Gość: Marynarz IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 08.10.04, 20:40 Jakie oświetlenie do roweru jest lepsze: lampki zasilane bateriami czy dynamo. Może ktoś próbował obu wariantów? Muszę sie na coś szybko zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek854 Re: Oświetlenie 08.10.04, 20:47 Gość portalu: Marynarz napisał(a): > Jakie oświetlenie do roweru jest lepsze: lampki zasilane bateriami czy > dynamo. Może ktoś próbował obu wariantów? Muszę sie na coś szybko zdecydować. Ja uzywam diodek. Maja dla mnei zalety takie, ze: 1. nie ttrzeba babrac sie z kabelkami 2. Mozna szybko zdjac i schowac do kieszeni, jak sie zostawia gdzies rower. Ale widzialem cos fajnego: dynamko zintegrowane z reflektorkiem. Ktos wie, gdzie to mozna kupic (i za ile?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Oświetlenie IP: 213.199.196.* 08.10.04, 21:26 Dynamo to XIX wiek :-) W dniu dzisiejszym królują lampki na baterie. Jedyny wyjątek to dynamo zintegrowane z piastą - to jest ciekawy pomysł. Co do lampek: Tylna: taka z trzema diodkami, na dwie cieniutkie bateryjki (rozmiar AAA) - bateryjki starczają na pół roku. Ja kupiłem CatEye za 27zł. Przednia: nie daj się nabrać na żadne kryptonowe żarówki - tylko halogen. Ew. takie specjalne (i bardzo drogie - lampka ok. 100zł) diodki świecące na biało z niebieską poświatą. Halogen jest o tyle lepszy (poza niższą ceną) że oświetla drogę przed tobą - lamki diodowe jakkkolwiek bardzo silne, pełnią funkcję jedynie światła pozycyjnego. Ja kupiłem lampkę CatEye z halogenem za 56zł - jest zasilana czterema zwykłymi paluszkami; ja jednak polecam akumulatorki - starczają an dłużej i kupujesz je tylko raz. Mikołaj dynamit.im.pwr.wroc.pl/mbartnicki Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Oświetlenie 08.10.04, 22:45 dynamo to XIX wiek? Idac tym tropem mozna powiedziec "rower to XIX wiek" i zachecac ludzi do kupna golfow ze spojlerami i ciemnymi szybami :PPP Nowoczesne dynamka kreca sie tak, ze prawie nie czuc, a do tego sa ekologiczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Oświetlenie IP: 213.199.196.* 09.10.04, 12:28 Pisząc dynamo mialem an mysli takie dynamo trace o bok opony... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Oświetlenie 09.10.04, 22:55 Gość portalu: Mikołaj napisał(a): > Pisząc dynamo mialem an mysli takie dynamo trace o bok opony... A są inne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Oświetlenie IP: 213.199.196.* 10.10.04, 09:54 Są inne. Jest dynamo zintegrowane z przednią piastą. Nie trze o bok opony :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Oświetlenie IP: 213.199.196.* 09.10.04, 12:29 Poza tym, każde dynamo (jakie by nie było) zawsze zabiera trochę energii czyż nie? :-> Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Oświetlenie 10.10.04, 17:13 Gość portalu: Mikołaj napisał(a): > Poza tym, każde dynamo (jakie by nie było) zawsze zabiera trochę energii czyż > nie? :-> Ale za to nie trzeba wozic ze soba ciezkich baterii :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buka11 Re: Oświetlenie IP: 195.20.110.* 09.10.04, 13:21 > Przednia: nie daj się nabrać na żadne kryptonowe żarówki - tylko halogen. Ew. > takie specjalne (i bardzo drogie - lampka ok. 100zł) diodki świecące na biało z > niebieską poświatą. Halogen jest o tyle lepszy (poza niższą ceną) że oświetla diodowe nie są aż takie drogie, np ta w linku poniżej [allegro.pl] za 23zł : www.allegro.pl/show_item.php?item=32111784 mam i używam tą lampkę - jest całkiem OK, nawet dość solidnie zrobiona. Oczywiście nie ma to mocy halogenowej ale drogę też da radę oświetlić. WM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynarz Re: Oświetlenie IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 10.10.04, 18:09 Dzięki za podpowiedzi. Chyba sie zdecyduję na lampki diodowe zasilane bateriami. Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: Oświetlenie 24.10.04, 18:43 Gość portalu: Marynarz napisał(a): > Jakie oświetlenie do roweru jest lepsze: lampki zasilane bateriami czy > dynamo. Może ktoś próbował obu wariantów? Muszę sie na coś szybko zdecydować. Zależy od przeznaczenia roweru, tras jakie pokonujesz... Ja używam dynama plus lampka halogenowa na przód oraz diodowych świateł tylnych zasilanych z bateryjki. Miałem z kolei problem z halogenami. Rower jest moim narzędziem pracy, poruszam się nim w bardzo różnych warunkach (drogowych i oświetleniowych - często wieczorem i na bardzo słabo oświetlonych drogach). Te, które miałem były delikatnie mówiąc jeszcze niewystarczające, a większe zżerały całą moz dynama, a i tak świeciły słabo. Problem można rozwiązazć stosując tzw dynamo w piaście. Ma sporą moc (6V/24W), jest jednak dość drogie (80 zł+ założenie nowych szpych - nieco krótszych - w sumie ok 120 zł) Odpowiedz Link Zgłoś