Dodaj do ulubionych

Tu Wroclaw jest slabiutki

IP: *.sp.se 01.10.04, 14:52
Pamietajac caly czas o pozytywnych rzeczch dziejacych sie w pieknym Wroclawiu
warto zrobic maly rejestr slabych stron miasta, ktore moga pogorszyc pozycje
miasta w przyszlosci. Mam dwie wstepne propozycje:

1. Jakosc wroclawskich wyzszych uczelni. Przegrywamy wszystkie rankingi wobec
Poznania, ktory mielismy kiedys za soba. Dobieraja sie do wroclawskiej
pozycji Gdansk, Katowice i Lodz. Nie jest wesolo.

2. Komunikacja lotnicza. Nie trzeba wyjasniac. Czarna rozpacz ogarnia
czlowieka po wizycie w "porcie lotniczym". Ciemno, glucho i prowincjonalnie.

Macie inne propozycje?
Obserwuj wątek
    • Gość: md Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 15:07
      > 1. Jakosc wroclawskich wyzszych uczelni. Przegrywamy wszystkie rankingi wobec
      > Poznania, ktory mielismy kiedys za soba.

a Politechnika Wrocławska ?!??!
      przecież jest tuż za AGH (nieporównywalnie większą uczelnią)
      • Gość: dij Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.sp.se 01.10.04, 15:13
        OK. Politechnika jest w porzadku. Co z reszta?
    • Gość: kot Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 15:08
      - Komunikacja zbiorowa- tramwaje spadaja na coraz dalsza pozycje przez nieudolnosc zdik (plany takie jak wycofanie tramow z wysp mowia same za siebie!)

- Brak komunikacji w obrebie aglomeracji i zupelny brak wizji- cala komunikacja robiona pod samochod, o reszcie sie zapomina (znow- zdik:(((()

- fatalna architektura (nawet na tle innych polskich miast) co moze teraz zdaje sie "fanaberia" ale w przyszlosci okaze sie powaznym minusem...

Poza tym to jest zajebiscie;) tfu fantastycznie;))
      • Gość: orzeł Prośba do Kota IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.04, 18:28
        Gość portalu: kot napisał(a):
        > - fatalna architektura (nawet na tle innych polskich miast) co moze teraz
        zdaje
        > sie "fanaberia" ale w przyszlosci okaze sie powaznym minusem...

Kocie czy mozesz wytłumaczyć na czym polega ta fatalna architektura? W prawdzie
        nie znam się na architekturze ale do tej pory nikt z ludzi których oprowadzałem
        po Wrocławiu mi tego nie powiedział,niektórych tylko raziły liczne zderzenia
        starej architektury z nowoczesną.Byłem też w kilku innych miastach w Polsce
        min. w Warszawie,Krakowie,Poznaniu,Gdańsku i naprawde nie wiem w czym te miasta
        są lepsze od Wrocka.Jeśli chodzi Ci o te budowle które powstały za komuny to ok
        zgadzam się,one w wiekszości są tragiczne i jest ich ciut więcej niż w innych
        miastach,ale mam wrażenie,że Tobie nie o to chodzi.Pewnie już o tym pisałeś nie
        raz,ale ja jakoś przeoczyłem, a chciałbym wiedzieć dlaczego arcitektura w moim
        mieście jest fatalna i gorsza niż gdzie indziej,więc bądź tak dobry i wytłumacz
        mi to.Z góry dzieki.Pozdr.

• svarte_sjel Re: Tu Wroclaw jest slabiutki 01.10.04, 21:04
        > - Brak komunikacji w obrebie aglomeracji i zupelny brak wizji- cala

Co tu masz na myśli?
        • Gość: kot Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 23:49
          Mam na mysli to, ze zupelnie nikt o tym nie mysli. Nie ma wizji rozwoju wroclawia poprzez rozwoj polaczen w obrebie aglomeracji- nie czuje zeby ktorykolwiek z prezydentow zajaknal sie o tworzeniu skm w przyszlosci, rozwijaniu linii tramwajowych. Temat pojazdow szynowych, to, odnosze wrazenie, temat TABU w UM;)
          • svarte_sjel Re: Tu Wroclaw jest slabiutki 02.10.04, 10:35
            > Mam na mysli to, ze zupelnie nikt o tym nie mysli. Nie ma wizji rozwoju wroclaw
            > ia poprzez rozwoj polaczen w obrebie aglomeracji- nie czuje zeby ktorykolwiek

Aha, a te kilkadziesiąt planowanych linii autobusowych i kilka kolejowych to co
            jest?
    • Gość: heh Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.04, 15:16
      1. Jakosc wroclawskich wyzszych uczelni. Przegrywamy wszystkie rankingi wobec
      > Poznania,

Ranking poznańskiego "Wprost" (co prawda od kilku lat redakcja mieści się w
      Wawie, ale to nadal jest poznańska gazeta). Gdyby rankingi robiła wrocławska
      gazeta, to pewnie Poznań by był za nami. Takie rankingi to można sobie wrzucić
      do kosza, albo do kominka.
    • Gość: Tomkos Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.04, 15:27
      co do lotniska to sie zgadzam - ale to raczej kwestia wielkosci aglomeracji

a co do rankingów - nikt na to nie patrzy. róznice miedzy uczelniami sa
      naprawde male - a rankingi powstaja tak, jak chca auotrzy - to kwestia dobrania
      kryteriów
      • Gość: Preslaw Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 15:56
        Ale jeśli chodzi o uczelnie, to Poznań ma lepsze. Dotyczy to nie tylko
        Uniwersytetu ale także Akademii Medycznej. Poza tym pomiędzy uczelniami
        poznańskimi nie ma takich dysproporcji, takie przyjajmniej zdanie usłyszałem od
        jednego z pracowników naukowych we Wrocławiu. A co do politechniki to jej
        pozycja jest niekwestionowana. Innym słabym punktem jest niewątpliwie
        wrocławskie lotnisko, no i wrocławski ZDiK.
    • Gość: Rafis Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: 213.199.196.* 01.10.04, 16:01
      Akurat wg Instytutu Badan nad Gospodarka Rynkowa, który sporzadza rankingi
      miast Wrocław jest silniejszym ośrodkiem edukacyjnym(akademickim) niz Poznan
      choc jako całośc zajęliśmy 2 miejsce za tym miastem.
      No cóz rankingi wprost, polityki itp sa dobre dla nastolatków wierzących w ten
      marketing.Ostatnio widziałem jakis ranking gdzie Uniwerek Wrocławski jest na 10
      miejscu wsród polskich Uniwerków :) lol
      Co do prawdziwych przeszkód rozwojowych to widze wyraxnie jedną: brak nowych
      połączen lotniczych.
      Komunikacje drogową czeka wnajbliższych kilku latach taka przebudowa i ilosc
      inwestycji ze sami nie poznamy tego miasta ;)

• Gość: erni Re: POLITECHNIKA WROCŁAWSKA W PIERWSZEJ TRÓJCE UCZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 18:57
        Politechnika wrocławska wielokrotnie zajmowała miejsca w pierwszej trójce
        uczelni w Polsce. Trzy najlepsze uczelnie techniczne w Polsce to Politechnika
        Warszawska, Krakowskie AGH i Politechnika Wrocławska.
        • Gość: maxWroc Re: POLITECHNIKA WROCŁAWSKA W PIERWSZEJ TRÓJCE UC IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 19:54
          moje typy to:
          1polaczenia lotnicze
          2tramwaje
          3bezrobocie
      • Gość: Preslaw Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 21:32
        Oby tak było jak piszesz, że komunikację drogową czeka w najbliższych kilku
        latach wiele inwestycji i że nie poznamy naszego miasta. Ale chyba nie
        powinienneś traktować z wyższością tych, którzy czytają rankingi Polityki czy
        Wprost. Nie chodzi o to, czy są prawdziwe, czy nie, bo ja też im nie wierzę ale
        o elegancję wypowiedzi. Nie trzeba tak od razu personalnie tego ujmować. Myślę,
        że w pewnych dzidzinach, np. w przypadku Akademii Medycznej czy Uniwersytetu
        poziom uczelni poznańskich jest wyższy, jeśli chodzi o Politechnikę to przewaga
        Wrocławia jest znana. Ja od kilku nauczycieli akademickich słyszałem takie
        opinie, że jednak Poznań ma uczelnie lepsze, ale zapewne Instutut Badań nad
        Gospodarką Rynkową ma ku temu większe kompetencje niż l=kilku ludzi, nawet na
        wysokich stanoskach, ale zajmujących się swoimi dziedzinami. Gdzie można
        poczytać o tych ocenach Instytutu?
        • Gość: erni Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 21:53
          Jak można siać taką propagande że Wrocławskie uczelnie są słabe? Taka jak
          wczesniej wspomnialem Polibuda jest wsrod trzech najlepszych uczelni
          technicznych w kraju. Rankingi? Oto on. W zeszlym roku Uniwersytet Wrocławski
          jako jedyny z Polski obok Jagiellońskiego i waraszawskeigo został
          zklasyfikowany wśród 500 najlepszych uczelni na świecie. Równierz w zezłym roku
          jeden z rankingów (już nie pamiętam jakiej gazety) sklasyfikował wrocławską
          Akademię medyczną na 1 miejscu w kraju.
          • Gość: Preslaw Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 22:08
            To "Newesweek" uznał, że najlepszą AM w Polsce jest AM we Wrocławiu. Podobnie
            wysoką pozycję ma wrocławski AWF, w wielu rankingach na pierwszym miejscu.
            Wysokie oceny zbiera też wrocławska politologia. Mam takie teraz poczucie, że
            od życia uczelnianego jestem już zbyt daleko, więc nie wypowiadam się w jakiś
            kategoryczny sposób, posiłkuje się tylko opiniami innych osób, które uważam za
            wiarygodne. Nie twierdzę, że uczelnie wrocławskie są słabe. Jedynie, że
            niektóre są słabsze od poznańskich. Wiele mitów narasta wokół uczelni i ich
            poziomu nauczania. Prawie zawszse np. uznaławało się, niemalże za dogamat, ze
            wydział prawa jest najlepszy w Krakowie. Mam wątpliwości, bo myślę, że takie
            oceny to się wydaje przez pryzmat znanych, medialnych osób, takich prof. Zoll,
            śp. Kaziemirz Buchała, prof. Ćwiąkalski i paru jeszze innych. A wcale nie są
            lepsi od prawników wrocławskich. Tak, to chyba przesada, że uczelnie to słaby
            punkt Wrocławia.
            • Gość: erni Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 22:24
              Akurat uczelnie to jeden z najmocniejszych punktów Wrocławia.
          • Gość: P.B Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? IP: 213.17.226.* 03.10.04, 20:11
            > Wzeszlym roku Uniwersytet Wrocławski
            > jako jedyny z Polski obok Jagiellońskiego i waraszawskeigo został
            > zklasyfikowany wśród 500 najlepszych uczelni na świecie.

eee, a czytałeś metodologię tego rankingu? zakładam, że nie, więc wyjaśnię, że
            z poziomem kształcenia niewiele miały wspólnego

co do rankingów,
            prawdą jest, że w niemal wszystkich rankingach poznańskie wyżej są
            kwalifikowane, wyjątkiem jest wrocławska polibuda; no i teraz czytam sobie
            komentarze forumowiczów i dochodzę do wniosku, że oceny rankingów są
            subiektywne a co za tym idzie ich rzetelność jest podważalna; no ale jeżeli
            jest podważalna to wyższość wrocławskiej polubudy również; nieprawdaż?

a teraz z innej beczki;
            ostatnio czytałem wypowiedź dyrektora poznańskiego centrum superkomputerowo-
            kopputerowego (bądź co bądź największego w kraju), że to poznańska polibuda
            jest najlepszą uczelnią techniczną. Co więc o tym sądzić? brać pod uwagę twarde
            kryteria dziennikarzy, ekonomistów (bo oni również takowe rankingi
            przygotowywują) a może wierzyć specjalistom (którzy znają się na tym fachu), a
            moze nikomu nie wierzyć?
            • Gość: RP Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.10.04, 20:41
              Drogi PB. Proponuje te ostatnie rozwiązanie.
              W ogóle nie wiem co to za mode, kto top wymyślił, żeby stwierdzać która
              uczelnia jest lepsza. Prawda jest taka że na wydziale np. Geografii UAM i UWr i
              KUL i UJ i wszystkich innych uniwerków uczą po prostu tego samego!
              Często z tych samych podręczników i podobnymi metodami! Tak samo jak we
              wszystkich ogólniakach uczą tego samego, a niby 14 LO jest najlepsze we
              Wrocławiu. Nie wiem dlaczego ktoś uwaza się za MACZO jak skończył np. 14LO czy
              5LO i uważa że powinien mieć pierszeństwo przed kimś kto się uczył w 15 czy 14
              LO ???!!! To samo jest z uczelniami wyższymi... "Jak ktoś chce się uczyć to się
              będzie uczył wszędzie" - moj profesor od j.niemieckiego. Dla mnie nie ważne czy
              ktoś skończył Harward, Oxford, Jagielogke czy uniwersytet rzeszowski.
              A tzw. "uznanie" to każda szkoła może wmówić sobie i swoim uczniom,że
              ma "uznanie" ;)
              Dziękuje pozdrawiam.
              I jeszcze taki mały przykład: jacyś tam informatycy z Poznania wykryli jakiś ta
              błąd w windows'ie a nasi z wrocławian napisali jakiś ponoć genialny program ...
              I jak tu dojść do wniosku gdzie są lepsi informatycy ?!
              Lepszość pojęciem względnym!!!!!
              • svarte_sjel Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? 04.10.04, 10:37
                Gość portalu: RP napisał(a):
                > uczelnia jest lepsza. Prawda jest taka że na wydziale np. Geografii UAM i UWr i
                > KUL i UJ i wszystkich innych uniwerków uczą po prostu tego samego!
                > Często z tych samych podręczników i podobnymi metodami! Tak samo jak we

Z czego? Od kiedy to na uczelniach "uczą z podręczników"?
                A co do "tego samego"
                • Gość: wojtek Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? IP: *.mat.univie.ac.at 04.10.04, 13:27
                  > Od kiedy to na uczelniach "uczą z podręczników"?

No juz od paru ladnych lat chyba - nie wszyscy oczywiscie i nie wszystkiego, ale
                  zaczyna sie juz ten ruch. Zreszta to bylo oczekiwane - tak jest na zachodzie i
                  tam sie to sprawdza, a my sie tylko wzorujemy. Jesli zas chodzi o przyklady to PWr.
                • Gość: RP Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.10.04, 15:03
                  No może te "uczą z podręczników" to zbyt dosłownie zabrzmiało, ale widaomo że
                  na Cambridge nie mają jakiś alternatywnych do naszych źródeł informacji i
                  wiedzy.

> Nie, nie uczą tego samego. Wspólne jest tylko minimum programowe. Reszta
                  zależy
                  > od autora programu nauczania, a że większość klas (przynajmniej w liceach
                  > reprezentujących co najmniej godziwy poziom) ma programy autorskie, więc...

Ale programów autorskich do tego nie mieszaj, bo to zupełnie inna działka,
                  wiesz o tym doskonale! Podstawy są identyczne- to jest najwazniejsze !!!
                  Poziom w liceach jest identyczny !!!!! Wiem z doświadczenia i nie wkręcaj mi tu
                  mitów ludowych, ze jest inaczej !

A zresztą
                  • svarte_sjel Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? 04.10.04, 20:52
                    > Ale programów autorskich do tego nie mieszaj, bo to zupełnie inna działka,

To nie jest inna działka, bo wiele liceów nie ma w ogóle klas z programami
                    innymi niż autorskie!

> A zresztą
                    • Gość: RP Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.10.04, 22:33
                      Ale czy wiesz na czym polega system aurorski ?!

Bynajmniej nie na tym, że nie uczysz się tego co wszyscy!!!
                      Uczysz się dokładnie tego samego, a te 'autorstwo' to tylko rozszerzenie
                      jakiegoś przedmiotu lub nauka DODATKOWO jakiegoś innego przedmiotu. Najlepszy
                      przykład: Od dwóch lat biorę udział w takim programie autorskim, formalnie
                      zwanym regionalizmem. Uczą mnie dokładnie tego samego co w KAŻDYM innym
                      ogólniaku na poziomie podstawowym + do tego mam zajęcia z regionalizmu w teorii
                      lub w terenie! Więc jaka jest różnica między nauką w 14 LO, a w np. 4 LO ?!
                      Według mnie, moich znajomych z innych szkół - Żadna.

Ależ ja nie piszę o dodatkowych kursach (to, że te w ogóle istnieją jeszcze
                      > gorzej swiadczy o "równym poziomie"), tylko o kursach standardowych
                      • svarte_sjel Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? 05.10.04, 00:00
                        > Bynajmniej nie na tym, że nie uczysz się tego co wszyscy!!!
                        > Uczysz się dokładnie tego samego, a te 'autorstwo' to tylko rozszerzenie

Minimum programowe to tylko niewielki wycinek tego, czego się uczy.

> lub w terenie! Więc jaka jest różnica między nauką w 14 LO, a w np. 4 LO ?!

No własnie różnica jestw tym co ponad minimum i w jakości kadry.

> Ale to w żadnym stopniu nie świadczy o róznym poziomie nauczania w szkołach,

Owszem świadczy
                        • Gość: RP Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.10.04, 14:17
                          A teraz mi jeszcze napisz skąd bierzesz te śmieszne info ?!
                          Czyżbyć wysysał je z palca ?
                          A moze jest ktoś kompetentny kto podpisze się do twoimi wypowiedziami ? :)

WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? - a czy ktoś sprecyzuje czy rózni się słaba od
                          bardzo dobrej uczelni ?! Czy ktoś sprecyzuje jakie czym się rózni nauka na
                          słabej i bobrej uczelni ?! - Jeśli nie to niech nikt mi nie wmawia, ze
                          Wrocławskie są słabsze od Poznańskich, a Amerykańskie od Austarlijskich.
                          To tak jakby udowadniac wyższość czreni nad bielą :)

Pozdrawiam.

• svarte_sjel Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? 05.10.04, 14:39
                            > A teraz mi jeszcze napisz skąd bierzesz te śmieszne info ?!

Niby jakie?

> WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? - a czy ktoś sprecyzuje czy rózni się słaba od

I może jeszcze to mi przypiszesz? Niezły z ciebie manipulator. A jaki bezczelny...
                            • Gość: RP Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.10.04, 16:02
                              No przeciez tylko 1. akapit był do Ciebie

W drugim nie było ani słowa... więc po co ten 'bulwers' ?!

> Niby jakie?

No to, co piszesz o róznych poziomach nauczania we, dajmy na to, wrocławskich
                              liceach. Juz pomińmy te uniwerytstety bo to juz w ogole nieporozumienie, zeby
                              na tych samych kierunkach na dwoch roznych uniwerkach uczyli zupelnie czego
                              iinego na innym poziomie. I informacje o tym, że podstawy to tylko kawałeczek,
                              mała częsc nauki w ogólniakach. Nie wiem, czy wiesz, ale szkoła średnich trwa
                              teraz tylko 3 lata, a material praktycznie ten sam co w 4-letnich. I tzw.
                              podstawy są tak rozbudowane, ze na prawdę nie ma czasu na nauke jakiego nie
                              wiadomo czego. Wiem bo sam się tak ucze, wiem jak i czego uczą sie inni
                              licealiści i powtórze Ci (i Wam) że nie ma róznic! Szczerze wątpie, aby takowe
                              były na studiach, ale że nie mam doświadczenia w studiowaniu, to mogę się
                              mylic :)
            • Gość: P.B uzupełnienie IP: 213.17.226.* 03.10.04, 21:27
              oczywiście chodziło o centrum superkomputerowo-sieciowe :)
            • talkinghead Re: WROCŁAWSKEI UCZELNIE SŁABE????? 04.10.04, 15:25
              No a teraz PB zagadka dla Ciebie. Jak myslisz.. jakie znaczenie maja tzw
              supercentra superkomputerowe (wroclawskie, poznanskie i inne). No zgadnij.
              Zadne!!!

To jest mit (nie mylic z MIT'em ;) )
              Najsilniejsze maszyny sa w tej chwili rozproszone w sieci (jak program BOINC z
              Berkeley)... z reszta. Jak sie chcemy ekscytowac kto ma dluzszego to voila.

Rankingi uczelni w Polsce gdzie na nauke przeznacza sie grosze - to jest
              nekrofilia.

pzdr
              th
        • Gość: Rafis Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: 213.199.196.* 01.10.04, 23:02
          Gość portalu: Preslaw napisał(a):

Ale chyba nie
          > powinienneś traktować z wyższością tych, którzy czytają rankingi Polityki czy
          > Wprost.

Tylko rozgorączkowane nastolatki po liceach z wypiekami na twarzy czytaja
          rankingi wprost wierząc, że pójście na uczelnie z 1 miejsca, która wyprzedza ta
          z 5 o x punktów przyznanych za niewiadomo co np ilosc wieszaków w szatni/
          studenta, da im pomyslnośc w zyciu i sukces :)

Nie chodzi o to, czy są prawdziwe, czy nie, bo ja też im nie wierzę ale
          >
          > o elegancję wypowiedzi. Nie trzeba tak od razu personalnie tego ujmować.

Preslaw nie podoba mi sie Twoja łatwowiernosc i "łykjanie" wszystkiego co ktos
          napisze. Tu nie chodzi tylko o uczelnie ale i np te trawiaste boiska. Słowo
          napisało ze w Poznaniu jest ich 100 a u nas 7.Zakwestionowałem te dane aTy mi
          napisałes ze musze sie z tym pogodzic.Dpotarłem do źródeł i okazało sie ze w
          Pozku takich boisk jest z 35.Poza tym czy u nas musi byc wszystko identyczne
          jak w P.? U nas gra sie głównie w kosza, popularny jest żuzel-czyli zupełnie
          inaczej niz w tamtym miescie.

Myślę,
          >
          > że w pewnych dzidzinach, np. w przypadku Akademii Medycznej czy Uniwersytetu
          > poziom uczelni poznańskich jest wyższy,

Jakos to UWr znalazł sie wsród 500 najlepszych na świecie wraz z UW i UJ.
          Poza tym na czym polegałby ten wyższy poziom? Czym sie to objawia bo ja nie
          rozumiem? Czy studenci z jednego miasta nie potrafią czegos co potrafia tamci z
          drugiego?

jeśli chodzi o Politechnikę to przewaga
          >
          > Wrocławia jest znana. Ja od kilku nauczycieli akademickich słyszałem takie
          > opinie, że jednak Poznań ma uczelnie lepsze,

Moze mieli oni na mysli swoja wiedze i przygotowanie zawodowe? Trzeba było
          zapytac dlaczego tak mysla, jestem bardzo ciekawy.Czuja się słabsi niz
          nauczyciele z Poznania?

ale zapewne Instutut Badań nad
          > Gospodarką Rynkową ma ku temu większe kompetencje niż l=kilku ludzi, nawet na
          > wysokich stanoskach, ale zajmujących się swoimi dziedzinami. Gdzie można
          > poczytać o tych ocenach Instytutu?

Oceny są drukowane chyba co roku wraz z rankingiem miast.Jest to chyba ranking
          atrakcyjnosci inwestycyjnej. W tamtym roku weszlismy na 2miejsce wyprzedzajac
          po kilku latach Kraków.Poznan jest na pierwszym, głównie dzieki bezrobociu.
          Ranking był drukowany w GW i do tego wywiad z członkiem IBnGR oraz Dutkiewiczem-
          omawiano nasze mocne i słabe strony.Zwrócono uwage na silniejsza pozycje Wr
          jako ośrodka akademickiego.Jednak nie pisze tego zeby wywoływac jakies kłótnie
          tylko pokazac ze jesli nawet sa jakies różnice to tak niewielki ze w kazdym
          rankingu gazetowym mozna tak nagiac kryteria zeby wyszło na "nasze", "wasze"
          itp.
          Jakosc uczelni najlepiej pokazuja pracodawcy inwestując w danym mieście, czy np
          Siemens przychodziłby tu gdby nie było dobrych kadr?

Wrocław a własciwie jego mieszkancy maja jeszcze jedna wade a własciwie różnia
          sie od Poznaniaków-brak autoreklamy i wiary w siebie.
          Przykłady: lotniska-mimo z eoba maja mniej wiecej tyle samo połączen to u nas
          sie mówi ze Strachowice sie cofaja w rozwoju i sa najgorsze podczas gdy w
          Poznaniu panuje wielka duma z szybko rozwijajacego sie lotniska na Ławicy :)
          Tzreba utrzymywac dobra aure wokół siebie i miasta.Moze czasem pyry w tym
          przesadzaja ale tendencja jest u nich doobra.Jak to sie jak sie sami nie
          pochwalimy to nikt nas nie pochwali.
          Pozdrawiam życzac większej wiary we własne możliwosci i pewnosci siebie.
          • Gość: erni Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 23:12
            Dokładnie. To co w Poznaniu jest sukcesem, we Wrocławiu traktuje sie jako
            porażke.

Preslaw.
            Takie pytanie czy chciałbyś nie byc biednym? Czy może chciałbyś być bogatym?
            Niby to samo pytanie ale jednak inne...
            Widzisz Preslaw dokladnie na tych samych przesłankach można napisać że to
            Wrocław ma lepsze uczelnie od Poznania. A jaki ty masz interes w
            deprecjonowaniu samego siebie, bo uznaje ze utozsamiasz sie z tym miastem, to
            ja tego nie wiem.
            • Gość: Preslaw Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 00:13
              Chyba mnie nie do końca zrozumieliście. Do Rafisa: kiedy pisałem, że musisz się
              pogodzić z tym, że w Poznaniu jest więcej boisk, to trochę żartowałem, żeby
              rozładować powagę dyskusji. Przyznałem się do tego, że moja wiedza na temat
              uczelni wrocławskich jest teraz zbyt mała bym mógł się kompetentnie
              wypowiedzieć. Korzystałem z opinii ludzi dla mnie wiarygodnych. Osoba bliska z
              mojej rodziny kiedyś kierowała Uniwersytetem w Opolu i stwierdziła, że wyżej
              sobie ceni Uniwersytet w Poznaniu niż we Wrocławiu, dlatego, że tam poziomy
              pomiędzy poszczególnymi wydziałmi są dość wyrównane, a we Wrocławiu różnce są
              duże. jJak tylko będę miał możliwość poproszę o doprecyzowanie. Jeśli chodzi o
              Akademię Medyczną to jest opinia kilku lekarzy, ktorych bardzo szanuję i to oni
              powiedzieli mi, że ogólnie rzecz biorąc Poznań jest w tej dzidzinie wyżej niż
              Wrocław. Rozmowę na ten temat dawno prowadziłem, więc dzisiaj szczegółow nie
              pamiętam. Ale postaram się je odtworzyć. Sam osobiście mogę jedynie ocenić
              zdecydowanie na korzyść Wrocławia, że Zakład Medcyny Sądowej we Wrocławiu jest
              znacznie lepszy niż w Poznaniu. Prof. Świątek to osoba o autorytecie wręcz
              europejskim. Zapewniam też, że nie łykam wszystkiego co jest napisane. Niejako
              zawodowo jestem nieufny i badam wszystko od każdej dostępnej mi strony. Poza
              tym ja nie powolywałem się na rankingi w gazetach, bo jak wcześniej napisałem
              nie wierzę w nie. Co do wiedzy o tym co dzieje się we Wrocławiu, to nie mam tak
              dużej ja Ty czy Erni (mocno w tym siedzicie), za co naprawdę was podziwiam i
              szanuję, więc często swoją wiedzę czerpię jedynie z tego widzę i co mi się
              podoba lub nie. Chcę jeszcze dodać, że w drugim poście wycofałem się ze
              stwiedzenia, ze Wrocław ma gorsze uczelnie, bo uświadomiłem sobie, że oddaliłem
              się od życia uczeli wrocławskich, a moja wiedza jest fragmentaryczna. Erni, nie
              deprecjonuje siebie, z Wrocławiem jestem związany i gdzieś napisałem, że
              traktuje go jak swój własny dom. To co możesz odebrać jako deprecjonowanie
              Wrocławia jedynie jest to kwestia różnicy w spojrzeniu. Moj przyjaciel ze
              Szczecina (Adelmus) karcił mnie kiedy ględziłem i narzekałem. Pewnie miał
              rację, bo lepiej być optymistą, ale nie zawsze jest to możliwe i nie zawsze po
              prostu uzasadnione. I zgadzam się z tym, że trzeba tworzyć dobry wizerunek
              miasta. Wrocław na to zasługuje.
              • Gość: Rafis Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: 213.199.196.* 02.10.04, 00:29
                Preslaw to kim Ty do cholery jestes? :)
                Na serio. Jestes z Wrocławia bo z tego co przed chwila napisałes wynika że nie?
                Co masz wspólnego z adelmusem? :) Jestes ze Szczecina.
                Co do studiów to oprócz samej nauki ważne jest miejsce w którym sie studiuje-
                klimat miasta, atmosfera, to jak mieszkancy przyjmuja obcych.
                Moge sie zgodzic ze róznice sa między poszcz. wydziałami ale różnice to mozna
                zobaczyc gdy sie porównuje polskie uczelnie do amerykanskich gdzie wykładowcami
                sa laureaci nagrody Nobla a studenci maja do dyspozycji najnowoczesniejszy
                sprzet dydaktyczny.

pzdr.
                • Gość: Preslaw Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 00:43
                  Rafis, z czego ty wyczytałeś, że nie jestem z Wrocławia? Może ja już za bardzo
                  zmęczony jestem i jakieś bzdury wypisuję. Jestm cały z Wrocławia i nigdy nie
                  mieszkałem gdzie indziej. Adelmus to mój przyjaciel, który jak zapewne wiesz
                  mieszka w Szczecinie i czasmi się odwiedzamy.
                  Zgadzam się, że w studiowaniu jest ważne miejsce i jego klimat a pod tym
                  wględem to Wrocław jest absolutnie wyjątkowy. Wrocławianie dobrze przyjmują
                  obcych, ludzi z innych miast, bo sami nie mają korzeni. Dowodemem na to jacy są
                  Wrocławieanie nich będzie, co już kilka razy napisałem istnienie rodzinnych
                  domów dziecka w ilości nieprównywalnej z innymi miastami. Na mnie robi to
                  wrażenie.
                  No, do uczelni amerykańskim to chyba wszystkim jest daleko. A tak apropos
                  Szczecina i amerykańskich uczelni. Ze Szczecina jest Wolszczan, który pracuje
                  właśnie na amerykańskich uczelniach. Pozdro.
                  • Gość: Rafis Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: 213.199.196.* 02.10.04, 00:55
                    Adelmus to mój przyjaciel, który jak zapewne wiesz
                    > mieszka w Szczecinie i czasmi się odwiedzamy.

Akurat z adelmusem tez się raz spotkałem ;)
                    • Gość: erni Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 10:11
                      Ja mam paru znajomych z Poznania , którzy studioja oczywiscie tez w pozku i
                      wiecie co im wtlaczają ich profesorowie zawsze i wszedzie od pierwszych zjęć?
                      Otóż mówiea im: " Studiujecie na najlepszej uczelni w Polsce". :)))
                      Sluchaj Preslaw to czy to jest prawdą czy nie to juz jest mniej ważne..
                      Takie są zasady marketingu. Zyjemy w czasach reklamy, nie reklamujesz się - nie
                      istniejesz. A chyba przyznasz że reklamowanie się ukazując wady nie jest
                      najlepszym pomysłem :).
                      Dlaczego jak ja rozpoczynałem studia na Politechnice Wrocławskeij profersorowie
                      nie mowili nam ze studiujemy na najlepszej uczelni technicznej w kraju i ze
                      tutaj wykladal taki Schroedinger itd? Na szczescie w pozniejszych latach
                      znalazlo sie paru profesorów którzy uświadomili nam historię naszej
                      Politechniki i jej wartość.
                      • Gość: 625 Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.04, 17:44
                        wolszczan jest ze szczecinka, nie szczecina. w poznaniu tak im tlocza ze sa na
                        najlepszej uczelni (szczegolnie uam/ae) ze sie nie da pozniej sluchac ich tonu
                        wyzszosci, a np. informatyka w poznaniu, ktora to niby jest tak wysoko ma tak
                        malo specjalizacji, ze akurat ja tam bym nie poszedl. a co do rankingow. w
                        rzeczpospolitej rok temu asp poznan zajela 1 miejsce, przed krakowem. nawet
                        studenci z poznania sie z tego smiali, nie bede mowic o szczegolach, ale niezle
                        kity uczelnia wkrecila dziennikarzom, we wro tez tak trzeba robic!
                        • Gość: wojtek Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.mat.univie.ac.at 02.10.04, 18:31
                          Wolszczan jest ze Szczecina w takim sensie, ze tam pewien czas w roku (kilka
                          miesiecy) wyklada.
                          Zas co do informatyki w Poznaniu - w Polsce zazwyczaj jest tak, ze ilosc
                          specjalnosci nie ma nic wspolnego z jakoscia instytutu/wydzialu/uczelni.
                          • Gość: erni Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 18:55
                            Dla przypomnienia ostatnią specjalną nagrodę Microsoft'u zdobył zespół
                            studentów wydziału informatyki Uniwersytetu Wrocławskiego. Wynaleźli oni nowy
                            język programowania.
                        • Gość: RICH Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 19:07
                          Jak pozwolicie wtrace sie troche do dyskusji.Bledem jest porownywanie
                          Wroclawia i Poznania .Sa to dwa rozne miasta,o roznej mentalnosci,o roznym
                          kierunku rozwoju , dlatego porownywanie obu miast nigdy nie bedzie wlasciwe.My
                          Wielkopolanie nie jestesmy najlepsi,nie jestesmy genialni i nie jestesmy
                          najmadrzejsi ,tylko staramy takimi byc.Ale jedno wiemy napewno,jestesmy
                          WYJATKOWI.
                          P.S.Co do slabosci Wroclawi wymienie jedna a mianowicie brak oznakowania drog w
                          miescie.Bedac niedawno we Wroclawiu ze znajomymi przezylismy maly horror i
                          prawie 2 godzinna ,przymusowa wycieczke po Wroclawiu.Niema prawie zadnych
                          zielonych tablic informacyjnych o kierunkach jazdy.W Poznaniu nawet jak
                          wyjezdzasie z centrum handlowego to znaki ukierunkowuja cie czy na Berlin czy
                          na Katowice ,czy na Wroclaw .Przed kazdym skrzyzowaniem sa zainstalowane
                          tablice informacyjne.Aha,we Wroclawiu brakuje inteligentnej sygnalizacji .Nie
                          dosyc ,ze macie srednowieczny uklad ulic to jeszcze brak synchronizacji swiatel
                          Zasmucil mnie stan domu towarowego PDT.dla mnie symbolu Wroclawia.
                          • svarte_sjel Re: Tu Wroclaw jest slabiutki 02.10.04, 20:44
                            Gość portalu: RICH napisał(a):
                            > prawie 2 godzinna ,przymusowa wycieczke po Wroclawiu.Niema prawie zadnych
                            > zielonych tablic informacyjnych o kierunkach jazdy.W Poznaniu nawet jak

Są. Być może mniej niż u was, ale wystarczająco.

> dosyc ,ze macie srednowieczny uklad ulic to jeszcze brak synchronizacji swiatel

Wbrew pozorom są zsynchronizowane :^)
                            Gdy sterownik zaliczył awarię i synchronizacja ciągu Piłsudskiego padła to było
                            widać różnicę
                            • Gość: wojtek Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.mat.univie.ac.at 02.10.04, 20:51
                              > Są. Być może mniej niż u was, ale wystarczająco.

Pan dlugo juz mieszka we Wroclawiu?
                              • svarte_sjel Re: Tu Wroclaw jest slabiutki 02.10.04, 21:35
                                Gość portalu: wojtek napisał(a):
                                > Pan dlugo juz mieszka we Wroclawiu?

Zawsze obrażasz swoich rozmówców?
                                • Gość: wojtek Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: *.mat.univie.ac.at 02.10.04, 21:39
                                  No no no - i na co taka reakcja? Na grzeczne i niewinne pytanie? :)))
                                  Nikogo nie obrazam - pytanie nie jest obrazliwe, a jest jak najbardziej zasadne.
                                  A jesli ktos sie poczul obrazony to juz Jego problem (i to powazny).
                            • jb.wroc Re: Tu Wroclaw jest slabiutki 02.10.04, 21:09
                              svarte_sjel napisał:

> Gość portalu: RICH napisał(a):
                              > > dosyc ,ze macie srednowieczny uklad ulic to jeszcze brak synchronizacji s
                              > wiatel
                              >
                              > Wbrew pozorom są zsynchronizowane :^)
                              > Gdy sterownik zaliczył awarię i synchronizacja ciągu Piłsudskiego padła to
                              było
                              > widać różnicę
                          • Gość: Rafis Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: 213.199.196.* 02.10.04, 21:27
                            Gość portalu: RICH napisał(a):

> Jak pozwolicie wtrace sie troche do dyskusji.Bledem jest porownywanie
                            > Wroclawia i Poznania .Sa to dwa rozne miasta,o roznej mentalnosci,o roznym
                            > kierunku rozwoju , dlatego porownywanie obu miast nigdy nie bedzie
                            wlasciwe.My
                            > Wielkopolanie nie jestesmy najlepsi,nie jestesmy genialni i nie jestesmy
                            > najmadrzejsi ,tylko staramy takimi byc.Ale jedno wiemy napewno,jestesmy
                            > WYJATKOWI.
                            >
                            > P.S.Co do slabosci Wroclawi wymienie jedna a mianowicie brak oznakowania drog
                            w
                            >
                            > miescie.Bedac niedawno we Wroclawiu ze znajomymi przezylismy maly horror i
                            > prawie 2 godzinna ,przymusowa wycieczke po Wroclawiu.Niema prawie zadnych
                            > zielonych tablic informacyjnych o kierunkach jazdy.W Poznaniu nawet jak
                            > wyjezdzasie z centrum handlowego to znaki ukierunkowuja cie czy na Berlin czy
                            > na Katowice ,czy na Wroclaw .Przed kazdym skrzyzowaniem sa zainstalowane
                            > tablice informacyjne.Aha,we Wroclawiu brakuje inteligentnej sygnalizacji .Nie
                            > dosyc ,ze macie srednowieczny uklad ulic to jeszcze brak synchronizacji
                            swiatel
                            >
                            > Zasmucil mnie stan domu towarowego PDT.dla mnie symbolu Wroclawia.

Dzieki za rzeczowa dyskusję :)
                            Jednak to my jestesmy wyjątkowi! :)
                            Co do oznakowania miasta to raczej to nie będzie miało wpływu na jego rozwój a
                            o takie minusy nam chodzi.Sytuacja PDT też nas smuci ale nie mamy żadnych
                            mozliwosci na jej zmiane. Dom jest własnościa DTC z Warszawy i w ostatnich
                            latach spada coraz niżej a lokalizacje ma idealna na to aby byc najlepszym
                            centrum handlowym a wrecz domem towarowym we Wrocku a wiec i w zachodniej
                            Polsce.

pzdr.
          • Gość: P.B Re: Tu Wroclaw jest slabiutki IP: 213.17.226.* 03.10.04, 20:22
            Rafis, powtarsz informacje gdzieś zasłyszane, coś macie dziwną tendencję
            bawienia się w głuchy telefon :D

kilka komentarzy co do twojego posta

1. proszę mi tutaj nie wciskać, że ranking 500 Uniwersytetów miał coś wspólnego
            z jakością kształcenia; bo nie miał - odsyłam do metodologii rankingu

2. ostatni ranking IBNGR ukazał się w 2001 r. innych nie było; więc nie
            fantazjujmy, że takowe były :)

3. Jakość kształcenia wg. IBNGR, nie wiem skąd ci się wzięło, że poznański
            ośrodek akademicki został niżej oceniony niż wrocławski; Poznań został
            sklasyfikowany w klasie "A" (najatrakcyjniejszy), obok Warszawsy i Krakowa;
            Wrocław oceniono na "B"

4. P-ń swoje 2 miejsce w rankingu zawdzieczna nie tylko bezrobociu!

5. IBNGR, przygotowywał ostatnio jakś analizę miast, ale to było na zlecienie
            UM Wrocław :D
    • Gość: erni Re: Instytut Informatyki UWr namocniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 18:57
      nowemedia.home.pl/nuke/modules.php?name=News&file=article&sid=240
      • Gość: Preslaw Re: Wyjątkowi Wielkopolanie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.04, 09:26
        Jeśli obyatel z Poznznia byłby uprzejmy się zgłosić jeszcze na wrocławskie
        forum, bo mam pytanie. W czym Wielkopolanie są tak wyjątkowi?
        • Gość: Rafis Re: Wyjątkowi Wielkopolanie IP: 213.199.196.* 03.10.04, 10:41

> Jeśli obyatel z Poznznia byłby uprzejmy się zgłosić jeszcze na wrocławskie
          > forum, bo mam pytanie. W czym Wielkopolanie są tak wyjątkowi?

No ja rozumiem o co mu chodzi :) Oni po prostu sa uczeni że sa wyjątkowi i
          jacys inni niz reszta.Ksiązki typu Sto Powodów Wyzszosci Poznania Nad swiatem-
          raczej pomyliłem tytuł ale taki mniej wiecej jest sens...
          • Gość: RICH Re: Wyjątkowi Wielkopolanie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.04, 15:09
            Wyjatkowi nie jestesmy w niczym.O tym ze jestesmy wyjatkowi mowili mi moi
            rodzice.Mowili , ze pomimo wlasnych slabosci,gorszych warunkow i mniejszej
            zamoznosci praca i wytrwaloscia mozemy osiagnac duzo.Jestesmy wyjatkowi dla
            siebie.
            pzdr.
            • Gość: erni Re: Wyjątkowi Wielkopolanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 17:31
              Uczciwością i pracą ludzie się bogacą.
    • Gość: erni Re: Tu Wroclaw mocniutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 22:24
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2320486.html
      • Gość: lll Re: Tu Wroclaw mocniutki IP: *.ppp.telenordia.se 03.10.04, 23:11
        Slaboscia Wroclawia jest to, ze zbyt czesto przecenia swoja atrakcyjnosc. Kazda
        krytyka spotykana jest ze zmasowanym protestem.
        Kilkunastu entuzjastow sztuki teatralnej nie jest zadnym dowodem, ze w miescie
        wszystko jest OK.
        • Gość: erni Re: Tu Wroclaw mocniutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 00:17
          Jest dokładnie na odwrót jak piszesz.
          • Gość: Preslaw Re: Tu Wroclaw mocniutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 09:47
            Radość z tego, że w mieście dzieje się lepiej niż kiedykolwiek wcześniej (mówię
            oczywiście o Wrocławiu a nie o Bresalu) nie oznacza, że nie dostrzega się
            takiej oczywistości, że we Wrocławiu nie jest wszytsko OK. Życie ludzkie składa
            się z drobiazgów, życie miasta też. Lepiej jest zresztą mieć wielu entuzjastów
            (nawet jeżeli czasami przesadzają) niż nieustających malkontentów. To jest taka
            straszna polska choroba, wieczne narzekanie. Lem ukuł na to bardzo trafny
            termin - narzekanistyka.
    • Gość: erni Re: A JEDNAK UNIWERSYTET WROCŁAWSKI NAJLEPSZY :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 22:22
      Są dziedziny w których wrocławski uniwersytet nie ma sobie równych. :)
      Największa biblioteka w Polsce. Najpiekniejszy gmach główny. Najwyższe
      akademiki w Polsce ,a być może w Europie.

• Gość: RP Re: A JEDNAK UNIWERSYTET WROCŁAWSKI NAJLEPSZY :) IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.10.04, 22:36
        Oto święte słowa :)
        Każdy zdrowy na umyśle nie powinien ich podważyć w żaden sposób :) !!!
      • Gość: P.B Re: A JEDNAK UNIWERSYTET WROCŁAWSKI NAJLEPSZY :) IP: 195.94.212.* 05.10.04, 11:05
        Gość portalu: erni napisał(a):

> Są dziedziny w których wrocławski uniwersytet nie ma sobie równych. :)
        > Największa biblioteka w Polsce. Najpiekniejszy gmach główny. Najwyższe
        > akademiki w Polsce ,a być może w Europie.

największa biblioteka?, hmm, myślałem, że warszawski uniwersytet ma największą;
        najpiękniejszy? gwestia gustu
        najwyższe akademiki? a ile mierzą?
        • Gość: orzeł Re: A JEDNAK UNIWERSYTET WROCŁAWSKI NAJLEPSZY :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.04, 15:37
          70m kredka i 85 ołówek, w Poznaniu póki co nie ma jeszcze tak wysokiego
          budynku :P
          • Gość: P.B Re: A JEDNAK UNIWERSYTET WROCŁAWSKI NAJLEPSZY :) IP: 213.17.226.* 05.10.04, 19:30
            jesteś tego pewien? :))))
        • Gość: erni Re: A JEDNAK UNIWERSYTET WROCŁAWSKI NAJLEPSZY :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:46
          Tak jest największą biblioteka w Polsce liczącą sobie od 3,5 - 4 mln woluminów
          (rózne źródła różnie podają). A jeśli chodzi o sam budynek to kubaturowo nowa
          biblioteka UWr. równierz będzie największa. Ostatnio będąc w Warszawie byłem
          przy warszawskiej bibliotece uniwersyteckiej i musze ci powiedziec ze wygląda
          jak kurnik przy wrocławskiej. :)
          A tak nawiasem mówiąc PB to chyba powinieneś wiedzieć takie podstawowe rzeczy o
          swoim kraju podobnie jak gdzie są przechowywane największe rękiodzieła polskiej
          literatury. Bo myślę że to nie wypada kształconemu człowiekowi.
    • Gość: wojtek Dla wszystkich ktorzy dyskutuja o jakosci uczelni IP: *.mat.univie.ac.at 05.10.04, 16:16
      proponuje przeczytac najpierw co np., sam UWr mysli o sobie:

www.pu.uni.wroc.pl/ROK2004/NUMER9/PU_9_2004.pdf
      strony 21, 22, 23
    • Gość: erni Re: PB grasz nie fair ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:52
      PB juz wielokrotnie zauważyłem że pytasz się o rzeczy o których dobrze wiesz.
      Np. o te akademiki UW.r , Przecierz ty dobrze wiesz ile mają [ięter i że są
      najwyzsze w kraju. Podobnie z biblioteką UWr. przeciez czytas forum skyscraper
      i tam wszystko jest. Po co więsz pytasz sie nas tutaj o cos o czym wiesz udając
      ze nie jestes zorientowany????
      Twoje podpisy w komentarzach ponizej swiadcza o tym ze udajesz. W jakim celu to
      robisz??
      www.budowle.pl/wasza_galeria/zdjecie.php?id=62
      • Gość: P.B Re: PB grasz nie fair ???? IP: 213.17.226.* 05.10.04, 19:28
        Gość portalu: erni napisał(a):

> PB juz wielokrotnie zauważyłem że pytasz się o rzeczy o których dobrze wiesz.
        > Np. o te akademiki UW.r , Przecierz ty dobrze wiesz ile mają [ięter i że są
        > najwyzsze w kraju. Podobnie z biblioteką UWr. przeciez czytas forum
        > skyscraper i tam wszystko jest. Po co więsz pytasz sie nas tutaj o cos o czym
        > wiesz udając
        > ze nie jestes zorientowany????
        > Twoje podpisy w komentarzach ponizej swiadcza o tym ze udajesz. W jakim celu
        > to robisz??
        > www.budowle.pl/wasza_galeria/zdjecie.php?id=62

No wiesz, w momencie zapytania nie domyśliłem się o jakie akademiki chodzi. Po
        prostu zapomniałem, że Kredka i Ołówek to mieszkania dla studentów,
        uświadomiłem sobie dopiero przed chwilą czytając twoją wypowiedź, tak więc
        twoje osądy są w rzeczywistości nietrafione; poporostu zapomniałem.

a biblioteki UWr nie mogę sobie wyborazić, hmm, ok, sam poszukam, bo coś widzę,
        żeś przewrażliwiony
        • Gość: erni Re: PB grasz nie fair ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:40
          jestes tego pewien? :))
          • Gość: Preslaw Re: PB grasz nie fair ???? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.04, 22:55
            W porównaniu do stanu wrocławskich uczelni, który jak ustaliliśmy wcale nie
            jest zły, stn komunikacji drogowej w naszym pięknym mieście pozostawia jednak
            wiele do życzenia. dzisiaj jadąc rano do roboty pokonywałem odcinek kilku
            kilometrów przez 40 minut. To jest slby punkt Wrocławia, choć myślę, że w
            innych dużych polskich miastach jeste, niestety podobnie. Polskie bolączki.
            • Gość: Preslaw Re: Wrocławskie lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 16:03
              Sądząc po informacjach z wątku na temat przegranej wrocławskiego lotniska (vide
              post ereniego) stwierdzam, że to jest jednak słaby punkt naszego miasta.
              • Gość: erni Re: Wrocławskie lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:49
                To jest jedyny naprawde slaby punkt we Wrocławiu. Po prostu inne miasta juz nas
                wyprzedzily.
                • Gość: Preslaw Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 16:26
                  Oby to była prawda erni, że to tylko jedyny słaby punkt Wrocławia. Wydaje mi
                  się jednak, że drugim punktem jest komunikacja, a właściwie jej oraganizacja. I
                  to zarównio jeśli chodzi o komuniację tarmwajową i autobusową jak i
                  samochodową. Co prawda ja od wielu lat nie używam tramwajów i autobusów, ale
                  czasami rozmawiam z ludźmi korzystającymi z tych środków i wszyscy narzekają,
                  ale osobiście nie sprawdziłem. Jeśli chodzi o porusdzanie się samochodem, to te
                  piekielne remonty dróg planowane w jednym terminie są dowodem na nieudolność
                  ZDiKU. Zresztą Dutkiewicz zdymisjonował szefa ZDiKU właśnie za te remonty. Poza
                  tym to wsty, żeby miasto tylko i wyłącznie czekało na fundusze z Unii żeby
                  dokonczyć przebudowę Klecińskiej.
                  • svarte_sjel Re: Wrocławska komunikacja też słaba 19.10.04, 21:40
                    > piekielne remonty dróg planowane w jednym terminie są dowodem na nieudolność

Jak zwykle się nie mogę zgodzić. Jesli są do przeprowadzenia remonty w jednym
                    ciągu (np. Sobieskiego, Krzywoustego i Kromera) to _należy_ je przeprowadzać
                    jednocześnie.

> tym to wsty, żeby miasto tylko i wyłącznie czekało na fundusze z Unii żeby
                    > dokonczyć przebudowę Klecińskiej.

Nie, to jest kalkulacja :^P
                    • Gość: Preslaw Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.04, 22:10
                      Jeśli jest kalkulacja to wyjątkowo nieudolna i działającą na szkodę mieszkańców
                      miasta i tych wszytskich, którzy muszą męczyć się w korkach na Klecińskiej.
                      Skąd masz to przekonanie, że jak trzeba remontować ciąg ulic to należy robić to
                      jednocześnie. Być może jest uzasadnione technicznie, ale pod warunkiem, że
                      proponuje się jakieś sensowne alternatywne rozwiązania tak by nie zamordować
                      kierwców i innych uczestników ruchu. W dzisiejszych informacjach telewizji TEDE
                      był piękny materiał o tym jak działa czy raczej nie działa wrocławski ZDiK,
                      także w odniesieniu do Klecińskiej. Okazuje się, że nawet nie mierzą natężenia
                      ruchu na tej ulicy i dopiero teraz obmyślają jakieś rozwiązania sytaucji.
                      Rychło w czas. Poza tym ZDiK nie monitoruje wrocławskich mostów, tak
                      przynajmniej wynikało z wypowiedzi specjalisty z Politechniki Wrocławskiej, a
                      Najnigier twierdził, że monitorują. Jakoś mu nie potrafię uwierzyć, kiedy go
                      słucham. Dla mnie to, przepraszam za określenie, dziwny osobnik. Nie dowierzam
                      mu. Wolę czerpać wiedzę od innych osób. Zresztą brak monitoringu przepraw,
                      wiaduktów, itp. został powtierdzony wiaduktem na Strzegomskiej. ZDiK do
                      wymiany!
                      • Gość: erni Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 22:16
                        >Wydaje mi się jednak, że drugim punktem jest komunikacja, a właściwie jej
                        >oraganizacja. I to zarównio jeśli chodzi o komuniację tarmwajową i autobusową
                        >jak i samochodową.

Mój samochód jeździ dobrze.
                        • Gość: Rafis Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: 213.199.196.* 19.10.04, 22:23
                          Preslaw co Ty znowu sciemniasz?
                          POlacy narzekaja na wszystko. Tam gdzie sa samochody tam sa korki-trzeba do
                          tego sie przyzwyczaić.Nawet najbogatysze kraje nie potrafia sobie z tym
                          poradzic.
                          Co do przebudowy Klecinskiej to jednak jest róznica w tym czy miasto ma wyłożyć
                          na ta przebudowe 50 mln zł czy 20 mln.Jesli jej nie widzisz to zaproponuj komu
                          zabrac żeby uzyskać te brakujące 30 mln zł.
                          • Gość: Preslaw Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.04, 23:18
                            Nie bardzo rozumiem tej kwestii z tymi pieniędzimi - 50 czy 20 milionów. Rafis,
                            to chyba ty, ale może znowu coś ściemniam, pisałeś, że miasto liczy tylko na
                            pieniądze z Unii w kwestii Klecińskiej. Ale to nawet nie o to chodzi. Chodzi o
                            to, że o Klecińskiej należało po prostu wcześniej pomyśleć - stworzyć jakiś
                            plan awaryjny. A jak słyszę rzeczniczkę ZDiKu, która mówi, że dopiero teraz
                            będą coś myśleć, opracowywać plany na temat Klecińskiej, to mnie szlag trafia.
                            A jaki plan należy opracować to nie wiem, bo się na tym nie znam, ale też do
                            tej roboty się nie pchałem. Ale jako mieszkaniec miasta mam prawo wymagać by
                            urzędnicy dobrze pracowali. Czym innym jest duża ilość samochodów, czym innym
                            ewidentne zaniedbanie tak jak na Klecińskiej. A co powiecie, sznowni panowie na
                            wiadukt na Strzegomskiej. Też nic się nie stało. Dajcie spokój, mnie tak samo
                            jak wam zależy na tym żeby we Wrocławiu dobrze się działo, ale nie karzcie mi
                            wierzyć że wrocławski ZDiK działa dobrze, bo gdyby tak było, to Dutkiewicz nie
                            dymisjonowałby jego szefa. Ja nie należę do malkontentów, wręcz przeciwnie, ale
                            nie wszytsko we Wrocławiu idzie tak jak należy. Chcę też powiedzieć, że liczę
                            na to, że Dutkiewicz będzie teraz bardziej pilnował kwestii komunikacyjnych i w
                            ciągu kilku lat sytuacja ulegnie poprawie.
                            A jeśli chodzi o moje sformułowanie "komunikacja samochodowa" to myślę, że choć
                            niezbty fortunne, to zupełnie zrozumiale. Samochód też mam w porządku.
                      • svarte_sjel Re: Wrocławska komunikacja też słaba 19.10.04, 23:09
                        > Jeśli jest kalkulacja to wyjątkowo nieudolna i działającą na szkodę mieszkańców

Wręcz przeciwnie. Skoro z wiadomych powodów budowa się odwlekła do momentu, w
                        którym można ją sfinansować w znacznym stopniu spoza środków miasta, to _należy_
                        to zrobić. Za te zaoszczędzone 40 milionów można sporo zrobić...

> Skąd masz to przekonanie, że jak trzeba remontować ciąg ulic to należy robić to
                        > jednocześnie. Być może jest uzasadnione technicznie, ale pod warunkiem, że

Ależ to bardzo proste. O przepustowości ciągu decyduje jego najsłabsze ogniwo,
                        tfu
                        • Gość: Preslaw Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.04, 23:25
                          Rozumiem, że można czekać na pieniądze z Unii po to żeby maksymalenie
                          zaoszczędzić, ale czy właśnie w takim wypadku, kiedy nie wiadomo jak długo
                          trzeba będzie czekać, nie można było opracować planu awaryjnego? Nie było
                          takiej możliwości? Oświećcie mnie, bo może błądzę, ale kieruje się najprosztym
                          dostępnym mi rozumowaniem. Ale nie wiem, może nie było inego wyjścia. Tylko
                          dlaczego ta rzeczniczka opowiada, że teraz jednak nad czymś pracują. Dlaczego
                          teraz, a nie wcześniej?
                          • Gość: ! Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.04, 23:45
                            Presław wiesz dlaczego do tej pory Klecińska jest na tym odcinku taka wąska?
                            Przypominasz sobie tą ruderę z warsztatem. Gość skutecznie blokował przebudowę
                            Klecińskiej przez kilkanaście lat. Przepadły pewne pieniądze na pociągnięcie
                            jej do Grabiszyńskiej 2 x 2. gdyby nie ten cwaniaczek, który za swoją ruderę
                            żądał takich pieniędzy jak za luksusową willę z basenem, to już dawno
                            jeżdzilibyśmy szerokąKlecińską na całej jej długości...

A tak dla ciekawskich w czerwcu tego roku we Wrocławiu zarejestrowanych było
                            ogółem 352 tys pojazdów. Dodajmy do tego samochody z innych miast, tranzyt
                            walący przez środek miasta i mamy to co mamy.
                            • Gość: Preslaw Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.04, 07:58
                              Ja doskonale rozumiem to, że pojawia się coraz więcej samochodów i wobec tego
                              tworzą się niejako naturalne korki, ktore, jak to uż Rafis napisał istnieją
                              nawet w krajach najbogatszych (tam zresztą istnieją często większe). Rozumiem
                              też, że istenieją prblemy z wykupieniem gruntów czy nieruchomości
                              umożliwiających budowanie drogi. W naszym społeczeństwire mnie to nie dziwi.
                              Nie mogę natomiast pojąć, dlaczego ZDiK tego wszytskiego nie wziął pod uwagę i
                              po prostu nie przedstawił i zorganizował jakiegoś zastępczego rozwiązania?
                              Dlaczego czyni to dopiero teraz, kiedy wściekłość kierwców rośnie coraz
                              bardziej i może być większa, bo zostanie zamknięty wiadukt na Strzgomskiej i
                              otwarty Most Milenijny. Rzecznicza ZDiKu ze spokojem przed kamerami przyznaje,
                              że oni teraz rozważają takie plany, czy jakoś tak. Skoro teraz można planować
                              rozwiązania zastępcze, to czemu nie robiomo tego wcześniej? Jak podano w TEDE
                              ZDiK nawet nie mierzy natężenia ruchu w tym miejscu. No i jak słyszę, że brak
                              jest monitoringu straych wrocławskich mostów, co nie wiadomo czym się skończy,
                              to jak mam wierzyć temu zarządowi, jak mam go dobrze oceniać?
                              • Gość: Rafis Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: 213.199.196.* 20.10.04, 11:54

a o co Ci chodzi? jaki plan awaryjny?
                                Drogi to nie dywany-nie mozna rozwinąc ich w danym miejscu z dnia na dzien.
                                Wiadomo gdzie sa wąskie gardła i na wiele znich sa plany przebudowy-w
                                większosci czekaja na współfinansowanie z UE. Wszystko wiadomo :)
                            • Gość: A n g l i k Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.04, 09:51
                              Czy moge sie zapytac co to znaczy "gdyby nie ten cwaniaczek, który za swoją
                              ruderę żądał takich pieniędzy jak za luksusową willę z basenem"?

Czy w Polsce nie macie systemu "compulsory purchase" czyli jak buduje sie
                              strategiczne inwestycje np. drogi, panstwo ma prawo kupic ziemie/nieruchomosci
                              po cenie rynkowej (plus jakies "reasonable" (sensowne?) odszkodowanie)?

Czy w Polsce prywatni wlasciciele moga zadac jaka cene oni chca? Po angielsku
                              to nazywa sie system "ransom strips" - bo jak tak, to bede szybko kupowal
                              ziemie w takich miejscach! :-))))
                          • svarte_sjel Re: Wrocławska komunikacja też słaba 20.10.04, 11:38
                            > zaoszczędzić, ale czy właśnie w takim wypadku, kiedy nie wiadomo jak długo
                            > trzeba będzie czekać, nie można było opracować planu awaryjnego? Nie było

Ależ przecież doskonale wiadomo jak długo.
                            • Gość: Preslaw Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 14:30
                              No dobrze, niech będzie że wiadomo jak długo trzeba czekać. Czy to coś zmienia?
                              Po co w takim wypadku rzecznika ZDiKu mówi o tym, że rozważane sa teraz
                              możliwości jakichś właśnie rozwiązań awaryjnych, zastępczych, alternatywnych -
                              nie ma znaczenia jak się to nazwie. Mówi, bo jej kazano tak powiedzieć, żeby
                              było widać, że coś się dzieje, czy w jakimś innym celu. Jeśli prawdą jest, że
                              drogi to nie dywany i zwijać i rozwijać ich nie można, to czyż ta prawda jest
                              znana naszemu zarządowi. Można zatem przyjąć, że jeśli rzeczniczka mowi, że coś
                              kombinują, to albo wciska kit medialny, żeby uspokoić, albo nie wie o tej
                              wlaściwośco dróg, o której Rafis wspomniał, albo też jednak jakiś sposób na
                              Klecińską jest, zanim pieniądze z Unii szczęśliwie napłyną. Pozdro.
                        • Gość: Mezopot Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.hutmen.pl 21.10.04, 08:47
                          > > Jeśli jest kalkulacja to wyjątkowo nieudolna i działającą na szkodę miesz
                          > kańców
                          >
                          > Wręcz przeciwnie. Skoro z wiadomych powodów budowa się odwlekła do momentu, w
                          > którym można ją sfinansować w znacznym stopniu spoza środków miasta, to
                          _należy
                          > _
                          > to zrobić. Za te zaoszczędzone 40 milionów można sporo zrobić...
                          A nie pomyslałeś o stratach mieszkańców stojących przez ten czas "odwlekania" w
                          korkach na Klecińskiej (paliwo, stracony czas, nerwy, zanieczyszczenie
                          środowiska, hałas, wypadki - ostatnio śmiertelny, trudności z przejechaniem
                          przez pogotowie, policję czy straż pożarną, gdzie ważna jest często każda
                          sekunda). No tak tylko że takich kalkulacji się nie robi, bo nikt z UM w tym
                          nie ma interesu. Miasto ma pieniądze od mieszkańców, więc powinno się liczyć z
                          jego interesami przy ich wydawaniu. A zresztą etapowanie budowy zachodniego
                          odcinka OŚ (Klecińska-Estakada Gądów-Na Ostatnim Groszu-Most Milenijny-pole,
                          przepraszam przecież wyremontowana piękna ul. Osobowicka) to sztandarowy
                          przykład jak nie powinno się planować inwestycji tego pokroju. Tą wizytówkę
                          ZDiK i Biura Rozwoju Miasta polecam osobom zajmującym się komunikacją w innych
                          miastach - ku przestrodze. Na przeprawę od ul. Hallera przez ul. Klecińską i
                          dalej na północ aż do Różanki w godzinach szczytu zapraszamy już w listopadzie
                          po oddaniu całego wspomnianego powyżej ciągu, najlepiej z przewodnikiem ze
                          ZDiKu, kóry będzie objaśniał jak to usprawniono komunikację w naszym mieście.
                          Tylko czy przez godzinę równą czasowi przejazdu przez fragment OŚ zdąży
                          urzędnik wyjaśnić wszystkie zawiłości?

> Chyba obecność monitoringu
                          • Gość: Preslaw Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 12:33
                            Mezopot, wydaje mi sie, że ująłeś wszytsko bardzo trafnie. Przecież problem z
                            Klecińską nie pojawił się nagle, nie wyskoczył niespodziewanie. Przecież
                            miasto, poprzez jego organy, agendy itp. musi mieć jakieś dalekosiężne plany i
                            przewidywania, zwładszcza jeśli chodzi o komunikację i np, stan satrych mostów
                            czy innych przepraw takich jak wiadukty. nawet dzisiaj w porannym progarmie
                            radia Wrocław wypowidał się jakiś specjalista z Politechniki Wrocławskiej
                            odnośnie stanu mostów we Wrocławiu, mówiąc, że w istocie miasto nie rpwadzi
                            należytego monitoringu tych obiektów, tylko ich doraźną kontrolę.
                          • svarte_sjel Re: Wrocławska komunikacja też słaba 21.10.04, 12:45
                            Gość portalu: Mezopot napisał(a):
                            > jego interesami przy ich wydawaniu. A zresztą etapowanie budowy zachodniego
                            > odcinka OŚ (Klecińska-Estakada Gądów-Na Ostatnim Groszu-Most Milenijny-pole,
                            > przepraszam przecież wyremontowana piękna ul. Osobowicka) to sztandarowy
                            > przykład jak nie powinno się planować inwestycji tego pokroju. Tą wizytówkę

Podziękuj tym, którzy blokowali budowę Klecińskiej.
                            W sytuacji, w której na możliwość budowy każdego kolejnego odcinka czeka się
                            latami o kolejności decyduje to, który już się da robić
                          • Gość: Rafis Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: 213.199.196.* 21.10.04, 13:19

> A nie pomyslałeś o stratach mieszkańców stojących przez ten czas "odwlekania"
                            w
                            >
                            > korkach na Klecińskiej (paliwo, stracony czas, nerwy, zanieczyszczenie
                            > środowiska, hałas, wypadki - ostatnio śmiertelny, trudności z przejechaniem
                            > przez pogotowie, policję czy straż pożarną, gdzie ważna jest często każda
                            > sekunda). No tak tylko że takich kalkulacji się nie robi, bo nikt z UM w tym
                            > nie ma interesu.

Sam skręciłes na siebie bicz tym argumentem. To korki tworza sie tylko na
                            Klecinskiej? Jesli miasto wyda z własnego budzetu(bez dofinansowania) 50 mln zł
                            na przebudowe klecinskiej to juz nie bedzie mogło np. wybudowac drugiego mostu
                            warszawskiego lub przebudowac placu Grunwaldzkiego.Z pomoca UE wszystkie te
                            inwestycje są możliwe do wykonania w ciagu najbliższych kilku lat.Bez pomocy UE
                            Wrocław jest w stanie wydac na inwestycje drogowe w ciagu następnych 3 lat 0,5
                            mld zł z pomocą 1,5 mld zł. Sam widzisz, że Twoja polityka jest krótkowzroczna
                            i szkodliwa dla miasta i jego mieszkanców.

• Gość: Preslaw Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:56
                              Rafis, ale to co napisałeś, wcale nie jest sprzeczne z tym co napisał Mezopot.
                              Wiadomo do dawna, że bez pomocy finansowej Unii nie zostaną przebudowane te
                              miejsca, o których piszesz. Powstaje jedynie pytanie, które rodzi się chyba w
                              głowie każdego, kto zmuszony jest pokonywać ul. Klecińską, nie daj Boże
                              codziennie, a mianowicie, czy nie można było tego wszytskie inaczej zaplanować
                              np. kilka lat temu. Muszą się takie wątplkiwości rodzić, zwłaszcza po
                              wypowiedziach tak jak ta rzczniczki ZDiKu, o której już wielokrotnie pisałem.
                              Ja się na tym nie znam, więc się będę wymądrzał. Tylko jako wrocławianin pytam:
                              czy nie można było czegoś wcześniej z tą ulicą i jej oklicami zrobić. I
                              chciałbym usłyszeć od fachowców ze ZDiKU lub innej komeptentenej osoby, że tak
                              lub nie. Jeśli nie - to ja osobiście dam spokój i pogodzę się z tym faktem i
                              cierpliwie będę czekał na unijną kasę.
                              • svarte_sjel Re: Wrocławska komunikacja też słaba 21.10.04, 16:32
                                > czy nie można było czegoś wcześniej z tą ulicą i jej oklicami zrobić. I

Nie dzięki kilku specom od blokowania wszystkiego. Co najmniej kilka osób już o
                                tym pisało.
                            • Gość: Mezopot Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.hutmen.pl 23.10.04, 08:21
                              > Sam widzisz, że Twoja polityka jest krótkowzroczna
                              > i szkodliwa dla miasta i jego mieszkanców.
                              Ja jestem daleki od zajmowania się polityką. Wyrażam tylko opinię mieszkańca
                              Wrocławia, który codziennie musi korzystać z dobrodziejstw jakie daje ten
                              odcinek obwodnicy śródmiejskiej.
                              Mówię o niewłaściwej kolejności budowania etapów zachodniego odcinka Obwodnicy
                              Śródmiejskiej, która to doprowadziło do horroru na Klecińskiej (dowód na
                              krótkowzroczność polityki ZDiKu czego dała dowód w niedawnym wywiadzie w TeDe
                              pani rzecznik Ewa Mazur).
                              Parę lat temu przed wybudowaniem Estakady Gądów po Klecińskiej jeździło się
                              całkiem znośnie mimo że wtedy częściej zamykano przejazd kolejowy.
                              • Gość: Rafis Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: 213.199.196.* 23.10.04, 11:43

> > Sam widzisz, że Twoja polityka jest krótkowzroczna
                                > > i szkodliwa dla miasta i jego mieszkanców.
                                > Ja jestem daleki od zajmowania się polityką. Wyrażam tylko opinię mieszkańca
                                > Wrocławia, który codziennie musi korzystać z dobrodziejstw jakie daje ten
                                > odcinek obwodnicy śródmiejskiej.
                                > Mówię o niewłaściwej kolejności budowania etapów zachodniego odcinka
                                Obwodnicy
                                > Śródmiejskiej, która to doprowadziło do horroru na Klecińskiej (dowód na
                                > krótkowzroczność polityki ZDiKu czego dała dowód w niedawnym wywiadzie w TeDe
                                > pani rzecznik Ewa Mazur).
                                > Parę lat temu przed wybudowaniem Estakady Gądów po Klecińskiej jeździło się
                                > całkiem znośnie mimo że wtedy częściej zamykano przejazd kolejowy.

No widzisz Ty reprezentujesz typowego kierowce, który sie niczym nie interesuje
                                i obchodzi go tylko to żeby teraz mu sie dobrze jeździło.Przypomina mi to
                                myslenie o czasach Gierka, wiele osób wspomina że tak fajnie było. Była poraca
                                dla wszystkich, zagraniczne produkty w sklepach itp. taka mała specjalizacja
                                ale tego że to wszystko było na kredyt(kilkadziesiat mld USD) juz nikt nie
                                pamięta, nie pamięta też, że ten dług beda spłacac ich dzieci i wnuki.No ale
                                kogo to obchodzi, wazne że przez 5 lat było fajnie.Było9 fajnie, taka jest
                                opinia mieszkanca Polski.Drogi maja byc dobre ale jednoczesnie nie mozna ich
                                remontowac bo to powoduje korki.Jak byś raczył zainteresowac się szerszą
                                perspektywą problemu to zauważ, że Wrocław dalej ma sredniowieczny układ ulic
                                plus "autostrady" typu Legtnicka przecinajace same centrum, brak obwodnicy
                                autostradowej oraz kilkadziesiat obiektów inzynierskich które sie rozlatują
                                (spuścizna po Gierku własnie)i trzeba je natychmiast remontowac.To wszystko
                                przy niedostatecznej ilosci pieniędzy.Co do ZDIKU to napewno robia błędy ale w
                                porównaniu ze skala problemu Wrocławia i całej Polski sa to błędy nie
                                wpływające na stan.Po prostu od mieszania herbata nie bedzie bardziej słodka.Co
                                do kolejnosci budowania to po raz setny napisze, została zniszczona protestami
                                działkowców.Najwyraźniej trudno to Ci zrozumieć no ale nic dziwnego bo wyrażasz
                                tylko opinie mieszkanca...

pzdr.
                                • Gość: Mezopot Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.hutmen.pl 23.10.04, 14:04
                                  plus "autostrady" typu Legtnicka przecinajace same centrum, brak obwodnicy
                                  > autostradowej oraz kilkadziesiat obiektów inzynierskich które sie rozlatują
                                  > (spuścizna po Gierku własnie)i trzeba je natychmiast remontowac.
                                  Z Legnicką jeszcze nie jest tak źle - myślę że jest bardzo potrzebna dla
                                  mieszkańców osiedli położonych wzdłuż niej, nomen omen budowanych w większości
                                  za Gierka, i nie budzi u mnie sprzeciwu (ale pewnie inni nie będą podzielać
                                  mojego zdania). Natomiast tragedią jest trasa WZ (też budowana za Gierka),
                                  która nie dość że korkuje się sytematycznie i wobec tego nie spełnia swoich
                                  funkcji, ale przede wszystkim odcina Rynek z przyleglymi uliczkami od reszty
                                  Starego Miasta, powodując że tereny na południe od niej stają się zaściankiem
                                  gdzie mało ludzi zagląda, mało się iwestuje itd. I tutaj jest wielkie wyzwanie
                                  dla planistów, inżynierii ruchu, architektów, Biura Rozwoju Miasta i ZDiKu jak
                                  ten problem rozwiązać (czyli wyciąć zupełnie tę trasę i skierować ruch innymi
                                  ulicami bez kompletnego paraliżu Centrum). Nie wiem czy dożyję tej chwili ale
                                  nadzieja pozostaje. Stare Miasto i cały Wrocław zyskałby na tym wiele.
                                  I tak mamy lepiej niż Warszawa gdzie przez Centrum przechodzi
                                  multum "autostrad" (jak to pozwoliłeś sobie nazwać) i jest przez to okropnie (a
                                  korki i tak są!).
                                  Obiekty inżynierskie budowane za Gierka rzeczywiście są w fatalnym stanie z
                                  powodu niedbałego wykonania, zaniedbań w konserwacji itd, ale są i trzeba je
                                  poprostu wyremonotować i nie lamentować że są (jakby to była jakaś kara). Ja na
                                  przykład chwalę sobie wylot na Warszawę (Al. Krzywoustego i Jana III
                                  Sobieskiego) wybudowany za Gierka, bo omija Psie Pole, ma bezkolizyjne i
                                  bezpieczne skrzyżowania i powala płynnie i szybko wydostać się z miasta, choć
                                  oczywiście nie jest to trasa idealna bo nawierzchnia miejscami jest kiepska,
                                  wiadukty też w nie najlepszym stanie, ale są tam prowadzone remonty i tak
                                  powinno być. Obawiam się że gdyby ta trasa nie została wtedy zbudowana to teraz
                                  przy obecnych realiach w życiu ona by nie powstała (jeśli nawet już to na pewno
                                  ze skrzyżowaniami kolizyjnymi, gdzie trzeba byłoby stać na światłach. Myślę że
                                  wylotówki z miasta wielkości Wrocławia w każdym kierunku powinny mieć taki
                                  standard - ale oczywiście to opinia kierowcy. Ciekaw jestem co Rafis sądzisz o
                                  tej trasie.
                                  PS. Nie jestem przeciwny remontom dróg i budowie Obwodnicy Śródmiejskiej. Nie
                                  uważam też że za Gierka było fajnie, nie pochwalam życia na kredyt. Wyrażam
                                  także sprzeciw wobec szerokich wielopasmowych tras w ścisłym centrum miasta.
                                  Natomiast obwodnice i wylotówki powinny być szerokie i w miarę bezkolizyjne.
                                  • Gość: wro2015 Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.10.04, 17:39
                                    Mezopot - to moze ciebie zainteresowac ta oto strona:
                                    www.softbimage.com/wro2015
                                    Akurat w gornym projekcie nie zostala uwzgledniona obwodnica staromiejska od
                                    polnocy - czyli ciag ulicy poznanskiejn wzdluz torow obok EC do ul.
                                    Nowowiejskiej. Razem z trasa Mieszczanska by to byly dwie alternatywy na
                                    polnocny ruch ktory terazczesciowo jest kumulowany na trasie WZ
                                    Kumulowanie ruchu powoduje korki! Aby korki rozladowac trzeba ruch rozlozyc na
                                    jak najwiecje rownoleglych ulic i stoponiowo zewezyc parametry, tak aby wlasnie
                                    ruch nie byl kumulowany na jednej z nich (n.p. Legnicka)
                                    Trasa WZ juz z samego zalozenia jest absolutnie bledna - zalozenie trasy WZ to
                                    jest kumulacja wszystkich kierunkow WZ (a jest ich wiele, bo przecierz rozchodza
                                    sie na polnoc/ poludnie itp.)
                                    • Gość: wro2015 Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.10.04, 17:43
                                      ach jeszcze dodam, aby nie bylo niepotrzebnej dyskusji. Powyzej likniety projekt
                                      jest koncepcja URBANISTYCZNA a nie architektoniczna. Czyli 'szklane bloczki'
                                      przedstawione na wizualizacjach pokazuja mozliwa linie zabudowy, a nie wizje
                                      architektoniczna... nawet jak ja bym osobosci wolal takie proste szklane bryly
                                      niz pretensjonalan wroclawska awangarde - ale to juz zupelnie inny temat :)
                                      • Gość: A n g l i k Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.04, 20:25
                                        Napisalem ten post wczesniej ale gdzies sie zgubil, sorry! :-[

Chodzi o komentarz wczesniej w tym "thread" o drogach w Wroclawiu.

Czy moge sie zapytac co to znaczy "gdyby nie ten cwaniaczek, który za swoją
                                        ruderę żądał takich pieniędzy jak za luksusową willę z basenem"?

Czy w Polsce nie macie systemu "compulsory purchase" czyli jak buduje sie
                                        strategiczne inwestycje np. drogi, panstwo ma prawo kupic ziemie/nieruchomosci
                                        po cenie rynkowej (plus jakies "reasonable" (sensowne?) odszkodowanie)?

Czy w Polsce prywatni wlasciciele moga zadac jaka cene oni chca? Po angielsku
                                        to nazywa sie system "ransom strips" - bo jak tak, to bede szybko kupowal
                                        ziemie w takich miejscach! :-))))
                                        • Gość: Łoś_bimbacz Wrocławska komunikacja cacy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 23:16
                                          Problem polega na tym, że w krajach o większym doświadczeniu urbanistycznym
                                          tereny pod przewidywane inwestycje publiczne pozostają własnością państwa lub
                                          gminy. W Polsce np. grunty wokół przedwojennej autostrady stały się prywatne
                                          i każdy kolejny pas to negocjacje lub wywłaszczenie ( zgodnie z ustawą o
                                          gospodarce nieruchomościami), podobnie we wrocławiu: obwodnice to nowość i
                                          kłopoty z pozyskaniem gruntów, w w praktyce tylko po cenach spekulacyjnych
                                          czyli x2 wartość rynkowa ( jak stało sie w Wałbrzychu). w chwili obecnej
                                          mści się brak wizji władzy, a praktyczne postepowanie to negocjacje lub
                                          wywłaszczenie ( prawnie usankcjonowane)
                              • svarte_sjel Re: Wrocławska komunikacja też słaba 23.10.04, 21:58
                                > krótkowzroczność polityki ZDiKu czego dała dowód w niedawnym wywiadzie w TeDe

Czego?
                                To o czym piszesz to jest planowanie strategiczne, które nie leży w
                                kompetencjach ZDiK-u. No bo i nie może
                                • Gość: Mezopot Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 23.10.04, 22:06
                                  Wiem o tym. Chodziło mi o to że pani rzecznik teraz mówi że coś trzeba będzie
                                  zrobić z tą Klecińską zanim się ją przebuduje (chodzi o jakieś tymczasowe
                                  rozwiązanie jak mniemam), a problem znany jest już od dawna przecież.
                                  Chyba że źle zrozumiałem sens wypowiedzi to wtedy przepraszam.
                                  • Gość: Preslaw Re: Wrocławska komunikacja też słaba IP: *.milicz.jarsat.pl 24.10.04, 14:23
                                    Dobrze zrozumiałeś. Pisałem o tym wyżej, bo mnie to zezłosciło. Pani rzecznik
                                    powiedziała, że terz opracowywane są koncepcje, które umozliwiłyby przed
                                    przebudową Klecińskiej udrożnić na niech ruch. Pewenie jest tak, że svarte sjel
                                    ma rację, że za całościowe koncepce nie odpowiada ZDiK, bo nie ma wpływu na
                                    budżet, itp. W takim wypadku nasze prentensje kierować należy w ogóle do władz
                                    miasta, w tym do prezydenta. Za brak wizji. A jeśli jest tak, że za ten brak
                                    całosciowej wizji zawiony jest przez czynniki pozamiejskie, to nalezy głośno o
                                    tym mówić. Niech ludzie wiedzą kto jest za ten bałagan odpowiedzialny. Przeciez
                                    mamy prawo to wiedzieć. Ale s kolei druga strona medalu jest taka, że jeśli się
                                    spojrzy na to co we Wrocławiu zrobiono w komunikacji i jak w tymwzględzie ma
                                    się np. Warszaawa, to można zgodzić się z tym, że u nas najgorzej nie jest.
                                  • svarte_sjel Re: Wrocławska komunikacja też słaba 24.10.04, 21:12
                                    > zrobić z tą Klecińską zanim się ją przebuduje (chodzi o jakieś tymczasowe
                                    > rozwiązanie jak mniemam), a problem znany jest już od dawna przecież.

Szczerze mówiąc to jedyne tymczasowe rozwiązanie jakie można zrealizować to
                                    pogrzebać coś przy inżynierii ruchu (cykle sygnalizacji, pierwszeństwa, itp.).
                                    Wątpię tylko, czy to wiele da.
    • Gość: erni Tak Apropos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 21:14
      A tak apropos jesli juz tak uwielbiamy się sami poniżać i uniżać wobec innych.
      To małe pytanko. Czy wyzsza szkoła teatralna w Poznaniu i Wyzsza Szkola
      oficerska w Poznaniu tez jest lepsza od szkoly teatralnej we Wrocławiu i WSO
      T.Kosciuszki we Wrocławiu?
      • Gość: ! Re: Tak Apropos IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.04, 21:21
        WSO jest już tylko we Wrocławiu - konkretnie Akademia Wojsk Lądowych czy jak to
        się tam nazywa. Z obu WSO we Wrocławiu i Poznaniu stworzono jedną - z siedzibą
        we Wrocławiu.
        • Gość: erni Re: Tak Apropos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 21:27
          No nie mozliwe.. Jak to my jestesmy lepsi????
          No to przynajmniej moze szkola teatrlna w Poznaniu ma wieksze uznanie od
          naszej??
          • Gość: ! Re: Tak Apropos IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.04, 22:10
            :))))))))))))))))))))
            • Gość: Preslaw Re: Tak Apropos IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.04, 23:07
              Szkola teatralna w Poznaniu to się chyba w ogóle nie liczy, albo liczy się, ale
              słabo.
              • Gość: erni Skundlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 23:53
                Widzicie panowie. W Poznaniu nie ma szkoly teatralnej. Są tylko trzy w Polsce.
                Ale wrocławiakom mozna przeciez wciskac kazdy kit. To sie nazywa skundlenie.
                • Gość: ! Re: Skundlenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.04, 23:56
                  ??????????????
                  • Gość: ! Erni special for you :))) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.04, 23:59
                    Poznań kontra Wrocław
                    Tym, co przyciąga inwestorów do naszego miasta, jest przede wszystkim jego
                    położenie na jednym z ważniejszych szlaków komunikacyjnych Europy: Berlin–
                    Warszawa–Moskwa – tłumaczy prezydent Poznania Ryszard Grobelny. Naturalnym
                    rywalem Poznania w walce o inwestorów zagranicznych stał się jednak w ostatnich
                    latach Wrocław. Stolica Dolnego Śląska promuje się jako miasto leżące na równie
                    ważnym szlaku handlowym: Drezno–Katowice–Lwów–Kijów. Kilka lat temu Wrocław
                    odniósł już nawet sukces w rywalizacji z Poznaniem: Wielkopolski Bank
                    Kredytowy – po połączeniu z Bankiem Zachodnim – ma teraz swoją siedzibę właśnie
                    na Dolnym Śląsku. Do Wrocławia została także przeniesiona Wyższa Szkoła
                    Oficerska, którą przez lata szczycił się Poznań.

www.biznespolska.pl/gazeta/?cityID=poznan
                    • Gość: P.B Re: Erni special for you :))) IP: *.czerwonak.iwg.pl / 213.17.226.* 16.11.04, 17:08
                      siedziba we Wrocku, ale centrala w Poz :)
                  • Gość: erni Re: Skundlenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 00:00
                    Ta wrocławska skromnosc i cichosiedzenie zbyt czesto przeradza sie w zwyczajne
                    skundlenie. Uleglosc wobec innych i umniejszanie wlasnych zaslug. A pozniej
                    powstaja takie posty o tym jak to nauka w tym miescie nisko stoi a wkazdym
                    razie na pewno nizej niz u sasiadow bo w centralnej polswe to jest wszystko i
                    the best a u nas to nie ma niczego, a nawet jak jest to musi byc gorsze.
                    • Gość: ! Re: Skundlenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.11.04, 00:07
                      Erni masz rację. Tylko czy opłaca się co chwilę zniżać do pyskówek z pewnymi
                      osobnikami, którzy próbują leczyć własne kompleksy albo prowadzić jałowe
                      dyskusje o tym, kto co ma większe? Kiedyś mnie to nawet bawiło, jak niektórzy
                      zatrzeczewiaja się, na siłę próbują pokazać, że np Poznań jest lepszy od
                      Wrocławia. Teraz mnie to już nie bawi. Szkoda mi czasu. Tak samo jak na
                      dyskusje z np Map4 na forum głównym, który co drugi post kłamie, zniekształca,
                      pisze głupoty.

Ja wolę sobie podyskutować o inwestycjach, wyszukiwać nowe inwestycje, zbierać
                      o nich materiały i przekazywać Wam wszystkim an tym forum jak najwięcej dobrych
                      wiadomosci. A jak pewne osoby maja ochotę leczyć swoje kompleksy i an siłę
                      robić z nas wielbłądy, niech sobie to robią. Może to ich zaspokoi? :)))

Pozdrowienia.
                      • Gość: Łoś_bimbacz nie znikajcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 23:00
                        mój kolektyw prosi nie znikajcie, podnosicie morale, nie wiem co opowiadać
                        studentom na początku lekcji, żeby ich rozruszać, a twierdzenie, że
                        uniwerek ma wyższy poziom od poznańskiego, bo ma wyższy akademik, prawie
                        zerwało zajęcia, koleś z XII piętra juz chciał zaliczenie bez dalszych
                        szykan, nie znikajcie, please...
                        • Gość: Rafis jeszcze długo? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 16.11.04, 23:04
                          Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a):

> mój kolektyw prosi nie znikajcie, podnosicie morale, nie wiem co opowiadać
                          >
                          > studentom na początku lekcji, żeby ich rozruszać, a twierdzenie, że
                          > uniwerek ma wyższy poziom od poznańskiego, bo ma wyższy akademik, prawie
                          > zerwało zajęcia, koleś z XII piętra juz chciał zaliczenie bez dalszych
                          > szykan, nie znikajcie, please...

będziesz wykładał na uczelni? bo słyszałem ze remont sie juz konczy i pewnie
                          wykładania kafelek też? :)
                          a tak na serio to dobrze was traktują w zakładzie? :)
                          • Gość: Łoś_bimbacz długo, długo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 23:34
                            jesteście naszymi idolami,nie zniechęcajcie się malkontentami i podróbkami,i
                            na fali dynamicznego rozwoju:))))))
                        • Gość: Obersdorfer. Re: nie znikajcie! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 14:56
                          ;mój kolektyw prosi nie znikajcie, podnosicie morale, nie wiem co opowiadać
                          ;studentom na początku lekcji, żeby ich rozruszać, a twierdzenie, że..

To przykre ze osoby o takich "horyzontach" mają wpływ na naszych uczniów. Nie
                          dziwne wiec ,że w Polsce nauka stoi tak jak stoi. Dziedziczenie głupoty.
      • Gość: P.B Re: Tak Apropos IP: *.czerwonak.iwg.pl / 213.17.226.* 16.11.04, 17:07
        Na miejscu WSO utworzono Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych :)
    • Gość: luk PILNE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.04, 23:58
      Czy ktos zna jakies strony podobna do tej-gdzie sa opisane rozne inwestycje we
      Wrocławiu wraz z wizualizacjami ??jesli mozecie rzuccie linki na moje gg
      1330371 albo na forum.Z gory dzieki.
      • Gość: ! Re: PILNE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.11.04, 00:00
        www.wroinvest.prv.pl
        • Gość: Preslaw Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 15:36
          Prezydent Poznania w wypowiedzi dla "Biznesu Poznańskiego" stwierdział, że
          Poznań ma najlepiej rozwiniętą sieć informatyczną i to ma być jego zdaniem
          atuta dla ewentualnego przyciągnięcia inwestycji HP. Czy ktoś może mi wyjaśnić
          o co w tym stwierdzeniu z tą siecią prezydentowi Grobelnemu chodziło?
          • Gość: P.B Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.czerwonak.iwg.pl / 213.17.226.* 16.11.04, 17:13
            Może miał na myśli to, że w Poznaniu jest najlepiej rozwinięta sieć
            teleinformatyczna, że miasto ma największe w kraju centrum
            superkomputerowosieciowe i że cała struktuta informatyczna kraju podpięta jest
            pod Poznań, chyba o to :)

www.man.poznan.pl/pol34/weather-noc.php
            • Gość: Preslaw Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 17:17
              Już mniej więcej rozumien, ale z mapy to niewiele mogę wyczytać, choć wizualnie
              robi wrażenie, że istotnie wszytsko wychodzi i wchodzi do Poznania. Jestem pod
              wrażeniem, choćby tylko wizualnym.
            • s_c Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? 16.11.04, 18:20
              > Może miał na myśli to, że w Poznaniu jest najlepiej rozwinięta sieć
              > teleinformatyczna, że miasto ma największe w kraju centrum
              > superkomputerowosieciowe i że cała struktuta informatyczna kraju podpięta jest
              > pod Poznań, chyba o to :)
              >
              > www.man.poznan.pl/pol34/weather-noc.php

Oczywiście przy założeniu że sieć POL34 stanowi CAŁĄ infrastrukturę
              informatyczną kraju ;-) a sieci POLPAK, NASK nie istnieją :-)
              Z mianowaniem czegoś "największym" też byłbym ostrożny ...
              Poza wszystkim po co niby HP potrzebne takie centrum ???
              • Gość: P.B Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.czerwonak.iwg.pl / 213.17.226.* 16.11.04, 18:58
                NASK
                www.nask.pl/files/p/wan-big.gif
                :)
                • Gość: Preslaw Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.04, 19:31
                  Powstaje wobec tego pytanie, czy w związu z tym, o czym mowił prezydent
                  Poznania należy uznać, że Wrocław pod tym względem jest słabiutki, czy nie, bo
                  na ten temat tutaj mamy się wypowiadać. Ja się na tym nie znam.
                  • Gość: P.B Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.czerwonak.iwg.pl / 213.17.226.* 16.11.04, 19:36
                    Wrocław natomiast ma lepiej rozwinięty sektor IT, o czym prezydent nie
                    powiedział ;)
                  • Gość: erni Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 19:37
                    Te mapki o niczym nie swiadcza i niczego nie przesadzaja. Przyklad: Motorola w
                    Krakowie.
                    • Gość: Rafis Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 16.11.04, 20:18
                      Prezydent Poznania juz sam nie wie jakie ma wymyslac argumenty. Niedługo powie
                      ze HP powinno zainwestowac w jego miescie bo stoi tam amerykanska fabryka gum :)
                      Co do sieci informatycz\nej to włąsnie załozyłem wątek o miejskiej sieci
                      Wrocławia, której budowa zacznie sie w tym roku. Dodatkowo wszyscy zapominaja o
                      e-wro czyli necie z kaloryfera :) Takie cos ma tylko 20-30 miast w Europie.
                      • Gość: P.B Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.czerwonak.iwg.pl / 213.17.226.* 16.11.04, 20:28
                        i ta fabryka gum jest najbardziej dochodowa na świecie :)
                        mocny argument :))
                        • Gość: Rafis Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 16.11.04, 20:31
                          Gość portalu: P.B napisał(a):

> i ta fabryka gum jest najbardziej dochodowa na świecie :)
                          > mocny argument :))

Ty lepiej znajdz nam to info o najszybciej rozwijajacych sie miastach Europy z
                          wątku który załozyłem. Zawsze cos wygrzebiesz z tego netu :)
                • talkinghead Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? 17.11.04, 10:46
                  Poznan rzeczywiscie wydaje sie byc centrum sieci akademickiej - bylo nie bylo
                  na trasie Warszawa - Zachod.. i tak sie jakos juz zlozylo (slusznie z reszta).

Poznanskie centrum superkomputerowe - poza czysto akademickim prestizem - w
                  biznesie nie liczy sie w cale (ani inne tego typu centra w Polsce). W sumie
                  najwieksze moce obliczeniowe uzyskuje sie wciagajac do "zabawy" PC pracownikow
                  poprzez instalacje specjalnego oprogramowania i rozproszenmiu obliczen.
                  Kupowanie drogich maszyn tylko do obliczen staje sie powoli juz "niemodne" (poza
                  centrami przepowiadania pogody).

Wroclaw jest podlaczony do akademickiej sieci teleinformatycznej poprzez lacza
                  wdm wlasciwie identycznie jak Poznan - przy czym my do Warszawy mamy poprzez
                  Lodz znacznie lepsze parametry transmisyjne niz Poznan - identycznym laczem
                  jestesmy podpieci do Poznania i dalej na zachod. caly czas mowie o sieci
                  akademickiej. Sa jeszcze operatorzy inni: TPSA, Crowley, Energis, ( i masa
                  innych), czy Dialog. Ogolnie wiekszosc i tak korzysta ze szkla TPSA, PSE czy
                  PKP. No bo nie wiem czy ktos jeszcze posiada fizyczne polaczenia i odsprzedaje w
                  ramach nich uslugi komercyjnie.

Tak wiec teleinformatycznie (w sensie atrakcyjnosci dla HP) oba miasta sa
                  IDENTYCZNE do ostatniego miejsca po rzecinku. Jesli HP bedzie chcialo cos
                  wynajac - Wroclaw nieco kiepsciutko (chyba ze zdazymy z inwestycjami) - Poznan
                  ma duzo niewynajetej powierzchni biurowej; jesli wybudowac - wsio ryba. Wroclaw
                  wygrywa znacznie rynkiem IT klimatem z tym rynkiem zwiazanym. Miasto daje bardzo
                  wyrazny sygnal poprzez DINT ze jest nawet chetne partycypowac w kosztach
                  przyciagania rynku nowych technologii - a to tworzy dobry wizerunek.

Co nie znaczy ze w Poznaniu jest pustynia IT (maja np EMAX) - w tej branzy
                  (mysle o IT) Wroclaw jednak jakby lepiej wypada.

Jakby na to nie patrzec przy tej wielkosci inwestycji szanse sa identyczne.
                  Wlasciwie w skali tej firmy nasze (poznanskie czy wroclawskie) atuty sa
                  niezauwazalne i smieszne (porownujac to ze standardami do jakich ta firma jest
                  przyzwyczajona). Oni raczej mysla ze przyjada na poczatku traktorami i zaczna
                  najnormalniej w swiecie od zaorania pola - praca od podstaw.

pzdr
                  th
                  • Gość: P.B Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.czerwonak.iwg.pl / 213.17.226.* 17.11.04, 11:01
                    OK, masz rację

P.S
                    Tak na marginesie

światłowody w Polsce
                    www.tktelekom.pl/opissieci/swiatlowody.jpg
                    sieć ATM
                    www.tktelekom.pl/opissieci/atm.jpg
                    sieć teletransmisyjna
                    www.tktelekom.pl/opissieci/teletransmisyjna.jpg
                    sieć DWDM
                    www.tktelekom.pl/opissieci/dwdm.jpg
                    sieć telefoniczna
                    www.tktelekom.pl/opissieci/telefoniczna.jpg
                    • talkinghead Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? 17.11.04, 11:16
                      No widac ze PKP ladnie inwestuje w teletransmisje - szkoda ze nie moze sie
                      przebic z oferta - bo zawsze konkurencja dobrze robi. Wydaje sie byc idealnym
                      rozwiazaniem backupowym dla tel-energo (teraz exatel) czy tpsa.

pzdr
                      th
                      • Gość: Preslaw Re: O co chodziło prezydentowi Poznania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 14:54
                        Z tego co wyżej napisaliście można wywnioskować, że jednak w tej dziedzinie
                        Wrocław nie słabiutki, co ciszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka