Dodaj do ulubionych

25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom s...

• the_foe Re: 2 "Gmina nie jest instytucją charytatywną..." 19.08.13, 00:07
      Wg ustawy jak najbardziej, naklada obowiazek na gminy opieki społecznej.
    • womana 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom s... 19.08.13, 07:24
      Brawo , gazeta! To państwo jest bardzo złe dla ludzi chorych, niepełnosprawnych, między innymi dla takich ludzi. W ich wypadku sytuacja skupia dokładnie jak w soczewce całe zło tego państwa. Ono niszczy słabych , chorych ludzi, jak może to wykorzystuje ich do własnych celów, ja nie może, to zabija przez zaniechanie pomocy socjalnej i zaniechanie właściwego leczenia, zamiast pozwolić im normalnie, godnie dożyć do końca, a nawet rozwijać się, bo tacy ludzie w sprzyjających warunkach mogą uczyć się, tworzyć, pracować, coś dać od siebie społeczeństwu. . Takie pogardliwe traktowanie ludzi w złej sytuacji materialnej i/lub zdrowotnej przenosi się na pogardę wobec całego tego narodu na świecie. Bo ten naród, a dokładnie jego przedstawiciele, każdy kolejny jego rząd , nie potrafi sam zadbać o własną godność, fanfary, okolicznościowe , historyczne imprezy nie pomogą. Pomoże szacunek do osłabionego człowieka, który znalazł się w złej sytuacji. U nas prawie całe społeczeństwo jest obciążone bliskimi w złej sytuacji, nie szanowanymi przez państwo. Nie liczą się opcje polityczne, dla choroby i słabości się nie liczą. Po co nam tacy politycy, po co tacy urzędnicy, po co tacy lekarze? Po co tacy prawnicy? Po co tacy decydenci? Do promowania drapieżnego kapitalizmu? Każdy przy zdrowych zmysłach wie, że to działanie na krótką metę , bez przyszłości, bo nie na tym polega rozwój cywilizowanego społeczeństwa. Takie traktowanie ludzi stawia nas w równym rzędzie z państwami trzeciego świata i naprawdę robi temu państwu i temu narodowi złą reklamę w cywilizowanym świecie! Ładne drogi i wygodna infrastruktura nie wystarczą, warto dbać też o ludzi. Brawo gazeta, warto Wam życzyć odwagi do zajmowania się tym, co powinny odsłaniać media!
    • womana 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom s... 19.08.13, 08:02
      Brawo gazeta, dobrze, że jesteście!Cywilizowani, mądrzy ludzie z cywilizowanego świata nie patrzą na fanfary i imprezy okolicznościowe polskie i na deklarację naszych decydentów, nie patrzą tez tylko na polepszenie się infrastruktury, piękno miast i rozwój dróg.
      Widzą to, że rząd polski pogardza słabymi, chorymi, niepełnosprawnymi i eliminuje ich z życia przez zaniechanie prawdziwej pomocy . Upokarza takich ludzi, w czym pomagają mu przez znieczulicę silne , zdrowe jednostki (jeszcze zdrowe , bo zdrowie, sprawność na ogół nie trwają wiecznie).
      Pełno w tym kraju krzyży z rozpiętym Jezusem, co znieczula zdrową większość na cierpienia, życie w bólu, postęp choroby i upokorzenie chorych, niepełnosprawnych, słabych ludzi , którym należy się pomoc. To taki okrutny paradoks.
      Nie możemy się spodziewać szacunku od państw i obywateli państw, które troszczą się o swoich obywateli, bo pod względem troski o obywatela nasze państwo jest zacofanym, trzecim światem. Od zawsze.
      Ludzi chorych i niepełnosprawnych oraz upośledzonych zdrowi i sprawni nie dostrzegają na ogół. A zdrowie i sprawność, nawet sprawność umysłowa zawsze mogą się skończyć i wtedy nawet te silne jednostki przechodzą do gorszego, piekielnego wręcz sektora "opiekuńczo - medycznego" traktowania przez państwo, już nie są użyteczne. To jak społeczeństwo i rząd traktują godność człowieka przenosi się na obraz Polaka w świecie! Żeby inni chcieli go szanować najpierw on sam i przede wszystkim jego rząd musi uszanować jego godność. Fanfary, imprezy okolicznościowe, widowiska, deklaracje puste nic w tym nie pomogą! Może powinni do rządu sprowadzić ludzi z zewnątrz, specjalistów od rządzenia, żeby wyeliminowali dziki kapitalizm i zadbali o godność tego biednego społeczeństwa, które, gdyby mu pozwolić, bardzo by się starało wyjść na prostą i szybko rozwinęłoby się pod względem kultury i cywilizacji?Mamy takie cudowne czasy - pełne odkryć i wynalazków, dlaczego w tej dziedzinie daliśmy się wrobić w "trzeci świat"???
      • nastia222 Re: 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom 19.08.13, 11:30
        Wstrzasajace. Ja takze prosze o wiadomosc, jak mozna skontaktowac sie z Piotrem, chcialabym pomoc.
    • mgasla 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom s... 19.08.13, 11:57
      Nie rozumiem dlaczego miałabym współczuć temu mężczyźnie? Ma długi, ale z tv nie zrezygnuje? Ja mam stałą pracę - mam też kredyt więc zrezygnowałam z kablówki żeby nie generować dodatkowych kosztów, bo w tej chwili mnie na to nie stać.

... a butelki po alkoholu? Narkotyki? Problem w tym, że tego człowieka ktoś nauczył, że wszyscy wokół będą obok niego skakać - sam mówi że ma chore tylko nogi - ręce zdrowe - tak? To chyba może choć troszkę posprzątać sam? Czy raczej mógłby gdyby chciał? Żenująca postawa osoby, która nic nie daje z siebie a wiele oczekuje od innych...
      • Gość: ss on jest niepełnosprawny fizycznie IP: *.jjs.pl 19.08.13, 12:13
        on nie wychodzi z domu - co innego może robić niż oglądać tv?
        alkohol - to dorosły facet, dlaczego ma czasem nie napić się?
        narkotyki - tu faktycznie gość się pogubił
        • mgasla Re: on jest niepełnosprawny fizycznie 19.08.13, 13:21
          Oglądanie TV jest ok, ale może sobie kupić dekoder cyfrowy i oglądać naziemną - jestem pewna, że starczyłoby mu z jednego rachunku 200 zł. Alkohol to symbol wydawania kasy na niepotrzebne rzeczy - jeśli nie masz na podstawy to nie wydajesz na luksusy. To powinno być jasne dla każdego. On potrzebuje pomocy, ale w postaci osoby, która pokaże mu jak żyć, jak dbać o siebie i o dom, jak zarządzać pieniędzmi itp. Nie potrzebuje żeby wzmacniać w nim bezradności.. :(
          • polska_baba A jeżeli dla niego coś inne jest ważniejsze? 19.08.13, 14:32
            Właściwie jakim prawem dyktujemy osobom biednym i niepełnosprawnym, co ma być dla nich ważniejsze? Dlaczego nie słucha się, co mówią? Chłopak wyraźnie mówi, że ta tv jest dla niego bardzo ważna, to może raczej pomóc mu znaleźć tańszą ofertę, a nie nakłaniać do rezygnacji? Może jego ulubionych programów nie ma w naziemnej tv cyfrowej? Może on woli nie dojadać, a oglądać np. programy o rzeczach, których mieć nie może albo których robić nie może? Np. podróże, fajne samochody, piłka nożna itp.
            Ludzie pełnosprawni i dobrze radzący sobie w życiu mają tendencję do patrzenia na niepełnosprawnych i biednych przez pryzmat najprymitywniejszych potrzeb - masz jedzenie, ubranie, dach nad głową, ciepło to już nic albo prawie nic nie potrzebujesz. Chłopak jest samotny, nie ma rodziny, przyjaciół, żadnych zajęć i rozrywek, a Ty uważasz, że żałosna ogólnodostępna naziemna tv cyfrowa zaspokoi jego wszystkie potrzeby poznawcze, kulturalne i rozrywkowe.
            • mgasla Re: A jeżeli dla niego coś inne jest ważniejsze? 19.08.13, 15:29
              Powiem Ci jedno - za 200 zł mógłby sobie kupić prosty wózek inwalidzki z podnóżkami (sprawdziłam na allegro) żeby nie szurać nogami po ziemi - ale jeśli dla niego ważniejsza jest TV to jest po prostu nierozsądny. I to nie jest kwestia jego kalectwa tylko braku wyobraźni. A to jest dorosły człowiek, który jak mówi ma chciałby od życia więcej. Jasne, może siedzieć w brudnym domu do końca życia i oglądać TV tylko w ten sposób nie zmieni swojego losu. A mi jest go szkoda i chciałabym żeby rzeczywiście ktoś mu pomógł a nie podtykał kase pod nos żeby nie zawracać sobie głowy jego losem.
              • Gość: KGHM Re: A jeżeli dla niego coś inne jest ważniejsze? IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.13, 20:33
                A kim ty jesteś, że uzurpujesz sobie prawo do pouczania innych i decydowania (gdybyś tylko mogła), co ma robić i jak myśleć?

Siedzi w tobie mentalność ciemnego chłopa, który "kalikę" z rodziny w chlewiku zamykał. Bo to wstyd był i darmo chleb żarł. Jak do przytułku oddał, to już był cywilizowany.

Nie jesteś bydlę, co to, to nie. Jesteś prymityw z empatią na poziomie wypławka.
                • mgasla Re: A jeżeli dla niego coś inne jest ważniejsze? 20.08.13, 09:41
                  Różnica między nami polega na tym, że gdybym ja miała kontakt z tym chłopakiem to starałabym się mu realnie pomóc, nauczyć zarządzać pieniędzmi, dbać o dom, radzić sobie z życiem. Gdybyś Ty był obok podstawiłbyś mu wódkę pod nos i pozwolił przepić całą kasę bo przecież chłopak ma smutne życie i potrzebuje się oderwać. Pytanie czyje działania okazałyby się lepsze dla niego i jego przyszłości? Pytanie kto z nas realnie wykazuje się większą empatią?
                  • Gość: KGHM Re: A jeżeli dla niego coś inne jest ważniejsze? IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 14:21
                    No, to z twoich wcześniejszych wypowiedzi nie wynika, a wprost przeciwnie.

Różnica między nami jest taka, że ja wiem, iż inwalida to taki sam człowiek jak ja, z tymi samymi prawami, inteligencją i potrzebami.

Ty uważasz, że to bezradne egzotyczne zwierzątko, którym można się pobawić i wytresować. A jak się nie da, to do utylizacji.

Rzeczywiście, raczej byś go w chlewiku nie zamykała. Postawiłabyś go pod kościołem, żeby litość wzbudzał i żebrał. A kasę ty byś zgarniała.

Rzygać się chce od takich ludzików.
                    • mgasla Re: A jeżeli dla niego coś inne jest ważniejsze? 21.08.13, 14:24
                      Po pierwsze nie wkładaj mi w usta stwierdzeń których nie wypowiedziałam. Odpowiadając to prostacką zaczepkę - nie zamknęłabym go w chlewiku, nie postawiłabym pod kościołem. Pomogłabym mu się USAMODZIELNIĆ. Chłopak ma potencjał żeby być samodzielnym, ale ktoś nauczył go że nie musi NIC z siebie dawać bo dostaje wszystko za darmo.

Wiesz mam koleżankę, która jeździ na wózku i którą bardzo szanuję i podziwiam. Dziewczyna pracowała kiedyś ze mną w jednym biurze. Zawsze uśmiechnięta. W wolnym czasie jeździ do domu dziecka i pomaga jak tylko może. Poza tym ma męża i funkcjonuje w miarę normalnie. Nie jest jej łatwo bo np. przejachanie wózkiem po dziurawej ulicy jest problemem... ale się nie poddaje. Po co to mówię? żeby pokazać, Ci że będąc niepełnosprawnym możesz żyć w miarę ok - jeśli się starasz.

..i moim zdaniem to Ty traktujesz tego chłopaka protekcjonalnie - uznajesz nie mogę go skrytykować za jego działania bo jest niepełnosprawny fizycznie?
              • ciotka_ltd Polacy, jestescie potworami!!! 20.08.13, 03:01
                Juz szlag mnie trafial przy poprzednich postach, bo w zadnym kraju Unii (poza Rumunia) takie zaniedbanie kalekiego dziecka, jego nieprzygotowanie do samodzielnego zycia jest niewyobrazalne.
                I do tego jeszcze twoje traktowanie tego chlopaka jakby nie byl zywym, czujacym , myslacym i marzacym czlowiekiem.
                Przeciez przy pomocy paru prostych srodkow mozna chlopakowi pomoc. Ma internet - a wiec poprzez ten internet moze sie sporo nauczyc, takze i zawodu. Ba, moze poprzez Unternet pracowac. Potrzebny mu tylko na jakis czas asystent, co by go funkcjonowania w rzeczywistosci nauczyl (matka przed choroba tego zaniedbala). Oraz przyzwoity wozek elektryczny (w UK gratis, jak i protezy), a jeszcze lepiej tzw. babciny skuter - majatku to nie kosztuje. A w przyszlosci kto wie czy i nie samochod, dostosowany do mozliwosci inwalidy.
                I - rzecz jasna - chlopak nie moze mieszkac w takich warunkach, mieszkanie po prostu za duze, po licha mu tyle sprzatania? Ja sie nie dziwie, ze je - jak mowi swinia burmistrz - zaniedbal, bo i sprawnemu trudno by bylo o ow metraz w pojedynke zadbac. Niemniej grzyb nie pojawil sie tam z brudu!
                Ja widze takich ludzi codziennie w UK - gmina daje im circa 50 metrowe mieszkanka (sypialnia, salonik, kuchnia, lazienka z duzym prysznicem, dostosowana dla inwalidy na wozku), za ktore automatycznie nic nie placa, bo przy rencie przysluguje im 100% dodatek mieszkaniowy. Gdy sa niezaradni zyciowo, to na poczatek dostaja asystenta na przychodne, co uczy ich "living skills", poruszania sie w rzeczywistosci i z niej korzystania, a do wiekszych porzadkow gmina tez przysyla pomoc. A ze to sa z reguly parterowe domki w szeregowce, to gmina tez przysyla niesprawnym ogrodnika raz w miesiacu, by im trawe w ogrodkach skosil.
                Moga tez zamowic w gmnie - juz platne - posiki dostarczane do domu (ale za bardzo rozsadna cene), a nawet wypozyczyc od gminy mikrofale do ich podgrzewania (w ramach ciec Camerona nie dostarcza sie tego zarla codziennie).
                Maja tez swoje biura posrednictwa pracy, jesli chca stanac na wlasnych nogach, ktore dobieraja im odpowiednie szkolenia, a potem pomagaja w znalezieniu pracy lub tzw. samozatrudnieniu. I startujac ze swym biznesem taki chlopak bylby przez jakis czas w tzw. inkubatorze przedsiebiorczosci i...kredyt by splacal, bo ow inkubator zmusilby go do regularnej ksiegowosci etc.
                Z rozsadnie odplatnych uslug maja tez gminne busiki - taksowki do dluzszych podrozy po gminie czy supermarketow (te ostatnie, raz w tygodniu, zbiorowe i do niedawna za darmo, bo gmina zapewne dzielila tu koszt z marketem); znizki i fryzjera w niechodliwe dni (poniedzialki, wtorki), odbieranie recept z domu i dowoz lekow przez apteki (ostatnie, gdy zyja tylko z renty, za darmo)
                A juz zupelnie w pale sie nie miesci, by jakikolwiek dostawca butli gazowych nie wniosl jej kalekiemu chlopakowi i nie wymienil za friko, chocby ze zwyklego strachu przed konkurencja, ktora to dla chlopaka zrobi, a on straci klienta.
                Wasz kraj jest chory, wy jestescie chorzy i - co gorsza - ze swego zezwierzecenia jestescie dumni na tyle, ze macie czelnosc stawiac sie za przyklad i pouczac:)
                Na zakonczenie: czy wiecie, Polacy, ze w programie brytyjskiego odpowiednika gimnazjum jest DZIEN NA WOZKU INWALIDZKIM? Kazdy uczen musi przez to sam przejsc. I moze to pozwala ludziom na empatie, z jakiej dzisiejszy Polak doszczetnie sie wypral...
                Ale dla takich jak ty, to i rok przymusowej jazdy na wozku wydaje sie zbyt malo, a kuku.
                A pewnie ci sie jeszcze do tego wszystkiego wydaje, ze jestes "postepowa Europejka",he? :)))
              • Gość: gac Re: A jeżeli dla niego coś inne jest ważniejsze? IP: *.rzeszow.mm.pl 21.08.13, 22:54
                Sama kup sobie taki wózek za 200 zł i spróbuj się na nim poruszać bez pomocy osób drugich chociaż przez jeden dzień.
                • mgasla Re: A jeżeli dla niego coś inne jest ważniejsze? 23.08.13, 12:02
                  Czy Ty rozumiesz jaki jest sens wypowiedzi? Chodzi o to że koleś żali się że ma popsuty wózek a gdyby zrezygnował z TV która nie jest niezbędna do życia to mógłby go mieć. Gdyby oszczędzał na TV przez rok to ma 2400 zł. A poza tym wózki są refundowane więc jego problem kolejny raz polega tylko i wyłącznie na bezradności.
                  • Gość: gość Re: A jeżeli dla niego coś inne jest ważniejsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.13, 18:30
                    No widać ze pani redaktor sprostowała fakt rzekomego samotnego mieszkania,szkoda że nie napisała,w którym roku siostra wróciła do domu. , że nie zapytała co z oszustwami Piotra i naciąganiem niewinnych biednych ludzi. A co do zdobycia zawodu to chyba już kiedyś zmarnował swoją szanse rezygnując z nauki zawodu .Mam nadzieję ,że dziś nie zawiedzie ludzi którzy mu podają pomocną dłoń i wykorzysta szanse i pokarze tym "nieczułym urzędasom i tym złym ludziom" ( rodzeństwu i mieszkańcom Ziębic) że wszyscy się mylili , a on ma w sobie wielki potencjał i to właśnie wykorzysta , aby mieć normalne życie .
                    Nie pisałbym nic jak bym nie był pewien,tych informacji doradzam tak samo redakcji gazety pisać tylko sprawdzone informacje - być dociekliwym i prawdomównym.
      • miaukocisko Re: 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom 20.08.13, 19:33
        Szanowna, jesteś głupia czy podła?
        miau
    • igorlo 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom s... 19.08.13, 12:09
      To nie dom starców tylko dom pomocy społecznej , ja na jego miejscu bym się nie zastanawiał. Byłem kilka razy w takich domach, tam nie mieszkają tylko starzy ludzie, warunki są bardzo dobre i mozna się rozwijać. A jak się sytuacja zmieni to przecież nikt na siłę tam nie trzyma.
    • megi_on 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom s... 19.08.13, 12:16
      telewizja kablowa - 200 zł ? jak ja nie miałam na jedzenie, to nie przeznaczałam kasy na taki luksus
      • Gość: wrr ale z kumpelami latałaś na disco IP: *.jjs.pl 19.08.13, 12:43
        a on siedzi w domu i nie pójdzie
        ma zwariować

wg Ciebie niepełnosprawny ma przywdziać wór pokutny i o głodzie (na suchym chlebie i wodzie) żebrać u jasnie panny o grosiki na ciepłą wodę do mycia?
        • Gość: ehhh Re: ale z kumpelami latałaś na disco IP: 94.42.201.* 19.08.13, 13:27
          Telewizja cyfrowa naziemna za darmo masz 20 kanałów - jak mało to mogę mu wysłać stary dekoder FTA i ma wtedy jeszcze kilkaset darmowych kanałów satelitarnych.
          Internet darmowy z Aero2 - koszt modem za 70 PLN i 20 PLN kaucji zwrotnej Aero.
          Ale lepiej k.... wydać kilkaset i płakać że nie ma za co żyć.
          • misterni Re: ale z kumpelami latałaś na disco 19.08.13, 13:41
            Areo nie ma zasięgu w Ziębicach.
            • Gość: hehe Re: ale z kumpelami latałaś na disco IP: 94.42.201.* 19.08.13, 16:22
              Według :
              mapa.btsearch.pl/
              nadajnik jest w Ząbkowicach lub Kamieńcu - 15 kilometrów - na zewnętrznej antenie powinno dać się złapać.
    • polskakrowa 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom s... 19.08.13, 13:18
      Narkotyki? No to jasne.
      • Gość: KGHM Fajny nick. Taki adekwatny do poziomu posta IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.13, 20:35
        b/t
    • drzejms-buond 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom s... 19.08.13, 14:02
      już nie wytrzymuję opisów tej pięknej, polskiej zielonej wyspy.
      właśnie wróciłem z urlopu. niestety na urlopie widziałem tę naszą wyspę
      dokładnie taką samą jak w artykule...
      wyspa jak wyspa- nie ma ucieczki. można się jedynie utopić!
    • drzejms-buond Re: 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom 19.08.13, 14:07
      POLSKI INTERNET plus TV !

prababka44 napisała:

> Pominąwszy, że serce sie kraje na myśl o tym chłopaku, to dlaczego tyle za cyfr
      > ę ?!
      >
      > ***Za telewizję cyfrową Piotr płaci ponad 200 zł miesięcznie***
      >
    • bolkowiak Rzecznik ds. osób niepełnosprawnych ciul? 19.08.13, 17:25
      zastanawia mnie wypowiedź rzecznika ds. osób niepełnosprawnych.
      Nic nie wnosi i nic nie pomaga.
      Zastanawia mnie po co niepełnosprawnym taki ciulowaty rzecznik? Za co ten gość bierze kasę w Urzędzie miasta.
      Tramwaje niskopodłogowe popsute, przystanki niedostosowane, klapy w autobusach pogniłe.
      Żal patrzeć jak tacy niekompetentni ludzie wypowiadają się na tematy.
      Ojciec mu pomaga, a co jak tego ojca zabraknie, co może nastąpić w ciągu kliku lat. Nikt przecież nie żyje wiecznie i co wtedy?.
    • spokojny.zenek "Dom starców"??? Ładnie to tak kłamać? 19.08.13, 18:28
    • pelissa81 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom s... 20.08.13, 12:31
      Zobaczcie, jest taki mlody czlowiek Nick Vujicic, ktory nie ma ani rak ani nog. Jednak ma rodzine, ktora umozliwila mu wszystko co sie da. Czlowiek zyje za kilka naszych zyc. Jezdzi, skacze, plywa, wyklada...jest szczesliwy! Mam tez znajomego o kulach: uprawia sporty extremalne, wyscigi, zjezdzil pol swiata i mu szczerze zazdroszcze. A tu chlopak, ktory ma nogi ale niepelnosprawne. RODZINA to absolutna podstawa! Urzednik mu nie da milosci, pomocy, akceptacji. Szkoda, ze czlowiek majac dorosle siostry i szwagrow (jesli padnie agument, ze niby kobieta ma nosic te butle). Przynajmniej 4 osoby. A jakby byl sam...

Ale ja nie o tym.
      Mieszkanie: 90m to bardzo duzo! Zastanawiam sie, czy jakby zamiast zamienic mu je na mniejsze, to dokwaterowac za jego zgoda rodzine, kogos niepelbosprawnego ale np. z urazem rak czy wzroku? Zawsze mieliby razniej, pomoc bylaby z dwoch stron. Albo nawet starsze osoby czy rodzine. Oczywiscie jesli to mieszkanie gminy. Jesli jego, szkoda ze sam na to nie wpadnie, zeby wziac wspolokatora w podobnej niedoli.

Szkoda chlopaka, ALE nie on jedyny jezdzi na wozku. Oprocz tego jest zdrowy. Smutne, ze nie dostal wspracia wczesniej, jak ta rodzina jeszcze byla.

lubimyczytac.pl/ksiazka/146214/bez-rak-bez-nog-bez-ograniczen
    • Gość: ona Re: 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom IP: 91.220.17.* 20.08.13, 13:36
      Stać go na najlepszy pakiet tv cyfrowej, ma rentę ale nie płaci za mieszkanie, które zapuścił, ćpał, popija, handlował sprzętem, zarobił na nim ale nie pomyślał o spłacie kredytu (zwykły wyłudzać w banku) dostaje pomoc z PCK i jeszcze narzeka? Żyje na koszt państwa, podatników ale jeszcze mu mało. Wózek inwalidzki dostaje za darmo z PEFRONU więc nie wiem dlaczego na to narzeka. Przypomina mi zwykłego pijaczka, który niszczy i roztrwania wszystko co ma a w konsekwencji trafia na ulicę. Mnie też nikt nie wspierał w edukacji, sama skończyłam studia, zarabiam najniższą krajową, wynajmuję pokój poniżej standardów bo nie stać mnie na nic lepszego, nie wspominając o jakiejkolwiek tv cyfrowej czy zwierzakach, których utrzymanie też kosztuje. Mnóstwo Polaków żyje w dołku finansowym ale nie dostaje nic od państwa, dba o higienę i nie marnotrawi wszystkiego co ma. Niesprawne nogi nie są wytłumaczeniem głupoty! Niech się chłopak weźmie w garść, zacznie dbać o siebie, i poszuka pracy, zacznie funkcjonować jak człowiek, istota społeczna a nie jak kaleka intelektualna sama stwarzająca wokół siebie melinę a później żebrze o pomoc, którą i tak sprzeniewierzy. Niech skorzysta z pomocy opieki społecznej. Tam niestety nie można pić i ćpać. Co mu przeszkadzają ludzie starzy, niedołężni skoro teraz odizolował się od ludzi (młodych, starych, zdrowych, chorych). Nawet ojczym i rodzeństwo miało go dość, wolało opuścić duże mieszkanie ale żyć normalnie, unikać wpędzania w długi czy kryminalny światek przez tego chłopaka, nie dać się zgnoić. Od pełnosprawnych osób wymagamy norm społecznych więc dlaczego osoba z mózgowym porażeniem miałaby mieć ulgi, nie spełniać ich
      • Gość: KGHM Re: 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.13, 14:26
        Kolejne bydełko, co lepiej wie i będzie innych ustawiać. Bohaterka z wyrąbanego lasu, co to jej nikt nic nie dał.

Los ci dał ogromne szczęście, więcej niż miliony w totka - zdrowie.

Spróbuj być niepełnosprawnym w Polsce - niewidomym, sparaliżowanym, chorym na SM - po pół roku pogadamy.
        • Gość: Ryszard Cybulski Re: 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 13:34
          KGHM, piszę pod swoim imieniem i nazwiskiem, a nie oblewam ludzi pomyjami, chowając się tchórzliwie pod nick'iem. Jestem inwalidą w stopniu znacznym od 50 lat i prawie całkowicie się zgadzam się z ludźmi, których obrażasz. Nie chcę, żebyś nas - inwalidów, bronił takimi metodami. Piotr jest rozmemłany i powinien się za siebie wziąć, choćby posprzątać chlew w jakim mu widać wygodnie jest mieszkać. Niech robi co chce, takie jego prawo, ale kiedy uruchamia wrażliwość społeczną, wystawiając swoje inwalidztwo, jako argument, a z drugiej strony potrzeby, które może ograniczyć, to zgody nie ma.

Nie zgadzam się tylko z jednym. Żaden rencista czy emeryt, powtarzam - ŻADEN, nie żyje na koszt społeczeństwa. Państwo mu zabierało pieniądze na składkę ZUS, zawierając umowę społeczną, że jak osoba taka spełni określone warunki (okres pracy, choroba, inwalidztwo) otrzyma świadczenie. To świadczenie należy się każdej takiej osobie, jak psu micha. I trzeba to w końcu pojąć.

Mgasia pisze mądrze i roztropnie, jej rady są o stokroć bardziej przydatne niż Twoje. I Ona rzeczywiście ma dobro takich ludzi na względzie. Warto byś też przeczytał, co napisał popłudniowy_gość
      • Gość: popołudniowy gość Re: 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 17:54
        wreszcie przeczytałem parę mądrych słów,znam osobiście Piotra i wiem i wstydzę się za niego mogę powiedzieć mu Piotrek wstydź się tyle kłamstw w tym artykule. Z Twoich opowiadań wynika,ze jesteś sam co jest nieprawdą mieszkasz razem z siostra Beata i jej chłopakiem i ojczymem .Oszustwa jakie się dopuściłeś używając cudzych danych z dowodów które cudownie docierały do ciebie a ty na te osoby zamawiałeś sprzęt , którym handlowałeś obciążając nieświadome osoby, które miały płacić za ten sprzęt- tak nabrałeś kilka osób na dość pokaźna kwotę-moja znajoma jest wśród tych osób- czy to jest ta działalność handlowa to pogratulować- pomysłu . Skoro teraz wymyśliłeś nie wiem czy sam czy ktoś Ci pokierował jak łatwo zgarnąć kasę . Ty już wcześnie j jak dobrze pamiętam ściągnąłeś telewizje chyba z programu Kochaj mnie lub Pokochaj mnie i z doświadczenia wiesz jaki to jest efekt. Znalazłeś sposób na wyjście z po za czterech ścian -pogratulować ale nie w taki sposób przez kłamstwa i oszczerstwa. Załóż bloga opisz wszystko tylko prawdę i zacznij gadać z ludźmi nie wychodząc z domu, jak opiszesz swoja historie to może znajdzie się ktoś kto zapłaci za przeczytanie jej. Szkoda mi Ciebie na prawdę, zastanawiałem się na jaka kasę liczysz teraz. A dla twojej informacji wśród młodzieży stałeś się gwiazdą może zaczną Cię naśladować ćpać i pić i zawsze im ktoś pomoże bo jak widać nawet ćpanie i picie ma swoje uzasadnienie i wytłumaczenie.
        • Gość: aaa Re: 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom IP: 195.184.82.* 21.08.13, 23:26
          Bardzo proszę redakcję o ustosunkowanie się do tego postu i sprawdzenie faktów.
          Może to jest czyjś głupi żart.
          A może jest to prawda.
          A wtedy poblikowanie niesprawdzonych i ckliwych arykułów jest okłamywaniem ludzi i wymaga zamieszczenia sprostowania.
          Choćby dla ciliana czy ciotki_ltd, którzy jeżdżą po urzędnikach i państwie polskim jak po kolokwialnym zdechłym psie.
          • Gość: petra Re: 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.13, 07:52
            No właśnie, proszę o sprostowanie - czy to prawda, jeżeli tak, to czemu miał słuzyc artykuł ?
          • Gość: popołudniowy gość Re: 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.13, 20:58
            Zapewniam ,że nie jest to głupi żart-lecz cała prawda.Zgadzam się z tym ,że redakcja powinna zasięgnąć opinii rodziny i porównać z opowiadaniem Piotra i napisać całą prawdę.
            • Gość: gość Re: 25-latka na wózku inwalidzkim czeka tylko dom IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.13, 10:13
              Czyli ckliwa historyjka z du..py wzięta!
              Gratulacje dla autora!! Gratulacje dla gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka