Dodaj do ulubionych

Świat rowerzysty

12.07.13, 13:31
Jestem rowerzystą. Od lat jeżdzę po Wrocławiu. Uczestniczę czynnie w Masach Krytycznych. Chcę, aby moje miasto było dla rowerzystów. Ciesze się, ze naczelny gazety i połowa dziennikarzy wspiera aktywnie nasz ruch, zdążąjący do przebudowy komunikacji w mieście. Żeby połowa wrocławian codziennie jezdziła na rowerach.
Nie potrzeba nam samochodów, spalin i korków. Nie damy się dyktatowi wygodnych. Świat jest dla nas, rowerzystów.
Wrocław sukcesywnie się zmienia. Powstają ściezki rowerowe, coraz więcej osób radośnie wita te zmiany. U mnie już połowa mieszkanców bramy w budynku jeżdzi codziennie. Będzie nas więcej i więcej.
Mówimy stanowcze nie wszelkim próbom zabrania nam wolności. Rower to wolność i ekologia, to komunikacja nowoczesnego miasta 21 wieku.
Nie pozwolimy aby:
1. nakazano nam jezdzić tylko po scieżkach. Mamy prawo do ulic, chodników i scieżek w parku. Nikomu nie szkodzimy.
2. nakazano nam ubierać kaski. Nie ma żadnego powodu aby regulować sposób i rodzaj naszych nakryć głowy. Wiadomo powszechnie, ze to kask jest powodem wielu tragedii.
3. nakazano nam jezdzic oświetlonymi rowerami, dlatego, ze w mieście starczy lamp ulicznych, rowerzysta jest dobrze widoczny a kierowce zmusza to to wolniejszej jazdy, dzięki czemu jest bezpieczniej.
4. nakazano nam stosowac sie do prawa o ruchu drogowym. jest to ządanie bezzasadne, my nie powodujemy zniszczen i wypadków, nie jesteśmy zadnym zagrożeniem, wiec sztuczne regulacje to czysty totalitaryzm. Naszej zgody na to nie ma.

Chcemy więcej śluz rowerowych w miescie i powiększenia ich powierzchni. Obecnie są za małe, zmieszczą ledwie kilka rowerów a ruch rowerowy będzie wzrastał. Co z tymi, którzy do słuzy się nie zmieszczą? Bedą narażeni na zagrożenie ze strony samochodów. Tak być nie może.
Chcemy poszerzenia malowanych obecnie scieżek na ulicach. Nie potrzeba aż dwóch pasów dla samochodów, starczy jeden, to uspokoi ruch i zmiejszy ilość spalin w powietrzu a rowerzystom da możliwosc swobodnej i bezpiecznej jazdy.

Spotykamy się w sobote rano na Rynku. Trzeba wywalczyć prawo do jazdy po Rynku przez całą dobę. Wrocław musi się zmieniać na lepsze do życia i bezpieczne miasto.

Obserwuj wątek
    • Gość: kunicki Re: Świat rowerzysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 16:38
      ja rowniez uwazam, ze my, rowerzysci, musimy walczyc z dyskryminacją.
    • Gość: pieszy Świat rowerzysty IP: *.dynamic.mm.pl 12.07.13, 18:24
      chodnik - do chodzenia!!!
      Tymczasem ciągle jestem potrącany przez rowerzystów, lub robię uniki przed nimi.
      • Gość: na rower Re: Świat rowerzysty IP: *.centertel.pl 13.07.13, 00:39
        chodnik rowniez powinien sluzyc rowerzystom, a ty zawsze mozesz uwazac.
        • Gość: Łoś_bimbacz tylko rynek ? IP: *.internetia.net.pl 13.07.13, 00:52
          Co za skromność pedałowców, blachosmrodziarze zasłużyli na co najmniej wielogodzinną blokadę miasta! Sekciarze Pedałowcy! więcej rozmachu w wq... wianiu innych uczestników ruchu:))))
          • Gość: rgfetrg Re: tylko rynek ? IP: *.12-2.cable.virginmedia.com 13.07.13, 00:56
            a potrafisz sie jeszcze bardziej wku...c? :)
            • Gość: Łoś_bimbacz Re: tylko rynek ? IP: *.internetia.net.pl 13.07.13, 01:27
              > a potrafisz sie jeszcze bardziej wku...c? :)

Liczyłem na blokadę całego miasta przez pedałowców, a tu takie skromne obrzędy w rynku?:)
              Nikt nie odczuje, to się nie liczy:)
        • Gość: chodnikowiec Re: Świat rowerzysty IP: *.dynamic.mm.pl 13.07.13, 09:13
          > chodnik rowniez powinien sluzyc rowerzystom, a ty zawsze mozesz uwazac.

Pewnie, że mogę uważać - zwłaszcza, że mam oczy również z tyłu głowy!
          Nieodpowiedzialni i zarozumiali pedałowcy są zagrożeniem i dla samochodów na jezdni i dla pieszych na chodniku!
          Rowerzyści - terroryści - taki rym się narzuca ...
          • Gość: goran_bregović Re: Świat rowerzysty IP: *.adsl.net.t-com.hr 13.07.13, 10:10
            > Pewnie, że mogę uważać - zwłaszcza, że mam oczy również z tyłu głowy!

Pieszy również jest uczestnikiem ruchu drogowego, w związku z tym jego również obowiązują przepisy PoRD. Przeczytaj poniższy artykuł, to może ocali cię przed atakiem tych strasznych rowerzystów. Oni też czasami mają prawo poruszać się po chodnikach.

Art. 3.
            1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
    • valana Re: Świat rowerzysty 13.07.13, 09:49
      Wyjątkowo głupia prowokacja. Zwróćcie, moi mili, na nadliczbową literkę "c" w nicku osoby, która toto napisała. Nie ma o czym rozmawiać, to jest stek bzdur i tyle.
      • Gość: Delete Re: Świat rowerzysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.13, 10:56
        ja rownież uważam, ze rowerzysta jest najważniejszym uczestnikiem ruchu w miescie, w związku z tym powinien mieć specjalne prawa. O To walczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka