      Pan z pierwszego wpisu powiedział co wiedział...
      Że też chorobą Leśniowskiego- Crohna nie można zarażać- chętnie bym się z Panem podzielił.
      Może zamiast 30 razy, byłbym 15 razy w toalecie i miał czas na życie poza kiblem (przepraszam za kolokwializm, ale inaczej nie potrafię).

Pozdrawiam wszystkich Chorych i walczcie dalej- o siebie i innych! ;)
      • Gość: Zenobius Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.pai.net.pl 02.07.13, 21:34
        Jezeli nie ma Cie na forum dla osob chorych, to zapraszam na:

crohn.home.pl :-)
    • kaziuniek-is-one Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzie ... 02.07.13, 21:38
      Czytając inne wpisy, pełne oburzenia na moje wypowiedzi chcę zapytać wszystkich: Czy leczenie kosztuje? I skąd są pieniądze na leczenie? I dlaczego ich nie wystarcza? (NFZ musi odmawiać wielu chorym, także na inne choroby).
      • Gość: Zenobius Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.pai.net.pl 02.07.13, 21:48
        Czytanie ze zrozumieniem sie klania.

NFZ chce leczyc Crohna biologicznie, tylko warunki do tego leczenia zostaly zrobione w sposob.. chory. Niezgodny z rzeczywistoscia.

Kazdy lekarz Ci powie, ze nie mozna doprowadzic i wymagac wyniszczenia organizmu, by dopiero wtedy moc leczyc. BMI ponizej 18 to jest juz wyniszczenie organizmu.
        Do tego dochodzi fakt, ze osoby przyjmujace medyczne strydy, czesto "pucha" od lekow - bo sterydy sprawiaja, ze woda zatrzymywana jest w organizmie i przez to fizycznie waza kilka kg wiecej.

Chodzi o prosta rzecz:
        1) NFZ nie ma pojecia o tej chorobie, a skoro chce leczyc, to powinien miec
        2) NFZ chce ukarac szpital i lekarzy, ktorzy wbrew glupim limitom ustawionym przez NFZ i tak leczyl ludzi

Skaczesz miedzy argumentami i tematami, a do zadnego kontr-argumentu sie nie odnosisz.
      • Gość: WrednaTubisia Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 21:50
        Jak już napisałam: my tez płacimy i mamy prawo żądać leczenia, jak każda inna osoba. To my obecnie naszą praca zapewniamy emerytury innym. A patrząc, że są tacy ludzie jak Ty, zgrzytam zębami na myśl, że Ty masz finansować moją emeryturę.... Z pieniędzy, które wpłacamy powinno starczyć na leczenie wszystkich, ale starcza tylko na pensje Zusowych urzędników. Traf do szpitala i lecz się, to zrozumiesz. Za chorobę Crohna odpowiedzialnych jest ponad 200 genów - więcej niż za raka piersi. W NJZ jest tylko kilka leków, które można nam przepisać. I jak nie mogę pracować, to nie mam za co ich kupić. Uważasz, że jest super brać 42 tabletki dziennie? A można podać kilka dawek leku biologicznego i nie brać takich ilości leków. Moje badania z tylko 14 miesięcy są grubsze od badań babć 80-letnich z całego ich życia i to tez fajne wg Ciebnie, bo nie mam prawa prosić o pomoc?
        • kaziuniek-is-one Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi 02.07.13, 23:54
          Naucz się liczyć. Wpłacane przez Ciebie pieniądze na emerytury (tzw. Ubezpieczenie Społeczne) jest od razu wypłacane obecnym emerytom - nic nie jest odkładane, a nawet gorzej, jeszcze budżet musi dokładać.

Na zdrowie idzie składka zdrowotna w wysokości 9% (jeżeli zarabiasz np. 2500,- brutto, to łącznie Twój udział i pracodawcy na składkę zdrowotną wynosi ok. 194,- miesięcznie, rocznie: 2328,- zł). Ile kosztuje Twoja choroba miesięcznie?

Zapraszam do lektury: m.interia.pl/biznes/news,1902323,4199

Każdy sam powinien uzbierać na swoje leczenie.
          • Gość: WrednaTubisia Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.13, 03:09
            A ja zapraszam ponownie do szkoły podstawowej, by nauczyć się czytać ze zrozumieniem. To nie jest artykuł o emeryturach tylko o pomocy nieuleczalnie chorym ludziom. Gdybyś był sam chory albo ktoś z Twojej rodziny, to byś wiedział o czym mowa. A ile kosztuje moja choroba miesięcznie? 700-800 PLN za same leki, bo tyle ich biorę. Leczenie biologiczne wychodzi znacznie taniej przy tym.
            CD to nie tylko same jelita, ale tez i dodatkowe choroby (artropatia IBD, RZS, osteoporoza, osteopenia, przetoki wewnętrzne i zewnętrzne, szczeliny odbytu, hemoroidy, drżenia rąk, rumień guzowaty i parę innych), a część z nich powinna dotyczyć osób starszych, a mają je osoby w wieku 20-35 lat.

[quote] Każdy sam powinien uzbierać na swoje leczenie.[/quote]
            A co za przeproszeniem robię płacąc podatki?
          • Gość: Zenobius Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.pai.net.pl 03.07.13, 19:02
            Zawsze lubilem matematyke w takich zestawieniach, bo tak prosto zbudowac model matematyczny ktory wpasowuje sie idealnie w czyjes poglady ;-)

Wyobraz sobie, ze jako chory, w zaostrzeniu, przez wiele lat wydawalem po 600zl miesiecznie na leki. Moglem wydac to na cos innego, zaplacic trche VATu, akcyzy itp. itd.
            Terapia biologiczna pozwolla by mi nie wydawac takiej kasy na leki, a na cos innego. Na same leki zdazylem juz wydac w ciagu chorowania lacznie ze 40'000zl - czyli polowe biologii ;-)

Do tego skladki od dawna place :-)

I owszem, powinno byc odkladanie samemu i ubezpieczenie prywatne. Ale nie ma. Sa nieudolni eksperci NFZ, ktorzy nie potrafia stworzyc kryteriow, w ktorych jednak te pieniadze wydadza madrze i tak, zeby to byla inwestycja, a nie przedluzanie agonii.
      • Gość: ... Re: Pacjenci "ukarani". Kiedy ludzkie życie będzi IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 21:50
        tu chodzi o to, że jakiś pajac wymyślił sobie kryterium podawania biologicznego leczenia BMI mniejsze niż 18 w każdym innym przypadku nie ma z tym leczeniem problemów i fundusze na to są.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka