Dodaj do ulubionych

Wpadli podpalacze

IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 12.10.04, 23:24
W artykule pojawiła sie doskonała wskazówka, jak podpalić windę.Czyli tak;
musze pójść do sklepu (w piwnicy nie mam) i kupić rozpuszczalnik, rozlac w
windzie i rzucic zapaloną zapałkę. Gratulacje! Nie minie tydzień, a windy
będa paliły się w każdym zakątku Wrocławia.O ile oczywiście nidowartościowana
młodzież przeczyta ten artykuł.A przeczyta na pewno.Przynajmnije część.
Obserwuj wątek
    • Gość: ciotka leworucji Re: Wpadli podpalacze IP: *.wroclaw.mm.pl 12.10.04, 23:54
      Brawo policja!
      A swoją drogą, niestety na moje wtszło - motywacja chłopczyka - żeby pokazać, że
      oni potrafią tak jak ci z Gądowa...
      Teraz mam tylko nadzieję, że nie skończy się to kuratorem i że jakoś się uda
      ściągnąć z rodziców tych ananasów przynajmniej część kosztów. I to nie tylko
      spalonych wind, ale też akcji Straży Pożarnej. Sugerowałabym też mieszkańcom
      bloku, zwłaszcza tym z wyższych pięter (budynek, przypominam, jest 16-piętrowy)
      wystąpienie z pozwami cywilnymi przeciwko rodzicom.
    • piast9 Re: Wpadli podpalacze 13.10.04, 00:31
      To akurat nie jest żadna nowość. To że w ten sposób się podpala różne z natury
      trudnopalne rzeczy widać na co drugim filmie sensacyjnym.
    • Gość: KKW Re: Wpadli podpalacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 07:35
      Akurat na to jak można podpalic windę to by wpadło nawet 10-cio letnie dziecko,
      więc w czym problem. Prędzej należy wyciągnąć z artykułu wniosek: hmmmm, skoro
      złapali za pierwszym i drugim razem podpalaczy, to jak ja podpalę za trzecim to
      dlaczego mnie mieliby nie złapać? .....
    • Gość: Maćko Re: Wpadli podpalacze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 08:41
      A kto zapłaci za spalone windy i inne zniszczenia w blokach?
      • wielki_czarownik Sprawcy albo raczej ich rodzice. 13.10.04, 15:06
        Sprawcy albo raczej ich rodzice. Oj chyba się rodzinki zapożyczą. Pewnie u sąsiadów :P
    • Gość: wkurzona Re: Wpadli podpalacze IP: 4.4.1.* / 212.185.43.* 13.10.04, 10:55
      Tak sie sklada, ze mieszkam w tym budynku i to wlasnie na 15 pietrze.Tam
      wlasnie spalila sie ta winda.Pietro to wyglada koszmarnie. Czego sie czlowiek
      nie dotknie jest umorusany czarna, smolista substancja, ktora bardzo trudno
      wyczyscic. Sufit, sciany, podloga sa czarne jak smola.Szkody jakie wyrzadzili
      ci gowniarze sa kolosalne.Nie mozna uzywac obu wind ( sa zamkniete ).
      Wyobrazcie sobie jak maja dostac sie do domu na ostatnie pietra osoby starsze,
      chore lub niepelnosprawne?Wyobrazcie sobie co mogli czuc ludzie, ktorzy podczas
      pozaru byli w domu i chcieli uciekac, ale po otworzeniu drzwi na korytarz
      zobaczyli sciane ognia?Od tego koszmarnego dnia minelo juz 6 dni a do dzisiaj
      jest tam potworny smrod ( czuc w gardle spalenizne), brud i fetor.Nie bede
      wspominac o tym co jest w mieszkaniach....Wszystko nadaje sie tylko i wylacznie
      do kilkukrotnego sprzatania.
      Z calym szacunkiem do rodzicow tych gowniarzy - ludzie zainteresujcie sie
      swoimi dziecmi!!!!!A co by bylo gdyby ktos jechal ta winda?Co by bylo gdyby
      ktos na 15 pietrze czekal na winde zeby do niej wejsc?Otworzylby ja i
      zobaczylby sciane ognia!
      Ja wiem ze majac 16 lat robi sie rozne glupoty, ale niech rodzice naucza takich
      gowniarzy, ze jesli robia "psikusy" niech nie narazaja zycia innych ludzi i
      niech nie niszcza rzeczy, ktore kosztuja majatek. W tym budynku windy nie beda
      dzialaly jeszcze bardzo dlugo ( jak sie dowiedzialam, mozliwe ze jeszcze kilka
      miesiecy)kto za to zaplaci?Te dwie windy byly wlasnie oddane do uzytku po 4
      miesiecznej konserwacji.
      Proponuje niech rodzice zabiora tych gowniarzy z daleka od mieszkancow i
      lopatologicznie wytlumacza im co zrobili.
      Poprawczak? Moze to dobre na poczatek, ale niech taki szczeniak np kopie rowy w
      kolosalnym mrozie i pozniej niech je zasypuje i kopie nastepne. Praca bez
      sensu, ale w tak ciezkich warunkach moze nauczyc gowniarza pokory. Moze przy
      lopacie przypomni sobie ze ma rozum, z ktorego trzeba umiec korzystac.
      • Gość: Wrotek Re: Wpadli podpalacze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 11:55
        Patrz moja druga wypowiedź - to nic nie da, żadne kopanie i zasypywanie rowów,
        bo to uczy braku szacunku dla pracy. Praca to ma być w konkretnym, pozytywnym
        celu, a nie jako kara. Za ten numer z windami - zlicytować rodziców, pociechy
        tak obić batem, zeby ledwo wyżyły, a potem je sfotografować i opublikować. Wtedy
        się gówniarzykom odechce.

• Gość: wkurzona Re: Wpadli podpalacze IP: 4.4.1.* / 212.185.43.* 13.10.04, 16:47
          Zdaje sobie sprawe z tego ze to praca bez sensu.Ale w tym wieku ci gowniarze
          powinni wiedziec co to szacunek,ale oni tego niestety nie wiedza.Praca ich nie
          nauczy szacunku, bo skoro przez 16 lat rodzice nie wytlumaczyli dziecku, ze cos
          takiego istnieje to praca tez tego nie zrobi.Znam tych "podlotkow", ktorzy
          gotowi sa zrobic wszystko, zeby zrobic komus na zlosc. To sa ulomne dzieci,
          ktore nie maja co ze soba zrobic. Stercza pod blokiem przez caly rok i strasza
          obcych ludzi. Ale dziwie sie ze rodzice tych dzieci nie interesuja sie co oni
          robia kiedy ich nie ma w domu.
          Sugerujesz, ze ten dzieciak potrafi cos dobrze zrobic?Owszem, mlodziez tego
          pokroju potrafi perfekcyjnie jedynie przeklinac,pic tanie wino, palic i cpac.
          To jest praca jaka potrafia wykonac w 100% perfekcyjnie.Nawet wracajac ze
          sklepu, matki ich dzwigaja ciezkie torby a oni ida obok i bawia sie telefonami.
          Z calym szacunkiem ale do czego moga oni byc przydatni?
          Za szkody nie zaplaca ani dzieci ani rodzice. To sa olbrzymie koszty. Koszty
          liczone w dziesiatkach tysiecy.NIe czarujmy sie - oni za to nie zaplaca.
          A lincz czy baty?Jestem pewna, ze nie jedne baty za to dostana....a czy od
          rodzicow?Tego nei wiem
          • Gość: pimpon Praca jak najbardziej IP: *.magma / *.magma-net.pl 13.10.04, 21:22
            U mnie na osiedlu gnojki pomalowali jednemu gościowi sklep.
            Sklepjest obłożony plasikowym sidingiem. Ale gliniarnia staneła na wysokości
            zadania i ich złapała. Facet chyba nie podał ich do sądu, ale widziałem jak
            przez trzy tygodnie zapieprzają od 21 ( o tej zamykał) do 3 w nocy przy
            świeczkach i myli elewację. Nie ukrywam,że przechodziłem obok nich z wielką
            satysfakcją patrząc na ich minki, przestarszone, zmęczone, a tu wakacje i
            imprezy.
            O tej pory nie ma ani jednego bazgroła na elewacji. Poszło pocztą pantofową że
            to się nie opłaca. Powinni zapierniczać u ciebie w klatce i myć po szkole do
            wieczora całą klatkę z 15 razy, wynosić spalone elementy itd.
    • Gość: Wrotek Re: Wpadli podpalacze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 11:51
      Gość portalu: Franka napisał(a):

> W artykule pojawiła sie doskonała wskazówka, jak podpalić windę.Czyli tak;
      > musze pójść do sklepu (w piwnicy nie mam) i kupić rozpuszczalnik, rozlac w
      > windzie i rzucic zapaloną zapałkę. Gratulacje! Nie minie tydzień, a windy
      > będa paliły się w każdym zakątku Wrocławia.O ile oczywiście nidowartościowana
      > młodzież przeczyta ten artykuł.A przeczyta na pewno.Przynajmnije część.

Myślę, Franka, że nie ma to żadnego znaczenia - ci, którym takie pomysły
      przychodzą do głowy i mieliby je wprowadzić w czyn, i tak będą wiedzieli jak je
      zrealizować. Nie widzę problemu w tym, że to opisano. Natomiaat widzę problem w
      śmiesznych karach za takie rzeczy - uważam, że powinny zostać przywrócone w
      Polsce kary cielesne. Gdyby takie gnojki obrywały po 200-300 batów, tak żeby
      ledwo wyżyły, to wtedy nie widzę przeszkód - niech wszystkie dresy i hiphopowa
      hołota z Wrocławia czyta jak najbardziej notatki prasiowe. Odechce im się fikać
      normalnemu społeczeństwu.

Póki co jesteśmy neistety nienormalnym społeczestwem, bo kar cielesnych nie ma.

• Gość: Wr Re: Wpadli podpalacze IP: *.ita.pwr.wroc.pl 13.10.04, 12:07
        Tak, nogi z dupy powyrywać.
      • Gość: panwojtek. Re: Wpadli podpalacze IP: *.netcologne.de 13.10.04, 18:42
        Niemcy z taka trudna mlodzierza robia inaczej, oni maja umowe z Rosja i maja
        wynajete na Syberii wynajete obozy i tam wysylaja na jakis czas tzw.
        niepoprawnych i o dziwe pomaga. Dlaczego by nasi mieli byc lepsi, chcieliscie
        do Uni to bierzcie z niej przyklady.
    • wielki_czarownik Śmieszne kary. 13.10.04, 14:58
      Powinni po pierwsze dostać porządne lanie na gołe dupsko (na oczach całego osiedla) a ponadto odpracować te windy. Do więzienia szkoda, bo to debile a nie bandyci. Należy ich wychować przez pracę - przez rok po 3 godziny prac społecznych a w wakacje i weekendy przez 8 godzin.
      • Gość: Sam Vimes Re: Śmieszne kary. IP: *.wroclaw.mm.pl 13.10.04, 16:59
        A dlaczego prac społecznych? Nie anonimowemu 'społeczeństwu' wyrządzili szkodę,
        tylko konkretnym ludziom w konkretnym budynku.
        Na dwóch wypada po 50 tysięcy mniej więcej do spłacenia za same windy - nie
        liczę kosztów akcji Straży Pożarnej ani strat, jakie ponieśli mieszkańcy tego
        budynku. Gdyby mieli to spłacać przez rok, wypadałoby ponad 4 tysiące
        miesięcznie od łebka. Przy stawce godzinowej 5 zł (a żuczki nic nie umieją, więc
        ta stawka i tak jest zawyżona)wypada 800 godzin, czyli ponad 26 godzin dziennie.
        Będę za tym, żeby obciążyć kosztami rodziców - obaj są niepełnoletni, jeden
        nawet się nie uczy mimo że obowiązek szkolny jest do 18 roku życia. A rodzice są
        właścicielami mieszkań, które można sprzedać.
        • wielki_czarownik Re: Śmieszne kary. 13.10.04, 19:53
          Gość portalu: Sam Vimes napisał(a):

> A dlaczego prac społecznych? Nie anonimowemu 'społeczeństwu' wyrządzili szkodę,
          > tylko konkretnym ludziom w konkretnym budynku.

Masz zupełną rację. Prace społeczne w sensie robota za darmo. A co będą robić to już inna sprawa. Niech blok odmalują (bo pewnie windy nie dadzą rady naprawić), chodniki i trawniki wokół bloku czyszczą, plac zabaw też do czyszczenia i odmalowania etc.

> Na dwóch wypada po 50 tysięcy mniej więcej do spłacenia za same windy - nie
          > liczę kosztów akcji Straży Pożarnej ani strat, jakie ponieśli mieszkańcy tego
          > budynku. Gdyby mieli to spłacać przez rok, wypadałoby ponad 4 tysiące
          > miesięcznie od łebka. Przy stawce godzinowej 5 zł (a żuczki nic nie umieją, wię
          > c
          > ta stawka i tak jest zawyżona)wypada 800 godzin, czyli ponad 26 godzin dziennie
          > .

Najważniejsze aby sami poczuli co to znaczy ciężka praca.

> Będę za tym, żeby obciążyć kosztami rodziców - obaj są niepełnoletni, jeden
          > nawet się nie uczy mimo że obowiązek szkolny jest do 18 roku życia. A rodzice s
          > ą
          > właścicielami mieszkań, które można sprzedać.

I słusznie. Też popieram.
    • Gość: JAM Re: Wpadli podpalacze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.04, 18:54
      ...jesteś kretynką Franko.

Wiem jak można zadżgać kogoś nożem,mam też nóż,pytanie:dlaczego tego nie robię?
    • Gość: pimpon Ale nie zapomnij uciec !!! IP: *.magma / *.magma-net.pl 13.10.04, 21:12
      I jeszcze jedno, zrób to skutecznie, bo jak widać tamten uciekł, ale "widziała
      go cała wieś" pewnie. No i chłopcy wyciągneli ich z łóżek. Aha, zazwyczaj
      przychodzą około szóstej rano, więc jak bedziesz wychodził o piatej z domu na
      ławkę, to może cię nie dybną tak szybko.
      Większość z młodych to nie debile.
      • Gość: JAM Re: Ale nie zapomnij uciec !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 12:54
        proponuję żebyś jeszcze raz przeczytał moją wypowiedż,jeśli nie zrozumiałeś za
        pierwszym razem.
        Widocznie jest jeszcze coś co powstrzymuje nas przed dokonywaniem złych czynów -
        oprócz posiadania narzędzia zbrodni.
        Zgadnij,co też może być tak silnym hamulcem?
        Dlaczego jedni od najwcześniejszych lat wchodzą na drogę przestępstwa,a inni
        przeżyją całe życie w zgodzie z otoczeniem.

Poza tym jestem kobietą już na emeryturze i śpię do godz.10.
        Trudno byłoby mi wstać o piątej aby usiąść na ławce...zimno i wieje.
    • Gość: Gucio Re: Wpadli podpalacze IP: *.wroclaw.mm.pl 14.10.04, 00:03
      "Tydzień temu policja złapała dwóch mieszkańców Gądowa, którzy podpalili w sumie
      11 wind na osiedlu Kosmonautów i Popowicach.

Damian i Rafał trafili do Policyjnej Izby Dziecka. Dzisiaj rano staną przed
      sądem rodzinnym, który zadecyduje o ich dalszym losie. Mogą dostać nadzór
      kuratora, trafią do młodzieżowego ośrodka wychowawczego lub zakładu poprawczego."

I co, leniom z GW nie chciało się wybrać rano do sądu i dowiedzieć, co dalej? A
      co z tymi z Gądowa? Opowiadać o sensacjach (z instruktażem dla kolejnych gnojków
      potraficie, a pociągnąć sprawy dlej już nie? Kto to mówił, że odstrasza
      świadomość nieuniknionej kary? Poza tym jeśli sąd nie ograniczył się do nadzoru
      kuratorskiego (który jaki jest, lepiej nie mówić), to może mieszkańcy innych
      wysokich budynków odetchnęliby z ulgą?
      • Gość: jekdok Proponuję "kuratelę społeczną". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 00:54
        Do jej realizacji mieszkańcy powinni zrzucić się na kilkadziesiąt metrów
        łańcucha. Przykuć gnojków na środkowym piętrze tak, żeby mogli kursować po
        klatce schodowej między parterem i najwyższym piętrem zastępując mieszkańcom
        (wszystkim!) windę do czasu uruchomienia spalonej. Kwestie techniczne typu
        przywoływanie "windy" sądzę łatwo da się rozwiązać, a resocjalizacyjny efekt
        takiej kurateli (kuracji?) byłby z całą pewnością większy.
        • Gość: Gucio Re: Proponuję "kuratelę społeczną". IP: *.wroclaw.mm.pl 14.10.04, 01:01
          Podoba mi się ten pomysł. A jeszcze bardziej by się spodobał mojej znajo,ej,
          która mieszka tam na 11 piętrze i ma starego i schorowanego owczarka
          niemieckiego. Przekażę go jutro rano. Może niemożliwy do realizacji, ale
          przynajmniej rozbawi trochę tych nieszczęśników.

A propos, winda (ta w lepszym stanie) ruszy prawdopodobnie w przyszły czwartek.
          Ekipy robią co mogą, wnosząc na 15 piętro wszystko, co potrzebne do jej
          uruchomienia.
          Druga może za miesiąc, ale lepszy rydz...
          • toka95 Re: Proponuję "kuratelę społeczną". 14.10.04, 13:49
            Kara, karą, to sprawa sądu, ale bez wątpienia powinni naprawić szkody, które
            wyrządzili.
            Odmalować i sprzątnąć klatkę schodową, nosić zakupy mieszkańcom przez okres
            naprawiania windy itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka