Dodaj do ulubionych

Przetarg na tramwaje

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 17.12.04, 23:20
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze :( .Pan ze skody ma racje
chociaz mogli zagrac vabank i dac cene zaporową moze z braku innych ofert ich
oferta została by zaakceptowana :)

Wolna Europa Bez Meczetów !!!
Obserwuj wątek
    • almac Re: Przetarg na tramwaje 18.12.04, 04:07
      W nieoficjalnych rozmowach Czesi zarzucają innym oferentom nieuczciwość. Ich
      zdaniem komisja odrzuci teraz ofertę Skody i przetarg zostanie powtórzony. Tyle
      że konkurencja będzie już znała cenę czeskiego tramwaju. I następnym razem
      będzie mogła podać niższą."
      I mają rację zarzucając nieuczciwość. W tym momencie powinna być przyjęta
      oferta Czechów. I to bez żadnego przetargu. (Jeśli ktoś nie przystąpił do 1
      przetargu tylko po to aby poznać cenę konkurenta a potem zaoferować niższą -
      może dumpingową? - powinien być całkowicie wykluczony).
      • tomek854 Re: Przetarg na tramwaje 18.12.04, 04:53
        Zgadzam się. Bierzmy skodę!
        • ka-8 Re: Przetarg na tramwaje 18.12.04, 10:02
          ...i będzie mogła jeździć tylko na niektórych trasach jak w Pyrlandii? :D
          • Gość: julo Re: Przetarg na tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 10:55
            > ...i będzie mogła jeździć tylko na niektórych trasach jak w Pyrlandii?
            Czy to oznacza, że w Poznaniu Skoda się nie sprawdza? Dlaczego? Nie mieści się w
            łukach torów, może jest za szeroka?

A co do uczciwości bądź nieuczciwości konkurentów Skody: jesteśmy mieszkańcami
            (i płatnikami podatków miejskich) Wrocławia, a nie arbitrami biznesowymi. W
            naszym interesie jest, aby była przyjęta najlepsza oferta za jak najniższą cenę,
            a nie to, żeby Skoda nie została "wykiwana" przez Bombardiera czy przez Alstom
            (a propos, gwoli informacji temu czytelnikowi, który dziwi się, że Polacy nie
            potrafią sami nic zaoferować - Bomardier to przecież Pafawag Wrocław, a Alstom -
            to Konstal Chorzów!!)
            • bystrzak2000 Re: Przetarg na tramwaje 18.12.04, 12:14
              Gość portalu: julo napisał(a):

> > ...i będzie mogła jeździć tylko na niektórych trasach jak w Pyrlandii?
              > Czy to oznacza, że w Poznaniu Skoda się nie sprawdza? Dlaczego? Nie mieści
              się
              > w
              > łukach torów, może jest za szeroka?

W poznaniu jeździ Tatra, a nie Skoda.
    • Gość: gosc Re: Czesi to madry kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 09:50
      Czemu to Polska nie moze miec czegos własnego? aaa zapomniałem mysmy wszystko
      sprzedali!!!!!!!!!!!
      • Gość: kec Re: Czesi to madry kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 10:36
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> Czemu to Polska nie moze miec czegos własnego? aaa zapomniałem mysmy wszystko
        > sprzedali!!!!!!!!!!!

A skoda to wg Ciebie ciągle czeska?
        • Gość: kielbik Re: Czesi to madry kraj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.04, 22:03
          masz na mysli Skoda Auto czy Skoda Transportation nalezaca do Skoda Holding.
          Czeska Skoda Transportation nalezy do Czechow a polskie Pafawag Wroclaw i
          Konstal Chorzowjuz od dawna nie sa w rekach Polakow (Pafawag zdazyl juz w
          miedzyczasie zmienic jednego zagranicznego walsciciela na innego)
          • Gość: kec Re: Czesi to madry kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 12:51
            Gość portalu: kielbik napisał(a):

> masz na mysli Skoda Auto czy Skoda Transportation nalezaca do Skoda Holding.
            > Czeska Skoda Transportation nalezy do Czechow a polskie Pafawag Wroclaw i
            > Konstal Chorzowjuz od dawna nie sa w rekach Polakow (Pafawag zdazyl juz w
            > miedzyczasie zmienic jednego zagranicznego walsciciela na innego)

miałem na myśli, że nie jest tak, iż głupi Polacy wszystko sprzedali
            a mądrzy Czesi zostawili wszystko w swoich rękach
            (jest jeszcze trochę polskich firm choć rzeczywiście wiele zostało sprzedanych,
            co wg mnie nie jest złe pod warunkiem, że sprzedane zostały zgodnie z prawem)
    • Gość: & Re: Przetarg na tramwaje IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.12.04, 10:48
      www.skoda.cz/produkty.asp?Q853A=C0J1P1K61 -nie są najgorsze te tramwaje.
      • Gość: Preslaw Re: Przetarg na tramwaje IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.04, 11:29
        Ale dlaczego przetarg ma zostać unieważniony?
        • piast9 Nie unieważniać przetargu! 18.12.04, 12:25
          Dokładnie! Jakie mają być przyczyny odwołania? Że pozostałe firmy podeszły do
          niego niepoważnie? Co to za oferta przetargowa bez podanej ceny? Co to za
          tajemnicze przyczyny formalne?

Skoro komisja przetargowa nad czymś dyskutuje to oznacza że komisja chciała żeby
          kto inny wygrał. Inaczej po co w ogóle dyskusja. Ładna mi komisja.

O ile ten tramwaj to jest czeska konstrukcja a nie jakaś z importu, to należy
          się spodziewać może nie najbardziej efektownego pojazdu, ale za to dostosowanego
          do czeskich realiów i czeskiego poziomu kultury technicznej, które niewiele
          odbiegają od polskiej.

Bierzmy skodę! Trzeba utrzeć nosa kombinatorom.
          • Gość: ja Ke pa sa? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.12.04, 15:55
            > Dokładnie! Jakie mają być przyczyny odwołania? Że pozostałe firmy podeszły do
            > niego niepoważnie? Co to za oferta przetargowa bez podanej ceny?

Przyczyna odwołania jest prosta: zgłosił się tylko jeden oferent,
            zatem zgodnie z prawem przetarg musi być unieważniony. A na otwarcie
            kopert mógł przyjść każdy, nawet moi przedmówcy.

>Co to za
            > tajemnicze przyczyny formalne?

Te przyczyny formalne to polskie prawo. Gdyby komisja przetargowa to
            olała, wpadłby prokurator, sąd zaaresztowałby parę osób, a ty prawdopodobnie
            byś gardłował o nieprzestrzeganiu prawa przez komisję, łapówkach, kolesiach
            itd. I nie przeszkadzałoby ci prawdopodobnie, że teraz wygłaszasz przeciwne
            poglądy.

> Skoro komisja przetargowa nad czymś dyskutuje to oznacza że komisja chciała
            > żeby
            > kto inny wygrał. Inaczej po co w ogóle dyskusja. Ładna mi komisja.

Ke??
            > O ile ten tramwaj to jest czeska konstrukcja a nie jakaś z importu (...)
            Tak czeska konstrukcja jak Skoda Fabia

> Bierzmy skodę! Trzeba utrzeć nosa kombinatorom.
            Ahh ta nasz ułańska fantazja. Zapłaćmy więcej, mimo że nas nie stać,
            ale utrzyjmy nosa kombinatorom. Niech Czescy robotnicy a nie polscy
            zarobią, ale utrzyjmy nosa kombinatorom.
            • bystrzak2000 Re: Ke pa sa? 18.12.04, 16:22
              Gość portalu: ja napisał(a):

> > Dokładnie! Jakie mają być przyczyny odwołania? Że pozostałe firmy podeszł
              > y do
              > > niego niepoważnie? Co to za oferta przetargowa bez podanej ceny?
              >
              > Przyczyna odwołania jest prosta: zgłosił się tylko jeden oferent,
              > zatem zgodnie z prawem przetarg musi być unieważniony.

Nieprawda. Patrz kilka postów niżej, tam już napisałem dlaczego.
              • Gość: ja Re: Ke pa sa? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.12.04, 17:20
                "2) w postępowaniu prowadzonym w trybie zapytania o cenę nie złożono co najmniej
                dwóch ofert niepodlegających odrzuceniu;
                (...)
                4) cena najkorzystniejszej oferty przewyższa kwotę, którą zamawiający może
                przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia;"
                • piast9 Re: Ke pa sa? 18.12.04, 19:12

> "2) w postępowaniu prowadzonym w trybie zapytania o cenę nie złożono co
                  > najmniej dwóch ofert niepodlegających odrzuceniu;
                  Gdyby to było zapytanie o cenę to nie byłoby całodziennej dyskusji w komisji
                  przetargowej bo sprawa by była 100% jasna.
                • bystrzak2000 Re: Ke pa sa? 18.12.04, 20:54
                  > 4) cena najkorzystniejszej oferty przewyższa kwotę, którą zamawiający może
                  > przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia;"

To odpada, bo MPK chciało dać na tramy 16 mln Euro, a Skoda chce 13,7 mln.
          • Gość: gienek Re: Nie unieważniać przetargu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 23:55
            Jezdze bardzo czesto czeskimi tramwajami w Pradze i Hradcu. A te
            niskopodwoziowe sa super i duzo lepsze niz to co jezdzilo probnie po wrocku za
            Zdrojewskiego ( niemiecki Strassenbahn). Teraz, gdyby komisja byla niezalezna
            (a nie koledzy prezesa z Bombardiera i Alstomu) to zagraliby na nosie tym
            firmom i wziela Skode, i zaczela z nimi wspolprace tak jak to juz robia inne
            miasta olewajac "rodzimych" producentow.
            Jestem za Skoda!!!!
            Jezeli uniewaznia przetarg, Skoda powinna zlozyc skrage do Trybunalu w
            Strasbourgu ( i zapewne tak zrobi).
    • Gość: lolo Re: Przetarg na tramwaje IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.12.04, 12:01
      Szkoda Skody
      Zagranie konkurencji bylo nie fair

WOLNA EUROPA bez debili i faszystow !

• Gość: Rafis Re: Przetarg na tramwaje IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.12.04, 12:29
        przetarg zapewne bedzie odwołany bo żeby był prawomocny musza byc wniesione
        conajmniej dwie ważne oferty. Przynajmniej tak jest w innych przetargach np.
        budowlanych.
        • ka-8 Re: Przetarg na tramwaje 18.12.04, 13:11
          Nie tylko przy robotach budowlanych, to po prostu jeden z podstawowych wymogów stawianych przez Ustawę o Zamówieniach Publicznych.
        • bystrzak2000 Re: Przetarg na tramwaje 18.12.04, 16:20
          Gość portalu: Rafis napisał(a):

> przetarg zapewne bedzie odwołany bo żeby był prawomocny musza byc wniesione
          > conajmniej dwie ważne oferty. Przynajmniej tak jest w innych przetargach np.
          > budowlanych.

Nieprawda. Zgodnie z nowym prawem zamówień publicznych, aby przetarg był ważny
          wystarczy, by wpłynęła jedna oferta niepodlegająca odrzucemiu. To są przepisy,
          które decydują o drzuceniu oferty:

Art.93. 1. Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli:
          1) nie złożono żadnej oferty niepodlegającej odrzuceniu albo nie wpłynął żaden
          wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu od wykonawcy niepodlegającego
          wykluczeniu, z zastrzeżeniem pkt 2 i 3;
          2) w postępowaniu prowadzonym w trybie zapytania o cenę nie złożono co najmniej
          dwóch ofert niepodlegających odrzuceniu;
          3) w postępowaniu prowadzonym w trybie aukcji elektronicznej wpłynęły mniej niż
          dwa wnioski o dopuszczenie do udziału w aukcji elektronicznej albo nie zostały
          złożone oferty przez co najmniej dwóch wykonawców;
          4) cena najkorzystniejszej oferty przewyższa kwotę, którą zamawiający może
          przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia;
          5) w przypadkach, o których mowa w art. 91 ust. 5, zostały złożone oferty
          dodatkowe o takiej samej cenie;
          6) wystąpiła istotna zmiana okoliczności powodująca, że prowadzenie
          postępowania lub wykonanie zamówienia nie leży w interesie publicznym, czego
          nie można było wcześniej przewidzieć;
          7) postępowanie obarczone jest wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy w
          sprawie zamówienia publicznego.
          2. Jeżeli zamawiający dopuścił możliwość składania ofert częściowych, do
          unieważnienia w części postępowania o udzielenie zamówienia przepis ust. 1
          stosuje się odpowiednio.
          3. O unieważnieniu postępowania o udzielenie zamówienia zamawiający zawiadamia
          równocześnie wszystkich wykonawców, którzy ubiegali się o udzielenie
          zamówienia, podając uzasadnienie faktyczne i prawne.
          4. W przypadku unieważnienia postępowania o udzielenie zamówienia z przyczyn
          leżących po stronie zamawiającego, wykonawcom, którzy złożyli oferty
          niepodlegające odrzuceniu, przysługuje roszczenie o zwrot uzasadnionych kosztów
          uczestnictwa w postępowaniu, w szczególności kosztów przygotowania oferty.
          • piast9 Re: Przetarg na tramwaje 18.12.04, 16:34
            bystrzak2000 napisał:

> Nieprawda. Zgodnie z nowym prawem zamówień publicznych, aby przetarg był ważny
            > wystarczy, by wpłynęła jedna oferta niepodlegająca odrzucemiu. To są przepisy,
            > które decydują o drzuceniu oferty:
            No to jeśli tak to ja nie wiem o czym dyskutować. Wielki Alstom zapomniał
            dopisać cenę do oferty, na przygotowanie której miał chyba pół roku. To jest
            kpina z tego przetargu. Jeśli ktoś tak krętaczy na samym początku procedury, to
            można się domyślać co może być potem - aneksy podnoszące ceny, tramwaje nie do
            końca spełniające wymagania itp.
            • Gość: Rafis Re: Przetarg na tramwaje IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.12.04, 19:47
              Wątpie zeby bombardier i alstom nie znały przepisów. Najwidoczniej dobrze
              wiedza ze przetarg musi byc powtórzony :)
    • man_of_brass Re: Przetarg na tramwaje 18.12.04, 14:09
      moze ktos napisac co dokladnie zaoferowala skoda?
      • Gość: ja Re: Przetarg na tramwaje IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.12.04, 16:03
        Tramwaje ;)
        • Gość: Preslaw Re: Przetarg na tramwaje IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.04, 17:40
          Bradzo łatwy chwyt zastsowali konkurenci Skody. I za to nie powinni być
          dopuszczeni do kolejnego przetragu, bo działanie musiało być rozmyślne. Co
          toznaczy, że nie podali ceny? Dlaczego? Zapomnieli? Pierwszy raz w przetragu
          stawali? Prawo o zamowieniach publicznych w jakiś spoób powinno przewidywć taką
          sytuację.
          • Gość: ja Re: Przetarg na tramwaje IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.12.04, 18:16
            Może i powinno, ale nie jest. Chwyt bardzo łatwy, bardzo skuteczny
            i bardzo legalny.
          • man_of_brass Re: Przetarg na tramwaje 18.12.04, 19:01
            moze sie myle, ale to pozostale 2 firmy przedstawia lepsze dla Wroclawia oferty, wiec nie dopuszczenie ich do drugiego przetargu bedzie co najmniej lekkomyslne, poza tym jestes niekonsekwentny, dlaczego niedopuscic tylko alstoma i bombardiera? na swiecie chyba wiecej niz 3 firmy robia tramwaje, im tez trzeba zabronic startowania w drugim przetargu, tylko zaraz... wtedy bedzie mogla wystartowac tylko skoda, to sie nazywa wolny rynek! :D

a ceny nie podali, bo chcieli zobaczyc jakie ceny zaoferowala konkurencja, a oferte zlozyli bo chcieli juz teraz pokazac decydentom, ze ich oferta jest dobra
            • piast9 Re: Przetarg na tramwaje 18.12.04, 19:10
              man_of_brass napisał:

> moze sie myle, ale to pozostale 2 firmy przedstawia lepsze dla Wroclawia
              > oferty
              Oferty bez ceny są lepsze?

> dlaczego niedopuscic tylko alstoma i bombardiera?
              Dlatego że są niepoważnymi firmami nie potrafiącymi nawet przygotować oferty
              przetargowej do przetargu w którym biorą udział.

> a ceny nie podali, bo chcieli zobaczyc jakie ceny zaoferowala konkurencja, a
              > oferte zlozyli bo chcieli juz teraz pokazac decydentom, ze ich oferta jest
              > dobra
              No dobra, to na ew. następny przetarg nikt nie poda ceny. I tak w kółko. To jest ok?
              • Gość: Rafis Re: Przetarg na tramwaje IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.12.04, 19:49
                Jak widac skoda musi sie jeszcze duzo uczyc ;)
                a bombardier ma zapewne lepsze jakosciowo tramwaje niz Skoda.Wiec jesli mozna
                miec jakosc Bombardiera za cene skody ;)
              • man_of_brass Re: Przetarg na tramwaje 18.12.04, 23:04
                w calej tej sytuacji to przeciez skoda dala sie wykiwac, chyba nie sadzisz, ze pominiecie ceny przez alstoma i niezlozenie oferty przez bombardiera bylo przypadkowe, to jest strategia i jak sie okazuje znacznie lepsza niz ta przyjeta przez skode

jesli zostanie rozpisany drugi przetarg, to alstom i bombardier wiedza jaka musza podac cene, zeby przebic skode, wiec tak jak napisal Rafis, dlaczego nie kupic lepszego bombardiera za cene skody? ewentuanlie skoda spusci cene, ja nie widze tu wlasciwie nic co mogloby zaszkodzic Wroclawiowi

jesli dwukrotnie w drodze przetargu nie uda sie wylonic zwyciezcy Wrocław moze rozpoczac rozmowy z kim chce, choc jakies ograniczenia z pewnoscia istnieja
                • Gość: Czech z Czech Re: Przetarg na tramwaje IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.04, 23:19
                  Pare Skod jezdzi w Brnie, gdzie mam rodzicow, bombardiery znam z Krakowa. I
                  choc jestem patriota, to bombardiery wydaja mi sie lepsze.
                  • Gość: Musaszi Re: Przetarg na tramwaje IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 19.12.04, 00:23
                    Nie znam rynku tramwajowego, ale wystarczyloby gdyby Skoda dogadala sie z
                    dowolna firma i zachecila ja do wystartowania w przetargu z dowolna cena (tzn.
                    dowolnie wyzsza)... :)
          • Gość: V Re: Przetarg na tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 13:17
            Wybierzmy bombardiera!!! -te tramy są super!
    • Gość: nieznany BOMBARDIER???? IP: *.nd.e / *.nd.e-wro.pl 19.12.04, 11:07
      A czy szefem Bombardiera nie jest Szeleziński - ten od AIR POLONII? Jeżeli tak
      to już wiem jak to będzie. Pewnie będą sprzedawać bilety na za pół roku razem z
      Sudołem.
    • Gość: xxx Skoda powinna wygrać IP: *.euromedicare.pl / *.euromedicare.pl 20.12.04, 11:33
      a nieuczciwi Bombardier i Alstom nie powinni byc juz brani pod uwagę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka