Dodaj do ulubionych

Dolnośląska Wyborcza - pustka informacyjna

IP: 62.233.250.* 31.08.04, 21:51
Ilość informacji w dolnośląskiej Wyborczej stawia ją na równi z dodatkami w
Płocku i Kielcach. W Nowotworze jest 50 razy informacji więcej niż w
Wyborczej. Prawie nie pojawiają się informacje spoza Wrocławia, poza kroniką
policyjną
Naczelna odchodzi, nikomu się nie chce pracować. Nawet Krwawy Ziemba zamilkł
Obserwuj wątek
    • Gość: TWK Re: Dolnośląska Wyborcza - pustka informacyjna IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.08.04, 21:58
      zgadza sie beznadziejnie malo jest informacji, tematy jakies takie plytkie. i
      beznadziejne zdjecia na stronie internetowej, gdzie mogliby wlasnie zamiescic
      wiecej materialow ktore sie nie mieszcza na papierze.
      • Gość: edward Re: Dolnośląska Wyborcza - pustka informacyjna IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.08.04, 22:03
        oni nie mają co do gazety dać, a co dopiero do internetu. to matematycznie
        niemożliwe, jeśli nic nie ma w gazecie, to tego 'nic' nie da się poszerzyć :)

a w ogóle, to ten beznadziejny poziom to efekt obniżania kosztów funkcjonowania
        gazety i udostępniania łamów praktykanto-studentom, którym się wydaje, że mogą
        być dziennikarzami.
        • Gość: chuckie Racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 23:31
          Cieszę się, że ktoś zauważył dokładnie to, co ja. Co dwa tygodnie nowe nazwiska, jakieś zdjęcia studentów zmienianych co chwila, po prostu dramat.

Jeszcze kilka lat temu w gazecie był stabilny skład. Dwie gwiazdy (Marcin Rybak, Beata Maciejewska) i reszta porządnych dziennikarzy. A teraz? Stało się coś nie do pomyślenia 4-5 lat temu: gazeta nie cieszy się już szacunkiem czytelników.

I jeszcze ten nieszczęsny Ziemba. Myślałem, że go już nie będzie, a ten ostatnio wziął się za randki internetowe. Ten artykuł w Wieży Ciśnień był na poziomie gazetki ściennej w mojej jednostce (na początku lat 90.).

Pani redaktor, trzeba było rozwalać taką maszynkę do robienia pieniędzy i PRESTIŻU?
    • fredrus Re: Dolnośląska Wyborcza - pustka informacyjna 31.08.04, 22:00
      A okreslenie : "sezon ogorkowy" cos ci mowi?

Apropos ogorkow, ide robic mizerie :)
    • lukaszww Re: Dolnośląska Wyborcza - pustka informacyjna 31.08.04, 23:55
      GW Dolnośląska niestety jest strasznie słaba. 75% zawartości gazety, to
      ogłoszenia drobne. Dlatego na głowę bije ją Gazeta Wrocławska vel Słowo
      Polskie.
      • Gość: Ry Re: Dolnośląska Wyborcza - pustka informacyjna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.09.04, 01:54
        co raz gorzej a info sportowe/ z swiata żużla/ ? niestety musze szukać na innych
        stronach Pozdro dla red. sportowej ! dzieki wam nie kupuje GW
        • Gość: kaowiec Re: Dolnośląska Wyborcza - pustka informacyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 07:09
          Dolnośląska bez informacji za to wydanie krajowe indoktrynacja jedynego
          sprawiedliwego w tym kraju AM (vel Zagozdy). Ludzie kupują to chyba z
          przyzwyczajenia.
      • Gość: STrup U Niemca gazety nie kupię! IP: *.chem.uni.wroc.pl 01.09.04, 09:21
        lukaszww napisał:
        > ... na głowę bije ją Gazeta Wrocławska vel Słowo Polskie.
        Żartuję z tymi Niemcami, ale do nowej Wrocławskiej vel Słowo jakos sie nie mogę
        przekonać.
        Do Faktu zreszta też, nawet tym bardziej.
        Jakoś za bardzo komercyjne są te gazety. Trochę z nimi tak jak z telewizją
        publiczną - powinna zawierać choć trochę tzw. misji, ale im wskaźniki
        (oglądalność, stopa zysku) zasnuły oczy bielmem. W efekcie program ubożuchny i
        pod publiczkę na granicy debilizmu i analfabetyzmu.
        Aliści Wyborcza też grzeszy, niestety.
        Dodatek lokalny do GW jest tylko dodatkiem, a nie lokalna gazetą. Błąd! Sprawy
        lokalne są dla wielu najwazniejsze, o pozostałych dowiedzą się z TV. Ja
        osobiście zaczynam lekturę od lokalnej, nie ogólnopolskiej.
        Zgadzam się w pełni, że lokalny dodatek mógłby byc ciekawszy. Inna rzecz, że
        teraz naprawdę nie ma o czym pisać - sezon ogórkowy w pełni. To jednak
        redaktorów nie tłumaczy.
        Sam osobiście już parę razy próbowałem GW zainteresować tematem, który na pewno
        zwiększyłby czytelnictwo w kilku peryferyjnych dzielnicach W-wia (chodzi o
        niebezpiecznie powolne tempo robót finansowanych przez ISPA, co grozi, że
        miasto nie dostanie tych pieniędzy, bo nie skończy na czas zaplanowanych
        inwestycji), a Gazeta nic. Cisza. To źle świadczy o wyczuciu potrzeb przez
        redakcję.
        Wiele sygnałów mozna znaleźć tutaj, na tym Forum. Zdecydowanie lansowałbym
        sprawę ścieżek dla rowerzystów i w ogóle układu komunikacyjnego widzianego pod
        tym kątem. Zawalczyłbym o częściowe choćby złagodzenie zakazu jazdy rowerem w
        Rynku. Obecny chaos komunikacyjny to fantastyczny, nieustający temat i motyw
        dla przemyślenia, czy na niektórych stanowiskach miejskich znajdują się
        naprawdę właściwi ludzie.
        Itd.

• Gość: kitty Re: Dolnośląska Wyborcza - pustka informacyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 09:30
      Symptomatycznyny jest brak choćby jednego tekstu w dziale Kultura w internecie
    • Gość: robert Re: Dolnośląska Wyborcza - pustka informacyjna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.09.04, 10:42
      Chyba zatem czas na jakąś nową gazetę. Ponoć takowa ma być, i to lada dzień.
    • wielki_czarownik Racja. 01.09.04, 10:42
      GW to autentyczne dno. Przeglądając "Słowo Wrocławskie" ;) widzę, że artykułów tam o wiele więcej i to zarówno informacji jak i reportaży. Nie mówiąc już o poziomie. Nasza GW to w połowie niesmaczne i infantylne teksty (głównie pana Ziemby) a w połowie ogłoszenia.
      Jedyne co jeszcze mnie trzyma przy kupowaniu "papierka" to piątkowy program TV.
      Nie rozumiem też czemu w internecie nie publikuje się większej ilości zdjęć, wykresów, prezentacji multimedialnych... Co nie wejdzie do "papierka" można bez bólu upchnąć w internecie.
      • Gość: Aniel trudno się nie zgodzic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:32
        Miałam okazję ostatnio czytać lokalną gazetę legnicką. Ogromny kontrast-
        rzetelnie napisane artykuły, które zawierają ISTOTNE INFORMACJE zamiast
        wyeksponowanego zdjecia autora i podpisu.
        • kasica4u Dolnośląska do renowacji 01.09.04, 13:27
          Trudno się nie zgodzić z przedmówcami. Wyborcza Dolnosląska ma niewiele wspólnego z Dolnym Śląskiem. Bardziej adekwatnym tytułem byłby Wyborcza Dolnowrocławska, przy czym to to tytułowe "Dolno-" dotyczyłoby poziomu. Dobór materiałów jest przypadkowy i poza paroma prawdziwymi zawodowcami dziennikarskim typu Maciejewska, Dybalska, Rybak, Górowicz + może jeszcze kilka innych nazwisk, panuje amatorszczyzna i chaos. Gdy do miana gwiazdy pretenduje "krwawy Maciek" Ziemba gazeta musi zejść na psy.
          Jesli ktoś ma złudzenia co do pziomu wydania internetowego niech dokładniej przyjrzy się działowi pod nazwą Inne Serwisy. Jedynymi w miarę porządnie uaktualnianymi są tu działy Wieża Ciśnień oraz Ostatnie Pożegnania (!). W dziale reportaże ostatni tekst ma datę 10 marca 2004, ostatnie zdjęcie to zdjęcie Wrocławia z przedednia wejście do Unii Europejskiej, Samorząd Dolnośląski - praktycznie nie istnieje. Dział Ludzie to już zupełna rozpacz. Pod tytułem Ludzie Dolnego Śląska umieszczono bez ładu i składu (krewni i znajomi królika?) kilkadziesiąt mniej (Wolny, Agnieszka) lub bardziej (Zdrojewski, Bogdan) znanych osób. Nie ma za to np. Ewy Michnik, Jana Waszkiewicza, Grzegorza Schetyny, Krystyny Meissner, Alicji Chybickiej, Urszuli Kozioł i wielu, wielu innych.
          Nie jestem pewna czy renowacja Dolnośląskiej wystarczy. Chyba bardziej jest potrzebna całkowita przebudowa i remont generalny.

• taxi.wroclaw Re: Dolnośląska do renowacji 01.09.04, 21:19
            Przykre to ale prawdziwe. Powiedzcie co czytać? Słowo i GW z WW - żenada.
            Lokalne edycje S.U. to uderzenie czołem o bruk!
            A może w naszym europejskim mieście nic się nie dzieje?
    • Gość: qwert Re: Dolnośląska Wyborcza - pustka informacyjna IP: *.devs.futuro.pl 02.09.04, 15:32
      Dokładnie połowa składu to reklamy- kiedyś w moim rodzinnym domu była
      prenumerata wyborczej w tej chwili gości tylko w piątki albo gdy coś
      przełomowego działo się dzień wczesniej na świecie( i to nie ze względu na
      oszczędności)- pozdrawiam i życze szybkiej i widocznej poprawy GW.
      • Gość: Preslaw Re: Dolnośląska Wyborcza - pustka informacyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 15:50
        Powyższe posty potwierdzają moje obserwacje, ktróre poczyniłem już kilka
        miesięcy temu, bo miałem wrażenie, że jakby poziom gazety się obniżył. Myślę,
        że wielu ludzi kupuje ją z przyzwyczajenia, ale tez być może dlatego, że wciąż
        ma najlepszą oprawę garficzną i ze względu na to czyta się ją bardzo dobrze,
        choć ja już kilka tygodni nie kupowałem, może się coś i w tym zmieniło. Gazety
        Wrocławskiej jakoś nie mogę, choć chyba jest tam więcej informacji ważniejszych
        dla miasta i regionu, np. o inwestycjach. Cóż, w ogóle się pogorszyła jakość
        całej Wyborczej.
        • wielki_czarownik Nasz dodatek 02.09.04, 15:57
          Nasz dodatek żyje dzięki temu, że jest podpięty pod ogólnopolską GW (ona jeszcze trzyma jakiś poziom, choć też upadła). Gdyby nasza wrocławska gazeta miała być osobnym pismem to w tydzień by zbankrutowała.
          • Gość: Preslaw Re: Nasz dodatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 16:18
            Jaka jest tego przyczyna? Czyżby ludzie stracili potrzebę na dobrą informację?
            Niech zaczną się pojawiać nowe gazety. We Wrocławiu mogą być spokojnie trzy
            loklane gazety. Ciekawi mnie ten nowy tygodnik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka