Dodaj do ulubionych

Korki na pl. Dominikańskim i ul. Kazimierza Wie...

29.07.13, 15:16
Może ktoś w końcu usunie ten inteligentny syf na stałe?
Obserwuj wątek
    • Gość: ubu król Re: Korki na pl. Dominikańskim i ul. Kazimierza W IP: *.play-internet.pl 29.07.13, 15:41
      system ynteligentny tak jak urzędasy go wdrażający i zamawiający..
      aż dziw bierze, że zielone nie zapala się w trybie przetargowym po wrzuceniu odpowiedniego nominału do kasomatu przy sygnalizatorze. Kto da więcej ten ma zielone na 5 min... ;p
    • Gość: nabity_w_korek Re: Korki na pl. Dominikańskim i ul. Kazimierza W IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.13, 15:41
      Słuszna uwaga. Od tygodnia zastanawiam się, dlaczego na skrzyżowaniu Dubois i Drobnera są rano takie makabryczne korki. Teraz już wiem: to inteligencja. Sztuczna.
      • Gość: Marek Re: Korki na pl. Dominikańskim i ul. Kazimierza W IP: *.e-wro.net.pl 29.07.13, 17:19
        To nie wina sztucznej inteligencji. Mózg elektronowy działa tak jak go zaprogramowano.
        Tak jak opisano mu rzeczywistość. Tu należy szukać przyczyn stanu rzeczy.
    • Gość: nie z Mikstatu Usunąć Dutkiewicza i Trzcinowicza. YTS sam zniknie IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.13, 15:57
      To są syfy powiązane.
      • Gość: Czesiu Re: Usunąć Dutkiewicza i Trzcinowicza. YTS sam zn IP: 78.9.155.* 29.07.13, 16:09
        Ja tam codziennie jeżdżę przez skrzyżowanie AK i Bardzkiej. Jestem przyzwyczajony, że jak podjeżdża ten śmieszny tramwaj (najgorzej jak pojawiają się po obu stronach skrzyżowania) to skręt w lewo w stronę Krakowskiej potrafi trzymać 5 minut na czerwonym (sprawdzane na zegarku bez sekundnika więc jest to gdzieś między 4 a 5 minut). Najzabawniejsze jest to, że wtedy na skrzyżowaniu każdy kierunek jest czerwony, nawet ten, który nie przecina trasy tego dudkiewiczowego czeskiego wynalazku.
    • gti35 dlaczego te problemy nie są znane w cywylizowanych 29.07.13, 16:18
      miastach, jak np. Berlin, Drezno, Brno, Praga, Wiedeń, Salzburg?
      • Gość: bezsens Re: dlaczego te problemy nie są znane w cywylizow IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.13, 16:43
        bo zatrudnili kogoś kompetentnego, którego rozliczają z rezultatów, nie pociotka pociotka bez szansy na jakąkolwiek odpowiedzialność?

Gdyby za system odpowiadał pan Marek Nowak, mgr. inż. do spraw logistyki - wszystko byłoby jasne, kto jest winny.

Popatrz na wielkie koncerny - one mają twarz: Bill Gates, Steve Jobs - jakoś wiesz, kto jest odpowiedzialny. U nas 'firma' 100x mniejsza, a winnego znaleźć nie można.

Proste i krótkie wytłumaczenie:
        - ktoś kupił system i ma to w 'd' bo mu powiedzieli, że się sztuczna inteligencja musi nauczyć o której godzinie jest największy ruch w jakim kierunku. W dodatku ma algorytmy przepuszczające najpierw najdłuższe kolejki.

Stąd pojedyncze samochody, dzięki inteligencji - na skręt w lewo - będą czekały po 5, 10 minut. Już wiem, po co wynaleziono start-stop w samochodach.
        • Gość: Czesiu Re: dlaczego te problemy nie są znane w cywylizow IP: 78.9.155.* 29.07.13, 17:54
          Hehe... "pojedyncze samochody". przez tramwajki, jak opisałem w innym wątku, nie stoi pojedynczy samochód. Czasem ten pojedynczy samochodzik stoi w korku do lidla na Hubskiej. Teraz są wakacje i ciężko tam trafić na tramwajek ale normalnie jest masakra jakaś. Aha. Z mojej wiochy nie da się jechać KZ. Jest tylko autobus PKS ale ten stoi w korkach jak inne samochody. Więc wolę jeździć samochodem.
      • Gość: artek Re: dlaczego te problemy nie są znane w cywylizow IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.07.13, 17:45
        bo tam jeździ zaledwie połowa tego, co u nas .. reszta świetną kz i rowerami.
      • radeberger Re: dlaczego te problemy nie są znane w cywylizow 29.07.13, 23:05
        gti35 napisał:

> miastach, jak np. Berlin, Drezno, Brno, Praga, Wiedeń, Salzburg?

Obawiam się, że problem inteligentnego systemu jest doskonale (przynajmniej mi) znany. Ruch obywa się w wielu miejscach plynnie, dopóki nie nadjedzie tramwaj, a system nie zacznie zapalac czerwonych swiateł, aby ten mógl zabrac pasazerów.

I tym sposobem - najlepszym sposobem, jest wyprzedzenie z duzym zapasem tramwaju, aby uniknąć czerwonej fali jadac obok niego..

Takie "przyśpieszanie komunikacji" po europejsku, przez spowalnianie wszystkich pozostałych.
    • Gość: jacek Re: Korki na pl. Dominikańskim i ul. Kazimierza W IP: *.free.aero2.net.pl 29.07.13, 17:20
      Też tak uwazżam.
    • zgrozazgroza Korki 29.07.13, 18:24
      Automatyczny system sterowania działa jak działa, zwłaszcza w okresie wdrażania. Zgniłe, kapitalistyczne miasta w USA (obserwowałem to w Charlotte) od dziesięcioleci mają zasadę wyłączania automatyki w sytuacjach odbiegających od normy (godziny szczytu, zjawiska atmosferyczne, imprezy sportowe itp.) i przechodzenie na sterowanie ręczne. Nie jest to sprawa prosta bo w tamtych realiach dopuszczonych do obsługi systemu jest kilku (!) specjalistów. Uwaga: specjalistów.
      Jak to jest we Wrocławiu ze specjalistami diabli wiedzą, ale efekty każdy widzi: sztuczna inteligencja.
    • wysokiej-klasy-specjalista czym robili tę fotę ? Camera obscura ? 29.07.13, 18:35
      kogo wy tam zatrudniacie ?
    • Gość: Rechargable Inteligentnie dynamiczne koszty wdrożenia IP: 78.10.83.* 29.07.13, 18:37
      Trzeba mieć sporo tupetu i odwagi, żeby od wielu miesięcy wyplatać brednie o uczącym się systemie. Na razie jedynymi widocznymi efektami wdrażania są chaos na skrzyżowaniach oraz jakaś nieprawdopodobna liczba kamer. Za chwilę dowiemy się, że ITS potrzebuje okularów w drogich oprawkach. Czy ta durna zabawa kosztem podatników długo jeszcze będzie trwała?
    • radeberger Re: Korki na pl. Dominikańskim i ul. Kazimierza W 29.07.13, 20:21
      qwerfvcxzasd napisał:

> Może ktoś w końcu usunie ten inteligentny syf na stałe?

I odpowiadać karnie za wywalenie ponad 100 mln zł publicznych pieniędzy w błoto?
      • Gość: kawal z broda Z systemem bedzie jak z koza. IP: 89.204.139.* 29.07.13, 20:43
        Jest taki stary dowcip o Żydzie, mądrym rabinie i kozie. Z grubsza jest to mniej więcej tak:

Przychodzi biedny Żyd do rabina i prosi o radę:
        Oj, mądry Rebe, pomóż mi. To moje życie takie ciężkie: mieszkam w niewielkiej chatce z żoną, czwórką dzieci, babcią, dziadkiem i jeszcze teściową. Już się zupełnie nie mieścimy w tej małej izdebce. Oj pomóż, mądry Rebe...
        Na to Rabin powiada:
        Słyszałem, że masz w obórce kozę?...
        - Tak Rebe, mam jedną kozę, co daje mleko, którym karmię dzieci.
        - To ją teraz sprowadź do domu - mówi rabin.
        Rebe, Rebe, co ty mówisz?... Ja, żona, czwórka dzieci, żona, teściowa i jeszcze koza?... To jak ja teraz będę mieszkał?...
        Ale rabin był nieubłagany - musisz wprowadzić sobie kozę do domu!!
        Za parę tygodni rabin spotyka tego Żyda i pyta się:
        - A co tam Icek u ciebie?
        Oj Rebe. Teraz to już zupełnie nie da się żyć w domu. Ja, żona, czwórka dzieci, żona, teściowa, dziadek i jeszcze teraz ta koza. To już nie jest życie.
        Na to rabin powiada:
        - To zabierz kozę z powrotem do obórki.
        Za niedługo rabin jeszcze raz spotyka Żyda i pyta się go:
        Jak tam Icek, w twoim domu?...
        - Oj, Rebe. Jakiś ty mądry! Jak my teraz mamy w domu dużo miejsca. Świetnie mieścimy się w tej izdebce - ja, żona, czwórka dzieci, żona, teściowa i dziadek. Oj jakiś ty mądry, Rebe...
        • Gość: agat Re: Z systemem bedzie jak z koza. IP: *.free.aero2.net.pl 29.07.13, 23:12
          Dobre :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka