Dodaj do ulubionych

bebilon ar

09.04.08, 18:34
witam ponownie,
w opisie mleka bebilon ar, które stosujemy bo nasza mała księżniczka ma
refluks przeczytałam - Przeciwwskazania: powikłany odpływ
żołądkowo-przełykowy, co to znaczy? - bo nam sie wydawalo, ze mala wlasnie to
ma i dlatego ma stosowac to mleko...

www.nutricia.pl/produkty_marki.php?brand=BEBILON&id=2
Prosimy o odpowiedź.
Pozdrawiamy.
Obserwuj wątek
    • monikapie Re: bebilon ar 10.04.08, 10:57
      tez to wyczytlam. karmilam mala Enfamilem AR i bylo ok tylko ze miala zaparcia.
      zmienilam na zwykly Enfamil+Nutriton a zaparcia dalej sa. czy Wasz coreczka
      miala badania w kierunku refluksu? my jestesmy po ph-metrii.
      • neksik Re: bebilon ar 10.04.08, 13:02
        miała robione dokładne usg brzucha - sami widzieliśmy na ekranie jak pokarm
        'wraca" - stwierdzono duży refluks.
        A ph-metria co pokazuje?
        Nie wiem czy zmieniac pokarm bo niby bebilon jest polecany ale wyczytałam to
        przeciwskazanie i zgłupiałam poza tym mała jest wiecznie głodna i robi dużo
        kupek a wyczytałam, że po tym Nitritonie sa rozwolnienia i nie zdecydowalismy
        sie jak na razie na zmiane pokarmu.
        Może jednak zmienimy na ten Enfamil AR...
        • monikapie Re: bebilon ar 10.04.08, 15:49
          u nas na usg nic nie wyszlo.ph-metria poazuje jaki procent czasu w przelyku jest
          kwasne ph, ale to zdecydowanie mniej przyjemne badanie. mozesz mi napisac jakie
          sa u Was objawy refluksu. u nas coreczka niewiele ulewa ale pokrm cofa jej sie
          do przelyku i do buzi, czesto przy tym sie krztusi i pokasluje dlatego mamy
          niezlego stresa.

mysle ze czy Bebilon czy Enfamil to bez roznicy.po prostu sa czym innym
          zageszczone - bebilon skrobia kukurydziana a enfamil ryzowa. my chcielismy
          zmienic na bebilon ar ale nie ma dwojki a mala ma juz ponad pol roku. po
          Nutritonie dalej zaparcia i wiecej zachodu z przygotowaniem mleczka.
          • neksik Re: bebilon ar 10.04.08, 16:06
            nasza mala to nie tylko ulewala ale chlustała pokarmem i to wlaściwie za kazdym
            razem wiec to powazniejsza sprawa. Mysle, ze w Waszym przypadku to nie ma co sie
            martwic.
            mala ma 3-ci miesiac ale za chwile trzeba bedzie pomyslec o zmianie
            pokarmu...zmienia sie z poczatkiem 4-tego?-wtedy wyprobujemy ten Enfamil.
            • monikapie Re: bebilon ar 10.04.08, 21:40
              byl okres, ze tez chlustala, zwlaszcza po piersi. wtedy przed karmieniem
              podawalam jej Nutriton z woda. wiem, ze to chlustanie to okropna sprawa, ale ta
              ciagla wedrowka pokarmu w gore i w dol to tez koszmar. kiedys na prosbe pediatry
              (myslala, ze przesadzam) liczylam ile razy "łyka" - wyszlo 18 razy 5 minut,
              czyli prawie non stop i to niewzne czy po czy przed jedzeniem. teraz jest lepiej
              (odpukac) wiec i u Was za czasem sie poprawi. trzeba duzo cierpliwosci i spokoju
              (a tego czasem mi brak, bo ogolnie to panikara jestem). pozdrawiam i zycze zdrowka.

aha! wg najnowszych zalecen mleko zmienia sie po 6 miesiacu ale
              wiem, ze roznie dziewczyny robia.
    • barbara.gierowska Re: bebilon ar 11.04.08, 14:14
      Witam,
      powiklany= wspólistniejacy z innymi
      patologiami np
      alergia,nietolerancja,zaburzenia
      neurologiczne etc
      • neksik Re: bebilon ar 11.04.08, 14:30
        ...alergia, nietolerancja - na co?-pokarm, skaza bialkowa? - nie do konca
        rozumiem to sformulowanie - powikłany=wspołistniejący odpływ
        żołądkowo-przełykowy?
        • barbara.gierowska Re: bebilon ar 11.04.08, 14:51
          Chyba nie umiem wyrazic się jasniej:(
          NP Jesli ktos ma np alergie i refluks
          jednoczesnie,to nie powinien pic Bebilonu
          AR ani innego mleka typu AR.
          • barbara.gierowska alergie na bialko mleka krowiego oczywiscie 11.04.08, 14:52

• neksik Re: bebilon ar 11.04.08, 15:07
            hmmm, nasza mała ksiezniczka chyba ma skaze białkową - jak karmiłam piersia i
            troche nestle to dostała krostek na buzi, uszkach i troche na klatce piersiowej.
            Lekarz kazal mi nie spozywać przetworow mlecznych. Zmienilismy pokarm, ja
            przestalam karmic (musialam), krostki staly sie ropne, jakby pekaly, dawalismy
            jeszcze fenistil i wszystko prawie wrocilo do normy...
            czy to znaczy, ze nie powinnismy dawac pokarmu ar?
            • barbara.gierowska Re: bebilon ar 14.04.08, 13:16
              Witam,
              Dla dziecka z ryzkiem alergii zdecydownie
              lepszym rozwiazaniem jest zageszczanie
              mieszanki typu HA czy mieszanki leczniczej
              przy uzyciu zagestnika Nutriton
              • neksik Re: bebilon ar 24.04.08, 14:39
                Dziękujemy bardzo za odpowiedź. We wtorek będziemy u naszej pediatry i na pewno
                to skonsultujemy.
                Jeszcze jedno pytanie - czy małej karmionej tym bebilonem ar można już w 4-tym
                miesiącu urozmaicać posiłki?
                Pozdrawiamy.
                • barbara.gierowska Re: bebilon ar 25.04.08, 14:09
                  Witam,
                  Schematy dla dzieci karmionych sztucznie
                  zakładaja rozszerzenie diety od 5 miesiaca
                  zycia
                  • neksik Re: bebilon ar 27.04.08, 21:51
                    witam
                    Dziękujemy za odpowiedź i tradycyjnie jeszcze pytanie - jak długo można karmić
                    pokarmem typu ar? Pytam bo nasza mała księżniczka jednego dnia nie zrobiła kupy,
                    drugiego miała kolkę i sporo zielonej kupy, jednak o właściwej konsystencji,
                    kolejnego załatwiła się normalnie a dzisiaj była kupa ale taka jak u dorosłego,
                    znaczy uformowana - czy na to może mieć wpływ ten pokarm ar? Dodam, że mała
                    1.05.08 skończy 3 miesiące.
                    Pozdrawiamy.
                    • barbara.gierowska Re: bebilon ar 28.04.08, 14:23
                      Witam,
                      Mleko AR stosuje sie tak długo,jak jest
                      potrzeba kilniczna ,czyli w praktyce - do
                      2 pólrocza zycia.
                      Spozywanie mieszanki z agestnikiem ma
                      oczywiscie wpływ na konsystencje stolca,to
                      normalna reakcja
                      • neksik Re: bebilon ar 28.04.08, 16:17
                        ...i normalne jest, ze ta kupka jest zielona i taka twardsza?-do tej pory była
                        żółta i rzadsza, dodam, że odstawiliśmy ok 15 dni temu debridat (kupek było tak
                        dużo, że jedna pani doktor tak zaleciła), czy to może mieć wpływ?
                        ..."potrzeba kliniczna" - czy dopiero przejście na inny pokarm (nie AR) pozwoli
                        nam dostrzec, że ulewanie ustąpiło? bo jeśli po AR nasza mała księżniczka nie
                        będzie ulewać to chyba nic nie znaczy bo on jest z zagęstnikiem i taka jego rola...
                        Bardzo dziękujemy za wszystkie odpowiedzi.
                        Pozdrawiamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka