Gość: erni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 15:10 Rusza połączenie lotnicze Wrocław - Londyn obsłogiwane przez Rynaira! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: michal Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: 195.116.94.* 19.11.04, 15:16 Skad to info?? Od kiedy rusza? Gdzie mozna przeczytac jakies szczegoly?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxWroc Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.neting.com.pl 19.11.04, 15:28 w dzisiejszej wyborczej jest napisane ze dzisiaj odbedzie sie konferencja na ktorej poinformuja o nowych polaczeniach lotniczych z wroclawia, ktore rusza na wiosne (nie podali jakie linie tylko, nieoficjalnie ze wizzair)-wieczorem pewnie beda jakies szczegoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HG Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.04, 16:05 Ryanair, Europe?s No.1 low fares airline, today (19th Nov. 04) announced four new daily routes from London Stansted to Brno (Czech Republic), Granada (Spain) Wroclow (Poland), and a new daily service from Gatwick to Knock (Ireland). In addition, Ryanair also announced increased frequency on its existing routes from London Stansted to Cork (from 3 to 4 x daily), Shannon (from 2 to 4 x daily) plus a second daily summer service to Nimes (France) from London. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: 195.116.94.* 19.11.04, 16:17 www.ryanair.com/press/2004/nov/rte-en-191104.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: 195.116.94.* 19.11.04, 16:23 Mozna juz nawet kupic bilety :)) najtansza taryfa w dwie strony to 38,06 euro Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! 19.11.04, 18:33 No nareszcie...,ale póki nie wyląduje/odleci pierwszy samolot to nie uwierze:) Teraz jeszcze bym chciał Brukselę i Paryż:) -------------------------- pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Popatrz tu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:37 Co nie wierzysz Prezydent siedzi! 19 listopada 2004 r. o godz. 10:30 w Trminalu Pasażerskim Portu Lotniczego we Wrocławiu odbyła się konferencja prasowa z udziałem p. Sinead Finn- Dyrektora ds. Sprzedaży oraz Marketingu (na teren Europy) Ryanair- linii lotniczych typu "low-cost" oraz p. Rafała Dutkiewicza- Prezydenta Wrocławia i p. Jarosława Obremskiego- Wiceprezydenta Wrocławia. Już od 24 marca 2005 r. Rynaair rusza z wrocławskiego lotniska z nowym, niskokosztowym połączeniem lotniczym: Wrocław- Londyn Stansted-Wrocław. Najtańsze bilety lotnicze do Londynu będą kosztować od 1,99 EUR (z uwzględnieniem podatków oraz opłat lotniskowych 17,99EUR). www.airport.wroclaw.pl/grafika/41.jpg www.airport.wroclaw.pl/grafika/2a1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni 100 tys. pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:39 Przedstawiciele Rynaira powiedizeli ze "postaraja " się o pasażerów. Powiedzieli tez ze planują ze polaczenie Wrocław-Londyn (7 dni w tyg.) wygenerują ruch 100 tys. pasażerów. Powiedzcie o nowym połączeniu swoim znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: 100 tys. pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:55 Ja juz niedlugo zamawiam bilety i lece do swojej siostry. Najpierw na Stansted a potem samochodem do Norwich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! hmmmmmmmmmmmmmmmm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.04, 19:05 Heh, w końcu forumowe niedowiarki uwierzycie mi, że COŚ się ruszyło w kwestii LOTNISKA i że pewni ludzie podjęli konkretne działalnia, w celu rozwoju tego LOTNISKA? Dla przypomnienia, to co napisałem o LOTNISKU prawie miesiac temu (21.10): -------------------------------------- Gość: ! 21.10.2004 18:19 Kto oglądał dzisiejsze FAKTY o 18:00 ten już wie. Kto nie oglądał, niech ogląda wieczorne, a przede wszystkim ROZMOWĘ DNIA, około 22:15 w TVP Wrocław. Udało się w końcu ruszyć pewne kontakty, rozruszać działania. I wojsko pójdzie na rękę. Miasto też rusza z ofensywą. Treaz trzeba ciągnąć temat i dalej naciskać i działać w sprawie lotniska. Pozdrawiam pana B i pana M i dziękuję za zainteresowanie problemem LOTNISKA. Okazuje sie, ze nie tylko nas - forumowiczów obchodzi los lotniska i jego przyszłość i ze pewne osoby już zajęły się tą sprawą. Zaczynam wierzyć, że się uda z LOTNISKIEM i skończy się marazm i rządy Warszawy. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=16917113&v=2&s=0 ----------------------- Niektórzy z Was pewnie myśleli, że pisałem tak tylko po to, żeby Was pocieszyć. Jak widzicie, trochę wiecej zaufania do moich wiadomosci :) Es_Wu wybacz, ze nie zawsze podaję zródła moich informacji. Nie zawsze można Drogi Es_Wu :) Do jestera: Gość: jester 21.10.2004 23:00 + odpowiedz artykuł w GW był w poniedziałek. a o wojsku SP pisało dwa miesiące temu. też mi news. ruszyło się. akurat:> Jester więcej wiary :))) Sprawa akcji medialnej LOTNISKO WROCŁAWSKIE nadal aktualne. Może tylko pomóc sprawie. Pozdrowienia dla wszystkich, a zwłaszcza tych, którzy bardzo mocno czekali na konkretne i dobre wieści dotyczące naszego LOTNISKA. Wierzcie lub nie, ale wkrótce będa kolejne dobre wieści ze STRACHOWIC. Trochę cierpliwości. A z Irlandczykami, to nie koniec :) To początek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Dziennikarze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.04, 19:08 Jak sami widzicie, nie zawsze dziennikarze piszą prawde: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=17129702 Jak sami widzicie, Łódż nie będzie pierwszym polskim miastem, skad latać będzie Rynair. I nie jedynym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Dziennikarze IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 19.11.04, 19:14 noo musze przyznac ze po tym klapsie z Air Polonią i Kolonia nawet ja miałem czarne mysli co do lotniska ale teraz moge po raz pierwszy pochwalic zarząd lotniska i wszystkich którzy przyczynili sie do sciagnięcia tej linii jak i staraja sie o nastepne.Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Dziennikarze IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.11.04, 10:31 Jak na razie to Wrocław jest jedynym miastem w Polsce skąd latać będzie Raynair. Przynajmiej jedynym gdzie można kupić już bilet. Chociaż Łodzi życzę jak najlepiej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ron5 Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! 19.11.04, 20:18 Co się tak podniecacie .Przecież zaraz zlikwidują.Kto bedzie latał oprócz wrocławian??Bezzębny zachlany lumpenproletariat z Ozorowic czy innych wiosek? Czy Wy nie wiecie jak wygląda Dolny Śląsk poza Wrocławiem i paru innymi miastami??Loty do Wiednia przenieśli do Poznania nie przez przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 19.11.04, 20:29 ron5 napisał: > Co się tak podniecacie .Przecież zaraz zlikwidują.Kto bedzie latał oprócz > wrocławian??Bezzębny zachlany lumpenproletariat z Ozorowic czy innych wiosek? > Czy Wy nie wiecie jak wygląda Dolny Śląsk poza Wrocławiem i paru innymi > miastami??Loty do Wiednia przenieśli do Poznania nie przez przypadek. o łos bimbacz sie zalogował :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.04, 20:35 ron5 pozdrawiamy :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HG Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.04, 20:37 przy zamknietym niebie ;-) to nie mogl byc przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 19.11.04, 20:43 Skoro zaczynaja od Wrocławia i jak pisze Darek maja plany na więcej to może zrobia w naszym mieście swoją polska bazę? Jest taka szansa? Jesli nie to trudno, ważne żeby były kolejne połączenia, które sie utrzymaja i sprowadza do Wrocka turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.04, 20:54 Realnie? Raczej bazy tu nie stworzą. Prędzej Łódż, bo to bliżej Stolicy. Ale jak to się mówi "dopóki piłka w grze.........." Wróbelki ćwierkają, ze następnymi połączeniami z Wrocławia będzie: Paryż i jeszcze jedno połączenie z Niemcami (niekoniecznie Rynair). Poczekamy, zobaczymy... I tak najważniejsze, że ruszyły pewne sprawy, które do tej pory wydawały sie dla pewnych osób nie do przeskoczenia. Niektóre osoby musiały nawet wykorzystać swoje znajomosci i kontakty. Szacunek dla tych ludzi. Szkoda tylko, ze tyle to trwało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HG Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.04, 21:03 > Skoro zaczynaja od Wrocławia i jak pisze Darek maja plany na więcej to może > zrobia w naszym mieście swoją polska bazę? Jest taka szansa? Jesli nie to > trudno, ważne żeby były kolejne połączenia, które sie utrzymaja i sprowadza do > Wrocka turystów. Ryanair to wielka szansa Wroclawia (jak wygrana na loterii). To w koncu najbardziej znany lowcost (inne linie zaraz zwroca uwage na WRO). Gdy niedawno z wiarygodnego zrodla dowiedzialem sie o mozliwosci powstania polaczenia Wroclaw Londyn dzieki bardzo znanej i cenionej linii stawialem na British Airways. A dzis sie wyjasnilo! Super! WRO dzis zaistnialo na mapie lotniczej Europy. Obysmy potrafili wykorzystac ta szanse a bedzie super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.04, 21:18 Nowe tanie połączenie lotnicze z Londynem Marian Maciejewski 19-11-2004 , ostatnia aktualizacja 19-11-2004 21:12 Loty z Wrocławia do Londynu za 17,99 euro obiecuje od marca Ryanair, najpopularniejszy i najtańszy przewoźnik w Europie Loty z Wrocławia do Londynu za 17,99 euro obiecuje od marca Ryanair, najpopularniejszy i najtańszy przewoźnik w Europie Ryanair obsługuje 189 połączeń do 91 miast w 17 krajach. Dysponuje 78 boeingami 737-800, kupuje kolejnych 11, z czego trzy będą latały z Wrocławia do Londynu- Stansted. Rocznie przewozi około 27 milionów pasażerów. - Niskie koszty wynikają między innymi z tego, że latamy jednym typem samolotu - wyjaśniała wczoraj na konferencji prasowej przedstawicielka linii Ryanair Sinead Finn. - Do tego aż 97 procent rezerwacji dokonywanych jest za pomocą internetu. Na jednego naszego pracownika przypada dziesięć tysięcy pasażerów, dziesięć razy więcej niż w innych liniach. 17,99 euro jest to cena za przelot w jedną stronę, obejmująca podatek i opłatę lotniskową. Do tego dojdzie jednak kilka funtów kosztu przejazdu z lotniska Stansted do centrum - pociągiem 45 minut, autobusem półtorej godziny. Pierwszy lot zaplanowany jest na 24 marca przyszłego roku o godz. 15.35. - Samolot zabiera 189 pasażerów. Tak niskie ceny będą tylko do momentu wykupienia 70 procent miejsc. Potem ceny będą rosły, nawet do stu euro - wyjaśniła Sinead Finn. - W wypadku dużego zainteresowania lotami możemy utworzyć połączenia Wrocławia z innymi miastami, na przykład z Rzymem lub Frankfurtem, gdzie mamy swoje bazy. Zdaniem obecnego na konferencji prasowej prezydenta Rafała Dutkiewicza utrzymanie tanich linii wpłynąć może na znaczny wzrost liczby angielskich turystów. Dlatego londyńska zapowiedź nowej linii połączona będzie z promocją Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron5 Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.04, 21:55 wrocław turystyczną potęgą europy!!Nareszcie.Menele z dworca,cyganki z rynku,skini i inne bydło z ołbina czekają i witają w naszej cudownej krainie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.04, 22:19 Widze ron5, że masz problem. Większy niż map4 i łoś_bimbacz razem wzięci :) Wiesz co, najlepiej wszystkim przez ciebie wymienionym kup bilet w jedną stronę do Londynu i już :))) Pozbędziemy się ich i już nie będziesz miał problemów :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! 19.11.04, 23:10 Mnie martwi jedno (nie jestem malkonentem),bo połączenie będzie obsługiwane przez 189 osobowego Bejinga,wg. mnie wystarczyłby jakiś 50osobowy samolocik.Żeby kursy były opłacalne to w jedną stronę będzie musiało latać te 100 osób * 7 dni w tygodniu daje to minimum 700 osób tygodniowo,a takiego obłożenia przecież nie ma wg. mnie wystarczyłby 50osobowy samolocik 5 razy w tygodzniu (pon-pią). -------------------------- pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 19.11.04, 23:21 pluto10 napisał: > Mnie martwi jedno (nie jestem malkonentem),bo połączenie będzie obsługiwane > przez 189 osobowego Bejinga,wg. mnie wystarczyłby jakiś 50osobowy > samolocik.Żeby kursy były opłacalne to w jedną stronę będzie musiało latać te > 100 osób * 7 dni w tygodniu daje to minimum 700 osób tygodniowo,a takiego > obłożenia przecież nie ma wg. mnie wystarczyłby 50osobowy samolocik 5 razy w > tygodzniu (pon-pią). > -------------------------- > pluto10 wystarczy tylko policzyc ile autokarów dziennie wyjeżdza z Wrocławia do Londynu :) Jak myslisz co ci ludzie wybiorą za ta samą cenę? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 20.11.04, 03:53 za 31.14 funtow w dwie stony znajdzie sie wiecej niz 200 osob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łos_bimbacz do ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 23:45 też zaoczna socjologia lub politologia?, zapomniałem wczoraj o dedykacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łos_bimbacz Re: do ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 00:20 poszukaj:)))), a jeśli planujesz przymusową deportację oszczerców do Londynu, to zamów dużo, dużo, bardzo mnóstwo biletów, ale jest jeszcze czas na zdobycie finansowania. Start za pół roku, potem wskazana konsekwencja w przesiedlaniu. Jak wskazuje historia współczesna, bardzo szybko jest stypa po przewoźniku i szydercy mają znowu karnawał:))))) Pytanie z inwestycyjnej działki: czy Strabag płaci już kary umowne za terminy drogi Mokronoska-rondo -Czekoladowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Musaszi do narzekaczy IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 20.11.04, 00:31 Niektorzy forumowicze wykazuja przedziwny nadmiar troski o kieszen inwestorow. Ludzie! Co Was to obchodzi czy polaczenie bedzie sie oplacalo czy nie.. ile na tym tracicie??? Jeszcze go nie ma, a niektorzy juz biadola ze zostanie zlikwidowane, przeciez to obled! Zostawcie takie decyzje (oraz ich ocene) szefom firmy Ryanair, poniewaz oni lepiej wiedza jak funkcjonowac na rynku lotniczym, a Wy.... nie wiem, oszczdzajcie na wycieczke do Londynu, bo naprawde warto. Moze kiedy zobaczycie wiekszy kawalek swiata niz Brochow, albo Przedmiescie Olawskie, to nabierzecie bardziej optymistycznego nastawienia do swiata... a moze to depresja jesienna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron5 Re: do narzekaczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.04, 06:37 Nareszcie ktoś napisał coś sensownego.Przecież wiadomo,ze to była prowokacja.Chodzi o to,żeby zidentyfikować ,uświadomić sobie problemy,po to aby je potem rozwiązać.A problem według mnie jest następujący.Wrocław jako taki się rozwija i jestem z tego dumny jako wrocławianin.Natomiast to co się dzieje w okolicach Wrocławia to jest dramat.Jako przykład podałem Ozorowice.Proszę pojedźcie tam i zobaczcie.Mój drugi faworyt to Jaroszów na trasie do Strzegomia.Dopóki rozwój nie "rozleje"się na Dolny Śląsk,to Wrocław pozostanie wyspą w morzu biedy.Na forum często są dyskusje porównujące Wrocław z Poznaniem.Można porównać-jest podobnie.Natomiast porównanie Wielkopolski (oprócz Poznania)z Dolnym Śląskiem (oprócz Wrocławia) pokazuje przepaść cywilizacyjną naszego regionu.I proszę tu nie pisać o tym ,że tu ludnośc napływowa,wojna itp.Ta bieda na wsiach i ich zaniedbanie,zaniedbanie miasteczek o pięknej architekturze, jest dla mnie PRZERAŻAJĄCA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Jaka tania linia, gdzie i za ile? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.11.04, 09:23 Piszecie jakis bełkot. Jak to prawda to nie ma się co smucić bo to powód do radości. Nawet jak jest super to musi być źle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Rynair - mozliwosc czy tylko sonda rynkowa IP: *.bredband.skanova.com 20.11.04, 12:37 Z tego co wiem o technice pracy Rynaira to nie ma on zamiaru wozic ludzi z Wroclawia do Londynu. Pomysl polega na wozeniu ludzi z Polski do Londyny. Swoimi bardzo niskimi cenami nie bedzie kusil tylko dolnoslazakow, ale aktywnie dzialal na przejecie dotychczasowych pasazerow do Angli z Poznania, Krakowa i Katowic.Rynair to prawdziwy killer ktory nie podda sie dopoki nie wykonczy lub ostatecznie oslabi konkurencji. Ciezke czasy nadchodza dla Wizz Air, Air Polonia i Sky Europe. EasyJet moze z racji swojego potencjalu obroni sie. Inna sprawa to czy Zarzad PL nie zepsuje calego pomyslu. To co jest pocieszajace, ze na inauguracyjnej konferencji prasowej "specjalisci" z PL Wroclaw byli calkowicie odsunieci w cien. Wyglada na to, ze jest to czysty uklad miasto- przewoznik, a bossem po polskiej stronie jest prezydent Dutkiewicz. Zycze powodzenia z Rynairem bo to nielatwy partner, ktory jednak potrafi zapelniac lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Rynair - mozliwosc czy tylko sonda rynkowa IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.11.04, 12:45 Gość portalu: jjj napisał(a): > Z tego co wiem o technice pracy Rynaira to nie ma on zamiaru wozic ludzi z > Wroclawia do Londynu. Pomysl polega na wozeniu ludzi z Polski do Londyny. > Swoimi bardzo niskimi cenami nie bedzie kusil tylko dolnoslazakow, ale aktywnie > > dzialal na przejecie dotychczasowych pasazerow do Angli z Poznania, Krakowa i > Katowic.Rynair to prawdziwy killer ktory nie podda sie dopoki nie wykonczy lub > ostatecznie oslabi konkurencji. Ciezke czasy nadchodza dla Wizz Air, Air > Polonia i Sky Europe. EasyJet moze z racji swojego potencjalu obroni sie. Inna > sprawa to czy Zarzad PL nie zepsuje calego pomyslu. To co jest pocieszajace, ze > > na inauguracyjnej konferencji prasowej "specjalisci" z PL Wroclaw byli > calkowicie odsunieci w cien. Wyglada na to, ze jest to czysty uklad miasto- > przewoznik, a bossem po polskiej stronie jest prezydent Dutkiewicz. Zycze > powodzenia z Rynairem bo to nielatwy partner, ktory jednak potrafi zapelniac > lotniska. Masz całkowitą racje.Jeśli uda się rozwinąć współpracę z ta firma i przy okazji zaczac promowac Wrocław w miastach do których będą szły kolejne(mam nadzieje ze jeszcze przynajmniej jedno połączenie bedzie)połączenia to każdy na tym zareobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: Rynair - press release IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 20.11.04, 16:07 Prezydent Ryanaira powiedzial dla agencji prasowych, ze nie spodziewa sie szybkich zyskow z polaczen do Polski (Wroclaw) i Czech (Brno), ktore ruszaja w tym samym czasie. Czyli jesli zarzad lotniska ich nie pogniewa tak jak AirPolonie to oni chca sie tu byc przez dluzszy czas. Dla tych ca chca leciec info ze bilety mozna juz kupowac na www.ryanair.com i narazie maja juz promocyjna cene od 3.99 funtow w jedna strone plus oplaty lotniskowe. Calosc kosztu w dwie strony 31.14 funtow. Dla tych co znaja angielski zalaczam presss release: LONDON (Dow Jones)--Ryanair Holdings PLC (RYAAY) said Friday it is starting four new daily routes from London, including its first services to Poland and the Czech Republic. Starting early next year, the Irish budget airline plans to start daily services from London Stansted to Brno in the Czech Republic, Wroclaw in Poland and Granada in Spain. It's also planning to open a new daily service to Knock in Ireland from London's Gatwick airport. In addition, Ryanair is planning to add additional daily services from Stansted to Cork and Shannon in Ireland plus a second daily summer service to Nimes in France from London. Ryanair Chief Executive Michael O'Leary said he expected to see slow growth on routes into eastern European countries like Poland for the next 10 years or so. Yields - the cash derived from aircraft occupancy - are likely to be "terrible" on its new Polish service initially, he said. Ryanair expects yields to decline by as much as 10% during the weak winter season. O'Leary reiterated Friday that he expects some casualties among second- tier budget carriers during the low season. The airline will Monday announce a new hub in Europe, O'Leary, though he declined to say where. The base is likely to be in the U.K. as the airline has scheduled a press conference at Liverpool's John Lennon Airport. Analysts also expect Ryanair to open a new base in Germany. O'Leary said there's been no fundamental change in the overall market place since the company released its second-quarter results on Nov. 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni ZARZAD POSTKOMUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 16:24 Jestem wstrzasniety. Gdybyscie wiedzieli jaki stosumek ma do lini lotniczych Zarzad i cala kadra menadzerska w tym porcie! Dla nich liczy sie tylko LOT a reszta jest nie wazna. Co wiecej LOw Costy to dla nich SMIECIE. I nie kryja sie z tym. NIe bede mowic szczegolow ale mi sie nuż dzisiaj w kieszeni otwieral. Niektorzy z kadry manadzerskiej nie potrafia poprawnie wymawiac nazwe Ryanair i co wiecej poddaja w watpliwosc jej utrzymanie sie we Wro. To polaczenie zalatwili ludzie Dutkiewicza i tylko oni. Cała kadra zarządzająca w PLL Wro powinna zostać natychmiast usunięta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: ZARZAD POSTKOMUNA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.11.04, 16:34 Występuję tu może trochę jako "advocatus diaboli" ale może Raynair wybrał Wrocław bo tutaj nie ma konkurencji. Czyli nasz zarząd mimowolnie ( a może świdomie?) przyczynił się do tego, że najpoważniejsza tania linia lata do Wrocławia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: ZARZAD POSTKOMUNA IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.11.04, 16:45 Gość portalu: rabuch101 napisał(a): > Występuję tu może trochę jako "advocatus diaboli" ale może Raynair wybrał > Wrocław bo tutaj nie ma konkurencji. Czyli nasz zarząd mimowolnie ( a może > świdomie?) przyczynił się do tego, że najpoważniejsza tania linia lata do > Wrocławia? Mysle ze zdecydowali sie na to bo miasto postanowiło sporo dopłacić.Sam byłem niechętny takim dopłatom ale jednak nie możemy pozwolic zeby Wrocław stał sie zadupiem lotniczym i wyłącznie dostarczycielem pasażerów dla wspaniałego Okęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: ZARZAD POSTKOMUNA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.11.04, 18:36 Też jestem niechętny bezpośrednim dopłatom do cen biletów lub preferencyjnemu traktowaniu jednego przewoźnika. Takie rzeczy są chyba jednak w UE zakazane i sądze, z tutaj pomoc miasta jest nieco zawolaowan. Na pewno Wrocław dołoży sporo do promocji nowego połączenia. Ale to akurat jest OK bo to również promocja miasta. Czy były jakieś inne zobowiązania? Może takie że nie wpuścimy na Strachowice WizzAira, AirPolonii i innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: ZARZAD POSTKOMUNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 18:58 A z kad w was przekonanie ze miasto doplaca???? Miasto bedzie promowac sie. A faworyzowany tojest LOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: ZARZAD POSTKOMUNA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.11.04, 19:09 Gość portalu: erni napisał(a): > A z kad w was przekonanie ze miasto doplaca???? > Miasto bedzie promowac sie. To też pewna forma dopłaty. Po prostu Raynair nie wyda ani grosza na promcję nowej linii. Ale to akurat popieram, bo promując Raynair promujemy i miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: ZARZAD POSTKOMUNA IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.11.04, 16:36 > co wiecej poddaja w watpliwosc jej utrzymanie sie we Wro. To polaczenie > zalatwili ludzie Dutkiewicza i tylko oni. > Cała kadra zarządzająca w PLL Wro powinna zostać natychmiast usunięta! czyli potwierdza sie to co od dłuższego czasu słychac tu i ówdzie.Rzeczywiscie trzeba cos z tym zrobic bo ci ludzie będą robic wszystko żeby Wrocław nadal był tylko dostarczycielem pasażerów dla Wsiawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Do dzialan bojowych IP: *.bredband.skanova.com 20.11.04, 17:55 Jest pare zadan bojowych dla zaangazowanych w sprawe PL Wroclaw: 1. Co zrobic, aby decyzja o ulokowaniu sie Irlandczykow we Wroclawiu nie rozmyla sie tak przez nieudacznictwo Zarzadu lub przez podjazdowki ze strony innych portow regonalnych. 2. Jak zapelnic takie cudo co bedzie latalo do WRO. www.airliners.net/open.file?id=473972&WxsIERv=Qm9laW5nIDczNy04QVM%3D&WdsYXMg=UnlhbmFpcg%3D% 3D&QtODMg=Q2hhcmxlcm9pIC0gQnJ1c3NlbHMgU291dGggKEdvc3NlbGllcykgKENSTCAvIEVCQ0kp&E RDLTkt=QmVsZ2l1bQ%3D%3D&ktODMp=SnVseSAxOCwgMjAwMw%3D% 3D&BP=0&WNEb25u=U3RlZmFuIFdlbHNjaA%3D% 3D&xsIERvdWdsY=RUktREFG&MgTUQtODMgKE=QWRkaXRpb25hbCAiQ2l0eSBvZiBOeWv2cGluZyIgc3R pY2tlciwgdGhpcyB3aWxsIGJlIG15IGFpcmNyYWZ0IHRvIExQTC4% 3D&YXMgTUQtODMgKERD=MzE1&NEb25uZWxs=MjAwMy0xMi0xNQ%3D% 3D&ODJ9dvCE=&O89Dcjdg=Mjk5MzkvMTI2Mg%3D%3D&static=yes&size=L 3. Jak zalatwic taki napis City of Wroclaw na latajacej maszynie. Czesto porozumienie z miastami polega wlasnie na tym, ze za grube pieniadze ze strony miasta przemalowuje sie samolot i uwaza to za marketing. Tak bylo w przypadku szwedzkiego Nyköping. 4. Nie odpuscic sobie ciaglego nacisku na urzad miasta, zarzad PL Wroclaw i prezydenta miasta. 5. Zalatwic, aby GW dolozyla specjalne forum "Port Lotniczy Wroclaw" gdzie pisaloby sie i obserwowalo co w praktyce dzieje sie na tych przekletych Strachowica. 6. O ile dziennikarze lokalni nie sa zainteresowani lub kompetentni w sprawach lotnictwa warto ich "budzic" co chwile, dostarczac gotowe materialy lub poprosty napuscic na "buraka" ktory jest w stanie zepsuc nowy i obecujacy uklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Do dzialan bojowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 18:33 Jak zapełnic tego Boeinga? Ano tak: www.bookryanair.com/skylights/cgi-bin/skylights.cgi?language=EN Mi nie płacą za dawanie pomysłow i zarządzanie portem. A co zrobic? To proste to samo co Katowice, Kraków itd. Silna długotrwała ciągła promocja. Radio, Tv, prasa, Banery. Zasięg oddziaływania na klientów: Dolnośląskie, Opolskie, Lubuskie, Wielkopolskie, Śląskie, Łodzkie. A to ze np. w Poznaniu maja juz polaczenie z LOndon to nie ma zadnego znaczenia bo mozna sciagnac klienta tego ktory chce wrocic do kraju ale nie ma tego dnia lotu do Poznania. We Wrocławiu beda 7 dni w tyg. Pozatym cena. Ryanair znany jest z agresywnych cen z ete zsie tak wyraze :). Trza uruchomic dowozy pasazerów autobusami z Opola, Zielonej Góry, poprzez LUbin, Jelenia Góra, itd. Tylko do tego trzeba zrobic wiecej destynacji. Tak jak jest to w Katowicach. Uruchomic pop prosty centrum tanich lini. Ale najwazniejsza rzecz. Promocja promocja promocja. W całej Polsce. Tak jak robily to w Gdansku Kat itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxWroc Re: Do dzialan bojowych IP: *.neting.com.pl 20.11.04, 20:33 przede wszystkim agresywna reklama nie tylko we wroclawiu ale takze w pobliskich wojewodztwach-obecnie cena w obie strony z wrocka jest tansza o 300zl w porownaniu z cena airpolonii z poznania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: do narzekaczy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.11.04, 09:43 > Nareszcie ktoś napisał coś sensownego.Przecież wiadomo,ze to była > prowokacja.Chodzi o to,żeby zidentyfikować ,uświadomić sobie problemy,po to aby > > je potem rozwiązać.A problem według mnie jest następujący.Wrocław jako taki się > > rozwija i jestem z tego dumny jako wrocławianin.Natomiast to co się dzieje w > okolicach Wrocławia to jest dramat.Jako przykład podałem Ozorowice.Proszę > pojedźcie tam i zobaczcie.Mój drugi faworyt to Jaroszów na trasie do > Strzegomia.Dopóki rozwój nie "rozleje"się na Dolny Śląsk,to Wrocław pozostanie > wyspą w morzu biedy.Na forum często są dyskusje porównujące Wrocław z > Poznaniem.Można porównać-jest podobnie.Natomiast porównanie Wielkopolski > (oprócz Poznania)z Dolnym Śląskiem (oprócz Wrocławia) pokazuje przepaść > cywilizacyjną naszego regionu.I proszę tu nie pisać o tym ,że tu ludnośc > napływowa,wojna itp.Ta bieda na wsiach i ich zaniedbanie,zaniedbanie miasteczek > > o pięknej architekturze, jest dla mnie PRZERAŻAJĄCA!!! Twoje porównanie Wielkoposki z Dolnym Śląskiem jest może i słuszne, ale to nijak nie przekłada się na atrakcyjnośc turystyczną obu regionów. Tutaj Dolny Śląśk ma dużo więcej do zaoferowania. Tylko żę turyści nie pojadą do Ozorowic czy Jaroszowa ale do Polanicy, Szklarskiej Poręby czy Karpacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 22:24 Gość portalu: ron5 napisał(a): > wrocław turystyczną potęgą europy!!Nareszcie.Menele z dworca,cyganki z > rynku,skini i inne bydło z ołbina czekają i witają w naszej cudownej krainie. ja mieszkam na Olbinie i byc moze skorzystam. Ta ironia nie okazala sie wiec celna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukurydziany inżyn Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: 80.53.160.* 21.11.04, 17:29 Muszę się z Panem calkowicie zgodzić! Oni myślą ze rynair bedzie woził charytatywnie powietrze do Londynu.7 razy w tygodniu 200 osobowym samolotem to trzeba multum ludzi by im sie to opłacilo raz dwa będzie płacz a wiedeń to na razie nie wchodzi w rachubę oni nie są zainteresowani Wroclawiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: 195.116.94.* 21.11.04, 20:46 Boeing 738 w konfiguracji Ryanaira moze przewozic max 189 osob, jest to duzo, ale przy promocji i cenach ryana nie niemozliwe. Gdyby jednak latalo mniej osob to zawsze moga obslugiwac to polaczenie mniejszym 732, ktory zabiera ok. 140 osob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: 195.116.94.* 21.11.04, 20:50 A tak a`propo B732, to w tym artykule miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2402065.html pisza o B738, a obok umieszczaja zdjecie 732 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni PANOWIE 78 MIAST !!! SIATKA POŁĄCZEŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 20:44 Teraz z Wrocławia można poprzez Londyn dostać się do 78 miast w całej Europie!!! Irlandia, Szwecja, Sardynia, Hiszpania, Włochy itd. stoja otworem przed Wrocławiem. Oczywiscie troche smiesznie leciec np. Do Mediolanu prze Londyn ale czemu nie... Za kilkadziesiąt euro. Inaczej z Iralndią - Dublinem tutaj jest to naturalne połączenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni SIATKA POŁĄCZEŃ: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 20:45 www.ryanair.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: SIATKA POŁĄCZEŃ: 21.11.04, 15:13 a nawet 94 miejsca docelowe na tej siatce www.ryanair.com/destinfo03/dests/desthome2.html?browser=yes Ja już zacieram ręce, siostra mieszka niedaleko Limoges, tam też lata Ryanair z lotniska Stansted :) Jaka oszczędność przede wszystkim czasu... A co do Wrocka... Tu trzeba jakąś mega promocję zrobić. Jakieś łączone bilety do Wrocławia dla tych co jadą na samolot, wagon w InterCity dla pasażerów RyanAir do Wrocławia (jadą pociągiem na bilet lotniczy a nie kolejowy itd), to pierwsze co mi do głowy przychodzi. No i brak połączenia kolejowego z lotniskiem, od stacji Wrocław Zachodni jest spory kawałek... Lotnisko nie może być na takiej komunikacyjnej pustyni! Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: SIATKA POŁĄCZEŃ: 21.11.04, 15:41 A widzieliście na którą ma być połączenie do Stansted???? 15:35 i jest się 16:50 (czyli 17:50 polskiego czasu) w Londynie - kto to do cholery wymyślił??? Przecież o tej porze nie zdąży się na żaden lot przesiadkowy w Londynie!!! :((( No to ja chromolę, jak nie zmienią godziny na wcześniejszą to stracą sporo pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: 193.129.161.* 20.11.04, 21:16 Witam wszystkich forumowiczow. Na wstepie pragne nadmienic, ze kilka tygodni temu odpowiedzialem na apel forumowiczow zajmujacych sie tematem nowych polaczen lotniczych do Wroclawia. Tak jak to zaproponowali, wyslalem mail'a do dzialu marketingu portu. Odpowiedz na mojego mail'a uzyskalem szybko i od tego czasu wymienialem swoje zdanie z czlonkiem w/w dzialu wielokrotnie. Spostrzezenia mam takie, zarzad juz od dluzszego czasu staral sie zdobyc taniego przewoznika dla naszego portu, zapowiedziano mi, ze juz na dniach dobiegaja konca rozmowy z pewna linia. Jak widzicie moj rozmowca nie byl goloslowyny, dlatego proponuje zachowac powsciagliwosc w oskarzeniach pod adresem zarzadu. Poprostu cieszmy sie z tego co mamy, dopoki nic sie nie zmieni. Nie ma co wiecznie narzekac i marudzic, poniewaz nic z tego nie bedzie. Zamiast tego jesli macie jakies dobre pomysly na temat mozliwosci i sposobow reklamy, promocji tej oferty to tak jak wczesniej wysylalismy nasze zale na mail'a lotniska, tak teraz mozecie wysylac wasze propozycje. Co serdecznie polecam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 21:39 Zgadza się. Nie ma co drzec kotów. A to ze niektore osoby z managmentu zdaja się jakby przeszly pranie muzgu to trudno. Trzeba im pomóc aby zmienili orientację z proLotowskiej na przynajmniej neutralną. Wogole to tym ludziom brakuje wiary. To ze z AP nie wyszlo to nie oznacza ze nie wyjdzie z innymi przewoznikami. Tylko trzeba "pojsc na całość". Promowac lotnisko w regionie. Co do Ryanaira to mam nadzieje ze bedą sobą i dadzą czadu z promocją. Waznym medium jest Internet. Widzieliscie sami jak Wizzair nawalal ze swoimi reklamami. Nie chce mi sie juz gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 20.11.04, 22:26 Ryanair tak latwo sie nie poddaje, a reklamowac sie trzeba nie tylko w Polsce ale takze w Anglii. Wizzair czy nawet CSA maja swoje banery na stronach portu Stansted. Ryanair z Rygi tez startowal z jednym polaczeniem i nie wiem ale nie wydaje mi sie zeby Ryga miala wieksze oblozenie niz Wroclaw. Polaczenie bylo na tyle udane, ze teraz dodali im Sztokholm, Tampere i Frankfurt. Troche optymizmu trzeba i moze tak jak w Warszawie uni hotelarskiej, ktora by aktywnie promowala Wroclaw i zapewniala sprawny transfer turystow z lotniska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.txucom.net 21.11.04, 05:05 Trzeba sie zastanowic nad tzw name recognition.Wroclaw nie jest promowany przez rzad centralny w Warszawie.Malo kto w Europie czy USA slyszal o Wroclawiu. Najslynniejszym Wroclawiakiem jest Alzhaimer.Prawie kazdy na swiecie o nim slyszal.Natychmiastowa rozpoznawalnosc;instant name recognition. Dobrze by bylo nazwwac Port lotniczy we Wroclawiu Alzhaimer International. Nieslychana i darmowa promocja.Wiadomsci na calym swiecie by to podaly w glownym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.11.04, 09:11 Gość portalu: feran napisał(a): > Trzeba sie zastanowic nad tzw name recognition.Wroclaw nie jest promowany przez > rzad centralny w > Warszawie.Malo kto w Europie czy USA slyszal o Wroclawiu. > > Najslynniejszym Wroclawiakiem jest Alzhaimer.Prawie kazdy na swiecie o nim slys > zal.Natychmiastowa > rozpoznawalnosc;instant name recognition. > > Dobrze by bylo nazwwac Port lotniczy we Wroclawiu Alzhaimer International. > > Nieslychana i darmowa promocja.Wiadomsci na calym swiecie by to podaly w glowny > m wydaniu. > No cóż, śmiała propozycja:-) Ale mam chyba lepszą. Dotyczy co prawda nie Wrocławianina ale najsłynniejszego Dolnoślązaka, dr. Frankensteina z Ząbkowic. Frankenstein Inernational Airport - to dopiero brzmi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Do rona5 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.04, 09:27 Gość portalu: ron5 napisał(a): > Nareszcie ktoś napisał coś sensownego.Przecież wiadomo,ze to była > prowokacja.Chodzi o to,żeby zidentyfikować ,uświadomić sobie problemy,po to aby > > je potem rozwiązać.A problem według mnie jest następujący.Wrocław jako taki się > > rozwija i jestem z tego dumny jako wrocławianin.Natomiast to co się dzieje w > okolicach Wrocławia to jest dramat.Jako przykład podałem Ozorowice.Proszę > pojedźcie tam i zobaczcie.Mój drugi faworyt to Jaroszów na trasie do > Strzegomia.Dopóki rozwój nie "rozleje"się na Dolny Śląsk,to Wrocław pozostanie > wyspą w morzu biedy.Na forum często są dyskusje porównujące Wrocław z > Poznaniem.Można porównać-jest podobnie.Natomiast porównanie Wielkopolski > (oprócz Poznania)z Dolnym Śląskiem (oprócz Wrocławia) pokazuje przepaść > cywilizacyjną naszego regionu.I proszę tu nie pisać o tym ,że tu ludnośc > napływowa,wojna itp.Ta bieda na wsiach i ich zaniedbanie,zaniedbanie miasteczek > > o pięknej architekturze, jest dla mnie PRZERAŻAJĄCA!!! Ron, to raczej temat na zupelnie nowy wątek, albo częściwo na włączenie do wątku o aglomeracjach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 21.11.04, 12:37 > No cóż, śmiała propozycja:-) > Ale mam chyba lepszą. Dotyczy co prawda nie Wrocławianina ale najsłynniejszego > Dolnoślązaka, dr. Frankensteina z Ząbkowic. Frankenstein Inernational Airport - > > to dopiero brzmi! Ale Frankenstein wcale nie był z Ząbkowic. Ale Frankenstein w ogóle nie był. :) A to, że Ząbkowice kiedyś nazwywały się Frankenstein, to zupełnie inna (administracyjna) sprawa. Pewna Pani, która napisała ksiązke od doktorze tworzącym człowieka ze szczątków zmarłych ludzi, nazwała go od nazwy miejscowości - to fakt. :) Co do Alzhaimera - ciekawy pomysł, lecz ciut za bardzo proniemiecki. Ja bym się cieszył, bo nie wstydze się tego, że Wro. był niemiecki, ale reszta Polski może sie czepiać. :/ Proponowałbym : im. Jarosława Obremskiego ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 21.11.04, 15:48 Port Lotniczy we Wroclawiu ma swojego patrona. Jest nim Aleksander Hr. Fredro. Czytelnicy Gazety wybrali go w plebiscycie pare lat temu.\ Alzheimer byl rzeczywiscie z Wroclawia, w zeszlym roku to wlasnie we Wroclawiu bylo swiatowe forum na temat wykrytej przez niego choroby. Nawet jesliby port nie mial patrona to Alzheimer nie pasuje. Choroba jego imienia kojarzy sie z utrata pamieci i poczucia rzeczywistosci, ludzi by sie bali, ze samolot zapomni poleciec, lub pomyli miasto docelowe i zamiast do Londynu wyladuje w Kijowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: RYNAIR WE WROCŁAWIU ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.11.04, 17:29 To, że doktora Frankensteina nie było nie zmienia faktu, że był on najsłynniejszym mieszkańcem Dolnego Śląska. Nazwisko to znane jest na cełym świecie. Co prawda odnoszone jest ono najczęściej nie do tego wybitnego naukowca ale do stworzonego przez niego "dzieła" to już tylko drobny szczegół. A tak przy okazji krasnali też nie ma, a jeden z nich ma swój pomnik we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 16:23 Czyzby Airpolonia chciała się w przyszłości reaktywować? www.airpolonia.com/info/mapa.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 16:31 Angielskei poczucie humoru w Iralndzkim wykonaniu. Powiedz nie BA (British Airways) :)) www.airliners.net/open.file?id=713244&WxsIERv=Qm9laW5nIDczNy04QVM%3D&WdsYXMg=UnlhbmFpcg%3D% 3D&QtODMg=TmllZGVycmhlaW4gKExhYXJicnVjaCkgKE5STiAvIEVETFYp&ERDLTkt=R2VybWFueQ% 3D%3D&ktODMp=Tm92ZW1iZXIgMTMsIDIwMDQ%3D&BP=0&WNEb25u=Um9uIEtlbGxlbmFlcnM% 3D&xsIERvdWdsY=RUktQ1RC&MgTUQtODMgKE=&YXMgTUQtODMgKERD=NDkxMA%3D% 3D&NEb25uZWxs=MjAwNC0xMS0xNg%3D%3D&ODJ9dvCE=&O89Dcjdg=Mjk5MzcvMTIzOA%3D% 3D&static=yes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: RYNAIR IP: *.czerwonak.iwg.pl / 213.17.226.* 21.11.04, 21:45 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2402065.html ktoś chyba w akcie desperacji poszedł Rynairowi bardzo na rękę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: RYNAIR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 22:10 Wiecej takich aktów desperacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: RYNAIR IP: *.bredband.skanova.com 21.11.04, 22:22 Znamy cie juz z innych "przyjacielskich" komentarzy wobec lotniska wroclawskiego. Moze dasz sobie juz spokoj. Rynair we Wroclawiu zepsul ci caly weekend. Nie daj sie zwariowac. Do Poznania tez ktos z czasem zaryzykuje latac, czego tobie i sympatycznemu Poznaniowi zyczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: RYNAIR IP: *.czerwonak.iwg.pl / 213.17.226.* 21.11.04, 22:36 ech, na żartach kolega się nie zna weekend był udany, więc humor dopisuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: RYNAIR IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 21.11.04, 22:55 Oj Piotrus, ty dajej po swojemu...nic sie nie uczysz...szkoda...Modl sie tylko, zeby Airpolonia znalazla inwestora, bo wszystkie ptaszki cwierkaja, ze niedlugo upadnie, wtedy akty desperacji wladz poznanskiego lotniska murowany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: RYNAIR IP: *.czerwonak.iwg.pl / 213.17.226.* 21.11.04, 23:22 a będziesz antoslawie na grudniowym spotaniu? musisz pyrusom wypersfadować parę rzeczy :D :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: RYNAIR IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 21.11.04, 23:26 Jak przyjade, to koniecznie z bejsbolem. :D. O wlasnie, kiedy to spotkanie, ja mam 3-4 i 11-12 grudnia zabookowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: RYNAIR IP: *.czerwonak.iwg.pl / 213.17.226.* 21.11.04, 23:35 spotkanie ma być własnie 3-4 albo 11-12, w Wigilię to raczej nikt nie przyjedzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: RYNAIR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 22:59 PB nie martw się. W artykule napisane jest ze Ryanair chce latać z kilku polskich miast. Moze Poznan tez będzie stać na Ryanair'a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: RYNAIR IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.11.04, 17:48 Gość portalu: erni napisał(a): > PB nie martw się. W artykule napisane jest ze Ryanair chce latać z kilku > polskich miast. Moze Poznan tez będzie stać na Ryanair'a. Ale bardzo bym się zdziwił gdyby latali do Warszawy, co autor artykułu uważa za oczywiste. Na tym kierunku jest już nadwyżka podaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: RYNAIR IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.11.04, 17:53 Oto treść ogłoszenia Ryanaira: Ryanair, Europe’s No.1 low fares airline, today (22nd Nov 2004) announced its 12th European base at Liverpool’s John Lennon Airport with an investment of $240M in 4 new Boeing 737-800 series aircraft and 9 NEW European routes from Liverpool to: NEW ROUTES: BARCELONA (REUS),LIMOGES, PISA, CORK, MURCIA, SHANNON GRANADA, NIMES & VENICE Im bardziej czytam, tym bardziej Warszawy tam nie widzę. Podobnie jak innych polskich miast :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: RYNAIR IP: *.k.mcnet.pl 23.11.04, 16:47 Pewnie dlatego, że czytasz o nowym hubie w Liverpoolu. A połączenia do Polski raczej mają być do Londynu, Dublina itp. Warszawa wydaje mi się naturalnym kierunkiem. Jest tylko jedno ale - Ryanair lata tam, gdzie dostaje bardzo niskie niskie opłaty lotniskowe, albo wręcz pomoc publiczną (casus Charleroi). A W-wie może nie zależeć, właśnie z uwagi na już dużą liczbę połączeń. Spory sens miałaby Łódź, ale zdaje się, że nie ma odpowiedniego pasa startowego. Pozostają Gdańsk, Katowice, Kraków i Poznań: każde z tych miast ma już połączenia z Wyspami, ale najmniejsza konkurencja jest w Pniu. Więc może Poznań ? Tylko czy da odpowiednio niskie opłaty ? Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: RYNAIR IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 18:58 To dziennikarz gazety sugerował, że wśród nowych połączeń które zostaną ogłoszone w poniedziałek będą nowe do Polski. I że Warszawa jest pewniakiem: "Ale Wrocław to niejedyne polskie miasto, w którym zobaczymy charakterystyczne samoloty z harfą na ogonie (to symbol linii). Jak dowiedziała się nieoficjalnie "Gazeta", irlandzka linia traktuje Polskę jako jeden z rynków o największym potencjale i chce zaoferować również połączenia z innych miast. Jakich? Na pewno z Warszawy - ale także dopiero od początku sezonu letniego. Ryanair zapowiada, że najbliższy rok chce poświęcić na szybki rozwój siatki połączeń. Jak zapewnia Michael O'Leary, szef linii, Ryanair prowadzi rozmowy z ponad 100 portami lotniczymi w Europie Zachodniej i Środkowej. W poniedziałek linia ogłosi, gdzie założy kolejną bazę (prawdopodobnie będzie to Liverpool), i ma również podać, z którymi portami w Polsce będzie współpracować." Tak więc to co gazeta się "nieoficjalnie dowiedziała" dziennikarz sobie po prostu wymyślił. Na razie na mapie połączeń Ryanair'a w nazsej cęści Europy figuruje tylko Brno, Ryga i Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: RYNAIR IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 23.11.04, 19:14 Na razie na mapie połączeń Ryanair'a w nazsej cęści Europy > figuruje tylko Brno, Ryga i Wrocław. martwi Cie to? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: RYNAIR IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 21:06 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Na razie na mapie połączeń Ryanair'a w nazsej cęści Europy > > figuruje tylko Brno, Ryga i Wrocław. > > > martwi Cie to? :) Nie miałbym nic przeciwko kilku jeszcze kilku miastom, pod warunkiem że Raynair latałby tam przez Wrocław :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puntor Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: 62.233.249.* 22.11.04, 14:15 Na stronie www.hostelworld.com/ryanair/findabed.php gdzie rezerwuje si miejsca hotelowe - link ze strony ryanair o Wroclawiu taka informacja: PLACES TO STAY WROCLAW, POLAND There are currently no available beds in this location. We are in contact with a number of properties and hope to have availability here in the near future. Try back in a few weeks or click on the ‘Back’ button at the top left of your browser to go back to the hostels page where you can search for beds in another location. Sorry we couldn't be of help this time - but remember we are adding over 200 properties every month and still have the largest selection of hostels that can be booked online! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JHE Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.11.04, 14:34 It means that the site is not ready yet. See there is no even polish language version. Don't worry about It. In couple weeks everything will be ready. Your sincerely John H. Etkinson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxWroc Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.neting.com.pl 22.11.04, 17:27 na stronie ryanair jest juz informacja po polsku o nowym poleczeniu z wroclawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Pojawiły sie reklamy! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 24.11.04, 22:19 Juz we wtorek była duza reklama tego połączenia we wrocławskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni MOZNA JUZ REZWERWOWAC HOTELE WE WROCLAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 22:35 booking.needahotel.com/Home.jsp;jsessionid=00000UK25geFaxpmne_cKzdcjRE:v53madhq?currency=GBP&siteid=ryanair&page=SearchHotels.jsp&lang=E&country=PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni SPOSÓB NA PROMOCJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 22:35 Dla tych którzy chca zobaczyć jak miedzy innymi może się promować sam port lotniczy ,odsyłam do dzisiajszej Gazety Wyborczej w której mamy ogólnopolską wkładkę o Pomorzu i porcie lotniczym Im. Lecha Wałęsy w Gdańsku. - Tak to się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Ruch London - Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 20:28 Jak do tej pory zpośród rezerwacji na lini wroclaw Londyn, większość zarezerwowanych biletów jest na trasie powrotnej z Londynu do Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ruch London - Wroclaw IP: 195.116.94.* 26.11.04, 20:51 Gość portalu: erni napisał(a): > Jak do tej pory zpośród rezerwacji na lini wroclaw Londyn, większość > zarezerwowanych biletów jest na trasie powrotnej z Londynu do Wroclawia. W przypadku tego polaczenia trasa powrotna jest wro-stn, w koncu jest to polaczenie stn-wro-stn, a nie wro-stn-wro. Mam nadzieje, ze te bilety wykupili Anglicy, a nie zdegustowani brakiem pracy Polacy, ktorzy wracaja do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Ruch London - Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 21:21 >Mam nadzieje, ze te bilety wykupili >Anglicy, a nie zdegustowani brakiem pracy Polacy, ktorzy wracaja do kraju. Alez oczywiscie ze Anglicy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ruch London - Wroclaw IP: 195.116.94.* 26.11.04, 21:29 Przylatuje benek ze 189 Anglikami na pokladzie, ktorzy wychodza z terminalu i chca sie dostac jak przystalo na cywilizowany kraj wygodna kolejka do centrum miesta - pierwsze rozczarowanie. No trudno - mysla sobie, pojedziemy autobusem, ida na przystanek 406, patrza, a tu 5 min temu wlasnie odjechal - 55 min czekania :)) ZDiK moglby pomyslec o zsynchronizowaniu rozkladu jazdy z przylotem tak duzego samolotu tanich linii i wypuszczeniu w tym czasie jakiegos nowego przegubowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Ruch London - Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 21:32 No jak ostatnim razem lecialem z lOdnynu do Pyździowic to byli jacys tam zabłąkani Anglicy zmierzający do Wroclawia. A jeden to byl nawet szkot (chyba) bo wyglądał jak szkot i pijany byl strasznie. Caly czas gadał o Wrocławiu. Zlewc mozna bylo. Wogole fajnie bylo bo wracali chlopaki z pracy i jeden caly czas sie wydzierral a inni byli spokojni bo popijali jakies szklo w zaciszu swoich foteli. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Ruch London - Wroclaw 26.11.04, 21:55 Gość portalu: michal napisał(a): > ida na przystanek 406, patrza, a tu 5 min temu wlasnie odjechal - 55 min > czekania :)) ZDiK moglby pomyslec o zsynchronizowaniu rozkladu jazdy z Zanim coś takiego napiszesz to zerknij chociaż na rozkład. A zwiększenie dostępności lotniska i synchronizacja z samolotami jest przewidziana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ruch London - Wroclaw IP: 195.116.94.* 26.11.04, 22:12 55 min > czekania :)) Na koncu tego zdania, jakbys nie zauwazyl byl usmieszek, ale dobra, zerknalem na rozklad jazdy. Kursuje co pol godziny, w tej chwili chyba wystarczy, ale chcialbym zauwazyc, ze polaczenie to obsluguja autobusy typu solo, a do takiego busa na pewno nie zmiesci sie caly samolot, a nawet pol, wiec mozliwe jest, ze czesc paxow bedzie musiala czekac 55 min ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Ruch London - Wroclaw IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 26.11.04, 22:16 Taksówkarze zarobią :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Ruch London - Wroclaw IP: 195.116.94.* 26.11.04, 22:23 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Taksówkarze zarobią :) A za kurs do centrum wezma tyle ile kosztowal bilet z Londynu ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Ruch London - Wroclaw IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.11.04, 11:42 Myślę, że trzeba pomyśleć o stworzeniu na Strachowicach małego terminala dla busów. Nie wszyscy pasażerowie lecą do Wrocławia, więc bezpośrednie busiki do co bardziej atrakcyjnych miejscowości DŚ mogłyby też nieżle zarobić. Jest jeszcze trochę czasu aby się przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni TERMONALIK DLA BUSIKÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 15:11 Tak. W Pyrzowicadh są własnie miejsca postoju przeznaczone tylko dla takich Busikówi i Autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: Ruch London - Wroclaw IP: *.webport.bt.net 28.11.04, 14:13 jak beda pasazerowie to autobusiki same sie tam pojawia :) Nie ma sensu o tym dyskutowac, bo najczesciej pomoc ze strony wladz we Wro to pocalunek smierci. Na Wro lotnisku nie mam miejsca na odpowiednia infrastrukture (niestety) i kilku innych rzeczy (m.in. odpowiednich pracownikow!) co sprawilo, ze przepadla (moze na chwile) mozliwosc bazy R we Wrocku. Myslano o tym i mam nadzieje ze pomysl nie upadl jeszcze. Mam nadzieje ze utrzyma sie centrum szkolenia z jakim R wspolpracuje w Katowicach. Do zobaczenia w samolocie! D Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Ruch London - Wroclaw 27.11.04, 21:50 Gość portalu: michal napisał(a): > chcialbym zauwazyc, ze polaczenie to obsluguja autobusy typu solo, a do takiego Działanie I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.magma-net.pl 28.11.04, 14:35 ludzie!!! z czym do ludzi my startujemy? z tym naszym malym lotniskiem, bez przesady, nie od dzis wiadomo, ze z wrocka latanie za granice nie jest lakomym kaskiem dla lin lotniczych, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.bredband.skanova.com 28.11.04, 16:01 Oj, oj, oj. Ekspert sie odezwal. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! 29.11.04, 07:32 W TeDe wypowiadał się Obremski i sam stwierdził, że wrocławskie lotnisko nie generuje na tyle dużego ruchu, by opłacało się operatorom uruchamiać nowe, lub utrzymywać istniejące połaczenia. O Rynair powiedział, iż oni także będą patrzyli się na aspekt ekonomiczny przy połączeniu Wrocław-Londyn i w przypadku nikłych wpływów - zawieszą to połaczenie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.11.04, 07:48 smi napisał: > W TeDe wypowiadał się Obremski i sam stwierdził, że wrocławskie lotnisko nie > generuje na tyle dużego ruchu, by opłacało się operatorom uruchamiać nowe, lub > utrzymywać istniejące połaczenia. O Rynair powiedział, iż oni także będą > patrzyli się na aspekt ekonomiczny przy połączeniu Wrocław-Londyn i w przypadku > > nikłych wpływów - zawieszą to połaczenie ... dziwne, oglądałem ten sam program a słyszałem zupełnie coś innego :) Mówił raczej, że w przypadku powodzenia tego kierunku Ryanair uruchomo kolejne i wszystkim wrocławianom powinno zależec na powodzeniu tego przedsięwzięcia bo to sie wszystkim opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! 29.11.04, 07:58 Rafis, pierwsza częśc wypowiedzi dotyczyła istniejących połączeń, które niestety nie wykazuja odpowiedniej (dla operatora) rentowności, a druga część dotyczyła nowego operatora i Obremski, zobacz sam, co napisałeś - "że w przypadku powodzenia tego kierunku Ryanair uruchomi kolejne: - czyli, gdy owe połączenie nie przyniesie spodziewanych zysków (opłacalność) to niestety nie uruchomi się innych. Ale miejmy nadzieję, że impass wrocławskiego lotniska, po uruchomieniu połączenia Wrocław-Londyn odwróci sie o 180* i w przeciągu roku-dwóch liczba pasazerów znacząco wzrośnie, także i na innych kierunkach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 09:01 Przecież w 2004 roku liczba pasażerów wzrosła o 35 %. O czym ty mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.sp.se 29.11.04, 09:50 O tym, ze w Katowicach wzroslo o 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.11.04, 10:48 Obremski mówił tez ze kierunek jest teraz atrakcyjny dla wrocławian czyli prosty wniosek, że do tej pory kierunki nie były atrakcyjne :) Zreszta kazdy wie ze Wrocławiowi nie potrzeba smiesznych połączen typu Wieden czy Lipsk, szczególnie jesli trzeba za to płacic krocie. Zreszta potwierdz\a to działanie zarządu, który dopiero teraz chce sprawdzic gdzie chca latac wrocławianie, czyli wczesniejsze połączenia były wprowadzane na chybił-trafił. Jesli Londyn nie bedzie sie cieszył popularnoscia to sam przyznam, że z Wrocławia nikt nie chce latac.Czekam do wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 12:59 >Jesli Londyn nie bedzie sie cieszył popularnoscia to sam przyznam, że z >Wrocławia nikt nie chce latac.Czekam do wiosny. I jesli nie bedzie ogolnopolskiej kampani reklamowej to nie bedzie sie cieszyl popularnoscią. Nie trzeba byc jasnowidzem zeby to wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.bas.roche.com 29.11.04, 13:23 o kampanie info nie ma co sie martwic. R wie jak to robic. Wiem, ze najwieksze obawy u ludzi z R budza wladze lokalne oraz lotniska. Jak napisalem pare postow wyzej jakiekolwiek "nowe" pomysly lokalne w celu ulepszenia modelu biznesowego R sa traktowane z b. duza powsiagliwosci i wydaje mi sie ze moga byc jedyna przyczyna co do wycofanie sie spolki. O liczbe pasazerow niech nikt sie nie martwi. Wroclaw sie ty spokojnie obroni. Hotele sa, taksowki sa, piwo jest. R to w tej chwili 2. przewoznik w Europie, pod wzgedem kondycji finansowej absolutnie numer 1. Moze wysylac 4 puste samoloty do Wro dziennie i specjalnie tego nie odczuje. Oczywiscie tego nie bedzie robil :) Ja trzymam kciuki za to ze bedzie im sie pozwalalo na to co beda chcieli i wszycy zarobia. A za 2 lata we Wrocku bedzie mozna dalej myslec o nowej bazie R D Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! 30.11.04, 07:37 Miejmy nadzieję, że impass się skończy i otworzenie przez R nowego połączenia Wrocław-Londyn zapoczatkuje opłacalność lotów i stopniowe uruchamianie kolejnych :-) A jak na razie malutkie info - Gmina Kąty Wrocławskie w najnowszym planie zagospodarowania przestrzennego przeznaczyło teren ... lotniska (Krzeptów-Skałka, wzdłuż Osiedla Leśnego i Krzeptowej Doliny), leżącego na ich terenie pod ... składy, magazyny itp. ... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HG Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 10:01 > Gmina Kąty Wrocławskie w najnowszym planie zagospodarowania przestrzennego > przeznaczyło teren ... lotniska (Krzeptów-Skałka, wzdłuż Osiedla Leśnego i > Krzeptowej Doliny), leżącego na ich terenie pod ... składy, magazyny itp. ... Gmina okreslila sie juz dawno: -nie dla drugiego pasa -wydluzenie drogi startowej jedynie w kierunku zachodnim -na poludnie od lotniska powstac mialyby magazyny, sklady ... ogolnie uslugi i przemysl (nie jest to najgorszym rozwiazaniem, blisko lotnisko i wezel autostradowy - moze DHL przeniesie sie do WRO a nie do Lipska ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! 30.11.04, 10:19 Hg, zgadza się, ale chciałbym zauważyć, że obecnie jest to teren istneijącego lotniska, ogrodzony i użytkowany przez Port Lotniczy Wrocław S.A. ... Zatem jak chcemy rozwijać region w oparciu o prężnie działające lotnisko, kiedy sami tak naprawdę "dupimy" ten pomysł? :P Odpowiedz Link Zgłoś
talkinghead Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! 29.11.04, 14:11 no nie dalo rady nie wzrosnac az o tyle. przeciez w Pyrzowicach jest wizz i skyeurope a i AP lata. To raczej wynik tego ze lowcosty upatrzyly sobie Pyrzowice - i sie mim nie dziwie - w koncu duzo ludzi wokol mieszka. Z tym ze.. wizz, ap czy skyeurope to linie dla nas coby sobie poleciec do Londynu czy gdzies gdzie lataja. Ryan z 2 strony zwykle rozsyla Angoli po Europie (jesli chodzi o ta klase miasta co Wroclaw) coby sie pobawili conieco (vide Praga)... A warunki do zabawy Wroclaw ... ma jakby o nieco inne niz Katowice... Ja bym nawet zrobil bezplatny autobus Strachowice-Rynek z darmowym alkaprimem dla pasazerow ;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HG Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.04, 15:26 > no nie dalo rady nie wzrosnac az o tyle. przeciez w Pyrzowicach jest wizz i > skyeurope a i AP lata. To raczej wynik tego ze lowcosty upatrzyly sobie > Pyrzowice - i sie mim nie dziwie - w koncu duzo ludzi wokol mieszka. > Z tym ze.. wizz, ap czy skyeurope to linie dla nas coby sobie poleciec do > Londynu czy gdzies gdzie lataja. Dokladnie tak. Jak ruch mial wzrosnac o 100% skoro polaczen z WRO nie przybywalo a na dodatek porty POZ, KTW, WAW poprzez tanie linie odbieraly pewien procent pasazerow Wroclawiowi (dotychczas podrozujacych regularnymi liniami). W zasadzie 35% wzrostu to i tak dobry wynik. Z wypelnieniem WAW-WRO nie bylo problemu od lat (teraz jest wzrost przewozow bo LOT laskawie podstawia B737 a krotkie ATRy to juz rzadkosc), cieszy za to zagranica - przejscie LOTu na trasach do Monachium i Frankfurtu z ATR42 na ATR72, Cimber tez coraz czesciej lata ATR72. Co znaczy, ze WRO nie generuje "takiego" ruchu zeby latanie bylo oplacalne? Zeby zapelnic polaczenia do Kolonii czy Lipska z WRO za kilkaset EURO to istotnie tylu desperatow we Wroclawiu nie ma i dlugo nie bedzie. Raz ze spoleczenstwo jest stosunkowo biedne, dwa Polacy nie lataja jeszcze samolotami (traktuja to jako jakis luksus). Otwarte niebo, wejscie do Unii nie spowodowalo boomu w przewozach lotniczych bo cale lotnictwo polskie jest w powijakach (lotniska, linie lotnicze, aerokluby). Potencjal Wroclawia jest ogromny. Dla porownania mozna wziac 600tysieczny Lipsk. Tam po upadku muru rozwoj ruchu byl ogromny - www.leipzig-halle-airport.de/en/7_2/f7_2_5.html Wroclaw i wroclawianie/dolnoslazacy sa biedniejsi. Ale zakladajac,ze jestesmy trzy razy slabsi powinnismy wygenerowac jakies 700 tys pasazerow rocznie. Dlaczego nie ma tylu? Potrzebny dobry marketing i atrakcyjne polaczenia. Ryan gwarantuje jedno i drugie (niestety zarzad portu i wladze miasta dotychczas nie). Nie wiem czy sprawdzacie ceny dostepnych biletow WRO-STN, dzisiaj za bilet w niektore dni trzeba dac juz 39.99 euro +oplaty (pierwszy lot za ponad 3 miesiace). Bilety do Wrocka sprzedaja sie duzo lepiej niz do Brna. nie lamentujcie i nie rozpaczajcie tylko latajcie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.czerwonak.iwg.pl / 83.238.134.* 29.11.04, 16:55 > W zasadzie 35% wzrostu to i tak dobry wynik. no pewnie ze dobry, tylko pamiętajmy, ze zdecydowana większość z tego do wzrost spowodowany charterami; no ale świadczy to o tym, że społeczeństwo się bogaci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HG Re: Obremski - RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.04, 21:36 > no pewnie ze dobry, tylko pamiętajmy, ze zdecydowana większość z tego do wzrost > > spowodowany charterami; > no ale świadczy to o tym, że społeczeństwo się bogaci ;) Pod wzgledem czarterow WRO bardzo ustepuje POZ. Udzial w ruchu pasazerskim czarterow we WRO to okolo 20-25%, w POZ 35-40% (tak bylo w 2003-dokladnych danych nie pamietam). W 2004 roznice pozostaly o ile sie nie poglebily. POZ ma bardzo mocna pozycje w charterach, nie wiem do konca skad sie to bierze. Z pewnoscia port umial dogadac sie z biurami podrozy i Poznan ma bogata, ciekawa oferte wakacyjna. Duzo osob lata na wakacje z Wroclawia/DolnegoSlaska wlasnie z POZ (zwlaszcza ludzie z Polkowic i calego zaglebia miedziowego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz to co kupujemy bilety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 13:33 w ramach wygenerowania wiekszego ruchu ;) ja bym chcial do Wiednia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: to co kupujemy bilety? IP: 164.143.240.* 29.11.04, 13:36 Janusz - to poczekaj na FlyNiki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 29.11.04, 15:19 No tylko czy Wieden jest realistyczny? Oplaty lotniskowe w jedna strone okolo 20 euro, bilet wieden lotnisko 6 euro, bilet lotnisko wroclaw 1 euro - w dwie strony juz jest drozej niz autobus (53 euro roundtrip). A przeciez typowo takie bilety sa po jakies 20 euro w jedna strone. A czasowo zaoszczedza sie ze 3-4 godziny w jedna strone. Autobusy czesto jezdza pol-puste do wiednia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: to co kupujemy bilety? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.11.04, 17:09 Do Wiednia nikt nie chce latac. Po pierwsze za blisko, po drugie jakos interesów z nimi wielkich nie robimy. Nie znam sie ale myśle ze duze wzięcie miałaby Bruksela no i moze cos we Włoszech i Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: to co kupujemy bilety? IP: 195.116.94.* 29.11.04, 17:51 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Do Wiednia nikt nie chce latac. Po pierwsze za blisko, po drugie jakos > interesów z nimi wielkich nie robimy. Ale gdyby do Wiednia latala tradycyjna linia to nie po to, zeby generowac ruch point-to-pont, tylko, zeby dowozic pax`ow do hubu Austrian Airlines, ktory jest Lotowskim sojusznikiem w Star Alliance. Do Monachium, Frankfurtu czy Kopenhagi zdecydowana wiekszosc tez nie leci, leca tylko po to, zeby sie przesiasc na jakis inny samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: to co kupujemy bilety? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.11.04, 21:52 W Monachium jest m.in. Siemens :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Re: to co kupujemy bilety? IP: 164.143.240.* 29.11.04, 18:01 Gdzie Polakow 2 tam 3 opinie. Kazdy by chcial gdzie indziej latac! Mysle, ze po R do Londka bedzie cos latalo do Niemiec. FlyNiki z tego co wiem tez mysli o 2. lotnisku w PL, wiec tak mi sie przypomnialo kiedy Janusz napomknal o Wiedniu. Moze byc Niki razem z AirBerlin (zamowili ostatno sporo samolotow), bo raczej watpie w Germanwings (chyba ze Polishwings). Wydaje mi sie ze kierunki poludniowe-wakacyjne opanowane sa przez chartery. Z Wrocka pewnie tez w lecie mozna poleciec w x miejsc na poludniu Europy sam nie wiem). Byc moze latanie w zimie z Wrocka oplaca sie tylko do kraju Baskow, gdzie lataja Wrozamety:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: to co kupujemy bilety? IP: 193.129.161.* 29.11.04, 18:46 O Boze! Jak sie czyta te wiecznie szukajace problemow osoby, to flaki sie przewracja. Jeszcze nic nie lata, a niektorzy juz prognozuja, ze nikt nie bedzie latal, czy bedzie malo zainteresowanych. O co wam chodzi? Ptak wam na glowe nasral, czy co? Jak w Polsce ma byc lepiej, jak was nigdy nic i nikt nie zadowoli. Wiecznie niezadowlolona, ujadajaca sfora. Ja juz wam mowie, ze Londyn bedzie oblozony jak cholera. Sam bede latal conajmniej raz w miesiacu w obie strony. W naszym domu, a jest nas piecioro, kazdy bedzie postepowal tak samo. A takich wroclawskich domow w Londynie sa setki. W rozmowie z Poznaniakiem, powiedzial mi, ze sie cieszy, ze bedzie lot z Wroclawia. Poniewaz moliwe, ze godziny i czestotliwosc, beda mu bardziej odpowiadaly niz lotow z Poznania. Jest jeszcze kupa luda z Dolnego Slaska, ktora czeka jak na zbawienia na oferte Ryan'a. Pewnie wiekszosc z zabierajacych tu zdanie jeszcze nigdy nie latala samolotem i nie zamierza lata, a tylko wyladowuje swoje sflustrowane, nudne, szare zycie i podburza ludzi. Zamknac ryje i czekac, co czas przyniesie. Boze zmien wkoncu ta polska mentalnosc, na cos weselszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 29.11.04, 19:57 > Ptak wam na glowe nasral, czy co? > Wiecznie niezadowlolona, ujadajaca sfora > Zamknac ryje i czekac, co czas przyniesie No ty chlopak to chyba musisz poczekac az RA zacznie latac do Moskwy, albo na Kube. Dopiero tam bedziesz sie czul jak w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: to co kupujemy bilety? IP: 193.129.161.* 30.11.04, 20:58 Po czym wnosisz ??? Ja na Kube, jest ona blizsza tym, ktorzy nie daja Polsce sie rozwijac, tylko marudza o tym, ze to nie tak, a to nie wyjdzie, daj nam nam sie naalezy. Lepiej sam zabookuj sobie bilet do wymienionych kierunkow. Czy ciebie nie razi ta bezdenna szarosc i niewiara w siebie, mozliwosci, inwencje ? Moze to pytanie kieruje pod zlym adresem , poniewaz jestes jednym z tych, o ktorych mowie. Minelo 15 lat i to wlasnie przez takich jak wyzej opisani nic sie nie zmienia, poniewaz nie stac ich na zmiany i wola beznadziele i bylejakosc, niz ryzyko prowadzace do sukcesu. A jesli chodzi o mocne slowa, to wybacz, ale i takie slowa naleza do jezyka polskiego, a ich uzycie jest celowe, poniewaz was lub ich nie da sie juz sluchac. Zamiast gledzic zacznijcie dzialac, zeby zylo sie nam lepiej, skoro ta tamatyka was tak porusza. A z tymi plytkimi aluzjami o socjalistycznym zabarwieniu, to kolego bardzo nie trafiles. Widzisz wszystko na czarno-bialo, a swiat jest barwniejszy. Pewnie nalezysz do tych, ktorzy PiS i LPR nazywaja prawica !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: to co kupujemy bilety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:25 Dokladnie tak. Od pie..nia nic lepiej nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 30.11.04, 21:34 Cos sie chyba nie zrozumielismy - ja nie robilem zadnych aluzji do socjalizmu, tylko do zamordyzmu. (Gdzie Pan w Rosji masz socjalizm???) Widzi Pan - Polacy to jest taki piekny narod, ktory lubi sobie ponarzekac. I ja to rozumiem, ba widze, ze bez tego Polacy nie byliby Polakami. Oczywiscie czescia tego narzekania jest narzekanie Polakow na Polakow, ze sa szarzy i beznadziejni i co tam jeszcze Pan pisal. Sprzecznosc sama w sobie, nawet dosc zabawna, ale ja to tez rozumiem. Tak to jest wlasnie byc Polakiem - najpiekniejszym narodem swiata, pelnym samych sprzecznosci. Bo czy widzi Pan gdzies w tej swojej Anglii jakies masowe manisfestacje poparcia dla Ukrainy? Ja tu tez nie widze. A w Polsce - pomaranczowo! Wiec cos z ta szarzyzna i zamordyzmem to Pan przesadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: to co kupujemy bilety? IP: 193.129.161.* 30.11.04, 22:24 Znowu nie trafiles. Z zamordyzmem mam tez niewiele wspolnego, a jesli chodzi o socjalizm to czym niby on jest, jak nie zamordyzmem. Czy tak zla pamiec mamy, ze juz wylecialy z niej obrazy z 80' lat (te sa najblizej nas, a wspomnien jest wiele). Wlasnie dlatego na wspomnianej przez ciebie Ukrainie narod sie obudzil, zeby powiedziec: NIE, i isc do przodu. To, ze akurat Polacy odezwali sie najglosniejszym glosem ma wiele przyczyn. Laczy nas dziwna, acz wspolna historia; jestesmy sasiadami i mamy tego samego "wroga" - imperialistyczna Rosje (nie mylic z Rosja i Rosjanami), do ktorej mnie wysylasz ; jako ten wspanialy narod, jestesmy pierwsi w pomaganiu innym (mamy niezle doswiadczenie w powstaniach, zrywach narodowych...., a nie zastanowiles sie dlaczego musimy tak zrywac sie co kilkaset lat, a inne narody nie. Czy moze glupota to dobre slowo, obrazujace tragiczna historie naszego kraju), a sobie nie potrafimy. Nie chce mi sie wymieniac roznych dziwnych cech naszego narodu, poniewaz dla jednych to plus, dla innych minus. A nie naleze do krytykujacych naszego Ukrainskiego braterstwa. Mowie tu o zwyklym zyciu i o tej wszechotaczajacej beznadzieji. Moze brakuje tobie skali porownawczej ? Musze cie poprawic, to nie moja Anglia. Codzinnie przeklinam tych, ktorzy spowodowali, ze aby zyc godnie i moc miec marzenia, musialem oposcic ojczyzne. Jednak Anglicy wiele mogli by nas nauczyc, dlatego to My i reszta swiata jestesmy u nich, a nie oni u nas. Delikatny jezyk czasami jest nie namiejscu, poniewaz nikt na niego nie zwraca uwagi. A zamordyzm jest czyms wszechogarniajacych twoje zycie, w pracy, na ulicy poniewaz, w kontaktach miedzyludzkich, zeby byl porzadek musi byc silne i sprawiedliwe prawo, a takiego w Polsce nie uwidzisz. Ja uwazam, ze jesli sobie sami nie pomozemy, to nikt inny nam nie pomoze. Jedyna droga do sukcesu jest wierzyc w siebie i wykorzystywac mozliwosci jakie daje nam los, a nie z gory je przekreslac. Jak robi to wielu (Patrz temat tego forum i wypowiedzi ludzi). Wlasnie dlatego tak brutalnie zareagowalem w moim pierwszym poscie i mam nadzieje, ze choc troche to rozzmiesz. A sercem jestem prawdziwym liberalem, ktorych tak malo w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: to co kupujemy bilety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:28 święte słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 30.11.04, 22:41 No to moze przypomne: > Zamknac ryje i czekac, co czas przyniesie. Natomiast co do meritum - ja mysle, ze Polacy wcale nie sa tacy beznadziejni. Ze mamy serce wielkie jak bania to juz wykazalem. A ze inne rzeczy tez potrafimy robic, to wystarczy spojrzec jakies 80 lat wstecz. Wiem, ze dawno, wiem, ale czy to nie jest dobry przyklad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: to co kupujemy bilety? IP: 193.129.161.* 30.11.04, 23:04 Dobry jak najbardziej, tylko dziwnie wiekszosc z nas zostala zahibernowana, dlatego dziala on w jakims dziwnym transie beznadzieji. Dlatego jesli to widzisz, to krzycz !!!! Moze ich obudzisz !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 30.11.04, 23:08 Czy ja wiem czy zahibernowana - trzeba policzyc straty. Jak sie to zrobi to wychodzi na to, ze w ogole dziw, ze jeszcze cos w Polsce sie dzieje. W 1918 straty tez byly duze, ale za to ludzie az tak masowo nie wyjezdzali. I byc moze dlatego, ze nie widzieli mozliwosci robienia kariery gdzie indziej, mimo wszystko robili ja w Polsce? No ale my tu od watku odeszlismy sporo juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: to co kupujemy bilety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 23:17 Ale zwyjezdzali. Do stanow , Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 30.11.04, 23:19 Chlopi i gornicy - a nie naukowcy i inzynierowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: to co kupujemy bilety? IP: 193.129.161.* 30.11.04, 23:20 Od samego watku moze i odeszlismy, ale to oczym rozmawiamy jest wazne. Mozesz zejsc kilka linijek w dol, tam wracam do centrum watku. A jesli chodzi o nasza rozmowe, przyczyna dla, ktorej wyjezdzamy jeste brak perspektyw i nadzieji na poprawe. Mentalnosc Polakow jest ciezka do zwalczenia i stary rezim dla na niezle w kosci, dlatego w Parlamencie mamy tylko lewice, mam na mysli gospodarke, poniewaz to ona jest najwazniejsza. Reszta to niewazne tematy pod publiczke odciagajace gawiedz od nieudolnosci nszych "elit politycznych" czyli poprostu warcholstwa i cwaniactwa. Tylko, ze my jako spoleczenstwo to akceptujemy, wlasnie podchodzac do wszystkich tematow tak samo. Po co ryzykowac i wybrac innych, ci starzy juz sie nakradli. Powodem takiego nastawienie, jest suprawiedliwianie lenistwa i nie mam na mysli lenistwa fizycznego, tylko umyslowe. Jestesmy niewolnikami swojej mentalnosci, oczywiscie nie wszyscy, ale wiekszosc. Nikt tak naprawde nie jest nauczony wolnosci, tolerancji i korzysci z nich plynacy. My wolimy sie sprzeczac, rozdzielac temat na czworo i z tego nigdy nic nie wychodzi. No w doradzaniu to jestesmy najlepsi - Ukraina. A rzadzeniu juz nie powiem, tylko procz frazesow nic nie mamy do zaoferowania. Dlatego mowie, wiecej wiary w siebie i pozytywnego myslenia, abedzie lepiej. Masz racje, ze potencjal mamy ogromny, niesamowicie OGROMNY, tylko albo my, albo jakas sila nie pozwala nam go rozwinac i pozwolic eksplodowac. Dlatego powinnismy my sami sobie pomoc i uwolnic go z siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: to co kupujemy bilety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 23:23 Tak jak zrobila to Irlandia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: to co kupujemy bilety? IP: 193.129.161.* 30.11.04, 23:33 Trafiles wlasnie w 10 !!!! Tam trzydziesci lat temu bylo echo, marazm, bylejakosc,brak perspektyw. A Polaska chociaz lezy daleko, tak naprawde nie rozni sie od tamtej Irlandi. Nie od parady w Anglii sie mowi, ze nikt tak sie nie dogada ja Irlandczyk z Polakiem. Oni mogli, dlaczego nie my? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 30.11.04, 23:32 Calkowicie sie zgadzam co do lenistwa umyslowego! I dlatego wlasnie nie mam nic przeciwko temu rozbieraniu wszystkiego na czesci pierwsze: w koncu jakos trzeba sie nauczyc myslec. Bo tu nie chodzi o "pozytywne myslenie" tylko wlasnie o "myslenie" (przynajmniej tak mysle :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 30.11.04, 23:33 Czy mozemy jutro dyskusje dokonczyc? Chyba juz czas do domu. Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: to co kupujemy bilety? IP: 193.129.161.* 30.11.04, 23:36 Spoks, a na Kube mam jeszcze szmat drogi:))))))) Zartuje:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 03.12.04, 19:51 OK - no wiec ciag dalszy dyskusji nie na temat. Otoz ja w dalszym ciagu nie sadze zebysmy byli uposledzeni w stosunku do innych narodow. Jestesmy inni, ale nie gorsi. Przynajmniej ja o sobie tak mysle :) Na pewno czegos mozemy sie od innych nauczyc i na pewno myslenie nie jest mocna strona naszego narodu. Ale inni moga sie od nas duzo nauczyc (vide Ukraina) i na pewno inne narody wcale nie sa od nas "madrzejsze". Jestem ciekaw co takiego Pana zdaniem mozemy sie nauczyc od Anglikow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: to co kupujemy bilety? IP: 193.129.161.* 03.12.04, 21:19 Witam serdecznie!!! Moze skonczmy z tymi Panami :))) Czego mozemy sie nauczyc od Anglikow ? Oj wiele. Przede wszystkim tolerancji. Jest to wielka plaga Polakow. My nie umiemy akceptowac ludzi rozniacych sie od nas sposobem myslenia, narodowoscia, orientacja seksualna, kolorem skory, religia ...... . zamiast korzystac z wielkiego potencjalu, ktory w nas drzemie, wolimy spalac sie i "relizowac" w nic nie przynoszacych sporach, na podrzedne tematy. Tu mozesz byc tym kim chcesz. Praktycznie jest to raj dla liberalow. Nikomu nie przeszkadza odmienny styl bycia. Wierz mi na slowo, ze w takim kraju zyje sie lepiej. Podejscia do kapitalizmu, ktory tutaj jest zbalansowany z prawami socjalnymi. Inny sposob myslenia o wlascicielach srodkow produkcji, poniewaz to oni daja prace, a ich ilosc, umiejetniosci, profesjonalizm sa powiazane z dobrem innych grup spolecznych. Dzieki temu wszyscy, ktorzy chca maja prace. My tylko im przeszkadzamy, uwazajac ze jakas sila lub cudowny polityk wyczaruje nam wszytkim miejsca pracy i zaplaci tyle, ze od razu dogonimy zachod. Wracajac do Polakow. Zgadzam sie z toba, Polacy maja wielki potencjal i zdolnosci do adaptacji do trudnych warunkow. Jednak cos powoduje, ze w obrebie naszego panstwa, te zdolnosci sie przytepiaja, ustepujac miejsca mniej ciekawym cechom. Szczegolnie wazne jest podejscie Polakow do panstwa i panstwa (mam na mysli wladze) do obywateli. Mysle, ze w innych warunkach, wiekszosc z nas reagowala by inaczej. Problem w tym, ze jako narod nie chcemy pozwolic na zmiane na lepsze. Dlatego uwazam, ze lepiej wprost i czasami wulgarnie wytykac glupote Polakow, poniewaz moze kilku z nich pojdzie po rozum do glowy. Nikt z ludzi tu spotkanych, nie moze zrozumiec dlaczego po tulu latach socjalizmu, nie chcemy sprobowac czegos innego. To, uwazam za dobre pytanie i jesli ktos wie dlaczego to prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 03.12.04, 21:34 A mi sie zawsze wydawalo, ze my Polacy tez jestesmy otwarci i tolerancyjni - jak nikt inny. Czasem byc moze forma tej tolerancji odstaje troche od tych zimnych anglosaskich standardow, ale ja bym tam myslal ze ogolnie slowianie sa na ludzi otwarci. A my w szczegolnosci. W koncu ktory inny kraj (poza ameryka) tak latwo przyjmuje obcych jakos swoich? Co do kapitalizmu - to to jest zupelnie inna sprawa, ale byc moze dlatego, wszyscy w tym kraju wycowani byli na socjalizmie i nikt tak naprawde nie wiedzial co to ten kapitalizm jest. Wiec, kiedy sie on pojawil to jasne ze prawie dla nikogo nie wygladal tak jakby sobie tego wymarzyl. No i stad problemy. No i oczywiscie z glupoty i z chciwosci. (To ma tez sluzyc troche za odpowiedz na to pytanie na koncu listu.) Ale to minie - czy Anglia to byl taki suer fajny kraj dajmy na to 200 lat temu? Nie - ubogi kraj ubogich ludzi, ktorzy wzbogacili sie zajmujac pol swiata. Tylko, zeby to minelo to trzeba uczyc ludzi myslec - nie myslec pozytywnie, tylko myslec. U nas zawsze jak jest mowa o mysleniu to albo pozytywnym albo negatywnym, a ja mysle ze ani jedno ani drugie to nie jest myslenie, tylko jakis rodzaj wiary. A nam trzeba wlasnie myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: to co kupujemy bilety? IP: 193.129.161.* 03.12.04, 21:52 No z ta tolerancja to chyba, mowimy o dwoch innych krajach lub wymiarach. Wiadc to szczegolnie wsrod spolecznosci "katolickiej". O uprzedzeniach do innych narodow i orientacji seksualnych, nie wspominajac. Nie nie jestesmy tolerancyjni. Swiadczy o tym dobitnie popularnosc liberalizmu obyczajowego w Polsce, a raczeuj jej brak. Mowilem, ze moze nie masz punktu odniesienia. co do kapitalizmu, to w Polsce go nie ma, poniewaz nikt: wladz, jak i spoleczenstwo na to nie pozwolilo. Powstal kraj kolesi, z prawem pisanych podnich i spoleczenstwe czestowanym berdniami o ronosci i sprawiedliwosci, a wystarczy tylko dac ludziom wolnosc i nie przeszkadzac.. Masz racje, ze ludzie byli wychowani w socjalizmie i trudno im sie zmienic, ale dodatkowo sa uparci jak osly. Ja mam to w domu i kiedy chce im wytlumaczyc moje zdanie, nie pozwalaja kramiac mnie stara wyuczona papka propagandy komuszej. Ile trzeba dowodow na to, ze nie tedy droga. Czy nie warto sprobowac. Dajmy szanse na jedna kadencej liberalom. Tylko jedna, a zniknie smiercia naturalna elektorat socjalistyczny. Bez tego drogi kolego, poczujesz na plecach oddech kryzysu. A wine beda ponosic tylko i wylacznie sami Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: to co kupujemy bilety? IP: 193.129.161.* 03.12.04, 22:36 Nie wiem czy brak odpowiedzi swiadczy o zrozumieniu i podobnych pogladach ? Jestem z toba, trzeba myslec. Jesli mamy do wyboru myslenie oglnie i jego brak, to oczywiscie wybieram myslenie. Jako liberal akceptuje kazdego dopoki nie naruszy mojej wolnosci. To co dzieje sie w Polsce, jest naruszeniem wolnosci. Wladza swoja polityka fiskalna prowadzi ludzi do skrajnej biedy. A bieda prowadzi do niezadowloenia, gniewu, agresji i wspomnianej przez nas kilka dni temu szarosci. Wlasnie dlatego tak wielu z nas narzeka przy kazdej okazji. To jest efektem braku perspektyw, przyklad: jesli pracujac ciezko, osiagamy efekt taki sam jak ktos kto nie przyklada sie do pracy, to tracimy inicjatywe. To dzieje sie z wszystkimi Polakami, zamiast walczyc o sukces, wolimy bylejakosc, ktora robi z nas rownych z szarosci i dostepie do niej. Jestem na 100% za mysleniem, ale niech prowadzi do zmian na lepsze, a nie do myslenia o mysleniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 06.12.04, 20:15 Brak odpowiedzi swiadczyl przede wszystkim o nawale pracy i kilkudniowym braku pradu (nie zebym sie tam zaraz nie zgadzal ze wszystkim - ja ogolnie bardzo "zgodliwy" jestem) :) No wiec rzeczywiscie myslenie dla samego myslenia to troche malo. Ale od czegos trzeba zaczac. A ja mysle, ze jesli ludzi nienawyklych do myslenia zapusci sie spowrotem "dla dobra sprawy" w tryby systemu, gdzie bedzie im sie mowilo to co tam kiedys powiedziales, no to nic dobrego z tego nie wyniknie. Ludzie moga sie oduczyc myslec w ogole. Ja wcale nie jestem tak optymistycznie nastawiony do tego jak dziala nasza ukochana Ojczyzna, jak by sie moglo wydawac. Ale to co przede wszystkim zauwazam to to, ze uczy sie u nas ludzi nie myslec bo sa sprawy "oczywiste" i nie podlegajace dyskusji i koniec kropka. A oczywiste nie jest nic: ostatnio przeczytalem tu na forum i policzylem sobie, ze woj. dolnoslaskie z unijnych pieniedzy przenaczy tylko ich 1/30 na dofinansowanie szkolnictwa wyzszego, nauki i badan medycznych. A mowimy o funduszu zporr, czyli tym ktory ma byc przeznaczony na rozwoj regionu. No i rozwoj bedzie polegal na tym, ze zalata sie dziury, wyremontuje sypiace budynki, kupi komputery urzednikom. I nikomu to nie przeszkadza. Wyglada, ze niestety druga Irlandia nam nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: to co kupujemy bilety? IP: *.mat.univie.ac.at 06.12.04, 20:02 Mysle, ze punkt odniesienia mam - mieszkalem/mieszkam w krajach, ktore sa uznawane za tolerancyjne i demokratyczne. A jakos nie wydaje mi sie zebysmy byli gorsi. Nie znam Anglii, ale tez jakos nie moge uwierzyc w to, ze Anglicy moga nas uczyc tolerancji: kraj ktory jeszcze do calkiem niedawna troche malo tolerancyjnie traktowal swoje kolonie? (No i jest jeszcze takie fajne opowiadanko Conrada-Korzeniowskiego - rewelacja.) Ja mysle, ze to nie chodzi o punkt odniesienia, tylko o definicje pojecia "tolerancja", ktore czesto bywa mylone z ignorowaniem. Jak dwoch facetow (na przyklad) obcalowuje sie na srodku ulicy i jeden z nich ma takie dziwne skorzane wdzianko a drugi sukienke, no to przejscie obok, bez zadnej reakcji myslowej to nie jest tolerancja, to jest zwykle ignorowanie faktu. To jest tak samo jak z roznica miedzy zdaniami: "toleruje homoseksualistow" vs "uwazam homoseksualizm za cos normalnego" (jesli juz czepilismy sie tego przykladu). Moim zdaniem tolerancja wymaga od tolerujacych przede wszystkim poczucia wlasnej tozsamosci, poczucia przynaleznosci do pewnej grupy i dopiero potem nie ingerowania w to co robi mniejszosc (dopoty, oczwiscie, dopoki nie uzna sie, ze dzialania tej mniejszosci stanowia dla grupy jakies zagrozenie). No wiec z taka defincja, to mysle ze Polacy sa narodem tolerancyjnym. U nas rzeczywiscie przecietny obywatel uwaza homoseksualistow, muzulmanow, czy innych za dziwactwo i generalnie ludzie sa przeciwko otwartemu promowaniu postaw, ktorych nie uwazaja za swoje. Ale oprocz tego to jestem przekonany (po swoich bliskich i znajomych sadzac, a sa tam i ludzie ze wsi i miasteczek), ze przecietnego Polaka dzis nie obchodzi co jego sasiad robi pod pierzyna czy tez do jakiego kosciola chodzi i w ktory dzien tygodnia. I mysle, ze to jest wlasnie tolerancja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:26 Oto przyklad jak to sie robi: wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=6235039 Czekamy na Ryanaira. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okoooo Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: 193.129.161.* 30.11.04, 22:51 Erni zgadzam sie z toba. wlasnie napisalem wielkiego posta, ale nastapil blad IE i mi skasowala. Po krotce: -bezczynnoscia nas obywateli Wroclawia i wladz miasta nic nie uzyskamy. Mozna otworzyc sto polaczen z calym swiatem i nic. Wroclaw musi byc atrakcyjny. Atrakcyjny to slowo o wielu znaczeniach, dlatego my Wroclawianie wraz z naszymi wladzami musimy podyskutowac nad charakterem, jaki musimy nadac naszemu miastu: miasto zabytkow, kultury, klubow, atrakcji, aprkow rozrywki ...... . Musimy miec cos do zaoferowania, co bedzie tez naszym LOGO, -dzis padl pomysl na ponowne uruchomienie polaczenia Dw. Swiebockiego z lotniskiem. Strzal w dziesiatke i tani do zrealizowania. Potrzeba wiecej mozliwosci polaczenia lotniska z miastem, centru i innymi miastami. Wroclaw nie musi byc jedynym benificjentem lotniska; inne miasta jaka promocja; Legnica, Opole, Trzebnica......, jak i prywatni przewoznicy, przedsiebiorcy ...... - my sami powinnismy sie zmienic od dzisiaj, nie zasmiecac miasta, dbac o czystosc i kulture osobista, wiecej sie usmiechac (kto przyjedzie do miasta ponurakow), -rozwinac baze hotelowa, rowniez tanich schronisk- popularnych na Swiecie wsrod mlodziezy HOSTELI, - uatrakcyjnic oferte do zwiedzania, zabytki, budynki, - FOSA, niesamowity temat do wykorzystania; ODRA -sporty wodne ............... Mozna tak pisac im pisac, ale trzeba tez dzialac. Slac pomysly do wladz mjiasta wymuszac dzialanie. Jest demokracja i dzieki niej my wyborcy mamy wladze i jestesmy wspolodpowiedzialnie za sukcesy, ale i porzaki, tylko nie wszyscy to rozumieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:56 Bedzie dobrze. Tylko niech władza lotniska zacznie zachowywac sie profesjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis a wy ile odwołaliscie połączen? :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 01.12.04, 07:46 "GW": Dziwna wojna tanich linii lotniczych (Gazeta Wyborcza, tm/01.12.2004, godz. 06:37) "Gazeta Wyborcza": Wizz, przyznajcie się, ile lotów odwołaliście? - pyta w ogłoszeniu prasowym easyJet. Tanie linie lotnicze jeszcze ze sobą w ten sposób nie walczyły. Całostronicowe ogłoszenie wykupione przez easyJet ukazało się we wtorek w dzienniku "Fakt" - informuje dziennik. Na pomarańczowym tle (kolor easyJet) druga co do wielkości tania linia lotnicza w Europie oskarża konkurenta: "W okresie od 22 listopada Wizz Air odwołał co najmniej 50 połączeń Warszawa-Londyn". Pasażerowie Wizz Air mogą się poskarżyć na to na specjalnej stronie easyJet - podaje gazeta. Więcej na ten temat w dzisiejszej "Gazecie Wyborczej" w artykule "Dziwna wojna tanich liniii". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Regionalne linie lotnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 09:00 Dnia 30 listopada 2004 r., w Porcie Lotniczym Poznań-Ławica Sp. z o.o. odbyło się spotkanie grupy inicjatywnej na rzecz rozwoju regionalnego transportu lotniczego. Współorganizatorem spotkania był Prezydent Miasta Poznania – Pan Ryszard Grobelny, równocześnie Prezes Związku Miast Polskich. Analiza rynku lotniczego w Polsce i Europie wskazuje na pilną potrzebę utworzenia systemu regionalnego transportu lotniczego jako narzędzia rozwoju gospodarczego polskich miast i regionów. Powstała grupa inicjatywna w składzie: - Urząd Miasta Poznania - Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego - Starostwo Powiatu Poznańskiego - Urząd Miasta Białegostoku - Urząd Miasta Gdańska - Port Lotniczy w Gdańsku - Urząd Miasta Koszalina - Port Lotniczy w Krakowie - Urząd Miasta Lublina - Port Lotniczy Łódź - Urząd Miasta Świdnika - Urząd Miasta Zakopane która wyłoniła przedstawiciela w osobie Zastępcy Prezydenta Miasta Poznania – Pana Tomasza Kaysera oraz wskazała sekretariat Portu Lotniczego Poznań-Ławica do obsługi technicznej. Uczestnicy spotkania zapraszają do współpracy wszystkie zainteresowane instytucje samorządowe. Zapytania i zgłoszenia udziału w projekcie prosimy kierować do sekretariatu Portu Lotniczego Poznań-Ławica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni POLSKA WERSJA START IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 18:56 www.ryanair.com/polish/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Easyjet szuka bazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 08:46 EasyJet szuka lotniska na swoją bazę. Spośród setek miast w Europie wybrał kilka, w tym Łódź! Ten tani przewoźnik chce na Lublinku za własne pieniądze postawić hangary wzmocnić pas i powiększyć płytę. - Zainwestowałyby 40 mln euro - zdradza Leszek Krawczyk, prezes portu. Tu serwisowane byłyby wszystkie jego samoloty. Pracę znalazłoby 550 osób! Do rozmów między szefami łódzkiego portu a przedstawicielami EasyJet od razu włączyły się władze miasta. Zaproponowały zwolnienie z podatków. Brytyjski przewoźnik chce rozwijać swą działalność w Polsce i na Wschodzie. Na razie lata z Warszawy (do Londynu) i z Krakowa (do Londynu, Dortmundu i Berlina). Zainteresowany jest też połączeniem z Gdańska. Ale w żadnym z tych portów nie może mieć swej bazy, bo nie ma na to miejsca. Za to łódzkie lotnisko właśnie jest rozbudowywane z myślą o tanich przewoźnikach. Jeszcze w grudniu będzie rozstrzygnięty przetarg na projekt terminala, z którego będzie mogło z niego korzystać nawet pół miliona osób rocznie. Najważniejsze jest jednak wydłużenie pasa startowego z 1443 do 2100 metrów. By mogły lądować np. boeingi, trzeba też poszerzyć drogę kołowania i powiększyć płytę postojową. Wszystkie prace mają zakończyć się do czerwca przyszłego roku. Baza dla EasyJeta mogłaby powstać w ciągu 2, 3 lat. - Decyzja co do jej lokalizacji zapadnie do końca tego roku - mówi Michał Marzec, wiceprezes portu. Przewoźnik rozważa trzy, cztery miasta w Europie. - My staramy się go przekonać, ze Łódź jest najlepsza - dodaje. - I mamy ku temu podstawy. Oprócz wyżej wspomnianych, do naszych atutów należy planowane skrzyżowanie autostrad oraz bardzo dobra uczelnia techniczna (potencjalni pracownicy). To nie koniec znakomitych wiadomości. Coraz bliższe sfinalizowania są rozmowy władz Lublinka z Ryanairem. Ten tani przewoźnik jest zainteresowany lataniem z Łodzi w dowolnym kierunku. - Prawdopodobnie zdecydujemy się na Londyn, może Frankfurt, Monachium i Rzym - mówi prezes Krawczyk. EasyJet Działa od 1995 roku. Siedzibę ma w Londynie. Ma 68 Boeingów 737 oraz 23 Airbusy A319. W ubiegłym roku przewiózł 20 mln pasażerów. Proponuje 180 połączeń między 55 najpopularniejszymi na świecie lotniskami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: RYNAIR WE WROCŁAWIUE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 08:46 Pzrypomne ze pan Krawczyk byl wczesniej prezesem wrocławskiego portu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis juz 12% sprzedanych biletów... IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 08.12.04, 08:49 Będą tanie przeloty - Wbrew wypowiedziom prezesa Air Polonii nic nie grozi innym tanim liniom lotniczym - twierdzą przedstawiciele wrocławskiego portu lotniczego. Pierwszy samolot z Wrocławia do Londynu odleci 24 marca 2005 roku. Największy, tani, europejski przewoźnik lotniczy Ryanair, mimo bankructwa Air Polonii, nie zmienia planów i w marcu rozpoczyna loty z Wrocławia do Londynu. Pierwszy samolot z Wrocławia do Londynu odleci 24 marca przyszłego roku, ale już teraz na trzy pierwsze loty sprzedano przez Internet 12 procent biletów. Cena za przelot z Wrocławia do Londynu ma wynosić od 18 euro, w tym opłaty lotniskowe, pod warunkiem jednak że za lot zapłacimy przynajmniej dwa tygodnie wcześniej. Firma nie zamierza także kasować połączeń, jeśli samolot nie będzie pełen pasażerów. Wtedy jednak cena biletu wzrośnie - nawet do 100 euro. eja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Ryanair bliski decyzji o uruchomieniu połącz. z Kr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 08:54 5 mln pasazerow z Balic? Ryanair bliski decyzji o uruchomieniu połączeń z Krakowa Największe tanie linie w Europie są bardzo bliskie podjęcia decyzji o uruchomieniu połączeń z Krakowa. Jeśli do tego dojdzie, za kilka lat przez port Kraków Balice przewijać się będzie 5 mln pasażerów Ryanaira. Sześć razy tyle co dziś! Z zachowaniem poufności odbyły się wczoraj rozmowy, które mogą przesądzić o przyszłości krakowskiego lotniska. Jak ustaliliśmy, irlandzką linię reprezentował szef ds. strategii Bernard Berger. Do stołu z nim usiadła reprezentacja Małopolski i Krakowa oraz spółek Międzynarodowy Port Lotniczy i Krakowski Port Lotniczy. Nieoficjalnie wiemy, że Ryanair mógłby uruchomić pierwsze połączenia z Krakowa jesienią przyszłego roku. Początkowo byłyby to loty do kilku, najwyżej trzech miast. W grę wchodzi Londyn, Frankfurt i Rzym. Władze Krakowa sugerują, aby wśród najwcześniej otwieranych było też połączenie do Barcelony. Gdyby taki pilotażowy projekt się powiódł, Irlandczycy rozważą ulokowanie w Balicach swojej bazy przesiadkowej - dotychczas mają ich 12. Według szacunków w pierwszych dwóch latach Ryanair obsłuży 2 mln pasażerów z podkrakowskiego lotniska, a po pięciu latach byłoby ich 5 mln. To sześć razy więcej, niż przewinie się przez balicki port w rekordowym 2004 roku. Te liczby najbardziej oddziałują na decydujących o rozwoju lotniska. - To jest tak interesująca perspektywa, że gotów jestem schodzić zelówki, żeby do porozumienia doszło - zadeklarował wicemarszałek województwa Witold Śmiałek. - Musimy jeszcze raz siąść do stołu i dogadać ostatnie szczegóły - zapewnia Grażyna Leja, pełnomocnik prezydenta Krakowa ds. turystyki. Te szczegóły to m.in. kwestia opłat lotniskowych. Obecnie, po niedawnej zmianie przepisów, tanie linie mogą korzystać z obniżonych stawek. Jak się dowiedzieliśmy, są one nieznacznie tylko wyższe od oczekiwanych przez Irlandczyków. Pozostaje jeszcze kwestia pośredniego dopłacania do pasażerów. Chodzi prawdopodobnie o kilkaset tysięcy euro rocznie. Oczekiwania Ryanaira mogłyby zostać spełnione przez stosowaną już wobec innych tanich linii umowę marketingową. Chodzi o promocję Krakowa i Małopolski na stronie internetowej przewoźnika, odwiedzanej w miesiącu przez 200 mln internautów. - Dopłacamy prawie 30 mln zł rocznie do kolei, która wozi powietrze. Dlaczego mielibyśmy nie dołożyć do tanich linii, gdzie mamy pewne, że przyjadą turyści i zostawią u nas pieniądze - argumentuje Kazimierz Czekaj, radny sejmiku. Dziś sprawa warunków porozumienia z irlandzkimi liniami stanie na posiedzeniu komisji budżetowej sejmiku. W czwartek stanowisko co do umowy mógłby już zająć zarząd województwa. Jak powiedział nam wicemarszałek Śmiałek, w ciągu tygodnia miasto i województwo powinny uzgodnić warunki dla Ryanaira. Pośpiech jest tu bardzo wskazany, bo przed końcem tego roku Irlandczycy zdecydują, czy wchodzą do Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Ryanair bliski decyzji o uruchomieniu połącz. IP: *.sp.se 08.12.04, 09:56 R nie jest tak bliski Krakowa jakby sie wydawalo. Termin jesienny przyszlego roku swiadczy, ze R czeka na pierwsze rezultaty z Wroclawia. Budowanie tak zwanych baz to kwestia 2-3 lat. Te porty ktore otrzymaja polaczenia R beda rywalizowaly miedzy soba. Wszystko zalezy w zasadzie od wladz Wroclawia. Beda mialy odpowiednie srodki i nie spapraja czegos po drodze to bedzie spoko. Zacznie sie zawierucha i niezdecydowanie to R odfrunie rownie szybko jak przylecial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Ryanair bliski decyzji o uruchomieniu połącz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 10:10 Na temat Ryanaira tekst, interesujący, w oststninm numerze "Panoramy Dolnośląskiej". Mimo szans rozwojowych jakie rysują się przed wrocławskim lotniskiem wydźwięk artykułu nie jest optymistyczny. Po jego przeczytaniu miałem niemiłe uczucie, że żyję w prowincjonalnym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Ryanair bliski decyzji o uruchomieniu połącz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 10:14 ryanair juz raz negocjowal z wladzami Krakowa, rozmowy zakonczyly sie fiaskiem...Wydaje sie, ze Ryan ma juz wynegocjonowane warunki z wroclawskim lotniskiem ( rok temu Ryan chcial doplat do kazdego pasazera, jesli Ryan utrzymuje swoje warunki sprzed roku tzn. ze wroclawskie lotnisko zgodzilo sie na doplaty), a uruchamianie nowych polaczen bedzie zalezalo od powodzenia polaczenia Londyn-Wroclaw. Wedlug mnie polaczenie bedzie cieszylo sie ogromnym zaintersowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ryanair bliski decyzji o uruchomieniu połącz. IP: *.czerwonak.iwg.pl / 83.238.134.* 08.12.04, 12:30 Wypowiedź osoby związanej z poznańskim lotniskiem; na pytanie czy Ryanair wejdzie do POZ "FR przedstawił już raz władzom Ławicy swoje propozycje kontraktu,które zostały, łagodnie mówiąc, uznane za niepoważne. Ryanair to firm,która nic nie płaci lotniskom i handlingowi, pasażerowie sami mają taszczyć swój bagaż do samolotu, nie ma mowy o dowozie autobusem z terminala pod samolot, o korzystaniu z rękawow też nie ma mowy. Pozatym nie znalazł się w Poznaniu jeleń gotowy finansować działalność FR, a oni tego włąsnie szukali.Kogoś kto pokryje za nich opłaty lotniskowe, handlingowe, a do tego mieli ogromne wymagania co do obsługi lotniskowej. Jeśli władze Strachowic poszły na to, to ich sprawa.Tutaj nikt na to nie pójdzie." i dupa, chyba Ryana w Poz nie będzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Ryanair bliski decyzji o uruchomieniu połącz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 12:39 No coz, Wroclaw jest blisko Poznania ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Znajdą się pieniądze na ściągnięcia Ryanaira do Kr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 09:41 Znajdą się pieniądze na ściągnięcia Ryanaira do Krakowa W budżecie Małopolski będą pieniądze na przyciągnięcie irlandzkiej taniej linii lotniczej Ryanair do Krakowa. Krakowskie plany irlandzkiego przewoźnika imponują rozmachem Wczorajsze ustalenia polegają na wprowadzeniu do planu wydatków Małopolski na przyszły rok 2,5 mln zł. Z propozycją zgodziła się komisja budżetowa sejmiku, a w czwartek powinien ją przyjąć zarząd województwa. - Pieniądze przeznaczymy na działania promocyjne województwa - tłumaczy wicemarszałek Witold Śmiałek. Kwota z nawiązką wystarczy na uruchomienie pierwszych połączeń Ryanaira z Krakowa. Pieniądze mają być elementem umowy z tanim przewoźnikiem, gwarantującym mu opłacalność przedsięwzięcia. - W najbliższych dniach chciałbym ustalić z miastem, które ma już doświadczenie we współpracy z tanimi liniami, jak od strony prawnej przeprowadzić tę procedurę. Chodzi o to, żeby nie narazić się na zarzut wspierania prywatnego przedsiębiorstwa - wyjaśnia wicemarszałek. Przypomnijmy, że bezpośrednie dopłaty do tanich linii lotniczych w Unii Europejskiej są zabronione. Podczas wczorajszych obrad komisji budżetowej uchylono rąbka tajemnicy odnośnie oferty Irlandczyków. Zakładają oni uruchomienie pierwszych połączeń z Balic w jesieni przyszłego roku, zobowiązując się jednocześnie do przewiezienia na każdym połączeniu co najmniej 40 tys. pasażerów. - Oceniam, że wejście Ryanaira jest dziś na 95 proc. pewne. Dalszy rozwój ich obecności w Krakowie będzie zależał od korzyści, jakie odniosą w biznesie - podkreśla Witold Kozłowski, radny Małopolski, dzięki którego kontaktom - po nieudanych negocjacjach sprzed roku - irlandzki przewoźnik wznowił rozmowy o zainstalowaniu się na Balicach. - Musimy mieć na uwadze nie pojedyncze linie możliwe do uruchomienia, ale koncepcję bazy przesiadkowej. Dopiero to przedsięwzięcie - jeżeli do niego dojdzie - będzie miało przełomowe znaczenie dla gospodarki Krakowa i Małopolski - zaznacza Kozłowski. Ryanair daje sobie rok na ocenę eksperymentalnych połączeń. Na przełomie 2006 i 2007 r. Irlandczycy zdecydują, co dalej. Ich obecność w Balicach może się ograniczyć do lotów na kilku trasach. Sukces pierwszych połączeń niemal na pewno skłoni Ryanaira do stworzenia w podkrakowskim porcie bazy (ang. hub) na wzór jednej z 12 istniejących dziś w Europie. W perspektywie pięciu lat planują obsłużenie w Balicach 5 mln pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lop Re: juz ? sprzedanych biletów... IP: *.bredband.skanova.com 12.12.04, 12:19 Pierwszy samolot z Londynu do Wroclawia, ktory wyleci za ponad 3 miesiace zostal juz wykupiony w 70 proc. Swiadczy o tym cena. 99.99 EUR ktora pokazuje sie gdy w samolocie jest wlasnie 70 proc. wykupionych biletow. "Reg fare Regular Fare Reg fare Regular Fare 99.99 EUR Fri, 25 Mar 05 Flight FR8405 12:05 Depart London Stansted (STN) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jane od Marry Bygdoszcz loty do Brukseli ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 12:24 Loty z Bydgoszczy do Londynu będą wznowione [gazeta.pl] Z Bydgoszczy w dalszym ciągu będzie można latać do Londynu. Po upadku Air Polonii, trwają rozmowy z innymi liniami lotniczymi Zawieszenie lotów przez tanią linię lotniczą Air Polonia spowodowało, że bez uprzedzenia przestało funkcjonować jedyne międzynarodowe połączenie lotnicze z Bydgoszczy. W niedzielę prawie 100 osób nie mogło polecieć do Londynu. - Na grudzień i początek stycznia było zarezerwowanych ponad 1500 biletów na tę trasę - mówi Tomasz Makowski, prezes Portu Lotniczego. - Pomagamy teraz wszystkim chętnym zmienić rezerwację na loty wykonywane przez Sky Europe i Wizz Air. Niestety, są z tym pewne kłopoty. Samoloty tych linii latają z Warszawy (w przypadku Wizz Air także z Gdańska), a w okresie świątecznym pozostały w nich już tylko pojedyncze miejsca. Dlatego władze Portu Lotniczego natychmiast po tym, jak okazało się, że samoloty Air Polonii przestały latać, rozpoczęły rozmowy z innymi operatorami. - Jeszcze w tym tygodniu dostaniemy odpowiedź od linii Ryanair, która co prawda nie funkcjonuje na polskim rynku, ale po tym niespodziewanym upadku zastanawia się nad szybkim wejściem - informuje Makowski. - Poza tym rozmawiamy z Easy Jet, Air Berlin, Sky Europe i Wizz Air. Makowski jest przekonany, że wejście jednej z tych kompanii lotniczych na trasę Bydgoszcz-Londyn to tylko kwestia czasu. - Nie wiem, czy nastąpi to jeszcze w grudniu, czy dopiero na wiosnę, ale jestem spokojny o efekty, bo zainteresowanie mieszkańców naszego regionu lataniem jest bardzo duże. Oprócz Londynu, Bruksela i Monachium Powrót połączeń Bydgoszczy z Londynem to nie jedyna nowość, która czeka bydgoszczan. Od kwietnia, kiedy w całej Europie zmienia się rozkład lotów, pojawią się co najmniej dwa nowe połączenia międzynarodowe. - Jedna z tanich linii lotniczych będzie obsługiwała trasę Bydgoszcz-Bruksela, natomiast najprawdopodobniej Lufthansa albo SAS uruchomi połączenie do Monachium - zapowiada Makowski. Odpowiedz Link Zgłoś