Dodaj do ulubionych

Fontanna powinna zostać !!!

IP: 195.117.149.* 29.03.02, 10:01
Fontanna w Rynku powinna zostać. Zdążyła już się wpisać w krajobraz miasta i
stać się atrakcją turystyczną.
Obserwuj wątek
    • Gość: STrup Bo cóż... Zdania są podzielone... IP: *.chem.uni.wroc.pl 29.03.02, 10:08
      Gość portalu: Sianko napisał(a):

> Fontanna w Rynku powinna zostać. Zdążyła już się wpisać w krajobraz miasta i
      > stać się atrakcją turystyczną.

Jak coś juz stoi, to zwykle sie jakoś wpisuje w krajobraz.
      Ale mnie jakoś ta fontanna niespecjalnie sie podoba.
      Oczywiście wiem, wiem: de gustibus non disputandum.
      Może jakies niewielkie referendum?
      • Gość: duzY Mi nie tyle sama fontanna IP: *.dtvk.tpnet.pl 29.03.02, 10:16
        przeszkadza, choć i o jej urodzie dobrego słowa powiedzieć nie mogę. Drażni
        mnie sposób załatwiania sprawy, bo albo:
        1. inwestowano kasę ze świadomością tymczasowości - wg mnie rozrzutność;
        2. liczono, że "wpisze sie w krajobraz" i ze względów ekonomicznych będą
        żądania jej pozostawienia - polityka faktów dokonanych.
        • Gość: gregor Re: Mi nie tyle sama fontanna IP: 212.160.90.* 29.03.02, 11:07
          Wczoraj przechodzilem kolo fontanny i zauwazylem ze brakuje 2 szyb czyzby juz
          ktos pokryjomu demontowal ja :)) A moze wandale roztlukli?
        • Gość: kejti Re: Mi nie tyle sama fontanna IP: 2.4.STABLE* / 10.101.1.* 29.03.02, 11:19
          Kiedy dowiedzialam sie, ze w rynku ma stanac piekna, wielka fontanna,
          pomyslalam - czemu nie? ALe kiedy okazalo sie, ze ma stac tam tylko tymczasowo -
          kompletny bezsens. A potem placz, ze Wroclaw nie ma pieniedzy... Litosci! Inna
          sprawa, ze rozmiar i wyglad fontanny pozostawia wiele do zyczenia...
          Poprawcie mnie jesli sie myle: ponoc wszelkie urzadzenia (rury itp.) ponizej
          bruku zostana, zeby w przyszlosci miala tam powstac kolejna fontanna... Skoro
          tak, to po co wyrzucac w bloto pieniadze na demontaz i pozniejszy montaz? Skoro
          teraz sa takie dylematy, to po co w ogole ja budowano? Mam nadzieje, ze wladze
          miasta odpowiednio to zalatwia...
          A pomysl referendum jest calkiem niezly :-)
          • Gość: af to nie fontanna - to kicz IP: 212.69.73.* 29.03.02, 18:04
            protestuję przeciwko nazywaniu "tego czegoś" na Rynku fontanną -
            "konstrukcja", "instalacja", "postmodernistyczne g...o" - O.k. ale
            nie "fontanna"
            • Gość: wędzonka Re: to nie fontanna - to kicz IP: 156.24.231.* 03.04.02, 18:45
              Gość portalu: af napisał(a):

> protestuję przeciwko nazywaniu "tego czegoś" na Rynku fontanną -
              > "konstrukcja", "instalacja", "postmodernistyczne g...o" - O.k. ale
              > nie "fontanna"

Czemu? To przeciez wciaz fontanna, tyle ze tak wyjatkowa ze nawet Ciebie, jak
              widac, inspiruje, choc na specyficzny dla Ciebie sposob! :)
      • Gość: krysjan Re: Bo cóż... Zdania są podzielone... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.02, 12:47
        Fontanna jest OK,
    • Gość: wędzonka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.24.231.* 29.03.02, 13:33

Pewnie ze powinna!
      Rok nie minal a stala sie bardziej znana niz wszystkie Rzymskie razem wziete! :)
      • Gość: marsha Re: Fontanna NIE powinna zostać !!! IP: 192.168.0.* 29.03.02, 17:52

już rok cieszymy się naszą fontanną.
        o rok za długo.
        jestem za likwidacją szklanej paskudy.
        • Gość: wędzonka Re: Fontanna NIE powinna zostać !!! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 18:35
          Gość portalu: marsha napisał(a):

>
          >
          > już rok cieszymy się naszą fontanną.
          > o rok za długo.
          > jestem za likwidacją szklanej paskudy.

A ja tam lubie tych ktorzy sie ciesza! Niech szklana slicznotka cieszy ich jak
          najdluzej! :)

(tym bardziej ze ponuraki przeciez wyjezdzaja?)
      • Gość: Janek Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.03.02, 18:45
        Gość portalu: wędzonka napisał(a):
        >
        >
        > Pewnie ze powinna!
        > Rok nie minal a stala sie bardziej znana niz wszystkie Rzymskie razem wziete! :
        > )

Oczywiście. Z bardzo prozaicznego powodu. Olewania mieszkańców przez nieudolny
        zarząd miasta. Do czasu mam nadzieję. :)))
        • Gość: wędzonka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 18:28
          Gość portalu: Janek napisał(a):

> Gość portalu: wędzonka napisał(a):
          > >
          > >
          > > Pewnie ze powinna!
          > > Rok nie minal a stala sie bardziej znana niz wszystkie Rzymskie razem wzie
          > te! :
          > > )
          >
          > Oczywiście. Z bardzo prozaicznego powodu. Olewania mieszkańców przez nieudolny
          > zarząd miasta. Do czasu mam nadzieję. :)))

No dokoncz Janek, do czasu powrotu starej dobrej ekipy ktora po 40 latach
          zostawila miasto w stanie kompletnej ruiny? :)
          Wybacz, wole juz tych "nieudolnych" ktorzy zostawili po sobie rozkwit,
          szczegolnie jesli jego okruchem jest tak fantazyjna fontanna, wyraz jak to
          nazwales "olewania" tych, ktorym dzisiejsza uroda miasta lezy sola w oku! :)

Pozdrawiam! :)
    • Gość: bonczek czemu nie.....! IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 29.03.02, 17:15
      osobiście nie mam nic przeciwko temu by była tam fontanna , jedyne co to o jej wizerunek mi sie rozchodzi by była
      wkomponowana w klimat i czas miejsca w którym stoi a ta ni jak sie do tego nie ma.......
      bonczek
      • Gość: Gothmog Re: czemu nie.....! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.03.02, 17:36
        Pomysl fontanny w rynku był dobry jednak jego wykonanie to zwykła pomyłka i strata pieniedzy. Nie tylko ja zauważam ze kompletnie nie pasuje do otoczenia i to nie tylko ogólnym wygladem ale przede wszystkim kształtem. Prostokatna bryła polozona w kacie placu - co to ma byc ?!!! Skoro nie chciano aby fontanna zajmowala zbyt duzo miejsca to w ogole nie powinno sie jej budowac.
        Niech ja zdemontuja, przynajmniej nie bedzie mna trzeslo jak bede przechodzil przez rynek.
        Moim zdaniem pieniadze wydane na fontanne zostaly zmarnowane i juz nie bedziemy mieli we Wrocku pieknej okraglej fontanny, pasujacej stylem do całego rynku i wyeksponowanej na srodku placu. A szkoda...
        • Gość: bonczek Re: czemu nie.....! IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 29.03.02, 17:38
          Gość portalu: Gothmog napisał(a):

> Pomysl fontanny w rynku był dobry jednak jego wykonanie to zwykła pomyłka i str
          > ata pieniedzy. Nie tylko ja zauważam ze kompletnie nie pasuje do otoczenia i to
          > nie tylko ogólnym wygladem ale przede wszystkim kształtem. Prostokatna bryła p
          > olozona w kacie placu - co to ma byc ?!!! Skoro nie chciano aby fontanna zajmow
          > ala zbyt duzo miejsca to w ogole nie powinno sie jej budowac.
          > Niech ja zdemontuja, przynajmniej nie bedzie mna trzeslo jak bede przechodzil p
          > rzez rynek.

a cóż stało na przeszkodzie by tam umieścić neptuna nowego targu?
          i pamiątka i klimat i fontanna - wszyscy zadowoleni (po za autorem oczywiście obecnego gniota)
          bon
          > Moim zdaniem pieniadze wydane na fontanne zostaly zmarnowane i juz nie bedziemy
          > mieli we Wrocku pieknej okraglej fontanny, pasujacej stylem do całego rynku i
          > wyeksponowanej na srodku placu. A szkoda...
          >

• Gość: wromario Re: czemu nie.....! IP: *.korbank.pl 29.03.02, 20:36
            Gość portalu: bonczek napisał(a):

> Gość portalu: Gothmog napisał(a):
            > > (...)
            > > Niech ja zdemontuja, przynajmniej nie bedzie mna trzeslo jak bede przechod
            > zil przez rynek.

> a cóż stało na przeszkodzie by tam umieścić neptuna nowego targu?
            > i pamiątka i klimat i fontanna - wszyscy zadowoleni (po za autorem oczywiście o
            > becnego gniota)
            > bon

Wypowiadasz się w dość obraźliwym tonie w imieniu wszystkich, choć nie masz do
            tego żadnego prawa. Czujesz w sobie dość charyzmy, by przekonać mnie, co do
            słuszności swojego postępowania?

Fontanna mi się nie podoba, ale emocje jakie wzbudziła oraz historie
            jej "zapienienia" czy "karpiowatego lokatora" sprawiły, że ją zaakceptowałem i
            nawet polubiłem i mówiąc szczerze drażnią mnie już nieco te zacietrzewione
            lamenty. Jest jak jest, inwestycja nie była może najmądrzejsza, ale
            usuwanie "odwrotnego akwarium" uważam za jeszcze mniej rozsądne.
            • Gość: Gothmog Re: czemu nie.....! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.03.02, 23:57
              Gość portalu: wromario napisał(a):

> Wypowiadasz się w dość obraźliwym tonie w imieniu wszystkich, choć nie masz do
              > tego żadnego prawa. Czujesz w sobie dość charyzmy, by przekonać mnie, co do
              > słuszności swojego postępowania?

Skoro z tego co napisałem wnioskujesz ze wypowiadam sie w imieniu wszystkich, to na to nic nie poradze... Czy ja napisałem ze to robie. Stwierdzilem tylko, co jest prawda, ze nie tylko ja zauwazam iz fontanna nie pasuje do rynku. To znaczy, ze solidaryzuje sie z tymi, ktorym fontanna sie nie podoba, a nie mowie w ich imieniu. Reszta mojej wypowiedzi to tylko i wyłacznie moje zdanie, ktore mam prawo wypowiadac, bo do tego słuzy forum.
              Przepraszam jesli ktos poczul sie urazonym moim tonem.
              • Gość: wromario Re: czemu nie.....! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.02, 10:16

> Skoro z tego co napisałem wnioskujesz ze wypowiadam sie w imieniu wszystkich, t
                > o na to nic nie poradze... Czy ja napisałem ze to robie.

> "wszyscy zadowoleni (po za autorem oczywiście obecnego gniota)"

> Przepraszam jesli ktos poczul sie urazonym moim tonem.

Raczej z lekka pirytowany, jednak muszę przyznać, że też nieco przesadziłem,
                czepiam się ;)
            • Gość: Gothmog Re: czemu nie.....! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.02, 00:06

> Jest jak jest, inwestycja nie była może najmądrzejsza, ale
              > usuwanie "odwrotnego akwarium" uważam za jeszcze mniej rozsądne.

To prawda, ja również nie uważam tego za rozsadne, ale to decyzja władz miasta, ktore zgodziły sie na fontanne w rynku tylko na pewien czas, poczym miala byc ona zdemontowana i przeniesiona w inne miejsce. Wiec skoro maja ja przenosic to niech przenosza - rynek tylko na tym zyska - podkreślam WG MNIE.
              • Gość: wędzonka Re: czemu nie.....! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 18:37

> Gość portalu: wromario napisał(a):
                >
                > > Jest jak jest, inwestycja nie była może najmądrzejsza, ale
                > > usuwanie "odwrotnego akwarium" uważam za jeszcze mniej rozsądne.
                >
                > To prawda, ja również nie uważam tego za rozsadne, ale to decyzja władz miasta,
                > ktore zgodziły sie na fontanne w rynku tylko na pewien czas, poczym miala byc
                > ona zdemontowana i przeniesiona w inne miejsce. Wiec skoro maja ja przenosic to
                > niech przenosza - rynek tylko na tym zyska - podkreślam WG MNIE.

Dobrze ze to podkreslasz, bo obiektywnie rzecz ujmujac Rynek oczywiscie wiele by
                na tym stracil...
                :)
            • Gość: wędzonka Re: czemu nie.....! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 18:41

> Gość portalu: bonczek napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Gothmog napisał(a):
              > > > (...)
              > > > Niech ja zdemontuja, przynajmniej nie bedzie mna trzeslo jak bede prz
              > echod
              > > zil przez rynek.
              >
              > > a cóż stało na przeszkodzie by tam umieścić neptuna nowego targu?
              > > i pamiątka i klimat i fontanna - wszyscy zadowoleni (po za autorem oczywiś
              > cie o
              > > becnego gniota)
              > > bon
              >
              > Wypowiadasz się w dość obraźliwym tonie w imieniu wszystkich, choć nie masz do
              > tego żadnego prawa. Czujesz w sobie dość charyzmy, by przekonać mnie, co do
              > słuszności swojego postępowania?
              >
              > Fontanna mi się nie podoba, ale emocje jakie wzbudziła oraz historie
              > jej "zapienienia" czy "karpiowatego lokatora" sprawiły, że ją zaakceptowałem i
              > nawet polubiłem i mówiąc szczerze drażnią mnie już nieco te zacietrzewione
              > lamenty. Jest jak jest, inwestycja nie była może najmądrzejsza, ale
              > usuwanie "odwrotnego akwarium" uważam za jeszcze mniej rozsądne.

Mam inne zdanie co do urody fontanny, ale calej reszty lepiej bym nie wyrazil!

Pozdrawiam!
        • Gość: aKySZ Re: czemu nie.....! IP: *.um.wroc.pl 02.04.02, 11:54
          A czemu tylko "okrągła" fontanna ma być piękna? To tylko Twoje odczucia. Poza
          tym, chcesz pięknej, okrągłej fontanny na naszym kwadratowym rynku... Czy swoje
          mieszkanie też urządzałeś według jakże ciekawych, osobistych, podobnych odczuć?
          Gratulacje!
          • Gość: bonczek z tego co wiem IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 02.04.02, 13:15
            fontanna neptuna na nowym targu również była wkomponowana w kwadrat zabudowań i stanowiła
            niewątpliwie atrakcję miasta co wielkrotnie na wszelakich pocztówkach i folderach przedwojennych
            udokumentowano.Tej reklamie ludika nie wróżę przyszłosći podobnej neptunowi wręcz przeciwnie (wspominalem
            juz o wątkach niemieckicharchitektonicznych grup dyskusyjnych) - pozdrawiam
            bon
            • Gość: wędzonka Re: z tego co wiem IP: 156.24.231.* 03.04.02, 18:19
              Gość portalu: bonczek napisał(a):

> fontanna neptuna na nowym targu również była wkomponowana w kwadrat zabudowań i
              > stanowiła niewątpliwie atrakcję miasta co wielkrotnie na wszelakich pocztówkach
              > i folderach przedwojennych udokumentowano.Tej reklamie ludika nie wróżę
              > przyszłosći podobnej neptunowi wręcz przeciwnie (wspominalem
              > juz o wątkach niemieckicharchitektonicznych grup dyskusyjnych) - pozdrawiam
              > bon

Musze Cie rozczarowac Bonczek, takich nosnych tematow jak pianka czy karp w
              fontannie nie da sie tak po prostu wyrugowac z ludzkiej pamieci, przypomne Ci ze
              juz strony www o tym tworzono! :)
              Poza tym przez przypadek fontanna niezrozerwalnie polaczyla sie z osoba Zdroja,
              ktory w historii Wroclawia chwalebne miejsce ma juz zapewnione. Chocby dlatego
              nawet w najgorszym scenariuszu pamiec o niej zyc bedzie wiecznie! Bedzie zyc i
              wzbudzac wspomnienia pieknych chwil ktorych doswiadczyc bylo przy niej dane tym
              szczesliwcom, ktorzy mieli zaszczyt doswiadczyc Wroclawia w okresie jego
              najdynamiczniejszego rozwoju, po 40 latach letargu! Tak romantycznych momentow
              sie nie zapomina! :)

• postmodern Re: Fontanna powinna zostać !!! 29.03.02, 17:54
      A może by tak co rok ogłaszać konkurs na nowy image fontanny i zainteresowani
      sami by wszystko opłacali... a my byśmy mieli co rok nową fontanę...
      • gruda Re: Fontanna !!! 30.03.02, 10:51
        ZASLYSZANE PRZY FONTANNIE:
        Grupa turystow w pewien marcowy weekend zwiedza wroclawski rynek. Chodza
        podziwiajac ratusz, pregierz piekne kamienice. Dochodza do fontanny.
        Zatrzymuja sie i pytaja przewodnika aby opowiedzial im cos o niej. przewodnik
        niewiedzac co powiedziec turystom sam blyskotliwie zasdaje pytanie: Prosze
        panstwa a jak wam sie podoba nasza wroclawska fontanna? Turysci: Pewnie bedzie
        ladna jak dokoncza jej budowe.
        • szarykot Re: Fontanna !!! 30.03.02, 13:05
          no i? nie znają się i tyle...

a rzymskie Koloseum? nie wygląda jakby było niedokończone :)
        • Gość: artek Re: Fontanna !!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.04.02, 07:32
          > Turysci: Pewnie bedzie
          > ladna jak dokoncza jej budowe.
          zła odpowiedź - prawidłowa:
          jak puszczą wodę

Chory jest pomysł oceniać FONTANNĘ z wyłączoną na zimę
          WODĄ
    • Gość: Lucy Re: Fontanna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.02, 18:26
      • Gość: MYKO Re: Fontanna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.02, 18:26
        ZOSTAJE już coś kosztowała
    • joaskaw Re: Fontanna powinna zostać !!! 30.03.02, 19:44
      Garsc refleksji na temat fontann w ogole:

zawsze w moim wyobrazeniu fontanna byla okragla, ewentualnie polokragla
      zbudowana przy jakiejs scianie (patrz: fontanna do Trevi). Nieduza fontanna
      mogla byc idealnym punktem orientacyjnym dla turystow, a dla mieszkancow
      dobrym punktem spotkan (dotad te funkcje z powodzeniem pelni pregierz i pomnik
      hr. Fredry).

Niestety musze stwierdzic, ze przy fontannie w rynku nie da sie spotykac,
      poniewaz jest za duza i nie widac tego, co dzieje sie za szklanymi
      plaszczyznami. W zasadzie jakby puscic wodze wyobrazni to poszukujac tego, z
      kim mamy sie spotkac mozna by krazyc wokol fontanny godzinami i nigdy sie nie
      odnalezc! ;)

Nie chce dyskutowac na temat artystycznej wartosci tego dziela, ale duza
      szkoda, ze jak tafle sa zabrudzone kamieniem, to od razu cierpi wizualna
      strona calego przedsiewziecia. A te kolorowe swiatla to tez dla mnie po prostu
      podpucha, bo ja sobie wyobrazalam to oswietlenie na co najmniej skale
      Dusznikow Zdroju. Choc musze tez przyznac, ze te kolorowe swiatla jakos
      nieodparcie kojarza mi sie z tandeta - Las Vegas itd. No ale to tylko moje
      zdanie.

Natomiast jak sie dowiaduje, ze maja rozebrac cos, co kosztowalo mnostwo
      pieniedzy, to po prostu szlag mnie trafia - jesli juz wydali na cos zupelnie
      bezsensownego, to niech ten bezsens wladze przesladuje codziennie jak ida do
      pracy. ;)

A my tymczasem mozemy uznac nowy punkt wroclawskich spotkan: ukryta przed
      ludzmi fontanne wsrod kwiatow na placu Solnym. :)
      • Gość: wędzonka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 17:57
        joaskaw napisał(a):

> Garsc refleksji na temat fontann w ogole:
        >
        > zawsze w moim wyobrazeniu fontanna byla okragla, ewentualnie polokragla
        > zbudowana przy jakiejs scianie (patrz: fontanna do Trevi). Nieduza fontanna
        > mogla byc idealnym punktem orientacyjnym dla turystow, a dla mieszkancow
        > dobrym punktem spotkan (dotad te funkcje z powodzeniem pelni pregierz i pomnik
        > hr. Fredry).
        >
        > Niestety musze stwierdzic, ze przy fontannie w rynku nie da sie spotykac,
        > poniewaz jest za duza i nie widac tego, co dzieje sie za szklanymi
        > plaszczyznami. W zasadzie jakby puscic wodze wyobrazni to poszukujac tego, z
        > kim mamy sie spotkac mozna by krazyc wokol fontanny godzinami i nigdy sie nie
        > odnalezc! ;)
        >
        > Nie chce dyskutowac na temat artystycznej wartosci tego dziela, ale duza
        > szkoda, ze jak tafle sa zabrudzone kamieniem, to od razu cierpi wizualna
        > strona calego przedsiewziecia. A te kolorowe swiatla to tez dla mnie po prostu
        > podpucha, bo ja sobie wyobrazalam to oswietlenie na co najmniej skale
        > Dusznikow Zdroju. Choc musze tez przyznac, ze te kolorowe swiatla jakos
        > nieodparcie kojarza mi sie z tandeta - Las Vegas itd. No ale to tylko moje
        > zdanie.
        >
        > Natomiast jak sie dowiaduje, ze maja rozebrac cos, co kosztowalo mnostwo
        > pieniedzy, to po prostu szlag mnie trafia - jesli juz wydali na cos zupelnie
        > bezsensownego, to niech ten bezsens wladze przesladuje codziennie jak ida do
        > pracy. ;)
        >
        > A my tymczasem mozemy uznac nowy punkt wroclawskich spotkan: ukryta przed
        > ludzmi fontanne wsrod kwiatow na placu Solnym. :)

Ja przepadam za nasza rynkowa fontanna nawet jak woda sie nie leje, wlasnie
        dlatego ze odbiega od wszelkich wyobrazen! :)
        To jedyne miejsce spotkan jakie uznaje odkad ja wybudowano, i nigdy nie ma
        klopotu zeby sie odnalezc, a wrecz przeciwnie, bywa zabawnie, bo znacznie latwiej
        zaskoczyc tam dziewczyne kwiatkiem! No a w cieply letni wieczor atmosfera wokol
        niej robi sie absolutnie niesamowita!
        Szczegolnie jesli czlowiek zda sobie sprawe ze przy niekorzystnej decyzji
        konserwatora kazdy moment w tym miejscu moze okazac sie juz niepowtarzalnym! :)

• Gość: Pafik Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.kom-net.pl 03.04.02, 18:52
        joaskaw napisał(a):

> Niestety musze stwierdzic, ze przy fontannie w rynku nie da sie spotykac,
        > poniewaz jest za duza i nie widac tego, co dzieje sie za szklanymi
        > plaszczyznami.

A wlasnie, ze sie da! Odkad jest, to nie umawiam sie juz ani pod pregierzem, ani
        pod Fredra, tylko wlasnie przy fontannie :)

> W zasadzie jakby puscic wodze wyobrazni to poszukujac tego, z
        > kim mamy sie spotkac mozna by krazyc wokol fontanny godzinami i nigdy sie nie
        > odnalezc! ;)

Jesli kocha, to zawsze sie odnajdzie :)

Pozdrawiam!
    • Gość: marchołt Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.02, 00:40
      Powinno się szanować ustalenia oficjalne i w maju fontanna powinna zniknąć!!
      Wszyscy odwiedzający Wrocław zwracają mi uwagę, że jest szkaradna w tak pięknej
      architekturze. Można ją np. przenieść na jakieś nowsze osiedle, albo w pobliże
      Galerii Dominikańskiej.
      • Gość: hrabiaa Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 213.77.64.* 31.03.02, 14:51
        Wystawic fakture i przekazac do ogrodka Zdroja.
        • Gość: Janek Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.02, 13:33
          W ogródku na Hermanowskiej by się nie zmieściła, a do nowego siedliska nijak
          nie pasuje. Za mała. :)))
          • Gość: kaśka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.um.wroc.pl 03.04.02, 10:23
            Daj spokój Nawrat naszej fontannie!!!!!!!!!!
            • Gość: Janek Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.02, 11:51
              Nie Waszej Kochani, a Zdroja. Zdroju juz jednak w UM nie pracuje. Pozdrawiam
              sympatycznych pracowników magistratu i sukcesów życzę. :)))
              • Gość: wędzonka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 17:43

> Nie Waszej Kochani, a Zdroja. Zdroju juz jednak w UM nie pracuje. Pozdrawiam
                > sympatycznych pracowników magistratu i sukcesów życzę. :)))

Naszej Kochany, naszej...
                Przez 10 lat rzadow Zdroja przyzwyczailismy sie juz do tego ze Wroclaw jest dla
                mieszkancow, a nie dla towarzyszy, z fontanna wlacznie! :)
                Tej swiadomosci nie bedzie Wam latwo Wroclawianom odebrac, nawet jesli Zdroju juz
                w UM nie pracuje! :)

Pozdrawiam towarzyszy wyposzczonych od korytka! :)
                • Gość: Janek Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.02, 22:22
                  Wędzonka. Czcij Ojca swego i pilnuj interesów Jego. Pozdrawiam jak zwykle
                  sedecznie. :)))
                  • Gość: wędzonka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 22:39

> Wędzonka. Czcij Ojca swego i pilnuj interesów Jego. Pozdrawiam jak zwykle
                    > sedecznie. :)))

Ja sie wezme za swojego starszego a Ty hulaj dusza po Zdroju, co? :)

• Gość: MKK Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.04.02, 10:59
          Gość portalu: hrabiaa napisał(a):

> Wystawic fakture i przekazac do ogrodka Zdroja.

Myślisz Panie Hrabio, że za VAT zapłaci...?
      • Gość: herq Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.02, 16:46
        Dobry pomysł. A na rynek zwykłą "okrągłą" fontannę- i ma tak psikać, żeby
        powietrze pachniało jak przy fontannie.
        • Gość: wedzonka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 17:26
          Gość portalu: herq napisał(a):

> Dobry pomysł. A na rynek zwykłą "okrągłą" fontannę- i ma tak psikać, żeby
          > powietrze pachniało jak przy fontannie.

Najlepiej taka jak wszedzie, bezpiecznie zestandaryzowana, tak zebysmy z nia nie
          odstawali od sredniej, bo prowincja powinna byc wlasnie srednia, pod kazdym
          wzgledem...

fuj...
      • Gość: Castro Jak dzieci IP: 172.16.16.* 17.04.02, 23:26
        Widze ze sie nigdy niedogadamy, wiec mam pomysl
        1 Wprowadzam dyktature :)
        2 Ja jestem przywodca
        3 Zdroj zostaje
        4 Zdroj zawsze bedzie wygladal lepiej od Transformatora obok Kameleonu
    • Gość: waka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.04.02, 15:30
      Ostatnio znow glosno zrobilo sie o wroclawskiej fontannie. Nie wiem jak dlugo
      beda pojawialy sie te glosy, ze fontanna byla zbedna i za droga. Jednak uwazam,
      ze fontanna moze byla za droga, ale jest piekna ozdoba wroclawskiego Rynku.
      Fajnie jest patrzec jak male dzieciaki w lato chlapia sie woda z fontanny.
      Fontanna powinna zostac!!! Przeciez nikomu ona nie przeszkadza. Kidy we
      Wroclwiu zrobi sie znow 30 stopni C, to wszyscy wroclawianie znow pokochaja
      fontanne. Zapytajcie wroclawian a nie politykow co sadza o fontannie
      • Gość: hen Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.17.85.* 03.04.02, 16:37
        Gość portalu: waka napisał(a):

> Ostatnio znow glosno zrobilo sie o wroclawskiej fontannie. Nie wiem jak dlugo
        > beda pojawialy sie te glosy, ze fontanna byla zbedna i za droga. Jednak uwazam,
        >
        > ze fontanna moze byla za droga, ale jest piekna ozdoba wroclawskiego Rynku.
        > Fajnie jest patrzec jak male dzieciaki w lato chlapia sie woda z fontanny.
        > Fontanna powinna zostac!!! Przeciez nikomu ona nie przeszkadza. Kidy we
        > Wroclwiu zrobi sie znow 30 stopni C, to wszyscy wroclawianie znow pokochaja
        > fontanne. Zapytajcie wroclawian a nie politykow co sadza o fontannie

Nie problem w samym istnieniu fontanny, ale istnieniu TEJ fontanny w TYM miejscu.
        Tez lubię wodę i chciałbym, by każdy plac i deptak we Wrocławiu miał fontannę,
        ale taką, która byłaby takiego miejsca warta. Na pewno takie cudo lepiej by
        pasowało faktycznie między Solpolami.
        • Gość: wędzonka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 17:21
          Gość portalu: hen napisał(a):

> Gość portalu: waka napisał(a):
          >
          > > Ostatnio znow glosno zrobilo sie o wroclawskiej fontannie. Nie wiem jak dlugo
          > > beda pojawialy sie te glosy, ze fontanna byla zbedna i za droga. Jednak
          > > uwazam, ze fontanna moze byla za droga, ale jest piekna ozdoba wroclawskiego
          > > Rynku.
          > > Fajnie jest patrzec jak male dzieciaki w lato chlapia sie woda z fontanny.
          > >
          > > Fontanna powinna zostac!!! Przeciez nikomu ona nie przeszkadza. Kidy we
          > > Wroclwiu zrobi sie znow 30 stopni C, to wszyscy wroclawianie znow pokochaja
          > > fontanne. Zapytajcie wroclawian a nie politykow co sadza o fontannie
          >
          > Nie problem w samym istnieniu fontanny, ale istnieniu TEJ fontanny w TYM
          > miejscu. Tez lubię wodę i chciałbym, by każdy plac i deptak we Wrocławiu miał
          > fontannę, ale taką, która byłaby takiego miejsca warta. Na pewno takie cudo
          > lepiej by pasowało faktycznie między Solpolami.

Nic podobnego, to ze fontanna jest wyjatkowa jest argumentem wlasnie za tym by
          pozostala w wyjatkowym miejscu! W koncu to dla naszego Rynku zostala
          zaprojektowana, i trzeba przyznac ze wlasnie tam najlepiej pasuje! :)

• Gość: Enola Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.02, 16:59

Zgadzam sie w zupelnosci!!!
      To nieprawda, ze nie pasuje do otoczena - wrecz przeciwnie! Bardzo ladnie tam
      wyglada i jej ewentualny demontaz bylby bledem. Mam nadzieje, ze glowny
      konserwator nie bedzie w tej kwestii zbyt zasadniczy i przedluzy zezwolenie na
      wiele lat.

Ps. Moja siostra tez jest za fontanna!
      • Gość: wedzonka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 17:16
        Gość portalu: Enola napisał(a):

> Gość portalu: Sianko napisał(a):
        >
        > > Fontanna w Rynku powinna zostać. Zdążyła już się wpisać w krajobraz miasta
        > > i stać się atrakcją turystyczną.
        >
        > Zgadzam sie w zupelnosci!!!
        > To nieprawda, ze nie pasuje do otoczena - wrecz przeciwnie! Bardzo ladnie tam
        > wyglada i jej ewentualny demontaz bylby bledem. Mam nadzieje, ze glowny
        > konserwator nie bedzie w tej kwestii zbyt zasadniczy i przedluzy zezwolenie na
        > wiele lat.
        >
        > Ps. Moja siostra tez jest za fontanna!

Az milo poczytac madrego posta! :)

Zgadzam sie calkowicie i pozdrawiam!
        • Gość: hen Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.17.85.* 03.04.02, 19:17
          Gość portalu: wedzonka napisał(a):

> Gość portalu: Enola napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Sianko napisał(a):
          > >
          > > > Fontanna w Rynku powinna zostać. Zdążyła już się wpisać w krajobraz m
          > iasta
          > > > i stać się atrakcją turystyczną.
          > >
          > > Zgadzam sie w zupelnosci!!!
          > > To nieprawda, ze nie pasuje do otoczena - wrecz przeciwnie! Bardzo ladnie
          > tam
          > > wyglada i jej ewentualny demontaz bylby bledem. Mam nadzieje, ze glowny
          > > konserwator nie bedzie w tej kwestii zbyt zasadniczy i przedluzy zezwoleni
          > e na
          > > wiele lat.
          > >
          > > Ps. Moja siostra tez jest za fontanna!
          >
          >
          > Az milo poczytac madrego posta! :)
          >
          > Zgadzam sie calkowicie i pozdrawiam!

Ja się nie zgadzam, ale też pozdrawiam!
          • Gość: wędzonka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 19:31
            Gość portalu: hen napisał(a):

> Gość portalu: wedzonka napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Enola napisał(a):
            > >
            > > > To nieprawda, ze nie pasuje do otoczena - wrecz przeciwnie! Bardzo ladnie
            > > > tam wyglada i jej ewentualny demontaz bylby bledem. Mam nadzieje, ze glowny
            > > > konserwator nie bedzie w tej kwestii zbyt zasadniczy i przedluzy zezwolenie
            > > > na wiele lat.
            > > >
            > > > Ps. Moja siostra tez jest za fontanna!
            > >
            > >
            > > Az milo poczytac madrego posta! :)
            > >
            > > Zgadzam sie calkowicie i pozdrawiam!
            >
            > Ja się nie zgadzam, ale też pozdrawiam!

Skoro nasza fontanna tak lagodzi obyczaje to powinna zostac! :)

Pozdrawiam podwojnie! :)
            • Gość: Janek Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.02, 22:26
              Popierałem i popieram propozycję Hena. Fontannę posadowić między Solpolami.
              Idż szkło do szkła. Betonów ci u nas też dostatek. :)))
              • Gość: wędzonka Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 156.24.231.* 03.04.02, 22:47

> Popierałem i popieram propozycję Hena. Fontannę posadowić między Solpolami.
                > Idż szkło do szkła. Betonów ci u nas też dostatek. :)))

Ostatnie zdanie w pelni tlumaczy pierwsze... :)

• Gość: Janek Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.02, 16:12
                  Szklarzy we władzy jak sam widzisz nie brakuje. Szkoda tylko, że sempiterny
                  szklić potrafia. :)))
    • Gość: Bezimien Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 22:45
      Niech zostanie, bo przecież jej usuwanie by sporo kosztowało, a miasta nie stać!
      • Gość: Janek Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.02, 23:35
        Problem tkwi w czym innym. Jeżeli całe te ustrojstwo rozbiorą to pierwsza
        lepsza instytucja z Podwala może zapytać dlaczego jednorazówka kosztowała tak
        drogo. Zarzut niegospodarności się kłania. Natomiast jeżeli "dzieło sztuki"
        zostanie to się wszysko rozpieni. Nikt nie rozlicza "artystów" i vertig.
    • Gość: Wrocław Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 62.233.144.* 04.04.02, 09:25

Fontanna w Rynku powinna powstać. To co zafundowali sobie miejscy prominenci
      powinno zostac przeniesione na ich prywatną posiadłosć, oczywiście po zapłaceniu
      poniesionych przez mieszkańców kosztów.Natomiast cwaniak który wymyślił ten
      przekręt powinien być stałym żywym pomnikiem pod pregierzem.
    • Gość: NotBear WYSADZIĆ!!! IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 04.04.02, 13:37
      W ramach wielkiego happeningu. Obie strony będą zadowolone:
      - przeciwnicy - bo wreszcie zniknie ta szkarada,
      - zwolennicy - bo będą mieli postmodernistyczne wydarzenie w samym centrum
      miasta

:-)
      • Gość: borek Re: WYSADZIĆ!!! IP: *.proxy.aol.com 06.04.02, 19:44
        Popieram, im szybciej tym lepiej.
    • Gość: aKySZ Czy zgodzicie się ze mną??? Otoczenie fontanny... IP: *.um.wroc.pl 04.04.02, 16:00
      No właśnie. Proponuję obserwować przez chwilę jakąś otoczenie fontanny. Być
      może ona sama nie jest ciekawa, nie najpiękniejsza, ba! - niektórym wydaje się
      ona być brzydka jak noc (choć noc na wrocławskim Rynku często jest
      przepiękna!!! :))
      Ale co się dzieje przy niej - hm... Chyba jednak wpisała się ona już we
      wrocławski krajobraz, być może dla coraz więcej osób jest ona (fontanna)
      punktem spotkań. Będąc przy niej przez godzinkę, w okolicach południa, można
      spotkać kilku, a nawet kilkunastu fotografujących. I pewnie są to amatorzy, dla
      których fontanna jest ciekawym obiektem do skadrowania, a może tylko tłem, czy
      nawet dalszym planem. Ale funkcjonuje jako - mimo wszystko - ciekawe miejsce,
      warte dla wielu uwiecznienia się przy niej.

P.S. Poza tym siedzą tu często bardzo ładne dziewczyny!!! Czy zgodzicie się ze
      mną?
    • Gość: Jarosz Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.vogel.pl 06.04.02, 14:29
      Nasza fontanna jest jedyna w swoim rodzaju!!! Wyróżnia nas spośród innych
      miast, a fakt jej wybudowania bynajmniej nie stawia nas w negatywnym świetle -
      to demagogia wygodna dla przeciwników Zdroju (i Zdroja przy okazji też). Gdyby
      nie tak krytykowana metoda faktów dokonanych, to do dziś mieszkalibyśmy w
      skansenie - nikt by się nie odważył przełamać architektonicznej sztampy.
      Jeszcze jedna TYPOWA fontanna - taka jak gdzie indziej? Po co? Zdrojogrzmoty
      mogą się nie podobać, ale moim zdaniem pasują do Rynku - dobrze się już na nim
      zadomowiły. Nie deformują reprezentacyjnego placu Wrocławia.

Konserwator protestuje? To może do niego dotrze, że nie jest dożywotnio na tym
      urzędzie i można go odwołać.

Według budowniczego fontanny (poszukajcie sobie archiwalnych wątków na Forum)
      nie da się jej przenieść. Można ją zdemontować tylko za pomocą C4. Będzie to
      kosztowało znacznie więcej niż jej wybudowanie. Wyobrażacie sobie, jaki by się
      wtedy podniósł krzyk? Jeszcze głośniejszy niż przy budowie. Po co się pozbywać
      obiektu, który większość akceptuje lub przynajmniej toleruje? A tak już w tym
      kraju jest, że najgłośniej niestety protestują malkontenci.

Fontanna powinna zostać!!! I to nie przy Astrze, a na Rynku!
      • Gość: MKK Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.magma-net.pl 06.04.02, 14:40
        Jaroszku!

Wobec Twego posta powyżej muszę się poddać!
        Gosia

PS. mam nadzieję jedynie, że ząb czasu będzie nieubłagany dla tego
        szkaradziejstwa i zrobi swoje ;-)
        • Gość: Jarosz Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.vogel.pl 06.04.02, 15:08
          Gosiu, jak widzisz, mamy odmienne zdania - także wobec zębu czasu, który
          prędzej czy później i tak dotknie każdą inwestycję budowlaną. I nie tylko...

Pozdrawiam :-)))
          • Gość: MKK Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.magma-net.pl 07.04.02, 19:07
            Gość portalu: Jarosz napisał(a):

> Gosiu, jak widzisz, mamy odmienne zdania (...)

Jaroszku kochany :)
            widzę i nie boleję nad tym ani odrobiny :-) wręcz nawet jestem zadowolona. Byłby
            prawdziwy dramat, gdyby nikomu (poza magistratem) nie podobała się ta sikawka.
            Ty masz takie humanistyczne spojrzenie na świat ... mnie natomiast przeraża fakt,
            że nabito nas (podatników) w butelkę... ani to dzieło, a już na pewno nie za
            takie pieniądze!
      • Gość: Janek Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.02, 14:53
        Jarosz. Chciałem ożywić tym cudem smutne Osiedle Kosmonautów,a także stworzyć
        mikroklimat. Nie wyrażasz zgody. Rozumiem. Co powiesz na przeniesienie między
        Solpole /to nie moja propozycja ale innej osoby znanej na forum/?
        • Gość: Jarosz Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.vogel.pl 06.04.02, 15:06
          Janku, nie mam absolutnie nic przeciwko ożywianiu Osiedla Kosmonautów! Wręcz
          przeciwnie. Tylko dlaczego akurat poprzez naszą rynkową fontannę? Nie można by
          ogłosić konkursu na upiększenie tego rejonu miasta? Fakt, to nie zależy od nas,
          ale dlaczego by takiego rozwiązania nie zasugerować komu trzeba?

To samo a propos okolic Solpoli. Nie rozumiem, po co miałoby się Zdrój przenosić.
          Zresztą czy między Solpolami zmieściłaby się ta fontanna? I to tak, by jeszcze
          się dało tamtędy przejść?

Pozdrawiam :-)))
          • Gość: Janek Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.02, 15:14
            Jeżeli dla Ciebie dobrze jest jak jest to niech tak będzie. Mam trochę inne
            zdanie, bo to będzie nabycie praw przez zasiedzenie, a to ładnie nie brzmi.
            Zmieniam temat i informuję uprzejmie, że Gregor otworzył Lunch Bar dla Ciebie.
            Taki jest tytuł wątku. Pozdrawiam serdecznie. :)))
            • Gość: Pafik Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.kom-net.pl 06.04.02, 15:26

> Mam trochę inne
              > zdanie, bo to będzie nabycie praw przez zasiedzenie, a to ładnie nie brzmi.

Moze jeszcze konserwator zmieni zdanie. Dajmy mu ostatnia szanse :)
    • do_gory Re: Fontanna powinna zostać !!! 06.04.02, 18:49
      up
    • Gość: marchołt Re: Fontanna na Rynku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.02, 01:54
      Precz z tym szkaradzieństwem!!! Fontanna szpeci Rynek.
      Poza tym ustalono dawniej, że ma zniknąć!
      • supereme Re: Fontanna na Rynku 07.04.02, 12:35
        jest ładna!!! niech zostanie!!!
        • nasionko Re: Fontanna na Rynku 07.04.02, 13:51
          Fontanna na Rynku wzbudza nasze emocje (i nie ważne jakie).Nikomu nie jest
          obojętna,a to znaczy,że nie nie jest nijaka i cieszyć się należy,że nie
          zbudowano w Rynku czegoś czego nikt nie zauważa.A to chyba najważniejasze,a my
          nie bójmy się "zbrukać świętości Rynku i starych kamieniczek".A o to czy ją
          zostawić czy nie ,niech się martwią następne pokolenia przy kolejnym generalnym
          remoncie.
          Pozdrawiam
          P.S. Sama nie wiem czy ona mi się podoba.Jednego dnia tak innego nie.
          • Gość: bawir Re: Fontanna na Rynku IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 15:40
            Czy TAKA fontanna powinna zostać w tym miejscu? Zdecydowanie - NIE!
            W tej formie nie tylko nie uzupełnia otoczenia , ale wręcz je przysłania ,
            stjąc się elementem najistotniejszym.
            Błędnie zaprojektowana, kiepsko wykonana, szalenie droga przy tworzeniu, miast
            dzisiaj tylko cieszyć, dodatkowo obciąża nasze kieszenie kosztami eksploatacji,
            a uszy swadami wokół niej.
            Słowem; rozebrać , podpatrzeć takich twórców jak Carles Buigas i postawić nową.
            • arfel Re: Fontanna na Rynku 09.04.02, 12:32
              wieze Eiffela tez chcieli rozmontowywac i jakos stoi ponad
              sto lat juz. Argumenty byly podobne :-)
              Inna sprawa, ze trudno fontanne porownac do 300metrowej wiezy :-)
              • sleperybyzmordyrda Re: Fontanna na Rynku 09.04.02, 12:39
                Oczywiście. Ja jej nie zabieram z sobą. (patrz wątek reda o emigracji)
            • Gość: Jarosz Re: Fontanna na Rynku IP: *.vogel.pl 09.04.02, 12:59
              Gość portalu: bawir napisał(a):

> Czy TAKA fontanna powinna zostać w tym miejscu? Zdecydowanie - NIE!
              > W tej formie nie tylko nie uzupełnia otoczenia , ale wręcz je przysłania ,
              > stjąc się elementem najistotniejszym.

O, bardzo przepraszam - niczego nie przysłania. Wcale nie jest ani taka duża, ani
              wysoka. Pasuje do otoczenia, nie stanowi dysonansu. Sukiennice czy wschodnią
              pierzeję Rynku świetnie widać przez te szklane tafle. Chciałbyś w tym miejscu
              może takiego kolosu jak fontanna z pl. 1 maja czy pl. Orląt Lwowskich? Ładne,
              owszem, ale właśnie tam, gdzie stoją - przed Sukiennicami wyglądałyby jak bunkry.
              I dopiero wtedy by przysłaniały... A może postawić tam takiego pypcia jak smoki z
              pl. Solnego? No comments.

> Błędnie zaprojektowana, kiepsko wykonana, szalenie droga przy tworzeniu, miast
              > dzisiaj tylko cieszyć, dodatkowo obciąża nasze kieszenie kosztami eksploatacji,

Jakie konkretnie błędy tam widzisz? Droga jest, owszem - to jej jedyna wada. Poza
              tym ma same zalety. Co do kosztów eksploatacji - uważasz, że ewentualna
              następniczka szklanej fontanny by nie obciążała budżetu kosztami eksploatacji?

> a uszy swadami wokół niej.
              > Słowem; rozebrać , podpatrzeć takich twórców jak Carles Buigas i postawić nową.

...za kolejne miliony. To się nazywa oszczędność grosza! Zastaw się, a postaw
              się, jak przodkowie Sarmaci twierdzili i praktykowali. Nie sądzisz, że skoro już
              wydano tyle kasy, to należałoby przestać myśleć o wydawaniu jej następnej porcji
              dla kolejnego kaprysu? Koszta eksploatacji są, jakie są, ale i tak o wiele
              mniejsze niż to, co Ci się marzy. Chcesz kolejny konkurs organizować (nikt za Bóg
              zapłać projektu nowej fontanny Ci nie zrobi, zwłaszcza nikt renomowany - choćby i
              podpatrywany), istniejącą fontannę rozbierać (koszta, koszta, koszta!!!), a
              później nową stawiać (wiadomo co). I kiedy to niby ma nastąpić? A jeśli nowa
              (odpukać) fontanna wzbudzi podobne emocje, to co? Znowu rozbierać? Bez sensu.

Fontanna musi zostać!!!
              • Gość: duzY Jarosz - fontanna jest czasową ekspozycją. IP: *.dtvk.tpnet.pl 09.04.02, 13:20
                Ktos kto ją stawiał musiał przewidywac koszty jej demontażu. Tak więc sprawy
                oszczędzania skieruj pod właściwy adres.
                Żadna inna fontanna nie powinna stanąć tam na tych samych zasadach. Tylko jako
                obiekt trwały. Nie będzie wtedy tematu demontażu etc. A żeby ustrzec się
                problemu estetyki to dopuszczenie do konkursu powinno być uzależnione od
                placetu konserwatora, a wyboru powinni dokonac wrocławianie (nie wiem jeszcze w
                jakiej formie).
                • Gość: Janek Re: Jarosz - fontanna jest czasową ekspozycją. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.02, 14:56
                  W innym wątku wyczytałem, ze miesięczna konserwacja tego przybytku kosztuje 20
                  tys. zł. Ciekaw jestem kto załapał się na taką fuchę i czy bierze szmal jak
                  fontanna jest nieczynna, czyli za darmo. Swoja drogą za przetarcie szybek
                  pieniądze są spore i tu jako podatnik chyba mam prawo się wypowiedzieć, że ktoś
                  ostro przesadza. Pozdrawiam. :)))
                  • Gość: duzY Otóż Janku nie masz! IP: *.dtvk.tpnet.pl 09.04.02, 15:14
                    To Cudo Techniki i Sztuki warte jest każdych pieniędzy. Tysiące turystów
                    oglądających Ją codziennie zostawiają miliony w kasie miasta no to stac nas na
                    utrzymanie Arcydzieła za każde pieniądze. czyżbys chciał oszczędzać na bieżącym
                    utrzymaniu tego Zjawiska? Czy chciałbys by nas postrzegano przez pryzmat
                    zacieków na Jej szybach? Janku! Opanuj się. Ja ze swej strony, niegodnym będąc
                    bezposrednio łóżyc na Fontanny utrzymanie przejechałem się dzis tramwajem
                    kasując bilet za 2 zl. Mam nadzieję, że ZDiK uwzględni moje poświęcenie i
                    przesunie te 2 zł z dotacji na MPK na Ofiarę na Opieke nad Nią.
                    • Gość: Janek Re: Otóż Janku nie masz! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.02, 15:22
                      Przekonałeś mnie. Likwidacja zacieków jest sprawą najważniejszą. A propos, a co
                      z zaciekami na dachach komunalnych kamienic. Zarządca zdaje sie wszystkie
                      zlikwidował. Taka ci to fajna firma. Reformowalna... :)))
                      • Gość: duzY Janek jeszcze jedno. IP: *.dtvk.tpnet.pl 09.04.02, 15:26
                        na dziś mają być igrzyska. O chlebku pomyslimy później.
                        • Gość: Janek Re: Mam pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.02, 15:34
                          Zapomniałem zapytac czy ci wybitni fachowcy od regeneracji i ciepłowodów za 20
                          patoli usuwaja zacieki po każdym wytrysku?
                          • Gość: duzY To pewnie jakiś IP: *.dtvk.tpnet.pl 09.04.02, 15:41
                            Zakład Pracy Chronionej. Giganty pracowitości sie tam skryły. Podejrzewam, ze
                            firma ta wynajeła pana kazia ze szatą i za 500 zł miesięcznie dzień w dzień pan
                            Kazio fontannę o świcie szoruje.
                  • Gość: Pafik Re: Jarosz - fontanna jest czasową ekspozycją. IP: *.kom-net.pl 10.04.02, 16:46

> W innym wątku wyczytałem, ze miesięczna konserwacja tego przybytku kosztuje 20
                    > tys. zł.

Ktos Cie zle poinformowal. 20 tys. kosztuje utrzymanie wszystkich czterech
                    fontann administrowanych przez ZDiK. Konkretnie tej rynkowej - 7 tys.

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=481&wid=1575445&aid=1580999

Pozdrawiam!
                    • Gość: Janek Re: Jarosz - fontanna jest czasową ekspozycją. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.02, 17:04
                      Pafiku. Z badań Pentora wynika, że jestem w niewielkiej /28,7%/grupie
                      Wrocławian, która nie chce pozostawienia fontanny na rynku. Żeby to nie
                      wygłądało na upierdliwość z mojej strony wobec większości /69,3%/ kończę
                      dyskusję w tej sprawie i oczekuję na decyzję wojewódzkiego konserwatora
                      zabytków. Pozdrawiam.
                      • Gość: Pafik Re: Jarosz - fontanna jest czasową ekspozycją. IP: *.kom-net.pl 10.04.02, 17:50

> Pafiku. Z badań Pentora wynika, że jestem w niewielkiej /28,7%/grupie
                        > Wrocławian, która nie chce pozostawienia fontanny na rynku. Żeby to nie
                        > wygłądało na upierdliwość z mojej strony wobec większości /69,3%/ kończę
                        > dyskusję w tej sprawie i oczekuję na decyzję wojewódzkiego konserwatora
                        > zabytków. Pozdrawiam.

Janku, jakby co, to ja Ci wcale glosu nie chce odbierac i nie uwazam za
                        upierdliwosc wyrazanie opinii przez mniejszosc. Wrecz przeciwnie, to wszak jedna
                        z podstawowych zdobyczy demokracji! Zreszta sam o tym wiesz.

Pozdrawiam!
                      • kolejarz_200 Re: Jarosz - fontanna jest czasową ekspozycją. 10.04.02, 19:01

> Pafiku. Z badań Pentora wynika, że jestem w niewielkiej /28,7%/grupie
                        > Wrocławian, która nie chce pozostawienia fontanny na rynku. Żeby to nie
                        > wygłądało na upierdliwość z mojej strony wobec większości /69,3%/ kończę
                        > dyskusję w tej sprawie i oczekuję na decyzję wojewódzkiego konserwatora
                        > zabytków. Pozdrawiam.

Ciekawe w której grupie jest konserwator zabytków :))

Wiemy że w męskiej :)

• Gość: mjed Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: 195.205.73.* 09.04.02, 15:42
      W Rynku nigdy nie było fontanny. Odbudowa pręgierza, oraz niedżwiadek obok
      ratusza pokazał jak takie może nietypowe stare elementy zyskuja na znaczeniu.
      Nikt czegoś takiego nie ma. A fontanny są. Żeby to jeszcze zabytkowa, ale coś
      takiego. Może ją przenieś na plac Nowy Targ. Jest on taki pusty. A w Rynku na
      tym miejscu postawił bym od "nowa" starą wagę miejską. To dopiero była by
      atrakcja turystyczn!!!. Jeszcze jakby można by się było na niej zważyć i
      zdobyć "historyczny" certyfikat. Nikt takiego obiektu nie miałby w Polsce.
      • Gość: duzY Czyżbyś poddawał w wątpliwość Jej walory? IP: *.dtvk.tpnet.pl 09.04.02, 15:55
        A ja słyszałem, że w szkołach na świecie już o 8 cudach świata nauczają. Tylko
        patrzec jak UNESCO obejmie Ją ochroną (a może WHO jest bardziej kompetentne?).
        Wogóle chciałem swój (i nie tylko swój) niegdysiejszy pomysł zrewidować. Ten o
        krasnalach na każdym rogu. Niech Wrocław stanie sie miastem fontan. Ale nie
        jakichs tam barokowych paskudztw. Niech we Wrocławiu stanie 200 fontan na 200
        dni rządzenia maistem przez Prezydenta H. A wszystkie kubek w kubek jak Ta w
        Rynku. Niech każdy mieszkaniec ma nie dalej niż 150 m do najbliższej. No bo
        czemu teraz wyróżnieni są mieszkający w Rynku i dniem i noicą napawający się
        jej widokiem? A ja? Mamże znów 2 złote w MPK wpompowac by podjechac do Rynku? I
        tak za każdym razem? Nieeeeeeeeee. WROCLAW MIASTEM FONTAN-KLONÓW.
    • Gość: elakra Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.02, 19:31
      Zdrój?Oczywiście, niech zostanie!
      • Gość: tp Re: Fontanna powinna zniknac IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.02, 10:14
        Fontanna nie dosc, ze nijak sie ma do tresci Rynku, to i estetyka jej mocno
        watpliwa.
        Natomiast na Nowym Targu zawsze byla fontanna, Neptun, i mysle, ze do tego
        ponurego miejsca (z winy architektow) powinna wrocic choc fontanna, i to
        Neptun, ale nie w postaci kopii starej, bo to juz nie ma sensu, ale super-
        modernistycznej. Nie takie cos jak na Rynku, co naprawde nie wie, czym ma byc.
    • Gość: duzY Fontanna powinna zostać ............ zdemontowana! IP: *.dtvk.tpnet.pl 10.04.02, 17:06
      Aby prawo prawo znaczyło.
      • Gość: Pafik Re: Fontanna powinna zostać ............ zdemontowana! IP: *.kom-net.pl 10.04.02, 17:20
        Gość portalu: duzY napisał(a):

> Aby prawo prawo znaczyło.

Na dzien dzisiejszy - tak, do konca maja zgodnie z prawem powinna zostac
        zdemontowana. Ale jutro konserwator moze zmienic zdanie i wowczas nie bedzie
        musiala zniknac. ZDiK wciaz czeka na ponowna opinie konserwatora.

Pozdrawiam!
        • Gość: duzY Re: Fontanna powinna zostać ............ zdemontowana! IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.04.02, 12:16
          Zgadzam sie. Jeśli z ekspozycji stanie sie obiektem trwałym to tak (choc mam
          wątpliwości czy puryści prawni nie dopatzyliby sie złamania prawa budowlanego i
          czy postepując w 100% zgodnie z prawem i w tym przypadku nie trzeba by było
          najpierw zlikwidowac EKSPOZYCJĘ CZASOWĄ po czym uzyskac zezwolenie na budowe i
          WYBUDOWAĆ od podstaw - vide oatatnie orzeczenie TK ws samowol budowlanych).
    • Gość: wędzonka Jureek kiedys pytal o badania... IP: 156.24.231.* 10.04.02, 17:57
      ...a teraz nikt sie jakos nie kwapi zeby ich wyniki tu przedstawic, skoro juz sa,
      wiec dla porzadku zrobie to ja. Wyborcza donosi:

"Instytut Badań Opinii i Rynku "Pentor" zapytał o fontannę 500 wrocławian
      wybranych na podstawie książki telefonicznej. Pytał, czy na wrocławskim Rynku w
      ogóle powinna być fontanna (ponad 83 proc. jest za), czy wrocławianie widzieli tę
      fontannę, która już jest (91 proc. mężczyzn i 88 proc. kobiet ją widziało), i czy
      się im podoba - prawie 58 proc. osób tak. Aż ponad 15 proc. mniej wypowiedziało
      się o jej walorach estetycznych negatywnie. Zdecydowanie bardziej fontanna podoba
      się kobietom i ludziom z podstawowym wykształceniem. Lepiej wykształceni
      respondenci są bardziej krytyczni.
      Na kluczowe pytanie o to, czy fontanna powinna zostać na Rynku, prawie 70 proc.
      odpowiedziało "tak". Ale aż ponad 28 proc. wrocławian wolałoby, żeby została
      rozebrana i przeniesiona."

Podsumowujac:

1. Czy w Rynku powinna byc fontanna?
      ZA - 83%
      PRZECIW - nie widze (bo nie podali w artykule :)

2. Czy obecna fontanna sie podoba?
      TAK - 58%
      NIE - 43%

3. Czy fontanna powinna pozostac w Rynku?
      TAK - 70%
      NIE - 28% (napisano "az" 28% (!), w stosunku do "tylko" 70% :)

Pozdrawiam!
      • Gość: Janek Re: Jureek kiedys pytal o badania... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.02, 18:00
        Wędzonka. Cytowałem wyżej. Chyba nie czytałeś. Z jednym miejscem po przecinku.
        Pozdrawiam. :)))
        • Gość: wędzonka Re: Jureek kiedys pytal o badania... IP: 156.24.231.* 10.04.02, 18:45

> Wędzonka. Cytowałem wyżej. Chyba nie czytałeś. Z jednym miejscem po przecinku.
          > Pozdrawiam. :)))

Wybacz mi Janek, przyznaje ze wstydem ze umknal mi tak znaczacy post!
          Odkad zaczalem umawiac sie pod fontanna moje powodzenie u plci pieknej tak
          wzroslo ze chwilami brak mi czasu by rzetelnie pilnowac obowiazkow furumowicza! :(

• Gość: yacho 11 Re: Jureek kiedys pytal o badania... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 18:09
        niech juz zostanie- ten fontann , ale niech nas nie zaleje fala i
        balwany pychy
        • kolejarz_200 Re: Jureek kiedys pytal o badania... 10.04.02, 18:52
          Gość portalu: yacho 11 napisał(a):

> niech juz zostanie- ten fontann , ale niech nas nie zaleje fala i
          > balwany pychy

Oto "złoty środek"!!!!!!!!!!!!!!
          Przyznaję Ci odznakę:

"Zasłuyżony dla wrocławskich strumieni"

:))

• Gość: wędzonka Re: Jureek kiedys pytal o badania... IP: 156.24.231.* 10.04.02, 19:06
            kolejarz_200 napisał(a):

> Gość portalu: yacho 11 napisał(a):
            >
            > > niech juz zostanie- ten fontann , ale niech nas nie zaleje fala i
            > > balwany pychy
            >
            > Oto "złoty środek"!!!!!!!!!!!!!!
            > Przyznaję Ci odznakę:
            >
            > "Zasłuyżony dla wrocławskich strumieni"
            >
            > :))
            >

Powiem ci Kolejarzu szczerze, jesli o tym jeszcze nie wiesz, ze Jureek o niebo
            bardziej pasuje obok Pafika niz ja! Od roku z uwaga czytam wszystko co obaj maja
            do powiedzenia, i nigdy nie jest to czas stracony!

Kiedys tu jeszcze wybitnie pieprzne kawalki slala MKK, ale chyba tez zaczela sie
            umawiac pod fontanna, bo cos rzadko Ja tu teraz widuje! :]

Pozdrawiam!
            • kolejarz_200 Re: Jureek kiedys pytal o badania... 10.04.02, 19:11
              Gość portalu: wędzonka napisał(a):

> kolejarz_200 napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: yacho 11 napisał(a):
              > >
              > > > niech juz zostanie- ten fontann , ale niech nas nie zaleje fa
              > la i
              > > > balwany pychy
              > >
              > > Oto "złoty środek"!!!!!!!!!!!!!!
              > > Przyznaję Ci odznakę:
              > >
              > > "Zasłuyżony dla wrocławskich strumieni"
              > >
              > > :))
              > >
              >
              > Powiem ci Kolejarzu szczerze, jesli o tym jeszcze nie wiesz, ze Jureek o niebo
              > bardziej pasuje obok Pafika niz ja! Od roku z uwaga czytam wszystko co obaj maj
              > a
              > do powiedzenia, i nigdy nie jest to czas stracony!
              >
              > Kiedys tu jeszcze wybitnie pieprzne kawalki slala MKK, ale chyba tez zaczela si
              > e
              > umawiac pod fontanna, bo cos rzadko Ja tu teraz widuje! :]
              >
              > Pozdrawiam!

Dzięi za pzdr!

Piszecie te posty tak, iż człowiek musi się domyślać...
              Jak w Twean Peaks :)
              • Gość: yacho 11 Re: Jureek kiedys pytal o badania... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 19:23
                jak nam to przekazal dawid linch w twin piks - rzeczy nie sa takie
                jak nam sie wydaje - dotyczy to tez fontann , kolejzrz ofiaruwuje ci
                balon / worawdzie nie muj on jest /
          • Gość: yacho 11 Re: Jureek kiedys pytal o badania... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 19:19
            dodaje ci finansowanie dalszch 2 km do twojego biletu miesiecznego lub
            raz mozesz jechac do wrocka na muj koszt - a hoy
            • kolejarz_200 Re: Jureek kiedys pytal o badania... 10.04.02, 19:20

> dodaje ci finansowanie dalszch 2 km do twojego biletu miesiecznego lub
              > raz mozesz jechac do wrocka na muj koszt - a hoy

No to wielkie dzięki

Ale pewnie chcesz coś teraz wzamian...

• Gość: yacho 11 Re: Jureek kiedys pytal o badania... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 19:35
                newer nic - pzdr moze szermierki slownej - czasem nie ma z kim
                rozmawiac
                • kolejarz_200 Czólem Yacho! 11.04.02, 12:59

> newer nic - pzdr moze szermierki slownej - czasem nie ma z kim
                  > rozmawiac

Oto jestem yacho!!!
                  Do wyboru:
                  szabla
                  szpada
                  floret

A fontannie już się prawie ulewa... :)
                  Ciekawe, w którą stronę jest pochył? Poleci w stronę Sukiennic i Spiża, czy może
                  do Dworu Polskiego?????

• Gość: bromden zawsze bylem za cenzusem wyksztalcenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 13:31
        przejrzalem cie, wedzonka, wystarczy zlozyc do kupy pare postow:
        skonczyles zawodowke (byc moze jestes nawet hydraulikiem) i z racji znajomosci w
        um dostales robote przy fonannie,
        nic dziwnego, ze ci tak na niej zalezy ...
        • Gość: duzY bromden - dodałbys, że skończył IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.04.02, 13:37
          ją ok. 40 lat temu. No i co do płci pojawia się znak zapytania.
          A wogól to jest normalny cios po zaworach.
          • Gość: bromden pisze w rodzaju meskim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 14:05
            myslisz, ze jest na tyle przebiegly po tej zawodowce, zeby symulowac przeciwna
            plec? byc moze, w koncu umie wlaczyc przegladarke
            • Gość: duzY Photo Play robi IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.04.02, 14:16
              takie, że nic włączac nie trzeba ... nawet klawiatury nie ma :-)
      • Gość: Jureek Re: ano, pytałem IP: 62.8.156.* 15.04.02, 18:55
        Dziękuję za informacje.
        Nie było mnie jakiś czas na forum i dlatego to przegapiłem. Wyniki badania
        opinii (na czyje zlecenie?) są dla mnie pocieszające. Po lekturze postów
        Wędzonki i Pafika zaczynałem już mieć obawy, czy we Wrocławiu nie zapanował
        znowu klimat "Moralno-Politycznej Jedności Narodu" (wszyscy zgodnie za
        fontanną, tylko ten nienowoczesny konserwator i kilku forumowiczów-malkontentów
        przeciwko), a tu okazuje się, że nie jest tak źle i Wrocławianie mają swoje
        zdanie i to zdanie zróżnicowane.
        Pozdrawiam
        Jurek
    • Gość: red Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroc.gazeta.pl 11.04.02, 14:19
      We wtorek, 16 kwietnia o godz. 12 czat z Andrzejem Kubikiem, wojewodzkiem
      konserwatorem zabytków
      Wszystko o fontannie!!!
      www.gazeta.pl/wroclaw lub www.gazeta.pl/czat
      • Gość: red Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 14:27
        Zapomniałem dodać, dzień później, 17 kwietnia o godz. 12 czat z Wędzonką,
        konserwatorem instalacji hydraulicznej fontanny w rynku, nieślubnym synem
        prezydenta Bogdana Zdrojewskiego.

Wszystko o instalacji!
        www.gazeta.pl/wroclaw lub www.gazeta.pl/czat
    • Gość: jacek Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 15:09
      Bezwzglednie musi zostac. Jesli ktos uwaza ,ze nie pasuje ona do rynku, to
      myslac w ten sposob nie powinno sie budowac nic nowego od 1300 roku. Bo
      wszystko co wybudowano pozniej, bylo jakies takie modernistyczne, nowoczesne i
      nie pasowalo do wroclawia z 1300 roku!!
      • Gość: duzY Masz rację. IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.04.02, 15:13
        W Rynku nie należy testować poziomu odporności mieszkańców na nowinki. Zrobili
        to niestety juz Niemcy wstawiając budynek Banku Zachodniego. Jak ktos chce to
        niech poćwiczy na wygwizdowie swoje wizje. Rynek niech zostanie Rynkiem. Czy
        usprawiedliwiłbys postawienie w Rynku budynku a'la sedesowiec z pl.
        Grunwaldzkiego? "Śmiało do przodu iść ...."
        • Gość: daag Re: Masz rację. IP: *.tlsa.pl 11.04.02, 15:53
          nie chcemy tu zapyziałego skansenu!
          • Gość: duzY Sugerujesz IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.04.02, 16:45
            np. wyburzenie Ratusza? Może i na Ostrowiu Tumskim zrobic Galerie OStrowską?
            • Gość: daag Re: Sugerujesz IP: *.tlsa.pl 11.04.02, 17:16
              ;o) po prostu brakuje mi tu retoryki wędzonego rejtana i machnąłem tak pierwszy
              z brzegu cytacik. ale okazuje się, że on jednak pisał o kiczowatym skansenie.
              cóż... nie wyszło...
              • Gość: duzY he he he jakoś nienajgorzej sie czułem IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.04.02, 17:31
                bez tej rewolucyjnej czujności i zapalczywości. Może on teraz czyta "Jak
                hartowała sie stal"?
                • Gość: daag Re: he he he jakoś IP: *.tlsa.pl 11.04.02, 17:54
                  no tak... ;o) jeśli to prawda to zrobi się jeszcze bardziej postępowo i
                  industrialnie. już widzę tzw. fontannę okraszoną ceownikami i dwuteownikami.
                  (koniecznie zardzewiałymi i ustawianymi niesymetrycznie). w końcu sztuka jest
                  sztuka.
    • Gość: Kirek Re: Fontanna powinna zostać !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 16:29
      Na miejscu fontanny powinien stanąc pomnik architekta miejskiego! Kamienice w
      Rynku też są za ładne i niepotrzebnie odmalowane. Nalezy je obdrapać aby
      wyglądały na stare i historyczne. W Rynku zamiast ładnego bruku - mają być
      krzywe kocie łby i szamba. Wtedy naprawdę nawiążemy do średniowiecznego
      chrakateru Rynku!
      • Gość: duzY Już nawiązalismy do średniowiecznego IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.04.02, 16:47
        charakteru Rynku. Jak kamieniczki budowano to wcale nie były odrapane.
        natomiast wstawianie krok po kroku pseudomodernistycznych (budynek BZ,
        fonatnna) elementów spowoduje, że wczesniej lub później Rynek straci swój
        charakter. A wtedy ludzie pójdą na piwo pewnie do historycznie jednolitej
        Galerii Dominikańskiej.
        • Gość: Jazzek Bez konserwatyzmu, konserwatorzy! IP: 212.244.79.* 12.04.02, 14:44
          Jakby takie teksty wstawiali ludzie dawniejszych czasów, to:
          - za gotyku nie wyburzono by romańskiej katedry by zastąpić ją modernistycznym
          gotyckim kolosem
          - za renesansu pozostawiono by gotyckie kamienice w rynku, zamiast budować
          modernistyczne domki renesansowe
          - za baroku nie zburzono by zamku książęcego, żeby wybudowac ohydne
          modernistyczne budynki uniwersyteckie
          Każda epoka zostawia w mieście swój ślad - a skoro nie stać nas na nic
          wielkiego, to niech będzie chociaż mała fontanna.
          • Gość: duzY Re: Bez konserwatyzmu, konserwatorzy! IP: *.dtvk.tpnet.pl 17.04.02, 11:45
            A buduj co chcesz ale nie gdzie chcesz. Nie szpec tego co ktos zrobił.
    • Gość: MPS Re: ZDEMONTOWAC Fontannę !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.02, 00:52
      Co z tego, że ktoś wpisuje się tutaj po 20 razy z tym samym tekstem.
      Już prezydent Huskowski podjął decyzję. Nic tu po nas i naszych głosach.
      Ja mówię: "zdemontować!", a Pan Prezydent tylko: "Zostanie." I kto wygra???!!
      • Gość: bogy Re: ZDEMONTOWAC Fontannę !!! IP: *.proxy.aol.com 14.04.02, 18:33
        Bylem gosciem z Ameryki w 2000 roku i widzialem fontanne. Uwazam ja
        za wstretny objekt w srodku jednego z najpiekniejszych centrow miast
        europejskich ktorym jest Wroclaw. ZDEMONTOWAC to straszydlo.
      • Gość: Jureek Re: ZDEMONTOWAC Fontannę !!! IP: 62.8.156.* 15.04.02, 18:49
        A skąd masz takie wiadomości, że prezydent już podjął decyzję?
        Poza tym, z tego, co wiem, to nie prezydent zadecyduje tylko konserwator
        zabytków.
        Jurek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka