Gość: sew IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.02, 23:58 www.rp.pl/gazeta/wydanie_020419/publicystyka/publicystyka_a_2.html tekst o jakości wody z wodociągów m.in. we Wrocławiu Zdrojo chwalił się oczyszczalnią ścieków co wybudował, a kiedy wodociągi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: spiwor Re: WODA we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.02, 10:31 Lubię pić kranówę i nie obchodzi mnie czy ma jakieś bakterie szkodliwe czy nie.Ważny jest smak. Jak to jest że na Złotostockiej jest woda dobra na Pięknej owiele gorsza a na Nyskiej wyczuwalny jest chlor? Te ulice są blisko to nie z jednego ujęcia? (wodę smakowo testowaliśmy w 5 osób) A jak u Was smak wody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: WODA we Wrocławiu IP: *.i-one.at 20.04.02, 11:41 Gość portalu: sew napisał(a): > <a href="www.rp.pl/gazeta/wydanie_020419/publicystyka/publicystyka_a_2.h > tml"target="_blank">www.rp.pl/gazeta/wydanie_020419/publicystyka/publicystyka_a > _2.html</a> > > tekst o jakości wody z wodociągów m.in. we Wrocławiu > Zdrojo chwalił się oczyszczalnią ścieków co wybudował, a kiedy wodociągi? Chwalipięta, troche skromości by nie zaczkodziło.Szczegółnie że wybudowanie oczyszczalni ścieków przy każdym mieście było w dyrektywie EU i było wplecione w uwarunkowania w dostępu do pieniążków unijnych. Tak też widocznie można zbijaść kapitał polityczny. Dlatego kłaniam się nisko panu Zdrojewskiemu i diękuje mu że nie muszę więcej z karnistrami jeździć po wode Selustrowiczek. Co zabierało niesamowicie wiele czasu, wyczekiwanie w długiej kolejce do źródełka.Czas jazdy,koszta bęzyny i to wrzystko po to żeby moża było w ogródku na Biskupinie napić sie ciepłej nie śmierdzącej cherbytki. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sew Re: WODA we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.02, 14:08 Alen, wydaje mi się że oczyszczalnia ścieków nie ma nic do wody pitnej. Ta oczyszczalnia oczyszcza ścieki! a nie wodę pitną. oczyszcza wodę po wypiciu :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: WODA we Wrocławiu IP: *.i-one.at 20.04.02, 15:03 Gość portalu: sew napisał(a): > Alen, wydaje mi się że oczyszczalnia ścieków nie ma nic do wody pitnej. Ta > oczyszczalnia oczyszcza ścieki! a nie wodę pitną. oczyszcza wodę po > wypiciu :-))) Poniekąd, ale ten wątek wody pitnej wraz z oczyszczalnią ścieków był poruszony. Ale gdy spojrzymy prawdzie w oczy, i weźniemy wrzystkie faktory pod uwagę to dojdziemy do wniosku że naturalnie oczyszczalnia ścieków ma bardzo wiele do jakości wody pitnej. Nie myśl sobje że ścieki nie przedostają się wodą gruntową do objegu wody skąd Wrocław czerpie wode pitną. Tereny wodonośne znajdują się tak blisko delty Odry i Oławy że tym bardziej jest ten proces szybszy. To wrzystko są przecież naczynia połączone. Jakość wody poprawiła się ,to fakt .Przynajmiej mieszkańcy nowych osiedl mają jakość w pewnym sensie gwarantowaną. Natomiast dzielnice starsze jak Zalesie ,Zacisze,Biskupin,Sąpolno,Krzyki i wiele innych, nie jest tak wesoło. Te stare bloki są naszpikowane ołowianymi rurami wodociągowymi.W tych okolicach jest także ponad przeciętna zachorowalność na raka ,szczególnie raka układu pokarmowego,nerek itd. Co jest logiczną konsekwencją wieloletniego picia wody z rur ołowianych. Jeśli mam wierzyć w badania przeprowadzine w starych częściach motropoli europejskich, gdzie występował również problem rur ołowianych, to faktycznie przez lata w organiźmie gromadzone atomy ołowiu doprowadzają od raka. Dlatego też dla właścicieli błoków mieszkalnych dano 5 letni termin wymiany tych rur. Wracając do Wrocławia ja wymieniłem wrzystkie rury u siebje,ale jakie problemy miałem ze znaleźeniem fachowców to lepiej nie mówić.Musiałem zmienić firme tak nieudolnie pracowali. Dobrze było by gdyby we Wrocławiu również wymiana rur była wymuszona odgórnie,dla zdrowia społeczeństwa naturalnie. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sew Re: WODA we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.02, 14:17 boję się co mogę pić z kranu, więc nie piję. Kupuję różne mineralne i źródlane wody również nie wiedząc co w nich jest i czy rzeczywiście takie źródlane. Sprawa wody we Wrocławiu w ogóle nie pojawia się u polityków jako istotny problem dla miasta. A jakość wody jest podstawowym składnikiem zdrowia człowieka. Woda z kranów wrocławskich ma podłą jakość. (Woda sodowa z takiej wody jeszcze gorszą) Mało woda pitna. Przecież nie będziemy się myć w wodzie źródlanej. Chlor jest jedną z głównych przyczyn powstawania łupieżu. Oby tylko taka dolegliwość. Spytajcie znajomych co woda wrocławska wyprawia z ich skórami. Niech esteci wybaczą mi temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wyrwikutas Re: WODA we Wrocławiu 20.04.02, 15:08 To prawda, ja się nie mogę kąpać w tej wodzie bo zaraz pojawiają mi się uczulenia skórne. Nie zdarza się to gdy jestem dłuższy czas w innym mieście. Pozostaje mi jedynie szybki prysznic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: WODA we Wrocławiu IP: *.i-one.at 20.04.02, 15:40 Gość portalu: sew napisał(a): > boję się co mogę pić z kranu, więc nie piję. Kupuję różne mineralne i źródlane > wody również nie wiedząc co w nich jest i czy rzeczywiście takie źródlane. Też tak musiałem robić ,ale od jakiegoś czasu (ok.2-3 lat ) woda się poprawiła. Być może ta część Wrocławia ma wode innej jakości, z innych ujęć wody pitnej. Jak się jedzie do Kamieńca w strone Bajkału były przeprowadzane kiedyś wiercenia, nie wiem za czym tam szukano wiem natomiast że wywaliło im wierze wiertniczą i wybuchł strumień wody. Po zbadaniu tego źródła okazało sie że woda jest bardzo dobraj jakości do picia. Słyszałem potem że zapląbowali te źródło i w przyszłości mieli zasilić tą wodą część Wrocławia. Być może to umnie w kranie leci ta woda ?? [...] Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yacho 11 Re: WODA we Wrocławiu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.04.02, 15:42 i dobrze sie chwalil bo z tej oczyszczalni sciekow woda nam plynie w kranach , a powaznie woda nasza jest ochydna w swojej ohydzie - dopuki bedziemy korzystac z ujec powierzchniowych !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś