Dodaj do ulubionych

Gdzie jest Złote Koło?

IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.04, 14:56
Wczoraj jedynka puściła czarno-biały kryminał z lat 50-60,który rozgrywał sie
we Wrocławiu. Oczywiście jak to TVP puścili go tak mocno po północy.Flimik
nawet fajny ale najfajniejsze był obejrzeć jak wtedy wyglądał (w latach 50 60)
WROCEK.Mam nadzieje, że nie tylko ja wytrzymałem i obejrzałem wczoraj (no w
sumie to juz był dziś.)ten filmik.Okolice rynku wtedy wyglądały jak "trójkat"
masakra.A ja nadal nie wiem gdzie jest ulica Złote Koło, musi być gdzieś koło
Szjnochy tak wynikało z filmu ale ja wogóle nie kojarze.Podpowie ktoś czy
jest jescze taka ulica.?

Pozdrawiam Niewyspany
Obserwuj wątek
    • Gość: JB Re: Gdzie jest Złote Koło? IP: *.inetia.pl 26.10.04, 15:00
      Ja nie doczekałem do końca? Kto zabił Januszka??
      • Gość: takajedna Re: Gdzie jest Złote Koło? IP: 62.233.250.* 26.10.04, 17:41
        Ja też nie dotrwałam. Może ktoś odpowie - kto i dlaczego zabił Januszka?
      • Gość: corgan Januszka zabił Maklakiewicz IP: 217.11.142.* 26.10.04, 22:09
        • Gość: JB THX IP: *.inetia.pl 27.10.04, 12:10
    • Gość: Emeryt Re: Gdzie jest Złote Koło? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.04, 15:16
      Złote Koło to obecnie Kazimierza Wielkiego od Krupniczej do Ruskiej chyba.
      • Gość: takajedna Re: Gdzie jest Złote Koło? IP: 62.233.250.* 26.10.04, 15:23
        A może nawet od Szajnochy? W każdym razie była to ulica równoległa do ul. Psie
        Budy (świetna nazwa), zlikwidowana przy budowie tzw. trasy w-z.
    • szoppracz1 Re: Gdzie jest Złote Koło? 26.10.04, 15:18
      www.wroclaw.pl/m/478/
      Według tej mapy nie ma we Wrocławiu ulicy Złote Koło.
      • Gość: lola Re: Gdzie jest Złote Koło? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.04, 15:58
        Bo już tej ulicy nie ma. W latach 70 budynki zburzone i w ich miejscu jest
        trasa WZ
        • fredrus Re: Gdzie jest Złote Koło? 26.10.04, 16:35
          Tak jest, Zlote Kolo to juz tylko historia. Wiele zaulkow zostalo
          zlikwidowanych przy budowie trasy WZ. A przy okazji, jaki jest tytul tego
          kryminalu?
          • Gość: wyobraźnia Re: Gdzie jest Złote Koło? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 26.10.04, 21:44
            Złote Koło. A Januszek padł, bo powaliła go dobroć, troska i niezmierzona
            inteligencja ówczesnej milicji ;-)
          • piast9 Złote Koło po części istnieje 26.10.04, 22:38
            To te budynki wzdłuż zachodniej jezdni trasy W-Z, od Heliosa do stronę Ruskiej.
            Kiedyś były one zachodnią stroną Złotego Koła. Sama uliczka to był zaułek
            szerokości pewnie takiej jak obecne Psie Budy.
    • toka95 Re: Gdzie jest Złote Koło? 26.10.04, 22:57
      Wszystko fajnie, tylko film nakręcono w 1971 roku, a Złote Koło wyglądało
      jak "trójkąt" bo już chyba zaczynano wyburzać domy w związku z budową trasy W-Z
      • Gość: Neo[EZN] Re: Gdzie jest Złote Koło? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.04, 23:00
        Dużo ich nie było - tylko jeden wojenny "niedobitek". Od Grodzkiej do ul.Widok
        mieli tylko 3 budynki do wyburzenia. Pozostałe "sprzątnięto" tuż po wojnie.
        • Gość: Mundzio Re: Gdzie jest Złote Koło? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.04, 18:48
          Trasę WZ nazywano inaczej "Odra-Bałtyk". Dla wielu zaczynała się od
          knajpy "Odra" na Ruskiej, a kończyła na gorszej jeszcze spelunie jaką
          był "Bałtyk". To jednak było dawno, dawno temu.
          • Gość: gen de mello Re: Gdzie jest Złote Koło? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 22:20
            Mnie sie film podobał.W odróżnieniu od innych filmów vide "Fala zbrodni" gdzie
            Wrocław udaje wszystkie inne miasta tylko nie siebie.(Odcinek jak biegali
            Przejściem Garncarskim i po dziedżnińcu archeologii udając że to Petersburg był
            dla mnie komiczny).Sytuację ratują tylko rejestracje DW, ale nie wiem kto to z
            poza Dolnego Slaska zauważa.Oglądając "Złote koło" podobało mi się też, że nie
            w jak w nowych produkcjach policjanci zajmują się czymś więcej niż odpalaniem
            fajki od fajki i chlaniem jednej flachy za drugą rozpaczając nad spapranym
            życiem.No i ważne też było, że od początku było wiadome że to nie lokaj
            zabił:))))))) Pozdrawiam
    • Gość: Realistka Re: Gdzie jest Złote Koło? IP: *.neurosoft.pl 03.11.04, 09:51
      Kilka budynków z dawnej ulicy Złote Koło zostało - są to kamienice przy trasie
      W-Z na odcinku między skrzyżowaniem z ul. Ruską (od tego narożnika z bankiem i
      zegarem na słupku) a nowym kinem "Helios" !

Pzdr.
      • Gość: tvfan Bułeczka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.04, 10:10
        Ostatnio na kanale Kino PL leciał film o Bułeczce. Pokazany był tam Wrocław
        przełomu lat 60 i 70. Dziewczynka wysiadała z pociągu na dworcu Świebodzkim,
        zachwycałą się neonami na pl. Kościuszki oraz naszymi sedesowcami. W kadrze
        można było podziwiać rynek z czteropasmowymi jezdniami i tramwajami, a na
        słupach żółte drogowskazy do Poznania i Łodzi. Fajnie jest oglądać stare filmy.
        • Gość: takajedna Re: Bułeczka IP: 62.233.250.* 03.11.04, 11:07
          Film "Bułeczka" był robiony w połowie lat 70. Pamiętam jak w szkołach podst.
          szukali dzieci do filmu :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka