Gość: greg IP: *.magma-net.pl 21.12.04, 18:01 "Rząd uchwalił program wspracia finansowania dla inwestycji HP. We Wrocławiu firma będzie miała swoje centrum rachunkowo-finansowe." Telegazena, TVP3 Wrocław, str. 122 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pluto10 Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! 21.12.04, 18:09 :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Hurrrrrrrrrrrrrrra wygraliśmy z Poznaniem:)))))))))))))))))))))))))))) -------------------------- pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
man_of_brass Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! 21.12.04, 18:27 wlasnie, jedyne czego mozemy narazie byc pewni to to, ze wygralismy z Poznaniem, a z ostateczna radoscia to wole sie wstrzymac do stycznia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.magma-net.pl 21.12.04, 18:09 "Na początek firma bedzie wynajmowala ktorys z wroclawskich biurowcow (?), ale docelowo zajmie prawdopodobnie nowa miejska inwestycje na terenie praku technologicznego." Prezydent Wrocławia potwierdzil, iz miasto razem z UE bedzie finansowac budowe nowego biurowca o powierzchni 6 tys. mkw, ktory ma powstac na terenie wroclawskiego parku technologicznego. Rzecznik HP, nie chce sie wypowiadac na temat wyboru Wroclawia na lokalizacje centurm rachunkowo-finansowego. Umowa ma zostac podpisana w styczniu 2005 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 18:18 W głównych "Faktach" o 18:00 było jeszcze, że o wyborze Wrocławia zadecydował m.in wielki potencjał Wrocławia jeżeli chodzi o przyszłych pracowników dla HP, gdzie 60% kadry mają stanowić absolwenci wrocławskich uczelni, dla których ma to być pierwsza praca w życiu. HP zatrudni ludzi po rachunkowości, finansach. Wsparcie rządu w ciągu 10 lat wyniesie 2 mln euro (chyba dobrze usłyszałem?), a miasto ma sie zająć organizacją szkoleń i je dofinansować. Co do siedziby: na początek HP chce wynając miejsce w jednym z wrocławskich biurowców (z tego co pamiętam, to około 1500 m2 wolnej pow biurowej jest w biurowcu ATALu na AK - lokalizacja przy OŚ). Potem HP chce się ulokować na terenie Wrocławskiego Parku Technologicznego (prawdopodobnie wynajma w całości nowy biurowiec w WPT o pow 6000 m2, który WPT dzięki dotacji z UE rozpocznie budować wiosną 2005 r) ------------------------ Wg mnie, to dopóki HP oficialnie nie ogłosi swojej decyzji o inwestycji we Wrocławiu, to wypadałoby się jeszcze wstrzymać z oficialnymi gratulacjami i radością... Różnie to bywa (odpukać w niemalowane). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeł Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 19:10 Centrum Administracyjne Hewlet Packard powstanie we Wrocławiu (IAR, pb/21.12.2004, godz. 16:38) We Wrocławiu prawdopodobnie powstanie Centrum Administracyjne Hewlet'a Packard'a - dowiedziało się nieoficjalnie Polskie Radio Wrocław. Amerykańska firma nie ogłosiła jeszcze ostatecznej decyzji, jednak nieoficjalnie wiadomo, że jej przedstawiciele już szukają we Wrocławiu lokali na siedzibę. O Centrum konkurował jeszcze Poznań i Bukareszt. Rada Ministrów podjęła już uchwałę w sprawie dofinansowania inwestycji w wysokości 2 milionów euro. Miasto poprzez urząd pracy ma natomiast przeprowadzić rekrutacje oraz szkolenia pracowników. W Centrum Administracyjnym Hewlet'a Packard'a ma docelowo znaleźć pracę około tysiąca osób. W sumie Amerykanie zainwestują kilkanaście milionów euro. Rzecznik prasowy prezydenta Wrocławia nie chce potwierdzić tej informacji, powiedział jedynie, że cały czas trwają rozmowy z inwestorami. onet.pl Wygląda na to że wygraliśmy!!! puk puk :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 19:53 Powtarzam, dopóki HP nie ogłosi swej decyzji oficialnie, nie zostaną podpisane stosowne dokumenty, to info o HP we Wrocławiu pozostanie na razie faktem medialnym...i tylko faktem medialnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guerra Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 01:28 gartluję wygranej, choć ciężko się mi z tym pogodzić guerra Poznań Odpowiedz Link Zgłoś
rob30 Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! 22.12.04, 01:54 I ja Cię rozumiem - jestem bardzo zadowolony, że zainwestują w Polsce, a szczęśliwy, że akurat we Wrocławiu :-)) Jakby było w Poznaniu, to dla mnie niewiele mniejsza rodość by była, ale jednak mniejsza ;-) Pozdrawiam poznański wrocławianin Rob P.S. Pukam w niemalowane jak gupi :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 22.12.04, 10:41 Gość portalu: guerra napisał(a): > gartluję wygranej, choć ciężko się mi z tym pogodzić > > guerra > > Poznań Jesli to prawda z tym HP to dzieki.Co do pogodzenia sie to lepiej załatwiajcie nastepnego inwestora bo tych firm jest tyle(chce sie przeniesc do Polski) ze dla kazdego wiekszego miasta starczy łoby po kilka. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Musaszi Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: 5.6.1D* / *.whirlpool.com 22.12.04, 11:27 Rafis, a dlaczego ty dziekujesz we wlasnym imieniu?? Pokaz troche skromnosci i oddaj podziekowania temu, komu one sie naprawde naleza.. czyli grupie osob, ktora zadbala o to by ta inwestycja trafila do Wroclawia. Bardzo sie uciesze, jesli HP potwierdzi ta informacje, ale podziekowania naleza sie glownie tym, ktorzy pracowali nad tym by tak sie stalo...oraz samej firmie HP, ktora ta prace docenila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talkinghead Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.crowley.pl 22.12.04, 11:37 @Musaszi Nie ma to jak znalezc jakis punkt "doczepienia". pzdr th. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Musaszi Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: 5.6.1D* / *.whirlpool.com 22.12.04, 12:05 :)).. ale ja ogolnie lubie Rafisa... przeciez napisalem grzecznie :)) OK, juz nie bede... to bedzie moje noworoczne postanowienie poprawy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: 62.29.254.* 22.12.04, 17:53 Gość portalu: Musaszi napisał(a): > Rafis, a dlaczego ty dziekujesz we wlasnym imieniu?? Pokaz troche skromnosci i > oddaj podziekowania temu, komu one sie naprawde naleza.. czyli grupie osob, > ktora zadbala o to by ta inwestycja trafila do Wroclawia. Bardzo sie uciesze, > jesli HP potwierdzi ta informacje, ale podziekowania naleza sie glownie tym, > ktorzy pracowali nad tym by tak sie stalo...oraz samej firmie HP, ktora ta > prace docenila. i Ty przeciwko mnie? :) Ja takze pracowałem nad ta inwestycją na wszystkich forach netowych hehe Natomiast podziekowania dla osób które to załatwiy przekaże w postaci kartki wyborczej wrzuconej do urny za dwa lata :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:25 a czytałeś uzasadnienie?, bo tu jest większe bezrobocie, czyli białe wyksztalcone murzynki za 200 euro, lepiej się ciesz, że popsujecie sobie rynku pracy, na DŚ nie ma już co psuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 23:00 Łoś_bimbacz = idiota i rasista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 01:20 jeśli cieszysz się, że inwestycje pojawiają się, bo można tu pozyskać za bezcen wykształconych ludzi, to gratuluję inteligencji inaczej. Styl wypowiedzi przypomina innego starego subtelnego dyskutanta, sklonowałeś się sam?, bo już obciach występować pod starą ksywką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 03:07 Inteligentny inaczej to chyba ty jesteś, do tego chory umysłowo. Wystarczy poczytać twój post z 22:25. Trzeba być niezłym psycholem by napisać taki post. Do tego cierpisz na urojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc. DZIEŃ ŚWIRA I ŁOŚ_BIMBACZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 09:13 Co ma wspólnego Łoś_Bimbacz z Dniem Świra?? -Ten film został oparty na biografii tego sfrustrowanego swirka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 13:49 W 2005 Roku życze ci zdobycia pracy w nowej inwestycji: np. za 1100 pln w HP (ale wątpię, bo psychiczni przepadną po pierwszym interwiev) lub w fagorze za 1200 pln ( uwaga: wszystkie soboty i 2 niedziele w pracy). W pozostałe 2 wolne niedziele rozkoszuj się magią miasta do bólu. To chyba dobre życzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: 195.116.94.* 30.12.04, 16:31 Myslalem, ze obowiazek pracy zostal zniesiony ladnych pare lat temu. A nawet za tamtych czasow, kazdy mogl sobie wyrbac prace jaka mu odpowiadala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc. Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 16:48 A ja zycze tobie wszystkiego dobrego i lepszego samopoczucia w nowym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 16:56 Łoś_bimbacz prowadzisz nabór do HP, że wiesz ile kto będzie dokładnie zarabiał? I biedny człowieku gubisz się. Najpierw pisałeś o 200 euro, teraz już podskoczyłeś do 1100 zł. A może nie umiesz liczyć? Do marca pewnie dojdziesz do 2000 zł hahaha. Co jest lepsze, być bezrobotnym i nie mieć nawet prawa do zasiłku, czy pracować za 1200-1500 zł (na rękę), mieć pełen socjal i pracować u wypłacalnych pracodawców? O HP nawet nie wspominam, bo to oprócz stabilnej pracy, także pewien prestiż i szansa na rozwój. Ale przecież ty jesteś Dr Kulczyk albo sułtan Brunei i gardzisz pracą i pieniędzmi. Musisz być niezłym świrem Łoś. Albo rozkapryszonym dzieciakiem na utrzymaniu rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz melisa dla rega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 18:30 nie przejdziesz żadnej selekcji (nawet do taśmy w fagorze), bo nie panujesz nad emocjami, co post to wyzwiska. Jeśli to wspaniała praca, to wypada zachować się adekwatnie i podziękować za życzenia, a nie złorzeczyć i bluzgać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: melisa dla rega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 19:57 szukasz wrogów czy po prostu jestes taki nieprzystosowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: melisa dla rega IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 21:56 Już dawno przeszedłem, a ty nie przeszedłbyś selekcji naturalnej, słabe i chore łosie zdychają. Zatkało cię, nie wiedziałeś co odpisać i szybciutko zmieniłeś temat. Życzę ci w 2005 pracy za 10000000 mln euro rocznie, albo zostań osobistym paziem sułtana Brunei hahaha. req a nie reg nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: melisa dla rega, reqa, gosca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:30 Poziom postu bez zaskoczenia, nie zasługuje na odpowiedź:(, ale wyglądasz na zagubionego i chyba pomyliłeś forum, to jest forum inwestycyjne + tematy związane: rynek pracy, budżet itp., a nie forum z psychologiem dla osobników z rozdwojeniem osobości, reg albo req czy gość to obojętne, zareagowałeś dwukrotnie pantofelku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: melisa dla rega, reqa, gosca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 22:48 Czujesz się zagubiony Łosiu, chcesz z kimś pogadać, zwierzyć się ze swoich problemów - zadzwoń sobie na telefon zaufania, a nie płacz na forum. Jak po raz kolejny będziesz chciał podawać liczby z kapelusza, to strzel sobie setkę i napisz o tym a forum, wtedy będzie przynajmniej wiadomo, że pisałeś po alkoholu, twoje błędy zostaną ci częściowo wybaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis do reg :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.12.04, 22:36 Jestes tu chyba nowy wiec chce Cie poinformowac, że co starsi forumowicze (bardziej doswiadczeni) maja taką zasadę, że z Łosiem nie gadaja, ja nawet nie czytam co on pisze bo jak czytałem to zawsze było bez sensu, nie na temat itp..Radze skorzystac z tej rady: nie karm trolla ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: do Rafisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:46 O niewdzięczny! a ja ciebie czytam, twój wywód o opłacalnosci inwestycji lodowiska w rynku i braku związku matematyki z ekonomią robi wciąż furorę. Zasługujesz na tantiemy. Wśród emerytów budzi nostalgię za młodością i wykładami z ekonomii politycznej socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: do Rafisa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 22:51 Łosiu klatka u Gucwińskich czeka na ciebie. Wracaj do swojego domu. Może Faogor lub HP zasponsorują dla ciebie i innych łosi z twojej klatki jedzonko na cały 2005 rok. Czego ci życzę. Rafis Łoś to Łoś, a nie Troll hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: do forumowiczow IP: 195.116.94.* 30.12.04, 22:59 Przylaczam sie do apelu Rafisa. Nie karmy trolla. Nie odpowiadajmy na posty tego chorego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: do poprawnych forumowiczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 23:12 Oczywiście możecie samouwielbiać się we własnym jednomyślnym gronie, od czasu do czasu ulegać grupowemu atakowi na dysydenta, co daje poczucie przynależnosci do wspólnoty. Teraz gdy wyartukułowano to pierwotne plemienne poczucie nienawiści do wspólnego wroga, możesz (lub możecie) po ochłonięciu już powiedzieć, że uzasadnienie decyzji lokalizacyjnej HP wysokim bezrobociem i jego pochodnymi jest chwalebne, a nie upokarzające dla regionu i przyszłych pracowników. Dziwne, że HP nie zachował więcej dyplomacji, ale pewnie się poznał, ze sami siebie nie szanujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: do poprawnych forumowiczow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 23:15 Ten post ostatecznie mnie przekonał, ze Łoś to chory palant, do tego słabo orientujący się w temacie. Szkoda czasu na rozmowę ze zwierzakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: do poprawnych forumowiczow IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.01.05, 13:42 Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a): "Teraz gdy wyartukułowano to pierwotne plemienne poczucie nienawiści do wspólnego wroga, możesz (lub możecie) po ochłonięciu już powiedzieć, że uzasadnienie decyzji lokalizacyjnej HP wysokim bezrobociem i jego pochodnymi jest chwalebne, a nie upokarzające dla regionu i przyszłych pracowników. Dziwne, że HP nie zachował więcej dyplomacji, ale pewnie się poznał, ze sami siebie nie szanujemy." Chciałem zauważyć, że uzasadnienie to nie pochodzi od HP tylko z wypowiedzi prezydenta Poznania, który tak tłumaczył się ze swojej porażki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: do forumowiczow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 23:13 Macie rację, Łosia nie obchodzą inwestycje, tylko pyskówki. Może to go podnieca? Różne są dewiacje hehehe. Koniec karmienia zwierzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: do reg :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 00:22 Jaki on "nowy" ? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: do reg :) 31.12.04, 21:03 Przyłączam się. Koniec z gadaniem z Łosiem bo to tylko zajmuje miejsce na forum i nic nowego nie wnosi. **********2005**********2005********** pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: do reg :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 18:46 Pluto10 ma rację. Czas skończyć z Łosiem, raz i na zawsze. Niech dalej topi się we własnej żółci i jadzie! req = ! :) ps: a pod tym co napisałem pod nickiem req w stosunku do Łosia podpisuję się w 100% jako ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz do reg, req, ! i innych form tego samego zycia:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:08 Sam się sklonowałeś jak trafnie przewidziałem, a moje rzekome urojenia (czytaj intuicja i analiza stylu) tylko agresję napompowały. Wyluzuj, a pomysł z ostracyzmem wobec mnie może być zabójczy dla forum. Jeśli inni pozywtywni też są sklonowani to utoniecie we własnym przesłodzonym sosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: do reg, req, ! i innych form tego samego zyci IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 22:11 Zwierzak nawet nie zrozumiał, że pisząc o urojeniach miałem na myśli jego urojenia dotyczące zarobków w HP i powodu wybrania przez HP Wrocławia. Biedny zwierzak. Pa pa Łosiu. Odpowiedz Link Zgłoś
2pier Re: do reg, req, ! i innych form tego samego zyci 03.01.05, 11:11 Ludzie ale zenada. Czytam te wasza rozmowe z losiem i w dupie mam hp ale widze, ze, w przeciwienstwie do was, on z losia ma tylko nick. Moze nie ma racji co tej inwestycji, ale przynajmniej umie sie wypowiedziec, a pospulstwo z mentorem i swieta krowa rafisem pokrzyqje w iscie prowincjonalinym stylu. Wyluzujcie ziomki, bo Wroclawiowi wstyd za was :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talkinghead Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.crowley.pl 30.12.04, 11:52 A co proponujesz w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester więcej szczegółów IP: 195.117.40.* 22.12.04, 13:31 W ciągu pięciu lat we Wrocławiu przybędzie tysiąc miejsc pracy dla ekonomistów Nadchodzą księgowi Już tylko chyba kataklizm może przeszkodzić amerykańskiemu potentatowi z branży informatycznej, firmie Hewlett-Packard, w zbudowaniu swojego centrum biznesowego we Wrocławiu. Rząd postanowił pomóc finansowo inwestorowi. A koncern tylko na to czekał z rozpoczęciem prac. O tajnej wizycie przedstawicieli amerykańskiego giganta pisaliśmy jako pierwsi w połowie września. Pięciu przedstawicieli Hewlett-Packard najpierw w Poznaniu, a potem we Wrocławiu oglądało miejsca, w których koncern mógłby znaleźć dla siebie miejsce. W grę wchodził także Bukareszt. Jednak to najprawdopodobniej Wrocław zyska tysiąc miejsc pracy i 50 milionów euro inwestycji. Najprawdopodobniej, bo do chwili zamknięcia wydania naszej gazety zarząd koncernu z siedzibą w Kalifornii, uzależniający inwestycję we Wrocławiu od pomocy finansowej polskiego rządu, nie ogłosił oficjalnie informacji o budowie swojego centrum w naszym mieście. Planów nie chcieli potwierdzić także przedstawiciele Hewlett Packard Polska. - Czekamy na stanowisko zarządu firmy - powtarzał przez cały dzień Robert Stupak, rzecznik prasowy firmy. Jednak według naszych informatorów, ogłoszenie tej informacji to już jedynie formalność, a Global Business Center Hewlett Packarda (bo tak ma się oficjalnie nazywać wrocławski oddział koncernu) powstanie w latach 2005-2009. - We Wrocławiu jest duża grupa wykształconej kadry z dobrą znajomością języka angielskiego dlatego nie dziwi, że amerykanie zdecydowali się właśnie na wasze miasto. A kwoty, które przeznaczy strona Polska są zdecydowanie - mówi Piotr Ciećwierz, dyrektor departamentu inwestycji zagranicznych i promocji eksportu z ministerstwa gospodarki. Centrum będzie zajmować się usługami księgowymi dla firm z grupy HP. Oznacza to, że 95 proc. zadań będzie wykonywane dla zagranicznych oddziałów koncernu. We Wrocławiu będą pracowali przede wszystkim świeżo upieczeni absolwenci rachunkowości i finansów szkół wyższych, dla których będzie to pierwsza praca. Wciąż nie wiadomo oficjalnie, gdzie amerykański gigant będzie miał swoją siedzibę. Przedstawiciele koncernu rozmawiali już z kilkoma deweloperami i prowadzili rozmowy we Wrocławskim Parku Technologicznym. Ta ostania lokalizacja jest najbardziej prawdopodobna. W przyszłym roku przy ul. Klecinskiej mieliby tysiąc mkw., a od 2005 roku nawet 6 tys. mkw na swoje biura. Władze Wrocławia, które do połowy stycznia obowiązuje klauzula o poufności niechętnie wypowiadają się na ten temat. - Bardzo się cieszę, że amerykanie chcą inwestować we Wrocławiu bo byłaby to kolejna, dziesiąta w tym roku duża firma tworząca nowe miejsca pracy w naszym mieście - mówi Rafał Dutkiewicz, prezydent miasta. Umowa między miastem, rządem i radą zostanie podpisana w połowie stycznia. To główny punkt pomocy, jaka rząd i wrocławski magistrat zaproponowali amerykanom. Łącznie będzie to 2 miliony euro w ciągu pięciu lat, z czego jedną trzecią wyłoży samorząd. Pieniądze te przejdą przez urząd pracy i zostaną przeznaczone głównie na szkolenia. Bartłomiej Knapik, Przem Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Opinia: Prof. Andrzej Kaleta, Dziekan Wyższej Szkoły Bankowej Hewlett Packard to potentat, który ma wystarczające zaplecze finansowe do inwestowania. Ale konkurencja nie śpi i inwestorów dziś trzeba zachęcać, żeby zostali na naszym rynku. Jeden wieloletni program nie ożywi przedsiębiorczości, jest to jednak pozytywny sygnał. Tego w końcu oczekujemy od polityki gospodarczej, by wspierała prorozwojowe inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! 99% IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 17:37 No, dzisiejsza rozmowa z jedną zorientowaną osobą mnie nieco uspokoiła. Na 99% HP ulokuje się we Wrocławiu. Oficialna informacja powinna zostać podana między 10 a 20 stycznia. 1% ryzyka i niepewnosci w tego typu sprawach, gdzie gra idzie o ważną inwestycję, zawsze się zostawia. Ale szampany i piwka proponuję owtorzyć po oficialnej informacji HP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis szampany itd. IP: 62.29.254.* 22.12.04, 17:55 > Ale szampany i piwka proponuję owtorzyć po oficialnej informacji HP... no własnie różne osoby pisały kiedys ze jesli HP zainwestuje we Wrocławiu to stawiaja szampana a inne pisały o piwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: szampany itd. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 18:03 ...ja obiecałem, że postawię szampana jednej bardzo miłej forumowiczce :) ...ale coś ostatnio jej nie widuję na naszym Forum :cry: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek/// Re: szampany itd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 11:47 Gratuluję Wrocławiakom,chociaż mi osobiście żal,że HP ominie moje miasto.A oto kolejne potiwerdzenie z Głosu Wielkopolskiego: Przegraliśmy z Wrocławiem Centrum Usług Finansowych HP nie powstanie w Poznaniu. Przedstawiciele Hevlett- Packard rozważali możliwość ulokowania tej inwestycji (w centrum prace znajdzie około tysiąca osób) w stolicy Wielkopolski. Wczoraj do poznańskiego Urzędu Miasta dotarło jednak pismo, w którym Hevlett-Packard informuje, że wybrało Wrocław. Kryteria, które ostatecznie przesądziły o wyborze to: wyższy poziom bezrobocia we Wrocławiu oraz powszechniejsza znajomość języka niemieckiego wśród potencjalnych kandydatów do pracy w centrum. Poznań po raz kolejny przegrywa zatem z Wrocławiem. Inwestycja w tym mieście powinna jednak cieszyć, ponieważ Hevlett-Packard rozważał również możliwość zbudowania Centrum Usług Finansowych w innym kraju Europy Środkowo-Wschodniej. pit Odpowiedz Link Zgłoś
little_m Re: szampany itd. 25.12.04, 16:55 Tak, tak ! ... trzymam Cię za słowo:-) Ja postawię Tobie co tylko zechcesz (bez skojarzeń ;-))jeśli dostanę pracę w HP:-) To jest moje życzenie świąteczno-noworoczne!!! Więc proszę o trzymanie kciuków :-) Pozdrawiam świątecznie... Little_M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Jaka kwota? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 09:12 < A kwoty, które przeznaczy strona Polska są zdecydowanie - mówi Piotr Ciećwierz, dyrektor departamentu inwestycji zagranicznych i promocji eksportu z ministerstwa gospodarki.> Zdecydowanie jakie? Małe? Duże? Mimo wszytsko to też ważna informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Jaka kwota? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 18:51 Gość: rabuch101: Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a): "Teraz gdy wyartukułowano to pierwotne plemienne poczucie nienawiści do wspólnego wroga, możesz (lub możecie) po ochłonięciu już powiedzieć, że uzasadnienie decyzji lokalizacyjnej HP wysokim bezrobociem i jego pochodnymi jest chwalebne, a nie upokarzające dla regionu i przyszłych pracowników. Dziwne, że HP nie zachował więcej dyplomacji, ale pewnie się poznał, ze sami siebie nie szanujemy." Chciałem zauważyć, że uzasadnienie to nie pochodzi od HP tylko z wypowiedzi prezydenta Poznania, który tak tłumaczył się ze swojej porażki. Widzisz Rabuchu, nasz Łoś coś przeczytał, coś sobie dopowiedział i już miał okazję do wylewania swojego jadu na tym forum. Od tego 2005 roku proponuję nie wdawać się w dyskusję z tym osobnikiem. Łoś do ZOO! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.prawo.uni.wroc.pl 03.01.05, 09:38 Rz": Polska bardziej atrakcyjna (Rzeczpospolita, tm/03.01.2005, godz. 08:53) "Rzeczpospolita": W najbliższych tygodniach koncerny Hewlett-Packard, LG oraz Michelin prawdopodobnie poinformują, że będą rozwijać swoją działalność w Polsce. Wartość ich projektów powinna wynosić co najmniej 400 milionów dolarów. - Szanse na pozyskanie projektów tych firm są bardzo duże - powiedział cytowany przez "Rzeczpospolitą" Sebastian Mikosz z Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIiIZ). Sebastian Mikosz twierdzi, że 2005 rok będzie jednym z najlepszych dla Polski, jeśli chodzi o przyciąganie zagranicznych inwestorów. Nasze atuty to nadal niskie koszty pracy, wykwalifikowana kadra i 19-proc. podatek dochodowy od firm - informuje dziennik. Więcej na ten temat w dzisiejszym wydaniu "Rzeczpospolitej" w artykule "Polska bardziej atrakcyjna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Hewlett-Packard we Wrocławiu! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.05, 12:55 ale mnie powoli dziwi dlaczego ten HP trzyma sie tak w ukryciu... Przecierz juz mieli podac informacje jeszcze pod koniec 2004! Czytajac pelno artykolow ktore sie opieraja o wypowiedzi wladz, mozna odniesc wrazenie ze polska juz prawie ze 'zmusza' i naciska HP na podanie oficjalen decyzji... Nie wiem co sie tam dzieje - moze ktos cos trysnie kto ma wieksze rozeznanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Hp Wrocław-już oficjalnie w poniedziałek! IP: *.olnet.com.pl 07.01.05, 23:47 Zwyciężyliśmy Piątek, 7 stycznia 2005r. W ciągu pięciu lat w naszym mieście przybędzie tysiąc miejsc pracy dla ekonomistów W poniedziałek zostanie podpisana umowa z amerykańskim potentatem z branży informatycznej, firmią Hewlett-Packard. HP wybuduje we Wrocławiu centrum biznesowe swojego koncernu. W boju o tę inwestycję pokonaliśmy m.in Poznań, Bukareszt i Sankt Petersburg. - Do podpisania obu umów, miedzy koncernem a rządem oraz miedzy koncernem a gminą Wrocław, dojdzie w poniedziałek w kancelarii prezydenta Kwaśniewskiego - potwierdza Sebastian Mikosz, wiceprezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIIZ). - To właśnie prezydent, podczas kolacji, przekonał panią prezes Hewlett Pacarda, Carleton Fiorinę, że Polska to najlepsze miejsce na tę inwestycję. Dlatego do podpisania dojdzie właśnie w kancelarii prezydenta. O tajnej wizycie przedstawicieli amerykańskiego giganta pisaliśmy jako pierwsi w połowie września. Pięciu przedstawicieli Hewlett-Packard najpierw w Poznaniu, a potem we Wrocławiu oglądało miejsca, w których koncern mógłby wybudować swoje centrum. W grę wchodził także Bukareszt. Jednak to Wrocław zyska tysiąc miejsc pracy i inwestycję wartą 50 milionów euro. Rozmowy między koncernem, miastem i rządem ciągnęły się kilka miesięcy. Amerykanie czekali na deklarację pomocy ze strony władz naszego kraju. Rada ministrów przyjęła odpowiednią uchwałę w połowie grudnia. Ta pomoc to łącznie dwa miliony euro w ciągu pięciu lat, z czego jedną trzecią wyłoży wrocławski samorząd. Pieniądze przejdą przez urząd pracy i zostaną przeznaczone głównie na szkolenia. W grudniu wydawało się, że podpisanie odpowiednich umów to już jedynie formalność. Urzędnicy twierdzą jednak, że sprawy nie dało się sfinalizować wcześniej. - Szczegółów jest tak dużo, że ich ustalanie zabrało kilka tygodni - wyjaśnia Sebastian Mikosz. W końcu wyznaczono datę podpisania porozumienia i jest pewne, że Global Business Center Hewlett Packarda (bo tak ma się oficjalnie nazywać wrocławski oddział koncernu) powstanie w latach 2005-2009. Centrum będzie zajmować się usługami księgowymi dla firm z grupy HP. Oznacza to, że 95 proc. zadań będzie wykonywanych dla zagranicznych oddziałów koncernu. We Wrocławiu będą pracowali przede wszystkim świeżo upieczeni absolwenci rachunkowości i finansów szkół wyższych, dla których będzie to pierwsza praca. Wciąż nie wiadomo oficjalnie, gdzie amerykański gigant będzie miał swoją siedzibę. We Wrocławiu wszyscy milczą, bo jeszcze przez tydzień obowiązuje ich całkowity zakaz udzielania jakichkolwiek informacji na temat amerykańskiej inwestycji w naszym mieście. Jednak najbardziej prawdopodobne jest, że koncern wynajmie biura we Wrocławskim Parku Technologicznym. Prawdziwy gigant Hewlett-Packard to jedna z dwudziestu największych firm na świecie. Znana jest przede wszystkim z drukarek. Jednak logo HP można też zobaczyć na laptopach, palmtopach, monitorach i aparatach cyfrowych. Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak opóznienie IP: *.olnet.com.pl 09.01.05, 21:51 Opóźniają się decyzje dotyczące inwestycji Hewlett-Packarda Łukasz Pałka 09-01-2005 , ostatnia aktualizacja 09-01-2005 21:04 We Wrocławiu ma powstać centrum biznesowe Hewlett-Packarda. Jednak wbrew zapowiedziom w poniedziałek nie dojdzie do podpisania umowy. Wszystko przez papierkowe błędy O planach amerykańskiego giganta informatycznego huczało od września. O inwestycję Wrocław rywalizował z Poznaniem. Negocjacje ciągnęły się miesiącami. W końcu amerykański inwestor zdecydował, że swoje centrum księgowo- administracyjne ulokuje we Wrocławiu. Do podpisania umowy z inwestorem miało dojść dzisiaj w Warszawie, ale - jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy - termin może przesunąć się nawet o kilka tygodni. Dlaczego? - Nie mogę wypowiadać się na temat terminu podpisania umowy ani żadnych szczegółów dotyczących tej inwestycji - zastrzega Sebastian Mikosz z Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych. Na ten temat nie chciał rozmawiać również Robert Stupak, rzecznik firmy Hewlett- Packard Polska. - To względy techniczne. Podpisanie umowy przesunie się o kilkanaście dni - zapewnia Marcin Garcarz, rzecznik prezydenta Wrocławia. Według naszych informacji opóźnienia wynikają z tego, że w umowie trzeba zmienić kilka zapisów dotyczących m.in. pomocy publicznej dla inwestora. Chodzi o uchwalone przez rząd 2 mln euro, które miały być przeznaczone głównie na szkolenia pracowników. W połowie grudnia rząd przyjął uchwałę dotyczącą firmy Hewlett-Packard. Tymczasem HP chce, żeby te pieniądze przypadły jego spółce-córce, a to już wymaga zmiany i korekty wcześniejszej uchwały rządowej. W uchwale trzeba zmienić bowiem nazwę firmy, która zamierza korzystać z funduszy. - Teraz musimy to wszystko odkręcić - wzdycha Piotr Ciećwierz, dyrektor Departamentu Inwestycji Zagranicznych i Promocji Eksportu w Ministerstwie Gospodarki. - Problem trywialny, ale wymaga zmiany dokumentów. To zajmie kilka tygodni. Zapewnia jednak, że inwestor nie wycofuje się z Wrocławia. Hewlett-Packard... ... to producent sprzętu komputerowego, firma powstała w 1939 roku. Obecnie to prawie 140 tysięcy pracowników w prawie 200 krajach. W Polsce HP jest obecny od 1991 roku. To największa firma z branży IT na naszym rynku. Zatrudnia 600 osób. W roku 1999 firma HP Polska została mianowana najlepszym oddziałem HP na świecie. Centrum we Wrocławiu, którego lokalizacji jeszcze nie ujawniono, zajmie się obsługą księgową zagranicznych firm należących do amerykańskiego koncernu. Pracę znajdą tu głównie specjaliści od finansów i rachunkowości, w sumie ok. 1000 osób w ciągu najbliższych pięciu lat, głównie absolwenci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Potwierdzające się informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 08:50 Przed chwilą w Trójce w informacjach ekonomicznych o 8.30 podano infromację, że centrum księgowe HP powstanie we Wrocławiu. Wypowiadał się niejaki Marcin Kaszuba z PAIZ (to chyba były rzecznik rządu?). Znaczy się wiedxaza o tej inwestycji staje się coraz bardziej powszechna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Potwierdzające się informacje IP: *.gbr.hp.com 11.01.05, 14:15 powstanie na 100% ;) ...poślizg nic nie zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Potwierdzające się informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 14:30 Ale ten czas oczekiwania staje się nieprzyjemny, zaczyna budzić wątpliwości, czy aby coś niecnego się nie kroi albo też cicha rezygnacja się nie szykuje. A może w biznesie tak jest. Niemniej te dopłacane do bogatej firmy miliony euro nie podobają mi się, ale bez tego takiej inwestycji chyba nie dałoby się sprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Potwierdzające się informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:23 nie się nie kroi. Będzie dobrze...z tego co wiem w umowie trzeba zmienić zapisy o nazwie firmy - inwestycja to będzie osobna spółka a nie HP Polska. Odpowiedz Link Zgłoś