Dodaj do ulubionych

tranzyt przez Wrocław

IP: *.radio-merkury.poznan.pl 18.07.01, 08:48
Szanowni Wrocławianie!

Poznań się kłania z uprzejmą prośbą. Średnio kilka razy do roku przejeżdżam
przez Wasze ładne skadinąd miasto, ale jest coś co zakłóca mi wszelkie
sympatyczne odczucia-mianowicie oznakowanie dla tranzytu.
Nie jestem zawodowym kierowcą ale konsultowałem to takze z takimi osobami i w
ich zgodnej opinii Wrocław ma najgorsze oznaczenia dla kierowców jadących
tranzytem szczególnie na kierunku północ - południe.
Właściwie tych oznaczeń nie ma. Wiem że dla Wrocławian nikła korzyść z takich
inwestycji ale ja mimo wszystko się cieszyłem jak nasz ZDM pozakładał ogromne
tablice informacyjne na głównych szlakach tranzytowych.
Jeśli moglibyscie pomęczyć swoich urzędników byłoby super-tak jak likwidacja
korków wymaga ogromych inwestycji tak montowanie tablic nie jest znowu takie
drogie. A to tez element promocji jeśli ktoś nie zna miasta(tylko taka osoba ma
kłopot z przejazdem) moze bardzo łatwo uprzedzić się to niego jeśli
kilkakrotnie zabłądzi.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Micik Re: tranzyt przez Wrocław IP: 156.17.100.* 18.07.01, 10:03
      Ciężko mi mówić o oznakowaniu wrocławskich dróg ponieważ tu mieszkam i jeżeli
      gdzieś jadę to wiem w którą stronę się wybrać. Natomiast jeżeli chodzi o
      wyznaczenie tras tranzytowych to uwierz mi, że to najlepszy układ jaki w tej
      chwili może być. Korki niestety będą zawsze dopóki grupka ludzi broniących
      swoich partykularnych interesów pod szyldem Ekologii (lub czegoś innego) nie
      będzie blokowała budowy obwodnicy śródmiejskiej i obwodnicy autostradowej. To
      były naprawdę super projekty pozwalające odciążyć ruch w centrum i usprawnić
      tranzyt. Wszelkie modyfikacje tych planów spowodują zmniejszenie ich
      użyteczności a co za tym idzie powrót ruchu do centrum. Ale dopóki paru kolesi
      (profesorów prawa) zakłada sobie stowarzyszenie obrony praw mieszkańców to
      nadal tak będzie. Uważam, że jeżeli ktoś decyduje sie na życie w mieście to
      powinien zgodzic się na usprawnianie tego ruchu, a jak mu to nie odpowiada to
      zawsze może mieszkać np.20km od Wrocławia i dojeżdżać - będzie miał spokój i
      ciszę i szybko znajdzie się w centrum.
      p.s.
      mieszkam około 300m od ul.Kochanowskiego (tranzyt z Warszawy) i mimo to jestem
      w stanie się z tym pogodzić bo wiem, że mieszkam w dużym mieście i gdzieś te
      drogi muszą być.
      • Gość: Maciej Re: tranzyt przez Wrocław IP: *.radio-merkury.poznan.pl 18.07.01, 10:53
        Nie mam pretensji o korki bo do nich wszyscy mieszkańcy dużych miast muszą się
        przyzwyczaić(niedoinwestowanie samorządów), osobny problem to protesty-my to
        przerabialiśmy m.in. z ulicą Głogowską - notabene wyjazd na Wrocław- która jest
        koszmarna. Jest to tez dojazd do budowanej autostradowej obwodnicy i była
        szansa na pieniędze Z ISPY( na kanalize dostaliśmy) ale kilku oszołomów wysłało
        protesty nawet do Komisji Europejskiej no i pieniędzy nie ma a korki na
        wyjeździe coraz dłuższe(jako dodatkowa atrakcję wybudowano Auchan).
        Miałem na myśli tylko i wyłącznie tablice bo przejazd np. z Poznania do Kłodzka
        jest bardzo kręty(zawsze błądze)a informacja na wjeździe jest tylko na
        pierwszym zakręcie a potem...pozostaje węch.

Pozdrawiam
        • Gość: lol Re: tranzyt przez Wrocław IP: 212.75.127.* 18.07.01, 11:55
          Oznaczenia we Wrocławiu nie są najgorsze. Przypadek ekstremalny to Katowice -
          bardzo mało oznaczeń, a te co są mylnie podają kierumki.
          Cóż, jako kierowca przejeżdżający często przez Wrocław i jako mieszkaniec tego
          samego co Ty miasta (wjeżdżamy bodajże Trzebnicką) mam jedną prostą radę. Jedź
          cały czas przed siebie. Wszystkie większe, biegnące w kierunku południowym
          drogi we Wrocławiu łączą się w węźle na Bielanach. Tam szybciutko przeskakujesz
          z naszej piątki na ósemkę do Kłodzka i po kłopocie. Poza tym nieoceniona jest
          metoda na orientację
    • Gość: STrup Re: tranzyt przez Wrocław IP: *.chem.uni.wroc.pl 18.07.01, 10:56
      Zgadzam sie calkowicie, ze oznaczenia tranzytow powinny byc bardzo, bardzo
      czytelne i jasne.
      Juz pare razy zdarzylo mi sie ratowac zagubionych w naszym miescie. Szczytem
      wszystkiego byl facte, ktory za Lesnica, z nosem skierowanym na Zielona Gore, z
      obledem w oczach pytal, czy dobrze jedzie na Krakow!
      Inny - Francuz, na ul. Maslickiej (Maslice!), skierowany ku Marszowicom, pytal,
      gdzie jest w koncu wyjazd na Opole!
      Tez jestem kierowca i wiem, ze skoro sie az tak pogubili, to znaczy jak
      najgorzej o oznakowaniu tras!
      ZDiKu!!! Zrob z tym cos. To nie jest droga inwestycja!
    • Gość: Roberto Re: tranzyt przez Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 19:03
      Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Szanowni Wrocławianie!
      >
      > Poznań się kłania z uprzejmą prośbą. Średnio kilka razy do roku przejeżdżam
      > przez Wasze ładne skadinąd miasto, ale jest coś co zakłóca mi wszelkie
      > sympatyczne odczucia-mianowicie oznakowanie dla tranzytu.
      > Nie jestem zawodowym kierowcą ale konsultowałem to takze z takimi osobami i w
      > ich zgodnej opinii Wrocław ma najgorsze oznaczenia dla kierowców jadących
      > tranzytem szczególnie na kierunku północ - południe.
      > Właściwie tych oznaczeń nie ma. Wiem że dla Wrocławian nikła korzyść z takich
      > inwestycji ale ja mimo wszystko się cieszyłem jak nasz ZDM pozakładał ogromne
      > tablice informacyjne na głównych szlakach tranzytowych.
      > Jeśli moglibyscie pomęczyć swoich urzędników byłoby super-tak jak likwidacja
      > korków wymaga ogromych inwestycji tak montowanie tablic nie jest znowu takie
      > drogie. A to tez element promocji jeśli ktoś nie zna miasta(tylko taka osoba ma
      >
      > kłopot z przejazdem) moze bardzo łatwo uprzedzić się to niego jeśli
      > kilkakrotnie zabłądzi.
      >
      > Pozdrawiam

Najgorsze to to nasze oznakowanie tranzytowe w Polsce nie jest, ale faktycznie,
      ktoś kto nie zna dobrze Wrocławia, może w nim ostro pobłądzić. I tu trzeba by
      kierować w tej sprawie postulat do ZDIK-u...albo, skoro to jest droga krajowa-
      tranzytowa to do Okręgowej Dyrekcji Dróg Publicznych.
      Pozdro !
    • Gość: Robert Re: tranzyt przez Wrocław IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 21:05
      O k.......!!!!!!!!
      R.
      • Gość: kirkol Re: tranzyt przez Wrocław IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 21:13
        A moze by tak we Wrocku powstal zawod przewodnika -holownika dla tirow
        Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka