Dodaj do ulubionych

ha ha ha...

21.11.13, 18:49
od trzech dni wszystkie wrocławskie niezależne media i normalne gazety, piszą tylko o jednym:
absolutny koniec Roweru Miejskiego !!!
jakiego znamy...
a w Gazowni na Solnym głucha cisza ???
krótko: NextBike kończy współpracę, wcale nie musi wygrać następnego przetargu
i najprawdopodobniej wcale w nim nie wystartuje !!!
powstanie czysto komercyjna Firma - bez dotacji Ratusza ?
nie będzie już darmowej wypożyczalni na pierwszych 20 minut - więc nawet studenci
przestaną jeździć za Friko z akademików na Rynek !
na piwko ;)
chcesz se pojeździć rowerkiem tarasując jezdnie i chodniki ???
O.K. ale zapłać !!!!
interes bez dopłat jest kompletnie nieopłacalny - więc chyba NIKT nie zgodzi się
na finansowanie tego Cyrku z własnej kieszeni ?
i bardzo dobrze...
amen.

;)
Obserwuj wątek
    • jureek Re: ha ha ha... 21.11.13, 18:59
      greges58 napisał:

> chcesz se pojeździć rowerkiem tarasując jezdnie i chodniki ???
      > O.K. ale zapłać !!!!

Bez łaski. Mam swój rower. Nie myślisz chyba, że z dworca do Steinhausa zasuwam pieszo? :)
      Jura
      • nazimno Uwazaj, bo kradna. 21.11.13, 19:44
        Wypozyczony ma to do siebie, ze kradna niechetnie, jesli w ogole.
        Trefny towar jest trudniej zbywalny.
        • jureek Re: Uwazaj, bo kradna. 30.11.13, 16:53
          nazimno napisał:

> Wypozyczony ma to do siebie, ze kradna niechetnie, jesli w ogole.
          > Trefny towar jest trudniej zbywalny.

Stosuję najlepsze możliwe zabezpieczenie w postaci dość starego, niezbyt wypasionego roweru. Do miejskiej jazdy jest idealny (i nie tylko miejskiej - spod Opola do Wrocławia też już na nim przyjechałem), a nie rzuca się w oczy i nie kusi złodzieja.
          Jura
      • greges58 Re: ha ha ha... 21.11.13, 20:01
        Jurek,
        wiem...
        ale chodzi o PR i reputację Miasta ?
        12000 wypożyczeń na Stacji Plac Grunwaldzki !
        200 gości hostelu w " Dwudziestolatce " wypożyczało codziennie rowerek w wakacje, jadąc pić na Rynek ;)
        Wrocław się chwalił jaki to jest ecotrendy ??? i w ogóle och i ach !
        brutalnie mówiąc - Kasy ni ma !!!
        wszystko idzie na stadion i piłkarzy !
        a utrzymanie rowerów, psutych przez nieodpowiedzialnych i wiecznie pijanych klientów,
        przynosi kolosalne straty ?
        przecież od początku było wiadomo, że oferta skierowana jest do " zamiejscowych " !
        Wrocławianie mają swoje rowery ;)
        ale w Gazecie cicho...
        i tyle.
        • tomek854 Re: ha ha ha... 29.11.13, 04:09
          > przecież od początku było wiadomo, że oferta skierowana jest do " zamiejscowych
          > " !

To trochę im nie wyszło. W Londynie czy w innych miastach w których czasem bywam wystarczy przejechać kartą po czytniku żeby wypożyczyć rower. We Wrocławiu się nie da, bo najpierw trzeba się rejestrować w internecie a potem potwierdzić kodem wysłanym na polski numer telefonu...

Jak wielu zagranicznych turystów ma telefon z polską kartą SIM? Bo nawet ja nie mam...

Wrocławskim rowerem w rezultacie nie jechałem ani razu, bo prościej okazało się pożyczać samochody od znajomych :)
          • jureek Re: ha ha ha... 30.11.13, 16:50
            tomek854 napisał:

> Wrocławskim rowerem w rezultacie nie jechałem ani razu, bo prościej okazało się
            > pożyczać samochody od znajomych :)

Ja się co prawda zarejestrowałem (mam polską kartę SIM, warto mieć, choćby ze względu na mobilny internet), ale we Wrocławiu nigdy z nekstbajka nie skorzystałem, bo nigdy rowerów nie było, gdy ich potrzebowałem. Wolę przywieźć swój rower z sobą (koleją nie jest to problemem) i też jestem mobilny na miejscu bez łaski nekstbajka.
            Jura
          • greges58 Re: ha ha ha... 30.11.13, 19:10
            Tomek,
            spotykałem - ale w ubiegłym roku - turystów na miejskich rowerkach
            koło Pergoli i w Parku Szczytnickim ! i na pewno nie byli to Polacy ;)
            więc jakim cudem je wypożyczyli ???
            tego lata zauważenie roweru miejskiego poza Centrum graniczyło z cudem !
            już wiedziałem, że coś się psuje ;)
            projekt wyraźnie wycelowany w zamiejscowych studentów i " słoiki " ?
            a Ratusz - ze względu na wizerunek i PR - wysupła jednak te
            " marne grosze ", dopłacając do interesu ? jedyny chętny ? NextBike !

P.S.
            1. będąc w Polsce, opłaca się kupić starter na kartę ! nawet za 5 złotych...
            2. ja nawet chciałem kiedyś, dla Jaj, zarejestrować się w systemie
            i wypożyczyć rowerek dla hecy ? pojadę do Firmy, będę ekologiczny !
            nie ma sensu ? mieszkam w okolicy Placu Słowiańskiego ;)
            najbliższa wypożyczalnia - Plac Bema ! a jadę na Kiełbaśnicżą ! powiedzmy...
            więc wolę już zasuwać całą drogę na piechotę !
            absurd ?
            ^^

• czechofil Re: ha ha ha... 30.11.13, 10:29
      greges58 napisał:

> chcesz se pojeździć rowerkiem tarasując jezdnie i chodniki ???
      > O.K. ale zapłać !!!!

Za Słownikiem Wyrazów Obcych:

tarasować 1. stać na drodze, uniemożliwiając przejście innym. 2. zastawiać czymś przejście, drzwi itp.

Tak więc, jak widzisz, poruszający się pojazd nie może nikomu i niczego tarasować. Kolejny raz wyszedł z Ciebie ignorant, ale nie przejmuj się. Cyklofobi to ludzie, dla których wiedza nie jest czymś istotnym, a część z nich otwarcie ją wręcz kontestuje...
      • greges58 Re: ha ha ha... 30.11.13, 18:46
        Czechofilu drogi !
        użyłem tego słowa całkowicie świadomie, doskonale znając jego znaczenie ;)
        a może lepszym byłaby " zawalidroga " ?
        sens podobny...

• czechofil Re: ha ha ha... 30.11.13, 19:05
          greges58 napisał:

> Czechofilu drogi !
          > użyłem tego słowa całkowicie świadomie, doskonale znając jego znaczenie ;)
          > a może lepszym byłaby " zawalidroga " ?
          > sens podobny...

Mógłbyś mi wytłumaczyć, jak Twoje twierdzenie ma się do faktu, że na rowerze odcinek praca-dom (i z powrotem) pokonuję szybciej niż autem?
    • Gość: Emeryt Re: ha ha ha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.13, 17:27
      Rower jest zbyteczny. Laska wystarczy.
      • franek Re: ha ha ha... 30.11.13, 17:37
        Ale jaka laska wystarczy Tobie ,Emerycie?haha
      • franek Re: ha ha ha... 30.11.13, 20:34
        Domyślam się,że emerytura niewielka,więc na viagrę nie stać,z kolei NFZ pewnie nie refunduje leczenia tych schorzeń,więc pozostała drewniana laska.hehe
        • Gość: Emeryt Re: ha ha ha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.13, 21:49
          O służbie zdrowia wolę się nie wypowiadać Cały temat wyczerpał serial "Daleko od noszy". Zamiast viagry można brać leki na prostatę. A drewniana laska dobra jest gdy się idzie na mecze piłkarskie. Przyda się też na spotkanie sponsora /z nie swojej kasy/ piłkarskiego Śląska. Na koszykarzy nie ma, na rowery nie stać, itd. ale na utrzymywanie wyżelowanych stać. O innych laskach nie mogę nic pisać z uwagi na domową cenzurę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka