cczechofil
12.07.13, 13:31
Jestem rowerzystą. Od lat jeżdzę po Wrocławiu. Uczestniczę czynnie w Masach Krytycznych. Chcę, aby moje miasto było dla rowerzystów. Ciesze się, ze naczelny gazety i połowa dziennikarzy wspiera aktywnie nasz ruch, zdążąjący do przebudowy komunikacji w mieście. Żeby połowa wrocławian codziennie jezdziła na rowerach.
Nie potrzeba nam samochodów, spalin i korków. Nie damy się dyktatowi wygodnych. Świat jest dla nas, rowerzystów.
Wrocław sukcesywnie się zmienia. Powstają ściezki rowerowe, coraz więcej osób radośnie wita te zmiany. U mnie już połowa mieszkanców bramy w budynku jeżdzi codziennie. Będzie nas więcej i więcej.
Mówimy stanowcze nie wszelkim próbom zabrania nam wolności. Rower to wolność i ekologia, to komunikacja nowoczesnego miasta 21 wieku.
Nie pozwolimy aby:
1. nakazano nam jezdzić tylko po scieżkach. Mamy prawo do ulic, chodników i scieżek w parku. Nikomu nie szkodzimy.
2. nakazano nam ubierać kaski. Nie ma żadnego powodu aby regulować sposób i rodzaj naszych nakryć głowy. Wiadomo powszechnie, ze to kask jest powodem wielu tragedii.
3. nakazano nam jezdzic oświetlonymi rowerami, dlatego, ze w mieście starczy lamp ulicznych, rowerzysta jest dobrze widoczny a kierowce zmusza to to wolniejszej jazdy, dzięki czemu jest bezpieczniej.
4. nakazano nam stosowac sie do prawa o ruchu drogowym. jest to ządanie bezzasadne, my nie powodujemy zniszczen i wypadków, nie jesteśmy zadnym zagrożeniem, wiec sztuczne regulacje to czysty totalitaryzm. Naszej zgody na to nie ma.
Chcemy więcej śluz rowerowych w miescie i powiększenia ich powierzchni. Obecnie są za małe, zmieszczą ledwie kilka rowerów a ruch rowerowy będzie wzrastał. Co z tymi, którzy do słuzy się nie zmieszczą? Bedą narażeni na zagrożenie ze strony samochodów. Tak być nie może.
Chcemy poszerzenia malowanych obecnie scieżek na ulicach. Nie potrzeba aż dwóch pasów dla samochodów, starczy jeden, to uspokoi ruch i zmiejszy ilość spalin w powietrzu a rowerzystom da możliwosc swobodnej i bezpiecznej jazdy.
Spotykamy się w sobote rano na Rynku. Trzeba wywalczyć prawo do jazdy po Rynku przez całą dobę. Wrocław musi się zmieniać na lepsze do życia i bezpieczne miasto.