Dodaj do ulubionych

WROCLAW - Miasto policyjne

IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.12.04, 20:05
Niedawno gościłem kolegę, który przyjechał do Wrocławia z Wiednia. To co go
zaskoczyło to pełno Policji wszędzie - na ulicach, na stacji - zwrócił mi na
to uwagę a ja o tym zapomniałem.

2 dni temu przyjechał do mnie inny znajomy z Opola, który zajmuje się
promocją pewnej książki i jeździ po Polsce, że w żadnym mieście Polski nie
widać tyle Policji co we Wrocławiu. I w żadnym innym mieście nie zapłacił
tyle mandatów co tu.

Rzeczywiście - wczoraj wracając z Rynku rowerem byłem świadkiem zatrzymania
sk8tów w okolicach mostu piaskowego, później widziałem 2 radiowozy stojące na
ulicy Trzebnickiej i w okolicach Dworca Nadodrze, do tego kilka patroli na
Polance - co jest grane?

Zastanawiam się czego się tak boją ? Czego / Kogo i dlaczego boi się
nasz "kochany" system ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Roman Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: 80.53.160.* 18.12.04, 20:12
      Dziwne rzeczy wypisujesz. Ludzie na ogół się skarżą, że policji nigdzie nie
      widać. Jeżdżę codziennie rowerem przez znaczą część miasta i nie potwierdzam
      Twoich spostrzeżeń.
      • Gość: lolo Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.12.04, 20:24
        przejedz sie wieczorem... to tez pewnie zalezy od osiedli
      • wroclawski.blog.pl Re: WROCLAW - Miasto policyjne 19.12.04, 14:48
        ja osobiście nie czuję się bezpiecznie w powodu obecności tak dużej liczby
        policji. wręcz przeciwnie. znam ich złośliwość. kiedy widzą jakiegoś skate-a
        odrazu go zatrzymują i przeszukują. potrafią przyczepić się za szerokie spodnie
        albo za to, że przeklnęło się w miejscu publicznym. zatrzymują normalnych ludzi
        z powodu ich ubioru, wyglądu ( "bo ty to wyglądasz na takiego", "bo wszyscy
        skate-ci palą marihuanę i kradną w sklepach") a nie zauważają grupek pijaczków
        i narkomanów w przejściach podziemnych i na rogach ulic zaczepiających każdego
        o jakieś pieniądze.
        poza tym co za dużo to nie zdrowo. jak człowiek na każdym kroku napotyka
        policjanta lub cały radiowóz zaczyna podejrzewać, że coś się musi złego w
        mieście dziać i staje się nerwowy. ale może to tylko moje zdanie.
        • Gość: maleńka Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:47
          Nowojorskie "zero tolerancji" nasza dzielna milicja zamieniła na "zero
          tolerancji dla słabych i dzieci" - Polak potrafi :-) Ważne że statystyki się
          zgadzają.
        • Gość: piternet Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 13:44
          Chyba tylko Tobie się tak wydaje
          Ja nie mam nic na sumieniu i ani nie boję się policji, ani mi te patrole nie
          przeszkadzają
      • Gość: smithy Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 12:25
        tez tak uwazam, lepiej policyjne niz bandyckie
    • Gość: Rafis Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.12.04, 20:30
      No własnie bardzo dobrze, dlatego Wrocek ma najlepsze statystyki dotyczące
      bezpieczenstwa z duzych polskich miast.Jednak juz poza centrum tej policji jest
      mniej(niestety).
      • Gość: jekdok Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 20:40
        Dobrze? Prześladowania niewinnych uważasz za dobro?
        Policja za przestępców by się zabrała, a nie za trzepanie kieszeni w
        poszukiwaniu lufki z resztką ziela...

Przecież tu nie o zmniejszenie przestępczości chodzi, a o zwiększenie statystyk
        łatwym sposobem, i przy zerowym zagrożeniu dla samego policjanta.
        • Gość: Rafis Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.12.04, 20:48
          Gość portalu: jekdok napisał(a):

> Dobrze? Prześladowania niewinnych uważasz za dobro?

Nie ma niewinnych :)
        • Gość: lolo Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.12.04, 21:41
          dokladnie o to chodzi... prawdziwi przestepcy nie chodza na piwko (picie w
          miejscach publicznych) czy lufke (posiadanie "NARKOTYKOW") do parku podziwiac
          architekture, prawdziwi przestepcy nie jezdza rowerami (bez oswietlenia czy bez
          dzwonka !!!)... to wszystko czego jestesmy swiadkami dotyczy zazwyczaj
          bezbronnych ludzi... ot taka nasza szara codziennosc.
          • tomek854 Re: WROCLAW - Miasto policyjne 19.12.04, 14:45
            a ja akurat jestem zadowolony, ze cichociemni rowerzysci sa tepieni - bo tak, kiedyu ja nie zauwaze takiegoi przejade to bede mial klopoty...

przepis o piciu alkoholu faktrycznie jest kretynski, na swiecie jeszcze tego nie ma.. Ale u nas jeszcze inna kultura picia...

Po za tym to kto to jest prawdziwy przesteca? Jazda po pijaku to jest przestepstwo, czy to juz jest prawdziwy przestepca? Czy prawdziwym stanie sie dopiero jak kogos zabije?

Ja tam sie policji nie boje, bo nie mam dlaczego. Nawet jakby bardzo chcieli, to nie beda mieli do czego sie przyczepic jezeli chodzi o mnie.

Tylko dlaczego wszyscy musza wygladac jak GROM - zwyklych mundurow juz nie ma na skladzie?
            • Gość: lolo Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 19.12.04, 16:05
              ma każdego znajdzie się paragraf!
    • Gość: lolo "Milicjant to naprawde nasz przyjaciel bliski..." IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.12.04, 21:47
      "Milicjant to naprawde nasz przyjaciel bliski
      Przyjacie, który myśli życzliwie o wszystkim,
      pogrozi nieraz palcem i tak czasem bywa..."

jakoś tak to szło pamiętacie te piosenkę ?

Apropo uśmiechniętych panów w mundurach to nie zapomnę mojej wizyty w
      Amsterdamie gdzie było bardzo dużo Policjantów jak na Europejskie warunki,
      jeździli sobie rowerami uśmiechnięci - pełen luz. W powietrzu unosił się zapach
      zioła... piękne miasto ;)
      • Gość: Jazzek Re: "Milicjant to naprawde nasz przyjaciel bliski IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 20.12.04, 17:35
        I jeszcze:

Chcę naprawiać świat,
        ale nie wiem jak.
        Kto mi powie prawdę o tym,
        jak to zrobić mam.

Spytaj milicjanta,
        on ci prawdę powie.
        Spytaj milicjanta,
        on ci wskaże drogę.
    • Gość: JG Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.os.kn.pl 18.12.04, 22:00
      A wiesz jakie bylo motto walki z przestepczoscia w Nowym Yorku? "zero
      tolerancji dla przestepczosci", czyli nie dzielenie przestepstw na mniejsze i
      wieksze. Uznali ze nalezy zaczac jednoczesnie od najmniejszych i tych
      najwiekszych. Jaki jest efekt kazdy widzi. Jakie masz dowody, ze wroclawska
      policja nie zwalcza z rownym zaangazowaniem wiekszych przestepst. Moze na
      codzien stykasz sie z takowymi? Nie sadze, widzisz tylko to co jest na ulicach.
      Kazde dzialania mozna skrytykowac. Jak jest za malo to zle, jak jest duzo to
      tez zle.
      • Gość: jekdok Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 22:06
        Na razie ścigane są tylko przestępstwa nazywane przestępstwami dlatego, że tak
        zadecydowała mafia. I to jest właśnie problem państwa policyjnego.
        • Gość: drago Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 22:17
          Milicja policja jeden ch..
          • Gość: gosc Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.crowley.pl 18.12.04, 22:25
            I tak jest ich za malo.
            ODDAWAC MOJE LUSTERKO Z AUTA!!!
            I TELEWIZOR!
            ZLODZIEJE...

Jesli doprowadzi sie do tego ze bedzie mozna spokojnie zostawic otwarte auto w
            centrum miasta, to zaczne zlorzeczyc na nadmiar policji.
            A jak na razie - tepic nawet rowerzystow bez lusterka.
            Bo taki bez lusterka to wywrotowy jest. Od lusterka sie zaczyna, a na
            rzezimieszkowaniu sie skonczy.
            • Gość: lolo Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.12.04, 22:26
              "a każdy pijak to złodziej"

"i cham !"
            • Gość: Roman Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: 80.53.160.* 19.12.04, 10:27
              > Jesli doprowadzi sie do tego ze bedzie mozna spokojnie zostawic otwarte auto w
              > centrum miasta, to zaczne zlorzeczyc na nadmiar policji.
              Czyli nigdy. Tu o obyczaj i moralność społeczeństwa (rzekomo prawdziwie
              katolickiego) chodzi, a nie o policjanta na każdym rogu ulicy.
            • tomek854 Re: WROCLAW - Miasto policyjne 19.12.04, 14:47
              Lusterko nei nalezy do obowiazkowego wyposazenia roweru.
              • Gość: Jazzek Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 20.12.04, 17:36
                To trzeba zmienić przepisy, żeby było!
            • woo-cash Re: WROCLAW - Miasto policyjne 19.12.04, 19:15
              Gość portalu: gosc napisał(a):

> A jak na razie - tepic nawet rowerzystow bez lusterka.

Lusterko nie należy do obowiązkowego wyposażenia roweru. O tym wie nawet
              policja. ;-)

Pzdr,
              Woo.
              • Gość: t Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.wroclaw.mm.pl 20.12.04, 10:03
                ale swiatelko juz jest! to samo tyczy sie trzezwosci rowerzysty.
                policji nigdy za malo. zatrzymywac sprawdzac, przeszukiwac.
                • Gość: lolo Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 20.12.04, 17:25
                  ...a najlepiej zamknac na 24 godziny !
    • Gość: okoooo Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: 193.129.161.* 19.12.04, 10:33
      Czego wy ludziska chcecie !!! Jak widac Policje to zle, jak nie to tez zle. I
      dobrze, ze jezdza. Po to sa, zeby byli widoczni. To dzialanie prewencyjne.
      • Gość: wielki_kklement Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 13:25
        Trzepanie kieszeni małolatom w poszukiwaniu resztek zielska nazywasz prewencją?
        To raczej zabawa w Gargamela, straszenie dzieci.

Przestępcy natomiast rozbijają się bezkarnie beemkami, nie zaczepiani przez nikogo.
        • Gość: gosc Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.crowley.pl 19.12.04, 14:19
          Juz mowilem - od zielska sie zaczyna.
          Ta, znow zaraz uslysze ze to glupota, bo przeciez zielsko niegrozne, bo to male ilosci, bo to
          Gargamelowanie.
          Ale nie chodzi o ilosc czy szkodliwosc, tylko o zasady. Jesli cos jest w danym kraju zabronione - a
          zielsko o ile wiem wciaz jest zabronione - to powinno sie takich zasad przestrzegac.
          Szczegolnie w odniesieniu do malolatow.
          Bo, drogi malolacie, teraz jestes mlodziutkim niegroznym palaczem. A powiedzmy ze dorosniesz,
          zalozysz rodzine, i sie okaze ze Twoje dziecko popala to i owo, czy tez wchlania do organizmu inne
          przyjemne substancje. Nadal happy?
          • Gość: jekdok Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:43
            Ja bym się cieszył, gdyby moje dziecko nie piło alkoholu, a jedynie paliło
            zioło. Tylko problem jest w tym, że nie może, bo schozofreniczne państwo mu na
            to nie pozwala. Robi z niego przestępce, wbrew dostępnej wiedzy naukowej.
          • Gość: LuKon Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.GRAB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 21:49
            Tak się składa, ze od tego, żeby dziecko nie paliło ziela jest jego rodzic. I
            druga sprawa, dlaczego w tym poje... kraju nie mogę wypić sobie piwka w parku
            powiedzmy? Czy ja kogoś gorszę, a jeśli tak, to czy nie gorszy ludzi bardziej
            menelstwo spiące przykładowo na tychże ławkach, albo zaczepiające ludzi
            regularnie np. pod "Feniksem". Ja się pytam, gdzie jest wtedy Policja tudzież
            Straż Miejska. Mnie potrafią trzepać, a zwykłych pijaczków. Jak tak ma wygląda
            egzekwowanie, swoją droga kretyńskiego przepisu, to ja dziękuję.
            • Gość: jakla Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 22:38
              tak, mnie gorszy jak ktos pije w parku piwo i wkurza mnie to zdecydowanie
              bardziej od tych ludzi co stoją pod feniksem!
              • Gość: LuKon Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.GRAB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 09:46
                A co Cię bardziej wkurza w człowieku pijącym piwo ( nie ma na mysli
                ilości "przemysłowych") w parku niż w bandzie meneli domagających się od
                przechodniów drobnych, bo nie bardzo rozumiem?
    • piast9 A mój kolega z grupy... 19.12.04, 16:09
      ... opowiadał mi, że kiedyś na pierwszym roku, jak po raz pierwszy przytrafiło
      mu się przyjechać z domu (nie pamiętam dokładnie, jakaś mała miejscowość koło
      Kalisza) do Wrocławia nocą pociągiem, około 2:00 to przez całą podróż
      zastanawiał się od kogo dostanie w mordę jak będzie szedł do siebie na stancję.
      Wysiada na dworcu i idzie Piłsudskiego, a tu latarnie świecą, ludzie normalnie
      chodzą, luz. I Policja raz na jakiś czas gdzieś przejeżdża.

Każdy medal ma dwie strony.
    • Gość: JAM Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 15:12
      a ja się czuję bezpiecznie kiedy widzę SM i Policję na ulicach i niczego się
      nie obawiam.
      • Gość: ND Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 16:23
        To wspaniale, jesteś extra-systemowcem.
        Aby wszyscy byli tacy...
      • Gość: Fakir Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: 195.117.40.* 20.12.04, 16:49
        > a ja się czuję bezpiecznie kiedy widzę SM i Policję na ulicach i niczego się
        > nie obawiam.
        Jakos we mnie Policja tez trwogi nie wbudza. Natomiast w ciągu ostatnich dwóch
        lat zmuszony byłem ze dwa razy po nią dzwonić - z natychmiastowym efektem.
        Za trzecim razem byłem świadkiem rozkładania dwóch mlodzieniaszków na
        przystanku tramwajowum na Bajana przez im podobnych - dzwonie na 112 i okazuje
        sie ze to tajniacy - rozlozeni panowie chwilę wczesniej zrobili demolke na
        stacji benzynowej (rzeczywiście stamtąd przybiegli). Z szerokiego grona
        znajomych tez nie słyszalem zeby ktos byl zlośliwie przez te służby
        traktowany..., tak więc nie narzekam na nadmiar policji
    • Gość: czarnywroclaw Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: 156.17.253.* 20.12.04, 17:11
      Jak kazde duze miasto Wroclaw ma ogromne problemy z przestepczoscia, ale to ze
      widac duzo policjantow to bezapelacyjnie plus i chwala oficerom za to ze ich
      myslenie nie ogranicza sie do siedzenia za biurkami.Im wiecej mundorow tym
      lepiej dla ludzi.
      • Gość: Rafis Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 17:14
        Gó.. prawda, straszenie mundurem lolków nic nie zmieni, ważne jest czy
        rzeczywiście łapie się przestępców - a tego milicja właśnie nie potrafi.
        • Gość: czarnywroclaw Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: 156.17.253.* 20.12.04, 17:19
          skutecznosc mozna przeliczyc tez na odstarszanie, a odtrsaszanie to m.in. widok
          mundurowego - jesli mlodzi grozni widza policjantow to 2 razy sie zastanowia
          czy cos nawywijac
    • Gość: ChiChi Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.12.04, 21:50
      poprostu panowie wladza pilnuja miasta !!:) i baardzo dobrze:)!!
      • Gość: Olga Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 22:55
        A raczej - pilnują interesów mafii
        • Gość: ChiChi Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 16:06
          Gość portalu: Olga napisał(a):

> A raczej - pilnują interesów mafii

... hmm zaden system nie jest doskonaly...a tymczasem niech nadal panowie
          policjanci w swoich tayniackich kamizelach z odblaskami:))) stopuja lub
          zgarniaja zaczepaijacych na swidnickiej(zreszta nie tylko tam) poznym wieczorem
          lub wczesna noca meneli

• Gość: wojtek Re: WROCLAW - Miasto policyjne - watpie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 23:01
      Panski kolega musi bardzo unikac w Wiedniu miejsc, gdzie moga sie pojawiac
      policjanci - moje wrazenie jest takie, ze policji jest tam bardzo duzo.
      • Gość: jekdok Re: WROCLAW - Miasto policyjne - watpie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 23:09
        A może milicja tam się uśmiecha, a nie warczy jak u nas?
        • Gość: wojtek Re: WROCLAW - Miasto policyjne - watpie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 23:11
          Ani jedno ani drugie.
        • Gość: JAM Re: WROCLAW - Miasto policyjne? - watpie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 23:57
          nie muszą się uśmiechać,byleby byli skuteczni.
      • Gość: lolo Re: WROCLAW - Miasto policyjne - watpie IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 20.12.04, 23:26
        a ja wlasciwie poza scislym centrum i jedna akcja z kanarami w nocy - nie
        widywalem tam policji.
        • Gość: wojtek Re: WROCLAW - Miasto policyjne - watpie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 23:31
          Ze kanarow nie widac to sie zgodze - no ale to taki dziwny kraj - z nieznanego
          powodu ludzie tam uwazaja, ze bilety nalezy kasowac :)

Ale policji jest duzo. Nie nosza odblaskowych kamizelek, ani nie uzywaja czesto
          sygnalow dzwiekowych, ale sa. Prosze sie przejsc taka Mariahilferstr. czy
          Huetteldorferstr. (to na pewno nie sa czesci scislego centrum) i zobaczyc.
          • Gość: lolo Re: WROCLAW - Miasto policyjne - watpie IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 21.12.04, 17:32
            NO MOZE dlatego,ze nie nosza odblaskowych kamizelek i nie jezdza uzbrojeni po
            zeby duzymi sukami... Policjant nie powinen sie kojarzyc tylko jako ktos od
            sily ale rowniez jako ktos kto ma mi pomoc - image jakie wokol siebie tworzy
            dzisiejsza policai w Polszy jest taki by sie ich bac a to chyba nie jest
            pozytywne.
            • wielki_czarownik Ja wolę 22.12.04, 22:01
              Ja osobiście wolę kiedy policjanci są ciężko uzbrojeni, potężni, jeżdżą wielkimi suka i wzbudzają respekt. Ponieważ niestety ale do chuliganów dociera tylko siła. Oni zupełnie inaczej rozmawiają z dzielnicowym czy strażnikiem miejskim a inaczej z wielkim jak szafa policjantem w czarnym mundurze i ze strzelbą.
              Po prostu czują strach i respekt.
              • Gość: Rafis Re: Ja wolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 10:44
                No bo masz małego :-(
    • Gość: XXXX Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 16:01
      ja osobiscie uwazam ze policja jest rozna jak rozni sa ludzie ( wkoncu
      policjant tez czlowiek ) nam takich co podrywali mnie na ulicy ale tez sa tacy
      co podtrafia zula zabarac z krzakow

policji duzo jest tylko w centrum i tam gdzie sa jakies wazne obiekty u mnie
      na parafi w wieczor w wakacje ludzie sie darli itp pili itd mi to osobisci enie
      przeszkadza ale jesli ktos jest zmeczony ( np moj tata ) to si ewkuza to jasne
      prawda ? ale ani razu policja nie zaaregowala na wezwanie mojego taty (
      przychodzili w dzien zamniast w nocy ) jesli juz ktos chce sie pobawic i
      wydrzec na caly ryj to niech idzie do siebie a nie kmus pod okanmi sie drze !!

tak wiec to ze policji jest duzo to tylko pozory utrzymywane w rynku i
      okolicach

pozdro !!
      (co do przeszukiwan kieszeni zgadzam sie !! )
      • Gość: tg Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.lauderhill-fl.gov 22.12.04, 19:12
        Przede wszystkim zycze Wszystkim zaangazowanym w sprawy Wroclawia Zdrowych i
        Wesolych Swiat oraz duzo mysli tworczej w Nowym Roku 2005.
        Jezeli chodzi o sprawe policji (nie milicji, Drogi Rafisku - nie myl pojec),to
        sadze, ze lepiej jest ich widziec fizycznie a nie na fikcyjnych sprawozdaniach.
        Poza tym kiedy odwiedzilem Wroclaw (a zrobilem to juz wielokrotnie i to w dosc
        krotkim czasie) wcale nie odnioslem wrazenia, ze policji jest az tak duzo. Byc
        moze dlatego, ze w miejscu gdzie mieszkam (Floryda) policja jest czescia
        krajobrazu. Ja nie wyobrazam sobie innego widoku. Czy zawsze policja pracuje
        dobrze? Oczywiscie, ze nie. Ale, czy mozecie sobie wyobrazic gdyby jej nie bylo?
        Prawdopodobnie zamiast "Wesolych...", pisalbym "Prosze przyjac moje
        kondolencje...". I tym optimistycznym stwierdzeniem zegnam Rodakow zza oceanu.
        • Gość: Penitent Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 10:46
          W USA siedzi w pierdlu 2 067 000 osób - dane z 2003 roku.
          Zatem nic dziwnego, że ciężko porównywać Wrocław do "ideału".
          • Gość: tg Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.lauderhill-fl.gov 23.12.04, 20:30
            Obecnie liczby te sa wieksze. Jednak prosze pamietac, ze w USA zyje 1/4
            miliarda ludzi, a wiec procentowo przeliczajac na 1000 mieszkancow liczba ludzi
            w pierdlu jest prawie taka sama jak w Polsce. Gratulacje! Polska zawsze rowna
            do najlepszych. Ideal jest prawie w zasiegu reki.
    • Gość: ben Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 24.12.04, 14:17
      jak zwykle nikt nikomu nie dogodzi - jak za dużo policji na ulicach to państwo
      policyjne, kogo się boją, co jest grane itp..jak coś sie tragicznego wydarzy to
      gdzie są patrole , co robi policja, dlaczego nie widać ich na ulicach itp...
      Nieważne ile policji jest na ulicach ważne by mieszkańcy czuli się bezpiecznie,
      i w każdej sytuacji mogli nie tylko liczyć ale i otrzymać pomoc od orgnów,
      które żyją z ich podatków. Jeżeli obecność i widoczność policji jest wprost
      proporcjonalna do poczucia ( i faktycznej poprawy) bezpieczeństwa to ilośĆ
      patroli na ulicach należy zwiększyć ( oczywiście w ramach posiadanych środków)
      NORMALNEMU I PRAWORZĄDNEMU OBYWATELOWI POLICJA NIE PRZESZKADZA.....
      • Gość: Rung ale macie problem... IP: *.provider.pl / *.provider.pl 26.12.04, 15:56
        Nie ma policji - źle, jest - też źle.
        Podoba mi się obecność policji, dzięki temu mogę wracać w nocy do domu piechotą
        i czuć się bezpiecznie. Pamiętam kiedyś szedłem w nocy do domu z dziewczyną.
        Koło hali targowej usłyszeliśmy wybijanie szyb. 100 m za nami szło dwóch
        jegomości w dresach i wybijało witrynę sklepu. Przeszliśmy przez ulicę w stronę
        Ostrowa Tumskiego, w tym czasie jegomoście demolowali już przystanek koło Hali.
        Potem krzyknęli coś w naszym kierunku i ruszyli na nas. Na ulicy wpadli na
        samochód. Zbluzgali kierowcę i pasażera i za chwilę leżeli już skuci na
        maskach, bo to byli "tajniacy". I o to chodzi :D
    • Gość: stachu44 Re: WROCLAW - Miasto policyjne. To nie prawda. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 14:03
      Na ul. Koszarowej jest nakaz predkosci 30km/h nikt z prowadzacych nie schodzi
      ponizej 100km/h, tylko autobus 119 jedzie zgodnie z nakazem.
    • Gość: xx Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.krj.com.pl / 80.51.131.* 27.12.04, 14:34
      wiecie....cos w tym jest...na prawde policji we Wro jest coraz wiecej na
      ulicach...dochodzinawet do tego ze kaza w nocy samotnie wracajacym dziewczynom
      wsiasc do samochodu to je podwioza!!!!nie ma mozliwosci odmowienia!!moze to
      jakas nowa forma podrywu :| a co do miejsc gdzie jest ich zdecydowanie duuuuzo
      to jest to Gaj i okolice - tam to co pare metrow stoja i zatrzymuja kazdego
      ktory sie napatoczy...
    • Gość: akcja Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 18:27
      Moim zdanie we Wrocławiu jest za mało policji. Patrole powinny wsiadać do
      pojazdów komunikacji miejskiej i łapać swołocz dewastującą nasze pojazdy. Gdyby
      przynajmniej jeden palant zapłacił za nowe szyby w zniszczonym przez siebie
      tramwaju, to by ostrzegał innych. Do szału doprowadza mnie wandalizm i
      dewastowanie mienia społecznego. Uważam, że wrocławska policja ma na tym polu
      dużo do zrobienia.
      Serdecznie pozdrawiam wszystkich policjantów i dziękuję za to, że są zawsze
      gotowi, pomocni i na poziomie. Ich obecność podnosi mnie na duchu, a pamiętam
      czsy, kiedy widok milicjanta budził niesmak i lęk.
      • Gość: jekdok Re: WROCLAW - Miasto policyjne :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 19:06
        Dlaczego policja ma pilnować mienia prywatnej firmy?

Jeśli będzie pilnować MPK, to ja proszę o policjanta na mojej klatce schodowej.
    • Gość: rowerzysta Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 28.12.04, 22:10
      > Rzeczywiście - wczoraj wracając z Rynku rowerem byłem świadkiem zatrzymania
      > sk8tów w okolicach mostu piaskowego, później widziałem 2 radiowozy stojące na
      > ulicy Trzebnickiej i w okolicach Dworca Nadodrze, do tego kilka patroli na
      > Polance - co jest grane?
      >
      > Zastanawiam się czego się tak boją ? Czego / Kogo i dlaczego boi się
      > nasz "kochany" system ?

Nie czego tylko Policja wyrabia sobie punkty w zatrzymywaniu nietrzezwych
      kierowcow i odbieraniu im prawa jazdy..... tylko, ze w 99% sa to rowerzysci
      czesto jezdzacy poza pasem drogowym i lekko podchmieleni piesi.... No i jest
      pewien problem bo czesto przy pasie drogowym (czyt. ulice) jest teren prywatny
      i Policja takiego pijanego "kierowce" moze pocalowac w dupe, a ten niby
      kierowca powinien powiedziec takiemu baranowi zeby sp......al na drzewo i w
      zebach przywiozl mu nakaz wejscia na prywatna posesje np. chodnik wzdluz
      Powst.Sl. - teren prywatny roznych firm... itd.
      Okolo 60-70% praw jazdy we Wroclawiu jest zabrane wbrew prawu, a ze ludzie sa
      niedoinformowani albo boja sie policjantow i nie kieruja wnioskow do
      prokuraturyo naruszenie prywatnosci, ktora gwarantuje Konstytucja RP.
      Poza tym jestesmy jedyn chorym krajem w Uni i Europie, gdzie zabiera sie prawo
      jazdy na rok i dostaje np 6 miesiecy w zawieszeniu za jazde rowerem po pijanemu
      gdzie na poruszanie sie rowerem nie trzeba miec zadnych uprawnien.
      Acha!!! Jeszcze zawioza Cie na Izbe wytrzezwien gdzie przyjmie Cie nawalony,
      zataczajacy sie lekarz z penisem na wierzchu i bez skrupulow obmacujacy krocze
      pielegniarki. Oczywiscie 0,7 litra wodeczki stoi na stole.
      No i co na to nasi wspaniali reporterzy wroclawskiej GW, ktorzy moga miec
      material w ciagu jednej nocy??
      • wielki_czarownik :) 28.12.04, 22:17
        Naprawdę sądzisz, że aby wejść na prywatny teren policja musi mieć nakaz? Za dużo filmów z pindosowa się naoglądałeś.
      • Gość: p. slyszalem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 01:17
        slyszalem o rowerzyscie, ktory siedzi w pace za jazde po pijaku rowerem
        ma chyba 2 lata do odsiadki podczas gdy grozni bandyci za kaucja wychodza po
        kilku dniach.

A to Polska właśnie !

• Gość: ency Re: slyszalem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 23:56
          Niestety, to fakt - milicja idzie na łatwiznę i atakuje najsłabszych.

A izby wytrzeźwień to relikt tych samych czasów, co milicja - ale w służbie
          mundurowej bez zmian.
    • Gość: Duśka Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:50
      a ja uważam że policji nie ma tam gdzie powinna być vide Krzyki, a w niektórych
      miejscach az iskrzą seledynowe kamizelki
    • Gość: ImDoom Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 15:10
      Wrocław miastem policyjnym? A Byłes w Warszawie? Policji jest u nas nawet za
      mało. Bardzo często mam okazję poruszać się samochodem po nocy (nawet 6-7 razy
      w tygodniu) i w ciągu ostatniego roku zdarzyły mi się 2 kontrole policyjne i
      tylko raz miałem okazje "dmuchać w balonik". Biorąc pod uwagę, że nie
      jestem "taksiarzem" i jestem zwykle (na trzeźwo)w okolicach wszelkich
      knajp,pubów, dyskotek to chyba w policyjnym mieście częściej byłbym
      kontrolowany. Faktycznie we Wrocławiu policja jest widoczna ale moim znadniem
      to dobrze bo na tym polega ich praca. Nie łamiesz prawa - policja nie ma powodu
      by się Tobą zajmować a jeśli łamiesz prawo - sam jesteś sobie winny.
      • Gość: jekdok Re: WROCLAW - Miasto policyjne w rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 00:00
        "Nie łamiesz prawa - policja nie ma powodu by się Tobą zajmować a jeśli łamiesz
        prawo - sam jesteś sobie winny." - uwierzyłbym ci, gdyby nie statystyki włamań i
        kradzieży. Od razu widać, że policja zajmuje się nie tym, co powinna.

Policja jest tylko w centrum, u siebie pod domem na Krzykach nie widziałem NIGDY
        policjanta wieczorem, czasami przejeżdża suka, ale chłopaki rozmawiają ze sobą,
        nie rozglądając się za bardzo na boki, żeby czegoś nie zauważyć, bo jeszcze
        będzie zbyt niebezpiecznie!
      • Gość: lolo wiesz... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 08.01.05, 13:14
        jesli lapia prawdziwych przestepcow a nie kolesi chcacych sobie w spokoju
        zapalic jointa czy rowerzystow, ktorzy nie tylko jezdza bo lubia ale tez nie
        stac ich na MPK czy samochod to jest ok
    • Gość: mamiski Re: WROCLAW - Miasto policyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:46
      A za co kolega płacił te mandaty? Nie będę się chwalił, od kiedy mieszkam we
      Wrocławiu, a zapłaciłem dopiero dwa - oba za parkowanie. Policja mi nie
      przeszkadza, jednak wolę, że jest niż gdyby jej miało nie być. PZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka