andrzej4001 13.12.04, 17:00 Nudzi mi się , a zatem otwieram nowego newslettera. Za jedenaście dni Wigilia. Życzmy sobie aby w naszym mieście było dużo inwestycji o których mozna tu pisac :> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: & Re: Newsletter9 IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 17.12.04, 19:15 www.group-arch.com/ -na tej stronce jest ciekawa wersja parku technologicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Osiedle Energodar? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 17.12.04, 19:20 www.abart-project.com.pl/ -ciekawe czy to projekt dla Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Newsletter9 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.12.04, 19:42 ten caly group-arch ma nawet czesciowo interesujace projekty: + Ten zintegrowane vcentrum studenckie, czy tam jakos tak moim zdanie mdobrze wyglada i urbanistycznie poprawnie podkresla os + Park technologiczny na tych wizualizac jach tez mi sie barzdiej podoba niz wersja Jarzabka. + Ciekawy jestem co do tego 'masteprlanu' na rewitalizacje terenow wroclawskiej EC... Mi sie wydaje jednak ze to jest bardzo mlode biura a przedstawione projekty to w wiekszosci akwizycje itp. A do ABART-PROJ To juz jest moim zdaniem dokladnie ta wroclawska-awangarda-katastrofa. Na tej stornie nie widzialem ani jednego projektu ktory by jakos wogle przypomnial jakis wyzszy standard swiatowy - sorry ale oni dokladnie przedstawiaja ten beidyn malowany penzelkiem postmodernizm. A tak na marginesie co jest smieszne: abart(ig) oznacza po niemiecku ochydne/obzydliwe... Co prawda mi sie ich projekty rzeczywiscie wogle nie podobaja, ale w momencie nadchodzacych inwestycji z kapitalem Niemeickim to chyba niedobra nazwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Newsletter9 IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 17.12.04, 20:51 Co do parku technologicznego to on włąsnie ma tak wyglądac(jestem prawie pewien)-spójrzcie na stronę parku, sa tam podobne wizualki. Jarząbej jest tylko autorem koncepcji a projektuje ktos inny(byc moze oni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Newsletter9 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.04, 00:03 ..." a przedstawione projekty to w wiekszosci akwizycje itp." he, he - tutaj to wro dowaliłeś :-) nie dam sobie głowy uciąć, ale zaryzykowałbym tezę , że ZADNE wrocławskie biuro nie ma takiego przerobu jak AA. W samej Moskwie zaprojekowali wiecej Auchanów niz jest wszystkich supermarketów we Wrocławiu :-))) ale młodzi są, to akurat trafiłeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Newsletter9 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.04, 17:44 ale mi chodzuilo akurat wylacznie o wroclawaskie inwestcje - wydawalo mi sie ze to zintegrowane centrum studenckie to tez kto inny bedzie budowal - z tego powodu napisalem akwizycje... To ze w dziale realizacje z rosji byly pokazywane zdjeciaa nie wizualizacji, to sie zgadza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Newsletter9 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.04, 19:43 wro, wiem , że to nie miejsce, więc tylko jeden ostatni post na ten temat: 25 % wpisów na tym forum to dyskusje Twoje z !, w których żaden z was nie ustępuje ani na krok, a cała reszta się przyglada i góry zna treść kolejnego wpisu...mnie to nawet bawi i o ile chodzi o tzw. całokształt to raczej zgadzam sie z Tobą, to muszę przyznać ,że masz zwyczaj upierać się czasami w beznadziejnych sytuacjach i wykrecać kota ogonem. przecież przesłanie Twojego wpisu nt g.a., AA czy jak tam wolą sie nazywać jest czytelne :"ten CAŁY group-arch ma NAWET CZĘŚCIOWO interesujace projekty , ale to młode leszczyki ( choć DOŚĆ zdolne) i głównie produkują akwizycje do szuflady, może coś z nich będzie" tak się składa, że Twoja ocena dotyczy biura, które ma realizacje, o których 99% wrocławskich (i nie tylko) architektów może tylko pomarzyć - choć głównie jest to tzw. architektura komercyjna, to na przyzwoitym poziomie i w imponującej kubaturze. takie są fakty i mółbyś je przyjąć, a nie wykręcać się ,że "z akwizycjami" chodziło ci o wrocławskie inwestycje ( co w żaden sposób z Twojego postu nie wynika). każdy ma prawo do błędu - i przyjęcie tego do wiadomości ułatwia dyskusję. pozdrawiam PS.tak się składa , że projekt wykonawczy do tzw Bielan II tez robiło AA :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Newsletter9 IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.12.04, 19:53 jejku a wy znowu o tej architekturze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Newsletter9 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.04, 19:56 drogi marcu, tez nie chce wydluzac postow... przecierz nie chodzilo mi w gornym poscie o to kto 'ma prawde' kto 'zawinil' tez nie napisalem tego po to aby miec racje na sile... Oczywisice ze masz racje ze maja duzo realizacji - temu wogle nie zaprzeczam. Jedyne dlaczego to podkreslilem z akwizicjami we wroclawiu to z tego powodu, bo sie zastanawiam, czy ich architektura sie tu przyjmuje czy na czym to polega ze w kontekscie realizacji wroclawskich sa to tylko wizualizacje... Na serio nie boj sie - nie mam jakiegos kompleksu ze musze miec zawsze racje. Na wiekszosc rosysjskich inwestycji nawet sie nie popatrzylem (bo juz po nazwach zauwazylem ze wiekszosc to markety - nawet jak dobre jak na markety)... zatem popelinlem blad piszac ogolnei o akwizicjach... ale to przcierz nikogo nie interesuje! Mnie interesuje raczej to ze maja tak malo realizacji w wro a najbardziej mnei interesuje proejkt rewitalizacji EC. Apropos - masz jakeis materialy? SZukalem po necie i niczego nei znalazlem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Newsletter9 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 20:25 Marc widzisz, wro2015 wie lepiej :) On wszystko wie lepiej, a takimi AA gardzi. ps: Marc chyba już wiem kim jesteś, przynajmniej sie domyślam :) Pozdrawiam serdecznie. ps2: 25 % wpisów na tym forum to dyskusje Twoje z !, w których żaden z was nie > ustępuje ani na krok, Słabo czytasz te moje dyskusje z wro2015 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Newsletter9 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.04, 20:37 QRW*** o co ci chodzi, ! ? Czy jestes jakims ignorantem czy po prostu mnie tylko chcesz denerwowac? Czy jestes na serio jakis tak glupi ze musisz mi na sile wmawiac ze nie chce przyznac bledu ze musze miec zawsze racje? Mam nadzieje ze tak nie jest. Kurde napisalem w tym watku 3razy ze nie czytalem dokladnie i nie zobaczylem ze maja realizacje w rosji. Czy mam pojsc do kosciola i prosic o wybaczenie? Mam sobie wydrukowac koszulke gzdie mam napisane 'popelnilem blad' abys mi uwierzyl ze nie mam problemu z przyznawaniem sie do bledow? Przestan mi kur*** wmawiac ze nie ejstem w stanie sie przyznac do bledow jak jeszcze ANI RAZU W ZYCIU MNEI NEI WIDZIALES! Nie zmienia t faktu ze A) chetnie bym wiedzial dlaczego we wroclawiu maja tak malo realizacji (czy ich architektura sie nei przyjmuje??) b) czy ktos ma dojscie do tych planow rewaloryzacji EC - to by mnei bardzo itneresowalo, bo EC jest wielkim problemem estetycznym dla prawie calego wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Newsletter9 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 20:53 Gość portalu: wro2015 napisał(a): > QRW*** o co ci chodzi, ! ? Przestan mi kur*** wmawiac z > e Słuchaj takie chamskie odzywki to do swoich kolegów lub rodziny, o ile ci na to pozwolą i nie dadzą w twarz wro2015. Koniec dyskusji! "Łacina podwórkowa" to nie mój jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Newsletter9 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.04, 23:27 "Marc chyba już wiem kim jesteś, przynajmniej sie domyślam :)" jeśli "naprowadził" cię wpis z tego wątku nt.AA, to raczej pudło. nie mam z nimi nic wspólnego ( no, bardzo, baaardzo mało -znam tam jedną czy dwie osoby) a od dawna nad tym pracowałeś ? szczególnie, że o ile pamiętam, to kiedyś wysyłałem do Ciebie maila podpisanego imieniem i nazwiskiem :-) niezależnie od tego, jakbyś nie prezentował wyników swoich badań na forum, byłbym wdzięczny. pozdrawiam może nie ciągnijmy przynajmniej tego tematu w newsletterze jest w końcu nowy topic :-), który od biedy sie nada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Newsletter9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 22:27 > sie z Tobą, to muszę przyznać ,że masz zwyczaj upierać się czasami w > beznadziejnych sytuacjach i wykrecać kota ogonem. Tak jest. Protestuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni PLANY INWESTYCYJNE DŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 20:26 Dolny Śląsk -program inwestycyjny Jednogłośnie przyjęli radni sejmiku dolnośląskiego wieloletni program inwestycyjny. W sumie do 2008 roku miliard 200 milionów złotych zostanie wydanych na budowę dróg, remonty oraz wyposażenie szpitali. Najwięcej 180 milionów zł zaplanowano na budowę tzw. wschodniej obwodnicy Wrocławia czyli drogi łączącej Bielany Łany z Długołeką. W najbliższych 4 latach mają być wybudowane również obwodnice Nowej Rudy oraz Dzierżoniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Przetarg na tramwaje dla MPK IP: 195.116.94.* 17.12.04, 23:11 Przetarg na tramwaje Paweł Skrzypczak, Marek Szempliński 17-12-2004 , ostatnia aktualizacja 17-12- 2004 21:02 Tylko Skoda z Pilzna chce sprzedać nowe tramwaje dla Wrocławia MPK chce kupić osiem nowoczesnych tramwajów. Latem ogłosiło przetarg, wczoraj komisja MPK otworzyła przysłane oferty. Okazało się, że tylko Skoda złożyła pełną ofertę. Za tramwaje Czesi chcą 13,8 mln euro. Dają 38 miesięcy gwarancji. W ofercie Alstom brakowało ceny, a Bombardier w ogóle nie złożył oferty, choć jego przedstawiciele przyszli na jawną część przetargu. Janusz Kućmin z Bombardiera Transportation: - Mamy przygotowany idealny tramwaj dla Wrocławia. Nie wystartowaliśmy w przetargu dlatego, że nie spełniliśmy wszystkich wymogów formalnych. Jakich wymogów? Tego nie chce zdradzić. Przedstawiciele firmy Alstom Konstal byli wczoraj dla nas nieuchwytni. W nieoficjalnych rozmowach Czesi zarzucają innym oferentom nieuczciwość. Ich zdaniem komisja odrzuci teraz ofertę Skody i przetarg zostanie powtórzony. Tyle że konkurencja będzie już znała cenę czeskiego tramwaju. I następnym razem będzie mogła podać niższą. Zachowanie Bombardiera i Alstomu rzeczywiście dziwi, gdyż obie firmy od kilku lat przymierzają się do sprzedaży nowych tramwajów dla Wrocławia. Witold Turzański, wicedyrektor MPK: - Sam jestem zdziwiony. Nie wiem o co chodzi. Komisja MPK obradowała wczoraj cały dzień. Dowiedzieliśmy się tylko, że decyzji nie podjęła. - Termin nowego posiedzenia zostanie ustalony w przyszłym tygodniu - mówi Mirosława Koper z MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przetarg na tramwaje dla MPK IP: 195.116.94.* 17.12.04, 23:12 Trzeba im przyznac ze sprtynie to rozegrali. Powinno to tez wyjsc z korzyscia dla miasto, bo wszyscy producenci beda teraz chcicli byc tym najtanszym :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis 200 mln inwestycja w Karpaczu? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.12.04, 01:34 Duża inwestycja w Karpaczu To może być absolutny hit inwestycyjny pierwszej dekady XXI wieku w kotlinie jeleniogórskiej. Na ukończeniu są rozmowy dotyczące budowy w Karpaczu gigantycznego kompleksu hotelowo – konferencyjno - rekreacyjnego wartości 200 milionów złotych. Inwestor - to właściciel sieci ekskluzywnych hoteli "Gołębiewski", który zainteresowany jest kupnem niedokończonego obiektu na Orlinku. Obecnie stojący tam hotel to zaledwie 15 % tego co ma tam powstać. Ta inwestycja to szansa nie tylko Karpacza, ale całego regionu jeleniogórskiego - mówi burmistrz Karpacza Bogdan Malinowski, który od dawna zabiegał o takie właśnie przedsięwzięcie. Ma to być hotel o najwyższym światowym standardzie z 1000 ponad tysiącem miejsc. Obecnie trwają negocjacje dotyczące Orlinka z wrocławską spółką, która jest jego właścicielem. Jest juz jednak inne rozwiązanie gdyby te rozmowy utknęły w impasie. Całość wyjaśni się w ciągu najbliższych kilku miesięcy, ponieważ inwestorowi zależy by prace ruszyły juz wiosną. Pierwsi goście maja się wprowadzić za nieco ponad dwa lata. Muzyczne Radio www.jelenia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Porządek w newsletterze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.04, 10:52 Proponowałbym uporządkować kwestię z newsletterem, bo zakładanie ciągle nowych powoduje tylko coraz większy bałagan. Może najlepiej byłoby, gdyby nowego newslettera zakładała osoba, która pisze 201 posta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowa inwestycja mieszkaniowa AS-BAU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 20:19 Nowy, trzykondygnacyjny, podłużny budynek stanie przy ul Kunickiego na Muchoborze, obok innych budynków postawionych w tamtym rejonie przez AS-BAU. Zanjdzie się w nim 120 mieszkań. Autorem projektu jest Adam Mańczyk ze studia architektonicznego Block. Przewidywany termin zakończenia inwestycji: połowa 2006 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Prace wykopaliskowe pod budowę Galerii "ECHO" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 21:26 Dwa świeże zdjęcia z dnia dzisiejszego: hydral.com.pl/neo/26625,foto.html?PHPSESSID=46f8cffbfbe527a4da48b304ac24898d hydral.com.pl/neo/26624,foto.html?PHPSESSID=46f8cffbfbe527a4da48b304ac24898d Fotki z wroclaw.dolny.slask.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Pociągiem do Harrachova czyli powrót Kolei Izerski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 22:26 Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Pociągiem do Harrachova Po zniesieniu absurdalnego przepisu może w końcu ruszyć międzynarodowa Kolej Izerska Młodzież dojedzie do szkół, a ludzie do pracy linią kolejową z Karpacza do Jeleniej Góry. Będzie międzynarodowe połączenie stolicy Karkonoszy z Harrachovem. Nieczynny odcinek linii ze Szklarskiej Poręby przez Jakuszyce do Harrachova, zgodnie z rozporządzeniem rady ministrów, ma znaczenie państwowe ze względów strategicznych, społecznych i obronnych. Stanowiło to główną przeszkodę w przekazaniu torowiska samorządom przez PKP. Absurdalny przepis będzie obowiązywał tylko do końca roku. - Sprawa przekazania kolejowych nieruchomości może być załatwiona po 1 stycznia 2005 roku - poinformował minister infrastruktury Krzysztof Opawski. - Wreszcie coś drgnęło - cieszył się Ryszard Grek z zarządu powiatu jeleniogórskiego. - Zainteresowani są Czesi i Niemcy. Są pieniądze z Unii Europejskiej. - Przewidujemy, że Kolej Izerska będzie jedną z części połączenia Karpacza z Jelenią Górą oraz stolicy Karkonoszy ze Szklarską Porębą i Czechami - zapowiada Maciej Gałęski z Euroregionu "Nysa". - Mamy kilku poważnych przewoźników, w tym z Czech, Szwecji i Niemiec, chętnych na przejęcie tych połączeń od PKP. Teraz koleje w powiecie jeleniogórskim mogą w końcu odżyć - mówi Maciej Gałęski. Dużo jednak zależy od dotacji do utrzymania takich połączeń. Ich wysokość na razie nie jest jeszcze znana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Po raz kolejny Słowacja, a nie Polska :( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 17:33 Gospodarka PAP, pb /2004-12-20 15:43:00 Kolejna firma chce zainwestować na Słowacji 300 mln euro Kolejna zagraniczna firma zamierza zainwestować na Słowacji 300 mln euro lub nawet jeszcze więcej - poinformował podczas poniedziałkowej konferencji prasowej słowacki minister gospodarki Pavol Rusko. Rusko nie chciał na razie podać nazwy firmy i zapowiedział, że ujawni ją na początku przyszłego roku. "Wielkość inwestycji będzie porównywalna lub nawet wyższa od przedstawionej ostatnio przez firmę Getrag Ford Transmissions" - powiedział Rusko. Getrag Ford, joint venture niemieckiej firmy Getrag i amerykańskiego koncernu Forda, podał na początku grudnia, że wybuduje w pobliżu Koszyc swoje nowe zakłady kosztem 300 mln euro. Rusko podał też, że dwaj inni nowi inwestorzy utworzą na wschodzie Słowacji około 5 tys. nowych miejsc pracy. Jednym z nich, według informacji agencji CTK jest firma z branży motoryzacyjnej. -------------------------- Mam nadzieję, że jedna z tych firm, która chce zainwestować na wsch Słowacji (z branży motoryzacyjnej), to nie ta, która chciała się ulokować na DŚ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Prace wykopaliskowe pod budowę Galerii "ECHO" IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 20.12.04, 17:59 Przestańcie używać określenia ,,Galeria Echo"- skoro owa galeria ma już pewną nazwę - Pasaż Grunwaldzki i nawet logo, poco nazywać obiekty po firmach które je robią, W takim razie Most Milenijny nazywajmy Most Skanska, a Hale Orbita Hala Mostostal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! 350 miejsc pracy z Zgorzelcu uratowane! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 18:11 350 miejsc pracy w zgorzeleckiej fabryce maszyn górniczych - FAMAG zostało uratowanych. Jeszcze kilka tygodni temu cała załoga miała stracić pracę, a zakład miał upaść. Firma odzyskała rynek zamówień, podpisała nowe kontrakty. Syndyk zakładu zamierza już w lutym sprzedać FAMAG nowemu inwestorowi. Fabryką interesują się konsorcja niemieckie i hinduskie. info: "FAKTY" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Inwestycje drogowe na Dolnym Śląsku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 18:32 Wszystko o inwestycjach drogowych na Dolnym Śląsku - o tym będzie można przeczytać w jutrzejszej (wtorkowej) GWyborczej Wrocław - wydaniu papierowym (wg dzisiejszej reklamy w tejże gazecie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Inwestycje drogowe na Dolnym Śląsku IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.12.04, 18:37 Gość portalu: ! napisał(a): > Wszystko o inwestycjach drogowych na Dolnym Śląsku - o tym będzie można > przeczytać w jutrzejszej (wtorkowej) GWyborczej Wrocław - wydaniu papierowym > (wg dzisiejszej reklamy w tejże gazecie). Dzieki za info :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Inwestycje drogowe na Dolnym Śląsku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 18:42 Zobaczymy czego się tam nowego dowiemy? :) Mam nadzieję, że o kilku nowych inwestycjach, o których jeszcze nie pisaliśmy na forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowy inwestor pod Bolesławcem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 18:46 Najpóżniej w połowie 2005 niemiecka firma z branży elektroniki samochodowej ma podjąc ostateczną decyzję w sprawie inwestycji - budowy zakładu pod Bolesławcem. W grę wchodziłoby zatrudnienie około 250 pracowników. Info: nela - mail Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Górnicza- juz rozpoczynaja budowe-fotka IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.12.04, 18:51 hydral.com.pl/neo/foto/26/26716.jpg hmmm juz zaczynaja tak szybko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Inwestycje drogowe na Dolnym Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:08 Ja już to wszystko wiem co napisali. Wiem oczywiście z tego forum :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Inwestycje drogowe na Dolnym Śląsku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:26 :))) Sławek, jak znajdę trochę czasu, to spróbuję streścić te all informacje z dzisiejszego dodatku do GW na temat inwest drogowych na DŚ... ...no i o inwestycjach w SSE na Dolnym Śląsku oraz nowych miejscach pracy, jakie przybędą podczas rozbudowy i nowych inwest już istniejących firm oraz o tym, co planują niektóre dolnośląskie gminy. ten dzisiejszy dodatek do GW jest znakomity! Pozdrawiam Sławku. Odpowiedz Link Zgłoś
hen HP we Wrocławiu? 20.12.04, 19:37 Tak przynajmniej wynika z 15. punktu dzisiejszego porządku obrad Rady Ministrów. RM, na wniosek ministra gospodarki i pracy, rozpatrzy m.in. projekt uchwały w sprawie ustanowienia programu wieloletniego pod nazwą "Wsparcie finansowe inwestycji realizowanej przez Hewlett-Packard Polska Sp. z o.o. we Wrocławiu pod nazwą: Global Business Center w latach 2005-2009". Przedstawiciele HP utrzymują jednak, że na razie żadne wiążące decyzje w sprawie inwestycji nie zapadły. www.idg.pl/news/73642.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: HP we Wrocławiu? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.12.04, 19:42 własnie od podjecia tej uchwały zaleza losy tej inwestycji(moim zdaniem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: HP we Wrocławiu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 22:02 Jak zresztą jeszcze dwóch kolejnych wielki inwestycji na Dolnym Śląsku. Mam jednak nadzieję, że wszystko wypali. Punkty dla Hen-a, za wyśledzenie tej informacji. Mam nadzieję, że dostaniemy HP i pewną fabrykę z branży motoryzacyjnej (podzespoły, ale bardzo duża inwestycja), jako prezent na Nowy Rok. HP dla Wrocławia, ta druga firma dla Dolnego Śląska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: HP we Wrocławiu? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 21.12.04, 00:07 tak wyglada zaawansowanie robót hydral.com.pl/neo/foto/26/26766.jpg a tak kiedys wyglądał ten budynek, ciekawe czy to bedzie jego odbudowa czy nie. hydral.com.pl/neo/foto/4/004365.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! ........................... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 00:58 Już myślałem, że to zdjęcia wykopków pod biurowiec HP :))) Jeżeli o mnie chodzi, to chciałbym, żeby zrekonstruowano w tym miejscu ten przedwojenny obiekt (szpital, klasztor?) Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: HP we Wrocławiu?! 21.12.04, 15:39 www.prw.pl/tekst.html?tekst_id=34819 Kolejna duża inwestycja we Wrocławiu Kolejna duża inwestycja we Wrocławiu. W ciągu najbliższych kilkunastu dni Hewlet Packard ma ogłosić, że we Wrocławiu stworzy Centrum Administracyjne firmy - dowiedziało się nieoficjalnie PRW. Rząd zdecydował już, że wesprze inwestycje.... Ostateczna decyzja jeszcze nie została ogłoszona, jednak nieoficjalnie wiadomo, że przedstawiciele firmy już szukają we Wrocławiu lokali na swoją siedzibę. O Centrum konkurował jeszcze Poznań i Bukareszt. Rada Ministrów podjęła już uchwałę w sprawie dofinansowania inwestycji w wysokości 2 milionów euro. Miasto poprzez urząd pracy ma natomiast przeprowadzić rekrutacje oraz szkolenia pracowników. Paweł Majcher 2004-12-21 15:30:22 Wesołych Świąt, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: HP we Wrocławiu?! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.04, 15:46 ale jakos dziwne jest to podanie: Dlaczego firma ma oglosis ZE ma zamiar stworzyc... W jakism sesie juz sama notatka ze firma ma oglosis ZE jest juz ogloszeniem w samym sobie :) Mam ogromna nadzieje ze z tego ZE nie zrobi sie CZY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: HP we Wrocławiu?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:23 W "Faktach" o 16:45 było dość sporo o podobno niemal pewnej inwestycji HP we Wrocławiu. Pewnie więcej będzie o 18:00... A jeszcze wiecej informacji spróbuję wyciągnąć z Roberta (nie tylko o tej inwestycji rzecz jasna), podczas jutrzejszego Świąteczno-Noworocznego spotkania... jeżeli tylko się czegoś dowiem, to postaram się te informacje wrzucić na Forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal WYNIK PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO NA PRZEBUDOWĘ UL. IP: 195.116.94.* 21.12.04, 14:45 WYNIK PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO NA PRZEBUDOWĘ UL. SIENKIEWICZA OD UL. SĘPA SZARZYŃSKIEGO DO UL. BUJWIDA WE WROCŁAWIU. ZARZĄD DRÓG I KOMUNIKACJI 53-633 Wrocław ul. Długa 49tel. 355-90-76 w. 263 fax (071) 373-49-06 W wyniku powtórnej oceny ofert w przetargu nieograniczonym (wyrok Zespołu Arbitrów z dnia 06.12.2004 r nakazujący dokonanie ponownej oceny ofert) na przebudowę ul. Sienkiewicza od ul. Sępa Szarzyńskiego do ul. Bujwida we Wrocławiu jako najkorzystniejszą wybrano ofertę firmy: Ziajka Zbigniew Przedsiębiorstwo Drogowe 51-503 Wrocław ul. Chałupnicza 21 z ceną ofertową brutto 18.159.649,98 zł w tym VAT 3.274.690,98 zł ------ Przypomne tylko, ze pierwotnie przetarg ten wygrala firma Drobud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Wiosną remont kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:19 Wiosną ruszą remonty w ramach specjalnego programu, uruchomionego przez gminę, Kogenerację i Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej. Kamienice wypięknieją, ale część lokatorów na remoncie straci. W takiej sytuacji będą na pewno mieszkańcy budynku przy ul. Szczytnickiej 51. Tu remont będzie bardzo drobiazgowy. Budynek zostanie rozpruty aż do piwnic i ponownie zagospodarowany. Zmieni się układ pomieszczeń na piętrach, dojdzie ogrzewanie miejskie, a elewacja zostanie odnowiona. Na czas remontu najemców lokali mieszkalnych trzeba będzie przeprowadzić w inne miejsca. Do odnowionych mieszkań raczej nie wrócą. Po remoncie budynek może być sprzedany lub zmieni się jego przeznaczenie. W odnowionych kamienicach zmieni się także system opłat za użytkowanie lokali. Najemcy stracą prawo do zniżek za niski standard. W najtrudniejszym położeniu są członkowie wspólnot mieszkaniowych w kamienicach objętych programem rewitalizacyjnym. Jako współwłaściciele budynku muszą dołożyć się do remontu. Gmina, MPEC oraz Kogeneracja zobowiązały się wydać nie więcej niż 3 miliony złotych na remonty kamienic. To łącznie dziewięć budynków przy ulicach: Prusa, Świętokrzyskiej, Jedności Narodowej oraz Szczytnickiej. Nowy wygląd zyskają do końca przyszłego roku. Źródło: Słowo Polskie 2004-12-21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wiosną remont kamienic IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:28 A niektórzy forumowicze tak narzekali, że program rewitalizacji kamienic MPEC+miasto miał ruszyć, że były szumne zapowiedzi i nic z tego. Po raz kolejny okazało się, że CIERPLIWOŚĆ POPŁACA :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: Wiosną remont kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 21:51 Gość portalu: ! napisał(a): > A niektórzy forumowicze tak narzekali, że program rewitalizacji kamienic > MPEC+miasto miał ruszyć, że były szumne zapowiedzi i nic z tego. Po raz kolejny > > okazało się, że CIERPLIWOŚĆ POPŁACA :) We Wrocławiu jest 7000 kamienic wymagających niezwłocznego remontu. Ja moge być cierpliwy, ale te budynki juz nie za bardzo:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idea_krys Re: WYNIK PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO NA PRZEBUDOW IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 21.12.04, 17:06 > W wyniku powtórnej oceny ofert w przetargu nieograniczonym (wyrok Zespołu > Arbitrów z dnia 06.12.2004 r nakazujący dokonanie ponownej oceny ofert) na > przebudowę ul. Sienkiewicza od ul. Sępa Szarzyńskiego do ul. Bujwida we > Wrocławiu jako najkorzystniejszą wybrano ofertę firmy: > > Ziajka Zbigniew Przedsiębiorstwo Drogowe > no to super kolejna ulica która po 5 latach się rozsypie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! TBS Wroc zakończ inwest na Zielnej i plan kolejne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 20:01 TBS Wrocław skończył budowę 162 mieszkań na ul. Zielnej Maciej Miskiewicz 21-12-2004 , ostatnia aktualizacja 21-12-2004 19:18 To był rekordowy rok dla Towarzystwa Budownictwa Społecznego Wrocław. Spółka zakończyła budowę 300 mieszkań. We wtork do użytku został oddany nowy budynek na Psim Polu Budynek przy ul. Zielnej wybudowała wrocławska firma Wrobis. Inwestycja kosztowała ok. 12,5 mln zł. Koszt budowy jednego metra kwadratowego wyniósł ok. dwóch tysięcy zł. Od wmurowania kamienia węgielnego do zakończenia prac upłynęło 18 miesięcy. W czterokondygnacyjnych budynkach zamieszkają 162 rodziny. - Wszystkie mieszkania mają już swoich najemców - podkreśla Kazimierz Fiurst, prezes TBS-u Wrocław. W nowym dziesięcioklatkowcu są kawalerki i mieszkania dwu- i trzypokojowe. Wszystkie wykończone "pod klucz" i gotowe do zamieszkania. - Już niedługo zaczniemy podpisywać umowy i mieszkańcy będą mogli się wprowadzać - zapowiada prezes Fiurst, By zamieszkać w nowych budynkach, przyszli lokatorzy musieli wpłacić 30 proc. wartości mieszkania. Pozostałą część ceny kredytuje Bank Gospodarstwa Krajowego. Najemcy spłacą kredyt w czynszu. Właścicielem TBS-u Wrocław jest miasto. Urzędnicy nie kryją zadowolenia. - Ta inwestycja to początek tworzenia nowego klimatu Psiego Pola. To zastrzyk nowej energii, bardzo potrzebnej zaniedbanej dzielnicy - cieszy się Adam Grehl, wiceprezydent Wrocławia. Jego zdaniem w naszym mieście istnieje spore zapotrzebowanie na ofertę TBS-ów. Gminny TBS nie zwalnia tempa. W tej chwili trwa budowa 384 mieszkań przy ul. Dolnobrzeskiej w Leśnicy. W przyszłym roku rozpocznie się budowa 111 mieszkań na ul. Górniczej na Pilczycach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Świdnica: podstrefa WSSE i Park Przemysłowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 20:19 Od kwietnia istnieje w Świdnicy podstrefa WSSE, trwają negocjacje z firmami gotowymi zainwestować na tym obszarze, a tymczasem Miasto z powodzeniem sprzedaje także tereny sąsiadujące z podstrefą. Pod inwestycje przygotowywane są już kolejne tereny na północy miasta, bo zainteresowanie inwestorów Świdnicą jest bardzo duze. Kolejnym pomysłem na stworzenie w Świdnicy nowych miejsc pracy jest projekt utworzenia Parku Przemysłowego, który ma skupiać firmy z branży nowoczesnych technologii. Równolegle, rozwijając pomysły na pobudzenie aktywności gospodarczej, Miasto stara się poprawiać dostępność komunikacyjną. Świdnica wspólnie z innymi gminami i powiatami, chce doprowadzić do przebudowy drogi powiatowej nr 3396, łączącej region z autostradą A4. Podpisany został już list intencyjny w tej sprawie. Droga zapewniłaby szybki i bezpieczny dostęp do autostrady przedsiębiorcom i mieszkańcom gmin powiatu dzierżoniowskiego, świdnickiego i wałbrzyskiego, pozwoliłaby na zacieśnienie powiązań kooperacyjnych przez firmy ulokowane w WSSE, jednocześnie stając się jednym z najważniejszych atutów w negocjacjach z potencjalnymi inwestorami. Wymiernym efektem podpisania listu intencyjnego było przystąpienie przez sygnatariuszy do prac studyjnych i planistycznych oraz koordynacji prac projektowych. Podjęto także wspólną pracę na rzecz pozyskania środków na realizację tej inwestycji. info: dzisiejszy dodatek inwestycyjny do Gazety Wyborczej ------------ Na marginesie: to między innymi w to przedsięwzięcie drogowe chcą się włączyć japońskie firmy budowlane, zainteresowane inwestycjami drogowymi i infrastrukturalnymi na Dolnym Śląsku, o czym niedawno było sporo na tym forum. Kolejne japońskie firmy chca inwestować na DŚ, w olilicach Żarowa, w Świdnicy i okolicach, więc siłą rzeczy japońskie firmy sa też zainteresowane przebudową dróg i infrastruktury... Finansować te przedsięwzięcia chcą japońskie banki,które są także zainteresowane inwestowaniem na DŚ i utworzeniem na DŚ (Wrocław) swoich polskich przedstawicielstw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Świdnica: podstrefa WSSE i Park Przemysłowy IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 21.12.04, 20:27 No czekam na te banki i inwestycje infrastrukturalne-Dolny Śląsk kraina kwitnącej wiśni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis TBS Wrocław-kolejne nowe budynki IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 21.12.04, 21:11 TBS Wrocław ogłosił przetarg na kolejne nowe budynki: Wrocław: budowa 3 budynków mieszkalnych wielorodzinnych wraz z niezbędną infrastrukturą i zagospodarowaniem terenu we Wrocławiu Leśnicy przy ul. Brzezińskiej i Dolnobrzeskiej Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Świdnica: podstrefa WSSE i Park Przemysłowy 22.12.04, 12:52 Na przedgórzu sudeckim już jest dużo (starych) czereśni. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Powstanie Strzeliński Park Przemysłowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 18:46 Coraz bliżej do powstania kolejnego Parku Przemysłowego na Dolnym Śląsku. Chodzi o Park w Strzelnie, w którym mają się lokować mniejsi inwestorzy (głównie krajowi), np lokalni przedsiębiorcy. Tereny, które wejdą w skład Strzelińskiego Parku Przemysłowego zostaną uzbrojone w nowoczesną infrastrukturę. Koncepcja przewiduje też budowę nowego obiektu. Będzie to hala, w której poszczególni producenci będą mogli lokować swoje firmy. Hala stanie w bardzo atrakcyjnym miejscu - przy drodze wylotowej do Wrocławia. Projekt zakłada utworzenie w centrum Strzelina Inkubatora Przedsiębiorczości. będzie to siedziba spółki kierującej Parkiem Przemysłowym., a zarazem ośrodkiem doradztwa i edukacji dla przedsiębiorców. Obszar całego Parku wyniesie około 83 hektarów. info: dodatek inwestycyjny do Gazety Wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Powstanie nowoczesny kompleks basenów w Wołowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 19:14 9,5 mln zł będzie kosztowała budowa nowoczesnego kompleksu odkrytych basenów w Wołowie, najnowocześniejszego na Dolnym Śląsku. Planowany do tej pory kompleks trzech basenów: brodzika, twz rekreacyjnego i basenu sportowego miał pierwotnie kosztować około 5 mln zł. Jednak wg najnowszego projektu, który niedawno zaakceptowali radni miejscy, koszt budowy całego kompleksu zamknie się kwotą 9,5 mln zł.Miasto nie dołoży jednak prawie 4,5 mln zł do budowy, a tylko 1,5 mln zł. Dzięki bowiem zmianom w wyglądzie kompleksu sportowego, a co zatem idzie - funkcji, które będzie spełniał - pieniądze na inwestycję przekaże także Totalizator Sportowy. Będzie to dotacja w wysokości 3,1 mln zł. W projekcie przewidziano podgrzewanie wody (tak by z odkrytego basenu można było korzystać o wiele dłużej - od maja do pażdziernika) i podgrzewanie trybun, na których będzie 500 miejsc dla widzów (trybuny powstaną przy basenie sportowym). Obok kompleksu powstanie także hotel, wypożyczalnia sprzętu sportowego oraz będzie możliwość zjeżdżania w zimie na sankach z usupanej górki. Koszt całego kompleksu to 9,5 mln zł. Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowi inwestorzy w Kostomłotach? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 19:27 Aż cztery duże, zagraniczne firmy zainteresowane są nabyciem gruntów w Strefie Gospodarczej gminy Kostomłoty. Obecnie trwają rozmowy z kontrahentami. Grunty należą do Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa, niemniej na planowanych inwestycjach najbardziej skorzysta gmina Kostomłoty (nowe miejsca pracy, nowe podatki do gminnej kasy). - Jak na razie nie chcę zdradzać nazw ani branż, które reprezentują te firmy. Ujawnione zostaną dopiero w momencie podpisania umów - mówi wójt gminy Kostomłoty, Aleksander Bąk. (MS) - Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie ---------------------------------------- Gminna Strefa Gospodarcza Kostomłoty to w tej chwili 50 hektarów przeznaczonych pod inwestycje, zlokalizowanych tuż przy autostradzie A4 (Węzeł Kostomłoty), 30 km od Wrocławia (kierunek na Legnicę, Zgorzelec). Docelowo Strefa Gospodarcza Kostomłoty ma liczyć 200 hektarów. Wkrótce planuje się także budowę przy autostradzie A4 przebiegającej przez gminę Kobierzyce Miejsc Obsługi Podróżnych, czyli stacji paliw, moteli, restauracji (po zakończeniu przebudowy autostrady). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Powstanie nowoczesny kompleks basenów w Wołow IP: 62.29.254.* 22.12.04, 19:32 hehe juz niedługo każda gmina na DŚ bedzie miała własny aquapark :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis rynek pracy IP: 62.29.254.* 22.12.04, 19:38 Dolny Śląsk-bezrobocie w porównaniu do pażdziernika wzrosło w listopadzie do 22%(z 21,9%) ale przybyło tylko 100 bezrobotnych. Wrocław-bezrobocie spadło o 600 osób czyli procentowo z 12,5% do 12,4% Wg. spacjalistów, którzy badali ilosc miejsc pracy pojawiajacych sie w dodatku GW "Praca" najwięcej nowych miejsc pracy oferowane jest(juz od roku) w województwach: Dolnoślaskim, Wielkopolskim i Mazowieckim i to tu przewiduje sie najlepszą sytuacje na rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Powstanie nowoczesny kompleks basenów w Wołow IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.04, 19:45 Jako, że związany jestem z Wołowem to bardzo się ciszę z tej inwestycji, bo z pewnością przyczyni się ona do ożywienia tego nieco zapomnienego miasteczka leżącego na uboczu głównych szlaków komunikacyjnych. Dopowiem jeszcze, że do inwestcji tej nie doszłoby, gdyby nie inicjatywa nowego - starego burmistrza dawnego wojewody wrocławskiego Witolda Krochmala. Okazuje się po raz kolejny, że rzeczą podstawową w rozwoku miasta jest jego gospodarz, który chce pozytywnie dzialć. Na poprzedniego burmistrza należy z litości spuścić zasłonę milczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Będzie nowy kompleks biurowo-handl-mieszk we Wroc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 21:11 Maciej Miskiewicz 22-12-2004 , ostatnia aktualizacja 22-12-2004 20:45 Już za kilka tygodni rozpocznie się kapitalny remont kamienicy przy ul. Wita Stwosza 15a. Za rok razem z sąsiednim budynkiem utworzy ona kompleks biurowo- handlowo-mieszkalny Trakt Kupiecki Właścicielem zabytkowej kamienicy jest Agencja Rozwoju Przemysłu. Skąd pomysł modernizacji? - W 1999 roku wyremontowaliśmy kamienicę przy ul. Wita Stwosza 15 i wtedy pojawił się pomysł remontu kamienicy w podwórzu i scalenia tych dwóch obiektów w jeden kompleks - mówi Andrzej Zając, wicedyrektor departamentu koordynacji ARP. Kapitalny remont kamienicy ma kosztować od 4,5 do 6 mln zł. Autorem projektu modernizacji jest znany wrocławski architekt Edward Lach. Autor m.in. Galerii Dominikańskiej, domu handlowego Howell, obecnie Magdalena na ul. Szewskiej i hotelu Park Plaza. Wejście do odnowionego budynku prowadzić będzie od strony ul. Wita Stwosza. W podziemiu będzie można posilić się w restauracji dla ok. 90 gości. Wewnętrzne podwórze zostanie przykryte dachem. Pod nim na dwóch kondygnacjach - suterena i parter - działać będzie mała galeria handlowa z sześcioma sklepami. - Chcemy, by działały tam salony oferujące towary luksusowe - zapowiada Przemysław Strzelec, ekspert z wrocławskiej ARP. Pierwsze i drugie piętro zajmą powierzchnie biurowe klasy A/B+ o łącznej powierzchni 751 mkw. Najemcy nie będą mieli kłopotów z organizacją spotkań biznesowych i szkoleń. W tej części budynku będzie w pełni wyposażona sala konferencyjna dla 50 osób. Na trzech najwyższych kondygnacjach powstanie 12 apartamentów do wynajęcia - w tym sześć dwupoziomowych z tarasami. Na wschodniej elewacji budynku powstanie przeszklona galeria, z której będzie można wejść do apartamentów. - Wrocław dynamicznie się rozwija. Wiele firm przysyła tu swoich przedstawicieli, którzy potrzebują lokum na kilka tygodni czy miesięcy. Do nich kierujemy naszą ofertę - mówi Przemysław Strzelec Ile będzie kosztował wynajem powierzchni i apartamentów? To jeszcze nie zostało ustalone. Kiedy wszystko będzie gotowe? Otwarcie kompleksu zaplanowano na IV kwartał przyszłego roku. Więcej o Trakcie Kupieckim czytaj najbliższych "Nieruchomościach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Będzie nowy kompleks biurowo-handl-mieszk we IP: 62.29.254.* 22.12.04, 21:27 swietnie, kolejne podwórko zamieni sie w piekny pasaz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: Będzie nowy kompleks biurowo-handl-mieszk we IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 15:10 hydral.com.pl/neo/foto/8/8674.jpg Jesli dobrze rozumiem to Wita Stwosza 15 to ta kamienica najbardziej po prawej stronie zdjęcia? (tak by wynikało przynajmniej z mapy na wroclaw.pl). Jesli tak to sie bardzo ciesze- to jest najpiękniej, najbardziej elegancko wyremontowana (moim zdaniem) kamienica we Wroclawiu i jesli stanie sie wejsciem do jakiejs galerii to bedzie pieknie:)) Swoją drogą ciekaw jestem, kto przeprowadzal ten poprzedni remont, na pewno nie Lach;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Re: Będzie nowy kompleks biurowo-handl-mieszk we IP: 81.210.18.* 27.12.04, 12:11 Lejesz miód na me serce ;) Tak to ta kamienica z prawej, co jej tylko kawałek widać. Do notatki prasowej wkradła się pewna nieścisłość :( ARP jest OBECNIE właścicielem nieruchomości, ale nie ma NIC WSPÓLNEGO z remontem kamienicy. Kamienica została odrestaurowana w roku 2000 w swoim historycznym kształcie przez (nieistniejące już) Towarzystwo Inwestycyjne DOLMEL. Firma ta była również właścicielem oficyny przy Wita Stwosza 15a, a pierwszy projekt przebudowy oficyny powstał w 2000 r. Autorów projektu nie pomnę, ale nie był to oczywiście Lach;) W 2002 r. T.I.DOLMEL zostało przejęte przez ARP :( nn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk Re: Będzie nowy kompleks biurowo-handl-mieszk we IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 17:11 Bardzo piekna, elegancka kamienica, zadbano o każdy detal :) J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Do '!' IP: *.core.lanet.net.pl 22.12.04, 21:48 Mogłbyś mi podać mail do siebie ?! Chodzi o inwstycje, ale tak bardziej prywatnie. :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: 62.29.254.* 22.12.04, 22:15 hydral.com.pl/neo/foto/26/26878.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.12.04, 22:20 po prostu slow brakuje. :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Ossolineum IP: *.olnet.com.pl 22.12.04, 22:33 Dzisiaj po południu robotnicy zakończyli wymianę ogromnych drzwi wejśćiowych do Ossolineum (od strony Szewskiej)-teraz są potężne, rzezbione, stylizowane na stare-całość przedstawia się bardzo sympatycznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 23.12.04, 01:12 poracha - i to na takiej waznej dla miasta ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
rob30 Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... 23.12.04, 10:41 No tak... Nadaje się od razu do rewitalizacji. Rob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 00:06 > po prostu slow brakuje. > > :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Walic to. Oławska to cholernie wazna ulica, a budynek ma przynajmniej forme kamienicy i nic nie niszczy. Za 10 lat włascicielowi bedzie wstyd i przebuduje fasade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.olnet.com.pl 22.12.04, 22:37 Właśnie dziś miałem nieszczeście przechodzić koło tego g..... Co za wstrętny, potworny dom. Widziałem wizualki, ale nie sądziłem że w realu będzie toto wyglądać tak koszmarnie. Jaka szkoda że zmarnowano tak reprezentacyjne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 23:08 W koncu Olawska ma byc reprezentacyjnym deptakiem... he he :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 09:33 Gość portalu: wro2015 napisał(a): > po prostu slow brakuje. > > :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Co prawda lepeij wygląda od budynków sąsiednich, ale zgadzam się z tym, że słów i tak brakuje. I to na takie ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: 195.116.94.* 23.12.04, 11:18 Gdybym to ja zaprojektowal taki budynek to wstydzilbym sie podpisac pod tym projektem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.core.lanet.net.pl 23.12.04, 11:31 Czy pan Żak jest rodowitym wrocławianinem ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.12.04, 11:49 to co mnie bardzo smieszy, to to ze lewa czesc wybudowanego budynku wyglada identycznie jak piekne przedwojenne kamienice z ktorych po wojnie zostal oderwany ornament. Mowie to calkiem bez zlosci - po prostu jak zobaczylem nowy budynek i te stare wlasnie 'obskubane' kamienice obok to od razu to skojarzenie sie nasunelo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 23.12.04, 12:56 no prosze wszyscy sie zgadzaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 23.12.04, 14:51 pan Żak zjednoczył forumowiczów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yn Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.finemedia.pl 23.12.04, 19:14 [Rok wcześniej] "Budynek ma nawiązywać do architektury modernizmu. - Nie będzie się wyróżniał. Ma się wtopić w otoczenie i uzupełnić pierzeję ulicy - tłumaczy autor projektu." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Musaszi Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 23.12.04, 19:27 ... sa bloki na moim osiedlu, ktore po termomodernizacji wygladaja ladniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: budynek p.Żaka na Oławskiej ukazał sie... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.12.04, 20:59 Jedyny Budynek wzdluz Olawskiej (ktora ma byc reprezentacjyna ulica ze sklepami) ktory ma jeszcze nizszy parter jest blokeim z ery PRL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Do '!' IP: *.core.lanet.net.pl 27.12.04, 14:13 Spoko, już wszystko wiem. :) ale @ i tak możesz podac ... może w przyszłosci się przyda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Dwór rozsławi Karkonosze. IP: *.core.lanet.net.pl 23.12.04, 18:55 Komunalne Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne Euroregionu Nysa powstaje w renesansowym zabytku na przedmieściach Jeleniej Góry - Choć dwór w pełni zostanie wyremontowany wiosną, mamy już pierwsze zgłoszenia chetnych do skorzystania z usług placówki -powiedział nam wczoraj Jacek Jakubiec, kustosz zabytku. - Kładziemy już podłogi we wschodniej części renesansowego zamku - mówi Jakubiec. Za pieniądze z Uni Europejskiej i dzięki wsparciu budżetu państwa powstanie tam centrum szkoleniowe. W ten sposób dwór na przedmieściach Jeleniej góry rozsławi stolicę Karkonoszy na całą Europę. Jednym z najbardziej cennych elementów zabytku jest renesansowy potral. Trwa jego rekonstrukcja ponieważ został zniszczony, kiedy dwór należał do państwowych gospodarstw rolnych. Elementy zabytku rozrzucono i przysypano ziemią. -Prowadziliśmy prace odkrywkowe, część portalu udało się odkopać. W robotach wzięli udział mieszkańcy osiedla Czarne - usłyszeliśmy. Fundacja Kultury Ekologicznej, do której należy dwór, chce przejąć także jego otoczenie. Całość ma być ozdobą osiedla i uświetnić 700-lecie istnienia osady Czarne, które przypada w przyszłym roku. (CG) Słowo Polskie/Gazeta Wrocławska 17.12.2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.core.lanet.net.pl 23.12.04, 22:28 Dudkiewicz mówił przed chwilą w TVP3! Oficjalnie ogłosi to w Sylwestra. Nie chciał zdradzić rodzaju branży, bo ponoc od razu byłoby wiadomo o jaką firmę chodzi. To będzie 11 kolejna inwestycja w tym roku, jaka powstała za pomocą miasta, 12 nie będzie ...(w tym roku) ;) Hm... Pomyślmy ... Z danych wynika, że mogło to by być HP, ale to na 99% nie bedzie HP ! Ma ktoś jakiś pomysł ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 23.12.04, 22:36 wczesniej mówił ze do konca roku bedzie chciał ogłosic 3 inwestycje, jedna produkcyjna(kable) i 1000 miejs pracy-to chyba ta! i dwa centra usługowe(w tym był hp zapewne). Tak wiec ta trzecia to zapeewne to centrum usługowe o które walczymy z Pragą. Co do tych kabli to moze chodzi o General Electric? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.core.lanet.net.pl 23.12.04, 23:07 Dziś już powiedział, że ta Sylestrowa (11) będzie ostatnia. Przyznał, ze smutkiem, że nie uda mu się zrealizować planu 12 inwestycji na 12 miesięcy... Ale mu mina zżedła jak to mówił :] O jaką firmę walczymy z Pragą ?! Wiadomo w ogóle ?! Prezydent powiedział: "Nie moge zdradzić jaka to branża, bo od razu wiadomo byłoby o jaką firmę chodzi" - To znaczyłoby że ta inwestycja od długiego czasu "wisi nad miastem". No zobaczymy co to będzie. "!" parę miesięcy temu pisał, że w prezencie pod choinkę _możemy_ dostać BOSCH'a, ale troche mi dane nie pasują w tym przypadku ... -------------------------------------------------------------------------------- Christmas Islands (Austr.) 11*04' S / 105*55' E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 23.12.04, 23:10 Gość portalu: RP napisał(a): > Dziś już powiedział, że ta Sylestrowa (11) będzie ostatnia. hmmm mam nadzieje ze ostatnia w tym roku a nie wogóle? :) > Przyznał, ze smutkiem, że nie uda mu się zrealizować planu 12 inwestycji na 12 > miesięcy... Ale mu mina zżedła jak to mówił :] > > O jaką firmę walczymy z Pragą ?! Wiadomo w ogóle ?! jakies centrum rozliczeniowe, nie wiem czy nie GE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.12.04, 10:07 to chodzi o te centrum uslugowe , ktore mialo powstac na placu kolo hotelu wroclaw ? jakby chodzilo o to , to byloby superrr :) , i jakby to wypalilo to budowali by jakis biurowiec ? ... pzdr :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.12.04, 13:22 mam nadzieje ze nie. Bo ja mam nadzieje ze zanim zaczna tam cos projektowac zrobia konkurs urbanistyczny na cala dzialke zachodnia Powstancow Slaskich Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 40 MLN Euro - 1000 m.p. 24.12.04, 13:31 Gość portalu: wro2015 napisał(a): > zrobia konkurs urbanistyczny na cala dzialke zachodnia Powstancow Slaskich Może być i twój kochany konkurs, ale nie musi. Ale tam bez solidnego MPZP się nie obędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo METRO we Wroclawiu IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 24.12.04, 23:33 www.itbc.info/www/chicco/temp/METRO.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: METRO we Wroclawiu 24.12.04, 23:52 A przepraszam, czemu to jest w topicu "Newsletter" zamiast w dziale S-F? ;) Zamierzają to budować czy jak? :) Prima aprilis mamy w kwietniu, nie rozumiem :) Wesołych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: METRO we Wroclawiu IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 24.12.04, 23:54 to jest w ramach skladania sobie zyczen ;) Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: METRO we Wroclawiu 25.12.04, 00:05 > to jest w ramach skladania sobie zyczen ;) Sam to narysowałeś? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: METRO we Wroclawiu IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.12.04, 00:13 nom jakis czas temu ;) robilem porzadki na dysku i postanowilem sie z Wami tym podzielic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: METRO we Wroclawiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 00:43 Bardzo ladnie to narysowales!!! Niebieską linią bezposrednio dostalbym sie do mojej ukochanej!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Pl. Kromera i okolice IP: *.olnet.com.pl 25.12.04, 14:26 Ostatnimi czasy okolice Kromera stają się zagłębiem nowych inwestycji budowlanych. Już stoi szkielet hotelu koło stacji BP (obecnie trwają prace w środku, ścianki itp.). Na tyłach BP wyburzono budynek Winuelu (chyba nie taka dokładnie nazwa) i trwa budowa osiedla mieszkaniowego Dachbudu. Nieco dalej w stronę CH Korona Trwa 2 i 3 etap inwestycji mieszkaniowej. Jeszcze dalej w strone Korony buduje Budimex. Niedawno obok zakończyła się budowa TBS Wrocław oraz przebudowa części al. Kromera.Jakiś tydzień temu w okolicach Koszarowej Szmajdziński zainaugurował budowe osiedla mieszkaniowego dla oficerów WP. Teraz czekamy na mosty Warszawskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Pl. Kromera i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 09:18 Cieszyć się oczywiście należy z powstawania nowych mieszkań, ale szkoda, że będą one wszytskie zapewne wyglądały tak samo płasko i sztampowo jak te istniejące, choć i tak buduje się w tej chwili ładniej niż za czasow Polski Ludowej. A most Warszawski II jest niezwykle potrzebny. Stałem tam oststnio w korku 30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Od 7.02.2005 będzie drugi pociąg do Pragi. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.04, 12:39 wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/432553.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis wiesci z budowy IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 27.12.04, 18:35 "zima" w pełni ale duzo sie dzieje z nowosci: -wycinali drzewka pomiedzy orlenem na Grunwaldzie a targiem PSS Społem to chyba oznacza ze takze na terenie targowiska zacznie sie budowa(chyba ktos kupił ta działke). Pewnie Echo dokupiło ten kawałek.Targowisko zdaje sie ze ma pozwolenie do konca stycznia. -budynek AR jest juz skonczony w tylnej czesci wiec jak ktos ma aparat :) -budynek elektryczny PWr. zostało do zrobienia tylko to półpiętro, obkładaja sciane jasnym kamieniem (takim samym jak na starszych budynkach polibudy) -biblioteka UWr mimo zawirowan budowa trwa, obłozyli sarym kamieniem dwie sciany -wydział informatyki warbud juz zaczął cos tam robic ale natezenie prac niewielkie, chyba nie maja jeszcze pracowników bo widziałęm ogłoszenie w prasie ze szukaja inzynierów i kierowników budów ;) -odbudowa klasztory na ulicy św. Józefa sa juz wylane fundamenty, które pokrywaja sie ze starymi fundamentami tak wiec nowy budynek bedzie chyba bardzo podobny do tego przedwojennego -remont katedry zaczeli sciagac rusztowania z górnej czesci która jest całkowicie oczyszczona a zaczeli oczyszczac dolna czesc(pojawia sie piekna cegła ;) -remonty wodne trwaja prace przy wyspie Słodowej oraz przy sluzie mieszczanskiej -hotel areszt jest juz pieknie oczyszczona i uzupełniona cegła, naprawde bardzo ładnie to wygląda, chyba niedługo udostepnia kilka pokoi bo widac firnaki w oknach -skoczył sie remont elewacji kamienicy na Swidnickiej(początek) -trwaja przebudowy kamienicy na Mikołaja oraz konczenie tego hotelu, który nie bedzie hotelem. Byc moze jakiegos remontu doczeka niedługo tez cały budynek herbapolu bo powoli wymieniaja wnim okna na takie zabytkowe ;) -Nawrat trwaja prace archeologiczne, cały teren rozkopany -aquapark od swiat nic sie nie dzieje, jest wykopany dół i tez maja trwac prace archeologiczne -Czarneckie Center intensywne prace ziemne, został juz tylko kawałeczek do wywiezienia wiec jesli dostana pozwolenie na budowe za okoo miesiaca to beda mogli zaczac budowe -Grunwald trwaja prace(kafarowanie i wywozenie ziemii, prace archeologiczne juz sie zakonczyły(tak mysle, piwnic ekamienic juz zaorane) -opera trwa remont elewacji -świątynia 3 narodów skonczyła sie renowacja elewacji od strony placu Wolnosci, pieknie odnowiona i uzupełniona cega az błyszczy :) teraz zaczynaja robic bok od solpolu no to tylko tyle bo w innych czesciach miasta nie byłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: wiesci z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:11 Budowa Aquaparku chyba narazie staneła. Jak wiadomo ziemię wywożono na Wzgórze Gajowe. Jeździło około 40 ciężarówek dziennie. A od czwartku przed świętami staneli z robotą i dzisiaj też nie wozili ziemi. Znowu najprawdopodobniej okłamał nas inwestor stoku na Gaju zapewniając że pojeździmy w przyszłym roku. Po pierwsze już nie ma surowca na podwyższenie górki a po drugie zwożenie ziemi trwa zbyt długo aby zdążyli na przyszły sezon trzebaby wozić ze 120 ciężarówek (tych dużych) dziennie i to dziń w dzień. A tak górka do tej pory urosła jakieś 3-4 metrów a miała urosnąć o 25 m. A ziemie wożą jakieś 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: wiesci z budowy IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 27.12.04, 19:21 z aquaparku to i tak juz niewiele tam tego zostało ale chyba od Czarneckiego tez wożą? Tylko tam tez juz sie konczy. Ciekawe gdzie woza z grunwaldu? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: wiesci z budowy 27.12.04, 20:48 Gość portalu: Rafis napisał(a): > no to tylko tyle bo w innych czesciach miasta nie byłem :) * "Budka" na rogu Wisniowej i Powstańców Śląskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: wiesci z budowy IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 27.12.04, 22:58 > * Pol-Motors Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: wiesci z budowy 27.12.04, 23:30 Gość portalu: Rafis napisał(a): > > * Pol-Motors Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HG Re: wiesci z budowy IP: *.airport.wroclaw.pl 29.12.04, 17:17 Teren pod nowa hale Wabco wyrownany i pewnie niedlugo rusza do gory. Po uprzatnieciu gruzowiska wyglada to dosc imponujaco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Świdnica-Filia Politechniki Wr.? IP: *.olnet.com.pl 28.12.04, 09:51 Prezydent Świdnicy Wojciech Murdzek prowadzi działania mające na celu utworzenie w Świdnicy filii szkoły wyższej. Kilka dni temu Prezydent rozmawiał w tej sprawie z władzami Po-litechniki Wrocławskiej. W tej chwili oczekiwana jest wstępna decyzja senatu uczelni w tej sprawie. P.s-przepraszam,za powyższy pusty list ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość ATM Grupa inwestuje w Bielanach Wrocławskich IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 18:10 Powstaje nowe, duże i nowoczesne studio telewizyjne: info.onet.pl/1029829,10,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: ATM Grupa inwestuje w Bielanach Wrocławskich IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 28.12.04, 18:15 w tym artykule nie wspomnieli e ATM realizuje BAR, mniejsza o to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Plany robudowy deróg na lotnikso IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 28.12.04, 18:53 Plany rozbudowy dróg na lotnisko Marek Szempliński 28-12-2004 , ostatnia aktualizacja 28-12-2004 18:17 Po przejrzeniu planów budżetowych Wrocławia wiemy, że ani lotnisko, ani dojazdy do niego nie mają szans na realizację w ciągu najbliższych sześciu lat. Jednak miejscy projektanci już rysują połączenia z rozbudowanym airportem Przypomnijmy: Wrocław chciałby większego lotniska, a gmina Kąty Wrocławskie więcej domków. Dlatego ta ostatnia usiłuje wprowadzić zmiany w studium zagospodarowania przestrzennego. Przewidują one m.in. dopuszczenie zabudowy mieszkalnej na terenach, w kierunku których od lat planuje się rozbudowę wrocławskiego lotniska. Na razie zmiany blokuje Urząd Marszałkowski, a gmina Kąty Wrocławskie szuka sprawiedliwości w Samorządowym Kolegium Odwoławczym. Dlaczego jednak władze Wrocławia upierają się, żeby lotnisko rozwijało się w niechcianym kierunku? Zmusza do tego brak miejsca i oszczędność pieniędzy. - Jeśli chcemy mieć lotnisko, to musimy rozbudowywać to, co mamy. Nie stać nas na szukanie 1000 ha poza miastem. Nie chodzi tylko o koszt gruntu. Żeby lotnisko miało sens, potrzebna jest infrastruktura, która je otacza - przekonuje dyrektor Departamentu Architektury i Rozwoju Grzegorz Roman. - Na razie nie wiadomo jeszcze, w którym miejscu stanie terminal, więc pracujemy nad trzema wariantami projektu. Jednak we wszystkich trzech koncepcjach główne założenia są takie same - do lotniska trzeba umożliwić dojazd od centrum, od autostrady i od ulicy Lotniczej - mówi Marek Żabiński, wicedyrektor Biura Rozwoju Wrocławia. Wszystko wskazuje na to, że pierwsze inwestycje ułatwiające komunikację z lotniskiem to rozbudowa ulic Bystrzyckiej i Granicznej. Załatwiłoby to połączenie z centrum oraz przez Mińską, Awicenny i nową drogę od Mokronoskiej z węzłem bielańskim. Równolegle bez udziału miasta powstanie, miejmy nadzieję, obwodnica autostradowa Wrocławia. Liczyć też możemy na budowę drogi od terminalu lotniczego w kierunku ulicy Lotniczej. Natomiast tzw. oś inkubacji (droga od węzła bielańskiego do wylotu na Środę Śląską) to melodia najbardziej nieodgadnionej przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Plany robudowy deróg na lotnikso 28.12.04, 23:11 Gość portalu: a napisał(a): > miejscy projektanci już rysują połączenia z rozbudowanym airportem Cały dowcip w tym, że dla żadnej z tych dróg połączenie z lotniskiem nie jest podstawowym celem :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Oławska-nowoczesna IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 11:39 Zdrój na Oławskiej Środa, 29 grudnia 2004r. Dwa i pół miliona złotych ma kosztować przekształcenie ruchliwej ulicy w deptak Do końca przyszłorocznych wakacji ul. Oławska zostanie wyremontowana. W kwietniu rozpoczną się tam prace, dzięki którym powstanie deptak Oławska łączy Galerię Dominikańska z Rynkiem. Obecnie to jeden z najbardziej zaniedbanych traktów. Droga zastawiona jest góralskimi straganami. Przy niej stoją odrapane kamienice. Na środku zalane asfaltem szyny tramwajowe, choć ten nie jeździ tamtędy od lat i zaparkowane gdzie popadnie samochody, które często uniemożliwiają przejście. To czego po perypetiach związanych z unieważnieniem przetargu na projekt przebudowy tej ulicy, nie udało się zrobić w 2004 roku ma zostać wykonane w przyszłym. Oławska ma dołączyć do fragmentu Świdnickiej i stać się miejskim deptakiem. Drugą reprezentacyjną arterię miasta. Ulica zostanie wyłożona dużymi płytami z ciemnoszarego, jasnoszarego i zielonego granitu. Po lewej stronie za skrzyżowaniem z ulica Łaciarską, patrząc od Rynku, będzie posadzonych w parach 16 drzew w klombach półtora na półtora metra. Między klombami ustawione zostaną ławki. Na Oławskiej, obok urzędu statystycznego ma stanąć fontanna. W miejscu gdzie dziś są czerwone budki i góralskie stoiska. Choć najprawdopodobniej akurat ona trafi tam już po zakończeniu remontu. Kilka metrów dalej, tuż przy schodach prowadzących do przejścia podziemnego, które także zostaną wyremontowane, zaplanowano zdrój z wodą zdatną do picia. A przystanek autobusowy zostanie przesunięty kilka metrów dalej. Już w połowie stycznia zostanie wydane pozwolenie na budowę. W lutym będzie rozpisany przetarg, który ma wyłonić wykonawcę. Roboty rozpoczną się najprawdopodobniej w kwietniu, a skończą na przełomie września i października. Remont będzie kosztował około 2,5 mln zł. Zgodnie z zapowiedziami Oławska ma stać się wizytówką Wrocławia, jak Rynek i Świdnicka. Jednak sam deptak, głównie dzięki swojej nawierzchni, będzie bardziej nowoczesny. - Cała zabudowa wzdłuż Oławskiej jest powojenna. Niektóre budynki są nawet całkiem nowe. Dlatego zrezygnowaliśmy ze stylizacji i Oławska będzie bardziej nowoczesna niż Rynek czy Świdnicka - wyjaśnia Grzegorz Roman, dyrektor departamentu architektury i rozwoju wrocławskiego magistratu. Rok później w deptak zmieni się także pobliska ul. Szewska. Gmina dostała na remont tej ulicy pieniądze z funduszy unijnych. Jednak Szewską będą jeździły najnowsze niskopodłogowe tramwaje. Teraz Oławska często zastawiona jest samochodami. Po remoncie będzie dostępna tylko dla przechodniów Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Oławska-nowoczesna IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 29.12.04, 12:04 Oławska zapowiad się ciekawie, ale zastanaiwam się nad jedną rzeczą - dlaczego na Oławskiej będą ławki i drzewa a na Świdnickiej remontowanej w tym roku nie ma ławek i drzewek. Twierdzili że dlatego bo Świdnicka jest za wąska, mi się wydaje że oławska jest jeszcze węższa od świdnickiej. Nic nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Oławska-nowoczesna IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 12:08 ławki beda dopiero za Łaciar4ska a tam jest juz szerzej.W pierwszej czesci tez by sie nie zmiesciły. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Oławska-nowoczesna 29.12.04, 12:14 Gość portalu: a napisał(a): > na Oławskiej będą ławki i drzewa a na Świdnickiej remontowanej w tym roku nie > ma ławek i drzewek. Twierdzili że dlatego bo Świdnicka jest za wąska, mi się Myślę, że koniecznie powinieneś najpierw ją zobaczyćzanim coś takiego napiszesz :^) Bo drzewek tam jest sporo. Ławek faktycznie nie ma, ale w zamian są siedziska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Oławska-nowoczesna IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 29.12.04, 12:52 Ostatnio jak widziałem te siedziska na Świdnickiej, to mi się niedobrze zrobiło, całe w śmieciach kubkach, bród a poza tym kto na takim zimnym kamieniu usiądzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Oławska-nowoczesna IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 14:56 Gość portalu: a napisał(a): > Ostatnio jak widziałem te siedziska na Świdnickiej, to mi się niedobrze > zrobiło, całe w śmieciach kubkach, bród a poza tym kto na takim zimnym kamieniu > > usiądzie bo to był lub nawet jeszcze jest teren budowy wiec nikt tam nie sprzatał :) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Oławska-nowoczesna 29.12.04, 16:00 Gość portalu: a napisał(a): > zrobiło, całe w śmieciach kubkach, bród a poza tym kto na takim zimnym kamieniu > usiądzie W lecie się nagrzeją od słonka i będą cieplutkie :^) A popatrz się ile osób siada na różnych murkach i jakoś im nie jest zimno :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis rynek:wróci żółte swiatło IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 11:40 Wróci cieplejsze światło Środa, 29 grudnia 2004r. Żarówki lamp w Rynku zostaną wymienione Latarnie oświetlające Rynek zyskają w nowym roku na powrót swoją poprzednią barwę światła. Takie uzgodnienia poczynił na wczorajszym spotkaniu z Zarządem Dróg i Komunikacji miejski konserwator zabytków. Od kilku tygodni Rynek oświetlają nowe żarówki. Poprzednie, żółtawe ZDiK w latarniach wymienił, bo kończyła się ich żywotność. Po wymianie wielu wrocławian nieprzychylnie odebrało nową - białą i chłodniejszą barwę światła. Zmianę skrytykowali też niektórzy radni. - Na piękność nie ma jednak paragrafu. Dlatego wspólnie ze ZDiK-iem ustaliliśmy, że latarnie w Rynku wrócą do wcześniejszej wersji. Poprzednia barwa światła była cieplejsza i Rynek wyglądał przy niej korzystniej i bardziej podobał się mieszkańcom - powiedziała nam Katarzyna Hawrylak-Brzezowska, miejski konserwator zabytków. Żarówki zostaną wymienione, gdy demontowana będzie świąteczna iluminacja. Te z Rynku wykorzystane będą w innych miejscach. Dla porównania zabytkowe centra i główne ulice w innych znanych miasta często oświetlane są białym światłem - takim, jakie wprowadził ostatnio ZDiK. Tak jest np. w Krakowie, Wilnie, Lyonie a także na słynnych Polach Elizejskich w Paryżu. (BW) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 12:18 I bardzo dobrze, żółte światło wygląda zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jxp Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 12:27 A co z unijnymi przepisami, którymi się zasłaniała pani E. Mazur? Już nie obowiązują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.12.04, 13:39 i dobrze! A jednak oplaca sie pisac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 29.12.04, 14:58 Gość portalu: jxp napisał(a): > A co z unijnymi przepisami, którymi się zasłaniała pani E. Mazur? Już nie > obowiązują? to nie przepisy tylko "dobre rady", zreszta w artykule napisano ze wiele miast uzywa takiego swiatła. MNie podoba sie bardziej żółte i nie jest to raczej kwestia przyzwyczajenia jak w przypadku koloru ratusza czy mostu do których juz sie przekonałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Jeszcze o Oławskiej i Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:09 Czytam o remoncie Oławskiej i Szewskiej i tak sobie tylko myślę żeby rzeczywiście wszytskie czynności odbyły się w terminie i powstanie nowych pięknych ulic nie przesunęło się na kolejny rok. Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: rynek:wróci żółte swiatło 29.12.04, 16:32 Ten tynk co zrobili na Ratuszu to największe barbarzyństwo jakie widziałem... Mnie osobiście kojarzy się z otynkowaniem zamku w Malborku... Nie wiem, nie jestem architektem ani konserwatorem zabytków i się na tym nie znam ale teraz Ratusz stracił cały swój czar i urok, jestem zdruzgotany jak tamtędy przechodzę i nie mogę odnaleźć niczego pozytywnego:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 29.12.04, 16:48 Kiedy zobaczyłem Ratusz po remoncie, myślałem że oblepili go kartonem, tak to właśnie wygląda, kartonowy ratusz, pocekamy 50 lat i elewacja się zestarzeje i bedzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 17:08 Remont elewacji odbył się pod ścisłą kontrolą i zgodnie z wytycznymi konserwatora zabytków i wg jej wskazówek. Czyjeś rzyzwyczajenia nie są i nie mogą być żadną podstawą do zmian w przywracaniu, odtwarzaniu historycznego wyglądu zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Będą pieniądze na remont Hali Ludowej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 18:11 Będą pieniądze na remont Hali Ludowej Ponad 4,5 miliony złotych chcą wydać władze Wrocławia na remont i odrestaurowanie Hali Ludowej. Dotacja miasta zostanie przekazana obecnemu zarządcy budynku na dwa kolejne lata. Zostaną wyremontowane przede wszystkim sanitariaty i korytarze oraz uporządkowany teren wokół obiektu. Już w przyszłym roku Hala Ludowa ma być bowiem miejscem spotkania kilkuset przedstawicieli komitetu europejskiego. Tymczasem wciąż trwają również starania o przejęcie Hali Ludowej, która jest własnością skarbu państwa - przez miasto. Zdaniem wiceprezydenta Wrocławia Dawida Jackiewicza może do tego dojść już za kilka miesięcy. Prawdopodobnie już w przyszłym roku uda się także wpisać zabytek na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESO. Marek Zoellner 2004-12-29 16:19:55 www.prw.pl/tekst.html?tekst_id=35078 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Będą pieniądze na remont Hali Ludowej IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.05, 09:51 Pamiętam, że kedy pojawiła się sprawa wpisania Hali Ludowej na listę UNESCO, to pojawila się tez informacja w prasie (chyba w GW), że cała procedura wpisywania na listę może potrwać kilka lat. Czas ten napewno nie upłynął. Gdyby rzeczywiście udało się to zrobić szybciej, byłoby wspaniale, bo to przyciągnie nowcyh turustów do miasta i w każdym przewodniku będzie o tym napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.bredband.skanova.com 29.12.04, 19:40 "czar i urok"? Nie to byl zwykly brud, ktorego jest tak wiele w Polsce. Niektorym ciezko zyc bez niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Pl Solny jeszcze piękniejszy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 20:04 miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2469658.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 20:10 miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2469692.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Budżet Wrocławia 2005 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 20:16 miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2469701.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: rynek:wróci żółte swiatło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:58 Ludzie o czym wy mowicie? Ja nawet nie zauwazylem zmiany tych swiatel a Wy cale esseje o nich piszecie. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: Newsletter9 IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 30.12.04, 15:43 Inspektor ciągle zajęty Czwartek, 30 grudnia 2004r. Budowa galerii na pl. Grunwaldzkim jest samowolą budowlaną Od kilkunastu tygodni archeolodzy sprawdzają, czy w miejscu przyszłej budowy nie ma jakiś zabytków archeologicznych. Dziesiątki ciężarówek wywożą stamtąd ponad ziemię. Ustaliliśmy, że prace prowadzone są bez wymaganych zezwoleń. W sierpniu prezydent Wrocławia hucznie ogłosił, że sprzedaliśmy najdroższą działkę w historii Wrocławia. Za teren na pl. Grunwaldzkim wielkości 2,8 hektara kielecka firma Echo Investment zaoferowała aż 45 milionów złotych. Do końca 2006 roku na placu ma powstać galeria handlowa. Umowa Echo Investment z miastem jest tak skonstruowana, że jeśli firma nie dotrzyma terminów, to zapłaci 1 mln euro kary. W tej chwili część wykopu, głębokiego na kilka metrów została obudowana stalowymi ściankami. Technologia ta nazywa się larsenowaniem, stosuje się ją przy wznoszeniu głęboko posadowionych budynków. Wspomniane ścianki mają zapewnić im stateczność. - Prace na pl. Grunwaldzkim prowadzone są w ramach robót archeologicznych - dowiedzieliśmy się w biurze prasowym urzędu miejskiego. My natomiast ustaliliśmy, że prace prowadzone na największym placu budowy we Wrocławiu to samowola budowlana. W wojewódzkim inspektoracie nadzoru budowlanego (WINB) dowiedzieliśmy się, że wyjaśnienie sprawy legalności robót, leży w kompetencjach powiatowego inspektora. Po naszym pytaniu, 23 grudnia WINB zobowiązał go do zbadania zgodności prac z prawem budowlanym. To, czy powiatowy inspektor zajął się problemem próbowaliśmy ustalić od poniedziałku. Bezskutecznie. Dyrekcji inspektoratu wciąż nie było w biurze. Z pytaniem, czy larsenowanie można prowadzić bez pozwolenia na budowę, zwróciliśmy się więc do do wydziału rozwoju regionalnego w urzędzie wojewódzkim. Danuta Kidybińska, z-ca dyr. wydziału odpisała nam: "Larsenowanie, (...) należące do etapu realizacji budowy, można rozpocząć jedynie dopiero po uzyskaniu ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę." Potwierdziła to także Danuta Kossobudzka, rzecznik prasowy głównego inspektoratu nadzoru budowlanego. W urzędzie miasta dowiedzieliśmy się, zaś że... - Inwestor nie otrzymał jeszcze pozwolenia na budowę. Wystąpił o nie w listopadzie. Zgodnie z prawem budowlanym na budowę powinien teraz wkroczyć inspektor nadzoru budowlanego, zamknąć budowę i sprawdzić wszystkie dokumenty. A w wypadku złamania prawa nałożyć kary. Nie udało nam się także porozmawiać z inwestorem. W Echo Investment skierowano nas najpierw do osoby odpowiedzialnej za wrocławską inwestycję. Ów pan natomiast odesłał nas do prezesa. We wtorek w sekretariacie firmy poinformowano nas, że porozmawiać z nim będziemy mogli w środę, w środę prezes był w Warszawie, poza terenem firmy. Marcin Gąsiorowski - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo budowa rozpoczeta a gdzie wizualki??? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 30.12.04, 19:13 Jak do tej pory nikt nie wie jak bedzie ta galeria wygladac ? Nam naprawde nie jest wszystko jedno ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: budowa rozpoczeta a gdzie wizualki??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.12.04, 20:47 no wlasnie... Boje sie ze projekt jest taki straszny ze inwestorowi wstyd go pokazac! I i tak jeszcze ciagle nie moge sobie wyobrazic zeby z takim MPZP zrobic dobra arhcitketure. Ten MPZP wymaga od pl. Grunwaldzkiego pochyla fasade-nibydach od wysokosci 5m-19m... Czyli taka niby chata-baba-jaga gdzie dach dochodzil prawie do ziemi! Kompletne nieporozumienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: budowa rozpoczeta a gdzie wizualki??? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.12.04, 21:02 Nie ma projektu? protest na Grunwaldzie daje efekty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: budowa rozpoczeta a gdzie wizualki??? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 31.12.04, 12:49 Przy takim MPZP nawet Fosterowi wyjdzie UFO,nieźle będą się musieli nakombinować projektanci żeby coś sensownego z tego wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: budowa rozpoczeta a gdzie wizualki??? 01.01.05, 16:49 A jeszcze w kontekście dokumentacji prac z Grunwaldzkiego natrafiłem na fotki inne niż z hydralu, zrobione w kontekście szukania tajemniczych poniemieckich podziemi Wrocławia :) podziemny-swiat.strefa.pl/grunwaldzki/grunwaldzki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni BUDŻET I NOWA STREFA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 18:26 Budżet i strefa Czwartek, 30 grudnia 2004r. Ostania sesja rady miejskiej w tym roku Po raz pierwszy w historii samorządu wrocławskiego zdarzy się, że w jednym roku przyjęte zostaną dwa budżety. Pierwszy - na 2004 rok - radni uchwalili w styczniu, drugi, na 2005 rok - przegłosują najprawdopodobniej dzisiaj. Według planów w przyszłym roku do miejskiej kasy powinno wpłynąć blisko 2 mld zł, zaś gmina wyda o ok. 27 mln więcej. Już wiadomo, że dziury budżetowej nie będzie się łatać podnoszeniem lokalnych podatków (na poprzedniej sesji pozostawiono stawki podatkowe na tym samym poziomie). Sporo, bo aż 25 proc. budżetu, czyli 430 mln zł, będzie przeznaczone na inwestycje. Najwięcej, bo 130 mln zł na inwestycje drogowe, co starczy m.in. na remonty ulic: Osobowickiej, Oławskiej, Sienkiewicza, pl. 1 Maja i pl. Grunwaldzkiego. Utrudnień w ruchu należy też się spodziewać na ul. Klecińskiej, Szewskiej i na mostach Warszawskich. Te ostatnie zadania współfinansowane są ze środków unijnych. Rajcy zgodzą się też na utworzenie specjalnej strefy ekonomicznej. Ma to zwiększyć atrakcyjność naszego miasta dla potencjalnych inwestorów, a za tym idzie tworzenie nowych miejsc pracy. Strefa powstanie na Psim Polu, na gruntach należących m.in. do Wrozametu. Przypomnijmy - w stolicy Dolnego Śląska są już utworzone dwie specjalne strefy ekonomiczne, obejmujące Polar (ul. gen. Bora- Komorowskiego) oraz fabrykę Wabco (ul. Ostrowskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Wrocław: dostaliśmy z UE 400 mln zł i składamy wni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 22:17 Informacja z programu o UE ("Europogląd") w TVP3 Wrocław (program właśnie leci w tv): Wrocław dostał z UE na różne inwestycje (głównie drogowe) 400 mln zł (a złożył łącznie wnioski na prawie 450 mln zł), które zostaną wydane w latach 2005-06, a miasto już zaczyna przygotowywać i powoli składać wnioski o kolejne 250 mln zł dotacji z UE (także głównie na drogi). Razem z Krakowem, Wrocław dostanie łącznie najwięcej pieniędzy z pośród wszystkich miast w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Rekordowy budżet Wrocławia w 2005 roku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 22:19 Rekordowy budżet miasta w 2005 roku agko, misk, luk 30-12-2004 , ostatnia aktualizacja 30-12-2004 18:12 Brawami i podziękowaniami radni przyjęli wczoraj budżet Wrocławia. Trzeci co do wielkości plan finansowy w kraju. Przed nami jest tylko Warszawa i Kraków Po raz pierwszy w historii wrocławskiego samorządu budżet na 2005 rok przyjęto jeszcze w roku poprzedzającym. Rekordowa będzie też kasa miasta w 2005 r. - ponad 1 mld 900 mln zł. Wydatki zaplanowano większe o 27 mln zł. Po raz pierwszy chyba też wrocławska opozycja pozytywnie oceniła budżet zaproponowany przez prezydenta miasta. I od wielu lat nie podniosła ręki przeciwko, ale wstrzymała się od głosu. - W porównaniu z dokumentami z lat poprzednich ten jest przejrzysty i dobrze przygotowany - mówił Tomasz Czajkowski, radny SLD . - Nastawiony na inwestycje i na pieniądze z Unii. Czajkowski zaznaczył jednak, że prawdziwym wyzwaniem dla władz miasta powinna być infrastruktura gminnego majątku. Wielu zaskoczyła opozycyjna radna Barbara Rosińska z Wrocławskiego Forum Socjaldemokratycznego. - Czuję się stremowana, bo cóż, po raz pierwszy chciałabym podziękować prezydentowi za to, że uwzględnił nasze prośby - mówiła. Ale wczoraj radni nie tylko zajmowali się gminnymi pieniędzmi. Również biznesem. Jednomyślnie i bez słów sprzeciwu czy dyskusji radni przegłosowali uchwałę o utworzeniu nowej wrocławskiej podstrefy Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Na tym terenie ma powstać nowa fabryka hiszpańskiego producenta sprzętu agd Fagor, właściciela wrocławskiego Wrozametu. Chodzi o inwestycję wartości około 30 mln zł i tysiąc miejsc pracy do 2008 roku. Bez protestów przeszła też uchwała o przekazaniu prawie 5 mln zł dotacji dla Hali Ludowej na najpilniejsze remonty, m.in. na wymianę okien, drzwi i remonty sanitariatów, holu i kuluarów. - Hala sama nie jest w stanie tego zrobić. A bez tych prac nie będzie można zorganizować tam szczytu regionów w 2005 r. i Futuraliów w 2006 r. - tłumaczy Dawid Jackiewicz, wiceprezydent Wrocławia. Właścicielem hali wciąż jest Ministerstwo Skarbu Państwa, ale miasto wspólnie z samorządem wojewódzkim stara się o przejęcie zabytku. Dużo natomiast kontrowersji wywołał zgłoszony przez radnych LPR projekt uchwały o 95-proc. bonifikacie przy przekształcaniu prawa użytkowania wieczystego w prawo własności. - Skoro rada przyjęła taką uchwałę w stosunku do spółdzielni mieszkaniowych, powinna wykazać konsekwencję i objąć taką samą ulgą pozostałe osoby fizyczne - argumentował Stanisław Zapotoczny, radny LPR. - Trzy tygodnie temu rada przyjęła taką wysokość bonifikaty, która uwzględniała możliwości budżetu gminy. Skoro budżet został uchwalony, to konsekwencją będzie respektowanie jego zapisów i odrzucenie uchwały - ripostował Adam Grehl, wiceprezydent Wrocławia. Radni podzielili jego pogląd i projekt LPR nie trafi nawet do drugiego czytania. miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2471302.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis przebudowa Dolmedu IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.12.04, 23:14 Dolmed chce się rozbudować Piątek, 31 grudnia 2004r. WROCŁAW - Chcemy rozszerzyć naszą działalność i trochę zmienić budynek. Szacuję, że koszty tej inwestycji wyniosą ponad 10 mln zł - mówi Marek Moszczyński, dyrektor Dolnośląskiego Centrum Medycznego Dolmed przy ul. Legnickiej. W piwnicach ma się znaleźć część diagnostyczno-obrazowa: rentgen, usg, tomograf oraz rezonans. Ma tu być także poradnia rehabilitacyjna. Parter zostanie zabudowany. Docelowo pozostanie tam rejestracja, oraz mają być gabinety lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Na II piętrze planowana jest działalność zabiegowa. Ma tam powstać tzw. chirurgia jednego dnia. - Planujemy około siedem łóżek szpitalnych. Pacjenci będą tu przebywać do 72 godzin - wyjaśnia Marek Moszczyński. Ponadto w przychodni powstanie poradnia kardiologiczna m.in z bieżnią i holterem (urządzenie, które bada rytm serca w ciągu doby). Przychodnia ma być przekształcona w spółkę akcyjną . Na początku jej właścicielem pozostanie urząd marszałkowski. Placówka będzie próbowała zdobyć pieniądze przez emisję akcji. - Do tego czasu możemy zaciągnąć kredyt. Przychodnia przynosi zyski - podsumowuje Marek Moszczyński. (SUO) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: przebudowa Dolmedu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 23:18 Parter zostanie zabudowany. ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: przebudowa Dolmedu 31.12.04, 09:10 Gość portalu: req napisał(a): > Parter zostanie > zabudowany. > > ??????? Czemu się dziwujesz? W tej chwili cały parter to jest jeden wielki hall z porozrzucanymi stanowiskami recepcyjnymi. A przepraszam, jest jedno pomieszczenie z tego wycięte, na aptekę. A będzie normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: przebudowa Dolmedu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 15:10 Zmieszcza sie, bo "Parter zostanie zabudowany" znaczy, ze te niby-arkady na parterze - ktore teraz sa na zewnatrz budynku - zostana zabudowane. (A stanowia ono okolo polowy powierzchni parteru.) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: przebudowa Dolmedu 02.01.05, 20:19 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Zmieszcza sie, bo "Parter zostanie zabudowany" znaczy, ze te niby-arkady na > parterze - ktore teraz sa na zewnatrz budynku - zostana zabudowane. (A A, to z tej strony :^) Zakładałem, że mowa o zabudowaniu wnętrza. Też dobrze, choć to bryłę zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: przebudowa Dolmedu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 00:08 > Też dobrze, choć to bryłę zmieni Dopiero tak nabierze formy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Rekordowy budżet Wrocławia w 2005 roku IP: *.core.lanet.net.pl 30.12.04, 23:30 Chodzi o > inwestycję wartości około 30 mln zł Kolejny chochlik dziennikarski :P . Przyzwyczajenie do Euro będzie tak samo trudne jak do nowego złotego kilka lat temu. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Nieruchmości we Wrocławiu po wejściu PL do UE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 23:58 Cudzoziemiec na zakupach Zdaniem wrocławskich pośredników, obcokrajowcy zainteresowani kupnem polskich nieruchomości mają po pierwsze pieniądze, a po drugie - wyraźnie sprecyzowane oczekiwania. - Cudzoziemcy zazwyczaj doskonale wiedzą, czego chcą i w co chcą inwestować, a od nas oczekują tylko pomocy w wyszukiwaniu ofert - przekonuje Mirosław Juszczak. - Interesują się przede wszystkim zabytkowymi kamienicami w okolicach Rynku - mówi Beata Rynkowska z biura Anna. Podobne spostrzeżenia mają inni pośrednicy. - Obcokrajowcom podobają się duże, przestronne mieszkania z dobrą lokalizacją i ładnym widokiem przez okno - dodaje Jolanta Kowal z Merkurego. Mitem jest, że mieszkania w Polsce kupują prawie wyłącznie Niemcy, choć, trzeba przyznać, stanowią oni sporą grupę cudzoziemców zainteresowanych naszymi nieruchomościami. - Ostatnio obsługiwaliśmy Anglików, zdarzali się też Francuzi, a nawet jedna Hiszpanka - opowiada Agnieszka Wąs z Agna- Nieruchomości. Według danych Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w ubiegłym roku w zakup nieruchomości lokalowych (zarówno mieszkalnych, jak i komercyjnych - biurowych, handlowych, itp.) najbardziej zaangażowany był kapitał holenderski, dalej brytyjski, duński i francuski. Osoby prawne i fizyczne pochodzące z Niemiec znalazły się dopiero na 5. miejscu, biorąc pod uwagę powierzchnię zakupionych lokali. Zdecydowana większość obcokrajowców, którzy decydują się na kupno lokali w naszym kraju to spółki, inwestujące najchętniej w biura i powierzchnie handlowe. Osoby fizyczne stanowią około 1/4 zagranicznych inwestorów. Są też wyraźne różnice, jeśli chodzi o po chodzenie prywatnych inwestorów i spółek. I tak np. holenderski kapitał na naszym rynku to w większości spółki inwestujące przede wszystkim w lokale komercyjne (ponad 26 tys. m kw.). Osoby prywatne z Holandii kupują mniej mieszkań (ok. 1177 m kw.) niż np. Finowie (aż 11 tys. m. kw. - najwięcej ze wszystkich obcokrajowców, więcej nawet niż Niemcy). Z kolei spółki pochodzenia fińskiego w ogóle nie istnieją na rynku komercyjnym. W grupie osób fizycznych dużo lokali nabywają sąsiedzi zza zachodniej granicy (ok. 9,5 tys. m kw.) i Szwedzi (ok. 2,5 tys. m kw.). Natomiast wśród obywateli państw spoza Unii dominują Rosjanie (7120 m kw.) i Ukraińcy (3346 m kw.). Obcokrajowcom opłaca się inwestować w polskie nieruchomości. Nawet, jeśli w przyszłości zdecydują się na ich sprzedaż, mogą przez lata je wynajmować i czerpać z tego zysk. Dla mieszkańców Unii Europejskiej polskie ceny są bardzo korzystne. - Anglikowi nie sprawia problemu wydanie u nas 300-400 tys. zł, ponieważ u siebie musiałby zapłacić o wiele więcej - mówi Jolanta Kowal z Merkurego. Największym zainteresowaniem cudzoziemców cieszy się oczywiście województwo mazowieckie, gdzie w zeszłym roku zakupiono 634,08 ha gruntów. Na drugim miejscu znajduje się województwo wielkopolskie, które jednak i tak znacznie traci do Warszawy (287,73 ha). Z kolei w naszym regionie, dolnośląskim, obcokrajowcy kupili 272,27 ha ziemi (podobnie jak w łódzkim i wielkopolskim). Najmniejsze powodzenie ma województwo podlaskie (9,55 ha) i lubelskie (31,24 ha). "Nieruchomości" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Wrocław: zabytkowe kamienice dla firm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 00:02 Kamienica dla firmy Według pośredników opłaca się inwestować w ich remont. - Mamy w ofercie kamienicę położoną w centrum miasta, już po remoncie, na której kupno warto zaciągnąć kredyt, ponieważ jest dochodowa i ma wynajęte pomieszczenia - mówi Jolanta Kowal z biura "Merkury". Kamienicami w centrum miasta przeważnie interesują się firmy, które chcą urządzić sobie biura, a elegancki, stylowy budynek może być doskonałą ich wizytówką. Przykładem może być odnowiony przez Integer dom handlowy przy ulicy Ruskiej (do niedawna siedziba dwóch wrocławskich gazet). - To był kiedyś dom handlowy i teraz pełni podobną funkcję, tyle że zyskał pewne udogodnienia takie jak np. ruchome schody, windę, klimatyzację czy podjazd dla osób niepełnosprawnych - wylicza Ewa Korzyńska. Połączeniem nowoczesności z zachowaniem zabytkowego charakteru budynków są również dwie ostatnio ukończone renowacje Integera - Okręgowa Izba Radców Prawnych przy Włodkowica i dawny Dom Aktora przy Traugutta, do którego wprowadza się Muzeum Etnograficzne. - To, czy stary budynek zostanie unowocześniony, zależy przede wszystkim od funkcji, jakie ma pełnić, i wizji inwestora - podsumowuje Ewa Korzyńska. "Nieruchomości" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis remont kolejnej kamienicy? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 15:43 Chyba niedługo zacznie sie remont kolejnej kamienicy na cele biurowe. Jest to ruina na rogu ul. św. Elżbiety i chyba Kiełbaśniczej.Wisi płachta IK Development informujaca o wynajmowaniu biur i wizualka wyremontowanej kamienicy. Z kolei na przeciwko arsenału trwa remont kamienicy i dobudowano juz do niej jedno piętro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: remont kolejnej kamienicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 15:59 Jedno piętro dobudowano tez do kamienicy na pl.sw. macieja i na nowowiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: remont kolejnej kamienicy? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 16:07 z dwa pietra powinni dobudowac do tych kamienic na Garbarach(beda sprzedawana w Styczniu czy Lutym). W sumie to tez jest jakis sposób na remont kamienic-zyski ze sprzedazy mieszkan pokruja koszt remontu dachu i elewacji. Poza tym remontowana jest tez kamienica na Zielinskiego(balkony i elewacja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 16:10 Wszystko mi mówi z ejednak powstanie na tej działce centrum biznesu o którym pisano na reklamie netii :) Odbyły sie rokowania i zarówno ze strony www jak i z terenu zniknęły informacje dotyczace jesgo sprzedazy(a dla porównania terenu na Kosciuszki chyba nikt nie chce bo wszystko dalej po staremu). Ciekawe kiedy cos ruszy sie w sprawie centrum VdHG "CAPITOL" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 16:37 w przyszlym roku miasto wspolnie z MPEC ma zamiar wyremontowac 9 kamienic za 9 mln zl. Najpierw bedzie to kamienica na Szczytnieckiej 51, a nastepnie Szczytnicka 44, 46 48, Prusa 5 i 5a. Nowoscia sa dwie kamienice na Ksiecia Witolda 45 i 47, ktore beda wyremontowane zamiast kamienic z Jednosci, ktorych lokatorzy nie zgodzili sie na remonty. Info z dzisiejszego Slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 17:07 Lokatorzy nie zgodzili sie na remonty??? Ktorzy to?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 17:11 Gość portalu: jakub.s napisał(a): > Lokatorzy nie zgodzili sie na remonty??? Ktorzy to?:) Byli tacy co mowili, ze wola palic w piecach kaflowych i mieszkac w zagrzybionych mieszkaniach. Ich strata, kto inny zyska. Cieszy mnie to, ze w koncu zacznie cos sie dziac na Kepie. W przyszlym roku zapowiada sie remont tych dwoch kaminc, a zaraz obok nich ma powstac uzupelniajaca zapudowa mieszkaniowa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 17:20 Cieszy mnie to, ze w > koncu zacznie cos sie dziac na Kepie. W przyszlym roku zapowiada sie remont > tych dwoch kaminc, a zaraz obok nich ma powstac uzupelniajaca zapudowa > mieszkaniowa :)) wiesz to z jakiegos zewnetrznego zródła czy powtarzasz info przeczytane na tym forum? :) Bo czasem mam wrazenie ze zjadamy własny ogon :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 17:27 Niestety wiem to tylko z tego forum ;)) Ale jednak wiekszosc informacji podawanych na tym forum ma pozniej odzwierciedlenie w rzeczywisosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 17:39 Ale jednak wiekszosc informacji > podawanych na tym forum ma pozniej odzwierciedlenie w rzeczywisosci. No fakt :) wiec czekam na kolejne wykopki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 17:48 Gość portalu: Rafis napisał(a): > No fakt :) wiec czekam na kolejne wykopki. A ja czekam na dobry projekt, zebym mial lady widok z okna ;) Teraz mi sie przypomnialo, ze na granicach tej dzialki sa tabliczki "teren prywatny, wstep wzbroniony". I z tego co pamietam to ten nowy budynek ma sie chyba laczyc z jedna z tych remontowanych kamienic. Moze wlasnie dlatego zakwalifikowano je do remontu, zeby zrobic w ich wnetrzu apartamenty, tak jak w tym nowym (bo ZTCP to tam maja byc wlasnie apartamenty). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 31.12.04, 17:50 ale to jest teren obok hotelu Campanile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 18:00 Tak, na tym terenie na ktorym ma byc budowa byla kiedys hurtownia materialow budowlanych (w takiej obskurnej hali). Ta hale wyburzono przy okazji burzenia fabryczki na terenie ktorej stoi teraz Campanile. A nowa zabudowa moze powstac az od dwoch kamienic ktorcyh sciany szczytowe widac od strony ul. Jagielly do tych dwoch ktroe stoja na rogu witolda i jagielly. Tak przynajmniej mowi MPZP. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przyszloroczne remonty kamienic 31.12.04, 18:19 Gość portalu: michal napisał(a): > prywatny, wstep wzbroniony". I z tego co pamietam to ten nowy budynek ma sie > chyba laczyc z jedna z tych remontowanych kamienic. Moze wlasnie dlatego Tak, ma się łączyć z którąś z istniejących kamienic, ale to developer ją ma wyremontować, a nie miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 31.12.04, 18:22 svarte_sjel napisał: > Tak, ma się łączyć z którąś z istniejących kamienic, ale to developer ją ma > wyremontować, a nie miasto... > To zostaja tylko te dwie z ktorych jedna stoi na podworku hotelu, a druga laczy sie z hotelem. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przyszloroczne remonty kamienic 31.12.04, 20:12 Gość portalu: michal napisał(a): > To zostaja tylko te dwie z ktorych jedna stoi na podworku hotelu, a druga laczy > sie z hotelem. Czyli w sumie cały kwartał będzie świeżutki :^) Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Przyszloroczne remonty kamienic 31.12.04, 20:57 Oglądałem z miesiąc temu jakiś program w telewizji i jakiś urzędnik z UM powiedział,że wyremontowanie generalnie wszystkich kamienic które są pod zarządem miasta kosztowałoby 2 miliardy złotych (sic!),a zaraz po powodzi kosztowało to 1,5 miliarda. **********2005**********2005********** pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przyszloroczne remonty kamienic IP: 195.116.94.* 01.01.05, 23:27 Wiesz moze, czy ta kamienica, ktora ma byc remontowana przez inwestora przejdzie kapitalny remont, czy tylko zostanie odnowiona fasada (jak bylo w przypadku budowy hotelu Campanile)? I kto jest wlascicielem tej kamienicy? Wnioskuje, ze miasto, bo narazie jest zamieszkana, ale moze to sie zmieni? BO w sumie jaki interes mialby inwestor zeby remontowac nie swoj budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: 195.116.94.* 31.12.04, 17:52 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Wszystko mi mówi z ejednak powstanie na tej działce centrum biznesu o którym > pisano na reklamie netii :) > Odbyły sie rokowania i zarówno ze strony www jak i z terenu zniknęły informacje > > dotyczace jesgo sprzedazy Byloby super :)) W koncu rozpoczelaby sie zabudowa Pilsudskiego. I jeszcze jedno, jak poszla ta dzialka, to wszystkie inne powinny tez pojsc, ta byla troche na uboczu, a tamte pozostale ( za skrzyzowaniem ze Swidnicka) sa jeszcze bardziej atrakcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 18:38 Witam wszystkich Forumowiczów (a przede wszystkim nasze rodzynki - Forumowiczki) w 2005 Roku. To mój pierwszy post w tym roku. Rzeczywiście, coś się dzieje w sprawie tej działki na Piłsudskiego, obok Filharmoni... A 2005 rok, to moim zdaniem będzie rok DZIAŁEK NA PIŁSUDSKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Dwa nowoczesne laboratoria uruchomiono na PWr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 18:39 Dwa nowoczesne laboratoria uruchomiono na Politechnice Wrocławskiej Opracowywaniu czystych, przyjaznych środowisku technologii ma służyć hala, oddana do użytku na Wydziale Chemicznym Politechniki Wrocławskiej. Pomieszczenie zostało wyposażone zgodnie z najwyższymi standardami. Pieniądze na wszystko, ponad 1,4 mln zł uczelnia dostała z Komitetu Badań Naukowych. W laboratorium będą przechodziły badania m.in urządzenia elektryczne i elektroniczne, wprowadzane na rynek. Tylko dzięki temu mogą uzyskać europejski znak jakości CE i w efekcie trafić do sprzedaży. Specjalna komora rewerbacyjna umożliwia też badania elementów samolotów i uzbrojenia wojskowego. - To jedyne w polsce uczelniane laboratorium, które ma europejską akredytację i notyfikację - mówi prof Tadeusz Więckowski, prorektor Politechniki. (SAS) - Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Powstaną dwa nowe hipermarkety w Lubinie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 18:40 Powstaną dwa nowe hipermarkety w Lubinie W Lubinie trwa budowa trzeciego hipermarketu OBI (dom i ogród) na Dolnym Śląsku. Otwarcie zaplanowano na kwiecień 2005. Pracę w OBI znajdzie około 100 osób. Na 2005 rok planowane jest także rozpoczęcie budowy innego marketu budowlanego w Lubinie. Swój piąty obiekt handlowy na Dolnym Śląsku (2 we Wrocławiu, po jednym w Legnicy i Wałbrzychu) chce otworzyć CASTORAMA. Prace powinny się rozpocząć na przełomie II i III kwartału. Pracę znalazłoby 70 osób. deja - info z maila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub.s Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:39 > > A 2005 rok, to moim zdaniem będzie rok DZIAŁEK NA PIŁSUDSKIEGO. > oby. Ja bym sobie zyczyl noworocznie, zeby tak wlasnie było. I rokiem Ołbina;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: 195.116.94.* 02.01.05, 20:51 Gość portalu: jakub.s napisał(a): > > I rokiem Ołbina;) Tak, tak,. Olbin trzeba zrewitalizowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 02.01.05, 20:55 Gość portalu: michal napisał(a): > Gość portalu: jakub.s napisał(a): > > > > > I rokiem Ołbina;) > > Tak, tak,. Olbin trzeba zrewitalizowac! rewitalizacja albo smierc :) Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Centrum biznesu koło Filharmonii(?) 02.01.05, 23:44 > A 2005 rok, to moim zdaniem będzie rok DZIAŁEK NA PIŁSUDSKIEGO. khem, a to już u nas zalegalizowali? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Newsletter9 IP: 195.116.94.* 02.01.05, 21:14 Czy budować nowe deptaki ZOBACZ TAKŻE • Komentarz - żeby nie deptać w miejscu (02-01-05, 20:32) • Co wrocławianie sądzą o deptakach (02-01-05, 20:30) Marek Szempliński 02-01-2005 , ostatnia aktualizacja 02-01-2005 20:30 Świdnicka, Oławska, Szewska... i co jeszcze. Miejscy urzędnicy chcą ulice w centrum zamieniać w deptaki. A którędy będziemy jeździć? W grudniu został oddany kolejny deptak - fragment ul. Świdnickiej od przejścia podziemnego do pl. Teatralnego. A już miejscy urzędnicy myślą o zamknięciu dla samochodów kolejnych ulic: Oławskiej i Szewskiej. Ale decyzje te budzą emocje - do redakcji dzwonią zwolennicy i przeciwnicy deptaków. - Nie jestem maniakiem motoryzacji, nie pcham się z samochodem do Rynku, ale mam pytanie: po co ludzie mają spacerować po deptaku na Szewskiej? - mówi Czytelnik. - Handel tam prawie nie istnieje. Za to ulica jest pierwszorzędnym skrótem z południa miasta na północ. Bez niej zwiększą się korki na Kazimierza Wielkiego. Pani Iwona, studentka architektury, przekonuje: - Deptaków nie może być za dużo. Żeby ludzie w centrum spacerowali, muszą czymś tam dojechać. Może kolejny zamiast na Szewskiej urządzić na Kuźniczej. Tłumaczy, że to przedłużenie deptaka ze Świdnickiej i najkrótsza droga dla pieszych od Piłsudskiego do mostu Uniwersyteckiego: - Przeważnie tędy chodzi większość studentów Uniwersytetu. Maciej Kruszyna, specjalista od dróg z Politechniki Wrocławskiej, współautor koncepcji zamiany na deptak ulicy Szewskiej, tłumaczy: - Dojazd powinna zapewnić komunikacja zbiorowa, dlatego jestem zwolennikiem tramwaju na Szewskiej, i to w obie strony. Przekonuje: - Ciągle mamy za mało miejsc do spacerowania. Widać to w porównaniu z Krakowem, nie wspominając o miastach niemieckich. Ulice zamienione w deptaki przyciągną handel i usługi. A co o nowych deptakach sądzą inni fachowcy? Architekt Tadeusz Sawa-Borysławski: - Deptaki to świetna sprawa, ale trzeba się zastanowić, czy potrzebne są wszędzie i za wszelką cenę. Na szczęście można tanio je urządzić, stawiając tylko znaki zakazu wjazdu. Kiedy nie zdają egzaminu, niewielkim kosztem można przywrócić poprzednie rozwiązanie. Rafał Eysymontt, historyk sztuki zajmujący się historią rozwoju miast: - W sprawie deptaków urzędnicy stracili umiar. Stawiają na rozwiązania wprowadzane w Niemczech lat 70., które nie zawsze się sprawdziły. Pomijam, że urządzamy je w złym guście. Chodzi także o zrównoważony rozwój miasta. Jeśli chcemy do centrum przyciągnąć firmy, to trzeba umożliwić dotarcie do nich tym pracownikom i klientom, którzy nie mają czasu spacerować. Zwłaszcza kiedy alternatywą są supermarkety, do których dojadą samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! ASO Frączak inwestuje w Lubinie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 22:53 I jeszcze jedna informacja z maila. Niby to niewielka inwestycja, ale zawsze to kilkanaście nowych miejsc pracy i nowy obiekt (w przypadku tej marki pewnie będzie dość okazały): ASO Frączak inwestuje w Lubinie. Jeden z największych i najnowocześniejszych salonów samochodowych Mercedesa wybuduje w 2005 roku w Lubinie wrocławski dealer tej marki - ASO Frączak. Oprócz salonu powstanie także profesjonalne zaplecze serwisowe wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt diagnostyczny. deja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Kłopotliwa nieruchomość przy DW GŁ PKP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 23:33 miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2474246.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Ranking giełdowych rekinów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 23:59 Jednak największą wschodzącą gwiazdą wśród prywatnych inwestorów jest Leszek Czarnecki, właściciel kontrolnych pakietów ubezpieczeniowej firmy Europa oraz bankowego holdingu Getin. Notowania tego ostatniego w kończącym się roku wzrosły trzykrotnie. Rynek docenił ekspansywne plany biznesmena, który za pieniądze z emisji akcji przejął dwa średnie banki (Bank Przemysłowy i katowicki GBG) i zaczął budować nowy ogólnopolski bank detaliczny. Obecnie posiadane przez Czarneckiego akcje Getina są już warte grubo ponad pół miliarda złotych, zaś cały jego giełdowy majątek przekracza 800 mln zł. całość: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2471148.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 00:16 Obecnie posiadane przez Czarneckiego akcje > Getina są już warte grubo ponad pół miliarda złotych, zaś cały jego giełdowy > majątek przekracza 800 mln zł. A to rozrzutnik !!! Swego czasu, jak chciał lecieć w kosmos, jego majątek szacowano na ponad 900 mln zł! :] - w TV tak podawali ... A może poprostu 'nasze' centrum Europa jest tu policzone jako wydatek, znaczy sie że na razie dochodów nie przynosi ... tak akurat te 100 mln PLN, zgadzałoby sie! :) - chyba, że telewizja kłamie ?! :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 03.01.05, 00:28 Gdyby centrum Czarneckiego miało kosztowac 100 mln zł to bym sie nieźle zdziwił :) to ma byc ponad 100 tys metrów2 czyli tyle co Grunwald(300 mln zł). 200 mln zł to minimum, no chyba ze obiekt bedzie mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 22:40 Myśle, że to będzie jednak tylko 100 mln ... :> $$$EURO$$$ ;) Bedzie duże ... sama wierza ma mieć 13/14 pięter :] ------------------------------------------------------------------------------- N 51°05'37" E 17°01'54" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 22:47 100 mln euro. Tyle samo ma kosztować Galeria Legnicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 23:10 Ja tam jednak wole przelicznik w narodowej walucie ... Takie Euro np. kosztowało rok temu ponad 4,6 zł (najwiecej chyba 4,9) a teraz to ledwie 4 zł a nawet mniej ... :/ Jak skończą budować to bedzie 1E= 3,01 zł i w sumie inwestycja straci na wartości 25% :) Przepraszam za błąd w wyrazie "wierza" w poprzednim poście ... ciągle mi sie te "r" naciska :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Ranking giełdowych rekinów IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 03.01.05, 23:21 100 mln EUR to raczej nie bedzie :) chyba około 300 mln zł a wieza ma miec 12 pięter ;) Chyba ze wiesz cos o czym ja nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Kłopotliwa nieruchomość przy DW GŁ PKP IP: *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 00:10 Tereny wzdłuż Swobodnej i Suchej, praktycznie od Zielińskiego do Dyrekcyjnej- Pułaskiego są wypasione! Taka przestrzeń (1000-1500m) gruntów wzdłuż torów i tych ulic stoi i czeka na swoich dobroczyńców (vide Czarnecki)! To przyszłość miasta! Tylko kolej (PKP) musi zmądrzeć! :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Milicz-duży kompleks sportowy IP: *.prawo.uni.wroc.pl 03.01.05, 10:14 Baseny wśród lasów Poniedziałek, 3 stycznia 2005r. KARŁÓW Ośrodek pod Miliczem będzie budowany za pieniądze z Unii i Totalizatora Sportowego To ma być najnowocześniejszy ośrodek sportowy na Dolnym Śląsku. Już teraz rozgrywane są tu europejskie zawody. Za kilka lat powstaną nowe pływalnie, boiska i hotel Dolny Śląsk otrzyma 15 milionów złotych z Programu Rozwoju Bazy Sportowej. Pieniądze rozdziela Ministerstwo Edukacji i Sportu, a pochodzą z Totalizatora Sportowego. - Decyzję o ich podziale podejmie sejmik wojewódzki - zapewnia Izabela Zalewska, rzecznik marszałka. - Liczymy, że 30 procent pieniędzy będzie pochodziło ze środków wojewódzkich, a 70 proc. z Unii Europejskiej - powiedział nam Ryszard Mieloch, burmistrz Milicza. A ośrodek już teraz znany jest nie tylko w Polsce, ale i w Europie. W najbliższą środę w Miliczu zagrają z Belgijkami polskie siatkarki w europejskich pucharach. Na zgrupowania przyjeżdżają tu kadry narodowe, nawet z Azji. - Zbieramy bardzo dobre opinie - zapewnia Sławomir Jachimowski, dyrektor Ośrodka Sportu i Rekreacji w Miliczu. W listopadzie złożono wniosek o pieniądze z Unii Europejskiej. Gmina Milicz złożyła podanie między innymi o dofinansowanie inwestycji w ośrodku w Karłowie. Pierwszy etap tych prac ma kosztować około 33 mln zł. Unia może maksymalnie sfinansować 80 proc. tej kwoty, czyli około 26 mln zł. - Decyzję poznamy najprawdopodobniej na początku stycznia. Mamy duże szanse. Naszym atutem jest położenie: ośrodek jest wokół lasów i stawów - dodaje burmistrz. W pierwszym etapie prac, ich zakończenie przewidziano na koniec w 2006 r. ma zostać wybudowany hotel. Przy nim będzie m.in. kryta pływalnia , zjeżdżalnia, sauna, kręgielnia. Roboty mogą trwać około 1,5 roku. Potem rozpocznie się drugi etap. W tej części inwestycji planowana jest budowa dużego hotelu. Do tego na miejscu obecnego basenu powstanie kompleks pięciu nowych, m.in. do: skoków, nauki pływania oraz brodzik. Obok znajdą się boiska do: siatkówki plażowej, piłki nożnej, koszykówki oraz korty tenisowe. Planowane jest także lodowisko czynne przez cały rok, wrotowisko, bieżnia i plac zabaw. Marcin Gąsiorowski - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! W przyszłym tygodniu otworzą Zielińskiego? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 20:27 Będzie można jeździć Fot. Paweł Kozioł / AG szem 03-01-2005 , ostatnia aktualizacja 03-01-2005 18:34 Firmie remontującej ulicę Zielińskiego udało się ułożyć ostatnią warstwę nawierzchni. Trzeba tutaj jeszcze tylko ustawić nowe oznakowanie, odebrać wykonane prace i być może już w przyszłym tygodniu będziemy jeździli wyremontowaną drogą. Jednak prace w tym rejonie będą trwały, tyle że przeniosą się na ulicę Swobodną (odcinek od Zielińskiego do Powstańców Śląskich). - Trochę mokro na układanie ostatniej warstwy nawierzchni, ale zdecydowaliśmy, że trzeba zaryzykować, żeby ułatwić ruch i zrobić jak najwięcej przed zapowiadanymi na ten rok remontami - tłumaczy rzeczniczka prasowa ZDiK Ewa Mazur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: W przyszłym tygodniu otworzą Zielińskiego? IP: 195.116.94.* 03.01.05, 20:33 A na remontowanym odcinku Poniatowskiego takze polozono asfalt i dokanczana jest budowa chodnikow. Wiec byc moze takze wkrotce zostanie otwarta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Powstanie nowe osiedle mieszkaniowe we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 21:48 Powstanie nowe osiedle mieszkaniowe we Wrocławiu (Wojnów) Osiedle Truskawkowe - tak nazywać się będzie najnowsza inwestycja mieszkaniowa polsko-duńskiego developera SAFEHOME, który specjalizuje się w tworzeniu nowych osiedli mieszkaniowych na terenie południowo-wschodniego Wrocławia. Osiedle Truskawkowe to kompleks 60 domków w zabudowie szeregowej w jednej części osiedla, oraz 7 dwupiętrowych kamieniczek ze 126 mieszkaniami w drugiej. Wszystkie domki zbudowane będą w krótkich ciągach po 3 lub po 4, co daje możliwość dużego wyboru jeśli chodzi o wielkość działki i usytuowanie wobec sąsiadów. Całe osiedle ma zostać zrealizowane do 2006 roku. Więcej informacji: www.safehome.pl/Nasza%20oferta.htm www.safehome.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Czeka e-Biblioteka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 23:21 Czeka e-Biblioteka Wanda Dybalska 03-01-2005 , ostatnia aktualizacja 03-01-2005 19:56 Już wkrótce unikatowe rękopisy i starodruki zgromadzone w Bibliotece Uniwersyteckiej, będzie można oglądać w wersji elektronicznej, a nawet kupić sobie w e-Wydawnictwie BUWr. Pięknie iluminowane rękopisy, grafiki , muzykalia, starodruki - to najcenniejsze zbiory Bibioteki zgromadzone na Piasku. Trzeba je chronić, więc oglądamy je rzadko, przeważnie na specjalnie organizowanych wystawach.Teraz pojawiła się szansa, że dotrą do wielu czytelników w wersji elektronicznej. Będzie to możliwe dzięki skanerowi, który niedawno Uniwersytet zakupił dla swojej książnicy. To cenny nabytek, jedyny na Dolnym Śląsku i jeden z pięciu w kraju. Kosztował około 250 tys. zł, czyli ponad 50 tys. euro. - Urządzenie jest bezinwazyjne, przystosowane do opracowywania wersji elektronicznej rękopisów i starych druków - tłumaczy Jerzy Katarzyński, kierownik Pracowni Reprograficznej BUWr.- Światło , które emituje nie zawiera promieni ultrafioletowych, bardzo szkodliwych dla zabytków. W czasie pracy naświetla książkę pasmami a nie od razu całą powierzchnię. Ma doskonałą rozdzielczość, od 150 do 600 DPI, dzięki czemu elektroniczne kopie, także kolorowe, są wyraźne i bardzo szczegółowe. Skaner otwiera przez Biblioteką wiele nowych możliwości. Już teraz wykorzystywany jest w projekcie unijnym Bibliotheca Sonans, którego celem jest m.in. zabezpieczenie zbiorów poprzez digitalizację, konserwacja i popularyzacja zachowanych zabytków. Do lata przyszłego roku zaplanowano koncerty i wystawy, które co miesiąc odbywają się we Wrocławiu w Oratorium Marianum , a trafią także do bibliotek w Grazu, Pradze, Bratysławie i Brasov. Pieniądze , które BUWr. pozyska dzięki uczestnictwu w tym projekcie, pozwolą na pokrycie połowy kosztów zakupu skanera. - Wkrótce większość naszych zabytkowych zbiorów będzie miała swoją wersję elektroniczną - obiecuje Grażyna Piotrowicz, dyrektor Biblioteki Uniwersyteciej. - W ten sposób staramy się je nie tylko chronić, ale i upowszechniać.Niedawno uruchomiliśmy Elektroniczne Wydawnictwo Biblioteki ( e- Wydawnictwo BUWr.), w którym ukazywać się będą na płytach CD dwie serie wydawnicze: e-Bibilioteka Historyczna prezentująca nasze najstarsze zbiory i e- Biblioteka Dydaktyczna, w której pojawią się podręczniki, skrypty i inne wydawnictwa dla studentów. Serię historyczną otworzyło elektroniczne wydanie najstarszego śląskiego śpiewnika kościelnego z 1525 roku w opracowaniu dr Anny Mańko -Matysiak. Wkrótce każdy czytelnki będzie mógł nie tylko korzystać z naszych elektronicznych zbiorów na miejscu, ale równiż zakupić wybrany rękopis czy starodruk na płycie lub go obejrzeć w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Świdnica przejmuje dworce i nieruchomości kolejowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 00:25 Miasto Świdnica, wspólnie z Fundacją Otwarte Muzeum Techniki we Wrocławiu stara się przejąć od PKP budynek dawnej stacji kolejowej Świdnica Kraszowice, aby uchronić go przed dalszą dewa-stacją. Nim dojdzie do przejęcia na własność, co musi być poprzedzone dokonaniem podziałów geodezyjnych w obrębie terenów kolejowych, Miasto chce budynek wydzierżawić i zabezpieczyć już teraz. Świdnica zamierza przejąć także budynki pozostałych dworców kolejowych i nieruchomości kolejowych - dworca Świdnica Przemieście i dworca Świdnica Miasto. Uchwała w sprawie zgody na nieodpłatne przejęcie tego ostatniego została już podjęta przez Radę Miejską na wczorajszej sesji. "Dz Świdnica" -------------- Może Wrocław pójdzie w ślady Świdnicy i w końcu uda mu się przejąć np DW GŁÓWNY PKP, a potem współnie z inwestorem stworzyć coś wielkiego i wpsniałego? Dworzec na miarę XXI wieku np... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis ratusz w różu? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.01.05, 11:59 Różowy ratusz? Wtorek, 4 stycznia 2005r. W marcu dowiemy się, jaki kolor będzie miał najważniejszy budynek w mieście Kolor południowej ściany ratusza budzi zdziwienie wrocławian. - Oni chyba ją pomalowali najzwyklejszą emulsyjną farbą - zaalarmował nas wczoraj nasz Czytelnik. Zaprzecza temu miejski konserwator zabytków. - Jest to specjalistyczna mineralna farba elewacyjna, stosowana przy konserwacji zabytków - wyjaśnia Katarzyna Hawrylak-Brzezowska. - Docierają do nas krytyczne głosy na temat koloru tej farby. Ale remont jeszcze się nie skończył, a ostateczna decyzja w sprawie koloru zapadnie później. Juliusz Woźny, rzecznik muzeum miejskiego przypuszcza, że stanie się to w marcu. - Na pewno będzie o tym wiadomo zanim staną rusztowania - uspokaja rzecznik. - Podczas badań stratygraficznych, czyli nad poszczególnymi warstwami tynku na ratuszu został odkryty zarówno kolor beżowy, jak i czerwony. Oba pochodzą z tego samego okresu: XV-XVI wieku. Woźny przypomina, że gotyckie kościoły po otynkowaniu często były malowane farbą zwaną byczą krwią, podobną w kolorze do czerwonych cegieł. Na niej mistrzowie murarscy domalowywali spoiny, by znowu osiągnąć efekt.cegieł. - Sprawę koloru traktowaliśmy do tej pory drugorzędnie, bo ważniejsze było zbicie cementowej wyprawy, położonej podczas remontu w latach 50. - tłumaczy Juliusz Woźny. - Ścian gotyckich nie wolno nią pokrywać, bo cement nie oddaje wilgoci na dole. Cierpią na tym rzeźby i detale architektoniczne. Zależało więc nam przede wszystkim na tym, by ściana zaczęła prawidłowo oddychać. A teraz można zacząć myśleć o kolorze. (ANA) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: ratusz w różu? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.01.05, 12:37 dalej tak Slowo! Brakuje mi na dole tylko jeszcze jakiegos zaproszenia do dyskusji!!! Ale dalej tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: ratusz w różu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 12:56 wrócić do poprzedniego piaskowego koloru Wyeksponowac elementy z kamienia - nie ma porownania miedzy tym co teraz odnowiuone a tym starszym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis sąd zmienia lokum IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.01.05, 12:07 Temida idzie do szkoły Wtorek, 4 stycznia 2005r. Remont w budynkach, które gmina przekazała sądowi, ruszy już wiosną Prawdopodobnie na początku 2006 roku Wrocławski Sąd Okręgowy zmieni adresy części swoich wydziałów. Do budynku przy ul. Poznańskiej przeniosą się sądy grodzkie, krajowy rejestr sądowy, rejestr zastawów i sąd gospodarczy. Jeszcze niedawno mieścił się tam Zespół Szkół Mechanicznych. Do zagospodarowania jest ok. 11 tys metrów kwadratowych powierzchni czyli tyle, ile łącznie mają pomieszczenia sądu przy ul. Sądowej 1 i wydział gospodarczy KRS przy Grabiszyńskiej. Wrocławskiemu sądowi udało się zdobyć pieniądze na remont. Dzięki temu można było rozpisać przetarg na dokumentację projektową i projekt adaptacji budynków położonych przy ul. Poznańskiej 16 - 20. Termin składania ofert jest bardzo krótki - bo kończy się już 18 stycznia. A pod uwagę przy jego rozstrzyganiu brana jest nie tylko jak najniższa cena, ale także skrócenie czasu przeznaczonego na projektowanie. - Chcielibyśmy, żeby remont zakończył się jeszcze w tym roku, ale teraz trudno jeszcze wyrokować kiedy uda nam się tam przenieść - mówi Dominik Flunt z biura prasowego wrocławskiego sądu okręgowego. W znalezieniu nowego lokum pomogli miejscy urzędnicy, którzy przekazali budynki na ten cel. - Zaproponowaliśmy kilka lokalizacji. Przedstawiciele ministerstwa sprawiedliwości sami wybrali Poznańską, bo stwierdzili, że właśnie te budynki będą najlepiej spełniały swoje nowe funkcje - mówi Romualda Liberska, dyrektor departamentu nieruchomości wrocławskiego magistratu. Głównym powodem przeniesienia rejestru sadowego ma być zbyt wysoka opłata za wynajem dotychczasowej siedziby. Z naszych informacji wynika, że rocznie kosztuje to ok. 2,5 mln złotych. Umowa najmu kończy się w tym roku - stąd pośpiech w przenosinach na Poznańską. Ale także sytuacja sadów grodzkich jest tragiczna. Salki przy przy ul. Kazimierza Wielkiego gdzie aktualnie one się mieszczą są tak małe, że prawie w żadnej nie ma miejsca dla publiczności. Ledwie mieszczą się w nich sędziowie, protokolanci i strony postępowań. Oprócz tych sądów na Poznańską przeniosą się także rejestr zastawów z Grabiszyńskiej i sąd Gospodarczy z pl. Powstańców Śląskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Powstanie nowe osiedle mieszkaniowe we Wrocła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:00 cos stronka nie dziala zbytnio Odpowiedz Link Zgłoś