Dodaj do ulubionych

Newsletter9

13.12.04, 17:00
Nudzi mi się , a zatem otwieram nowego newslettera. Za jedenaście dni
Wigilia. Życzmy sobie aby w naszym mieście było dużo inwestycji o których
mozna tu pisac :>
Obserwuj wątek
    • Gość: up Re: Newsletter9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 11:21
      up
    • Gość: & Re: Newsletter9 IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 17.12.04, 19:15
      www.group-arch.com/ -na tej stronce jest ciekawa wersja parku
      technologicznego.
      • Gość: & Osiedle Energodar? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 17.12.04, 19:20
        www.abart-project.com.pl/ -ciekawe czy to projekt dla Wrocławia.
      • Gość: wro2015 Re: Newsletter9 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.12.04, 19:42
        ten caly group-arch ma nawet czesciowo interesujace projekty:
        + Ten zintegrowane vcentrum studenckie, czy tam jakos tak moim zdanie mdobrze
        wyglada i urbanistycznie poprawnie podkresla os
        + Park technologiczny na tych wizualizac jach tez mi sie barzdiej podoba niz
        wersja Jarzabka.
        + Ciekawy jestem co do tego 'masteprlanu' na rewitalizacje terenow wroclawskiej
        EC...

Mi sie wydaje jednak ze to jest bardzo mlode biura a przedstawione projekty to w
        wiekszosci akwizycje itp.

A do ABART-PROJ
        To juz jest moim zdaniem dokladnie ta wroclawska-awangarda-katastrofa. Na tej
        stornie nie widzialem ani jednego projektu ktory by jakos wogle przypomnial
        jakis wyzszy standard swiatowy - sorry ale oni dokladnie przedstawiaja ten
        beidyn malowany penzelkiem postmodernizm.
        A tak na marginesie co jest smieszne: abart(ig) oznacza po niemiecku
        ochydne/obzydliwe... Co prawda mi sie ich projekty rzeczywiscie wogle nie
        podobaja, ale w momencie nadchodzacych inwestycji z kapitalem Niemeickim to
        chyba niedobra nazwa :)
        • Gość: Rafis Re: Newsletter9 IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 17.12.04, 20:51
          Co do parku technologicznego to on włąsnie ma tak wyglądac(jestem prawie
          pewien)-spójrzcie na stronę parku, sa tam podobne wizualki. Jarząbej jest tylko
          autorem koncepcji a projektuje ktos inny(byc moze oni).
        • Gość: marc Re: Newsletter9 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.04, 00:03
          ..." a przedstawione projekty to w
          wiekszosci akwizycje itp."
          he, he - tutaj to wro dowaliłeś :-)
          nie dam sobie głowy uciąć, ale zaryzykowałbym tezę , że ZADNE wrocławskie biuro
          nie ma takiego przerobu jak AA.
          W samej Moskwie zaprojekowali wiecej Auchanów niz jest wszystkich supermarketów
          we Wrocławiu :-)))
          ale młodzi są, to akurat trafiłeś

• Gość: wro2015 Re: Newsletter9 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.04, 17:44
            ale mi chodzuilo akurat wylacznie o wroclawaskie inwestcje - wydawalo mi sie ze
            to zintegrowane centrum studenckie to tez kto inny bedzie budowal - z tego
            powodu napisalem akwizycje... To ze w dziale realizacje z rosji byly pokazywane
            zdjeciaa nie wizualizacji, to sie zgadza...
            • Gość: marc Re: Newsletter9 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.04, 19:43
              wro, wiem , że to nie miejsce, więc tylko jeden ostatni post na ten temat:

25 % wpisów na tym forum to dyskusje Twoje z !, w których żaden z was nie
              ustępuje ani na krok, a cała reszta się przyglada i góry zna treść kolejnego
              wpisu...mnie to nawet bawi i o ile chodzi o tzw. całokształt to raczej zgadzam
              sie z Tobą, to muszę przyznać ,że masz zwyczaj upierać się czasami w
              beznadziejnych sytuacjach i wykrecać kota ogonem.
              przecież przesłanie Twojego wpisu nt g.a., AA czy jak tam wolą sie nazywać jest
              czytelne :"ten CAŁY group-arch ma NAWET CZĘŚCIOWO interesujace projekty , ale
              to młode leszczyki ( choć DOŚĆ zdolne) i głównie produkują akwizycje do
              szuflady, może coś z nich będzie"
              tak się składa, że Twoja ocena dotyczy biura, które ma realizacje, o których
              99% wrocławskich (i nie tylko) architektów może tylko pomarzyć - choć głównie
              jest to tzw. architektura komercyjna, to na przyzwoitym poziomie i w
              imponującej kubaturze.
              takie są fakty i mółbyś je przyjąć, a nie wykręcać się ,że "z akwizycjami"
              chodziło ci o wrocławskie inwestycje ( co w żaden sposób z Twojego postu nie
              wynika). każdy ma prawo do błędu - i przyjęcie tego do wiadomości ułatwia
              dyskusję.
              pozdrawiam
              PS.tak się składa , że projekt wykonawczy do tzw Bielan II tez robiło AA :-)
              • Gość: Rafis Re: Newsletter9 IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.12.04, 19:53
                jejku a wy znowu o tej architekturze :)
              • Gość: wro2015 Re: Newsletter9 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.04, 19:56
                drogi marcu, tez nie chce wydluzac postow...

przecierz nie chodzilo mi w gornym poscie o to kto 'ma prawde' kto 'zawinil' tez
                nie napisalem tego po to aby miec racje na sile... Oczywisice ze masz racje ze
                maja duzo realizacji - temu wogle nie zaprzeczam. Jedyne dlaczego to
                podkreslilem z akwizicjami we wroclawiu to z tego powodu, bo sie zastanawiam,
                czy ich architektura sie tu przyjmuje czy na czym to polega ze w kontekscie
                realizacji wroclawskich sa to tylko wizualizacje...

Na serio nie boj sie - nie mam jakiegos kompleksu ze musze miec zawsze racje. Na
                wiekszosc rosysjskich inwestycji nawet sie nie popatrzylem (bo juz po nazwach
                zauwazylem ze wiekszosc to markety - nawet jak dobre jak na markety)... zatem
                popelinlem blad piszac ogolnei o akwizicjach... ale to przcierz nikogo nie
                interesuje! Mnie interesuje raczej to ze maja tak malo realizacji w wro a
                najbardziej mnei interesuje proejkt rewitalizacji EC. Apropos - masz jakeis
                materialy? SZukalem po necie i niczego nei znalazlem...
              • Gość: ! Re: Newsletter9 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 20:25
                Marc widzisz, wro2015 wie lepiej :) On wszystko wie lepiej, a takimi AA gardzi.

ps: Marc chyba już wiem kim jesteś, przynajmniej sie domyślam :)
                Pozdrawiam serdecznie.

ps2: 25 % wpisów na tym forum to dyskusje Twoje z !, w których żaden z was nie
                > ustępuje ani na krok,

Słabo czytasz te moje dyskusje z wro2015 :)
                • Gość: wro2015 Re: Newsletter9 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.04, 20:37
                  QRW*** o co ci chodzi, ! ?
                  Czy jestes jakims ignorantem czy po prostu mnie tylko chcesz denerwowac? Czy
                  jestes na serio jakis tak glupi ze musisz mi na sile wmawiac ze nie chce
                  przyznac bledu ze musze miec zawsze racje? Mam nadzieje ze tak nie jest.

Kurde napisalem w tym watku 3razy ze nie czytalem dokladnie i nie zobaczylem ze
                  maja realizacje w rosji. Czy mam pojsc do kosciola i prosic o wybaczenie? Mam
                  sobie wydrukowac koszulke gzdie mam napisane 'popelnilem blad' abys mi uwierzyl
                  ze nie mam problemu z przyznawaniem sie do bledow? Przestan mi kur*** wmawiac ze
                  nie ejstem w stanie sie przyznac do bledow jak jeszcze ANI RAZU W ZYCIU MNEI NEI
                  WIDZIALES!

Nie zmienia t faktu ze
                  A) chetnie bym wiedzial dlaczego we wroclawiu maja tak malo realizacji (czy ich
                  architektura sie nei przyjmuje??)
                  b) czy ktos ma dojscie do tych planow rewaloryzacji EC - to by mnei bardzo
                  itneresowalo, bo EC jest wielkim problemem estetycznym dla prawie calego wroclawia.
                  • Gość: ! Re: Newsletter9 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 20:53
                    Gość portalu: wro2015 napisał(a):

> QRW*** o co ci chodzi, ! ?

Przestan mi kur*** wmawiac z
                    > e

Słuchaj takie chamskie odzywki to do swoich kolegów lub rodziny, o ile ci na to
                    pozwolą i nie dadzą w twarz wro2015.

Koniec dyskusji! "Łacina podwórkowa" to nie mój jezyk.
                • Gość: marc Re: Newsletter9 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.04, 23:27
                  "Marc chyba już wiem kim jesteś, przynajmniej sie domyślam :)"

jeśli "naprowadził" cię wpis z tego wątku nt.AA, to raczej pudło. nie mam z
                  nimi nic wspólnego ( no, bardzo, baaardzo mało -znam tam jedną czy dwie osoby)

a od dawna nad tym pracowałeś ? szczególnie, że o ile pamiętam, to kiedyś
                  wysyłałem do Ciebie maila podpisanego imieniem i nazwiskiem :-)
                  niezależnie od tego, jakbyś nie prezentował wyników swoich badań na forum,
                  byłbym wdzięczny.
                  pozdrawiam
                  może nie ciągnijmy przynajmniej tego tematu w newsletterze
                  jest w końcu nowy topic :-), który od biedy sie nada
              • Gość: kotbehemot Re: Newsletter9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 22:27
                > sie z Tobą, to muszę przyznać ,że masz zwyczaj upierać się czasami w
                > beznadziejnych sytuacjach i wykrecać kota ogonem.

Tak jest. Protestuje!
    • Gość: erni PLANY INWESTYCYJNE DŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 20:26
      Dolny Śląsk -program inwestycyjny

Jednogłośnie przyjęli radni sejmiku dolnośląskiego wieloletni program
      inwestycyjny. W sumie do 2008 roku miliard 200 milionów złotych zostanie
      wydanych na budowę dróg, remonty oraz wyposażenie szpitali. Najwięcej 180
      milionów zł zaplanowano na budowę tzw. wschodniej obwodnicy Wrocławia czyli
      drogi łączącej Bielany Łany z Długołeką. W najbliższych 4 latach mają być
      wybudowane również obwodnice Nowej Rudy oraz Dzierżoniowa.

• Gość: michal Przetarg na tramwaje dla MPK IP: 195.116.94.* 17.12.04, 23:11
      Przetarg na tramwaje

Paweł Skrzypczak, Marek Szempliński 17-12-2004 , ostatnia aktualizacja 17-12-
      2004 21:02

Tylko Skoda z Pilzna chce sprzedać nowe tramwaje dla Wrocławia

MPK chce kupić osiem nowoczesnych tramwajów. Latem ogłosiło przetarg, wczoraj
      komisja MPK otworzyła przysłane oferty. Okazało się, że tylko Skoda złożyła
      pełną ofertę. Za tramwaje Czesi chcą 13,8 mln euro. Dają 38 miesięcy gwarancji.

W ofercie Alstom brakowało ceny, a Bombardier w ogóle nie złożył oferty, choć
      jego przedstawiciele przyszli na jawną część przetargu.

Janusz Kućmin z Bombardiera Transportation: - Mamy przygotowany idealny tramwaj
      dla Wrocławia. Nie wystartowaliśmy w przetargu dlatego, że nie spełniliśmy
      wszystkich wymogów formalnych.

Jakich wymogów? Tego nie chce zdradzić.

Przedstawiciele firmy Alstom Konstal byli wczoraj dla nas nieuchwytni.

W nieoficjalnych rozmowach Czesi zarzucają innym oferentom nieuczciwość. Ich
      zdaniem komisja odrzuci teraz ofertę Skody i przetarg zostanie powtórzony. Tyle
      że konkurencja będzie już znała cenę czeskiego tramwaju. I następnym razem
      będzie mogła podać niższą.

Zachowanie Bombardiera i Alstomu rzeczywiście dziwi, gdyż obie firmy od kilku
      lat przymierzają się do sprzedaży nowych tramwajów dla Wrocławia.

Witold Turzański, wicedyrektor MPK: - Sam jestem zdziwiony. Nie wiem o co
      chodzi.

Komisja MPK obradowała wczoraj cały dzień. Dowiedzieliśmy się tylko, że decyzji
      nie podjęła. - Termin nowego posiedzenia zostanie ustalony w przyszłym
      tygodniu - mówi Mirosława Koper z MPK.
      • Gość: michal Re: Przetarg na tramwaje dla MPK IP: 195.116.94.* 17.12.04, 23:12
        Trzeba im przyznac ze sprtynie to rozegrali. Powinno to tez wyjsc z korzyscia
        dla miasto, bo wszyscy producenci beda teraz chcicli byc tym najtanszym :))
        • Gość: Rafis 200 mln inwestycja w Karpaczu? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.12.04, 01:34
          Duża inwestycja w Karpaczu

To może być absolutny hit inwestycyjny pierwszej dekady XXI wieku w kotlinie
          jeleniogórskiej. Na ukończeniu są rozmowy dotyczące budowy w Karpaczu
          gigantycznego kompleksu hotelowo – konferencyjno - rekreacyjnego wartości 200
          milionów złotych. Inwestor - to właściciel sieci ekskluzywnych
          hoteli "Gołębiewski", który zainteresowany jest kupnem niedokończonego obiektu
          na Orlinku. Obecnie stojący tam hotel to zaledwie 15 % tego co ma tam powstać.

Ta inwestycja to szansa nie tylko Karpacza, ale całego regionu
          jeleniogórskiego - mówi burmistrz Karpacza Bogdan Malinowski, który od dawna
          zabiegał o takie właśnie przedsięwzięcie.

Ma to być hotel o najwyższym światowym standardzie z 1000 ponad tysiącem
          miejsc. Obecnie trwają negocjacje dotyczące Orlinka z wrocławską spółką, która
          jest jego właścicielem. Jest juz jednak inne rozwiązanie gdyby te rozmowy
          utknęły w impasie.

Całość wyjaśni się w ciągu najbliższych kilku miesięcy, ponieważ inwestorowi
          zależy by prace ruszyły juz wiosną. Pierwsi goście maja się wprowadzić za
          nieco ponad dwa lata.

Muzyczne Radio

www.jelenia.pl
          • Gość: Preslaw Re: Porządek w newsletterze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.04, 10:52
            Proponowałbym uporządkować kwestię z newsletterem, bo zakładanie ciągle nowych
            powoduje tylko coraz większy bałagan. Może najlepiej byłoby, gdyby nowego
            newslettera zakładała osoba, która pisze 201 posta?
            • Gość: ! Nowa inwestycja mieszkaniowa AS-BAU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 20:19
              Nowy, trzykondygnacyjny, podłużny budynek stanie przy ul Kunickiego na
              Muchoborze, obok innych budynków postawionych w tamtym rejonie przez AS-BAU.
              Zanjdzie się w nim 120 mieszkań.
              Autorem projektu jest Adam Mańczyk ze studia architektonicznego Block.
              Przewidywany termin zakończenia inwestycji: połowa 2006 roku.
              • Gość: ! Prace wykopaliskowe pod budowę Galerii "ECHO" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 21:26
                Dwa świeże zdjęcia z dnia dzisiejszego:
                hydral.com.pl/neo/26625,foto.html?PHPSESSID=46f8cffbfbe527a4da48b304ac24898d

hydral.com.pl/neo/26624,foto.html?PHPSESSID=46f8cffbfbe527a4da48b304ac24898d

Fotki z wroclaw.dolny.slask.pl
                • Gość: ! Pociągiem do Harrachova czyli powrót Kolei Izerski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 22:26
                  Słowo Polskie Gazeta Wrocławska

Pociągiem do Harrachova

Po zniesieniu absurdalnego przepisu może w końcu ruszyć międzynarodowa
                  Kolej Izerska

Młodzież dojedzie do szkół, a ludzie do pracy linią kolejową z Karpacza do
                  Jeleniej Góry. Będzie międzynarodowe połączenie stolicy Karkonoszy z
                  Harrachovem.

Nieczynny odcinek linii ze Szklarskiej Poręby przez Jakuszyce do
                  Harrachova, zgodnie z rozporządzeniem rady ministrów, ma znaczenie
                  państwowe ze względów strategicznych, społecznych i obronnych. Stanowiło to
                  główną przeszkodę w przekazaniu torowiska samorządom przez PKP. Absurdalny
                  przepis będzie obowiązywał tylko do końca roku.

- Sprawa przekazania kolejowych nieruchomości może być załatwiona po 1
                  stycznia 2005 roku - poinformował minister infrastruktury Krzysztof
                  Opawski.

- Wreszcie coś drgnęło - cieszył się Ryszard Grek z zarządu powiatu
                  jeleniogórskiego. - Zainteresowani są Czesi i Niemcy. Są pieniądze z Unii
                  Europejskiej.

- Przewidujemy, że Kolej Izerska będzie jedną z części połączenia Karpacza
                  z Jelenią Górą oraz stolicy Karkonoszy ze Szklarską Porębą i Czechami -
                  zapowiada Maciej Gałęski z Euroregionu "Nysa".

- Mamy kilku poważnych przewoźników, w tym z Czech, Szwecji i Niemiec,
                  chętnych na przejęcie tych połączeń od PKP. Teraz koleje w powiecie
                  jeleniogórskim mogą w końcu odżyć - mówi Maciej Gałęski.

Dużo jednak zależy od dotacji do utrzymania takich połączeń. Ich wysokość
                  na razie nie jest jeszcze znana.

• Gość: ! Po raz kolejny Słowacja, a nie Polska :( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 17:33
                    Gospodarka
                    PAP, pb /2004-12-20 15:43:00

Kolejna firma chce zainwestować na Słowacji 300 mln euro

Kolejna zagraniczna firma zamierza zainwestować na Słowacji 300 mln euro lub
                    nawet jeszcze więcej - poinformował podczas poniedziałkowej konferencji
                    prasowej słowacki minister gospodarki Pavol Rusko.

Rusko nie chciał na razie podać nazwy firmy i zapowiedział, że ujawni ją na
                    początku przyszłego roku.

"Wielkość inwestycji będzie porównywalna lub nawet wyższa od przedstawionej
                    ostatnio przez firmę Getrag Ford Transmissions" - powiedział Rusko.

Getrag Ford, joint venture niemieckiej firmy Getrag i amerykańskiego koncernu
                    Forda, podał na początku grudnia, że wybuduje w pobliżu Koszyc swoje nowe
                    zakłady kosztem 300 mln euro.

Rusko podał też, że dwaj inni nowi inwestorzy utworzą na wschodzie Słowacji
                    około 5 tys. nowych miejsc pracy. Jednym z nich, według informacji agencji CTK
                    jest firma z branży motoryzacyjnej.

--------------------------

Mam nadzieję, że jedna z tych firm, która chce zainwestować na wsch Słowacji (z
                    branży motoryzacyjnej), to nie ta, która chciała się ulokować na DŚ...

• Gość: A Re: Prace wykopaliskowe pod budowę Galerii "ECHO" IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 20.12.04, 17:59
                  Przestańcie używać określenia ,,Galeria Echo"- skoro owa galeria ma już pewną
                  nazwę - Pasaż Grunwaldzki i nawet logo, poco nazywać obiekty po firmach które
                  je robią, W takim razie Most Milenijny nazywajmy Most Skanska, a Hale Orbita
                  Hala Mostostal
                  • Gość: ! 350 miejsc pracy z Zgorzelcu uratowane! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 18:11
                    350 miejsc pracy w zgorzeleckiej fabryce maszyn górniczych - FAMAG zostało
                    uratowanych. Jeszcze kilka tygodni temu cała załoga miała stracić pracę, a
                    zakład miał upaść. Firma odzyskała rynek zamówień, podpisała nowe kontrakty.
                    Syndyk zakładu zamierza już w lutym sprzedać FAMAG nowemu inwestorowi. Fabryką
                    interesują się konsorcja niemieckie i hinduskie.

info: "FAKTY"
                    • Gość: ! Inwestycje drogowe na Dolnym Śląsku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 18:32
                      Wszystko o inwestycjach drogowych na Dolnym Śląsku - o tym będzie można
                      przeczytać w jutrzejszej (wtorkowej) GWyborczej Wrocław - wydaniu papierowym
                      (wg dzisiejszej reklamy w tejże gazecie).
                      • Gość: Rafis Re: Inwestycje drogowe na Dolnym Śląsku IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.12.04, 18:37
                        Gość portalu: ! napisał(a):

> Wszystko o inwestycjach drogowych na Dolnym Śląsku - o tym będzie można
                        > przeczytać w jutrzejszej (wtorkowej) GWyborczej Wrocław - wydaniu papierowym
                        > (wg dzisiejszej reklamy w tejże gazecie).

Dzieki za info :)
                        • Gość: ! Re: Inwestycje drogowe na Dolnym Śląsku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 18:42
                          Zobaczymy czego się tam nowego dowiemy? :) Mam nadzieję, że o kilku nowych
                          inwestycjach, o których jeszcze nie pisaliśmy na forum :)
                          • Gość: ! Nowy inwestor pod Bolesławcem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 18:46
                            Najpóżniej w połowie 2005 niemiecka firma z branży elektroniki samochodowej ma
                            podjąc ostateczną decyzję w sprawie inwestycji - budowy zakładu pod
                            Bolesławcem. W grę wchodziłoby zatrudnienie około 250 pracowników.

Info: nela - mail
                            • Gość: Rafis Górnicza- juz rozpoczynaja budowe-fotka IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.12.04, 18:51
                              hydral.com.pl/neo/foto/26/26716.jpg
                              hmmm juz zaczynaja tak szybko?
                          • Gość: slawek Re: Inwestycje drogowe na Dolnym Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:08
                            Ja już to wszystko wiem co napisali. Wiem oczywiście z tego forum :)))
                            • Gość: ! Re: Inwestycje drogowe na Dolnym Śląsku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:26
                              :))) Sławek, jak znajdę trochę czasu, to spróbuję streścić te all informacje z
                              dzisiejszego dodatku do GW na temat inwest drogowych na DŚ...

...no i o inwestycjach w SSE na Dolnym Śląsku oraz nowych miejscach pracy,
                              jakie przybędą podczas rozbudowy i nowych inwest już istniejących firm oraz o
                              tym, co planują niektóre dolnośląskie gminy.

ten dzisiejszy dodatek do GW jest znakomity!

Pozdrawiam Sławku.
    • hen HP we Wrocławiu? 20.12.04, 19:37
      Tak przynajmniej wynika z 15. punktu dzisiejszego porządku obrad Rady
      Ministrów. RM, na wniosek ministra gospodarki i pracy, rozpatrzy m.in. projekt
      uchwały w sprawie ustanowienia programu wieloletniego pod nazwą "Wsparcie
      finansowe inwestycji realizowanej przez Hewlett-Packard Polska Sp. z o.o. we
      Wrocławiu pod nazwą: Global Business Center w latach 2005-2009".
      Przedstawiciele HP utrzymują jednak, że na razie żadne wiążące decyzje w
      sprawie inwestycji nie zapadły.

www.idg.pl/news/73642.html
      • Gość: Rafis Re: HP we Wrocławiu? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.12.04, 19:42
        własnie od podjecia tej uchwały zaleza losy tej inwestycji(moim zdaniem).
        • Gość: ! Re: HP we Wrocławiu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 22:02
          Jak zresztą jeszcze dwóch kolejnych wielki inwestycji na Dolnym Śląsku. Mam
          jednak nadzieję, że wszystko wypali.
          Punkty dla Hen-a, za wyśledzenie tej informacji.

Mam nadzieję, że dostaniemy HP i pewną fabrykę z branży motoryzacyjnej
          (podzespoły, ale bardzo duża inwestycja), jako prezent na Nowy Rok. HP dla
          Wrocławia, ta druga firma dla Dolnego Śląska...
          • Gość: Rafis Re: HP we Wrocławiu? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 21.12.04, 00:07
            tak wyglada zaawansowanie robót
            hydral.com.pl/neo/foto/26/26766.jpg
            a tak kiedys wyglądał ten budynek, ciekawe czy to bedzie jego odbudowa czy nie.
            hydral.com.pl/neo/foto/4/004365.jpg
            • Gość: ! ........................... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 00:58
              Już myślałem, że to zdjęcia wykopków pod biurowiec HP :)))

Jeżeli o mnie chodzi, to chciałbym, żeby zrekonstruowano w tym miejscu ten
              przedwojenny obiekt (szpital, klasztor?)
      • es_wu Re: HP we Wrocławiu?! 21.12.04, 15:39
        www.prw.pl/tekst.html?tekst_id=34819
        Kolejna duża inwestycja we Wrocławiu

Kolejna duża inwestycja we Wrocławiu. W ciągu najbliższych kilkunastu dni
        Hewlet Packard ma ogłosić, że we Wrocławiu stworzy Centrum Administracyjne
        firmy - dowiedziało się nieoficjalnie PRW. Rząd zdecydował już, że wesprze
        inwestycje.... Ostateczna decyzja jeszcze nie została ogłoszona, jednak
        nieoficjalnie wiadomo, że przedstawiciele firmy już szukają we Wrocławiu lokali
        na swoją siedzibę. O Centrum konkurował jeszcze Poznań i Bukareszt. Rada
        Ministrów podjęła już uchwałę w sprawie dofinansowania inwestycji w wysokości 2
        milionów euro. Miasto poprzez urząd pracy ma natomiast przeprowadzić rekrutacje
        oraz szkolenia pracowników.

Paweł Majcher
        2004-12-21 15:30:22

Wesołych Świąt,
        SW
        • Gość: wro2015 Re: HP we Wrocławiu?! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.04, 15:46
          ale jakos dziwne jest to podanie:

Dlaczego firma ma oglosis ZE ma zamiar stworzyc... W jakism sesie juz sama
          notatka ze firma ma oglosis ZE jest juz ogloszeniem w samym sobie :)

Mam ogromna nadzieje ze z tego ZE nie zrobi sie CZY...
          • Gość: ! Re: HP we Wrocławiu?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:23
            W "Faktach" o 16:45 było dość sporo o podobno niemal pewnej inwestycji HP we
            Wrocławiu. Pewnie więcej będzie o 18:00...

A jeszcze wiecej informacji spróbuję wyciągnąć z Roberta (nie tylko o tej
            inwestycji rzecz jasna), podczas jutrzejszego Świąteczno-Noworocznego
            spotkania...

jeżeli tylko się czegoś dowiem, to postaram się te informacje wrzucić na Forum

• Gość: michal WYNIK PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO NA PRZEBUDOWĘ UL. IP: 195.116.94.* 21.12.04, 14:45
      WYNIK PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO NA PRZEBUDOWĘ UL. SIENKIEWICZA OD UL. SĘPA
      SZARZYŃSKIEGO DO UL. BUJWIDA WE WROCŁAWIU.
      ZARZĄD DRÓG I KOMUNIKACJI

53-633 Wrocław ul. Długa 49tel. 355-90-76 w. 263 fax (071) 373-49-06

W wyniku powtórnej oceny ofert w przetargu nieograniczonym (wyrok Zespołu
      Arbitrów z dnia 06.12.2004 r nakazujący dokonanie ponownej oceny ofert) na
      przebudowę ul. Sienkiewicza od ul. Sępa Szarzyńskiego do ul. Bujwida we
      Wrocławiu jako najkorzystniejszą wybrano ofertę firmy:

Ziajka Zbigniew Przedsiębiorstwo Drogowe

51-503 Wrocław ul. Chałupnicza 21

z ceną ofertową brutto 18.159.649,98 zł w tym VAT 3.274.690,98 zł

------

Przypomne tylko, ze pierwotnie przetarg ten wygrala firma Drobud.
      • Gość: slawek Wiosną remont kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:19
        Wiosną ruszą remonty w ramach specjalnego programu, uruchomionego przez gminę,
        Kogenerację i Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej. Kamienice
        wypięknieją, ale część lokatorów na remoncie straci. W takiej sytuacji będą na
        pewno mieszkańcy budynku przy ul. Szczytnickiej 51. Tu remont będzie bardzo
        drobiazgowy. Budynek zostanie rozpruty aż do piwnic i ponownie zagospodarowany.
        Zmieni się układ pomieszczeń na piętrach, dojdzie ogrzewanie miejskie, a
        elewacja zostanie odnowiona. Na czas remontu najemców lokali mieszkalnych
        trzeba będzie przeprowadzić w inne miejsca. Do odnowionych mieszkań raczej nie
        wrócą. Po remoncie budynek może być sprzedany lub zmieni się jego
        przeznaczenie. W odnowionych kamienicach zmieni się także system opłat za
        użytkowanie lokali. Najemcy stracą prawo do zniżek za niski standard. W
        najtrudniejszym położeniu są członkowie wspólnot mieszkaniowych w kamienicach
        objętych programem rewitalizacyjnym. Jako współwłaściciele budynku muszą
        dołożyć się do remontu. Gmina, MPEC oraz Kogeneracja zobowiązały się wydać nie
        więcej niż 3 miliony złotych na remonty kamienic. To łącznie dziewięć budynków
        przy ulicach: Prusa, Świętokrzyskiej, Jedności Narodowej oraz Szczytnickiej.
        Nowy wygląd zyskają do końca przyszłego roku.

Źródło: Słowo Polskie 2004-12-21
        • Gość: ! Re: Wiosną remont kamienic IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:28
          A niektórzy forumowicze tak narzekali, że program rewitalizacji kamienic
          MPEC+miasto miał ruszyć, że były szumne zapowiedzi i nic z tego. Po raz kolejny
          okazało się, że CIERPLIWOŚĆ POPŁACA :)
          • Gość: jakub.s Re: Wiosną remont kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 21:51
            Gość portalu: ! napisał(a):

> A niektórzy forumowicze tak narzekali, że program rewitalizacji kamienic
            > MPEC+miasto miał ruszyć, że były szumne zapowiedzi i nic z tego. Po raz kolejny
            >
            > okazało się, że CIERPLIWOŚĆ POPŁACA :)

We Wrocławiu jest 7000 kamienic wymagających niezwłocznego remontu. Ja moge być cierpliwy, ale te budynki juz nie za bardzo:(
      • Gość: idea_krys Re: WYNIK PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO NA PRZEBUDOW IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 21.12.04, 17:06
        > W wyniku powtórnej oceny ofert w przetargu nieograniczonym (wyrok Zespołu
        > Arbitrów z dnia 06.12.2004 r nakazujący dokonanie ponownej oceny ofert) na
        > przebudowę ul. Sienkiewicza od ul. Sępa Szarzyńskiego do ul. Bujwida we
        > Wrocławiu jako najkorzystniejszą wybrano ofertę firmy:
        >
        > Ziajka Zbigniew Przedsiębiorstwo Drogowe
        >

no to super kolejna ulica która po 5 latach się rozsypie
        • Gość: ! TBS Wroc zakończ inwest na Zielnej i plan kolejne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 20:01
          TBS Wrocław skończył budowę 162 mieszkań na ul. Zielnej

Maciej Miskiewicz 21-12-2004 , ostatnia aktualizacja 21-12-2004 19:18

To był rekordowy rok dla Towarzystwa Budownictwa Społecznego Wrocław. Spółka
          zakończyła budowę 300 mieszkań. We wtork do użytku został oddany nowy budynek
          na Psim Polu

Budynek przy ul. Zielnej wybudowała wrocławska firma Wrobis. Inwestycja
          kosztowała ok. 12,5 mln zł. Koszt budowy jednego metra kwadratowego wyniósł ok.
          dwóch tysięcy zł. Od wmurowania kamienia węgielnego do zakończenia prac
          upłynęło 18 miesięcy.

W czterokondygnacyjnych budynkach zamieszkają 162 rodziny. - Wszystkie
          mieszkania mają już swoich najemców - podkreśla Kazimierz Fiurst, prezes TBS-u
          Wrocław.

W nowym dziesięcioklatkowcu są kawalerki i mieszkania dwu- i trzypokojowe.
          Wszystkie wykończone "pod klucz" i gotowe do zamieszkania. - Już niedługo
          zaczniemy podpisywać umowy i mieszkańcy będą mogli się wprowadzać - zapowiada
          prezes Fiurst,

By zamieszkać w nowych budynkach, przyszli lokatorzy musieli wpłacić 30 proc.
          wartości mieszkania. Pozostałą część ceny kredytuje Bank Gospodarstwa
          Krajowego. Najemcy spłacą kredyt w czynszu.

Właścicielem TBS-u Wrocław jest miasto. Urzędnicy nie kryją zadowolenia. - Ta
          inwestycja to początek tworzenia nowego klimatu Psiego Pola. To zastrzyk nowej
          energii, bardzo potrzebnej zaniedbanej dzielnicy - cieszy się Adam Grehl,
          wiceprezydent Wrocławia. Jego zdaniem w naszym mieście istnieje spore
          zapotrzebowanie na ofertę TBS-ów.

Gminny TBS nie zwalnia tempa. W tej chwili trwa budowa 384 mieszkań przy ul.
          Dolnobrzeskiej w Leśnicy. W przyszłym roku rozpocznie się budowa 111 mieszkań
          na ul. Górniczej na Pilczycach.

• Gość: ! Świdnica: podstrefa WSSE i Park Przemysłowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 20:19
            Od kwietnia istnieje w Świdnicy podstrefa WSSE, trwają negocjacje z firmami
            gotowymi zainwestować na tym obszarze, a tymczasem Miasto z powodzeniem
            sprzedaje także tereny sąsiadujące z podstrefą.
            Pod inwestycje przygotowywane są już kolejne tereny na północy miasta, bo
            zainteresowanie inwestorów Świdnicą jest bardzo duze.

Kolejnym pomysłem na stworzenie w Świdnicy nowych miejsc pracy jest projekt
            utworzenia Parku Przemysłowego, który ma skupiać firmy z branży nowoczesnych
            technologii.
            Równolegle, rozwijając pomysły na pobudzenie aktywności gospodarczej, Miasto
            stara się poprawiać dostępność komunikacyjną. Świdnica wspólnie z innymi
            gminami i powiatami, chce doprowadzić do przebudowy drogi powiatowej nr 3396,
            łączącej region z autostradą A4. Podpisany został już list intencyjny w tej
            sprawie. Droga zapewniłaby szybki i bezpieczny dostęp do autostrady
            przedsiębiorcom i mieszkańcom gmin powiatu dzierżoniowskiego, świdnickiego i
            wałbrzyskiego, pozwoliłaby na zacieśnienie powiązań kooperacyjnych przez firmy
            ulokowane w WSSE, jednocześnie stając się jednym z najważniejszych atutów w
            negocjacjach z potencjalnymi inwestorami. Wymiernym efektem podpisania listu
            intencyjnego było przystąpienie przez sygnatariuszy do prac studyjnych i
            planistycznych oraz koordynacji prac projektowych. Podjęto także wspólną pracę
            na rzecz pozyskania środków na realizację tej inwestycji.

info: dzisiejszy dodatek inwestycyjny do Gazety Wyborczej

------------

Na marginesie: to między innymi w to przedsięwzięcie drogowe chcą się włączyć
            japońskie firmy budowlane, zainteresowane inwestycjami drogowymi i
            infrastrukturalnymi na Dolnym Śląsku, o czym niedawno było sporo na tym forum.

Kolejne japońskie firmy chca inwestować na DŚ, w olilicach Żarowa, w Świdnicy i
            okolicach, więc siłą rzeczy japońskie firmy sa też zainteresowane przebudową
            dróg i infrastruktury...
            Finansować te przedsięwzięcia chcą japońskie banki,które są także
            zainteresowane inwestowaniem na DŚ i utworzeniem na DŚ (Wrocław) swoich
            polskich przedstawicielstw...
            • Gość: Rafis Re: Świdnica: podstrefa WSSE i Park Przemysłowy IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 21.12.04, 20:27
              No czekam na te banki i inwestycje infrastrukturalne-Dolny Śląsk kraina
              kwitnącej wiśni ;)
              • Gość: Rafis TBS Wrocław-kolejne nowe budynki IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 21.12.04, 21:11
                TBS Wrocław ogłosił przetarg na kolejne nowe budynki:
                Wrocław: budowa 3 budynków mieszkalnych wielorodzinnych wraz z niezbędną
                infrastrukturą i zagospodarowaniem terenu we Wrocławiu Leśnicy przy ul.
                Brzezińskiej i Dolnobrzeskiej
              • hen Re: Świdnica: podstrefa WSSE i Park Przemysłowy 22.12.04, 12:52
                Na przedgórzu sudeckim już jest dużo (starych) czereśni. :-)
                • Gość: ! Powstanie Strzeliński Park Przemysłowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 18:46
                  Coraz bliżej do powstania kolejnego Parku Przemysłowego na Dolnym Śląsku.
                  Chodzi o Park w Strzelnie, w którym mają się lokować mniejsi inwestorzy
                  (głównie krajowi), np lokalni przedsiębiorcy.

Tereny, które wejdą w skład Strzelińskiego Parku Przemysłowego zostaną
                  uzbrojone w nowoczesną infrastrukturę. Koncepcja przewiduje też budowę nowego
                  obiektu. Będzie to hala, w której poszczególni producenci będą mogli lokować
                  swoje firmy. Hala stanie w bardzo atrakcyjnym miejscu - przy drodze wylotowej
                  do Wrocławia.

Projekt zakłada utworzenie w centrum Strzelina Inkubatora Przedsiębiorczości.
                  będzie to siedziba spółki kierującej Parkiem Przemysłowym., a zarazem ośrodkiem
                  doradztwa i edukacji dla przedsiębiorców.

Obszar całego Parku wyniesie około 83 hektarów.

info: dodatek inwestycyjny do Gazety Wyborczej
                  • Gość: ! Powstanie nowoczesny kompleks basenów w Wołowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 19:14
                    9,5 mln zł będzie kosztowała budowa nowoczesnego kompleksu odkrytych basenów w
                    Wołowie, najnowocześniejszego na Dolnym Śląsku.

Planowany do tej pory kompleks trzech basenów: brodzika, twz rekreacyjnego i
                    basenu sportowego miał pierwotnie kosztować około 5 mln zł. Jednak wg
                    najnowszego projektu, który niedawno zaakceptowali radni miejscy, koszt budowy
                    całego kompleksu zamknie się kwotą 9,5 mln zł.Miasto nie dołoży jednak prawie
                    4,5 mln zł do budowy, a tylko 1,5 mln zł. Dzięki bowiem zmianom w wyglądzie
                    kompleksu sportowego, a co zatem idzie - funkcji, które będzie spełniał -
                    pieniądze na inwestycję przekaże także Totalizator Sportowy. Będzie to dotacja
                    w wysokości 3,1 mln zł.

W projekcie przewidziano podgrzewanie wody (tak by z odkrytego basenu można
                    było korzystać o wiele dłużej - od maja do pażdziernika) i podgrzewanie trybun,
                    na których będzie 500 miejsc dla widzów (trybuny powstaną przy basenie
                    sportowym).

Obok kompleksu powstanie także hotel, wypożyczalnia sprzętu sportowego oraz
                    będzie możliwość zjeżdżania w zimie na sankach z usupanej górki.

Koszt całego kompleksu to 9,5 mln zł.

Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie
                    • Gość: ! Nowi inwestorzy w Kostomłotach? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 19:27
                      Aż cztery duże, zagraniczne firmy zainteresowane są nabyciem gruntów w Strefie
                      Gospodarczej gminy Kostomłoty.
                      Obecnie trwają rozmowy z kontrahentami. Grunty należą do Agencji Własności
                      Rolnej Skarbu Państwa, niemniej na planowanych inwestycjach najbardziej
                      skorzysta gmina Kostomłoty (nowe miejsca pracy, nowe podatki do gminnej kasy).
                      - Jak na razie nie chcę zdradzać nazw ani branż, które reprezentują te firmy.
                      Ujawnione zostaną dopiero w momencie podpisania umów - mówi wójt gminy
                      Kostomłoty, Aleksander Bąk.

(MS) - Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie

----------------------------------------

Gminna Strefa Gospodarcza Kostomłoty to w tej chwili 50 hektarów przeznaczonych
                      pod inwestycje, zlokalizowanych tuż przy autostradzie A4 (Węzeł Kostomłoty), 30
                      km od Wrocławia (kierunek na Legnicę, Zgorzelec).
                      Docelowo Strefa Gospodarcza Kostomłoty ma liczyć 200 hektarów.

Wkrótce planuje się także budowę przy autostradzie A4 przebiegającej przez
                      gminę Kobierzyce Miejsc Obsługi Podróżnych, czyli stacji paliw, moteli,
                      restauracji (po zakończeniu przebudowy autostrady).
                    • Gość: Rafis Re: Powstanie nowoczesny kompleks basenów w Wołow IP: 62.29.254.* 22.12.04, 19:32
                      hehe juz niedługo każda gmina na DŚ bedzie miała własny aquapark :)
                      • Gość: Rafis rynek pracy IP: 62.29.254.* 22.12.04, 19:38
                        Dolny Śląsk-bezrobocie w porównaniu do pażdziernika wzrosło w listopadzie do
                        22%(z 21,9%) ale przybyło tylko 100 bezrobotnych.
                        Wrocław-bezrobocie spadło o 600 osób czyli procentowo z 12,5% do 12,4%

Wg. spacjalistów, którzy badali ilosc miejsc pracy pojawiajacych sie w dodatku
                        GW "Praca" najwięcej nowych miejsc pracy oferowane jest(juz od roku) w
                        województwach: Dolnoślaskim, Wielkopolskim i Mazowieckim i to tu przewiduje sie
                        najlepszą sytuacje na rynku pracy.
                      • Gość: Preslaw Re: Powstanie nowoczesny kompleks basenów w Wołow IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.04, 19:45
                        Jako, że związany jestem z Wołowem to bardzo się ciszę z tej inwestycji, bo z
                        pewnością przyczyni się ona do ożywienia tego nieco zapomnienego miasteczka
                        leżącego na uboczu głównych szlaków komunikacyjnych. Dopowiem jeszcze, że do
                        inwestcji tej nie doszłoby, gdyby nie inicjatywa nowego - starego burmistrza
                        dawnego wojewody wrocławskiego Witolda Krochmala. Okazuje się po raz kolejny,
                        że rzeczą podstawową w rozwoku miasta jest jego gospodarz, który chce
                        pozytywnie dzialć. Na poprzedniego burmistrza należy z litości spuścić zasłonę
                        milczenia.
                        • Gość: ! Będzie nowy kompleks biurowo-handl-mieszk we Wroc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 21:11
                          Maciej Miskiewicz 22-12-2004 , ostatnia aktualizacja 22-12-2004 20:45

Już za kilka tygodni rozpocznie się kapitalny remont kamienicy przy ul. Wita
                          Stwosza 15a. Za rok razem z sąsiednim budynkiem utworzy ona kompleks biurowo-
                          handlowo-mieszkalny Trakt Kupiecki

Właścicielem zabytkowej kamienicy jest Agencja Rozwoju Przemysłu. Skąd pomysł
                          modernizacji? - W 1999 roku wyremontowaliśmy kamienicę przy ul. Wita Stwosza 15
                          i wtedy pojawił się pomysł remontu kamienicy w podwórzu i scalenia tych dwóch
                          obiektów w jeden kompleks - mówi Andrzej Zając, wicedyrektor departamentu
                          koordynacji ARP.

Kapitalny remont kamienicy ma kosztować od 4,5 do 6 mln zł. Autorem projektu
                          modernizacji jest znany wrocławski architekt Edward Lach. Autor m.in. Galerii
                          Dominikańskiej, domu handlowego Howell, obecnie Magdalena na ul. Szewskiej i
                          hotelu Park Plaza.

Wejście do odnowionego budynku prowadzić będzie od strony ul. Wita Stwosza. W
                          podziemiu będzie można posilić się w restauracji dla ok. 90 gości. Wewnętrzne
                          podwórze zostanie przykryte dachem. Pod nim na dwóch kondygnacjach - suterena i
                          parter - działać będzie mała galeria handlowa z sześcioma sklepami. - Chcemy,
                          by działały tam salony oferujące towary luksusowe - zapowiada Przemysław
                          Strzelec, ekspert z wrocławskiej ARP.

Pierwsze i drugie piętro zajmą powierzchnie biurowe klasy A/B+ o łącznej
                          powierzchni 751 mkw. Najemcy nie będą mieli kłopotów z organizacją spotkań
                          biznesowych i szkoleń. W tej części budynku będzie w pełni wyposażona sala
                          konferencyjna dla 50 osób.

Na trzech najwyższych kondygnacjach powstanie 12 apartamentów do wynajęcia - w
                          tym sześć dwupoziomowych z tarasami. Na wschodniej elewacji budynku powstanie
                          przeszklona galeria, z której będzie można wejść do apartamentów. - Wrocław
                          dynamicznie się rozwija. Wiele firm przysyła tu swoich przedstawicieli, którzy
                          potrzebują lokum na kilka tygodni czy miesięcy. Do nich kierujemy naszą ofertę -
                          mówi Przemysław Strzelec

Ile będzie kosztował wynajem powierzchni i apartamentów? To jeszcze nie zostało
                          ustalone. Kiedy wszystko będzie gotowe? Otwarcie kompleksu zaplanowano na IV
                          kwartał przyszłego roku.

Więcej o Trakcie Kupieckim czytaj najbliższych "Nieruchomościach"
                          • Gość: Rafis Re: Będzie nowy kompleks biurowo-handl-mieszk we IP: 62.29.254.* 22.12.04, 21:27
                            swietnie, kolejne podwórko zamieni sie w piekny pasaz :)
                          • Gość: jakub.s Re: Będzie nowy kompleks biurowo-handl-mieszk we IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 15:10
                            hydral.com.pl/neo/foto/8/8674.jpg
                            Jesli dobrze rozumiem to Wita Stwosza 15 to ta kamienica najbardziej po prawej stronie zdjęcia? (tak by wynikało przynajmniej z mapy na wroclaw.pl). Jesli tak to sie bardzo ciesze- to jest najpiękniej, najbardziej elegancko wyremontowana (moim zdaniem) kamienica we Wroclawiu i jesli stanie sie wejsciem do jakiejs galerii to bedzie pieknie:))

Swoją drogą ciekaw jestem, kto przeprowadzal ten poprzedni remont, na pewno nie Lach;))
                            • Gość: NN Re: Będzie nowy kompleks biurowo-handl-mieszk we IP: 81.210.18.* 27.12.04, 12:11
                              Lejesz miód na me serce ;)
                              Tak to ta kamienica z prawej, co jej tylko kawałek widać.
                              Do notatki prasowej wkradła się pewna nieścisłość :(
                              ARP jest OBECNIE właścicielem nieruchomości, ale nie ma NIC WSPÓLNEGO z remontem
                              kamienicy.
                              Kamienica została odrestaurowana w roku 2000 w swoim historycznym kształcie
                              przez (nieistniejące już) Towarzystwo Inwestycyjne DOLMEL. Firma ta była również
                              właścicielem oficyny przy Wita Stwosza 15a, a pierwszy projekt przebudowy
                              oficyny powstał w 2000 r. Autorów projektu nie pomnę, ale nie był to oczywiście
                              Lach;)
                              W 2002 r. T.I.DOLMEL zostało przejęte przez ARP :(
                              nn
                              • Gość: Sympatyk Re: Będzie nowy kompleks biurowo-handl-mieszk we IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 17:11
                                Bardzo piekna, elegancka kamienica, zadbano o każdy detal :)
                                J.
    • Gość: RP Do '!' IP: *.core.lanet.net.pl 22.12.04, 21:48
      Mogłbyś mi podać mail do siebie ?!
      Chodzi o inwstycje, ale tak bardziej prywatnie. :)

Pozdrawiam.
      • Gość: Rafis budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: 62.29.254.* 22.12.04, 22:15
        hydral.com.pl/neo/foto/26/26878.jpg
        • Gość: wro2015 Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.12.04, 22:20
          po prostu slow brakuje.

:(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
          • Gość: ak Ossolineum IP: *.olnet.com.pl 22.12.04, 22:33
            Dzisiaj po południu robotnicy zakończyli wymianę ogromnych drzwi wejśćiowych do
            Ossolineum (od strony Szewskiej)-teraz są potężne, rzezbione, stylizowane na
            stare-całość przedstawia się bardzo sympatycznie :)
          • Gość: lolo Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 23.12.04, 01:12
            poracha - i to na takiej waznej dla miasta ulicy...
          • rob30 Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... 23.12.04, 10:41
            No tak... Nadaje się od razu do rewitalizacji.

Rob
          • Gość: jakub.s Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 00:06
            > po prostu slow brakuje.
            >
            > :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Walic to. Oławska to cholernie wazna ulica, a budynek ma przynajmniej forme kamienicy i nic nie niszczy. Za 10 lat włascicielowi bedzie wstyd i przebuduje fasade.
        • Gość: ak Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.olnet.com.pl 22.12.04, 22:37
          Właśnie dziś miałem nieszczeście przechodzić koło tego g..... Co za wstrętny,
          potworny dom. Widziałem wizualki, ale nie sądziłem że w realu będzie toto
          wyglądać tak koszmarnie. Jaka szkoda że zmarnowano tak reprezentacyjne miejsce.
          • Gość: erni Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 23:08
            W koncu Olawska ma byc reprezentacyjnym deptakiem... he he :))
            • Gość: Preslaw Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 09:33

> po prostu slow brakuje.
              >
              > :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Co prawda lepeij wygląda od budynków sąsiednich, ale zgadzam się z tym, że słów
              i tak brakuje. I to na takie ulicy.
        • Gość: michal Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: 195.116.94.* 23.12.04, 11:18
          Gdybym to ja zaprojektowal taki budynek to wstydzilbym sie podpisac pod tym
          projektem.
          • Gość: RP Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.core.lanet.net.pl 23.12.04, 11:31
            Czy pan Żak jest rodowitym wrocławianinem ?!
            • Gość: wro2015 Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.12.04, 11:49
              to co mnie bardzo smieszy, to to ze lewa czesc wybudowanego budynku wyglada
              identycznie jak piekne przedwojenne kamienice z ktorych po wojnie zostal
              oderwany ornament. Mowie to calkiem bez zlosci - po prostu jak zobaczylem nowy
              budynek i te stare wlasnie 'obskubane' kamienice obok to od razu to skojarzenie
              sie nasunelo...
              • Gość: Rafis Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 23.12.04, 12:56
                no prosze wszyscy sie zgadzaja :)
                • Gość: lolo Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 23.12.04, 14:51
                  pan Żak zjednoczył forumowiczów ;)
        • Gość: yn Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.finemedia.pl 23.12.04, 19:14
          [Rok wcześniej]

"Budynek ma nawiązywać do architektury modernizmu. - Nie będzie się wyróżniał.
          Ma się wtopić w otoczenie i uzupełnić pierzeję ulicy - tłumaczy autor projektu."
          • Gość: Musaszi Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 23.12.04, 19:27
            ... sa bloki na moim osiedlu, ktore po termomodernizacji wygladaja ladniej...
            • Gość: wro2015 Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.12.04, 20:59
              Jedyny Budynek wzdluz Olawskiej (ktora ma byc reprezentacjyna ulica ze sklepami)
              ktory ma jeszcze nizszy parter jest blokeim z ery PRL
      • Gość: RP Re: Do '!' IP: *.core.lanet.net.pl 27.12.04, 14:13
        Spoko, już wszystko wiem. :)
        ale @ i tak możesz podac ... może w przyszłosci się przyda!
    • Gość: RP Dwór rozsławi Karkonosze. IP: *.core.lanet.net.pl 23.12.04, 18:55
      Komunalne Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne Euroregionu Nysa powstaje w
      renesansowym zabytku na przedmieściach Jeleniej Góry - Choć dwór w pełni
      zostanie wyremontowany wiosną, mamy już pierwsze zgłoszenia chetnych do
      skorzystania z usług placówki -powiedział nam wczoraj Jacek Jakubiec, kustosz
      zabytku.

- Kładziemy już podłogi we wschodniej części renesansowego zamku - mówi
      Jakubiec. Za pieniądze z Uni Europejskiej i dzięki wsparciu budżetu państwa
      powstanie tam centrum szkoleniowe. W ten sposób dwór na przedmieściach Jeleniej
      góry rozsławi stolicę Karkonoszy na całą Europę.

Jednym z najbardziej cennych elementów zabytku jest renesansowy potral. Trwa
      jego rekonstrukcja ponieważ został zniszczony, kiedy dwór należał do
      państwowych gospodarstw rolnych. Elementy zabytku rozrzucono i przysypano
      ziemią. -Prowadziliśmy prace odkrywkowe, część portalu udało się odkopać. W
      robotach wzięli udział mieszkańcy osiedla Czarne - usłyszeliśmy.

Fundacja Kultury Ekologicznej, do której należy dwór, chce przejąć także jego
      otoczenie. Całość ma być ozdobą osiedla i uświetnić 700-lecie istnienia osady
      Czarne, które przypada w przyszłym roku.

(CG) Słowo Polskie/Gazeta Wrocławska 17.12.2004
    • Gość: RP Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.core.lanet.net.pl 23.12.04, 22:28
      Dudkiewicz mówił przed chwilą w TVP3!
      Oficjalnie ogłosi to w Sylwestra.
      Nie chciał zdradzić rodzaju branży, bo ponoc od razu byłoby wiadomo o jaką
      firmę chodzi.
      To będzie 11 kolejna inwestycja w tym roku, jaka powstała za pomocą miasta, 12
      nie będzie ...(w tym roku) ;)
      Hm... Pomyślmy ...
      Z danych wynika, że mogło to by być HP, ale to na 99% nie bedzie HP !
      Ma ktoś jakiś pomysł ?!
      • Gość: Rafis Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 23.12.04, 22:36
        wczesniej mówił ze do konca roku bedzie chciał ogłosic 3 inwestycje, jedna
        produkcyjna(kable) i 1000 miejs pracy-to chyba ta! i dwa centra usługowe(w tym
        był hp zapewne). Tak wiec ta trzecia to zapeewne to centrum usługowe o które
        walczymy z Pragą.
        Co do tych kabli to moze chodzi o General Electric?
        • Gość: RP Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.core.lanet.net.pl 23.12.04, 23:07
          Dziś już powiedział, że ta Sylestrowa (11) będzie ostatnia.
          Przyznał, ze smutkiem, że nie uda mu się zrealizować planu 12 inwestycji na 12
          miesięcy... Ale mu mina zżedła jak to mówił :]

O jaką firmę walczymy z Pragą ?! Wiadomo w ogóle ?!

Prezydent powiedział: "Nie moge zdradzić jaka to branża, bo od razu wiadomo
          byłoby o jaką firmę chodzi" - To znaczyłoby że ta inwestycja od długiego
          czasu "wisi nad miastem".

No zobaczymy co to będzie. "!" parę miesięcy temu pisał, że w prezencie pod
          choinkę _możemy_ dostać BOSCH'a, ale troche mi dane nie pasują w tym
          przypadku ...

--------------------------------------------------------------------------------
          Christmas Islands (Austr.) 11*04' S / 105*55' E

• Gość: Rafis Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 23.12.04, 23:10
            Gość portalu: RP napisał(a):

> Dziś już powiedział, że ta Sylestrowa (11) będzie ostatnia.

hmmm mam nadzieje ze ostatnia w tym roku a nie wogóle? :)

> Przyznał, ze smutkiem, że nie uda mu się zrealizować planu 12 inwestycji na
            12
            > miesięcy... Ale mu mina zżedła jak to mówił :]
            >
            > O jaką firmę walczymy z Pragą ?! Wiadomo w ogóle ?!

jakies centrum rozliczeniowe, nie wiem czy nie GE.
        • Gość: :) Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.12.04, 10:07
          to chodzi o te centrum uslugowe , ktore mialo powstac na placu kolo hotelu
          wroclaw ? jakby chodzilo o to , to byloby superrr :) , i jakby to wypalilo to
          budowali by jakis biurowiec ? ...

pzdr :D
          • Gość: wro2015 Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.12.04, 13:22
            mam nadzieje ze nie. Bo ja mam nadzieje ze zanim zaczna tam cos projektowac
            zrobia konkurs urbanistyczny na cala dzialke zachodnia Powstancow Slaskich
            • svarte_sjel Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. 24.12.04, 13:31
              > zrobia konkurs urbanistyczny na cala dzialke zachodnia Powstancow Slaskich

Może być i twój kochany konkurs, ale nie musi. Ale tam bez solidnego MPZP się
              nie obędzie.
    • Gość: lolo METRO we Wroclawiu IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 24.12.04, 23:33
      www.itbc.info/www/chicco/temp/METRO.jpg
      • martouf Re: METRO we Wroclawiu 24.12.04, 23:52
        A przepraszam, czemu to jest w topicu "Newsletter" zamiast w dziale S-F? ;)
        Zamierzają to budować czy jak? :) Prima aprilis mamy w kwietniu, nie rozumiem :)

Wesołych Świąt!
        • Gość: lolo Re: METRO we Wroclawiu IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 24.12.04, 23:54
          to jest w ramach skladania sobie zyczen ;)
          • martouf Re: METRO we Wroclawiu 25.12.04, 00:05
            > to jest w ramach skladania sobie zyczen ;)

Sam to narysowałeś? :)
            • Gość: lolo Re: METRO we Wroclawiu IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.12.04, 00:13
              nom jakis czas temu ;)
              robilem porzadki na dysku i postanowilem sie z Wami tym podzielic
              • Gość: jakub.s Re: METRO we Wroclawiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 00:43
                Bardzo ladnie to narysowales!!! Niebieską linią bezposrednio dostalbym sie do mojej ukochanej!!!:)
    • Gość: ak Pl. Kromera i okolice IP: *.olnet.com.pl 25.12.04, 14:26
      Ostatnimi czasy okolice Kromera stają się zagłębiem nowych inwestycji
      budowlanych. Już stoi szkielet hotelu koło stacji BP (obecnie trwają prace w
      środku, ścianki itp.). Na tyłach BP wyburzono budynek Winuelu (chyba nie taka
      dokładnie nazwa) i trwa budowa osiedla mieszkaniowego Dachbudu. Nieco dalej w
      stronę CH Korona Trwa 2 i 3 etap inwestycji mieszkaniowej. Jeszcze dalej w
      strone Korony buduje Budimex. Niedawno obok zakończyła się budowa TBS Wrocław
      oraz przebudowa części al. Kromera.Jakiś tydzień temu w okolicach Koszarowej
      Szmajdziński zainaugurował budowe osiedla mieszkaniowego dla oficerów WP. Teraz
      czekamy na mosty Warszawskie...
      • Gość: Preslaw Re: Pl. Kromera i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 09:18
        Cieszyć się oczywiście należy z powstawania nowych mieszkań, ale szkoda, że
        będą one wszytskie zapewne wyglądały tak samo płasko i sztampowo jak te
        istniejące, choć i tak buduje się w tej chwili ładniej niż za czasow Polski
        Ludowej. A most Warszawski II jest niezwykle potrzebny. Stałem tam oststnio w
        korku 30 minut.
        • Gość: gość Od 7.02.2005 będzie drugi pociąg do Pragi. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.04, 12:39
          wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/432553.html
          • Gość: Rafis wiesci z budowy IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 27.12.04, 18:35
            "zima" w pełni ale duzo sie dzieje

z nowosci:
            -wycinali drzewka pomiedzy orlenem na Grunwaldzie a targiem PSS Społem to chyba
            oznacza ze takze na terenie targowiska zacznie sie budowa(chyba ktos kupił ta
            działke). Pewnie Echo dokupiło ten kawałek.Targowisko zdaje sie ze ma
            pozwolenie do konca stycznia.

-budynek AR
            jest juz skonczony w tylnej czesci wiec jak ktos ma aparat :)

-budynek elektryczny PWr.
            zostało do zrobienia tylko to półpiętro, obkładaja sciane jasnym kamieniem
            (takim samym jak na starszych budynkach polibudy)

-biblioteka UWr
            mimo zawirowan budowa trwa, obłozyli sarym kamieniem dwie sciany

-wydział informatyki
            warbud juz zaczął cos tam robic ale natezenie prac niewielkie, chyba nie maja
            jeszcze pracowników bo widziałęm ogłoszenie w prasie ze szukaja inzynierów i
            kierowników budów ;)

-odbudowa klasztory na ulicy św. Józefa
            sa juz wylane fundamenty, które pokrywaja sie ze starymi fundamentami tak wiec
            nowy budynek bedzie chyba bardzo podobny do tego przedwojennego

-remont katedry
            zaczeli sciagac rusztowania z górnej czesci która jest całkowicie oczyszczona a
            zaczeli oczyszczac dolna czesc(pojawia sie piekna cegła ;)

-remonty wodne
            trwaja prace przy wyspie Słodowej oraz przy sluzie mieszczanskiej

-hotel areszt
            jest juz pieknie oczyszczona i uzupełniona cegła, naprawde bardzo ładnie to
            wygląda, chyba niedługo udostepnia kilka pokoi bo widac firnaki w oknach

-skoczył sie remont elewacji kamienicy na Swidnickiej(początek)

-trwaja przebudowy kamienicy na Mikołaja oraz konczenie tego hotelu, który nie
            bedzie hotelem.
            Byc moze jakiegos remontu doczeka niedługo tez cały budynek herbapolu bo powoli
            wymieniaja wnim okna na takie zabytkowe ;)

-Nawrat
            trwaja prace archeologiczne, cały teren rozkopany

-aquapark
            od swiat nic sie nie dzieje, jest wykopany dół i tez maja trwac prace
            archeologiczne

-Czarneckie Center
            intensywne prace ziemne, został juz tylko kawałeczek do wywiezienia wiec jesli
            dostana pozwolenie na budowe za okoo miesiaca to beda mogli zaczac budowe

-Grunwald
            trwaja prace(kafarowanie i wywozenie ziemii, prace archeologiczne juz sie
            zakonczyły(tak mysle, piwnic ekamienic juz zaorane)

-opera
            trwa remont elewacji

-świątynia 3 narodów
            skonczyła sie renowacja elewacji od strony placu Wolnosci, pieknie odnowiona i
            uzupełniona cega az błyszczy :)
            teraz zaczynaja robic bok od solpolu

no to tylko tyle bo w innych czesciach miasta nie byłem :)
            • Gość: slawek Re: wiesci z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:11
              Budowa Aquaparku chyba narazie staneła. Jak wiadomo ziemię wywożono na Wzgórze
              Gajowe. Jeździło około 40 ciężarówek dziennie. A od czwartku przed świętami
              staneli z robotą i dzisiaj też nie wozili ziemi. Znowu najprawdopodobniej
              okłamał nas inwestor stoku na Gaju zapewniając że pojeździmy w przyszłym roku.
              Po pierwsze już nie ma surowca na podwyższenie górki a po drugie zwożenie ziemi
              trwa zbyt długo aby zdążyli na przyszły sezon trzebaby wozić ze 120 ciężarówek
              (tych dużych) dziennie i to dziń w dzień. A tak górka do tej pory urosła jakieś
              3-4 metrów a miała urosnąć o 25 m. A ziemie wożą jakieś 3 miesiące.
              • Gość: Rafis Re: wiesci z budowy IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 27.12.04, 19:21
                z aquaparku to i tak juz niewiele tam tego zostało ale chyba od Czarneckiego
                tez wożą? Tylko tam tez juz sie konczy. Ciekawe gdzie woza z grunwaldu?
            • svarte_sjel Re: wiesci z budowy 27.12.04, 20:48
              Gość portalu: Rafis napisał(a):
              > no to tylko tyle bo w innych czesciach miasta nie byłem :)

* "Budka" na rogu Wisniowej i Powstańców Śląskich
              • Gość: Rafis Re: wiesci z budowy IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 27.12.04, 22:58
                > * Pol-Motors
                • svarte_sjel Re: wiesci z budowy 27.12.04, 23:30
                  > > * Pol-Motors
            • Gość: HG Re: wiesci z budowy IP: *.airport.wroclaw.pl 29.12.04, 17:17
              Teren pod nowa hale Wabco wyrownany i pewnie niedlugo rusza do gory. Po uprzatnieciu gruzowiska wyglada to dosc imponujaco.
    • Gość: ak Filia IP: *.olnet.com.pl 28.12.04, 09:49
    • Gość: ak Świdnica-Filia Politechniki Wr.? IP: *.olnet.com.pl 28.12.04, 09:51
      Prezydent Świdnicy Wojciech Murdzek prowadzi działania mające na celu
      utworzenie w Świdnicy filii szkoły wyższej.
      Kilka dni temu Prezydent rozmawiał w tej sprawie z władzami Po-litechniki
      Wrocławskiej. W tej chwili oczekiwana jest wstępna decyzja senatu uczelni w tej
      sprawie.
      P.s-przepraszam,za powyższy pusty list ;)
      • Gość: gość ATM Grupa inwestuje w Bielanach Wrocławskich IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 18:10
        Powstaje nowe, duże i nowoczesne studio telewizyjne:
        info.onet.pl/1029829,10,1,0,120,686,item.html
        • Gość: a Re: ATM Grupa inwestuje w Bielanach Wrocławskich IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 28.12.04, 18:15
          w tym artykule nie wspomnieli e ATM realizuje BAR, mniejsza o to
    • Gość: a Plany robudowy deróg na lotnikso IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 28.12.04, 18:53
      Plany rozbudowy dróg na lotnisko

Marek Szempliński 28-12-2004 , ostatnia aktualizacja 28-12-2004 18:17

Po przejrzeniu planów budżetowych Wrocławia wiemy, że ani lotnisko, ani dojazdy
      do niego nie mają szans na realizację w ciągu najbliższych sześciu lat. Jednak
      miejscy projektanci już rysują połączenia z rozbudowanym airportem

Przypomnijmy: Wrocław chciałby większego lotniska, a gmina Kąty Wrocławskie
      więcej domków. Dlatego ta ostatnia usiłuje wprowadzić zmiany w studium
      zagospodarowania przestrzennego. Przewidują one m.in. dopuszczenie zabudowy
      mieszkalnej na terenach, w kierunku których od lat planuje się rozbudowę
      wrocławskiego lotniska. Na razie zmiany blokuje Urząd Marszałkowski, a gmina
      Kąty Wrocławskie szuka sprawiedliwości w Samorządowym Kolegium Odwoławczym.

Dlaczego jednak władze Wrocławia upierają się, żeby lotnisko rozwijało się w
      niechcianym kierunku? Zmusza do tego brak miejsca i oszczędność pieniędzy. -
      Jeśli chcemy mieć lotnisko, to musimy rozbudowywać to, co mamy. Nie stać nas na
      szukanie 1000 ha poza miastem. Nie chodzi tylko o koszt gruntu. Żeby lotnisko
      miało sens, potrzebna jest infrastruktura, która je otacza - przekonuje
      dyrektor Departamentu Architektury i Rozwoju Grzegorz Roman.

- Na razie nie wiadomo jeszcze, w którym miejscu stanie terminal, więc
      pracujemy nad trzema wariantami projektu. Jednak we wszystkich trzech
      koncepcjach główne założenia są takie same - do lotniska trzeba umożliwić
      dojazd od centrum, od autostrady i od ulicy Lotniczej - mówi Marek Żabiński,
      wicedyrektor Biura Rozwoju Wrocławia.

Wszystko wskazuje na to, że pierwsze inwestycje ułatwiające komunikację z
      lotniskiem to rozbudowa ulic Bystrzyckiej i Granicznej. Załatwiłoby to
      połączenie z centrum oraz przez Mińską, Awicenny i nową drogę od Mokronoskiej z
      węzłem bielańskim.

Równolegle bez udziału miasta powstanie, miejmy nadzieję, obwodnica
      autostradowa Wrocławia. Liczyć też możemy na budowę drogi od terminalu
      lotniczego w kierunku ulicy Lotniczej. Natomiast tzw. oś inkubacji (droga od
      węzła bielańskiego do wylotu na Środę Śląską) to melodia najbardziej
      nieodgadnionej przyszłości.
      • svarte_sjel Re: Plany robudowy deróg na lotnikso 28.12.04, 23:11
        Gość portalu: a napisał(a):
        > miejscy projektanci już rysują połączenia z rozbudowanym airportem

Cały dowcip w tym, że dla żadnej z tych dróg połączenie z lotniskiem nie jest
        podstawowym celem :^)
        • Gość: Rafis Oławska-nowoczesna IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 11:39
          Zdrój na Oławskiej

Środa, 29 grudnia 2004r.

Dwa i pół miliona złotych ma kosztować przekształcenie ruchliwej ulicy w deptak

Do końca przyszłorocznych wakacji ul. Oławska zostanie wyremontowana. W
          kwietniu rozpoczną się tam prace, dzięki którym powstanie deptak

Oławska łączy Galerię Dominikańska z Rynkiem. Obecnie to jeden z najbardziej
          zaniedbanych traktów. Droga zastawiona jest góralskimi straganami. Przy niej
          stoją odrapane kamienice. Na środku zalane asfaltem szyny tramwajowe, choć ten
          nie jeździ tamtędy od lat i zaparkowane gdzie popadnie samochody, które często
          uniemożliwiają przejście.
          To czego po perypetiach związanych z unieważnieniem przetargu na projekt
          przebudowy tej ulicy, nie udało się zrobić w 2004 roku ma zostać wykonane w
          przyszłym. Oławska ma dołączyć do fragmentu Świdnickiej i stać się miejskim
          deptakiem. Drugą reprezentacyjną arterię miasta. Ulica zostanie wyłożona dużymi
          płytami z ciemnoszarego, jasnoszarego i zielonego granitu. Po lewej stronie za
          skrzyżowaniem z ulica Łaciarską, patrząc od Rynku, będzie posadzonych w parach
          16 drzew w klombach półtora na półtora metra. Między klombami ustawione zostaną
          ławki.
          Na Oławskiej, obok urzędu statystycznego ma stanąć fontanna. W miejscu gdzie
          dziś są czerwone budki i góralskie stoiska. Choć najprawdopodobniej akurat ona
          trafi tam już po zakończeniu remontu. Kilka metrów dalej, tuż przy schodach
          prowadzących do przejścia podziemnego, które także zostaną wyremontowane,
          zaplanowano zdrój z wodą zdatną do picia. A przystanek autobusowy zostanie
          przesunięty kilka metrów dalej.
          Już w połowie stycznia zostanie wydane pozwolenie na budowę. W lutym będzie
          rozpisany przetarg, który ma wyłonić wykonawcę. Roboty rozpoczną się
          najprawdopodobniej w kwietniu, a skończą na przełomie września i października.
          Remont będzie kosztował około 2,5 mln zł.
          Zgodnie z zapowiedziami Oławska ma stać się wizytówką Wrocławia, jak Rynek i
          Świdnicka. Jednak sam deptak, głównie dzięki swojej nawierzchni, będzie
          bardziej nowoczesny.
          - Cała zabudowa wzdłuż Oławskiej jest powojenna. Niektóre budynki są nawet
          całkiem nowe. Dlatego zrezygnowaliśmy ze stylizacji i Oławska będzie bardziej
          nowoczesna niż Rynek czy Świdnicka - wyjaśnia Grzegorz Roman, dyrektor
          departamentu architektury i rozwoju wrocławskiego magistratu.
          Rok później w deptak zmieni się także pobliska ul. Szewska. Gmina dostała na
          remont tej ulicy pieniądze z funduszy unijnych. Jednak Szewską będą jeździły
          najnowsze niskopodłogowe tramwaje.

Teraz Oławska często zastawiona jest samochodami. Po remoncie będzie dostępna
          tylko dla przechodniów

Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
          • Gość: a Re: Oławska-nowoczesna IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 29.12.04, 12:04
            Oławska zapowiad się ciekawie, ale zastanaiwam się nad jedną rzeczą - dlaczego
            na Oławskiej będą ławki i drzewa a na Świdnickiej remontowanej w tym roku nie
            ma ławek i drzewek. Twierdzili że dlatego bo Świdnicka jest za wąska, mi się
            wydaje że oławska jest jeszcze węższa od świdnickiej. Nic nie rozumiem
            • Gość: Rafis Re: Oławska-nowoczesna IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 12:08
              ławki beda dopiero za Łaciar4ska a tam jest juz szerzej.W pierwszej czesci tez
              by sie nie zmiesciły.
            • svarte_sjel Re: Oławska-nowoczesna 29.12.04, 12:14
              > na Oławskiej będą ławki i drzewa a na Świdnickiej remontowanej w tym roku nie
              > ma ławek i drzewek. Twierdzili że dlatego bo Świdnicka jest za wąska, mi się

Myślę, że koniecznie powinieneś najpierw ją zobaczyćzanim coś takiego
              napiszesz :^)
              Bo drzewek tam jest sporo.
              Ławek faktycznie nie ma, ale w zamian są siedziska.
              • Gość: a Re: Oławska-nowoczesna IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 29.12.04, 12:52
                Ostatnio jak widziałem te siedziska na Świdnickiej, to mi się niedobrze
                zrobiło, całe w śmieciach kubkach, bród a poza tym kto na takim zimnym kamieniu
                usiądzie
                • Gość: Rafis Re: Oławska-nowoczesna IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 14:56

> Ostatnio jak widziałem te siedziska na Świdnickiej, to mi się niedobrze
                  > zrobiło, całe w śmieciach kubkach, bród a poza tym kto na takim zimnym
                  kamieniu
                  >
                  > usiądzie

bo to był lub nawet jeszcze jest teren budowy wiec nikt tam nie sprzatał :)
                • svarte_sjel Re: Oławska-nowoczesna 29.12.04, 16:00
                  > zrobiło, całe w śmieciach kubkach, bród a poza tym kto na takim zimnym
                  kamieniu
                  > usiądzie

W lecie się nagrzeją od słonka i będą cieplutkie :^)

A popatrz się ile osób siada na różnych murkach i jakoś im nie jest zimno :^)
        • Gość: Rafis rynek:wróci żółte swiatło IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 11:40
          Wróci cieplejsze światło

Środa, 29 grudnia 2004r.

Żarówki lamp w Rynku zostaną wymienione

Latarnie oświetlające Rynek zyskają w nowym roku na powrót swoją poprzednią
          barwę światła. Takie uzgodnienia poczynił na wczorajszym spotkaniu z Zarządem
          Dróg i Komunikacji miejski konserwator zabytków.
          Od kilku tygodni Rynek oświetlają nowe żarówki. Poprzednie, żółtawe ZDiK w
          latarniach wymienił, bo kończyła się ich żywotność. Po wymianie wielu
          wrocławian nieprzychylnie odebrało nową - białą i chłodniejszą barwę światła.
          Zmianę skrytykowali też niektórzy radni.
          - Na piękność nie ma jednak paragrafu. Dlatego wspólnie ze ZDiK-iem
          ustaliliśmy, że latarnie w Rynku wrócą do wcześniejszej wersji. Poprzednia
          barwa światła była cieplejsza i Rynek wyglądał przy niej korzystniej i bardziej
          podobał się mieszkańcom - powiedziała nam Katarzyna Hawrylak-Brzezowska,
          miejski konserwator zabytków.
          Żarówki zostaną wymienione, gdy demontowana będzie świąteczna iluminacja. Te z
          Rynku wykorzystane będą w innych miejscach.
          Dla porównania zabytkowe centra i główne ulice w innych znanych miasta często
          oświetlane są białym światłem - takim, jakie wprowadził ostatnio ZDiK. Tak jest
          np. w Krakowie, Wilnie, Lyonie a także na słynnych Polach Elizejskich w Paryżu.

(BW) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
          • Gość: gość Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 12:18
            I bardzo dobrze, żółte światło wygląda zdecydowanie lepiej.
            • Gość: jxp Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 12:27
              A co z unijnymi przepisami, którymi się zasłaniała pani E. Mazur? Już nie
              obowiązują?
              • Gość: wro2015 Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.12.04, 13:39
                i dobrze! A jednak oplaca sie pisac!
              • Gość: Rafis Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 14:58
                Gość portalu: jxp napisał(a):

> A co z unijnymi przepisami, którymi się zasłaniała pani E. Mazur? Już nie
                > obowiązują?

to nie przepisy tylko "dobre rady", zreszta w artykule napisano ze wiele miast
                uzywa takiego swiatła. MNie podoba sie bardziej żółte i nie jest to raczej
                kwestia przyzwyczajenia jak w przypadku koloru ratusza czy mostu do których juz
                sie przekonałem :)
                • Gość: Preslaw Re: Jeszcze o Oławskiej i Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:09
                  Czytam o remoncie Oławskiej i Szewskiej i tak sobie tylko myślę żeby
                  rzeczywiście wszytskie czynności odbyły się w terminie i powstanie nowych
                  pięknych ulic nie przesunęło się na kolejny rok.
                • martouf Re: rynek:wróci żółte swiatło 29.12.04, 16:32
                  Ten tynk co zrobili na Ratuszu to największe barbarzyństwo jakie widziałem...
                  Mnie osobiście kojarzy się z otynkowaniem zamku w Malborku... Nie wiem, nie
                  jestem architektem ani konserwatorem zabytków i się na tym nie znam ale teraz
                  Ratusz stracił cały swój czar i urok, jestem zdruzgotany jak tamtędy przechodzę
                  i nie mogę odnaleźć niczego pozytywnego:(
                  • Gość: a Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 29.12.04, 16:48
                    Kiedy zobaczyłem Ratusz po remoncie, myślałem że oblepili go kartonem, tak to
                    właśnie wygląda, kartonowy ratusz, pocekamy 50 lat i elewacja się zestarzeje i
                    bedzie lepiej
                    • Gość: gość Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 17:08
                      Remont elewacji odbył się pod ścisłą kontrolą i zgodnie z wytycznymi
                      konserwatora zabytków i wg jej wskazówek. Czyjeś rzyzwyczajenia nie są i nie
                      mogą być żadną podstawą do zmian w przywracaniu, odtwarzaniu historycznego
                      wyglądu zabytków.
                      • Gość: req Będą pieniądze na remont Hali Ludowej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 18:11
                        Będą pieniądze na remont Hali Ludowej

Ponad 4,5 miliony złotych chcą wydać władze Wrocławia na remont i
                        odrestaurowanie Hali Ludowej. Dotacja miasta zostanie przekazana obecnemu
                        zarządcy budynku na dwa kolejne lata. Zostaną wyremontowane przede wszystkim
                        sanitariaty i korytarze oraz uporządkowany teren wokół obiektu. Już w przyszłym
                        roku Hala Ludowa ma być bowiem miejscem spotkania kilkuset przedstawicieli
                        komitetu europejskiego. Tymczasem wciąż trwają również starania o przejęcie
                        Hali Ludowej, która jest własnością skarbu państwa - przez miasto. Zdaniem
                        wiceprezydenta Wrocławia Dawida Jackiewicza może do tego dojść już za kilka
                        miesięcy. Prawdopodobnie już w przyszłym roku uda się także wpisać zabytek na
                        Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESO.

Marek Zoellner
                        2004-12-29 16:19:55

www.prw.pl/tekst.html?tekst_id=35078
                        • Gość: Preslaw Re: Będą pieniądze na remont Hali Ludowej IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.05, 09:51
                          Pamiętam, że kedy pojawiła się sprawa wpisania Hali Ludowej na listę UNESCO, to
                          pojawila się tez informacja w prasie (chyba w GW), że cała procedura wpisywania
                          na listę może potrwać kilka lat. Czas ten napewno nie upłynął. Gdyby
                          rzeczywiście udało się to zrobić szybciej, byłoby wspaniale, bo to przyciągnie
                          nowcyh turustów do miasta i w każdym przewodniku będzie o tym napisane.
                  • Gość: les Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.bredband.skanova.com 29.12.04, 19:40
                    "czar i urok"? Nie to byl zwykly brud, ktorego jest tak wiele w Polsce.
                    Niektorym ciezko zyc bez niego.
                    • Gość: req Pl Solny jeszcze piękniejszy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 20:04
                      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2469658.html
                    • Gość: req Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 20:10
                      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2469692.html
                      • Gość: re Budżet Wrocławia 2005 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 20:16
                        miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2469701.html
                • Gość: erni Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:58
                  Ludzie o czym wy mowicie? Ja nawet nie zauwazylem zmiany tych swiatel a Wy cale
                  esseje o nich piszecie. :)))
    • Gość: & Re: Newsletter9 IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 30.12.04, 15:43
      Inspektor ciągle zajęty

Czwartek, 30 grudnia 2004r.

Budowa galerii na pl. Grunwaldzkim jest samowolą budowlaną

Od kilkunastu tygodni archeolodzy sprawdzają, czy w miejscu przyszłej budowy
      nie ma jakiś zabytków archeologicznych. Dziesiątki ciężarówek wywożą stamtąd
      ponad ziemię. Ustaliliśmy, że prace prowadzone są bez wymaganych zezwoleń.

W sierpniu prezydent Wrocławia hucznie ogłosił, że sprzedaliśmy najdroższą
      działkę w historii Wrocławia.
      Za teren na pl. Grunwaldzkim wielkości 2,8 hektara kielecka firma Echo
      Investment zaoferowała aż 45 milionów złotych.
      Do końca 2006 roku na placu ma powstać galeria handlowa. Umowa Echo Investment
      z miastem jest tak skonstruowana, że jeśli firma nie dotrzyma terminów, to
      zapłaci 1 mln euro kary.
      W tej chwili część wykopu, głębokiego na kilka metrów została obudowana
      stalowymi ściankami. Technologia ta nazywa się larsenowaniem, stosuje się ją
      przy wznoszeniu głęboko posadowionych budynków. Wspomniane ścianki mają
      zapewnić im stateczność.
      - Prace na pl. Grunwaldzkim prowadzone są w ramach robót archeologicznych -
      dowiedzieliśmy się w biurze prasowym urzędu miejskiego.
      My natomiast ustaliliśmy, że prace prowadzone na największym placu budowy we
      Wrocławiu to samowola budowlana.
      W wojewódzkim inspektoracie nadzoru budowlanego (WINB) dowiedzieliśmy się, że
      wyjaśnienie sprawy legalności robót, leży w kompetencjach powiatowego
      inspektora. Po naszym pytaniu, 23 grudnia WINB zobowiązał go do zbadania
      zgodności prac z prawem budowlanym. To, czy powiatowy inspektor zajął się
      problemem próbowaliśmy ustalić od poniedziałku. Bezskutecznie. Dyrekcji
      inspektoratu wciąż nie było w biurze.
      Z pytaniem, czy larsenowanie można prowadzić bez pozwolenia na budowę,
      zwróciliśmy się więc do do wydziału rozwoju regionalnego w urzędzie wojewódzkim.
      Danuta Kidybińska, z-ca dyr. wydziału odpisała nam: "Larsenowanie, (...)
      należące do etapu realizacji budowy, można rozpocząć jedynie dopiero po
      uzyskaniu ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę."
      Potwierdziła to także Danuta Kossobudzka, rzecznik prasowy głównego
      inspektoratu nadzoru budowlanego.
      W urzędzie miasta dowiedzieliśmy się, zaś że...
      - Inwestor nie otrzymał jeszcze pozwolenia na budowę. Wystąpił o nie w
      listopadzie.
      Zgodnie z prawem budowlanym na budowę powinien teraz wkroczyć inspektor nadzoru
      budowlanego, zamknąć budowę i sprawdzić wszystkie dokumenty. A w wypadku
      złamania prawa nałożyć kary.
      Nie udało nam się także porozmawiać z inwestorem. W Echo Investment skierowano
      nas najpierw do osoby odpowiedzialnej za wrocławską inwestycję. Ów pan
      natomiast odesłał nas do prezesa. We wtorek w sekretariacie firmy poinformowano
      nas, że porozmawiać z nim będziemy mogli w środę, w środę prezes był w
      Warszawie, poza terenem firmy.

Marcin Gąsiorowski - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
      • Gość: lolo budowa rozpoczeta a gdzie wizualki??? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 30.12.04, 19:13
        Jak do tej pory nikt nie wie jak bedzie ta galeria wygladac ?
        Nam naprawde nie jest wszystko jedno !
        • Gość: wro2015 Re: budowa rozpoczeta a gdzie wizualki??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.12.04, 20:47
          no wlasnie... Boje sie ze projekt jest taki straszny ze inwestorowi wstyd go
          pokazac!

I i tak jeszcze ciagle nie moge sobie wyobrazic zeby z takim MPZP zrobic dobra
          arhcitketure. Ten MPZP wymaga od pl. Grunwaldzkiego pochyla fasade-nibydach od
          wysokosci 5m-19m... Czyli taka niby chata-baba-jaga gdzie dach dochodzil prawie
          do ziemi! Kompletne nieporozumienie!
          • Gość: Rafis Re: budowa rozpoczeta a gdzie wizualki??? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.12.04, 21:02
            Nie ma projektu? protest na Grunwaldzie daje efekty :)
          • Gość: & Re: budowa rozpoczeta a gdzie wizualki??? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 31.12.04, 12:49
            Przy takim MPZP nawet Fosterowi wyjdzie UFO,nieźle będą się musieli
            nakombinować projektanci żeby coś sensownego z tego wyszło.
            • martouf Re: budowa rozpoczeta a gdzie wizualki??? 01.01.05, 16:49
              A jeszcze w kontekście dokumentacji prac z Grunwaldzkiego natrafiłem na fotki
              inne niż z hydralu, zrobione w kontekście szukania tajemniczych poniemieckich
              podziemi Wrocławia :)
              podziemny-swiat.strefa.pl/grunwaldzki/grunwaldzki.htm
    • Gość: erni BUDZET I NOWA STREFA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 18:26
    • Gość: erni BUDŻET I NOWA STREFA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 18:26
      Budżet i strefa

Czwartek, 30 grudnia 2004r.

Ostania sesja rady miejskiej w tym roku

Po raz pierwszy w historii samorządu wrocławskiego zdarzy się, że w jednym roku
      przyjęte zostaną dwa budżety. Pierwszy - na 2004 rok - radni uchwalili w
      styczniu, drugi, na 2005 rok - przegłosują najprawdopodobniej dzisiaj.
      Według planów w przyszłym roku do miejskiej kasy powinno wpłynąć blisko 2 mld
      zł, zaś gmina wyda o ok. 27 mln więcej. Już wiadomo, że dziury budżetowej nie
      będzie się łatać podnoszeniem lokalnych podatków (na poprzedniej sesji
      pozostawiono stawki podatkowe na tym samym poziomie).
      Sporo, bo aż 25 proc. budżetu, czyli 430 mln zł, będzie przeznaczone na
      inwestycje. Najwięcej, bo 130 mln zł na inwestycje drogowe, co starczy m.in. na
      remonty ulic: Osobowickiej, Oławskiej, Sienkiewicza, pl. 1 Maja i pl.
      Grunwaldzkiego. Utrudnień w ruchu należy też się spodziewać na ul. Klecińskiej,
      Szewskiej i na mostach Warszawskich. Te ostatnie zadania współfinansowane są ze
      środków unijnych.
      Rajcy zgodzą się też na utworzenie specjalnej strefy ekonomicznej. Ma to
      zwiększyć atrakcyjność naszego miasta dla potencjalnych inwestorów, a za tym
      idzie tworzenie nowych miejsc pracy. Strefa powstanie na Psim Polu, na gruntach
      należących m.in. do Wrozametu. Przypomnijmy - w stolicy Dolnego Śląska są już
      utworzone dwie specjalne strefy ekonomiczne, obejmujące Polar (ul. gen. Bora-
      Komorowskiego) oraz fabrykę Wabco (ul. Ostrowskiego).

• Gość: req Wrocław: dostaliśmy z UE 400 mln zł i składamy wni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 22:17
        Informacja z programu o UE ("Europogląd") w TVP3 Wrocław (program właśnie leci
        w tv):

Wrocław dostał z UE na różne inwestycje (głównie drogowe) 400 mln zł (a złożył
        łącznie wnioski na prawie 450 mln zł), które zostaną wydane w latach 2005-06, a
        miasto już zaczyna przygotowywać i powoli składać wnioski o kolejne 250 mln zł
        dotacji z UE (także głównie na drogi). Razem z Krakowem, Wrocław dostanie
        łącznie najwięcej pieniędzy z pośród wszystkich miast w Polsce.
        • Gość: req Rekordowy budżet Wrocławia w 2005 roku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 22:19
          Rekordowy budżet miasta w 2005 roku

agko, misk, luk 30-12-2004 , ostatnia aktualizacja 30-12-2004 18:12

Brawami i podziękowaniami radni przyjęli wczoraj budżet Wrocławia. Trzeci co do
          wielkości plan finansowy w kraju. Przed nami jest tylko Warszawa i Kraków

Po raz pierwszy w historii wrocławskiego samorządu budżet na 2005 rok przyjęto
          jeszcze w roku poprzedzającym. Rekordowa będzie też kasa miasta w 2005 r. -
          ponad 1 mld 900 mln zł. Wydatki zaplanowano większe o 27 mln zł. Po raz
          pierwszy chyba też wrocławska opozycja pozytywnie oceniła budżet zaproponowany
          przez prezydenta miasta. I od wielu lat nie podniosła ręki przeciwko, ale
          wstrzymała się od głosu. - W porównaniu z dokumentami z lat poprzednich ten
          jest przejrzysty i dobrze przygotowany - mówił Tomasz Czajkowski, radny SLD . -
          Nastawiony na inwestycje i na pieniądze z Unii.

Czajkowski zaznaczył jednak, że prawdziwym wyzwaniem dla władz miasta powinna
          być infrastruktura gminnego majątku. Wielu zaskoczyła opozycyjna radna Barbara
          Rosińska z Wrocławskiego Forum Socjaldemokratycznego. - Czuję się stremowana,
          bo cóż, po raz pierwszy chciałabym podziękować prezydentowi za to, że
          uwzględnił nasze prośby - mówiła.

Ale wczoraj radni nie tylko zajmowali się gminnymi pieniędzmi. Również
          biznesem. Jednomyślnie i bez słów sprzeciwu czy dyskusji radni przegłosowali
          uchwałę o utworzeniu nowej wrocławskiej podstrefy Wałbrzyskiej Specjalnej
          Strefy Ekonomicznej. Na tym terenie ma powstać nowa fabryka hiszpańskiego
          producenta sprzętu agd Fagor, właściciela wrocławskiego Wrozametu. Chodzi o
          inwestycję wartości około 30 mln zł i tysiąc miejsc pracy do 2008 roku.

Bez protestów przeszła też uchwała o przekazaniu prawie 5 mln zł dotacji dla
          Hali Ludowej na najpilniejsze remonty, m.in. na wymianę okien, drzwi i remonty
          sanitariatów, holu i kuluarów. - Hala sama nie jest w stanie tego zrobić. A bez
          tych prac nie będzie można zorganizować tam szczytu regionów w 2005 r. i
          Futuraliów w 2006 r. - tłumaczy Dawid Jackiewicz, wiceprezydent Wrocławia.
          Właścicielem hali wciąż jest Ministerstwo Skarbu Państwa, ale miasto wspólnie z
          samorządem wojewódzkim stara się o przejęcie zabytku.

Dużo natomiast kontrowersji wywołał zgłoszony przez radnych LPR projekt uchwały
          o 95-proc. bonifikacie przy przekształcaniu prawa użytkowania wieczystego w
          prawo własności. - Skoro rada przyjęła taką uchwałę w stosunku do spółdzielni
          mieszkaniowych, powinna wykazać konsekwencję i objąć taką samą ulgą pozostałe
          osoby fizyczne - argumentował Stanisław Zapotoczny, radny LPR. - Trzy tygodnie
          temu rada przyjęła taką wysokość bonifikaty, która uwzględniała możliwości
          budżetu gminy. Skoro budżet został uchwalony, to konsekwencją będzie
          respektowanie jego zapisów i odrzucenie uchwały - ripostował Adam Grehl,
          wiceprezydent Wrocławia. Radni podzielili jego pogląd i projekt LPR nie trafi
          nawet do drugiego czytania.

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2471302.html
          • Gość: Rafis przebudowa Dolmedu IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.12.04, 23:14
            Dolmed chce się rozbudować

Piątek, 31 grudnia 2004r.

WROCŁAW - Chcemy rozszerzyć naszą działalność i trochę zmienić budynek.
            Szacuję, że koszty tej inwestycji wyniosą ponad 10 mln zł - mówi Marek
            Moszczyński, dyrektor Dolnośląskiego Centrum Medycznego Dolmed przy ul.
            Legnickiej.

W piwnicach ma się znaleźć część diagnostyczno-obrazowa: rentgen, usg, tomograf
            oraz rezonans. Ma tu być także poradnia rehabilitacyjna. Parter zostanie
            zabudowany. Docelowo pozostanie tam rejestracja, oraz mają być gabinety lekarzy
            podstawowej opieki zdrowotnej.
            Na II piętrze planowana jest działalność zabiegowa. Ma tam powstać tzw.
            chirurgia jednego dnia. - Planujemy około siedem łóżek szpitalnych. Pacjenci
            będą tu przebywać do 72 godzin - wyjaśnia Marek Moszczyński.
            Ponadto w przychodni powstanie poradnia kardiologiczna m.in z bieżnią i
            holterem (urządzenie, które bada rytm serca w ciągu doby).
            Przychodnia ma być przekształcona w spółkę akcyjną . Na początku jej
            właścicielem pozostanie urząd marszałkowski. Placówka będzie próbowała zdobyć
            pieniądze przez emisję akcji. - Do tego czasu możemy zaciągnąć kredyt.
            Przychodnia przynosi zyski - podsumowuje Marek Moszczyński.

(SUO) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
            • Gość: req Re: przebudowa Dolmedu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 23:18
              Parter zostanie
              zabudowany.

???????
              • svarte_sjel Re: przebudowa Dolmedu 31.12.04, 09:10
                Gość portalu: req napisał(a):
                > Parter zostanie
                > zabudowany.
                >
                > ???????

Czemu się dziwujesz? W tej chwili cały parter to jest jeden wielki hall z
                porozrzucanymi stanowiskami recepcyjnymi. A przepraszam, jest jedno
                pomieszczenie z tego wycięte, na aptekę.
                A będzie normalnie
                • Gość: wojtek Re: przebudowa Dolmedu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 15:10
                  Zmieszcza sie, bo "Parter zostanie zabudowany" znaczy, ze te niby-arkady na
                  parterze - ktore teraz sa na zewnatrz budynku - zostana zabudowane. (A stanowia
                  ono okolo polowy powierzchni parteru.)
                  • svarte_sjel Re: przebudowa Dolmedu 02.01.05, 20:19
                    Gość portalu: wojtek napisał(a):
                    > Zmieszcza sie, bo "Parter zostanie zabudowany" znaczy, ze te niby-arkady na
                    > parterze - ktore teraz sa na zewnatrz budynku - zostana zabudowane. (A

A, to z tej strony :^)
                    Zakładałem, że mowa o zabudowaniu wnętrza.

Też dobrze, choć to bryłę zmieni.
                    • Gość: wojtek Re: przebudowa Dolmedu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 00:08
                      > Też dobrze, choć to bryłę zmieni

Dopiero tak nabierze formy.
          • Gość: RP Re: Rekordowy budżet Wrocławia w 2005 roku IP: *.core.lanet.net.pl 30.12.04, 23:30
            Chodzi o
            > inwestycję wartości około 30 mln zł

Kolejny chochlik dziennikarski :P . Przyzwyczajenie do Euro będzie tak samo
            trudne jak do nowego złotego kilka lat temu. ;)
            • Gość: req Nieruchmości we Wrocławiu po wejściu PL do UE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 23:58
              Cudzoziemiec na zakupach

Zdaniem wrocławskich pośredników, obcokrajowcy zainteresowani kupnem polskich
              nieruchomości mają po pierwsze pieniądze, a po drugie - wyraźnie sprecyzowane
              oczekiwania. - Cudzoziemcy zazwyczaj doskonale wiedzą, czego chcą i w co chcą
              inwestować, a od nas oczekują tylko pomocy w wyszukiwaniu ofert - przekonuje
              Mirosław Juszczak. - Interesują się przede wszystkim zabytkowymi kamienicami w
              okolicach Rynku - mówi Beata Rynkowska z biura Anna. Podobne spostrzeżenia mają
              inni pośrednicy.
              - Obcokrajowcom podobają się duże, przestronne mieszkania z dobrą lokalizacją i
              ładnym widokiem przez okno - dodaje Jolanta Kowal z Merkurego. Mitem jest, że
              mieszkania w Polsce kupują prawie wyłącznie Niemcy, choć, trzeba przyznać,
              stanowią oni sporą grupę cudzoziemców zainteresowanych naszymi
              nieruchomościami. - Ostatnio obsługiwaliśmy Anglików, zdarzali się też
              Francuzi, a nawet jedna Hiszpanka - opowiada Agnieszka Wąs z Agna-
              Nieruchomości. Według danych Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w
              ubiegłym roku w zakup nieruchomości lokalowych (zarówno mieszkalnych, jak i
              komercyjnych - biurowych, handlowych, itp.) najbardziej zaangażowany był
              kapitał holenderski, dalej brytyjski, duński i francuski. Osoby prawne i
              fizyczne pochodzące z Niemiec znalazły się dopiero na 5. miejscu, biorąc pod
              uwagę powierzchnię zakupionych lokali. Zdecydowana większość obcokrajowców,
              którzy decydują się na kupno lokali w naszym kraju to spółki, inwestujące
              najchętniej w biura i powierzchnie handlowe. Osoby fizyczne stanowią około 1/4
              zagranicznych inwestorów. Są też wyraźne różnice, jeśli chodzi o po chodzenie
              prywatnych inwestorów i spółek. I tak np. holenderski kapitał na naszym rynku
              to w większości spółki inwestujące przede wszystkim w lokale komercyjne (ponad
              26 tys. m kw.). Osoby prywatne z Holandii kupują mniej mieszkań (ok. 1177 m
              kw.) niż np. Finowie (aż 11 tys. m. kw. - najwięcej ze wszystkich
              obcokrajowców, więcej nawet niż Niemcy). Z kolei spółki pochodzenia fińskiego w
              ogóle nie istnieją na rynku komercyjnym. W grupie osób fizycznych dużo lokali
              nabywają sąsiedzi zza zachodniej granicy (ok. 9,5 tys. m kw.) i Szwedzi (ok.
              2,5 tys. m kw.). Natomiast wśród obywateli państw spoza Unii dominują Rosjanie
              (7120 m kw.) i Ukraińcy (3346 m kw.). Obcokrajowcom opłaca się inwestować w
              polskie nieruchomości. Nawet, jeśli w przyszłości zdecydują się na ich
              sprzedaż, mogą przez lata je wynajmować i czerpać z tego zysk. Dla mieszkańców
              Unii Europejskiej polskie ceny są bardzo korzystne. - Anglikowi nie sprawia
              problemu wydanie u nas 300-400 tys. zł, ponieważ u siebie musiałby zapłacić o
              wiele więcej - mówi Jolanta Kowal z Merkurego. Największym zainteresowaniem
              cudzoziemców cieszy się oczywiście województwo mazowieckie, gdzie w zeszłym
              roku zakupiono 634,08 ha gruntów. Na drugim miejscu znajduje się województwo
              wielkopolskie, które jednak i tak znacznie traci do Warszawy (287,73 ha). Z
              kolei w naszym regionie, dolnośląskim, obcokrajowcy kupili 272,27 ha ziemi
              (podobnie jak w łódzkim i wielkopolskim). Najmniejsze powodzenie ma województwo
              podlaskie (9,55 ha) i lubelskie (31,24 ha).

"Nieruchomości"
              • Gość: req Wrocław: zabytkowe kamienice dla firm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 00:02
                Kamienica dla firmy

Według pośredników opłaca się inwestować w ich remont. - Mamy w ofercie
                kamienicę położoną w centrum miasta, już po remoncie, na której kupno warto
                zaciągnąć kredyt, ponieważ jest dochodowa i ma wynajęte pomieszczenia - mówi
                Jolanta Kowal z biura "Merkury". Kamienicami w centrum miasta przeważnie
                interesują się firmy, które chcą urządzić sobie biura, a elegancki, stylowy
                budynek może być doskonałą ich wizytówką. Przykładem może być odnowiony przez
                Integer dom handlowy przy ulicy Ruskiej (do niedawna siedziba dwóch
                wrocławskich gazet). - To był kiedyś dom handlowy i teraz pełni podobną
                funkcję, tyle że zyskał pewne udogodnienia takie jak np. ruchome schody, windę,
                klimatyzację czy podjazd dla osób niepełnosprawnych - wylicza Ewa Korzyńska.
                Połączeniem nowoczesności z zachowaniem zabytkowego charakteru budynków są
                również dwie ostatnio ukończone renowacje Integera - Okręgowa Izba Radców
                Prawnych przy Włodkowica i dawny Dom Aktora przy Traugutta, do którego
                wprowadza się Muzeum Etnograficzne. - To, czy stary budynek zostanie
                unowocześniony, zależy przede wszystkim od funkcji, jakie ma pełnić, i wizji
                inwestora - podsumowuje Ewa Korzyńska.

"Nieruchomości"
                • Gość: Rafis remont kolejnej kamienicy? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 15:43
                  Chyba niedługo zacznie sie remont kolejnej kamienicy na cele biurowe. Jest to
                  ruina na rogu ul. św. Elżbiety i chyba Kiełbaśniczej.Wisi płachta IK
                  Development informujaca o wynajmowaniu biur i wizualka wyremontowanej kamienicy.
                  Z kolei na przeciwko arsenału trwa remont kamienicy i dobudowano juz do niej
                  jedno piętro.
                  • Gość: jakub.s Re: remont kolejnej kamienicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 15:59
                    Jedno piętro dobudowano tez do kamienicy na pl.sw. macieja i na nowowiejskiej.
                    • Gość: Rafis Re: remont kolejnej kamienicy? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 16:07
                      z dwa pietra powinni dobudowac do tych kamienic na Garbarach(beda sprzedawana w
                      Styczniu czy Lutym).
                      W sumie to tez jest jakis sposób na remont kamienic-zyski ze sprzedazy mieszkan
                      pokruja koszt remontu dachu i elewacji.
                      Poza tym remontowana jest tez kamienica na Zielinskiego(balkony i elewacja).
                    • Gość: Rafis Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 16:10
                      Wszystko mi mówi z ejednak powstanie na tej działce centrum biznesu o którym
                      pisano na reklamie netii :)
                      Odbyły sie rokowania i zarówno ze strony www jak i z terenu zniknęły informacje
                      dotyczace jesgo sprzedazy(a dla porównania terenu na Kosciuszki chyba nikt nie
                      chce bo wszystko dalej po staremu).
                      Ciekawe kiedy cos ruszy sie w sprawie centrum VdHG "CAPITOL"
                      • Gość: michal Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 16:37
                        w przyszlym roku miasto wspolnie z MPEC ma zamiar wyremontowac 9 kamienic za 9
                        mln zl. Najpierw bedzie to kamienica na Szczytnieckiej 51, a nastepnie
                        Szczytnicka 44, 46 48, Prusa 5 i 5a. Nowoscia sa dwie kamienice na Ksiecia
                        Witolda 45 i 47, ktore beda wyremontowane zamiast kamienic z Jednosci, ktorych
                        lokatorzy nie zgodzili sie na remonty.

Info z dzisiejszego Slowa.
                        • Gość: jakub.s Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 17:07
                          Lokatorzy nie zgodzili sie na remonty??? Ktorzy to?:)
                          • Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 17:11
                            Gość portalu: jakub.s napisał(a):

> Lokatorzy nie zgodzili sie na remonty??? Ktorzy to?:)

Byli tacy co mowili, ze wola palic w piecach kaflowych i mieszkac w
                            zagrzybionych mieszkaniach. Ich strata, kto inny zyska. Cieszy mnie to, ze w
                            koncu zacznie cos sie dziac na Kepie. W przyszlym roku zapowiada sie remont
                            tych dwoch kaminc, a zaraz obok nich ma powstac uzupelniajaca zapudowa
                            mieszkaniowa :))
                            • Gość: Rafis Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 17:20
                              Cieszy mnie to, ze w
                              > koncu zacznie cos sie dziac na Kepie. W przyszlym roku zapowiada sie remont
                              > tych dwoch kaminc, a zaraz obok nich ma powstac uzupelniajaca zapudowa
                              > mieszkaniowa :))

wiesz to z jakiegos zewnetrznego zródła czy powtarzasz info przeczytane na tym
                              forum? :)
                              Bo czasem mam wrazenie ze zjadamy własny ogon :)
                              • Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 17:27
                                Niestety wiem to tylko z tego forum ;)) Ale jednak wiekszosc informacji
                                podawanych na tym forum ma pozniej odzwierciedlenie w rzeczywisosci.
                                • Gość: Rafis Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 17:39
                                  Ale jednak wiekszosc informacji
                                  > podawanych na tym forum ma pozniej odzwierciedlenie w rzeczywisosci.

No fakt :) wiec czekam na kolejne wykopki.
                                  • Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 17:48

> No fakt :) wiec czekam na kolejne wykopki.

A ja czekam na dobry projekt, zebym mial lady widok z okna ;)
                                    Teraz mi sie przypomnialo, ze na granicach tej dzialki sa tabliczki "teren
                                    prywatny, wstep wzbroniony". I z tego co pamietam to ten nowy budynek ma sie
                                    chyba laczyc z jedna z tych remontowanych kamienic. Moze wlasnie dlatego
                                    zakwalifikowano je do remontu, zeby zrobic w ich wnetrzu apartamenty, tak jak w
                                    tym nowym (bo ZTCP to tam maja byc wlasnie apartamenty).
                                    • Gość: Rafis Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 17:50
                                      ale to jest teren obok hotelu Campanile?
                                      • Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 18:00
                                        Tak, na tym terenie na ktorym ma byc budowa byla kiedys hurtownia materialow
                                        budowlanych (w takiej obskurnej hali). Ta hale wyburzono przy okazji burzenia
                                        fabryczki na terenie ktorej stoi teraz Campanile. A nowa zabudowa moze powstac
                                        az od dwoch kamienic ktorcyh sciany szczytowe widac od strony ul. Jagielly do
                                        tych dwoch ktroe stoja na rogu witolda i jagielly. Tak przynajmniej mowi MPZP.
                                    • svarte_sjel Re: Przyszloroczne remonty kamienic 31.12.04, 18:19
                                      Gość portalu: michal napisał(a):
                                      > prywatny, wstep wzbroniony". I z tego co pamietam to ten nowy budynek ma sie
                                      > chyba laczyc z jedna z tych remontowanych kamienic. Moze wlasnie dlatego

Tak, ma się łączyć z którąś z istniejących kamienic, ale to developer ją ma
                                      wyremontować, a nie miasto...
                                      • Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 18:22
                                        svarte_sjel napisał:

> Tak, ma się łączyć z którąś z istniejących kamienic, ale to developer ją ma
                                        > wyremontować, a nie miasto...
                                        >

To zostaja tylko te dwie z ktorych jedna stoi na podworku hotelu, a druga laczy
                                        sie z hotelem.
                                        • svarte_sjel Re: Przyszloroczne remonty kamienic 31.12.04, 20:12
                                          > To zostaja tylko te dwie z ktorych jedna stoi na podworku hotelu, a druga laczy
                                          > sie z hotelem.

Czyli w sumie cały kwartał będzie świeżutki :^)
                                          • pluto10 Re: Przyszloroczne remonty kamienic 31.12.04, 20:57
                                            Oglądałem z miesiąc temu jakiś program w telewizji i jakiś urzędnik z UM
                                            powiedział,że wyremontowanie generalnie wszystkich kamienic które są pod
                                            zarządem miasta kosztowałoby 2 miliardy złotych (sic!),a zaraz po powodzi
                                            kosztowało to 1,5 miliarda.
                                            **********2005**********2005**********
                                            pluto10
                                          • Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 01.01.05, 23:27
                                            Wiesz moze, czy ta kamienica, ktora ma byc remontowana przez inwestora
                                            przejdzie kapitalny remont, czy tylko zostanie odnowiona fasada (jak bylo w
                                            przypadku budowy hotelu Campanile)? I kto jest wlascicielem tej kamienicy?
                                            Wnioskuje, ze miasto, bo narazie jest zamieszkana, ale moze to sie zmieni? BO w
                                            sumie jaki interes mialby inwestor zeby remontowac nie swoj budynek.
                      • Gość: michal Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: 195.116.94.* 31.12.04, 17:52

> Wszystko mi mówi z ejednak powstanie na tej działce centrum biznesu o którym
                        > pisano na reklamie netii :)
                        > Odbyły sie rokowania i zarówno ze strony www jak i z terenu zniknęły
                        informacje
                        >
                        > dotyczace jesgo sprzedazy

Byloby super :)) W koncu rozpoczelaby sie zabudowa Pilsudskiego. I jeszcze
                        jedno, jak poszla ta dzialka, to wszystkie inne powinny tez pojsc, ta byla
                        troche na uboczu, a tamte pozostale ( za skrzyzowaniem ze Swidnicka) sa jeszcze
                        bardziej atrakcyjne.
                        • Gość: ! Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 18:38
                          Witam wszystkich Forumowiczów (a przede wszystkim nasze rodzynki -
                          Forumowiczki) w 2005 Roku. To mój pierwszy post w tym roku.

Rzeczywiście, coś się dzieje w sprawie tej działki na Piłsudskiego, obok
                          Filharmoni...

A 2005 rok, to moim zdaniem będzie rok DZIAŁEK NA PIŁSUDSKIEGO.

• Gość: ! Dwa nowoczesne laboratoria uruchomiono na PWr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 18:39
                            Dwa nowoczesne laboratoria uruchomiono na Politechnice Wrocławskiej

Opracowywaniu czystych, przyjaznych środowisku technologii ma służyć hala,
                            oddana do użytku na Wydziale Chemicznym Politechniki Wrocławskiej.
                            Pomieszczenie zostało wyposażone zgodnie z najwyższymi standardami. Pieniądze
                            na wszystko, ponad 1,4 mln zł uczelnia dostała z Komitetu Badań Naukowych.
                            W laboratorium będą przechodziły badania m.in urządzenia elektryczne i
                            elektroniczne, wprowadzane na rynek. Tylko dzięki temu mogą uzyskać europejski
                            znak jakości CE i w efekcie trafić do sprzedaży.
                            Specjalna komora rewerbacyjna umożliwia też badania elementów samolotów i
                            uzbrojenia wojskowego.
                            - To jedyne w polsce uczelniane laboratorium, które ma europejską akredytację i
                            notyfikację - mówi prof Tadeusz Więckowski, prorektor Politechniki.

(SAS) - Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie

• Gość: ! Powstaną dwa nowe hipermarkety w Lubinie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 18:40
                              Powstaną dwa nowe hipermarkety w Lubinie

W Lubinie trwa budowa trzeciego hipermarketu OBI (dom i ogród) na Dolnym
                              Śląsku. Otwarcie zaplanowano na kwiecień 2005. Pracę w OBI znajdzie około 100
                              osób.

Na 2005 rok planowane jest także rozpoczęcie budowy innego marketu budowlanego
                              w Lubinie. Swój piąty obiekt handlowy na Dolnym Śląsku (2 we Wrocławiu, po
                              jednym w Legnicy i Wałbrzychu) chce otworzyć CASTORAMA. Prace powinny się
                              rozpocząć na przełomie II i III kwartału. Pracę znalazłoby 70 osób.

deja - info z maila
                          • Gość: jakub.s Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:39
                            >
                            > A 2005 rok, to moim zdaniem będzie rok DZIAŁEK NA PIŁSUDSKIEGO.
                            >

oby. Ja bym sobie zyczyl noworocznie, zeby tak wlasnie było.

I rokiem Ołbina;)
                            • Gość: michal Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: 195.116.94.* 02.01.05, 20:51
                              Gość portalu: jakub.s napisał(a):

>
                              > I rokiem Ołbina;)

Tak, tak,. Olbin trzeba zrewitalizowac!
                              • Gość: Rafis Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 02.01.05, 20:55

> Gość portalu: jakub.s napisał(a):
                                >
                                > >
                                > > I rokiem Ołbina;)
                                >
                                > Tak, tak,. Olbin trzeba zrewitalizowac!

rewitalizacja albo smierc :)
                          • martouf Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) 02.01.05, 23:44
                            > A 2005 rok, to moim zdaniem będzie rok DZIAŁEK NA PIŁSUDSKIEGO.

khem, a to już u nas zalegalizowali? ;)
    • Gość: michal Re: Newsletter9 IP: 195.116.94.* 02.01.05, 21:14
      Czy budować nowe deptaki

ZOBACZ TAKŻE

• Komentarz - żeby nie deptać w miejscu (02-01-05, 20:32)
      • Co wrocławianie sądzą o deptakach (02-01-05, 20:30)

Marek Szempliński 02-01-2005 , ostatnia aktualizacja 02-01-2005 20:30

Świdnicka, Oławska, Szewska... i co jeszcze. Miejscy urzędnicy chcą ulice w
      centrum zamieniać w deptaki. A którędy będziemy jeździć?

W grudniu został oddany kolejny deptak - fragment ul. Świdnickiej od przejścia
      podziemnego do pl. Teatralnego. A już miejscy urzędnicy myślą o zamknięciu dla
      samochodów kolejnych ulic: Oławskiej i Szewskiej. Ale decyzje te budzą emocje -
      do redakcji dzwonią zwolennicy i przeciwnicy deptaków.

- Nie jestem maniakiem motoryzacji, nie pcham się z samochodem do Rynku, ale
      mam pytanie: po co ludzie mają spacerować po deptaku na Szewskiej? - mówi
      Czytelnik. - Handel tam prawie nie istnieje. Za to ulica jest pierwszorzędnym
      skrótem z południa miasta na północ. Bez niej zwiększą się korki na Kazimierza
      Wielkiego.

Pani Iwona, studentka architektury, przekonuje: - Deptaków nie może być za
      dużo. Żeby ludzie w centrum spacerowali, muszą czymś tam dojechać. Może kolejny
      zamiast na Szewskiej urządzić na Kuźniczej.

Tłumaczy, że to przedłużenie deptaka ze Świdnickiej i najkrótsza droga dla
      pieszych od Piłsudskiego do mostu Uniwersyteckiego: - Przeważnie tędy chodzi
      większość studentów Uniwersytetu.

Maciej Kruszyna, specjalista od dróg z Politechniki Wrocławskiej, współautor
      koncepcji zamiany na deptak ulicy Szewskiej, tłumaczy: - Dojazd powinna
      zapewnić komunikacja zbiorowa, dlatego jestem zwolennikiem tramwaju na
      Szewskiej, i to w obie strony.

Przekonuje: - Ciągle mamy za mało miejsc do spacerowania. Widać to w porównaniu
      z Krakowem, nie wspominając o miastach niemieckich. Ulice zamienione w deptaki
      przyciągną handel i usługi.

A co o nowych deptakach sądzą inni fachowcy?

Architekt Tadeusz Sawa-Borysławski: - Deptaki to świetna sprawa, ale trzeba się
      zastanowić, czy potrzebne są wszędzie i za wszelką cenę. Na szczęście można
      tanio je urządzić, stawiając tylko znaki zakazu wjazdu. Kiedy nie zdają
      egzaminu, niewielkim kosztem można przywrócić poprzednie rozwiązanie.

Rafał Eysymontt, historyk sztuki zajmujący się historią rozwoju miast: - W
      sprawie deptaków urzędnicy stracili umiar. Stawiają na rozwiązania wprowadzane
      w Niemczech lat 70., które nie zawsze się sprawdziły. Pomijam, że urządzamy je
      w złym guście. Chodzi także o zrównoważony rozwój miasta. Jeśli chcemy do
      centrum przyciągnąć firmy, to trzeba umożliwić dotarcie do nich tym pracownikom
      i klientom, którzy nie mają czasu spacerować. Zwłaszcza kiedy alternatywą są
      supermarkety, do których dojadą samochodem.
      • Gość: ! ASO Frączak inwestuje w Lubinie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 22:53
        I jeszcze jedna informacja z maila. Niby to niewielka inwestycja, ale zawsze to
        kilkanaście nowych miejsc pracy i nowy obiekt (w przypadku tej marki pewnie
        będzie dość okazały):

ASO Frączak inwestuje w Lubinie.

Jeden z największych i najnowocześniejszych salonów samochodowych Mercedesa
        wybuduje w 2005 roku w Lubinie wrocławski dealer tej marki - ASO Frączak.
        Oprócz salonu powstanie także profesjonalne zaplecze serwisowe wyposażone w
        najnowocześniejszy sprzęt diagnostyczny.

deja
        • Gość: ! Kłopotliwa nieruchomość przy DW GŁ PKP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 23:33
          miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2474246.html
          • Gość: ! Ranking giełdowych rekinów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 23:59
            Jednak największą wschodzącą gwiazdą wśród prywatnych inwestorów jest Leszek
            Czarnecki, właściciel kontrolnych pakietów ubezpieczeniowej firmy Europa oraz
            bankowego holdingu Getin. Notowania tego ostatniego w kończącym się roku
            wzrosły trzykrotnie.

Rynek docenił ekspansywne plany biznesmena, który za pieniądze z emisji akcji
            przejął dwa średnie banki (Bank Przemysłowy i katowicki GBG) i zaczął budować
            nowy ogólnopolski bank detaliczny. Obecnie posiadane przez Czarneckiego akcje
            Getina są już warte grubo ponad pół miliarda złotych, zaś cały jego giełdowy
            majątek przekracza 800 mln zł.

całość: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2471148.html
            • Gość: RP Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 00:16
              Obecnie posiadane przez Czarneckiego akcje
              > Getina są już warte grubo ponad pół miliarda złotych, zaś cały jego giełdowy
              > majątek przekracza 800 mln zł.

A to rozrzutnik !!!
              Swego czasu, jak chciał lecieć w kosmos, jego majątek szacowano na ponad 900
              mln zł! :]
              - w TV tak podawali ...
              A może poprostu 'nasze' centrum Europa jest tu policzone jako wydatek, znaczy
              sie że na razie dochodów nie przynosi ... tak akurat te 100 mln PLN, zgadzałoby
              sie! :)
              - chyba, że telewizja kłamie ?! :>

• Gość: Rafis Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 03.01.05, 00:28
                Gdyby centrum Czarneckiego miało kosztowac 100 mln zł to bym sie nieźle
                zdziwił :)
                to ma byc ponad 100 tys metrów2 czyli tyle co Grunwald(300 mln zł).
                200 mln zł to minimum, no chyba ze obiekt bedzie mniejszy.
                • Gość: RP Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 22:40
                  Myśle, że to będzie jednak tylko 100 mln ... :>

$$$EURO$$$ ;)

Bedzie duże ... sama wierza ma mieć 13/14 pięter :]
                  -------------------------------------------------------------------------------
                  N 51°05'37" E 17°01'54"
                  • Gość: ! Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 22:47
                    100 mln euro. Tyle samo ma kosztować Galeria Legnicka.
                    • Gość: RP Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 23:10
                      Ja tam jednak wole przelicznik w narodowej walucie ... Takie Euro np.
                      kosztowało rok temu ponad 4,6 zł (najwiecej chyba 4,9) a teraz to ledwie 4 zł a
                      nawet mniej ... :/
                      Jak skończą budować to bedzie 1E= 3,01 zł i w sumie inwestycja straci na
                      wartości 25% :)

Przepraszam za błąd w wyrazie "wierza" w poprzednim poście ... ciągle mi sie
                      te "r" naciska :D
                      • Gość: Rafis Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 03.01.05, 23:21
                        100 mln EUR to raczej nie bedzie :)
                        chyba około 300 mln zł a wieza ma miec 12 pięter ;)
                        Chyba ze wiesz cos o czym ja nie wiem.
          • Gość: RP Re: Kłopotliwa nieruchomość przy DW GŁ PKP IP: *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 00:10
            Tereny wzdłuż Swobodnej i Suchej, praktycznie od Zielińskiego do Dyrekcyjnej-
            Pułaskiego są wypasione! Taka przestrzeń (1000-1500m) gruntów wzdłuż torów i
            tych ulic stoi i czeka na swoich dobroczyńców (vide Czarnecki)! To przyszłość
            miasta!
            Tylko kolej (PKP) musi zmądrzeć! :]
    • Gość: ak Milicz-duży kompleks sportowy IP: *.prawo.uni.wroc.pl 03.01.05, 10:14
      Baseny wśród lasów

Poniedziałek, 3 stycznia 2005r.

KARŁÓW Ośrodek pod Miliczem będzie budowany za pieniądze z Unii i Totalizatora
      Sportowego

To ma być najnowocześniejszy ośrodek sportowy na Dolnym Śląsku. Już teraz
      rozgrywane są tu europejskie zawody. Za kilka lat powstaną nowe pływalnie,
      boiska i hotel

Dolny Śląsk otrzyma 15 milionów złotych z Programu Rozwoju Bazy Sportowej.
      Pieniądze rozdziela Ministerstwo Edukacji i Sportu, a pochodzą z Totalizatora
      Sportowego.
      - Decyzję o ich podziale podejmie sejmik wojewódzki - zapewnia Izabela
      Zalewska, rzecznik marszałka.
      - Liczymy, że 30 procent pieniędzy będzie pochodziło ze środków wojewódzkich, a
      70 proc. z Unii Europejskiej - powiedział nam Ryszard Mieloch, burmistrz
      Milicza.
      A ośrodek już teraz znany jest nie tylko w Polsce, ale i w Europie. W
      najbliższą środę w Miliczu zagrają z Belgijkami polskie siatkarki w
      europejskich pucharach. Na zgrupowania przyjeżdżają tu kadry narodowe, nawet z
      Azji.
      - Zbieramy bardzo dobre opinie - zapewnia Sławomir Jachimowski, dyrektor
      Ośrodka Sportu i Rekreacji w Miliczu.
      W listopadzie złożono wniosek o pieniądze z Unii Europejskiej. Gmina Milicz
      złożyła podanie między innymi o dofinansowanie inwestycji w ośrodku w Karłowie.
      Pierwszy etap tych prac ma kosztować około 33 mln zł. Unia może maksymalnie
      sfinansować 80 proc. tej kwoty, czyli około 26 mln zł.
      - Decyzję poznamy najprawdopodobniej na początku stycznia. Mamy duże szanse.
      Naszym atutem jest położenie: ośrodek jest wokół lasów i stawów - dodaje
      burmistrz.
      W pierwszym etapie prac, ich zakończenie przewidziano na koniec w 2006 r. ma
      zostać wybudowany hotel. Przy nim będzie m.in. kryta pływalnia , zjeżdżalnia,
      sauna, kręgielnia. Roboty mogą trwać około 1,5 roku. Potem rozpocznie się drugi
      etap. W tej części inwestycji planowana jest budowa dużego hotelu. Do tego na
      miejscu obecnego basenu powstanie kompleks pięciu nowych, m.in. do: skoków,
      nauki pływania oraz brodzik. Obok znajdą się boiska do: siatkówki plażowej,
      piłki nożnej, koszykówki oraz korty tenisowe. Planowane jest także lodowisko
      czynne przez cały rok, wrotowisko, bieżnia i plac zabaw.

Marcin Gąsiorowski - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
      • Gość: ! W przyszłym tygodniu otworzą Zielińskiego? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 20:27
        Będzie można jeździć

Fot. Paweł Kozioł / AG

szem 03-01-2005 , ostatnia aktualizacja 03-01-2005 18:34

Firmie remontującej ulicę Zielińskiego udało się ułożyć ostatnią warstwę
        nawierzchni. Trzeba tutaj jeszcze tylko ustawić nowe oznakowanie, odebrać
        wykonane prace i być może już w przyszłym tygodniu będziemy jeździli
        wyremontowaną drogą. Jednak prace w tym rejonie będą trwały, tyle że przeniosą
        się na ulicę Swobodną (odcinek od Zielińskiego do Powstańców Śląskich). -
        Trochę mokro na układanie ostatniej warstwy nawierzchni, ale zdecydowaliśmy, że
        trzeba zaryzykować, żeby ułatwić ruch i zrobić jak najwięcej przed
        zapowiadanymi na ten rok remontami - tłumaczy rzeczniczka prasowa ZDiK Ewa
        Mazur.
        • Gość: michal Re: W przyszłym tygodniu otworzą Zielińskiego? IP: 195.116.94.* 03.01.05, 20:33
          A na remontowanym odcinku Poniatowskiego takze polozono asfalt i dokanczana
          jest budowa chodnikow. Wiec byc moze takze wkrotce zostanie otwarta.
          • Gość: ! Powstanie nowe osiedle mieszkaniowe we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 21:48
            Powstanie nowe osiedle mieszkaniowe we Wrocławiu (Wojnów)

Osiedle Truskawkowe - tak nazywać się będzie najnowsza inwestycja mieszkaniowa
            polsko-duńskiego developera SAFEHOME, który specjalizuje się w tworzeniu nowych
            osiedli mieszkaniowych na terenie południowo-wschodniego Wrocławia.

Osiedle Truskawkowe to kompleks 60 domków w zabudowie szeregowej w jednej
            części osiedla, oraz 7 dwupiętrowych kamieniczek ze 126 mieszkaniami w drugiej.
            Wszystkie domki zbudowane będą w krótkich ciągach po 3 lub po 4, co daje
            możliwość dużego wyboru jeśli chodzi o wielkość działki i usytuowanie wobec
            sąsiadów.

Całe osiedle ma zostać zrealizowane do 2006 roku.

Więcej informacji:
            www.safehome.pl/Nasza%20oferta.htm
            www.safehome.pl
            • Gość: ! Czeka e-Biblioteka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 23:21
              Czeka e-Biblioteka

Wanda Dybalska 03-01-2005 , ostatnia aktualizacja 03-01-2005 19:56

Już wkrótce unikatowe rękopisy i starodruki zgromadzone w Bibliotece
              Uniwersyteckiej, będzie można oglądać w wersji elektronicznej, a nawet kupić
              sobie w e-Wydawnictwie BUWr.

Pięknie iluminowane rękopisy, grafiki , muzykalia, starodruki - to
              najcenniejsze zbiory Bibioteki zgromadzone na Piasku. Trzeba je chronić, więc
              oglądamy je rzadko, przeważnie na specjalnie organizowanych wystawach.Teraz
              pojawiła się szansa, że dotrą do wielu czytelników w wersji elektronicznej.

Będzie to możliwe dzięki skanerowi, który niedawno Uniwersytet zakupił dla
              swojej książnicy. To cenny nabytek, jedyny na Dolnym Śląsku i jeden z pięciu w
              kraju. Kosztował około 250 tys. zł, czyli ponad 50 tys. euro.

- Urządzenie jest bezinwazyjne, przystosowane do opracowywania wersji
              elektronicznej rękopisów i starych druków - tłumaczy Jerzy Katarzyński,
              kierownik Pracowni Reprograficznej BUWr.- Światło , które emituje nie zawiera
              promieni ultrafioletowych, bardzo szkodliwych dla zabytków. W czasie pracy
              naświetla książkę pasmami a nie od razu całą powierzchnię. Ma doskonałą
              rozdzielczość, od 150 do 600 DPI, dzięki czemu elektroniczne kopie, także
              kolorowe, są wyraźne i bardzo szczegółowe.

Skaner otwiera przez Biblioteką wiele nowych możliwości. Już teraz
              wykorzystywany jest w projekcie unijnym Bibliotheca Sonans, którego celem jest
              m.in. zabezpieczenie zbiorów poprzez digitalizację, konserwacja i popularyzacja
              zachowanych zabytków. Do lata przyszłego roku zaplanowano koncerty i wystawy,
              które co miesiąc odbywają się we Wrocławiu w Oratorium Marianum , a trafią
              także do bibliotek w Grazu, Pradze, Bratysławie i Brasov. Pieniądze , które
              BUWr. pozyska dzięki uczestnictwu w tym projekcie, pozwolą na pokrycie połowy
              kosztów zakupu skanera.

- Wkrótce większość naszych zabytkowych zbiorów będzie miała swoją wersję
              elektroniczną - obiecuje Grażyna Piotrowicz, dyrektor Biblioteki
              Uniwersyteciej. - W ten sposób staramy się je nie tylko chronić, ale i
              upowszechniać.Niedawno uruchomiliśmy Elektroniczne Wydawnictwo Biblioteki ( e-
              Wydawnictwo BUWr.), w którym ukazywać się będą na płytach CD dwie serie
              wydawnicze: e-Bibilioteka Historyczna prezentująca nasze najstarsze zbiory i e-
              Biblioteka Dydaktyczna, w której pojawią się podręczniki, skrypty i inne
              wydawnictwa dla studentów. Serię historyczną otworzyło elektroniczne wydanie
              najstarszego śląskiego śpiewnika kościelnego z 1525 roku w opracowaniu dr Anny
              Mańko -Matysiak. Wkrótce każdy czytelnki będzie mógł nie tylko korzystać z
              naszych elektronicznych zbiorów na miejscu, ale równiż zakupić wybrany rękopis
              czy starodruk na płycie lub go obejrzeć w internecie.

• Gość: ! Świdnica przejmuje dworce i nieruchomości kolejowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 00:25
                Miasto Świdnica, wspólnie z Fundacją Otwarte Muzeum Techniki we Wrocławiu stara
                się przejąć od PKP budynek dawnej stacji kolejowej Świdnica Kraszowice, aby
                uchronić go przed dalszą dewa-stacją. Nim dojdzie do przejęcia na własność, co
                musi być poprzedzone dokonaniem podziałów geodezyjnych w obrębie terenów
                kolejowych, Miasto chce budynek wydzierżawić i zabezpieczyć już teraz. Świdnica
                zamierza przejąć także budynki pozostałych dworców kolejowych i nieruchomości
                kolejowych - dworca Świdnica Przemieście i dworca Świdnica Miasto. Uchwała w
                sprawie zgody na nieodpłatne przejęcie tego ostatniego została już podjęta
                przez Radę Miejską na wczorajszej sesji.

"Dz Świdnica"

--------------

Może Wrocław pójdzie w ślady Świdnicy i w końcu uda mu się przejąć np DW GŁÓWNY
                PKP, a potem współnie z inwestorem stworzyć coś wielkiego i wpsniałego? Dworzec
                na miarę XXI wieku np...
                • Gość: Rafis ratusz w różu? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.01.05, 11:59
                  Różowy ratusz?

Wtorek, 4 stycznia 2005r.

W marcu dowiemy się, jaki kolor będzie miał najważniejszy budynek w mieście

Kolor południowej ściany ratusza budzi zdziwienie wrocławian. - Oni chyba ją
                  pomalowali najzwyklejszą emulsyjną farbą - zaalarmował nas wczoraj nasz
                  Czytelnik.
                  Zaprzecza temu miejski konserwator zabytków.
                  - Jest to specjalistyczna mineralna farba elewacyjna, stosowana przy
                  konserwacji zabytków - wyjaśnia Katarzyna Hawrylak-Brzezowska. - Docierają do
                  nas krytyczne głosy na temat koloru tej farby. Ale remont jeszcze się nie
                  skończył, a ostateczna decyzja w sprawie koloru zapadnie później.
                  Juliusz Woźny, rzecznik muzeum miejskiego przypuszcza, że stanie się to w marcu.
                  - Na pewno będzie o tym wiadomo zanim staną rusztowania - uspokaja rzecznik. -
                  Podczas badań stratygraficznych, czyli nad poszczególnymi warstwami tynku na
                  ratuszu został odkryty zarówno kolor beżowy, jak i czerwony. Oba pochodzą z
                  tego samego okresu: XV-XVI wieku.
                  Woźny przypomina, że gotyckie kościoły po otynkowaniu często były malowane
                  farbą zwaną byczą krwią, podobną w kolorze do czerwonych cegieł. Na niej
                  mistrzowie murarscy domalowywali spoiny, by znowu osiągnąć efekt.cegieł.
                  - Sprawę koloru traktowaliśmy do tej pory drugorzędnie, bo ważniejsze było
                  zbicie cementowej wyprawy, położonej podczas remontu w latach 50. - tłumaczy
                  Juliusz Woźny. - Ścian gotyckich nie wolno nią pokrywać, bo cement nie oddaje
                  wilgoci na dole. Cierpią na tym rzeźby i detale architektoniczne. Zależało więc
                  nam przede wszystkim na tym, by ściana zaczęła prawidłowo oddychać. A teraz
                  można zacząć myśleć o kolorze.

(ANA) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                  • Gość: wro2015 Re: ratusz w różu? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.01.05, 12:37
                    dalej tak Slowo!

Brakuje mi na dole tylko jeszcze jakiegos zaproszenia do dyskusji!!! Ale dalej
                    tak!!!
                    • Gość: Nowy Re: ratusz w różu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 12:56
                      wrócić do poprzedniego piaskowego koloru
                      Wyeksponowac elementy z kamienia - nie ma porownania miedzy tym co teraz
                      odnowiuone a tym starszym!
                • Gość: Rafis sąd zmienia lokum IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.01.05, 12:07
                  Temida idzie do szkoły

Wtorek, 4 stycznia 2005r.

Remont w budynkach, które gmina przekazała sądowi, ruszy już wiosną

Prawdopodobnie na początku 2006 roku Wrocławski Sąd Okręgowy zmieni adresy
                  części swoich wydziałów. Do budynku przy ul. Poznańskiej przeniosą się sądy
                  grodzkie, krajowy rejestr sądowy, rejestr zastawów i sąd gospodarczy.
                  Jeszcze niedawno mieścił się tam Zespół Szkół Mechanicznych. Do
                  zagospodarowania jest ok. 11 tys metrów kwadratowych powierzchni czyli tyle,
                  ile łącznie mają pomieszczenia sądu przy ul. Sądowej 1 i wydział gospodarczy
                  KRS przy Grabiszyńskiej. Wrocławskiemu sądowi udało się zdobyć pieniądze na
                  remont. Dzięki temu można było rozpisać przetarg na dokumentację projektową i
                  projekt adaptacji budynków położonych przy ul. Poznańskiej 16 - 20. Termin
                  składania ofert jest bardzo krótki - bo kończy się już 18 stycznia. A pod uwagę
                  przy jego rozstrzyganiu brana jest nie tylko jak najniższa cena, ale także
                  skrócenie czasu przeznaczonego na projektowanie.
                  - Chcielibyśmy, żeby remont zakończył się jeszcze w tym roku, ale teraz trudno
                  jeszcze wyrokować kiedy uda nam się tam przenieść - mówi Dominik Flunt z biura
                  prasowego wrocławskiego sądu okręgowego.
                  W znalezieniu nowego lokum pomogli miejscy urzędnicy, którzy przekazali budynki
                  na ten cel.
                  - Zaproponowaliśmy kilka lokalizacji. Przedstawiciele ministerstwa
                  sprawiedliwości sami wybrali Poznańską, bo stwierdzili, że właśnie te budynki
                  będą najlepiej spełniały swoje nowe funkcje - mówi Romualda Liberska, dyrektor
                  departamentu nieruchomości wrocławskiego magistratu.
                  Głównym powodem przeniesienia rejestru sadowego ma być zbyt wysoka opłata za
                  wynajem dotychczasowej siedziby. Z naszych informacji wynika, że rocznie
                  kosztuje to ok. 2,5 mln złotych. Umowa najmu kończy się w tym roku - stąd
                  pośpiech w przenosinach na Poznańską.
                  Ale także sytuacja sadów grodzkich jest tragiczna. Salki przy przy ul.
                  Kazimierza Wielkiego gdzie aktualnie one się mieszczą są tak małe, że prawie w
                  żadnej nie ma miejsca dla publiczności. Ledwie mieszczą się w nich sędziowie,
                  protokolanci i strony postępowań. Oprócz tych sądów na Poznańską przeniosą się
                  także rejestr zastawów z Grabiszyńskiej i sąd Gospodarczy z pl. Powstańców
                  Śląskich.

• Gość: nowy Re: Powstanie nowe osiedle mieszkaniowe we Wrocła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:00
              cos stronka nie dziala zbytnio

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka