Gość: ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.04, 15:15 Art dla tych, którzy myślą, sądzą, uważają, że rynek centrów handlowych w Polsce już się nasycił: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2403345.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: antoslaw Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 15:22 Ten tekst jest nierzetelny. Nowe Miasto w Krakowie za 500 mln euro..., przeciez to byloby najdrozsze CH na swiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 22.11.04, 15:39 Mylisz się antosław. W Katowicach Silesia Center powstaje i ma w sumie kosztować 600 mln Euro. Złote Tarasy w Warszawie kosztuje 400 mln euro, a pierwsze wieści o Nowym Mieście w Krakowie mówiły, ze bedzie to 700 mln $ - nie wiem cemu teraz zeszli do 500 mln Euro. Zawrotne to kwoty, ale realne :) Swoją drogą ... Ile kosztowało Sony Center w Berlinie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 15:49 Zlote Tarasy - 250 mln euro Silesia City - 200 mln euro Pamietam, ze dokladnie tyle bylo przeznaczone na ww projekty. Wlasciwe Nowe Miasto, ktore mialo powstac to jak najbardziej mogloby byc za 500 mln euro, ale Tishman sie wycofal i trudno mi sobie wyobrazic galerie ECE za ponad 2 mld zlotych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 22.11.04, 15:59 antoslaw ma racje :) Nowego miasta włąsciwie nie bedzie i pozostana tylko resztki w postaci galerii handlowej ECE(pewnie najwyzej 150 mln EUR. Galeria handlowa Silesia City tez kosztuje 200 mln EUR. Pozostałe 400 mln to mieszkania i biurowce, które powstana w ciagu nastepnych 4 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 22.11.04, 16:06 Aha :) A te Sony w Berlinie ile kosztowało ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 22.11.04, 16:19 Gość portalu: RP napisał(a): > Aha :) > A te Sony w Berlinie ile kosztowało ? to akurat mnie nie interesowało bo cały Berlin wyrósł na dotacjach państwowych a nie w wyniku wolnej ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:21 rafis, nie przeadzaj....Sony centre czy inne komercyjne budowle wybudowali inwestorzy a nie panstwo! Na dotacjach panstwowych zrewitalizowano srodmiescie Berlina, zbudowano porzadną infrastrukture->dworce, drogi etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:24 Co podobno spowodowało w pewnym momencie, że w Berlinie urzędnicy samorządowi nie dostali swoich pensji. Jeśli ta infpormacja jest prawdziwa, to ja dziękuję za takie budowanie swojej potęgi. A tak apropos centrów handlowych, przypomnijcie łaskawie jakie powstaną we Wrocławiu w 2005r. i 2006r.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxWroc Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.neting.com.pl 22.11.04, 16:31 Pasaz Grunwaldzki i galeria europa na pewno + galeria legnicka ktora jednak nie wiadomo czy powstanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.04, 16:45 Zapomniałeś Max o "Ostatnim Groszu", który rusza (budowa) w pierwszych dniach marca 2005. GRUNWALD, EUROPA i OSTATNI GROSZ to 100% pewność. GL w takiej czy innej formie też. Po prostu ta działka jest na tyle atrakcyjna, że czy Redis czy ktoś inny i tak zrealizuje tam tą inwestycję. Problemu z najemcami mieć nie będzie. Zresztą teraz też nie chodzi o brak najemców (GL nie miałą z tym żadnych problemów), tylko o przeprojektowanie tego obiektu (będzie od razu realizowany w całości, tzn od razu dwa etapy, powierchnia prawie 2 razy większa niż wcześniej) oraz o kredyt - 400 mln zł na budowę tego obiektu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:32 o czym ty mowisz Preslaw...Niemcy nie musza budowac swojej potegi, oni sa nia juz od dawna i niczego nie musza udowadniac. Berlin konsekwetnie realizuje swoja wizje wielkiej stolicy bogatego panstwa! Takie gadanie o kryzysie wymyslaja zazdrosni i zawistni ludzie...chyba tyko po aby sie dowartosciowac, fakt, ze bezrobocie jest duze...ale panstwo na tyle zamozne a gospodarka na tyle silna, ze cale to gadanie o kryzycie w Niemczech to bajka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.04, 16:48 ......tu nawet nie chodzi o to, że dziennikarz piszący ten art podał złe dane dotyczące wielkości poszczeg inwestycji...tylko o fakt, że nadal trwa boom na pow handlowe, na nowe centra handlowe w Polsce. Kilka osób na tym forum nie dowierzało, że tak jest (chyba najbardziej martwił sie o zapełnienie nowych centrów najemcami Wojtek?). jeżeli ktoś nadal nie wierzy, to zapraszam do firm zajmujących się komercjalizacją, wynajmem pow handlowych w tego typu centrach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.mat.univie.ac.at 22.11.04, 16:58 No i dalej sie martwi :) Tam jest mowa o tym, ze zeby osiagnac europejskie nasycenie nowoczesna pow. handlowa to musi przybyc w Polsce 80% powierzchni w stosunku do tego co juz jest (a pamietajmy o tym, ze nie tylko zarobki ale i sila nabywcza u nas jest duzo nizsza niz na zachodzie!). Poniewaz we Wroclawiu jest 1 (jedno) centrum handlowe i kilka (4?) galerii przy hipermarketach, to nie widze dalej miejsca dla 2 nowych centrow i 2 galerii w perspektywie kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 22.11.04, 16:51 antoslaw ja mówie tylko o takim czyms ze zadłuzona na miliardy EUR kolej niemiecka stawia sobie supernowoczesny biurowiec. Bez podtekstów, takie prawo bogatego. Co do handlu to mam tu lekko nieświezy artykuł z czerwca o rynku wrocławskim, jednak warto przeczytac bo pokazuje pewne tendencje w handlu wrocławskim. Miasto czeka na otwarcie nowych projektów [Puls Biznesu] 2004-06-22 Agnieszka Janas We Wrocławiu przybywa inwestycji w obiekty handlowe. Co ciekawe, wraz z ich budową rośnie zainteresowanie głównymi ulicami. Stolica Dolnego Śląska cieszy się zainteresowaniem deweloperów, realizujących obiekty handlowe. Wśród nowoczesnych obiektów Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W H&B) wymienia: 6 galerii handlowych (łącznie około 200 tys. m2), 2 centra hurtowe (22 tys. m2), 2 hipermarkety (15 tys. m2) i 3 magazyny handlowe (30 tys. m2). Dodatkowo Świdnicka i Piłsudskiego – główne ulice handlowe miasta – oferują najemcom 20 tys. m2 powierzchni. To nie wszystko. „W ciągu najbliższych lat pojawią się nowe obiekty. Trwa budowa Galerii Legnickiej, zapowiadana jest rozbudowa parku handlowego Ikea (dodatkowe 10 tys. m2 w I fazie) oraz hipermarketu Auchan (kolejne 25 tys. m2) na Bielanach. Inwestycję przy obwodnicy miasta planuje King Cross. Na etapie administracyjnym znajduje się projekt realizowany przez spółkę LC Corp” – wylicza Marcin Jański z działu powierzchni handlowych C&W H&B, odpowiedzialny za rynek wrocławski. Wyjście z galerii Przedstawiciel C&W H&B zwraca uwagę na nową tendencję we Wrocławiu. „Coraz większym zainteresowaniem najemców cieszą się główne ulice miasta. Dotyczy to nie tylko najpopularniejszej z nich, Świdnickiej, przy której Hennes & Mauritz (H&M), szwedzka sieć odzieżowa, otworzyła niedawno duży sklep. Handlowcy spoglądają także na Piłsudskiego, na której panuje duży ruch pieszy do i z dworca PKP oraz Oławską, łączącą Rynek Starego Miasta z Galerią Dominikańską” – wymienia Marcin Jański. Wśród najemców powierzchni coraz częściej pojawiają się znane sieci handlowe, polepsza się także oferta gastronomiczna. Główne wady lokali przy ulicach to: układ utrudniający funkcjonalną aranżację, zły stan techniczny oraz stosunkowo niewielka powierzchnia poszczególnych obiektów. Sytuacja poprawi się, gdy zrealizowany zostanie obiekt handlowy przez LC Corp. Powstanie on u zbiegu ulic Świdnickiej oraz Powstańców Śląskich, niedaleko Dworca PKP i PKS. Znajdzie się w nim też miejsce na rozrywkę. Powierzchnia obiektu wyniesie 30 tys. m2. Do ożywienia handlowego ulic miasta przyczyni się także plan rozwoju Wrocławia. Zakłada on, że w ciągu kilku lat część Piłsudskiego i Świdnickiej zostanie zamknięta dla ruchu kołowego, a rolę obwodnicy centrum miasta przejmie ulica Swobodna. Obserwowana jest także zmiana najemców na Rynku Starego Miasta: następuje odpływ działalności handlowej na rzecz gastronomii i usług. Pełna treść w internetowym wydaniu Pulsu Biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis trigranit/ING IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 22.11.04, 16:57 nie zapominajmy ze byc moze juz w 2006 rozpocznie sie wielka inwestycja w Centrum Południowym-tam także pewnie nie zabraknie duzego centrum handlowego. Pamiętajcie, że wrocławskim rynkiem interesują się dwie poteżne firmy ING RE i Trigranit.Obie szukają terenów w centrum i jestem przekonany że obie będą chciały przejąć CP.No bo innego równie atrakcyjnego, dużego terenu nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 22.11.04, 19:02 Rafis, jesli pozyczasz pieniadze, to potem je musisz oddac. I coz z tego, ze Wroclaw jest obecnie bardzo zadluzony, przeciez moglismy na przyklad zbierac na most Milenijny kilkanascie lat, zamiast sie zapozyczac i miec teraz dlugi... Wez pod uwage jedna wazna rzecz, zaden kredytodawca nie udzieliby pozyczki Berlinowi, gdyby jego wiarygodnosc finansowa byla niska. Berlin bedzie musial splacic swoje dlugi i uczyni to, gdyz jego plynnosc finansowa jest nadal bardzo duza. Kiedys juz mowilem, ze dla funkcjonowania przedsibeiorstwa nie jest istotny wynik finansowy, mozna miec straty i posiadac plynnosc finansowa, co umozliwia dalsza dzialalnosc. 90% wszystkich inwestycji powstaje dzieki kredytowaniu, a nie z wlasnych posiadanych rezerw pienieznych, dlatego dlugi DB nie robia na mnie wrazenia, gdyz ta firma jest nadal wiraygodna i posiada plynnosc finansowa i moze stawiac sobie 10 takich dworcow jak Lehrter Bahnhof w Berlinie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.04, 20:19 Wszystko pięknie, antoslaw, zgadzam się z tobą jak najbradziej i nie wątpię w to, że Niemcy i Berlin to potęga. Masz rację, że większość inwestycji jest kredytowanych, i Berlin musił być dla dających kredyty atrakcyjny - wszak to stolica państwa, ktore wciąż jest trzecią lub jak liczą niektórzy czwwrtą gospdarką świata. Skąd jednak w takim wypadku problemy z wypłatą wynagrodzeń. Można się zadłużać, ale ludziom płacić trzeba. Ja zresztą dokładnie danych na ten temat nie znam, opwoadał mi o tym człowiek, który prze kilka lat w Berlinie mieszkał. Może to był tylko incydent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 22.11.04, 20:34 Nie plakalbym, gdyby analogiczna sytuacja miala miejsce w Polsce. Moze Niemcy sa wlasnie takim krajem, gdzie urzednicy ponosza konsekwencje za swoje decyzje. Zastanow sie rowniez, jak mala kwota sa wyplaty jakis urzednikow w stosunku do wszystkich przeplyw pienieznych w Berlinie ....jesli taka sytuacja miala rzeczywiscie miejsce, to jestem pewnien na 90%, ze na pewno nie zadecydowal tu czynnik finansowy->tzn. jego brak....I jeszcze jedno, dowiedz sie czegos dokladniej, napisales "podobno"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.04, 11:16 Jak tylko dowiem się czegoś więcej napewno napiszę. Antoslaw, problem leży w ogóle w urzędnikach, których jest po prostu za dużo i to zarówno w Polsce jak i innych krajach EU. Europa lubi biurokrcję i lubi urzędników i dużą ilość przepisów prawnych. Prędzej czy później musi to wygenrować długi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:15 To bardzo dobra informacja, ze handel wraca na glowne ulice miast. Szczegolnie ciesz tutaj Pilsudskiego. Byc moze juz niedlugo to, co zostalo z przedmiescia Swidnickiego (do nasypu kolejowego) ucywilizuje sie, zagesci, zaplombuje i bedziemy tam mieli MIASTO... Brak takich miejsc, brak.. Oby jak najszybciej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.04, 20:21 Też mi się to marzy - takie prawdziwe, dobrze i ładnie zabudowane miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: 195.116.94.* 22.11.04, 20:26 A ja tylko przypomne, ze w piatek odbeda sie rokowania celem oddania w uzytkowanie wieczyczyste dzialki przy Pilsudskiego 25, a za tydzien we wtorek dzialki przy ul. Kosciuszki 81-91 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:30 swoją drogą ul. Kosciuszki jest niezlym problemem urbanistycznym:| Nie mam pojęcia jak mozna by to rozwiązac, zeby zaczela byc dostępna dla lduzi i zaczeła sie rozwijac. Po pierwsze jest wyjątkowo brzydka;) Po drugie pełna socrealistycznych plomb bez usług:(( a po trzecie ma duuuzy ruch.. A bez rozwoju tej ulicy przedmiescie swidnickie sie nie rozwinie w 100% * Mowie o fragmencie od pl. Kosciuszki do Kołłątaja, gdzie indziej imo poki co to nie takie wazne;) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce 22.11.04, 20:39 Gość portalu: michal napisał(a): > A ja tylko przypomne, ze w piatek odbeda sie rokowania celem oddania w > uzytkowanie wieczyczyste dzialki przy Pilsudskiego 25, a za tydzien we wtorek A ja przypomnę, że przy Piłsudskiego czeka jeszcze bardzo zgrabna działka na coś całkiem sporego i pewnie w kolejce do sprzedaży/dzierżawy nie jest wcale daleko (zejdą te obecnie wystawione to przyjdzie czas na kolejne)... Chodzio działkę zajmowaną obecnie przez parking (ten z dojazdem przez Zaułek Wolski). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:42 Generalnie to cala poludniowa pierzeja Pilsudskiego czeka na zabudowanie;) i jest przeznaczona do zabudowy;) Bardzo dobrze, ze zdecydowano sie zabudowac ja, a nie wyburzyc to co pozostalo i poszerzyc... BTW ciekawe czy zostanie kiedys zabudowana dzialka naprzeciw hotelu Piast- kolo przystanku kolo dworca PKP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.04, 22:09 svarte_sjel ta działka o której piszesz należała kiedyś do Dexpolu. W połowie lat 90-tych, kiedy Dexpol robił wielkie pieniądze w Polsce (ich sieć stacji beznyznowych sięgneła prawie 30), wiec tenże Dexpol planował tam budowę wielkiej galerii handlowej połączonej z centrum rozrywkowym i biurowym. Dobre czasy dla Dexpolu się skończyły (jakieś afery paliwowe itp), akurat w momencie, kiedy firma przymierzała się do tej wielkiej inwestycji... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce 22.11.04, 22:13 Gość portalu: ! napisał(a): > svarte_sjel ta działka o której piszesz należała kiedyś do Dexpolu. W połowie Ahhh. To drobne utrudnienie. W takim razie wszystko zależy od tego, kto teraz jest właścicielem i jakie ma plany. Bo pod co się nadaje to sam napisałeś -- plany były w sam raz na wielkość i położenie działki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.04, 22:11 Myślę Jakubie, że tak. To fantastyczna działka, choć bardzo trudna, ze względu na kształt. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce 22.11.04, 22:12 Gość portalu: jakub.s napisał(a): > Generalnie to cala poludniowa pierzeja Pilsudskiego czeka na zabudowanie;) i Tak, ale w większości to są nieduże działki, a ta przy Zaułku Wolskim jest całkiem spora (OIDP ma być zabudowana w jednym kawałku, cały plac od Piłsudskiego do Bogusławskiego). > BTW ciekawe czy zostanie kiedys zabudowana dzialka naprzeciw hotelu Piast- kolo > przystanku kolo dworca PKP... Nie sądze. Choć w sumie gdyby wytłuc te przybudówki to coś by się zmieściło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.04, 22:18 Myślę, że tą działkę o której pisał Jakub nie zostawią w obecnym kształcie (te małe, parterowe pawiloniki). Przed wojną stał tam ładny hotel i ta działka aż prosi się o zabudowę. To narożna parcela, bardzo atrakcyjna. Myślę, że inwestorzy będą sie o nią zabijać. Jedna z najlepszych lokalizacji we Wrocławiu, choć sama działka niewielka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.04, 22:29 A taki oto hotel (Germania) stał na tej narożnej działce przy Dworcu Głównym przed wojną: hydral.com.pl/neo/foto/22/22537.jpg i fotka obejmująca cały teren: hydral.com.pl/neo/foto/5/005545.jpg foto: wroclaw.dolny.slask.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:33 Nie wiem czy to w Polsce jest prawnie mozliwe, ale na zachodzie bywają takie budynki, ktore "połykają" duze węzły KM - tutaj ta dzialka az tez sie prosi, zeby "polknac" ten mega przystanek, ktory tam sie znajduje. Byloby cto calkiem interesujące:) W Warszawie jest juz jeden budynek w scislym srodmiesciu (na starej pradze), ktory połknął stacje PKP- Carreffour Warszawa Wileńska- całkiem fajnie to funkcjonuje. Svarte, czy cos takiego jest mozliwe prawnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 22.11.04, 22:37 ta mała działka tez będzie pod zabudowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.04, 22:44 O tym samym pomyślałem Jakubie. Wg mnie (moja prywatna koncepcja), to posatwiłbym tam budynek, który przykryłby przystanki tramwajowe na tym niedawno wybudowanym łączniku, dzieki czemu mógłby powstać większy i okazalszy kompleks, który ciągnałby się aż do wiaduktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:46 Dokladnie. Szukam zdjec podobnych rozwiązan ale jak na zlosc, niemoge znalezc Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Coraz więcej centrów handlowych w Polsce 23.11.04, 20:12 Gość portalu: jakub.s napisał(a): > Svarte, czy cos takiego jest mozliwe prawnie?? IANAL Odpowiedz Link Zgłoś