radeberger 05.07.13, 13:19 No parking - no buisness. I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rwaku Byłem ostatnio w Warszawie. 05.07.13, 13:21 W przeciwieństwie do wrocławskiego MPK tam tramwaje czyste, klimatyzowane, podobnie metro i autobusy. Panie Dutkiewicz, wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Byłem ostatnio w Warszawie. IP: *.tktelekom.pl 05.07.13, 22:08 Przecież te wypociny to propaganda rowerowa. Jakoś nie przypominam sobie zasr...ch rowerantów wtedy gdy miasto wykańczało księgarnię naukową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Byłem ostatnio w Warszawie. IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.13, 23:28 Metro nie posiada klimatyzacji, jedynie nawiew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spocony pasażer Autobus z klimatyzacją po porannym szczycie zjecha IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.07.13, 09:55 Autobus z klimatyzacją po porannym szczycie zjechał do zajezdni. Oszczędzają na kosztach klimy. A w południe jeździły na mojej trasie upiornie gorące autobusy bez klimy. Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 13:28 radeberger napisał: > No parking - no buisness. > > I tyle w temacie. widzę, że czytanie ze zrozumieniem jest dla ciebie zbyt skomplikowane, bo w artykule są przedstawione wnioski dokładnie odwrotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoja stara Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.actus-info.pl 05.07.13, 13:54 Raczej masz problemy z myśleniem ze zrozumieniem, bo mimo że "w artykule są przedstawione wnioski dokładnie odwrotne." to są one błędne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.13, 14:01 Gość portalu: twoja stara napisał(a): > Raczej masz problemy z myśleniem ze zrozumieniem, bo mimo że "w artykule są prz > edstawione wnioski dokładnie odwrotne." to są one błędne. Mógłbyś to udowodnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.13, 14:18 ale jak ma to udowodnić? wystarczy Ci zdanie tysiąca takich jak ja? Jak mam jechać do centrum i zastanawiać się czy uda mi się zaparkować ("spróbuję pod operą? a jak nie pod operą to gdzie? Może na psich budach? nie, bez szans, zapchane, wyjeżdzamy. no to może przy galerii dominikańskiej? oj, nie zmieszczę się, stoją jak ciecie, pojadę pod halę targową. oj nie, tu też nie? no trudno, wracam na podwale i gibnę sobie ten kilkometr do rynku, uf udało mi się zaparkować w 35 minut") to wolę jechać do Magnolii czy Korony. jak mam tak samo się męczyć, zeby zjeść w rynku, wolę zjeść poza rynkiem, gdzie - jakby ku zdziwieniu restauratorow z rynku- też zdarzają się knajpy. dlatego do rynku jeżdzę tylko po dwie rzeczy: do fajnego kantoru (jak mi się chce) i do matrasa na świdnickiej - bo ma fajne promocje. Resztę załatwiam daleeeeko od centrum. pamiętasz jeszcze powód? przypomnę Ci: PARKING Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.13, 14:30 > ale jak ma to udowodnić? wystarczy Ci zdanie tysiąca takich jak ja? Tysiąca głąbów, którzy nie umieją czytać ze zrozumieniem? Przecież autor artykułu wyraźnie napisał, że ludzie jeżdżą do galerii, ponieważ są tam DARMOWE PARKINGI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoja stara Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.actus-info.pl 05.07.13, 14:48 Jak udowadniać coś jednemu głąbowi, który to co napisał redaktor uważa za jedyną prawdę i nie jest zdolny do własnej refelksji? na ulicach masz :No parking - no buisness. a w galeriach : parking - biznes Handel na Świdnickiej i innych ulicach zabiły nie galerie, ale partacz z jego urzędnikami którzy sukcesywnie utrudniają ludziom dotarcie do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.13, 14:57 Gość portalu: twoja stara napisał(a): > Jak udowadniać coś jednemu głąbowi, który to co napisał redaktor uważa za jedyn > ą prawdę i nie jest zdolny do własnej refelksji? > > na ulicach masz :No parking - no buisness. > a w galeriach : parking - biznes O tym właśnie głąbie kapuściany napisał autor artykułu... Boże, to forum schodzi coraz bardziej na psy. Opanowują je idioci z IQ mniejszym od Forresta Gumpa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.13, 15:13 coś w tym jest - każą sobie udowadniać tezę, którą chwilę później sami przywołują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe brody Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.wroclaw.mm.pl 05.07.13, 16:01 No to jeszcze dodajcie, "eksperci", skąd na Starówce miasto ma Wam wytrzasnąć miejsca parkingowe, w dodatku darmowe? Tam jest akurat tyle wolnego miejsca, żeby gdzieś wcisnąć jakieś wielopoziomówki, które się - z oporami - budują. Z oporami, bo Polak woli darmochę - a darmowy parking ma tylko w markecie, ewentualnie w galerii, ale na krótko, bo tam nie pracują głupcy i nie sponsorują klientów konkurencji ani spacerowiczów. Stare Miasto i tak nie ma szans w rywalizacji z Koroną, Magnolią czy Bielanami, można je tylko przeorientować na innego klienta, takiego, co to się nie spieszy, umówi się z dziewczyną lub kumplem, a potem idą sobie spacerkiem od knajpki do knajpki, po drodze czasem rzucą okiem na witrynę i wejdą do sklepu, by kupić jakiś ekskluzywny gadżet. Takiemu klientowi niespecjalnie zależy na darmowym parkingu, bo jest potencjalnym konsumentem alkoholu, ale autobus lub tramwaj ma być czysty i punktualny, a rower miejski - najlepszy wehikuł w środku nocy - pod ręką, sprawny, i jeszcze żeby nikt się nie czepiał, kiedy wsiądzie na niego po trzech piwach. Chętnie po drodze odwiedzi kwiaciarnię i sklep jubilerski, wiszą mu lumpeksy (o ile nie ulegnie tej tajemniczej modzie na ubieranie się w second-handach) i sklepy spożywcze - chyba, że tam mieszka. Tak czy inaczej, powyższe tezy są mniej więcej zbieżne z tym, co napisał Autor. QED... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.13, 15:03 nie w tym rzecz, że są darmowe. jak mam wydać pięć dych na obiad, to mogę wybulić pięć złociszy za parking. problem w tym, że do centrum NIE MOGĘ DOJECHAĆ a nawet jak się w okolice centrum dostanę NIE MOGĘ ZAPARKOWAĆ. autor artykułu mówi- niech miasto będzie atrakcyjne dla pieszych. Nie mam nic przeciwko, niech będzie. tyle, ze tysiące zmotoryzowanych i tak nie przyjadą Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 15:23 > Nie mam nic przeciwko, niech będzie. tyle, ze tysiące zmotoryzowanych i tak nie przyjadą Jeżeli centrum będzie wystarczająco atrakcyjne dla pieszych, to w czym problem, że zmotoryzowani się nie pojawią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.13, 15:30 no tak, pewnie ze stu pieszych przybędzie. na pewno zrobi się tłum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 15:57 Jak jest fajna impreza na rynku - sylwester czy jarmark - to na pewno kręci się więcej osób niż setka. Ponieważ powszechnie znanym faktem jest, że zmotoryzowani nie mają gdzie parkować w okolicach rynku i dlatego omijają go szerokim łukiem, stąd jasny wniosek, że te tłumy to niezmotoryzowani piesi. Zatem nie, nie ze stu. Jak jest ciekawie, to choćby i kilka razy po sto. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 06.07.13, 10:44 Czyli zupełnie nie ma sensu całe to biadolenie o Rynku, że knajpki padają. Przecież w Sylwestra jest tłum i Rynek tętni życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.13, 15:34 naprawdę sądzisz, ze galerie handlowe w okolicach centrum pełne są pieszych, którzy przyjechali specjalnie do nich, komunikacją, a po wyjściu udają się prosto na przystanek? Naprawdę? bo jak rozumiem, o zwabienie do rynku tych ludzi chodzi autorowi. Jak myslisz, jaka to skala? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 15:55 Ty przecież resztę załatwiasz daleko od centrum. Co więc możesz wiedzieć o tłumach w galeriach handlowych w okolicach centrum? Ja na przykład wiem,że wiele osób wychodzi przez wyjścia dla pieszych, a nie wyjeżdża pojazdem z parkingu. Jak przestaniesz załatwiać większość spraw daaaaleko od centrum, to i takie zjawisko zauważysz. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 06.07.13, 10:55 Okej, przyjmijmy tezę, że to wszystkiemu winne galerie i centra handlowe. A kto wydawał zgody? Kto chciał nawet przy stadionie kolejną zbudować? Chyba jednak Solorz miał rację uznając, że tych centrów handlowych jest już tak nasranych, że już kolejne się po prostu nie opłaca. Nasze władze stosują magiczne myślenie, że od samego mieszania herbata stanie się słodsza. Tylko czekać, aż wpadną na pomysł ożywienia Rynku poprzez wyburzenie ratusza i wybudowaniu w jego miejscu galerii handlowej. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 07.07.13, 22:50 Ok, przyjmijmy, że to brak parkingów jest przyczyną "upadku" knajp w Rynku. Cóż, na Bogusławskiego sytuacja pod tym względem nie jest lepsza, a jednak ludzie tam chodzą i nie wygląda na to, żeby właściciele knajp zwijali stamtąd interes. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 08.07.13, 21:51 Bogusławskiego mimo wszystko jest lepiej położone komunikacyjnie. Blisko przystanki tramwajowe i autobusowe. W okolicy też nie widać deptaków wytyczonych tylko polityczną poprawnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blecharz Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.13, 15:37 moze i ty wydasz 5pln na parking, ale jest pierdyliar innych ktorzy tego nie zrobia, ba, nawet nie chce im sie przejsc 50-100m zeby zostawic auto w jakiejs galerii na darmowym parkingu - ci najlepiej by do sklepu wjechali, a'la mcdrive wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 15:22 Nie jak udowodnić, tylko co udowodnić. Autor nie postawił tezy, że parking nie ma znaczenia dla kierowców (i biznesu), tylko że bez parkingu też można kręcić biznes, jeżeli są piesi. Można nie oznacza, że zawsze się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 19:11 Gość portalu: jola napisał(a): > ale jak ma to udowodnić? wystarczy Ci zdanie tysiąca takich jak ja? Jak mam jec > hać do centrum i zastanawiać się czy uda mi się zaparkować ("spróbuję pod oper > ą? a jak nie pod operą to gdzie? Może na psich budach? nie, bez szans, zapchane > , wyjeżdzamy. no to może przy galerii dominikańskiej? oj, nie zmieszczę się, st > oją jak ciecie, pojadę pod halę targową. oj nie, tu też nie? no trudno, wracam > na podwale i gibnę sobie ten kilkometr do rynku, uf udało mi się zaparkować w 3 > 5 minut") to wolę jechać do Magnolii czy Korony. jak mam tak samo się męczyć, z > eby zjeść w rynku, wolę zjeść poza rynkiem, gdzie - jakby ku zdziwieniu restaur > atorow z rynku- też zdarzają się knajpy. > dlatego do rynku jeżdzę tylko po dwie rzeczy: do fajnego kantoru (jak mi się ch > ce) i do matrasa na świdnickiej - bo ma fajne promocje. Resztę załatwiam daleee > eko od centrum. pamiętasz jeszcze powód? przypomnę Ci: PARKING czy to przypadkiem nie jest autoholizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: 156.17.38.* 05.07.13, 14:18 Nauka i badania socjologiczne mają to do siebie, żę można podać tyle samo przykładów potwierdzających tezę co i ją negujących. Szczególnie dotyczy to faktu dowolnego doboru wyników źródłowych do analizy (czego dokonał autor artykułu). Wrocławska praktyka pokazuje jak, utrudniając dostęp, można upustynnić całe obszary miasta. Aplogeci dążenia w tym kierunku są jednak tak pewni swych działań, że wydają się nie reagować na jakiekolwiek dane eksperymentalne (Piłsudskiego, Świdnicka, Szewska). Dla sprawdzenia słuszności obranego kierunku, wnoszę o całkowite wyłączenie z ruchu kołowego Starego Miasta i zbudowanie pięknych chodników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walek Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.ip.netia.com.pl 05.07.13, 14:56 Wnioski są prawidłowe, wymienione w badaniach miasta mają w ścisłej bliskości centrów parkingi wielopoziomowe, często kilka. Zwiedzając Paryż też byłem pieszym.. tylko że samochód stał w podziemnym garażu nieopodal. Odpowiedz Link Zgłoś
szafir51 Ceny w centrum też zabijają 05.07.13, 13:34 Ja tam się ciesze z obecności galerii handlowych i tanich sieciówek w centrum. Jak na spacerze po rynku zachce mi się pić to mogę sobie kupić 1,5l wodę za 2 zł w sklepie, zamiast 0,2l za 5 zł w knajpie. Ja rozumiem, że koszty w rynku są wysokie ale to nie moje zmartwienie tylko restauratora. Nie zarabiamy tak dobrze, żeby płacić za jedzenie w knajpach tyle samo co w Niemczech, Hiszpanii czy Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Ceny w centrum też zabijają IP: 217.237.185.* 05.07.13, 14:04 Potrzebna jest też sprawna, czysta i bezpieczna komunikacja miejska. to powiedział Dutkiewicz, obcinając o 30% kursy na wakacje, ucinając linie E i 16. to powiedział Dutkiewicz, wysypując śnieg z ulicy na ścieżki rowerowe zimą. wy swoje, a on swoje! haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kelly Re: Ceny w centrum też zabijają IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.13, 19:34 akurat wywalanie śniegu zimą na ścieżki rowerowe ma sens o tyle, że jeśli nie ma gdzie, to są do wyboru: albo drogi, po których jeździ mnóstwo osób, chodniki, po których chodzi mnóstwo osób, albo drogi dla rowerów, po których niemal zimą nikt nie jeździ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Ceny w centrum też zabijają IP: 217.237.185.* 05.07.13, 14:10 chodzi o to ze to Dutkiewicz w wiekszosci narzuca horrendalnie wysokie czynsze restauratorom. Witaminka podwyzka z 7500 do 11 000zl netto miesiecznie www.gazetawroclawska.pl/artykul/712857,nie-tylko-witaminka-wysokie-czynsze-wykanczaja-handlowcow-w-centrum-wroclawia,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.gazeta.wroc.pl 05.07.13, 13:35 Ślepota i głuchota na wyniki niezależnych od siebie badań przeprowadzonych w x miastach w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 16:06 Gość portalu: Al napisał(a): > Ślepota i głuchota na wyniki niezależnych od siebie badań przeprowadzonych w x > miastach w Europie? Porównywanie Londynu i Wrocławia, ma mniej więcej taki sam sens jak zorganizowanie wyścigu pomiędzy Syrenką, a Bugatti Veyronem. Powtarzalem to zbyt wiele razy - bede miec komunikacje jak na zachodzie, to moglbym jak na zachodzie nia jezdzic. Dodajmy - jesli bedzie mi sie to oplacac! Odpowiedz Link Zgłoś
pit.w To galerie zabiły handel w centrum. Ulice musia... 05.07.13, 13:37 Głupie te artykuły, niby co mamy współczuć ? Głupi obiad to wydatek prawie 50 zł, kogo na to stać. A z jakością różnie bywa. Niech pojawią się banki na rynku do okoła. Będzie spokojniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damm Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.gazeta.wroc.pl 05.07.13, 13:47 Otwórz sobie banki pod swoim domem, jak je lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
pit.w Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 13:53 Sarkazm ? Chodzi o to, że włodarze miasta albo za dużo chcą albo owe restauracje. Koniec końców polityka spieniężania mieszkańcow tego miasta wymusi użyczenie lokalu bankowi który zapłaci wiecej, bo go stać. Ale wtedy to już pretensje do UM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.tktelekom.pl 05.07.13, 22:19 Dobre. To się nazywa w języku skołowanych tłuków uspokojenie ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
litrowy To galerie zabiły handel w centrum. Ulice musia... 05.07.13, 13:41 ale w czym problem? dlaczego na świdnicką, na siłę chcemy ludzi zapędzać? galerie handlowe biją świdnicką na głowę i to nie tylko z powodu parkingu ale także większej liczby sklepów w jednym miejscu, braku niedogodności pogodowych (deszcz, mróz, upał, wiatr), duuużo niższych cen. Jeśli świdnicka ma być chętniej odwiedzana przez kupujacych to przede wszystkim muszą być niższe ceny niż obecnie (jeśli właściciele chcą gigantycznych czynszów i są nieustępliwi to nic nie da się zrobić). Poza tym muszą być inne sklepy, takie, do których brak dojazdu samochodem jest mniej uciążliwy z powodu wagi, ilości zakupów-galeriohandlowee markety to idelane połączenie z samochodem, na świdnickiej powinny być sklepy w rodzaju: ciuchy, perfumy, księgarnie ale przede wszystkim lokale usługowe: dentysta, masaże, szkoła językowa, bank, kino, basen, fryzjer, fotograf, żarcie. Tylko, że tak mniej więcej (oprócz cen) jest. Można dużo ględzić ale to proste: będzie drogo, będzie mało ludzi, będzie taniej, będzie więcej ludzi. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torgeist Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.finemedia.pl 05.07.13, 13:44 Fakt, że artykuł wydaje się trafiać w sedno. Galerie przejęły handel i raczej nie ma na to rady, są po prostu wygodniejsze, robiąc parę kroków kupuje się wszystko, można nawet porównać oferty paru konkurencyjnych sklepów. A dodajmy jeszcze przecież coraz popularniejsze zakupy internetowe, które radykalnie zmieniły sytuację w stosunku do tej sprzed 10 lat. W związku z tym normalny handel w ciągach typu Świdnicka, Kołłątaja i Piłsudskiego można chyba uznać za nieodwołalnie wybity. Opcją byłyby chyba tylko sklepy z jakimś radykalnie ekskluzywnym czy specjalistycznym asortymentem, ale to Wrocław, a nie okolice londyńskiej City, gdzie można sobie otwierać butiki, w których skarpetki kosztują tyle, co polska najniższa krajowa i mieć klientelę, nie sprzedaje się też tyle sztuki, biżuterii, przedmiotów luksusowych, nie ma też rynku takich rzeczy, jak broń, które siłą rzeczy nie sprzedają się przez internet. Znaczy - będzie wielki smutek, zimno i śmierć z niedożywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik To galerie zabiły handel w centrum. Ulice musia... 05.07.13, 13:48 Wypunktuję Panu Panie Kokoszkiewicz największe błędy, jakie Pan popełnił w tym dziele. 1. Proszę nie opowiadać głupot o jakimś wypełnieniu się ludźmi Szewskiej czy Kuźniczej. Kuźnicza zawsze była pełna pieszych (studenci) a Szewska to betonowa pustynia, na której nie ma nic i nie dzieje się nic. Ludzi jest mniej, niż wtedy, kiedy jeździły nią samochody. Przechodziłem nią dwa dni temu i jakoś nie widziałem tłumów ani licznych restauracji czy knajpek. 2. Światowe dane o tworzeniu stref pieszych i ich pozytywnym wpływie na handel też Pan sobie możesz wsadzić w segregator. Brak miejsc parkingowych i możliwości podjechania pojazdem zabija handel z bardzo prostego powodu. Ludzie są wygodni i jak coś kupią, to nie chce im się tego tarabanić przez pół miasta tramwajem albo dźwigać kilkaset metrów do samochodu. Parking musi być blisko sklepu po to, żeby obładowany zakupami klient nie musiał się przemęczać. Jak kupowałem ostatnio komputer, to co było dla mnie istotne? Między innymi to, czy pod sklep podjadę samochodem, bo nie chciało mi się targać dwóch wielkich pudeł z jednostką centralną i monitorem. Tak samo kombinuję kupując ubrania. Mam torbę z butami, drugą ze spodniami, trzecią z kurtką - gdzie samochód?? Poza tym weź Pan popatrz na ten Strasburg - owszem jest kawałek wyłączony z ruchu (Place Kleber), ale zaraz obok podziemny parking (na Place le Homme de Fer - coś jakby u nas parking na placu Solnym) a na wszystkich uliczkach wokół stoją samochody. 3. Kolejna sprawa to opisywanie zachowań konsumentów francuskich czy angielskich. Ale Panie - tu jest Polska. Już nie jeden się przejechał na tym, że starał się wprowadzić coś, co funkcjonowało w kraju X, ale w kraju Y okazało się totalną klapą (przypomnieć Panu kwestię mówienia do klientów po imieniu w Empiku?). 4. Chyba niezbyt Pan rozumie wyniki badań Uniwersytetu w Oxfordzie, na które się Pan powołał. Mowa jest o utworzeniu deptaku a nie wyłączeniu z ruchu samochodowego całej części miasta. To zdecydowana różnica. Weź Pan pojedź na zachód albo włącz Google Maps i zobacz, jak to wygląda w rzeczywistości. Jest deptak, ale wszystkie uliczki obok zawalone samochodami a dodatkowo tuż obok parking podziemny. Przykład z Pańskiego Strasburga - deptak na części Rue de 22 Novembre, ale już od skrzyżowania z Rue du Fosse des Tanneurs stoją samochody jeden za drugim. Bo deptak deptakiem, ale dojechać do niego jakoś trzeba. Stąd na zachodzie mamy deptaki rozpoczynające się i kończące parkingiem i na dodatek otoczone miejscami parkingowymi. 5. Kolejna sprawa - nie ma mowy, żebym pojechał na zakupy komunikacją zbiorową albo rowerem. Nie ma - wracamy do punktu 3. Może w Anglii ktoś tak robi, może i w Polsce jest jakaś grupa takich, ale nie zmienia to faktu, że w naszym kraju MPK, pieszo i rowerem poruszają się w większości osoby uboższe. Uczniowie, studenci itp. Ludzie mający pieniądze jeżdżą samochodami i taka jest po prostu polska rzeczywistość, której nie ma co zaklinać. Wśród znanych mi ludzi, tylko jedna osoba z pełnym portfelem jeździ do pracy MPK, a to z tej racji, że ma akurat niezłe połączenie i pracuje w samym Rynku, gdzie najzwyczajniej w świecie nie zaparkuje auta. Na zakupy jednak ten człowiek jedzie tylko i wyłącznie samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: 217.237.185.* 05.07.13, 14:22 bardzo autorytarnie stwierdzasz wiele rzeczy a ciekawe na jakiej podstawie. na jakiej podstawie twierdzisz ze MPK czy rowerami jezdza ludzie ubodzy? We Wroclawiu ponad 40% podrozy to MPK. Uwazasz ze ci ludzie sa biedni i 90% z nich nie stac na samochod? A co powiesz na to ze ja np uwazam (tak samo niepoparte niczym stwierdzenie jak twoje) ze polowa ludzi w tramwaju ma samochod a 3/4 prawo jazdy? łyso? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: partacz wrocławia Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.143.241.14.ultranet.net.pl 05.07.13, 14:29 Tak uważam. Według Eurostatu, 95% Polaków żyje poniżej europejskiego minimum socjelnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.13, 21:27 Podaj źródło, chętnie dowiem się co to europejskie minimum socjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofczyz Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 21:35 Ze wsi jesteś ? Chleb ze smalcem i cebula! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 14:52 1. Zacznijmy od tego, że większość naszego społeczeństwa to ludzie na tyle ubodzy, że w Grecji by się łapali na pomoc socjalną. 2. Patrzę na to przez pryzmat swoich obserwacji. Znam jedną osobę, którą można uznać za zamożną (zarabia powyżej średniej krajowej), która to osoba jeździ do pracy autobusem (pisałem już o tym). Reszta z tych, którzy mają w portfelu więcej, niż inni korzysta z samochodów. Przykładowo tam, gdzie pracuję to komunikacją zbiorową przyjeżdża tylko pani sprzątająca i czasami jacyś dorabiający studenci. Wszyscy pozostali pracownicy mają swoje samochody albo motocykle i za ich pomocą przyjeżdżają do firmy. No OK jeden z informatyków przychodzi pieszo, ale on mieszka na sąsiedniej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 16:04 Patrząc przez pryzmat moich obserwacji, to nie masz racji. W firmie jest wiele osób zarabiających powyżej średniej krajowej, a mimo to do pracy przyjeżdżają tramwajami lub autobusami. Oczywiście kierowcy też są, a wśród nich zaś także i ci, którzy zarabiają poniżej średniej. W gruncie rzeczy moje obserwacje prowadzą do konstatacji, że zamożność nie decyduje o środku transportu. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 16:50 Po pierwsze kwestia samego dojazdu i możliwości parkowania. Jeżeli firma jest w okolicach Rynku i nie ma własnego parkingu, to nic dziwnego, że ludzie korzystają z innych form komunikacji, niż samochodowa. Kolejną zaś kwestią jest rozróżnienie pomiędzy zakładem pracy a sklepem czy punktem usługowym odwiedzanym przez nas w charakterze konsumenta. Do pracy muszę iść niezależnie od lokalizacji. Jak nie ma parkingu, to zaciskam zęby i tłukę się MPK, bo co mam zrobić? Przecież się nie zwolnię. Natomiast jako konsument mogę być już wybredny. Jest jeden drugi, dziesiąty sklep - wybieram ten, gdzie podjadę samochodem, zaparkuję za darmo i tanio zrobię zakupy. Nas zaś interesuje właśnie odwiedzanie sklepów czy innych tego typu punktów. Tu pojawia się już prosta zasada - kto ma auto, ten jedzie samochodem, bo szybciej i wygodniej. Nie znam nikogo, kto dobrowolnie rezygnuje z auta jadąc na zakupy (no chyba, że mówimy i zakupach w osiedlowym sklepiku albo kupnie drobiazgu, który można włożyć do kieszeni). Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 18:16 Dokładnie o to chodzi. Dlatego nie ma co oceniać ludzi po samochodach, tym bardziej, że te już od dawna nie są synonimem luksusu. Nie powiem, Ferrari na pewno biedacy nie jeżdżą, ale przecież nie każdy ma Ferrari, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 19:27 Ale chodzi o to, że nikt rozsądny ani zamożny nie przyjedzie na zakupy do Rynku, jeżeli nie będzie miał gdzie zaparkować samochodu. Stąd stwierdzenie, że rowerami i MPK (w domyśle na zakupy) jeżdżą ludzie mało zamożni, którzy w eleganckich sklepach nie mają czego szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.156.115.240.mortin.pl 06.07.13, 09:42 ale raczej tacy nie przyjadą po drogą kieckę, biżuterię i jakąś 'sztukę' tramwajem na rynek [rowerem!?]. Podobnie jak nie wybiorą zbiorokomu, roweru jadąc w eleganckich strojach by coś zjeść, pospacerować w okolicach rynku ze znajomymi. Ot. zawsze znajdzie się jakiś przypadek nie pasujący pod tezę. Po prostu wybór jest dobry. A ograniczanie jakiegoś pociąga za sobą pewne skutki. I te obserwujemy. No a druga sprawa to drożyzna w okolicach rynku. Raz społeczeństwo biedniejsze a dwa nieproporcjonalnie wysokie ceny do oferowanej jakości. Skoro w galeriach parkuję za darmo i zjem, rozerwę się bez skrępowania. To tego rynek mi już nie zaoferuje. Ok jeszcze jest parkowanie po 18 za darmo [ciekawe jak długo]... tyle, że likwidują ciągle kolejne miejsca parkingowe... co raczej koniunktury nie poprawi. Ale czego się spodziewać - obserwuję degradację jakości życia we wrocławiu do kilku lat. A ludziska dalej wybierają tych samych partaczy do rządzenia miastem. AOW południe - stoi. Obwodnica lesnicy - brak. Komunikacja miejska dalej jeździ jak chce tyle, że jeszcze rzadziej. Problemy ze skanalizowaniem miasta, chodniki , droga bez wyrw na 15cm to luksus. Itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Właśnie. 06.07.13, 11:46 Ja na przykład od dawna (ze 3 lata) nie korzystam z usług kina Helios na Kazimierza Wielkiego. Wkurzyło mnie, jak zabrałem tam kogoś i okazało się, że mimo iż wydaliśmy (znaczy się ja wydałem) całkiem sporo kasy na zabawę (2 bilety do kina + coś tam w barze) to mnie dodatkowo skasowali za parking! Od tamtej pory wybieram kina przy centrach handlowych. Zaparkuję za darmo i nawet jak mam spalić więcej benzyny jadąc do Korony czy Magnolii, to i tak mi się opłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwaitek Nie rozmawiajcie z cynikiem IP: *.internetia.net.pl 05.07.13, 18:37 Człowiek o pseudonimie Wielki Czarownik, to cynik o czym świadczy cytowanie przez niego Feliksa Dzierżyńskiego w stopce. Jak dla mnie kompromitacją jest cytat: "Nie ma ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchani." FELIKS DZIERŻYŃSKI W/w cytat świadczy o głupocie, a z głupcem niestety rozmowa nie prowadzi do konstruktywnych wniosków. Jednym słowem szkoda czasu na rozmowy z przemądrzałym a więc zakompleksionym wielkim czarownikiem (pseudonim również zdradza nabyte kompleksy), któremu imponuje nieuzasadniona siła i przemoc, używana w celu dyskredytowania rozmówców. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofczyz Re: Nie rozmawiajcie z cynikiem 05.07.13, 21:43 Szanowny kwiatku, czep się kogoś innego. Znam wypowiedzi wielkiego czarownika i szanuję jego poglądy. Jakie są twoje to nie wiem czy zapamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi a może to Ty masz jakiś problem? 07.07.13, 19:01 nie masuje Ci to przecież nikt Cię nie zmusza do dyskusji. tym bardziej że najwyraźniej masz problem ze zrozumieniem słowa pisanego - Czarownik i owszem często wygłasza kontrowersyjne treści ale taka ich ocena raczej świadczy o tym że ich nie zrozumiałaś. jak brakuje argumentów to sięgasz po uwagi ad personam... i kto tu ma kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Nie rozmawiajcie z cynikiem 07.07.13, 22:55 O cynizmie wielkiego_czarownika świadczy nie tylko cytat, ale przede wszystkim jego wypowiedzi. Tylko co z tego? Czy gdyby Diogenesa wyglądałoby to lepiej w tym kontekście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniello Re: Nie rozmawiajcie z cynikiem IP: *.centertel.pl 07.07.13, 23:02 czarownik ma w swoich opiniach sto procent racji. A co do zestawienia Rynku z Boguslawskiego to wolne zarty. Piwo pod torami kosztuje od 5 do 7 zlotych, W Rynku od 9 do 10 i wiecej czasem. Knajpki pod torami sa malutkie, czynsze dla wlascicieli sa daleko mniejsze niz w rynku. Co ty zestawiasz w ogole, puknij sie w glowe. Acha, auto zaparkuje tam na Boguslawskiego od strony Lelewela, na Gwiadzistej, pod hotelem Wroclaw albo w Arkadach. Zewszad to od minuty do pieciu minut pieszo do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Nie rozmawiajcie z cynikiem 08.07.13, 12:12 Nie w głowę puknie się genialny zastępca dowódcy. Parkowanie 5 minut od celu zostaw w spokoju - w okolicach rynku też można zaparkować tak blisko lub niewiele dalej, ale to i tak za daleko dla kierowców, zatem nie ma to większego znaczenia. Cena piwa? Klimat? Wielkość knajpy? Super. Zatem są i inne powody, dla których knajpy na rynku padają, a nie brak możliwości dojazdu samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 19:26 sverir napisał: > Patrząc przez pryzmat moich obserwacji, to nie masz racji. W firmie jest wiele > osób zarabiających powyżej średniej krajowej, a mimo to do pracy przyjeżdżają t > ramwajami lub autobusami. Oczywiście kierowcy też są, a wśród nich zaś także i > ci, którzy zarabiają poniżej średniej. W gruncie rzeczy moje obserwacje prowadz > ą do konstatacji, że zamożność nie decyduje o środku transportu. no masz racje, tyle że u nas dalej panuje zasada" ja mam auto jestem kims" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: 156.17.33.* 05.07.13, 17:53 Dodam, że zakupy mogę robić albo jako pieszy, albo jadąc samochodem ALE NIGDY ROWEREM, bo zbyt łatwo go ukraść. Rowerzysta w Polsce to potencjalny klient budki z lodami ale nie galerii lub większego sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: *.120.125.188.telemedia.pl 05.07.13, 19:58 Chyba trzeba mieszkać w Suwałkach, albo i dalej, żeby napisać, że w ostatnich latach zbudowano Renomę... Autorze artykułu, LITOŚCI! Odpowiedz Link Zgłoś
irkuff To galerie zabiły handel w centrum. Ulice musia... 05.07.13, 14:19 Szanowni "eksperci" niech się nie porównują do Strasburga czy Londynu tylko co najwyżej do Bratysławy albo Brna. Odpowiedz Link Zgłoś
litrowy Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 14:24 o tak, Bratysława, Wilno, Zagrzeb to miasta, z którymi możemy się porównywać ale przecież wygodniej napisać coś o Londynie, Paryżu czy Sydney, udowodnimy co chcemy a gdy fakty temu przeczą tym gorzej dla... itd., itp., to jest fajna zabawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muenchener Przyklad z Monachium IP: *.capgemini.de 05.07.13, 14:40 > No parking - no buisness. I tak, i nie. W Monachium (no bo przeciez wg. Dutkiewicza jestesmy juz w tej samej lidze), gdzie mieszka z przyleglosciami ponad 1 mln osob sa 3 (slownie TRZY!) galerie handlowe! I to wcale nie jakies duze, najwieksza jest porownywalna do Galerii Dominikanskiej (ktora chyba jest jedna z mniejszych we Wroclawiu). Glowny handel obuwniczo-odziezowo-kosmetyczny (chyba najwiekszy udzial w galeriach) odbywa sie w centrum, na deptakach wokol Marienplatz. ALE Do scislego centrum dociera 6 linii metra, chyba 10 linii S-Bahnow (ktore jezdza takze do miasteczek poza Monachium), tramwajow nawet nie licze. Oprocz tego wokol centrum jest kilka parkingow wielopoziomowych ktore po pierwsze sa tanie, po drugie zawsze jest na nich miejsce. To tak zeby miec pelen obraz sytuacji jak to mozna rozwiazac.Cos w tym jest ale nie do konca. W Monachium (no bo przeciez wg. Dutkiewicza jestesmy juz w tej samej lidze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro Re: Niemcy czy Anglia pełne sa Domów Towarowych IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.13, 15:10 które tak naprawde niczym nie różnią się od galerii handlowych bo już sama architekturawejścia na poszczególne stoiska/sklepy wewnątrz bryły budynku to sprawa trzeciorzędna jeśli w ogóle -rzędna. Diagnoza z artykułu w 80% jest trafna ale kompletnie pomieszane jest w z owymi galeriami handlowymi. Co tu mają do rzeczy Arkady Wrocławskie położone na koncu Świdnickiej i wiecznie puste?? Co ma do rzeczy Renoma, która też jest raczej pustawa o kazdej porze dnia? Deptaki i główne ulice Berlina, Stuttgartu, Monachium czy Duesseldorfu pełen są Karstadów, Wertheimów, Hertie i wszelkich odmian Domów Towarowych,które w istocie są galeriami handlowymi a ludziw nich mnóstwo i na ulicach też mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi i jeszcze taki drobiazg... 06.07.13, 22:20 dla pełnego obrazu należało by porównać strukturę własności lokali u nas zwykle są one wynajmowane, a to od gminy a to od tych którzy uwłaszczyli się na majątku firm państwowych, spółdzielni, itp, a to od molochów "państwowych" lub zagranicznych koncernów. w efekcie prowadzący małe sklepy restauracje, punkty usługowe ponoszą wysokie koszty lokalu oraz bardzo problematyczne jest inwestowanie i remontowanie. do tego dodajmy że socjalistyczna wizja gospodarki zakładała całkowicie odmienną wizję handlu więc w wielu miejscach brakuje powierzchni dla "komercji" - tak więc jest całkowicie zrozumiałe że powstała luka została zapełniona. a jak jest w Monachium? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzio-badyzio To galerie zabiły handel w centrum. Ulice musia... 05.07.13, 14:45 Naturalnym przeznaczeniem Świdnickiej to ulica zakupów ekskluzywnych. Jak w wielu miastach także i nas powinno powstać miejsce z drogimi butikami, kawiarniami i restauracjami, ale sorry, nie dla studentów. Większość, jak wszędzie na świecie jeździ do blaszanych marketów. Nigdy rynek i centrum miasta nie będzie konkurencją dla grup konsumentów Biedronek, Oszołomów, itp. Jest tylko jeden mały problem... brak klasy średniej, dla której właśnie takie centrum mogłoby funkcjonować. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Dobre spostrzeżenie! 05.07.13, 15:52 Jeżeli w Polsce jakieś 90% ludzi zarabia poniżej 1000 Euro na rękę, to o jakich ekskluzywnych sklepach my mówimy? Dla kogo? p. Dutkiewicz ze swoją pensją może sobie widzieć ekskluzywne butiki, ale dla ogromnej części społeczeństwa pozostaje Biedronka i tania sieciówka lub bazar. Odpowiedz Link Zgłoś
osmiol A to mnie zaciekawiło! 05.07.13, 16:08 Na Kensington High Street w Londynie 35% to kupujący piesi a 10% zmotoryzowani. Czyli 55% klientów stanowi kto? Piloci i marynarze? Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: A to mnie zaciekawiło! 05.07.13, 16:14 osmiol napisał: > Na Kensington High Street w Londynie 35% to kupujący piesi a 10% zmotoryzowani. > Czyli 55% klientów stanowi kto? Piloci i marynarze? Czemu cały czas nikt nie bierze pod uwagę, że dla przecietnego Brytola - centrum Londynu jest synonimem korkow? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir To galerie zabiły handel w centrum. Ulice musia... 05.07.13, 18:21 Tak sobie myślę, że dziesiątki dyskusji o pieszych, rowerzystach i kierowcach zaburzyły naszą percepcję. Czytamy 'piesi' i automatycznie mamy na myśli kogoś, kto pieszo porusza się po mieście. A wydaje mi się, że w tym przypadku nie chodzi o wybór sposobu podróżowania, co raczej sposób mijania sklepu. W tym kontekście pieszym będzie zarówno osoba, która drałuje na drugi koniec miasta (bo lubi), jak i ktoś, kto idzie do samochodu na drugim końcu ulicy. Wydaje mi się, że mniejszym sklepom faktycznie bardziej sprzyjają piesi, niż kierowcy. Z ręką na sercu - ilu z Was, poruszający się po mieście głównie samochodem, zdarza się zaparkować samochód, bo dostrzeżecie towar na wystawie albo akurat przejeżdżacie obok sklepu i spontanicznie postanowicie coś kupić? Pieszym to się często zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
watashi-no To galerie zabiły handel w centrum. Ulice musia... 05.07.13, 18:27 Swidnicka i Rynek musiały upaśc, zeby mieszkancy wreszcie zrozumieli, ze jest cos takiego jak POLITYKA urbanistyczna i spoleczna i że moga i powinni ja egzekwowac od włodarzy. nie warto wierzyc politykom, ktorzy zapewniaja, ze brzydza sie polityką, a sa tylko "sprawnymi menadzerami", bo to oznacza, ze z polityki wezma dla siebie to co mozna- kontakty biznesowe i towarzyskie, stanowiska dla rodziny i znajomych, wpływy, kasę i pare nielegalnych i intratnych rzeczy a obywateli zostawia z niczym- długami, idiotycznymi "inwestycjami", procesami oszukanych przez miasto firm, niekonczacymi sie remontami i brakiem pomysłu co dalej. tak, Swidnicka upadła bo jakis "patriota" dał zgode wielkiemu biznesowi na postawienie wokol niej kilku galerii a lokalnym biznesmenom i rzemieslnikom dowalił ogromne czynsze, na ktore ich nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
kaziuniek-is-one To galerie zabiły handel w centrum. Ulice musia... 05.07.13, 19:02 Ależ nie ! Brakuje nam jeszcze galerii im. Dudkiewicza koło stadionu. Dopiero wtedy będzie nasycenie. ------------------------- Zamiast dla biznesu, może w końcu zrobisz coś dla mieszkańców? www.youtube.com/watch?v=Gw-jJHmYFJk Odpowiedz Link Zgłoś
dyzio-badyzio Moje skromne zdanie... 05.07.13, 19:19 Nie wiem jak inni, ale co najmniej 6-8 razy w miesiącu korzystam z restauracji w tzw. centrum. Z całym szacunkiem, coraz częściej wybieram inne miejsca, wcale nie gorsze od tych w rynku. Powód ? Jestem chory kiedy jeżdżę w kółko pół godziny w poszukiwaniu parkingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Moje skromne zdanie... IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.13, 21:32 W pół godziny to można powolnym krokiem przejść całe centrum. Że też nie chce ci się zaparkować np. w Dominikańskiej czy na Szewskiej. A nawet z Renomy do Rynku to 10 minut... Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Moje skromne zdanie... 06.07.13, 10:45 parkuję w Renomie !!! mam tam abonament ;) ale po centrum - tylko tramwajami ! bo dojedziesz wszędzie, od Radia po Rynek ! taki mam fajny układ firm i biu, gdzie załatwiam swoje sprawy ... jadę szybko, bezproblemowo i z częstotliwością praskiego metra ? dlatego trzeba mieć również bilet kwartalny ;) no cóż, miasto kosztuje ! ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yello Re: Moje skromne zdanie... IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.13, 22:13 > Nie wiem jak inni, ale co najmniej 6-8 razy w miesiącu korzystam z restauracji > w tzw. centrum. Z całym szacunkiem, coraz częściej wybieram inne miejsca, wcale > nie gorsze od tych w rynku. Powód ? Jestem chory kiedy jeżdżę w kółko pół godz > iny w poszukiwaniu parkingu. Bo oczywiście jakbyś zaparkował w Renomie, Galerii Dominikańskiej (że o Sofitelu nie wspomnę) to korona by Ci z głowy spadła? Odpowiedz Link Zgłoś
je-basia brak dojazdu 05.07.13, 19:22 1. Nie Strasburg, tylko Strassburg. 2. Wszystkie europejskie miasta, które zamknęły prywatny ruch samochodowy i zlikwidowały parkingi zrujnowały swoje centra. Bo: Młodzież, która dojeżdża autobusami, metrem, etc... nie ma pieniędzy i najwyżej rzuca szmatami w jakimś lumpeksie i kupuje bluzeczki i majtki po 1,99. Starsi, którzy chcą wydać kasę, chcą dojechać wygodnie, bo ich nogi bolą i jadą do jakiegoś wielkiego centrum handlowego za miastem, gdzie wygodny parking i dobre dojście. I nie ma szykan za parkowanie, szukanie i slone płacenie za dojazd i postój. I najważniejsze: Miasto jest dla ludzi, aut, a nie odwrotnie. To się wtedy nazywa miastem, a jeśli się wyrzuci auta i ludzi z miasta, to zostanie gó..., a nie miasto. Bo robotnicy i urzędnicy do i z pracy nie jeżdżą przez centrum, chyba że muszą. Jasno, prosto i bez problemu. Chcesz mieć klienta, kupcy i obrót, musisz zapewniś dojazd i parking. Wobec stałych szykan parkowniczych w moim mieście zamawiam wszystkie zabawki w amazon. wychodzi taniej, niech sie kto inny martwi o parkowanie i mam z dostawą do domu. A na lody i do kina idę piechotą. Jedno tylko jest życie i nie mam zamiaru walczyć z bezrozumnymi włodarzami komunalnymi, którzy zamykają ulicę, a potem płaczą, że nie mają dochodów z podotaków. etc.. etc... Podaż -popyt... etc.. pootwierali zbyt wiele - na własne ryzyko...musieli mieć kapitał, albo brali kredyty - też własne ryzyko... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: brak dojazdu 05.07.13, 19:35 je-basia napisała: > 1. Nie Strasburg, tylko Strassburg. > 2. Wszystkie europejskie miasta, które zamknęły prywatny ruch samochodowy i zli > kwidowały parkingi zrujnowały swoje centra. podaj przykład takiego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: brak dojazdu 05.07.13, 19:40 Świdnica? W cywilizowanych krajach nikt nie zamyka centrów dla aut. Dworscy wmawiają ludziom ciemnotę, że tak jest na zachodzie, ale wystarczy ruszyć się chociażby do Pragi, czy odpalić Google Street View, żeby zobaczyć, jak wygląda ten mityczny zachód. W Pradze zaparkujesz pod samymi murami zamku, w Kopenhadze na ulicy Frederiksgade łączącej Amalienborg i Frederiks Kirke - ściślejszego centrum już się nie da wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: brak dojazdu 05.07.13, 20:05 wielki_czarownik napisał: > Świdnica? > W cywilizowanych krajach nikt nie zamyka centrów dla aut. Dworscy wmawiają ludz > iom ciemnotę, że tak jest na zachodzie, ale wystarczy ruszyć się chociażby do P > ragi, czy odpalić Google Street View, żeby zobaczyć, jak wygląda ten mityczny z > achód. > W Pradze zaparkujesz pod samymi murami zamku, w Kopenhadze na ulicy Frederiksga > de łączącej Amalienborg i Frederiks Kirke - ściślejszego centrum już się nie da > wymyślić. powiedziałem miast nie miasteczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yello Re: brak dojazdu IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.13, 22:09 > Świdnica? Aleś europejski przykład walnął! > W Pradze zaparkujesz pod samymi murami zamku, Hradczany to Twoim zdaniem centrum handlowe Pragi? Może czasami wybrałbyś się gdzieś nie tylko przez Google Street View? Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: brak dojazdu 05.07.13, 22:26 Gość portalu: Yello napisał(a): > Hradczany to Twoim zdaniem centrum handlowe Pragi? Może czasami wybrałbyś się g > dzieś nie tylko przez Google Street View? Hmm - rok temu byłem w hotelu całe 2 minuty piechotą od praskiego rynku. Bez problemu znalazłem miejsce w jakimś zaułku. Same auta zaś stoja zaraz obok rynku - przed jednym klubem stał piękny Bentley Continental GT. Na pasach dla pieszych, gdyż zabrakło miejsc... ale jaki byl piękny! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofczyz Re: brak dojazdu 05.07.13, 22:31 Piesi sobie poradzą a jemu już na parking zabrakło - zwykła rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: brak dojazdu 06.07.13, 11:40 Wskazuję tylko, że bzdurą jest twierdzenie, że na zachodzie zamyka się miasta dla aut. Nie wiem, co dla Ciebie jest centrum Pragi, ale ja, jak tam byłem w Pradze, to samochód zostawiłem niecałą minutę pieszo od Vaclavskich Namesti. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: brak dojazdu 07.07.13, 22:59 > W Pradze zaparkujesz pod samymi murami zamku, Praga to nie tylko mury zamku, a parkingi w centrum, blisko miejsc atrakcyjnych turystycznie są i tak za małe, jak dla przetaczających się tam tłumów. W dodatku w centrum zaparkować można tylko na 2 godziny (o ile nie jest się mieszkańcem), a dłuższe postoje wymagają kolejnych opłat (i zawsze maks na 2 godziny). Rozsądny człowiek nie parkuje w Pradze w centrum, tylko porzuca samochód na obrzeżach i dalej porusza się komunikacją miejską lub pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Słusznie 08.07.13, 00:02 Ale w Pradze masz metro i parkingi przy stacjach. Zostawiasz auto (płacisz jakieś tam śmieszne grosze), wchodzisz do metra i za kilka minut jesteś w ścisłym centrum. A u nas? Spróbuj zostawić auto gdzieś w okolicach Powstańców Wlkp. (węzeł przesiadkowy) i dojedź do Rynku. Najpierw będziesz szukał miejsca parkingowego, potem zasuwał na przystanek... Koniec końców zanim dojedziesz to sklep zamkną ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniello Re: Słusznie IP: *.centertel.pl 08.07.13, 00:07 a ja polecam ..... warszawe... Wezel komunikacyjny na polnocy miasta, Młociny. Tak, jakby u nas n a Żmigrodzkiej na przykład bylby... Jest tam: krancowka metra, metro jezdzi co pare minut, w tygodniu do 0.30, w soboty do 2.30. Jest tam pętla tramwajowa, jest tam pętla autobusowa, jest trzypietrowy wielki parking park and ride. Pokazcie mi coś, choćby NAMIASTKĘ tego, we Wrocławiu Dutkiewicza. Wielkie g.....! Za to obsesja wciskania wszedzie sciezek rowerowych, to jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Słusznie 08.07.13, 12:13 Słusznie! Dlatego dajmy pokój przekomarzaniu się, jak blisko Rynku czy innego placu Solnego powinien być parking. Casus Pragi pokazuje, że może być wcale daleko, o ile działa sprawna komunikacja miejska. A tu ciągle głosy: parking, parking! Parking bardzo ułatwia, ale nie jest nie do zastąpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: brak dojazdu IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.13, 21:35 >1. Nie Strasburg, tylko Strassburg. Strasburg, bo jesteśmy w Polsce, piszemy po polsku i taka jest w j.polskim nazwa tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: brak dojazdu 05.07.13, 23:14 > 1. Nie Strasburg, tylko Strassburg. A w jakim niby języku? Bo ani po polsku (Strasburg), ani po francusku (Strasbourg). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parkometer Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus IP: 80.50.141.* 05.07.13, 19:51 jak chcesz zaparkować za darmo to szukaj po podwórkach. za księgarnią pod arkadami przy pl. kościuszki jest zawsze pełno miejsc Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi oczywiście... 05.07.13, 19:53 to nie bieda znacznej części społeczeństwa (brak klientów), to nie wysokie czynsze i podatki... a już na pewno to nie urzędnicy... to zła i podstępna konkurencja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Była kiedyś taka jajcarska pioseneczka jednego z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.13, 20:45 kabaretów: "A w Hajfongu na wyciągu Grał w tenisa syn penisa... Ping-pong, ping-pong, Pij kakao, pij kakao..." Pasuje jak ulał to tego gimbusowego artykułu pełnego "wnikliwych analiz", które można o kant sosny rozbić. Jak nie mogę gdzieś szybko i sprawnie dojechać, to po prostu omijam z daleka. Mogę raz na pół roku pomęczyć się KM i odżałować godzinę, żeby dostać się do Rynku i iść na piwo ze znajomymi. Raz, ale nie więcej. I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza teza artykułu błędna 05.07.13, 21:16 1. biznes to konkurencja 2. warunki dla handlujących i klientów w galeriach są lepsze. 3. lepsze bo parking, niższe czynsze, standard lokali do wynajęcia lokali wyższy. 4. warunki dla handlujących i klientów w lokalach dzierżawionych od miasta są gorsze. 5. gorsze bo brak parkingów, miejsca postojowe drogie, dojazd utrudniony, komunikacja miejska na niskim poziomie. 6. Właściciele galerii żyją z zysków i się starają, urzędnicy żyją z pensji i mają wyłączone myślenie. 7. Wyłączone myślenie polega między innymi na tym, że zarabiają na galeriach (grunt i częściowo podatki) ale nie mogą się oprzeć żeby obywateli nie kroić na wszystkim i to maksymalnie jak się da. 8. Nikt inny jak włodarze miasta odpowiadają za taką sytuację, ale lansowana jest teza, że to sami, durni mieszkańcy rujnują handel bo kupują w galeriach i urząd miejski nie może wydzierżawić lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza teza artykułu błędna 05.07.13, 21:16 1. biznes to konkurencja 2. warunki dla handlujących i klientów w galeriach są lepsze. 3. lepsze bo parking, niższe czynsze, standard lokali do wynajęcia wyższy. 4. warunki dla handlujących i klientów w lokalach dzierżawionych od miasta są gorsze. 5. gorsze bo brak parkingów, miejsca postojowe drogie, dojazd utrudniony, komunikacja miejska na niskim poziomie. 6. Właściciele galerii żyją z zysków i się starają, urzędnicy żyją z pensji i mają wyłączone myślenie. 7. Wyłączone myślenie polega między innymi na tym, że zarabiają na galeriach (grunt i częściowo podatki) ale nie mogą się oprzeć żeby obywateli nie kroić na wszystkim i to maksymalnie jak się da. 8. Nikt inny jak włodarze miasta odpowiadają za taką sytuację, ale lansowana jest teza, że to sami, durni mieszkańcy rujnują handel bo kupują w galeriach i urząd miejski nie może wydzierżawić lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi to niby takie oczywiste... 06.07.13, 18:27 ale czego oczekiwać po ludziach którzy zamykają/zwężają ulice a później tłumaczą że obwodnice nic nie dają bo i tak po ich otwarciu korki pozostają.. ale z drugiej strony jaki był wynik wyborów? 72% za? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofczyz To galerie zabiły handel w centrum. Ulice musia... 05.07.13, 21:26 Spacerując po rynku często wchodzimy do sklepów, aby kupić loda czy napój. Tym samym dowalamy restauratorom. Dziwne te badania. Nie tak dawno była mowa o ratowaniu księgarni pod arkadami. I co? Byłem na spacerze po Rynku( ładny) ale księgarnia pod arkadami była zamknieta bo w niedzielę nie pracują a o tym badacze zapomnieli. Dostosowanie się do charakteru klienta i ułatwianie mu życia to podstawa sukcesu. Galerie handlowe o tym pamiętają a małe sklepy nie. Czynsz w restauracji Pod złotym psem wynosił 70 tyś miesiecznie, ile trzeba sprzedać tych drinków aby coś zarobić? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: To galerie zabiły handel w centrum. Ulice mus 05.07.13, 23:17 > Czynsz w restauracji Pod złotym psem wynosił 70 tyś miesięcznie A czy wysokość czynszu nie jest licytowana przez oferenta? Już to napisałem, niech lokale w Rynku konkurują *jakością*, a wtedy galerie nie będą im straszne. Odpowiedz Link Zgłoś