Dodaj do ulubionych

gowno na grunwaldzie- maly protescik

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:52
Tak jak sie dzis umowilismy na spotkaniu forum- w piatek (pojutrze) o 11:00 spotykamy sie przy niedoszlym Rondzie Regana aby zaprotestowac przeciwko zlej architekturze we Wroclawiu. Nie bedzie to prostest przeciw inwestycjom, nie bedzie to zadna pseudoekologia ani blokowanie inwestycji, ale mala grupka ludzi, ktorej zalezy na dobrej architekturze z transparentem rzadamy dobrej architektury. Niech przyjda wszyscy, komu na tym zalezy, aby nasze miasto rozwijalo sie w dobrym kierunku:)

Spotykamy sie w piatek o 11:00 na estakadzie dla pieszych przy sedesowcach, od strony przyszlego ronda regana- a wiec przy samym skrzyzowaniu!

przyjdzcie:)
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 195.205.108.* 05.08.04, 00:54
      Przyjdziemy! :)
    • radical-w-w Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik 05.08.04, 01:01
      Kot , sorry , przyszedłbym na mur beton, ale jestem teraz w okolicach Szczecina
      na wakacjach. A propos, obejrzałem sobie dokladnie Echowe "Galaxy" w Szczecinie
      i generalnie stwierdzam, że faktycznie zmarnowano niewątpliwie
      NAJATRAKCYJNIEJSZĄ DZIAŁKĘ W CENTRUM SZCZECINA, A WIĘC I NAJLEPSZY TEREN W
      SZCZECINIE W OGÓLE :(((
      "GALAXY" byłoby hitem w ECHO-Kielcach :), ale nie w przepięknym 400-
      tysięcznym, wielomiejskim, nasyconym zabytkmi i historią Szczecinie.
      Nie muszę dodawać, że tego samego obawiam się w przypadku WIEJSKIEGO Centrum
      Handlowego "Echo" na Grunwaldzie :(((((
      Pozdrawiam i jestem razem z wszystkimi Wami w proteście !!! Radical
      • Gość: kotbehemot Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 01:03
        Szkoda ze Cie niebedzie:( Jednak mam nadzieje ze przyjdzie pare(nascie) osob. Chodzi nam generalnie o to, aby poruszyc wogole czyjes sumienie, ze jak mozna zmarnowac najwazniejsza najatrakcyjniejsza dzialke w miescie na taki wiejski kicz! Przyjdzcie ludzie, postoimy sobie, porozdajemy ulotki, a reszta potoczy sie sama:)
        • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 01:20
          BEZ KOMENTARZA...w sumie to zaczynam już odliczać dni do....niestety... :(

Jak do pewnych osób nie docierają proste sprawy...to..........:(

ps: [roponuję założyć jeszcze 35 wątków o gównie, gównianej architektrze,
          gównianym mieście itp...
        • radical-w-w Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik 05.08.04, 01:24
          Kocie, myślę, że na jednym proteście się nie skończy - dołaczę do Was już pod
          koniec sierpnia !
    • Gość: esbek Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 07:43
      A może pokazałbyś przykład dobrej architektury, takiej jaką chciałbyś widzieć
      na Grunwaldzie?
      • Gość: kotbehemot Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 09:03
        Przykldow jest mnostwo i byly tu pokazywane. Powiem jeszcze raz- w przypadku Wroclawia i tanich inwestorow nie ma na razie co oczekiwac dobrej architektury- ale mozna chociaz oczekiwac dobrej urbanistyki- zeby ten obiekt, mimo ze brzydki i tani nie niszczyl miasta! Do tego wystarczylyby nastepujace rzecz:
        - brak idiotycznych kladek, ktore zaslaniaja osie widokowe. Na dodatek sa zupelnie niepotrzebne bo przechodza nad malo ruchliwymi ulicami!! Te kladki juz po wybudowaniu beda straszyc bardziej niz te na placu Hirszfelda.
        - parking w podziemiu a nie nad ziemia od strony szczytnickiej
        - czesc handlowa zaczynajaca sie od poziomu 0 a nie -1
        - wieksza ilosc wejsc- 3 wejscia w tak wielkim budynku to nieporozumienie. Wczoraj o tym rozmawialismy na spootkaniu. Nie chce podawac zadnego dobrego przykladu (np sony centre w berlinie) bo zaraz bedzie ze jestem idiota ktory nie rozumie ze nas na to nie stac:) Na dobra droga architekture nas moze i nie stac, ale na myslenie nas stac. Dobra urbanistyka i budynek, ktory nie niszczy miasta nie jest wcale drozszy, trzeba tylko pomyslec.

pozdr
        • Gość: yanicek Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.magma / *.magma-net.pl 05.08.04, 09:31
          Dla mnie idealnie by bylo, gdyby:
          PSS dogadalo sie z Echo w sprawie targowiska oraz wyburzono stacje benzynowa.
          Pod calym tym terenem na kondygnacji -1 moze -2, parking. Jezeli -2, to na -1
          mogly by byc pasaze handlowe z wejsciem z przejscia podziemnego, zadnych tam
          kladek. Na 0 knajpki, kawiarenki, uslugi, troche handlu zarowno od strony ulic
          jak i wewnatrz budynku, zakladajac ze bedzie mialo wewnetrzne patio.
          Delej na 1 kino, kregielnia, generalnie rozrywka, moze jaki fitness, salon
          odwoy itp. Wyzej na 2,3 biura, a na dachu ogrod zimowy z kawiarenkami.
          Potem "maly" remont sedesowców w celu rozjasnienia widoków, remont "manhattanu"
          czyli praktycznie rozbiórka i postawienie od nowa, no i na wysokosci przerwy
          miedzy budynkami d1,d2 politechniki kladka nad ulica.
          • Gość: yanicek zapomnialo mi sie ;) IP: *.magma / *.magma-net.pl 05.08.04, 09:36
            Jezeli nie da sie parkingu na -2 to na -1 parking, na 0 kawiarenki na 1 handel,
            a 2 rozrywka, na 3,4 biura, dach ogrody. Elewacja niezbyt nowoczesna, zeby
            dopasowac do kamieniczek na Szczytnickiej/Piastowskiej, w strone przyszlego
            ronda mogla by stopniowo sie "unowoczesniac". Calosc nie wyzsza niz te
            kamieniczki.
        • svarte_sjel Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik 05.08.04, 09:40
          Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
          > - brak idiotycznych kladek, ktore zaslaniaja osie widokowe. Na dodatek sa zupel
          > nie niepotrzebne bo przechodza nad malo ruchliwymi ulicami!! Te kladki juz po w

Naprawdę uważasz, że piesi idący "estakadą" przy "Manhatanie" nie pragną niczego
          bardziej niż schodzenia dwie kondygnacje w dół do przejścia podziemnego?

> - parking w podziemiu a nie nad ziemia od strony szczytnickiej
          > - czesc handlowa zaczynajaca sie od poziomu 0 a nie -1

Dlaczego uważasz, że z przejścia podziemnego się powinno wchodzić na parking?
          • kontour Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik 05.08.04, 10:21
            > > - parking w podziemiu a nie nad ziemia od strony szczytnickiej
            > > - czesc handlowa zaczynajaca sie od poziomu 0 a nie -1
            >
            > Dlaczego uważasz, że z przejścia podziemnego się powinno wchodzić na parking?
            No wlasnie, przeciez jak na -1 bedzie tylko parking, to jaki sens ma
            przepedzanie ludzi pod ziemie? Wydaje mi sie, ze przejscie podziemne ma sens
            tylko wtedy, gdy zapewnia wygode, a nie gimanstyke.
          • Gość: kotbehemot svarte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 11:31
            Po pierwsze- ta kladka nie bedzie sie zaczynac na poziomie estakady sedesowej tylko wyzej- czyli ktos kto tamtedy spaceruje (czyli nikt) by musial wejsc jeszcze po jakich idiotycznych schodkach zeby przejsc do galerii. Dodam jeszcze do tego, ze ani Curie w tym miejscu, ani Piastowska nie sa zatloczonymi ulicami i budowanie tam kladek jest po prostu bzdura bo wiekszosc ludzi bedzie chodzic i tak po pasach, co moge Ci juz teraz zagwarantowac:)
        • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 10:51
          Kocie:

Powiem jeszcze raz- w przypadku Wr
          > oclawia i tanich inwestorow nie ma na razie co oczekiwac dobrej architektury

===============

Brawo, nareszcie to NAPISAŁEŚ. Nareszcie to zrozumiałeś, że za cenę 10 malucha
          nie kupisz 10 letniego Mercedesa w dobrym stanie, nawet 10 letniego Opla :)

==============

- brak idiotycznych kladek, ktore zaslaniaja osie widokowe. Na dodatek sa zupel
          > nie niepotrzebne bo przechodza nad malo ruchliwymi ulicami!! Te kladki juz po
          w
          > ybudowaniu beda straszyc bardziej niz te na placu Hirszfelda.

==============

Kładki to projekt BRW i ich pomysł, a nie pomysł ECHA. Jest to część związana z
          komunikacją wokół obiektu, tak jak przejscie podziemne... ECHO wcale nie
          musiało tego budować, tak jak i dokładać się do przejść podz, ale wiedziało, ze
          dokładając się do kładek i przejść, zyska dodatkowe punkty u miasta, a przecież
          po to ECHO startowało w tym przetargu, by WYGRAĆ!!!

===============

> - czesc handlowa zaczynajaca sie od poziomu 0 a nie -1

===============

Tak jest nie tylko np w GD ale w wielu miatach niemieckich, gdzie ciągną sie
          całe kilometry pasaży handlowych na poziomie -1 i można nimi nawet przechodzić
          z jednego obiektu do drugiego, trzeciego itd...i jakoś prawie wszystkim to
          odpowiada i nie narzekają...

===============

> - wieksza ilosc wejsc- 3 wejscia w tak wielkim budynku to nieporozumienie.

===============

Dojdzie jeszcze jedno lub dwa wejścia w częsci Społem (duze prawdopodob)

Kocie to nie ma być ser szwajcarski z duża iloscią wejść...ile ty byś chciał
          tam wejść? 10-20? Moze jeszcze wejścia na dachu, dla lądujących helikopterów z
          klientami? :)

=====================

Sony Center, złe porównanie Kocie. Nie ta wielkość, nie ten rozmach, NIE TEN
          INWESTOR, nie te nakłady finansowe, nie ci architekci, nie to miasto, nie ten
          kraj.... Wiem, ze już z tym nudzę, ale taka jest prawda i rzeczywistość i ty o
          tym dobrze wiesz, tylko wciąż trudno ci jest sie z tym pogodzić, a z każdą
          twoją następną wizytą w Berlinie będzie się to u ciebie potęgować...
          • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 10:54
            że za cenę 10 malucha

Miało być: za cenę 10 letniego Malucha :)
    • Gość: wro2015 Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:26
      Trzeba tam byc. Bym byl pierwszym tam, niestety dzisiaj wyjezdzam... Ale blagam
      was przyjdzcie... Nie po to aby protestowac przeciwko inwestycjom, lub aby
      faworyzowac architekture, ktora n.p. mi, albo kotowi sie podoba, lecz po to,
      aby wymusic otwarta dyskusje, ktora zostanie takze uslyszana przez wladze.
    • Gość: wojtek Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.08.04, 15:34
      A ja chetnie przyjde, tylko prosze zeby na transparencie slowo "zadamy" bylo
      napisane poprawnie, tzn. przez z z kropka a nie rz.
      Natomiast mysle, ze powinien sie Pan przygotowac na ogolna niechec i
      niezrozumienie. Juz jakos tak to dziwnie jest, ze ludzi owszem interesuje to co
      sie bedzie dzialo, ale wcale nie interesuje ich po co ani w jaki sposob.
      Wystarczaja wiekszosci ogolniki, ze bedzie centrum handlowe (czy biblioteka :))
      i czesc, reszta nie ma znaczenia. Mysle, ze moze na gruncie filozofii Tischnera
      dalo by sie to wytlumaczyc...
      • Gość: kotbehemot Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:08
        Dziekuje za przyjscie, o to wlasnie chodzi. Wydaje mi sie ze powinnismy COS
        zrobic, a nie biernie czekac az wladza sprzeda pod kurniki plac spoleczny,
        centrum poludniowe, wyspe piasek itp. Jesli nie rozpocznie sie jakakolwiek
        dyskusja nt architektury, nie mamy co liczyc na lepsze projekty- nikomu na nich
        nie zalezy!

Dotychczasowy slogan to oczywiscie robocza wersja;)
        • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 16:30
          Heh, a Ty Kocie dalej swoje... :(

To chyba mój ostatni post w temacie grunwaldu, do czasu prezentacji oficialnej
          i ostatecznej wersji i wizualek... A ty sobie dalej pisz/cie o gównie,
          kurnikach, srulnikach itp... Widać strasznie was to kręci...

ps: Ciekawe czy kiedykolwiek na tym forum zaprezentujesz nam swoje
          wizualizacjje/propozycje na obiekty w naszym mieście, bo na razie tylko
          gadasz...a żadnych propozycji nam tu nie zaprezentowałeś...
          • Gość: kotbehemot Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:34
            A ty dalej swoje. To juz jest projekt i niewiele sie zmieni. To ze wizualka
            ktora widziales jest mala nie znaczy ze to nie jest czesc projektu.

Co do tego ze ciagle gadam a nic nie pokazuje- wydaje mi sie, ze gadam w miare
            konstruktywnie, tzn wypisuje tu rozwiazania, jak to powinno wygladac? Chyba
            czlowiek inteligentny czytajac to moze sobie wyobrazic o co chodzi i nie
            potrzebuje wizualizacji?
    • Gość: antoslaw Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:46
      Kocie, a dlaczego twoje wizje i kolegi wro mamy traktowac jako bezbledne,
      wzorcowe koncepcje na zabudowe Wroclawia? Mnie na przyklad nie podobaja sie
      Twoje propozycje...Masz tak duze doswiadczenie w planowaniu przestrzeni
      miejskiej, ze chcesz dyktowac innym?
      • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 17:20
        Kocie dużo mówisz, piszesz, wiele krytykujesz (nie martw się, to typowo polska
        cecha :)) ale jeszcze nigdy nie pokazałeś wizualek swoich koncepcji, nie
        zaprezentowałeś nam swoich pomysłów w postaci wizualek. Chciałbym bardzo poznać
        Twoje projekty ale takie konkretne projekty obiektów, całych ciągów zabudowy.
        Nie jakieś gówniane (Twoje określenie i wro2015) klocki jak na planie Grunwaldu
        BRW, tylko całe nowe obiekty, budynki z elewacjami, detalami itd. itp...jak na
        dobrych wizualkach dobrych architektów i urbanistów.

Czekam na te twoje i wro2015 pomysły w postaci wizualek i nie mogę się doczekać
        konkretów... Pokaż, ocenimy, być moze ostro skrytykujemy, moze pochwalimy... :)

ps: Specjalne pozdrowienia dla Antosława.
        • Gość: erni Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 17:33
          Typowo polska cecha to blokowanie wszystkiego i stawanie kontrą do kazdego co
          chce cos zrobic (nawet malą glupią dwemonstracje). To nie ma byc demonstracja
          na rzecz architektury kota czy wro. Tylko na rzecz dobrej architektury na
          grunwaldzie.
          • Gość: kotbehemot Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 17:38
            To ma byc demonstracja na rzecz MYSLENIA takze o architekturze. Przeciez w
            warunkach przetargu architekturze nie poswiecono ani slowa! Po prostu trzeba
            cokolwiek zrobic, zeby ci na gorze wiedzieli ze JEDNAK komus w tym miescie na
            architekturze zalezy. Kazdy z Was- ty wykrzykniku takze- wie doskonale ze
            zrobiono nas w konia i ze to nie jest architektura tylko zwykly wiekszy market,
            zaprojektowany "na kolanie" bez chwili pomyslenia. Rozumiem takze Wasz tok
            myslenia- tzn lepiej to niz nic, bo poki co jestesmy za biedni. Jednakze uwazam,
            ze jestescie w bledzie- dobra architektura wcale nie musi byc drozsza niz zla.
            Trzeba tylko zebysmy CHCIELI dobrej architektury, bo poki co nikt z Wroclawian
            takiej rzeczy nie wyrazil.

Zapraszam jutro. Nie bedziemy nic blokowac, krzyczec, pienic sie. Tylko
            spokojnie rozdamy ulotki zachecajace do myslenia o architekturze.
        • Gość: wro2015 Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 17:48
          Po pierwsze:
          Protest nie jest za NASZYMI ideami projektowania miasta, lecz chcemy protestu,
          aby nasza dyskusja dotarla do wladz. Jak widze jestescie bardzo zaangazowani w
          dyskusje i z tego powodu jak najbardziej zapraszam na protest na rzecz DOBREJ
          ARCHITEKTURY I DYSKUSJI NA TEN TEMAT w miescie. Nie chce aby urzednicy
          podejmowali decyzje ponad naszymi glowami... Nawet jak mamy odmienne zdania co
          do konkretow, to bardzo zapraszam jutro na jedenasta!!!!

A co do tego ze nie podajemy konkretow. Wkurzaja mnie tego typu zarzuty ludzi
          ktorzy tych konkretow po prostu nie widza.
          Aby pomoc podam moje propozycje. Jak strona internetowa, plany w roznych
          skalach, opis proojektu i wizualizacje nie wystarczaja, to ciebie sie w zamian
          za to pytam co TY masz do zapoponowania...

O starowce miasta:
          www.softbimage.com/wro2015
          o centrum poludniowym:
          winvest.board.dk3.com/2/viewtopic.php?t=141
          os grunwaldzka tez tylko szybki szkic
          winvest.board.dk3.com/2/viewtopic.php?t=234&highlight=grunwaldzki
          plac spoleczny - w tym przypadku to tylko szybki szkic, po prostu zastanowienie
          sie... projekt na drugiej stronie, problemy placu omowione na pierwszej
          winvest.board.dk3.com/2/viewtopic.php?t=248&postdays=0&postorder=asc&start=0

ogolna dyskusja: urbanistyka vs. tworzenie przestrzeni miasta
          winvest.board.dk3.com/2/viewtopic.php?t=209
          ogolna dyskusja o szerkosci tras itd.:
          winvest.board.dk3.com/2/viewtopic.php?t=346
          • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 18:13
            Kazdy z Was- ty wykrzykniku takze- wie doskonale ze
            zrobiono nas w konia i ze to nie jest architektura tylko zwykly wiekszy market,
            zaprojektowany "na kolanie"

Nie ma to Kocie jak wyznawanie chorychteorii nieudacznika Mapa4...prawda?

Kto niby zrobił kogo w konia? Czy ktoś z władz miasta, czy inwestorów obiecywał
            na grunwaldzie wielkie, piękne centrum za setki mln euro? o budowie przejść
            podziemnych i ew kładek wiedzieli wszyscy, którzy znali planu BRW (ostatnio
            dołączone m.in na płytce CD o Wrocławiu do GW)...

Co więcej, w momencie kiedy okazało się, ze do przetargu stanęło ECHO i GTC
            można było niemal strzelać w ciemno, że wielkiej, gigantycznej inwestycji nie
            ma co się spodziewać. Obie firmy po prostu nie są wielkiego kalibru inwestorami
            bez wielkiego zaplecza finansowego...

Nie bedzie to też żaden większy market, i doskonale o tym wiesz Kocie, ale
            przecież musisz sobie dorobić jakąś teorię do negowania i krytykowania tego
            obiektu...a moze ty jesteś z LPR-u? :)

Nie oczekuj, że za takie pieniadze ktoś zaprojektuje "luksusy" czy nawet
            średniej klasy architekturę...owszem zdarzaja sie cuda, ale jak mówiłem na
            kilka dni przed ogłoszeniem ostatecznych wyników przetargu...ECHO buduje tak, a
            nie inaczej i fajerwerków nie am co się po nich spodziewać...
          • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 18:20
            Wro, młody człowieku ja już tyle razy powtarzałem, ze nie jestem URBANISTĄ,
            ARCHITEKTEM, nawet nie potrafię zaprojektować żadnego, najmniejszego obiektu,
            wiec nie udaję tu wielkiego znawcy i nie wymądrzam się, co to ja bym nie
            wymyślił... ROZUMIESZ WRO2015?

Z kolei Ty i Kot prawie non stop negujecie tu projekty innych, piszecie, że to
            jest gówno, posrane itp, obrażacie wiele osób, które maja na swoim koncie
            jakieś dokonania, wy do tej pory nie zaprojektowaliście nic, co by zostało
            potem zrealizowane (a moze się mylę?)

Wiec z niecierpliwoscią czekam na wizualizacje waszych projektów konkretnych
            obiektów, które krytykujecie. Nie interesują mnie jakies szare bryły z Twojego
            projektu wro2015. Chodzi mi o konkretne wizualizacje konkretnych obiektów.
            czekam na wasze projekty: obiketu na Grunwaldzkim i wszystkich tych obiektów,
            budynków, które krytykowaliście do tej pory (chyba 90% wszystkich do tej pory
            zrealizowanych od 1990 roku budynków we Wrocławiu)...

Czekam, czekam i nie mogę się doczekać. Na razie tylko potraficie krytykować i
            dawać wszystkim swoje niby super dobre rady...
            • Gość: slawek Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 18:34
              O co wy się kłócicie. Przecież jak to wybudują to zapewnie w niedługim czasie
              to odleci. A na start wszyscy są zaproszeni:))) (UFO)
              • Gość: ! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 19:16
                :)))))))) No i Sławek mnie rozbroił :)))) Szczerze :))))

Ale popatrzcie na to z innej strony - moze dzięki naszemu UFO, do pierwszego
                oficialnego kontaktu pomiędzy Ziemianami a przybyszami z kosmosu dojdzie
                właśnie w Polsce, we Wrocławiu, na pl Grunwaldzkim? :)

To by rozsławiło Wrocław na cały świat......bardziej niż 10 EXPO :) Tłumy
                turystów i zapisanie Wrocławia złotymi literami w historii Ziemi pewne na
                1000% :)

ps: No i PB pękł by z zazdrości :) Żartowałem :)
          • Gość: antoslaw Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 05.08.04, 20:17
            @wro2015

Twoje jak rowniez wielkie teoretyzowanie kota rozbawia mnie calkowicie...kim
            jestes, zeby miec zapedy na bycie naczelnym urbanista-architektem miasta? W tym
            wszystkim co opisujecie, zapominacie o bardzo waznej kwestii....rynkiem
            nieruchomosci rzadza prawa ekonomii i to one decyduja gdzie i w jakich
            ilosciach lokuje sie kapital. Ja tez marze, zeby Grunwald byl na poziomie
            Potzdammer Platz, ale jestem realista...nie zyjemy w stolicy jednego z
            najbogatszych panstw. Jesli Ty i kot chcecie byc "prawdziwymi" architektami, to
            mozecie relizowac swoje wizje, ale za wlasne pieniadze...I jeszcze jedno, jesli
            kiedykolwiek bedziecie mieli szanse na realiozownie sie w waszym zawodzie...
            • Gość: michal Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 195.205.108.* 05.08.04, 20:24
              Ktos juz tu kiedys powiedzial, dobra architektura nie kosztuje wcale wiecej niz
              slaba. Jak juz chca wydac tylko 300 mln zl na ten projekt, to niech im bedzie,
              ale na milosc boska, niech nie niszcza tego miejsca, to jest jedno z
              najwazniejszych miejsc we Wroclawiu, a tym badziewnym projektem zostanie
              zniszczone jeszcze bardziej niz zostal zniszczony pl. Dominikanski!
              • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 20:58
                Zapowiada się, ze będziemy mieć na forum dużą ilość linków do wizualizacji. Po
                Kocie i Wro2015 teraz czekamy jeszcze na propozycję i szczegółowe wizualizacje
                od Michała... :) Pokaż nam swoją propozycję, a my ją ocenimy Michale...
                • Gość: kotbehemot Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 21:01
                  Przeczytaj proszę post, ktory skierowałem bezposrednio do Ciebie. Michal po
                  prostu wygląda czasem poza nasz wrocławski kurnik i wie, co można zrobic lepiej.
                  Tobie takze radzę sie rozejrzec, albo chociaz przeglądnąc jaką metamorfoze
                  przezyli niektorzy forumowicze po polrocznym pobycie w Niemczech;)
                  • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 21:04
                    Może ty Kocie mieszkasz w kurniku, bo ja nie... Co ty sobie myślisz, że tylko
                    ty (czy Michał) jezdzisz/jeżdziłeś po Polsce, Europie?
                    • fredrus Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik 05.08.04, 21:33
                      Uwazam ze mieszkancy powinni miec wplyw na wyglad swojego miasta. Ostatecznie
                      to oni sa odbiorcami sztuki jaka jest/powinna byc architektura. A juz napewno
                      nalezaloby zasiegnac opini mieszkancow, co do takiego, a nie innego rozwiazania
                      urbanistycznego. Argumenty ,ze za 300 mil. zl. nie mozna miec architektury za
                      300 mil. euro, jest o tyle nie trafione, ze przeciez wysokosc wydanych
                      pieniedzy nie przesadza o takim czy innym ksztalcie projektowanego obiektu
                • Gość: michal Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 195.205.108.* 05.08.04, 21:18
                  Nie trzeba byc malarzem, zeby ocenic obrazy, nie trzeba byc rzezbiarzem, zeby
                  oceniac rzezby, nie trzeba byc muzykiem, aby oceniac muzyke. Z architektura
                  jest podobnie, nie musze byc architektem, zeby wiedziec co mi sie podoba, a co
                  jest wielka pomylka.
                  • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 21:22
                    To pokaż nam swoją kontrpropozycję...najlepiej w postaci wizualizacji...
                    • Gość: michal Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 195.205.108.* 05.08.04, 21:32
                      Powtorze jeszcze raz: nie jestem architektem! Posiadam tylko, rzadko spotykana
                      w naszym miescie ;), zdolnosc do oceny tego co widze wokol siebie. Kiedys tez
                      nie zwracalem na to uwagi. Ale po pewnym czasie, po zapoznaniu sie z
                      podstawowymi zalozeniami architektury i urbanistyki oraz zobaczeniu tego co
                      powstaje w innych miastach, po prostu stwierdzilem, ze to co proponuje sie
                      Wroclawiowi jest kompletna porazka! I nie pros mnie o wizualki, bo nie potrafie
                      tego robic, potrafie jedynie oceniac to co widze!
                      • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 21:42
                        Michale inni też potrafią oceniac to co widzą! Ludzie mają różne gusta, a z
                        gustami się nie dyskutuje. Tylko dlaczego niektórzy chcą na siłę przekonywać,
                        ze tylko oni mają dobry gust, a reszta po prostu wg nich tego gustu nie ma?
                        • Gość: kotbehemot Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 21:48
                          Dlatego ze tu absolutnie nie chodzi o gust tylko o pewne standardy. Nikt przy
                          zdrowych zmyslach, nawet jesli slucha discopolo nie powie, ze jest ono lepsza
                          muzyką od Bacha. Nikt przy zdrowych zmysłach nie powie, ze "Dzien
                          Niepodleglosci" jest lepszy od "Nakarmic Kruki" Saury- nawet jesli ktos lubi
                          takie filmy jak Armageddon czy Marsjanie Atakują, nie będzie na tyle bezczelny,
                          żeby porównac to do arcydzieł kina, bo podswiadomie juz wie, co jest dobre, a co
                          kiczowate. Niestety, w przypadku architektury część ludzi zapiera sie 10 nogami
                          i nie przyjmuje zadnych argumentów.

Mozemy Darku podyskutowac o architekturze- czy wolimy modernizm holenderski od
                          Niemieckiego i czy podoba nam sie to co robi Bofil (mnie sie np nie podoba;))-
                          natomiast trzymajmy sie pewnych standardow, bo niektoyrch rzeczy wogole nie
                          mozna nazwac architektura- tak samo jak reklamy proszku perwoll nie mozna
                          nazwac FILMEM.

No i jeszcze jedna sprawa- nikt na tym forum na razie nie napisał ze podoba mu
                          sie ten kosmolot więc nie wiem z czyim ja gustem wogóle polemizuję?
                          • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 22:01
                            Widzisz Kocie standardy zabijają inwencję :( Najgorsze co moze być w
                            architekturze to monotonność zabudowy związana ze standardami. gdyby się
                            trzymać wiecznie standardów, to nadal jeżdzilibyśmy samochodami z lat 50-tych ,
                            a w niektórych miastach wschodniej Polski nadal budowanoby wiejskie, drewniane
                            chatki, kryte słomą :)

Nie pogadamy/pogadalibyśmy sobie na temat architektury czy urbanistyki, bo ja
                            się an tym nie znam... Oceniam obiekt na zasadzie: PODOBA MI SIĘ, NIE PODOBA,
                            ŚREDNIO MI SIĘ PODOBA, SUPER :)
                            Mozemy za to w każdej chwili porozmawiać o inwestycjach i wszystkim z tym
                            związanym :) Jeżeli to cię interesuje i coś nieco rozumiesz w tych tematach....

pozdrawiam.
                          • Gość: michal Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 195.205.108.* 05.08.04, 22:02
                            Wyjales mi to z ust kociebehemocie. Od siebie dodam jeszcze, ze nie dyskutujemy
                            tu o detalach architektonicznych tego co tam ma byc. Czy elewacja bedzie miala
                            kolor pomaranczowy, rozowy, czy tez zolty, czy bedzie tynk, czy kamien, bo
                            tylko w tej kwesti mozemy dyskutowac o gustach. Rozmawiamy o pewnych
                            zalozeniach urbanistycznych, ktore musza wystapic w tym projekcie, aby nie
                            spieprzyc tego miejsca, a z tego co wczoraj na spotakniu zobaczylismy, widac,
                            ze projekt bedzie jedna wielka kicha. I tu nie chodzi, ze mam inny gust od
                            Twojego, to nie ma nic do rzeczy!
                            • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 22:13
                              Spieprzyć wg kogo? Wg waszych kryteriów albo tego co stoi w wielce naukowych
                              książkach? Róbny wszystko wg takich samych schematów, a będzie klonów od
                              zatrzęsienia. Komuna nie nauczyła Cię, jak wychodzi się na schematach...w tym w
                              budownictwie, urbanistyce?
                              • Gość: kotbehemot Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 22:16
                                Spokojnie:) Wpadles juz chyba w amok, moze ze zmeczenia:) Jak widzisz wszyscy
                                (?), ktorzy byli wczoraj na spotkaniu i widzieli ten projekt sa identycznego
                                zdania i stawia sie jutro na spotkaniu (z czego sie bardzo ciesze i wszystkim
                                dziekuje!). Na spotkaniu pogadamy chwilke, porozdajemy ulotki i moze wreszcie
                                doprowadzimy do bardziej publicznej dyskusji o architekturze niz tylko na forum:)

pozdrawiam, nie piekl sie tak.
                                • Gość: ! .......................POMYSŁ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:02
                                  Kocie - ależ ja też jestem za dyskusją, otwartą, ogólnomiejską dyskusją. Tylko
                                  robioną z głową i nagłośnioną, zeby to nie była dyskusja kilku nic nie
                                  mogących...tylko dyskusja z osobami mogącymi wiele...

Może pomysł takiej OTWARTEJ DYSKUSJI O ARCHITEKTURZE I ROZWOJU WROCŁAWIA
                                  podjełaby na swoich łamach GAZETA WYBORCZA (Pan redaktor Miskiewicz pewnie
                                  śledzi nasze forum codziennie - takie mam przeczucie...)?

Temat na wiele miesiecy, na cały olbrzymi cykl w Gazecie Wyborczej...

Skoro wrocławska Wyborcza mogła zrobić spotkanie i dyskusję o inwestycjach z
                                  dolnośląskimi inwestorami to moze zrobić taka dyskusję o ARCHITEKTURZE i jej
                                  kierunkach i wizji Wrocławia na następone lata?

CO WY NA TO?
                                  • Gość: ! Re: .......................POMYSŁ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:04
                                    Kocie - ależ ja też jestem za dyskusją, otwartą, ogólnomiejską dyskusją. Tylko
                                    robioną z głową i nagłośnioną, zeby to nie była dyskusja kilku nic nie
                                    mogących...tylko dyskusja z osobami mogącymi wiele...

Może pomysł takiej OTWARTEJ DYSKUSJI O ARCHITEKTURZE I ROZWOJU WROCŁAWIA
                                    podjełaby na swoich łamach GAZETA WYBORCZA (Pan redaktor Miskiewicz pewnie
                                    śledzi nasze forum codziennie - takie mam przeczucie...)?

Temat na wiele miesiecy, na cały olbrzymi cykl w Gazecie Wyborczej...

Skoro wrocławska Wyborcza mogła zrobić spotkanie i dyskusję o inwestycjach z
                                    dolnośląskimi inwestorami to moze zrobić taka dyskusję o ARCHITEKTURZE i jej
                                    kierunkach i wizji Wrocławia na następone lata?

CO WY NA TO?
    • es_wu o co tu chodzi??? 05.08.04, 21:27
      Ok, więc jest tak:

Kotbehemot chce zrobić mała demonstrację w celu zwrócenia uwagi na problem
      architektury w mieście, tak? Chyba się nie mylę. Nie chce nic oprotestowywać,
      nie chce blokować inwestycji, chce tylko żeby ludzie zaczęli o tym myśleć. I
      nagle zaczyna się wielka awantura, że kot nic nie zaproponował tylko neguje
      projekty innych. Sorry panowie, ale kot zrobił rzecz, której nikt inny z tego
      forum się nie podjął: chce coś naprawdę zmienić. I ma na to szansę, bo zaczął
      działać i robić coś więcej niż tylko pisanie na forum. Sorry, ale to on i
      jeszcze paru innych kolegów ze spotkania w środę przyjdzie na tą manifestację a
      nie Wy. To oni coś robią a nie Wy. Taka jest prawda. A część osób chce z
      nieznanych mi przyczyn pomysły kota i jego działalność uwalić w zarodku.
      Niedobrze mi się robi jak czytam takie posty. Możecie się z kotem nie zgadzać -
      wasze prawo, ale nie odbierajcie mu prawa do wyrażania własnych opinii. Po 1989
      to jest na szczęście dozwolone.

I jescze jedno. Chyba nie ma kogoś, kto by powiedział że architektury we Wrocku
      nie da się ulepszyć bo jest taka wspaniała. Ją da się i można ulepszyć. I na
      razie jedynymi osobami, które zdecydowały się robić cokolwiek w tym kierunku
      jest kot i inni koledzy ze spotkania. Całą resztę prosiłbym o nie
      przeszkadzanie. Metoda Kota może Wam się to nie podobać, ok Wasze prawo. Tylko
      zaproponujcie lepszą. I proszę nie podcinajcie skrzydeł tym, którzy chcą coś
      zrobić. Ok?

Pozdrawiam serdecznie,
      SW

• Gość: ! Re: o co tu chodzi??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 21:56
        A co takiego Kot i ta grupka zrobili do tej pory, oprócz narzekania, jechania
        po projektach innych, wciskaniu na siłę własnych propozycji? Wro2015 pomijam,
        bo on oprócz swej wszechwiedzy i udawania jedynego słusznego używa jeszcze
        bardzo rynsztokowego języka, co człowiekowi na jako takim poziomie nie
        przystoi :(

Kot i ta pewna grupka żyje w nierzeczywistym świecie, oderwanym od brutalnej
        rzeczywistości...

Dlaczego ta niewielka grupka chce narzucić swoje pomysły wszytskim dookoła?
        Chcecie realizować swoje pomysły. Ok...ale róbcie to za własne pieniadze, a nie
        kosztem innych... Jestem pewien, że Kotkowi i Wro2015 będzie bardzo ciężko
        znależć pracę jako architekt, urbanista. Nie tylko zresztą we Wrocławiu, czy
        Polsce...

Es_Wu znasz mnie, że wiesz czy ja coś robię czy nie? Znasz wszystkich piszących
        na tym forum?

Nikt nie odbiera Kotkowi prawa do jego własnego zdania, jego pomysłów ale takie
        na siłę wciskanie wszystkim, ze jego pomysły są ok, a wszystko inne jest do
        d***, pisanie na forum o "gównie" na Grunwaldzkim, o "gównach" w innych
        miejscach jest po prostu z jego strony zwykłym KRYTYKOWANIEM...tym bardziej, ze
        oprócz krytykowania innych, sam nie potrafił lub nie chce pokazać swoich
        projektów poszczególnych obiektów...

Es_Wu wszystko można ulepszyć i powiedzieć, że można zrobić lepiej...no prawie
        wszystko. Tylko trzeba to konkretnie pokazać, a nie pisać i krytykować dla
        krytykowania :(

A najgorsze, że w swojej niemocy i bezsilności wro2015 ale niestety ostatnio
        także i Kot potrafią tylko obrażać innych, ich realizacje, obrażać architektów,
        nieraz inwestorów...

Czy to jest poważne? Takie obrzucanie błotem innych? Wiem, wiem...to takie
        polskie :(
        • es_wu Re: o co tu chodzi??? 05.08.04, 22:09
          Gość portalu: ! napisał(a):

> A co takiego Kot i ta grupka zrobili do tej pory, oprócz narzekania, jechania
          > po projektach innych, wciskaniu na siłę własnych propozycji?
          >

No właśnie coś próbują zrobić - zacząć "oficjalną" dyskusję na ten temat.

>
          > Kot i ta pewna grupka żyje w nierzeczywistym świecie, oderwanym od brutalnej
          > rzeczywistości...
          >
          Ej zarzucasz im (nam?) idealizm? No i co w tym złego? Bez idealistów ten świat
          byłby nudny :-)

>
          > Dlaczego ta niewielka grupka chce narzucić swoje pomysły wszytskim dookoła?
          > Chcecie realizować swoje pomysły. Ok...ale róbcie to za własne pieniadze, a nie
          > kosztem innych...
          >

To samo mógłbym napisać o BRW....

>
          > Es_Wu znasz mnie, że wiesz czy ja coś robię czy nie? Znasz wszystkich piszących
          > na tym forum?
          >
          Wszystkich nie, ale znam kota, lubie go i szanuję i wiem, że chce coś zdziałać i
          coś robi. Podobnie wro. A o Tobie nie wiem nic... Choć też Cię szanuję.

>
          > A najgorsze, że w swojej niemocy i bezsilności wro2015 ale niestety ostatnio
          > także i Kot potrafią tylko obrażać innych, ich realizacje, obrażać architektów,
          > nieraz inwestorów...
          >
          > Czy to jest poważne? Takie obrzucanie błotem innych? Wiem, wiem...to takie
          > polskie :(
          >

Nie to nie jest poważne. I przykro mi, że się ludzie obrzucają błotem. To może
          umówmy się, że po prostu będziemy się nawzajem szanować i nie będziemy negować
          prawa innych do posiadania własnego zdania, ok? Ale żeby to obowiązywało obydwie
          strony, bo sorry, ale Ty także jeździsz po kocie równo....

Pozdrawiam,
          SW

• Gość: ! Re: o co tu chodzi??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 22:27
            es_wu napisał:

> Gość portalu: ! napisał(a):
            >
            > > A co takiego Kot i ta grupka zrobili do tej pory, oprócz narzekania, jech
            > ania
            > > po projektach innych, wciskaniu na siłę własnych propozycji?
            > >
            >
            > No właśnie coś próbują zrobić - zacząć "oficjalną" dyskusję na ten temat.

=================
            W nieco dziwny sposób...w ten sposób nikogo poważnego (inwestorzy, władze
            miejskie, BRW itd) nie zachęcą do OTWARTEJ, WIELKIEJ DYSKUSJI NA TEN TEMAT... I
            jeszcze to okreslenie "gówno" w temacie wątku :(
            ================
            >
            > >
            > > Kot i ta pewna grupka żyje w nierzeczywistym świecie, oderwanym od brutal
            > nej
            > > rzeczywistości...
            > >
            > Ej zarzucasz im (nam?) idealizm? No i co w tym złego? Bez idealistów ten świat
            > byłby nudny :-

===================
            Wyidealizowanie nie jest dobrą rzeczą. Przesłania oczy, zakłada klapki na
            rzeczywistość...
            ===================

>
            > >
            > > Dlaczego ta niewielka grupka chce narzucić swoje pomysły wszytskim dookoł
            > a?
            > > Chcecie realizować swoje pomysły. Ok...ale róbcie to za własne pieniadze,
            > a nie
            > > kosztem innych...
            > >
            >

> To samo mógłbym napisać o BRW....

================
            Zgadza sie dotyczy to takze BRW...Kot np cały czaskieruje swoje zarzuty wobec
            ECHA - inwestora tego obiektu, a jego kształt i funkcje zostały w dużej mierze
            narzucone przez BRW i MIASTO! Pomysł kładek to nie pomysł ECHA, tylko BRW!
            ================

>
            > >
            > > Es_Wu znasz mnie, że wiesz czy ja coś robię czy nie? Znasz wszystkich pis
            > zących
            > > na tym forum?
            > >
            > Wszystkich nie, ale znam kota, lubie go i szanuję i wiem, że chce coś
            zdziałać
            > i
            > coś robi. Podobnie wro. A o Tobie nie wiem nic... Choć też Cię szanuję.

==============

Dziękuję za szacunek. jednak widzisz nie znasz mnie, nie znasz dziesiatek
            innych osób z tego forum, więc nie pisz w ciemno, że nic nie robimy w jakimś
            zakresie, w jakiejś sprawie...

=================
            >
            > >
            > > A najgorsze, że w swojej niemocy i bezsilności wro2015 ale niestety ostat
            > nio
            > > także i Kot potrafią tylko obrażać innych, ich realizacje, obrażać archit
            > ektów,
            > > nieraz inwestorów...
            > >
            > > Czy to jest poważne? Takie obrzucanie błotem innych? Wiem, wiem...to taki
            > e
            > > polskie :(
            > >
            >
            > Nie to nie jest poważne. I przykro mi, że się ludzie obrzucają błotem. To może
            > umówmy się, że po prostu będziemy się nawzajem szanować i nie będziemy negować
            > prawa innych do posiadania własnego zdania, ok? Ale żeby to obowiązywało
            obydwi
            > e
            > strony, bo sorry, ale Ty także jeździsz po kocie równo....
            >
            > Pozdrawiam,
            > SW
            >

Es_Wu znasz takie powiedzenie: KTO MIECZEM WOJUJE TEN OD MIECZA GINIE ? :)

Ja nawet nie mam okazji by pojechać po Kocie, bo nigdy nie przedstawił tu
            żadnej wizualki projektu własnego autorstwa, wiec nie mam po czym jechać i go
            krytykować lub chwalić za pomysły. Ganię go tylko za narzucanie innym na siłę
            swoich pomysłów i krytykowanie niemal wszystkich innych pomysłów arch, inwest
            itd... Za wmawianie wszystkim dookoła co jest dobre, a co złe... ZARAZ MI SIĘ
            PRZYPOMINAJĄ CZASY KOMUNY I CZERWONYCH ROBACZKÓW :( Oni też wiedzieli co jest
            ponoć dobre dla wszystkich i narzucali wszystkim swój jedyny słuszny
            pogląd/poglądy :(

Pozdrawiam.
            • Gość: kotbehemot Re: o co tu chodzi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 22:32
              > =================
              > W nieco dziwny sposób...w ten sposób nikogo poważnego (inwestorzy, władze
              > miejskie, BRW itd) nie zachęcą do OTWARTEJ, WIELKIEJ DYSKUSJI NA TEN TEMAT... I
              >
              > jeszcze to okreslenie "gówno" w temacie wątku :(
              > ================

zebys sie nie zdziwil;) Ostatnio udalo sie nam razem z es_wu i rafisem wywoilac
              tak duza burze i dyskusje ze miasto az zaczelo remontowac kamienice. Zauwaz ze
              przed naszą akcją nikt w tymmiescie nie interesował sie tym, czy cos bedzie
              wogole kiedys remontowane, a teraz nie tyle ze co 2 tygodnie pojawiaja sie o tym
              kolejne teksty w gazetach, to jeszcze miasto panicznie szuka nowych rozwiazan i
              drog, zeby remontowac kamienice. Pamietaj, ze jesli ludziom na czyms nie zalezy,
              to władza nie kiwnie palcem. Dlatego chciałbym choc troszke pokazac, ze ludziom
              zalezy na dobrej architekturze w miescie. I niczego nie bede przeciez zarzucał,
              ale jedynie zachęcał do dyskusji.

reszty nie komentuje bo nie ma sensu.
              • Gość: ! Re: o co tu chodzi??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 00:09
                Program remontu kamienic i rewitalizacji całych kwartałów (Przedmieście
                Oławskie) powstał jeszcze za czasów Zdroja, tylko do tej pory były pilniejsze
                wydatki i nie byliśmy jeszcze w UE...
        • Gość: $ Re: o co tu chodzi??? IP: *.rozanka.wroc.pl 05.08.04, 22:31
          Z jednej strony na pewno nie ma co płoszyć inwestora który stanął do przetargu
          ogłoszonego przez miasto,spełnił wszystkie warunki,dał dobrą cenę,wygrał i
          nawet nie można mieć pretensji że projektuje pod swoje potrzeby bo to jest
          oczywiste ale z drugiej strony niekoniecznie trzeba sobie dawać wcisnąć każdy
          kit byleby był.Jeżeli w ogóle taki protest to właśnie teraz kiedy projekt jest
          we wstępnej fazie i jeszcze coś tam mogą poprawić za dwa miesiące będzie po
          herbacie.
          • Gość: kotbehemot Re: o co tu chodzi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 22:33
            Oczywiscie. To nie wina ECHO, ze projekt tak wyglada- to jest po prostu to, na
            co miasto pozwolilo:)
          • Gość: ! Re: o co tu chodzi??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 22:35
            Ale miasto zatwierdziło to UFO! Więc nie narzekajcie na ECHO i projektantów
            tego obiektu tylko na to jury, które wybrało ten projekt, zaakceptowało go!

SWOJE PROPOZYCJE TRZEBA BYŁO ZGŁASZAĆ ZNACZNIE WCZEŚNIEJ...
            • Gość: kotbehemot Re: o co tu chodzi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 22:39
              Oczywiscie, w sprawie Grunwaldzkiego to juz jest musztarda po obiedzie. Obiekt
              powstanie tak czy owak. Natomiast teraz (kiedy jeszcze panuje duze poruszenie z
              powodu tej budowy) jest dobry moment na rozpoczecie dyskusji- aby taka sytuacja
              nie powtorzyla sie w przyszlosci. Mamy jeszcze do zabudowania Pilsudskiego, CP,
              plac Spoleczny, Trase W-Z (w przyszlosci), Wyspy z Kepa Mieszczanska na czele,
              ZNTK itp. Teraz jest najlepszy czas, zeby zaczac jakakolwiek dyskusje.
              Na ECHO ani UFO juz nie bede nic zlego pisac bo to juz after birds;)
              • Gość: ! Re: o co tu chodzi??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 22:56
                > Mamy jeszcze do zabudowania Pilsudskiego

Kocie módl się, żeby do przetargu na narożną działkę na skrzyż Piłsudskiego i
                Świdnickiej (teraz jest tam parczek) stanęli ci Belgowie, o których kiedys
                pisałem na Forum. I żeby taki przetarg wygrali. Widziałem ich obiekty w Belgii,
                Holandii i Szwajcarii. Pierwsza klasa, nawet Tobie powinny ich projekty
                przypaść do gustu. Projektuje dla nich kilku belgijskich, młodych architektów z
                bardzo świetnymi pomysłami i wieloma innowacjami...

• Gość: kotbehemot Re: o co tu chodzi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:07
                  Osobiscie uwazam ze architektura Holenderska jest najlepsza na swiecie;) a do
                  tego dodajmy ze urbanistycznie ta dzialka jest juz niespieprzalna;)

Juz dawno pisalem ze najbardziej ze wszystkich inwestycji czekam na zabudowanie
                  Pilsudskiego.
                  • Gość: ! Re: o co tu chodzi??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:24
                    A ja jeszcze na całkowite zagospodarowanie nowymi obiektami całej Swobodnej, po
                    obu jej stronach,, a zwłaszcza od str ESTAKADY KOLEJOWEJ...
                    • Gość: kotbehemot Re: o co tu chodzi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:26
                      Tak, to moze byc bardzo interesujace, bo sama estakada jest niesamowicie
                      wielkomiejskim obiektem. Ja jednak czekam BARDZIEJ na zagospodarowanie miasta na
                      polnoc od estakady- popierwsze dlatego, ze juz teraz jest tam fajna gesta
                      tkanka miejska i jest mozliwe, ze powstanie nam tam fajne miasto:-) Po drugie-
                      ostakada jest otwarta na miasto wlasnie od polnocy:-)
        • Gość: erni Re: o co tu chodzi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:20
          >Kot i ta pewna grupka żyje w nierzeczywistym świecie, oderwanym od brutalnej
          >rzeczywistości...

Uwarzasz ze ja zyje w nierzeczywistym swiecie??? Przyjdz jutro to pogadamy. Kto
          tu zyje w nierzeczywistym swiecie.
      • fredrus Re: o co tu chodzi??? 05.08.04, 22:13
        --------------------------------------------------------------------------------
        Coz zlego jest w tym, ze ktos chce zwrocic uwage wladzom miasta, ze mieszkancy
        interesuja sie jego rozwojem?
        Uwazam ze mieszkancy powinni miec wplyw na wyglad swojego miasta. Ostatecznie
        to oni sa odbiorcami sztuki jaka jest/powinna byc architektura. A juz napewno
        nalezaloby zasiegnac opini mieszkancow, co do takiego, a nie innego rozwiazania
        urbanistycznego. Argumenty ,ze za 300 mil. zl. nie mozna miec architektury za

• Gość: ! Re: o co tu chodzi??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 22:29
          Witam Fredrusa. Każdy miał szansę zgłosić swoje zastrzeżenie do MPZP tego
          terenu i innych oraz miał do wgladu szczegółowe plany zagosp. Trzeba wtedy było
          być aktywnym... Albo słąć swoje propozycje na wygląd i zagosp tej działki na
          pół roku przed ogłoszeniem przetargu. A teraz to sobie można iść na piwo, a nie
          wtrącać się w czyjeś plany...
        • Gość: ! Re: o co tu chodzi??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 22:32
          Argumenty ,ze za 300 mil. zl. nie mozna miec architektury za

No to mało wiesz. Zwłaszcza jeżeli chodzi o funkcje takiego obiektu, użyte
          materiały do wykończenia, przeznaczenie powierzchni i w końcu na kształt i
          wielkość obiketu (brak wyrażnej dominaty przykładowo)...
          • fredrus Re: o co tu chodzi??? 05.08.04, 22:43

> Argumenty ,ze za 300 mil. zl. nie mozna miec architektury za
            > 300 mil. euro, jest o tyle nie trafione, ze przeciez wysokosc wydanych
            > pieniedzy nie przesadza o takim czy innym ksztalcie projektowanego obiektu
            >
            >
            >
            >
            > No to mało wiesz. Zwłaszcza jeżeli chodzi o funkcje takiego obiektu, użyte
            > materiały do wykończenia, przeznaczenie powierzchni i w końcu na kształt i
            > wielkość obiketu (brak wyrażnej dominaty przykładowo)...

Bog mi swiadkiem, ze wiedzialem ze taka bedzie twoja odpowiedz. Ale nie o to mi
            chodzilo.
            Poprostu chodzi mi o to: Czy za te pieniadze mozna tylko i wylacznie zbudowac
            obiekt o takim konkretnie ksztalcie jaki zostal zaprezentowany na wizualce ?
            • Gość: ! Re: o co tu chodzi??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:26
              Myślę, że na małą piramidę (przykład) też by starczyło :)

A na poważnie... Chodzi w głównej mierze o to co w danym obiekcie ma powstać,
              od tego w duzej mierze uzależniona jest wysokość, wielkość i kształt danego
              obiektu...
              • Gość: Rafis Słowo :) IP: 213.199.196.* 06.08.04, 00:18
                Kicz to czy tylko galeria

Piątek, 6 sierpnia 2004r.

Dziś o godzinie 11 na pl. Grunwaldzkim Jakub Kośmiński, student Politechniki z
                kolegami, będzie domagał się... "dobrej architektury we Wrocławiu". - Nie
                protestujemy przeciwko inwestycjom, nie faworyzujemy konkretnych projektów,
                która się nam podobają. Chcemy wymusić dyskusję, która zostanie usłyszana przez
                władze - wyjaśnia

Bezpośrednim powodem zorganizowania marszu pod hasłem "żądamy dobrej
                architektury" jest rozstrzygnięcie przetargu na sprzedaż 2,8 hektara gruntu
                przy pl. Grunwaldzkim - między Dwudziestolatką a tzw. Manhattanem.

Przetarg wygrała kielecka firma Echo, która zapłaciła za grunt 45 mln zł. Teraz
                musi do końca 2006 roku wybudować tam czterokondygnacyjny obiekt. - Wygląd tej
                budowli, jaki został zaprezentowany w mediach, bardziej przypomina jarmark, niż
                wizytówkę centrum miasta - mówi Jakub Kośmiński.

Studenci podkreślają, że nie zamierzają przeszkadzać w budowie "Galerii Echo -
                Plac Grunwaldzki" jak roboczo nazywa się nowy obiekt.

- Spotykamy się przy przyszłym Rondzie Regana, aby zaprotestować przeciwko złej
                architekturze we Wrocławiu. Jesteśmy jedynie grupą ludzi, której zależy na
                dobrej architekturze - dodaje Maciej, student Uniwersytetu.

Dobre do Damaszku

Co studenci zarzucają przedstawionej wizualizacji? - Kładki będą zasłaniać osie
                widokowe, a są zupełnie niepotrzebne, bo przechodzą nad mało ruchliwymi
                ulicami. Potrzebna jest większa liczba wejść, bo trzy na tak duży budynek to po
                prostu za mało - tłumaczą.

Wrocławscy architekci nie chcą komentować propozycji kieleckiej firmy. - To
                jest po prostu nieeleganckie - twierdzi Wojciech Jarząbek, architekt, który
                zaprojektował m.in Solpol.

Jednak architekci spoza Wrocławia nie mają takich obiekcji.

- Prezentowane rozwinięcia fasad budynku Galerii są schematem, który mógłby
                stanąć gdziekolwiek, na przedmieściach Warszawy, Białegostoku, Damaszku, czy w
                przysłowiowym Kłaju. Nie powinien natomiast być proponowany w centralnej części
                Wrocławia - twierdzi Stefan Kiryłowicz, jeden z najlepszych architektów w
                Polsce, autor projektu biurowca PLL Lot, czy ratusza w Wilanowie.

Ale także urzędnicy przyznają, że to co zobaczyli wymaga dużo pracy.

- Mieliśmy wiele uwag głównie do wyglądu elewacji, które przekazaliśmy
                inwestorowi. Dotyczyły one m.in tego, żeby do każdego sklepu dało się wejść nie
                tylko ze środka, ale także z ulicy - mówi Tomasz Ossowicz, dyrektor Biuro
                Rozwoju Wrocławia.

Urzędnicy dodają, że to dopiero początek prac nad wyglądem tej galerii.-
                Przetarg to dopiero początek drogi. Prace nad wyglądem galerii to proces twórcy
                a nie administracyjny i pośrednio będziemy mieli wpływ na ostateczny kształt
                tego budynku, bo projekt budowlany będzie musiał zaakceptować Architekt Miasta -
                uspokaja Marcin Garcarz, rzecznik prezydenta. - To wspaniale, że wrocławianie
                tak jak my troszczą się o klimat placu Grunwaldzkiego. Oznacza to, że wszyscy
                żyjemy naszym miastem i podobnie jak nam zależy im na tym, aby stanął tam
                obiekt nie tylko funkcjonalny ale i odpowiedni dla tego miejsca.

Studenci chcą czegoś więcej, niż tylko zabezpieczenia przed budową kiczu na pl.
                Grunwaldzkim. - We Wrocławiu trzeba wprowadzić zwyczaj organizowania konkursów
                architektonicznych na najważniejsze budynki w mieście. Dzięki takiemu
                rozwiązaniu zrealizowane zostaną tylko najlepsze pomysły - uważa Kamil
                Dawidowicz z Politechniki.

Ten pomysł bardzo podoba się architektom.

- Jest to nieodzowny warunek, aby zapewnić kontrolę nad przestrzenią publiczną
                i wysoką jakość architektury - mówi Zbigniew Maćków, architekt, który m.in.
                wygrał konkurs na projekt nowy budynek Wydziału Prawa.

Jednak urzędnicy twierdzą, że tego zrobić nie mogą.

- Konkursy architektoniczne są dobrym pomysłem jeśli są związane z inwestycjami
                publicznymi takimi jak ratusz czy biblioteka uniwersytecka. Natomiast nie
                sprawdzają sie w przypadku inwestycji prywatnych ponieważ w ich wyniku mogą
                powstać wielkie dzieła architektoniczne, których nikt nie będzie chciał
                zrealizować - ripostuje Marcin Garcarz.

Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                • Gość: ! Re: Słowo :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 00:28
                  Ale także urzędnicy przyznają, że to co zobaczyli wymaga dużo pracy.

Rozwoju Wrocławia.

tego budynku, bo projekt budowlany będzie musiał zaakceptować Architekt Miasta -

===============

Czyli potwierdza się to wszystko, co razem z Rafisem próbujemy wam cały czas
                  powiedzieć, a czego nie niektórzy z was nie chcą zrozumieć :(

================

>
                  > - Konkursy architektoniczne są dobrym pomysłem jeśli są związane z
                  inwestycjami
                  >
                  > publicznymi takimi jak ratusz czy biblioteka uniwersytecka. Natomiast nie
                  > sprawdzają sie w przypadku inwestycji prywatnych ponieważ w ich wyniku mogą
                  > powstać wielkie dzieła architektoniczne, których nikt nie będzie chciał
                  > zrealizować - ripostuje Marcin Garcarz.
                  >
                  =================

O tym też wam pisaliśmy, a wy cały czas swoje. Ile to już pięknych projektów
                  architektonicznych z różnych konkursów pozostało jedynie na kartkach papieru,
                  płytach cd i ze względu na wysokie koszty i brak zainteresowania inwestorów
                  ich zrealizowaniem nigdy NIE ZOSTAŁY ZREALIZOWANE? Dziesiątki w samym
                  Wrocławiu...

• hen Re: Słowo :) 06.08.04, 12:25
                  > uspokaja Marcin Garcarz, rzecznik prezydenta. - To wspaniale, że wrocławianie
                  > tak jak my troszczą się o klimat placu Grunwaldzkiego. Oznacza to, że wszyscy
                  > żyjemy naszym miastem...

Brrr.
                  Urzędnik doznał olśnienia.
    • Gość: michal Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 195.205.108.* 06.08.04, 12:13
      Oj dzialo sie dzisiaj, niech zaluje ten kogo nie bylo.
      • Gość: wojtek Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 06.08.04, 12:37
        Ale czemu tak krotko - nie zdazylem :((
      • martouf Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik 06.08.04, 12:39
        No działo się, działo! Zadyma na całego, transparenty, dwie telewizje, prasa,
        radio ;) Zresztą zobaczycie dzisiaj w TV, próbowałem robić za tłum.

W każdym razie na pewno została zwrócona uwaga na problem powstającej nowej
        architektury Wrocławia, będzie w TV, radiu.. Ech gdyby we wczesnym PRL-u tak
        zaprotestować przeciwko np. "kamieniczkom" na pl. Nowy Targ :)))
        • Gość: erni SUKCES MEDIALNY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 12:48
          Oglądajcie wieczorne Fakty, TEDE.- Kot nową gwiazdą telewizji ! :))
      • Gość: ak Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 06.08.04, 12:48
        Miałem sporo watpliwości co do tej akcji(w końcu nie ma jeszcze projektu tego
        czegoś)ale teraz widze że to miało sens-zwróciliście uwagę na to że
        nowopowstajaca architekrtura , szczególnie w takich miejscach jak Grunwald
        powinna mieć pewna jakość, rozpoczęla się dyskusja nie tylko na tym forum,
        pewnie teraza władze miasta będa troche staranniej monitowac inwestora, a może
        i on sam sie bardziej postara(oby!).Pozdr.
        • Gość: Rafis Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 213.199.196.* 06.08.04, 12:59
          Gość portalu: ak napisał(a):

> Miałem sporo watpliwości co do tej akcji(w końcu nie ma jeszcze projektu tego
          > czegoś)ale teraz widze że to miało sens-zwróciliście uwagę na to że
          > nowopowstajaca architekrtura , szczególnie w takich miejscach jak Grunwald
          > powinna mieć pewna jakość, rozpoczęla się dyskusja nie tylko na tym forum,
          > pewnie teraza władze miasta będa troche staranniej monitowac inwestora, a
          może
          > i on sam sie bardziej postara(oby!).Pozdr

Mam podobne odczucia ale na koncowa ocene poczekam do wieczora kiedy zobacze co
          kot tam mówił :)
          • Gość: michal Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 195.205.108.* 06.08.04, 13:47
            Kot byl w radio, w telewizji beda ja.
            • Gość: erni Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:02
              >Kot byl w radio, w telewizji beda ja.

Aha. ja bede moze na zdjeciach jakis :)))
              Kiedy mozemy sie spodziewac artykolow?
              • Gość: michal Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 195.205.108.* 06.08.04, 14:15
                W slowie na pewno bedzie cos jutro i w poniedzialek. I prawdopodobnie jutro w
                wyborczej.
                • Gość: erni Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:26
                  Juz w dzisiejszej wroclawskiej jest wielki artykul Knapika :)
            • Gość: Rafis Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 213.199.196.* 06.08.04, 14:41
              Gość portalu: michal napisał(a):

> Kot byl w radio, w telewizji beda ja.

Tak wiec mam nadzieje ze to była rozsądna wyważona wypowiedz :)
              bez kupc, g.... itp.
              • Gość: michal Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 195.205.108.* 06.08.04, 16:16
                Spokojnie, zadnych niecenzuralnych slow nie bylo. Ale zobaczymy jeszcze co z
                mojej dosc dlugiej wypowiedzi pokaza, bo po tym co puscili w radiu, to mysle,
                ze wybiora najostrzejsze moementy mojej wypowiedzi.
                • Gość: Rafis Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 213.199.196.* 06.08.04, 16:19
                  Gość portalu: michal napisał(a):

> Spokojnie, zadnych niecenzuralnych slow nie bylo. Ale zobaczymy jeszcze co z
                  > mojej dosc dlugiej wypowiedzi pokaza, bo po tym co puscili w radiu, to mysle,
                  > ze wybiora najostrzejsze moementy mojej wypowiedzi.

czyli jakie?
                  • Gość: michal Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 195.205.108.* 06.08.04, 16:24
                    ogladnij tede i tvp3 to zobaczysz.
                • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 16:24
                  Michał widzisz, wszelkie ostre wypowiedzi i jechanie po innych (inwestorach,
                  UM, BRW, projektantach) tylko może zle wpłynąć na ten cały POMYSŁ DYSKUSJI...
                  Narobicie sobie jedynie wrogów wśród "MOGĄCYCH" i nic więcej... A temat umże
                  śmiercią naturalną. Tu chodzi o szeroką DYSKUSJĘ, cały cykl dyskusyjny w np
                  prasie (bez robienia takich "numerów" jak dzisiaj z tym KONFLIKTEM i
                  manipulacją), bo taka pojedyńcza MANIFESTACJA jaka dziś urządziliście zostanie
                  bardzo szybko zapomniana, zwłaszcza, ze odbyła sie w czasie wakacji...

Acha i pamiętajcie, że nigdy nie mozecie być do końca pewni kto czytuje wasze
                  wypowiedzi na tym forum... A uwieżcie mi, że.........zagladaja tu osoby,
                  których nigdy byście się nie spodziewali :)
                  • Gość: michal Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: 195.205.108.* 06.08.04, 16:27
                    Ogladnij i posluchaj to co powiedzialem, a potem dopiero zacznij to komentowac.
                    BO jak narazie ta dyskusja nie ma zadnego sensu.
                    • Gość: ! Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 18:42
                      Co i gdzie mam oglądnąc i posłuchać Michale?
            • Gość: kotbehemot Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:54
              michal, napisz do mnie na kotbehemot@interia.pl chcialbym Ci napisac cos na priv
              ale nie moge znalezc Twojego adresu.
              • Gość: ! Słowo" albo Wy sami ZNISZCZYLIŚCIE pomysł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 15:24
                Akurat przed chwilą wpadło mi w ręce "papierowe" (nie internetowe)
                wydanie "Słowa Polskiegp - Gazety Wrocławskiej"

I CO WIDZĘ: Nagłówek artykułu brzmi:

KONFLIKT WOKÓŁ PROJEKTU GALERII NA PL GRUNWALDZKIM

I co, wyszło, ze ten wasz protest, marsz czy jak to chcecie nazwać, jest
                spowodowany KONFLIKTEM (wymyślonym przez Was, bo taki konflikt w rzeczywistości
                nie istniał i nie istnieje) wokół wstępnego projektu tego obiektu. A, że nie
                jest to ostateczny projekt tego obiektu, to wiedzą wszyscy i przyznaje to nawet
                samo miasto:

(...)także urzędnicy przyznają, że to co zobaczyli wymaga dużo pracy.

Rozwoju Wrocławia.

Studenci chcą czegoś więcej, niż tylko zabezpieczenia przed budową kiczu na pl.
                Grunwaldzkim. - We Wrocławiu trzeba wprowadzić zwyczaj organizowania konkursów
                architektonicznych na najważniejsze budynki w mieście. Dzięki takiemu
                rozwiązaniu zrealizowane zostaną tylko najlepsze pomysły - uważa Kamil
                Dawidowicz z Politechniki.

Ten pomysł bardzo podoba się architektom.

- Jest to nieodzowny warunek, aby zapewnić kontrolę nad przestrzenią publiczną
                i wysoką jakość architektury - mówi Zbigniew Maćków, architekt, który m.in.
                wygrał konkurs na projekt nowy budynek Wydziału Prawa.

- Konkursy architektoniczne są dobrym pomysłem jeśli są związane z inwestycjami
                publicznymi takimi jak ratusz czy biblioteka uniwersytecka. Natomiast nie
                sprawdzają sie w przypadku inwestycji prywatnych ponieważ w ich wyniku mogą
                powstać wielkie dzieła architektoniczne, których nikt nie będzie chciał
                zrealizować - ripostuje Marcin Garcarz.

Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska (...)

Tak wiec nie ma mowy o dyskusji o architekturze, urbanistyce, i nie jest to
                protest na temat, tylko teraz wszyscy skojarzą to zZ KONFLIKTEM WOKÓŁ POWSTANIA
                TEGO OBIEKTU!

Albo sami sobie zrobiliscie taką NIEDŻWIEDZIĄ PRZYSŁUGĘ, albo zrobił ja Wam red
                Knapik...

KONFLIKT - jak to medialnie brzmi prawda?

A już szczytem jest manipulacja polegająca na zaproszeniu przez red knapika do
                telefonowania i wyrażania swoich opini na następujący temat:

Czy studenci mają rację protestując przeciwko budowie tak wyglądajacej galerii?

MANIPULACJA POLEGA NA TYM, ŻE WIADOMO, ŻE TEN OBIEKT NA 100% NIE BEDZIE
                WYGLĄDAŁ DOKŁADNIE TAK, JAK JEST ZAPREZENTOWANY NA TEJ NEDZNEJ, MALUTKIEJ
                WIZUALCE W SŁOWIE POLSKIM.

A w pytaniu jest wyrażnie napisane: PRZECIWKO TAK WYGLĄDAJACEJ GALERII...

(post przeniesiony z forum głównego)
                • Gość: ! Re: Słowo" albo Wy sami ZNISZCZYLIŚCIE pomysł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 15:26
                  sam pomysł dyskusji, szerokiej dyskusji o rozwoju Wrocławia, nowych
                  obiektach, urbanistyce to bardzo dobry pomysł,a jeszcze lepszy gdyby doszło
                  także do spotkań z ludżmi i firmami inwestującymi w naszym mieście i
                  planującymi coś tu wybudować.

Ale manipulowanie ludżmi przez zadawanie takich TENDENCYJNYCH pytań, jak
                  zrobiono to dziś w Słowie oraz pisanieu: KONFLIKT WOKÓŁ PROJEKTU GALERII NA PL
                  GRUNWALDZKIM , zrobi wiecej złego niż dobrego...

Zastanawiam się KOMU POGRATULOWAĆ ZA "UWALENIE" dyskusji jeszcze przed jej
                  właściwym rozpoczęciem?

(post przeniesiony z forum głównego)
                  • Gość: kotbehemot Re: Słowo" albo Wy sami ZNISZCZYLIŚCIE pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 15:41
                    Wykrzykniku- chodzi o dyskusje. Przeciez nikt z nas przeciwko niczemu nie
                    prostestuje! Nie ma ani pseudoekologów, ani milosników trawniczków na
                    Grunwaldzkim ani miłosników żabek, którym bedzie ten obiekt przeszkadzał. Na
                    ulotce, którą rozdawaliśmy było wyraznie napisane- WYPOWIEDZ SIE, ZASTANOW SIE.
                    Na plakacie był napis "myslmy o architekturze". Nigdzie nie pojawiły sie słowa
                    "PRZECIW", "PROTEST".

Ten obiekt zostanie wybudowany i basta- ciesze sie ze cos sie we Wroclawiu
                    buduje. Natomiast to, ze wzbudza kontrowersje (czy raczej niewielu osobom się
                    podoba) jest doskonałym zaczynkiem do dyskusji o architekturze. Sama sytuacja,
                    którą zrodził ten prjekt (delikatnie mówiąc- konsternacja:D) jest dobrym startem
                    do dyskusji i to dzisiaj próbowaliśmy przekazac. Jeszcze raz mówie- nasz afisz
                    brzmiał "myślmy o architekturze"- czy to było ofensywne?

Inna sprawa, ze ciekawe jak to przedstawią media:)
                    • Gość: ! Re: Słowo" albo Wy sami ZNISZCZYLIŚCIE pomysł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 16:09
                      Ależ Kocie ja pisałem właśnie o tym jak przedstawiła tą sprawę gazeta - Słowo
                      Polskie. Jedno słowo KONFLIKT, dla dziennikarza bardzo chwytliwe, dla sprawy
                      moze odbić się to bardzo negatywnie i TO MANIPULOWANIE OPINIĄ PUBLICZNĄ W TEJ
                      NIBY SONDZIE.

Dla niektórych moze to są szczegóły, ale uwierz mi, miałem do czynienia i nadal
                      mam z wieloma osobami zajmującymi sie na codzień sprawami biznesu i inwestycji,
                      wiemy etż obaj jak ludzie reagują na słowo KONFLIKT i jak to słowo "lubią"
                      inwestorzy. Jeżeli rozejdzie się wśród inwestorów, że zaczynaja we Wrocławiu
                      przy inweestycjach rodzić się konflikty...........to nie chce być złą wróżką,
                      ale..........

Kilka lat temu swój pierwszy hotel w Polsce chciał wybudować niemiecki DORINT.
                      Chciał zacząć od Krakowa, ale tak skutecznie go tam zniechecono, tak zaczęto go
                      prześladować, że wybrał Wrocław, gdzie przyjęto go z otwartymi rękoma.

Acha i jeszcze jedna sprawa. Po tym co zaczyna się dziać wokół Grunwaldu
                      możecie powoli zapomnieć o tym, że inwestorzy będą chcieli ujawniać swoje plany
                      dotyczące inwestycji we Wrocławiu, a zwłaszcza prezentować publicznie wizualki
                      nowych obiketów zanim nie ruszy budowa. Dlaczego? Domyślcie się sami...
                      • Gość: BK Re: Słowo" albo Wy sami ZNISZCZYLIŚCIE pomysł IP: 217.97.139.* 06.08.04, 16:40
                        Konflikt to niestety mój błąd, za co przepraszam. Wykrzyknik ma rację, że to nie
                        powinno mieć takiego nadtytułu.
                        • Gość: ! Re: Słowo" albo Wy sami ZNISZCZYLIŚCIE pomysł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 17:01
                          Witam redaktora. Cieszę sie, że redaktor potrafi się przyznać do małego błędu
                          ale bardzo istotnego. Ja wiem, ze KONFLIKT to strasznie modne ostatnio słowo,
                          ale takie jedno słowo potrafi wyrządzić wiele krzywdy sprawie o której tu mowa.
                          A na inwestorów takie słowo działa bardzo negatywnie...

Pozdrawiam serdecznie.
                          • Gość: BK bedzie dobrze IP: 217.97.139.* 06.08.04, 17:27
                            Dziękuje za pozdrowienia.
                            Dorzucę jednak, że od rana odebrałem już ze 30 telefonów w sprawie tej
                            inwestycji - wyglądu galerii. Ale zadwoniło także kilku ludzi, którym się
                            podobał pomysł kota rozpoczęcia dyskusji. Ba. Jedne z profesorów z architektury
                            stwierdził nawet, że jest dumny ze swoich studentów.

I nie wiem czy masz rację mości wykrzykniku co do tego, że o tym głosie wszyscy
                            zapomną. Ja powiem tylko,że nie mam zamiaru - co kotowi i tobie obiecuję.
                            (podobnie jak wszystkim innym to czytającym).
                            • Gość: Rafis Re: bedzie dobrze IP: 213.199.196.* 06.08.04, 17:44
                              Gość portalu: BK napisał(a):

> Dziękuje za pozdrowienia.
                              > Dorzucę jednak, że od rana odebrałem już ze 30 telefonów w sprawie tej
                              > inwestycji - wyglądu galerii. Ale zadwoniło także kilku ludzi, którym się
                              > podobał pomysł kota rozpoczęcia dyskusji. Ba. Jedne z profesorów z
                              architektury
                              > stwierdził nawet, że jest dumny ze swoich studentów.
                              >
                              > I nie wiem czy masz rację mości wykrzykniku co do tego, że o tym głosie
                              wszyscy
                              > zapomną. Ja powiem tylko,że nie mam zamiaru - co kotowi i tobie obiecuję.
                              > (podobnie jak wszystkim innym to czytającym).
                              >

Ja powiem tak. Mnie interesuje zeby to całe zamieszanie skonczyło sie tym, że
                              zarówno ten projekt jak i następne będa lepsze we wszystkich aspektach.Mam
                              nadzieje, że nie będzie zadnych negatywnych efektów :)

pozdrawiam
                            • Gość: ! Re: bedzie dobrze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 18:49
                              Mam tylko nadzieję, że nie zakończy się to tak jak w przypadku serii artykułów
                              na temat "dziur" we Wrocławiu (tzn terenów na których zdążono lub nie wykopać
                              dziury w ziemi ale nie zdołano już nic potem wybudować)...

Będę pilnie obserwował co będzie dziać się w interesującej nas wszystkich
                              sprawie...

A i przede wszystkim mam nadzieję, że pewne osoby zaprezentują swoje projekty
                              na dane tereny, działki. Razem z szeroko pojętym biznes planem dla danego
                              inwestora na dany obiekt... Liczę też, że te projekty będą mieć wkalkulowane
                              dane o aktualnej sytuacji na rynku i możliwosciach inwestorów...

pozdrawiam.
                        • Gość: $ Nic nie zniszczyli. IP: *.rozanka.wroc.pl 06.08.04, 17:06
                          Grunwald to jest jedno z 3-4 kluczowych miejsc we Wrocławiu i dobrze że
                          inwestor dostał na tym etapie sygnał że to nie Szczecin i byle czego tam nie
                          wciśnie.Wiem że to małe przegięcie ale cieszyłbyś się ! gdyby w Centrum
                          Południowym jakiś Hyundai chciał wybudować swoją fabrykę?
                          • Gość: ! Re: Nic nie zniszczyli. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 17:12
                            Fabryka a centrum handlowo-rozrywkowe.......coś ci się pomyliło... Złośliwość
                            ale ci nie wyszła...
                            • Gość: $ Re: Nic nie zniszczyli. IP: *.rozanka.wroc.pl 06.08.04, 17:22
                              Żadna złośliwość tylko widzę że tak jak kot jest ortodoxem jeśli chodzi o
                              urbanistykę ty jesteś w stanie zgodzić się na wszystko żeby tylko COŚ
                              wybudowali,musisz pamiętać tylko że to będzie potem stało tam ze 100 lat a
                              Grunwald to nie jest miejsce przypadkowe.
                              • Gość: ! Re: Nic nie zniszczyli. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 17:30
                                $ mało uważnie czytasz to forum. gdybyś je uważniej czytał, to wiedziałbyś, że
                                nie wszystko mi się podoba. UFO też nie jest szczytem moich marzeń, a to, że
                                ECHO nie będzie tam w stanie postawić niczego rzucajacego na kolana, pisałem
                                już w momencie, kiedy okaząło sie, że to ECHO wygrało ten przetarg i że
                                zainwestuje tam 300 mln zł... (Możesz to sobie sprawdzić w postach sprzed kilku
                                dni, jak nie wierzysz...)
                                Ale nie jadę po UFO nie znając ostatecznego projektu...
                                • Gość: $ Re: Nic nie zniszczyli. IP: *.rozanka.wroc.pl 06.08.04, 17:45
                                  Chodzi o to że jak teraz inwestor nie dostanie sygnału że projekt jest słaby to
                                  sobie pomyśli"nic nie poprawiam,cicho siedzą,jest OK"przypomnij sobie wielkiego
                                  developera NCC który wygrał przetarg mimo że inna firma chciała zapłacić dużo
                                  więcej bo miał dobry projekt a potem zmienił projekt i proporcje powierzchni
                                  urzytkowej na korzyść handlu i myślał że miasto to łyknie i będzie się jaszcze
                                  cieszyć ale nie łyknęło i jest pat.Inwestorów trzeba szanować,tworzyć im
                                  warunki i pomagać ale bez przegięć,oni też muszą dać coś z siebie.
    • Gość: jester maly protescik w TV IP: 217.97.139.* 06.08.04, 18:20
      Widziałem to w tvp3. Troche to biednie wypadło, bo krótko
      ale widziałem michała i kota, a i erni się załapał:P
      • Gość: Rafis Re: maly protescik w TV IP: 213.199.196.* 06.08.04, 18:27
        Gość portalu: jester napisał(a):

> Widziałem to w tvp3. Troche to biednie wypadło, bo krótko
        > ale widziałem michała i kota, a i erni się załapał:

tak pożary zajeły ramówkę :) Moze wieczorem pokaża więcej.
        • Gość: jester Re: maly protescik w TV IP: 217.97.139.* 06.08.04, 18:28
          ale trzeba kotowi przyznać, że wyszedł całkiem nieźle
      • Gość: RP Re: maly protescik w TV IP: *.core.lanet.net.pl 06.08.04, 18:33
        Sorry chłopaki i ew. dziewczęta :) Dopiero wróciłem ze ślęży i jak pewnie
        wiecie nie bylo mnie, mimo iz zdeklarowalem ze bede! Chyba, ze nawet nie
        zwróciliscie uwagi, ze kogos brakuje :P ... jeszcze raz sorry
        RP = rzeczpospolita1

wieczorem w tvp i tv4 pewnie pokaża wiecej :D
        • jb.wroc Re: maly protescik w TV 06.08.04, 21:13
          Ale pojechali w TeDe. Nie macie koncepcji co i jak tam zbudować, tak to
          zostanie odebrane. I wspomniana ilośc protestujących dowodzi marginezowania
          problemu.
          • Gość: ! Re: maly protescik w TV IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 21:17
            O widzę, że postronne osoby odebrały to co pokazało TeDe w ten sam sposób co
            ja :)

Pozdrowienia dla jb.wroc.
            • jb.wroc Re: maly protescik w TV 06.08.04, 21:26

> O widzę, że postronne osoby odebrały to co pokazało TeDe w ten sam sposób co
              > ja :)
              >
              > Pozdrowienia dla jb.wroc.

Dzięki i pozdrawiam również:) Śledzę Waszą dyskusję i podoba mi się to, co
              chcecie przeforsować.
        • Gość: ! Protest w TEDE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 21:15
          1. No i Telewizja Dolnośląska nieżle podsumowała całą tą akcję :)

2. Michał trzeba przyznać, że umiesz bardzo szybko mówić.

3. Nawet TeDe zarzuciło Wam, ze nie potraficie przedstawić własnych
          propozycji...

4. Medialnie słabo to wszystko wypadło i te słowa o niespełna 10 osobach, które
          manifestowały...

5. nie zawsze robienie czegoś z rozpędu, bez przygotowania przynosi porządane
          efekty :(

Pozdrawiam.
          • Gość: erni Re: Protest w TEDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 21:21
            Swietnie pozdrowienia. !

Masz racje ludzie z tej demonstarcji to zera, a ty jestes genialny.

Wczesniej przycfzepiales sie ze ktos zlwe slownictwo urzywa. Tym razem michakl
            mowi dla ciebie za szybko. Wiesz nie musisz tu pisac jak ci sie nie podoba.
          • Gość: michal Re: Protest w TEDE IP: 195.205.108.* 06.08.04, 21:30
            Tak jak myslalem, wybrali dokladnie nie to co trzeba z mojej wypowiedzi.
            Mowilem dobrych kilka minut o koniecznosci oraganizowania konkursow
            urbanistyczno-architektonicznych, o tym, ze chcemy, zainteresowac mieszkancow
            Wroclawia tym co wokol nich powstaje, o tym, ze chcemy publicznej dyskusji na
            temat architektury we Wroclawiu, a na odchodne rzucilem to co wlasnie
            pokazali :/
            • Gość: Rafis Re: Protest w TEDE IP: 213.199.196.* 06.08.04, 21:40
              Nie ma co sie oszukiwac TEDE pojechało po całości i jeszcze ten
              pocżatek "studenci sa przeciwko budowie centrum na pl. Grunwaldzkim".
              Wypunktowali was a własciwie nas(choc całkowicie nie popieram tej akcji w
              obecnej sytuacji braku projektu-jednak jestem za dyskusją) jak dobry bokser.
              Nie trzeba było mówic o tych masztach i kulach itp.

pzdr.
            • Gość: RP Re: Protest w TEDE IP: *.core.lanet.net.pl 06.08.04, 21:42
              Spokojnie ! w wyborczej napisali artykul, ktory zawiera to co dla nas
              najistotniejsze ! :) szkoda tylko, ze bedzie to w sobotnim wydaniu, ktore
              cieszy sie niespecjalnie wysokim nakładem :/
            • Gość: ! Re: Protest w TEDE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 21:44
              Telewizja rzadzi się Michale swoimi prawami, a dzienniki informacyjne przede
              wszystkim. Przede wszystkim brakiem czasu...
              • Gość: Rafis Re: Protest w TEDE IP: 213.199.196.* 06.08.04, 21:47
                ! odebrałes maila? jesli tak to odpowiedz cokolwiek :)
                • Gość: ! Re: Protest w TEDE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 21:50
                  Maila? Zaraz sprawdzę :) To praktycznie nieużywany adres mailowy, więc nawet go
                  dziś nie sprawdzałem, jedynie wczoraj, jak kontaktował się ze mną Michał.
                  • Gość: Rafis Re: Protest w TEDE IP: 213.199.196.* 06.08.04, 21:56
                    tylko juz w jednym watku napisałem Ci o tym :) myslałem ze widzisz to.
                    Chciałbym byc dobrze zrozumiany...
                    • Gość: ! Re: Protest w TEDE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 22:11
                      Rafis sprawdziłem pocztę. Był tam tylko mail od BK, któremu właśnie przed
                      chwilą odpisałem.
                      • Gość: Rafis Re: Protest w TEDE IP: 213.199.196.* 06.08.04, 22:13
                        kurcze to napisze jeszcze raz.
                        • Gość: ! Re: Protest w TEDE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 22:16
                          Rafis już widzę twojego maila. Był za masą reklam.
                          • Gość: Rafis Re: Protest w TEDE IP: 213.199.196.* 06.08.04, 22:27
                            ale drugi juz poszedł :)
                            • Gość: ! Re: Protest w TEDE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 22:32
                              Ja też wysąłłem do ciebie dwa maile.

Dobra koniec prywatnych pogaduszek na forum :)
          • Gość: michal Re: Protest w TEDE IP: 195.205.108.* 06.08.04, 22:06
            Przed chwila bylo jeszcze na tvp3. Cale szczescie przedstawili nasza
            manifestacje w troche lepszym swietle i nie wycieli z mojej wypowiedzi to co
            najwazniejsze.
            • Gość: ! Re: Protest w TEDE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 22:14
              Zdążyłeś tylko powiedzieć, że powinno sie organizować konkursy
              architektoniczne. Słyszałeś wypowiedż wiceprezydenta Dawida Jackiewicza,
              słyszałeś też Marcina Garncarza.

A gdzie Kot? :)

• Gość: erni Re: Protest w TEDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 22:24
                >A gdzie Kot? :)

Jak to gdzie tutaj. Widac po nim ze ma juz dosyc tego wszystkiego... :)))))

www.gazeta.pl/0,0.html
                • Gość: dziadek Re: Protest w TEDE IP: *.proxy.aol.com 06.08.04, 22:56
                  Moze i dobrze sie stalo z tym protestem.Przy tej okazi nasi wlodarze
                  spostrzegli ze nie oni sami zyja w tym miescie.
                  • Gość: ! Re: Protest w TEDE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 23:01
                    Dziadek oni mają w UM inne sprawy na głowie. A takich wywiadów-odpowiedzi na
                    protesty itd to maja na pęczki w ciągu tygodnia... W sumie p Marcin Garncarz -
                    rzecznik Prezydenta powiedział i w TVP Wrocław i w TeDe niemal to samo, co ja
                    tłumaczę tu co poniektórym na temat tego wstępnego projektu ECHA oraz o
                    organizowaniu Konkursów Architektonicznych na inwestycje komercyjne prywatnych
                    inwestorów...

Pozdrawiam.
    • Gość: michal echa manifestacji IP: 195.205.108.* 07.08.04, 00:09
      Galeria UFO” nie wszystkim się podoba

Sobota, 7 sierpnia 2004r.

WROCŁAW Studenci żądają otwartej dyskusji na temat architektury w stolicy
      Dolnego Śląska

- Jako wrocławianie mamy prawo domagać się tego, żeby architektura w naszym
      mieście była na odpowiednim poziomie - mówi Michał Witkowski, który był
      organizatorem akcji "myślimy o architekturze". Impulsem do jej zorganizowania
      było wtorkowe rozstrzygnięcie przetargu na sprzedaż 2,8 hektara gruntu przy pl.
      Grunwaldzkim między Dwudziestolatką a tzw. Manhattanem. Ale studenci
      podkreślają, że nie zamierzają przeszkadzać w budowie "Galerii UFO" jak ją
      nazwali. - Chcemy tylko, żeby architektura Wrocławia była godna wielkiego
      miasta - mówi Jakub, student architektury. - Ale najważniejszym dla nas jest
      rozpoczęcie publicznej dyskusji na temat tego, jak mają wyglądać najważniejsze
      punkty w mieście - dodaje.

(BK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
      • Gość: ! Re: echa manifestacji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.04, 00:37
        - Ale najważniejszym dla nas jest
        rozpoczęcie publicznej dyskusji na temat tego, jak mają wyglądać najważniejsze
        punkty w mieście - dodaje.

I o to chodzi! Tak właśnie trzeba było od razy mówić wszystkim mediom. Krótko,
        zwiężle i na temat! I tak należy przedstawiać tą całą akcję, pod takim właśnie
        HASŁEM.
      • Gość: erni Re: echa manifestacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 09:14
        >Jako wrocławianie mamy prawo domagać się tego, żeby architektura w naszym
        >mieście była na odpowiednim poziomie - mówi Michał Witkowski.

Akurat to ja to powiedzialem, ale ok. byc moze kot mowil to samo :)))
        • Gość: erni Re: echa manifestacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 09:14
          sorki, Michal i kot
    • Gość: yn Gratulacje IP: *.mny / *.money.pl 07.08.04, 01:02
      Mimo, ze chetnie bym sie dzisiaj na Grunwaldzie pojawil, to niestety wzgledy
      zawodowe mi na to nie pozwolily. Tym bardziej zal, bo akcje mozna uznac za
      zakonczona niespodziewanym, przynajmniej dla mnie, sukcesem. No, moze z
      pominieciem malych dziennikarskich kwiatkow, za ktore na pewno nie
      ma co winic manifestantow. Nic, moze wezme urlop nastepnym razem ;). Jesli taka
      okazja w ogole bedzie. Gratulacje za akcje!
    • Gość: dziadek Re: gowno na grunwaldzie- maly protescik IP: *.proxy.aol.com 07.08.04, 13:42
      Jak wczesniej juz ktos wspomnial mamy w miescie pare waznych miejsc.Dlatego ze
      sa tak szczegolne to pownno w nich powstawac zawsze cos najlebszego na co nas
      stac.Poza takimi miejscami moze nie jest to takie istotne co taki prywatny
      inwestor wybuduje ale nie tam gdzie te miejsca sa reprezentacyjne.Takie miejsca
      powinny posiadac swoia cene a firmy ktore sa w stanie taka dzialke kupic
      powinny przetstawic po pare projektow.Wszystko to powinno byc przedstawione do
      wgladu dla kazdego a njlepszy wybrany projekt oznaczal by zwyciesce.
      • Gość: bus 144 R DO MICHAŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 14:17
        Czy przewidujecie tylko protesty, czy zamierzacie przedstawić swoje
        propozycje? Sądzę że do czasu opracowania "wizji" calego placu z osiami to
        kazda psia buda będzie miała poparcie magistratu a do tego brakuje jeszcze
        calej plątaniny co 50-100m kładek i tuneli. Kto tak będzie chodził? raz w górę
        raz w dół, przeciez wszędzie będzie daleko. A co z samochodami - czy spacer po
        placu to ma byc chodzenie po "parkingu"? Jak się skontaktować z tobą. Ta
        dotychczasowa powyższa dyskusja jest godna pożałowania.
        • Gość: michal Re: R DO MICHAŁA IP: *.core.lanet.net.pl 07.08.04, 22:42
          Gość portalu: bus 144 napisał(a):

> Jak się skontaktować z tobą. Ta
          > dotychczasowa powyższa dyskusja jest godna pożałowania.

Oto moj e-mail: michalw@terramail.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka