Dodaj do ulubionych

Jak działają parkomaty

IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 02.12.04, 20:19
Łaski ,
co się dzieje
taki głosny przetarg , firma potentat , XXI wiek i dziecinne problemy z
obsługą supernowoczesnych , według producenta , urzadzeń
coś Wrocław nie ma szcześcia do operatorów strefy płatnego parkowania
spytajcie jak to się robi w innych miastach
chociaż to już jest za późno
jak już zawarto umowę z S........ to go wołami nie wyruguje
następny przetarg należy zorganizować w oparciu o te doświadczenia
parkomaty , według producentów , mają wyższość nad innymi sposbami pobierania
opłat
były karty postojowe i był spokój
a teraz idź na studia żeby żyć bo wszędzie automaty i elektronika
Obserwuj wątek
    • Gość: rep Re: Jak działają parkomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 21:08
      najgorszym rozwiązaniem technicznym jest miejsce z którego wyciąga się
      wydrukowane bilety - wbrew logice aby wyciągnąć zadrukowany bilet należy
      plastikową szybkę odchylić do wewnątrz i wtedy bilecik który można dopiero
      wyciagnąć = często przylega on do powierzchni szybki przez co próbę należy
      powtarzac klikakrotnie
      • Gość: matrix wrzucić pieniądze i nasisnąć na zielony knefel IP: 217.153.88.* 03.12.04, 15:09
        czy to takie trudne
        Napiszcie takę instrukcje wtedy każdy zrozumie
      • Gość: mów mi Wuju Jak działają parkomaty- odp. i BARDZO DOBRZE !!! IP: 217.153.88.* 03.12.04, 15:27
        Jeszcze mi się nie zdarzyło to co redaktorkowi.
        Może redaktorek nie umie obsługiwać nowoczesnej techniki.
        W końcu to nie maszyna do pisania.
        Parkomaty są OK. lepsze niż żywe posągi które stały do tej pory.
      • quad100 Re: Jak działają parkomaty 03.12.04, 19:38
        a zobaczycia jak popada deszcz albo snieg. bedzie tak jak z automatami do
        biletow mpk, we wglebieniu woda i rozmazany bilet ktorego nie mozna skasowac:-
        ))))))))))))
    • piast9 ZDiK nie promuje kart? 02.12.04, 21:26
      A może to firma przegięła z ich ceną? Z tego co wiem sa tylko takie z 50zł na
      parkowanie. Tyle to ja nie wyparkuję przez parę lat. Dlaczego mam kredytować tą
      firmę? Powinny być dostępne karty z mniejszą kwotą.
    • wielki_czarownik I DUPA!! ZNOWU DUPA I ZNOWU ZDIK!! 02.12.04, 21:34
      I DUPA!! ZNOWU DUPA I ZNOWU ZDIK!!
      Czego się ta instytucja nie dotknie to zepsuje. Banalna sprawa - urządzenia jakie są w każdym większym mieście na zachodzie. Co tu można spieprzyć? A jednak można i to wiele. Parkomaty jak widać zupełnie nieprzyjazne dla użytkownika, działają jak chcą... Gdyby Siemens prywaciarzowi taki numer odstawił to już by była sprawa w sądzie o gigantyczne odszkodowanie. A u nas? Dupa blada! A za wszystko płacą podatnicy. Lepiej niż w cyrku.
      • piast9 Re: I DUPA!! ZNOWU DUPA I ZNOWU ZDIK!! 02.12.04, 22:26
        wielki_czarownik napisał:

> A za wszystko płacą podatnicy.
        GW donosiła że ZDiK obciąża firmę jakimiś karami, nawet dość groźnie brzmiała
        ich kwota. Myślę że czas się zapytać ZDiK czy karne pieniądze dostał.
        • Gość: Musaszi Wcale nie jest tak zle IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 02.12.04, 22:43
          Dzisiaj korzystalem z parkometru po raz pierwszy i nie jest gorszy od tych,
          ktore widywalem w innych zachodnich miastach... jest nawet bardziej intuicyjny.
          Wrzucasz kase, przycisk niebieski, zielony i wyskakuje bilecik.... szybka
          wchodzi do sroda chyba po to, zeby jakis wandal nie wcisnal czegos w miejsce z
          ktorego wyskakuja bileciki...
          • Gość: cutter A Warszawa nie ma problemow z obsluga polskich par IP: *.chello.pl 03.12.04, 09:33
            kometrow , po co Wrockowi ten niemiecki szajs ??
            • Gość: Musaszi Wroclaw ma dobre parkomaty IP: 5.6.1D* / *.whirlpool.com 03.12.04, 10:29
              Wroclawskie parkomaty sa proste w obsludze i przy pierwszym korzystaniu
              nauczylem sie bez problemu jak sie nimi poslugiwac. Problem w tym, ze ludzie
              nie sa przyzywczajeni do czytania instrukcji i mam wrazenie, ze wielu byloby
              dopiero wtedy zadowolonych gdyby pracownicy ZDIK stali przy parkomatach i
              kazdemu tlumaczyli jak sie nimi poslugiwac. Nasze parkomaty wcale nie sa
              trudniejsze w obsludze od tych spotykaych w zachodnich miastach, a niewydawanie
              reszty ma taka zalete, ze nikt sie nie poczuje pokrzywdzony jesli w przypadku
              gdy cos sie zepsuje oraz bedzie mniej kombinatorow probujacych zablokowac to
              urzadzenie. Dla przykladu w Szwajcarii nie znalazlem ani jednego automatu
              (biletowego czy parkingowego), ktory by reszte wydawal. Po prostu tak jest
              praktyczniej...
              • Gość: ladyc Re: Wroclaw ma dobre parkomaty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.04, 13:37
                "Problem w tym, ze ludzie nie sa przyzywczajeni do czytania instrukcji i mam
                wrazenie, ze wielu byloby dopiero wtedy zadowolonych gdyby pracownicy ZDIK
                stali przy parkomatach i kazdemu tlumaczyli jak sie nimi poslugiwac."

I agree that they are not so difficult to use. The instructions are even in
                English. But all of this doen't make any difference when the machine doesn't
                work. And the machine on the next street doesn't work...
            • Gość: wara w Warszawie stoją na ulicach ogromne kredensy IP: 217.153.88.* 03.12.04, 14:29
              na pewno nie są to parkomaty. Wrzucasz monety i czekasz ,
              czekasz .......... . Kredens buha stuka piszczy zgrzyta . Nawet jak za
              raz na pięć razy bilet wyda to nie ma go jak wyciągnąć ze
              szczeliny wielkości palca , chyba że jesteś akurat z dzieckiem to
              ci pomoże.
            • Gość: No Wapark No Nie bierzcie przykładu "ze stolycy" IP: 217.153.88.* 03.12.04, 14:40
              Przyjedźcie zobaczcie sami ten szczyt techniki prosto z Waparku
              Można tylko zapłakać.
              • Gość: no siemens ten szczyt techniki dziala bez problemu od 5 lat IP: *.chello.pl 03.12.04, 18:41
    • Gość: BMB Problem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.04, 09:36
      Postanowiłem! Szarpnę sie na kartę parkingową za wspomniane 50zł... i tu pojawia
      sie problem - gdzie ją kupić? Widziliście może gdieś informację o puktach gdzie
      mozna je kupić? A moze stosowna informacja jest na prakomatach? ;) Jak mamy
      sponsorować nasz kochany ZDiK skoro nawet nie mowi nam jak to zrobić? (Moze poza
      wkładaniem za wycieraczki gotowych druczków do wpłaty 47zł na ich konto :)

Pozdrawiam
    • Gość: WKS BEZ PRZESADY!KARTY OD 1ZL!!! IP: 80.51.194.* 03.12.04, 09:48
      Od niedawna jestem posiadaczem karty parkingowej.Nie potrzebowalem 50 zł na
      załadowanie - wystarczy podać dowolną kwote od 1zł do 300 i tyle bedzie na
      karcie. Obsługa w biurze na Drzewnej była bardzo sprawna i sympatyczna. Troche
      kiepsko z informacją na mieście to fakt.Ale tragedii nie ma!
      • Gość: Rafis nieaktualna strona www zdiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 11:34
        A gdzie mozna kupic bilety: www.zdik.wroc.pl/parkingi/bilety.html
      • piast9 Re: BEZ PRZESADY!KARTY OD 1ZL!!! 03.12.04, 19:29
        Gość portalu: WKS napisał(a):

> Od niedawna jestem posiadaczem karty parkingowej.Nie potrzebowalem 50 zł na
        > załadowanie - wystarczy podać dowolną kwote od 1zł do 300 i tyle bedzie na
        > karcie.
        O! Czyli jednak poszli po rozum do głowy. Według początkowych informacji miało
        być tylko 50.

TP.
    • Gość: kierowca Re: Jak działają parkomaty IP: 193.28.0.* 03.12.04, 10:57
      Nie zawsze wiedzą o awariach, ale zawsze wiedza gdzie mają wysłać pracownika,
      który zostawia pięknie zapakowany mandat za brak opłaconego postoju...
    • Gość: poznaniak Re: Jak działają parkomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 11:05
      Ten typ tak ma i nie ma na to rady.
      Zobaczycie jaki pasztet bedzie z kartami.
      Kolejna kompromitacja tej firmy nie powinna byc dla nikogo
      zaskoczeniem. Jeszcze nigdzie im się nie udało.
      • Gość: Rafis cymes polsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 11:36
        chyba najwieksza porazka tej firemki bylo pobieranie oplat za drogi w niemczech
        - tak spieprzyc sprawe to umie tylko cymens polsza
        • es_wu Re: cymes polsza 03.12.04, 13:47
          Gość portalu: Rafis napisał(a):

> chyba najwieksza porazka tej firemki bylo pobieranie oplat za drogi w
          niemczech
          > - tak spieprzyc sprawe to umie tylko cymens polsza
          >

Pobieranie opłat za autostrady w Niemczech miało realizować konsorcjum Toll
          Collect, zawiązane przez Deutsche Telekom (45%), DaimlerChrysler (45%) i
          francuskie Cofiroute (10%).

Przestań się podszywać pod Rafisa a zamiast tego zacznij trochę się orientować
          w tym, co piszesz.

SW
          • Gość: Rafis Re: cymes polsza - oj oj oj bezczelny jesteś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 14:35
            Ja ufam BBC:
            www.bbc.co.uk/polish/business/story/2004/09/040910_tollcollect_niemcy.shtml

"Udziałowcami Toll Collect są m. in. Deutsche Telekom (45 procent), Siemens,
            DaimlerChrysler oraz francuska spółka Confiroute (10 procent)."

I kolejne wyjątki z tekstu wyżej:

"Rząd Niemiec domaga się odszkodowania w wys. ponad 4,5 mld euro od konsorcjum
            Toll Collect odpowiedzialnego za fiasko wprowadzenie super-nowoczesnego systemu
            pobierania opłat za autostrady."

I co się dziwić, że parkomaty też spieprzyli... Nie ma jak światowa renoma.
            • es_wu Re: cymes polsza - oj oj oj bezczelny jesteś 03.12.04, 14:59
              Sam jesteś bezczelny/niedouczony :-)

Było tak. Pierwotne konsorcjum Toll Collect było takie jak ja napisałem. Bez
              Siemensa. I to ono doprowadziło do strat cirka 3 mld EUR. Podobno dlatego, że
              Daimler zarządzający całym konsorcjum nie potrafił tego robić. I to o te 3 mld
              z odsetkami idzie spór na noże z rządem Niemiec.

Potem, gdzieś na początku tego roku, po dyskusjach z rządem i groźbach zerwania
              kontraktu do konsorcjum przystąpił Siemens (www.deutsche-
              welle.de/dw/article/0,1564,1126863,00.html). I teraz mają czas do 1 stycznia
              2005 na uruchomienie podstawowej wersji systemu, znacznie zmniejszonej w
              stosunku do pierwotnej. Aktualnie wszystko jest na dobrej drodze, skończyli
              ostateczne testy i wszystko działa: www.dw-
              world.de/dw/article/0,1564,1414194,00.html.

Tak więc wychodzi na to, że Siemens naprawił :-) Oczywiście jeżeli rzeczywiście
              system zacznie działać zgodnie z obietnicą 1 stycznia.

Pozdrawiam,
              SW
              • Gość: Rafis Re: cymes polsza - oj oj oj bezczelny jesteś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 11:26
                Dzięki Ci Wielki CYMENSIE że uratowałeś Niemcy!

es_wu, ty to wymyślasz...
      • Gość: kartofel2 Re: Jak działają parkomaty IP: 217.153.88.* 03.12.04, 14:07
        Od 3 lat płace w Poznaniu w automatach.
        Prostszej obsługi trudno sobie wyobrazic.
        Nieraz byłem świadkiem jak ludzie zwierzaki niszczyli je żeby udowodnić
        że niemieckie tez nie wytrzyma. I co ??
        I stoją dalej a ja nie musze oglądać zapitych mord i prosić sie
        parkingowych o bilet ( a tak było w poznaniu zanim postawili
        automaty. )

• Gość: Pozhoga Poznań IP: *.k.mcnet.pl 03.12.04, 14:02
      W Poznaniu parkomaty Siemensa są od paru lat.
      Przez ten czas wyszedł jeden zasadniczy feler -
      mają b. złe akumulatory, które zwłaszcza zimą
      szybko się wyładowują. To prowadzi do awarii
      parkomatu, a obsługa nie nadąża z wymianą.

Pozdrawiam,
    • Gość: parkomatic Re: Jak działają parkomaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 00:57
      Przy Joanitow parkomat obiecuje 1h wg cennika, a wydrukowany bilet opiewa na 30
      minut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka