Dodaj do ulubionych

?!?!?!?! PYTANIA I ODPOWIEDZI 1 ?!?!?!?!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 15:46
Aby niepotrzebnie nie tworzyć nowych wątków (w których i tak się już sami
gubimy), postanowiłem stworzyć coś w rodzaju newslettera. W tym wątku możemy
zadawać pytania i na nie odpowiadać. Specjalnie dodałem 1 gdyż zakładam że
tych wątków będzie sporo. Dobrze byłoby gdybyśmy w temacie wpisali (tam gdzie
jest pytanie) "???" a tam gdzie odpowiedź "!!!". Coś takiego PYTANIE ??? i
odpowiedź na nie ODPOWIEDŹ !!!. Tak myślę że będzie łatwiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: slawek Wyspa Słodowa i miasto Wrocław ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 15:49
      Moje pytania brzmią następująco:

1) Czy ktoś wie czy w tym roku zostanie zrealizowana ostatnia (3) kładka
      łącząca wyspę Słodową z Bielarską?

2) Czy Wrocław naprawdę tak źle stoi ( w porównaniu z innymi miastami)jak w
      zestawieniu przez Urząd Miasta Łodzi?
      www.uml.lodz.pl/doc/bip/wsa_131204.pdf
      3) Czy jest podobne opracowanie wykonane przez nasze władze miejskie?
      • Gość: a ODPOWIEDŹ!!! IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 26.12.04, 16:58
        Co do wyspy to nie wiem a jezeli chodzi o ranking miast um w łodzi to bzdura.
        Zawsze nasze miasto zajmuje szczytowe pozycje w rankingach ogólnopolskich i
        dobre miejsca w europejskich, jest u nas wysoki rozwój gospodarczy. Idziemy w
        łeb w łeb z Poznaniem, a Kraków już wyp[rzedzilsismy podczas gsy Łódź jest
        najbiedniejszymz miast pow 500 tys. mieszk. zadroszczą nam. W rankingu
        metropolii europejskich łoódzż byla chyba ostastnia
        • Gość: Preslaw Re: ODPOWIEDŹ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 09:29
          Rankingi to jeden z tych tematów, który w razie złego wyniku naszego miasta
          może wywoływać złość i bardzo różne reakcje. Jeśli Urząd Miasta Łodzi pisze
          bzdury, to znaczy, że podaje nieprawdę, a jeśli tak, to prosiłbym o
          przedstawienie innych wiarygodnych danych. Przedwczoraj rozmawiałem z
          człowiekiem, który mieszka i pracuje w Krakowie, ale bardzo często w interesach
          przyjeźdza do Wrocławia i twierdzi, że we Wrocławiu w biznesie dzieje się
          znacznie więcej niż w Krakowie, ale to była taka ogólna uwaga, więc jako
          kryterium do rankingu się nie nadaje.
          • Gość: erni Re: ODPOWIEDŹ!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 14:40
            Dane o sprzedaży detalicznej są błędne.
            • Gość: Rafis Re: ODPOWIEDŹ!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 27.12.04, 19:17
              mam kilka swiezych z 2003 roku(czyli najnowsze) ;) danych statystycznych:
              1) studenci
              Wrocław stał sie 3 ośrodkiem akademickim POlski, w 2003 roku było u nas 132 tys
              studentów, w Krakowie 155 a w Wawie 270 tys. Poznan 122 tys.

2) mieszkania
              Szybko rosnie we Wro ilosc mieszkan
              od roku 2000 do 2003 ich ilosc wzrosła u nas o 22 tys do 243 tys, w Krakowie
              wzrosła o 26 tys, w Gdansku o 12, Poznaniu o 16 , Warszawie o 80 tys :) reszta
              wegetuje albo lekko rosnie.

3) miejsca noclegowe, turystyka(lata 2000-2003)
              2000 2003 (w nawiasie liczba miejsc w hotelach)
              Wrocław 6530 7404
              (3574) (5385)
              Kraków 10312 14452
              (6617) (9528)
              Poznan 6583 7120
              (3672) (4520)

liczba udzielonych noclegów w tysiącach, w nawiasie turysci zagraniczni
              2000 2003
              wrocław 379 472
              (138) (163)
              kraków 800 624
              (406) (374)
              poznan 394 301
              (142) (147)

poza tym taka ciekawostka ze w dziale handel i naprawy we Wrocławiu
              zatrudnionych jest 20 tys osób, w Poznaniu 43 tys a w Krakowie 50 tys
              Zastanawia mnie na dysproporcja w stosunku do naszego miasta.
              Dodam tez ze u nas przypada 92 mieszkanców/jeden sklep a w Poznaniu 66,
              Krakowie 70 a w WArszawie 82.

przyrost naturalny -2,4
              saldo migracji na 1000 mieszkanców +0,3

teraz dane dotyczace ilosci osób pracujacych w latach 2000 i 2003. Przypominam
              ze te lata to stagnacja gospodarcza, tak wiec zobaczmy które miasto najbardziej
              dostało po tyłku.
              2000 2003 w tysiacach
              wrocław 200 179
              kraków 259 240
              poznan 221 213
              warszawa 762 698( w tym 300 tys w urzedach :))

Wrocław tez charakteryzuje sie najmniejszym srednim zatrudnieniem w przemysle,
              cos około 116 osób podczas gdy w krakowie i poznaniu 130 ,140.

wnioski(moje :)):
              jesli chodzi o górna czesc(studenci, turysci, mieszkania) to dane sa swietne.
              Jesli chodzi o gospodarke to sa dwie sprawy, po pierwsze wszystkie wskazniki
              wyraznie poprawiaja sie od 2003 roku(np.rentownosc obrotu, sprzedazy itp) ale
              aby Wrocław osiagnął poziom produkcji, PKB oraz zmniejszył bezrobocie musi
              wzmocnic sektor przemysłowy, który najwyraźniej bardzo ucierpiał po stagnacji
              2000 roku a z kolei ten przemysł tworzy kolejne miejsca pracy w handlu i
              usługach gdzie jak juz pisałem jest duza dysproporcja na nasza niekorzysc.
              Jednak trzeba pamietac, że statystyki nie obejmuja wielu czynników takich jak
              szara strefa itp.bo np ilosc powstajkacych mieszkan jest jednym ze wskazników
              pokazujacych czy dany teren sie rozwija.
              Co do bezrobocia to we Wrocku jest tez najwiecej ofert pracy na jednego
              bezrobotnego(albo raczej na 100 bezrobotnych) ;)
              Ta sytuacja swiadczy o tym, ze:
              1)wystepuje niedoasowanie umiejetnosci bezrobotnych do potrzeb rynku
              2) bezrobotni pracuja w Niemczech :)
              • Gość: erni Re: ODPOWIEDŹ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:14
                W handlu nie wazna jest ilosc sklepów tylko powierzchnia handlowa ogółem. Pod
                tym wzgledem wrocław jest na 2 miejscu po wawie.
                • Gość: Rafis Re: ODPOWIEDŹ!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 27.12.04, 22:53
                  Gość portalu: erni napisał(a):

> W handlu nie wazna jest ilosc sklepów tylko powierzchnia handlowa ogółem. Pod
                  > tym wzgledem wrocław jest na 2 miejscu po wawie.

wazna bo wg. mnie np. 5 sklepów po 20 m2 zatrudni razem wiecej pracowników niż
                  1 sklep 100 metrowy.
                  • Gość: michal Re: ODPOWIEDŹ!!! IP: 195.116.94.* 27.12.04, 22:56
                    Ale to w wiekszosci nie sa dobre miejsca pracy. wg mnie lepiej obnizac
                    bezrobocie zatrudnieniem w firmach pokroju HP czy Siemens niz w osiedlowych
                    sklepikach.
                    • Gość: Rafis Re: ODPOWIEDŹ!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 27.12.04, 23:01
                      Gość portalu: michal napisał(a):

> Ale to w wiekszosci nie sa dobre miejsca pracy. wg mnie lepiej obnizac
                      > bezrobocie zatrudnieniem w firmach pokroju HP czy Siemens niz w osiedlowych
                      > sklepikach.

ale ludzie po podstawówkach i zawodówkach nie beda pracowali w HP czy Siemensie
                      a to oni stanowia 3/4 wrocławskich bezrobotnych.Wszyscy wiedza ze te miejsca w
                      S czy HP sa o wiele lepsze ale reszta musi gdzies pracowac.
                      • Gość: michal Re: ODPOWIEDŹ!!! IP: 195.116.94.* 27.12.04, 23:06
                        Nazbyt powaznie odebrales moj post ;)
              • Gość: jakub.s Re: ODPOWIEDŹ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 00:19
                to co zawsze mowilem- Wroclaw kuleje na jednym polu, to znaczy ma niedorozwinięty sektor usług. I nad tym trzeba pracowac, to wspierac, bo na usługach tylko oparta jest nowoczesna gospodarka.
    • Gość: & Re: ?!?!?!?! PYTANIA ?!?!?!?! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 27.12.04, 12:51
      www.urbi-et-archi.pl/azone_pl_n.html -jak wam się podoba ten projekt
      rewitalizacji(nr.10)
      • Gość: a Re: ?!?!?!?! PYTANIA ?!?!?!?! IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 27.12.04, 13:08
        Projekty bardzo ciekawe i fajne, ale to tylko projeklty :-/
        • martouf Re: ?!?!?!?! PYTANIA ?!?!?!?! 27.12.04, 14:02
          nie znoszę flashów, które mnie zniechęcają do wejścia na stronę...
        • Gość: wro2015 ODPOWIEDZ !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.04, 14:07
          no prosze to nie tylko ja jestem za tym aby ta wstretne WZtowke wybic :)))

A do proejektu? No okey o architekturze wole nie pisac - nie uwazam ze w
          dzisiejsczych czasach powinno sie tkwic w tym cholernym postmodernizmie - to
          jest troche straszne :( Ale urbanistycznie mam jedno al beadzo duze
          zastrzezenie: Dlaczego naroznik od Bioaloskowrniczej jest jednopietrowy? Po co?
          Dlaczgeo? Ladniej to na pweno nie wyglada! A historycznie tez nie jest
          uwarunkowane! A zatem decyzja tego jednopietrowego naroznika wydaje mi sie
          przypadkowa - a sztuka nie powinna byc przypadkowa...

Ale ciesze sie ze ktos dzieli zdanie ze powinno sie pozbyc tej WZki i w zamian
          za to zrobic ze starego miasta centrum a nie peryferie.
      • Gość: lolo Re: ?!?!?!?! PYTANIA ?!?!?!?! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 27.12.04, 14:22
        witam kolege z KORBANKU
        mam pytanko czy jestes rodowitym Wroclawianinem?
        • Gość: lolo ODPOWIEDZ IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 27.12.04, 14:28
          Na temat obiektu numer 10

O ile ta czesc naprzeciwko Teatru Polskiego jest ok - to juz na maxa nie moge
          zrozumiec co Toba kierowalo 1 pietrowe kwadratowe pudelko obok jedynych
          zachowanych sredniowiecznych kamieniczek przy Bialoskorniczej???? Cos podobnego
          widzialem w Hannoverze i wygladalo oblesnie.
          Podoba mi sie to,ze po drugiej stronie bialoskorniczej na projekcie jest
          niejako odbicie innych kamienic. Tam takie cos bardzo by sie przydalo by
          chociaz zasymulowac klimat ciasnych sredniowiecznych ulic.
          Dalej - bloczek taki sobie.
          • Gość: Andzraej PYTANIE!!! IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 27.12.04, 14:54
            Czy działka na Placu Bema została sprzedana, jezeli tak co tam powstanie ?
            To samo pytanie odnośnie działiki na PIłsudskiego?
            • Gość: slawek Re: ODPOWIEDŹ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 15:25
              Na placu Bema nie została jeszcze sprzedana. Odbędzie się drugi przetarg. A co
              do Piłsudzkiego to nie wiem.
              • Gość: Rafis Re: ODPOWIEDŹ!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 27.12.04, 18:18
                Bema bedzie sprzedawana w lutym(cena obnizona o 2 mln zł do 5 mln zł), jesli
                nie pójdzie to napewno zostanie kupiona w czasie rokowan-są chętni.
                Natomiast działka na Piłsudskiego bierze udział w rokowaniach i znikła z wykazu
                w giełdzie nieruchomosci UM wiec to dobry znak.Pewnie niedługo sie dowiemy o
                terminie rozpoczecia budowy :)
    • Gość: & Re: ?!?!?!?! PYTANIA I ODPOWIEDZI 1 ?!?!?!?! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 27.12.04, 22:05
      Po co Galeria Legnicka?Warto byłoby się zastanowić czy nie lepiej byłoby tam
      wybudować budynki mieszkalne z jakimś pasażem handlowym od strony Legnickiej
      tym bardziej że centrów handlowych jest sporo w tamtej okolicy
      (TGG,Kaufland,Astra,Tesco,hala kupców a w planie Geant II).
      • Gość: michal Re: ?!?!?!?! PYTANIA I ODPOWIEDZI 1 ?!?!?!?! IP: 195.116.94.* 27.12.04, 22:11
        Wroclaw jest narazie na etapie zachlystywania sie centrami handlowymi II i III
        generacji (cale szczescie, ze klasyczne blaszaki mamy juz za soba). Cos
        bardziej ambitnego byc moze bedzie naszym kolejnym etapem w rozwoju ;)
      • Gość: Rafis Re: ?!?!?!?! PYTANIA I ODPOWIEDZI 1 ?!?!?!?! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 27.12.04, 22:55
        > tym bardziej że centrów handlowych jest sporo w tamtej okolicy
        > (TGG,Kaufland,Astra,Tesco,hala kupców

sporo? :)
    • martouf PYTANIE 27.12.04, 23:21
      Czy cokolwiek wiadomo co z połączeniem Racławicka->Aleja Piastów? Cholera, choć
      jedna uliczka, jeden mostek przez Ślęzę i można by było tę pieprzoną Hallera
      ominąć...
      • svarte_sjel Re: PYTANIE 27.12.04, 23:33
        martouf napisał:
        > Czy cokolwiek wiadomo co z połączeniem Racławicka->Aleja Piastów? Cholera,

Tak. NIe ma w planach na najbliższe lata.

> choć
        > jedna uliczka, jeden mostek przez Ślęzę i można by było tę pieprzoną Hallera
        > ominąć...

No widzisz. Tyle tylko, że najbardziej zainteresowanie (czyli Oporów
        • Gość: Preslaw Re: ODPOWIEDZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 09:12
          Gość portalu Rafis napisał:
          wnioski(moje :)):
          > jesli chodzi o górna czesc(studenci, turysci, mieszkania) to dane sa swietne.
          > Jesli chodzi o gospodarke to sa dwie sprawy, po pierwsze wszystkie wskazniki
          > wyraznie poprawiaja sie od 2003 roku(np.rentownosc obrotu, sprzedazy itp) ale
          > aby Wrocław osiagnął poziom produkcji, PKB oraz zmniejszył bezrobocie musi
          > wzmocnic sektor przemysłowy, który najwyraźniej bardzo ucierpiał po stagnacji
          > 2000 roku a z kolei ten przemysł tworzy kolejne miejsca pracy w handlu i
          > usługach gdzie jak juz pisałem jest duza dysproporcja na nasza niekorzysc.
          > Jednak trzeba pamietac, że statystyki nie obejmuja wielu czynników takich jak
          > szara strefa itp.bo np ilosc powstajkacych mieszkan jest jednym ze wskazników
          > pokazujacych czy dany teren sie rozwija.
          > Co do bezrobocia to we Wrocku jest tez najwiecej ofert pracy na jednego
          > bezrobotnego(albo raczej na 100 bezrobotnych) ;)
          > Ta sytuacja swiadczy o tym, ze:
          > 1)wystepuje niedoasowanie umiejetnosci bezrobotnych do potrzeb rynku
          > 2) bezrobotni pracuja w Niemczech :)

Zgadzam się generalnie z Twoimi wnioskami. Wypada też zauważyć, że kierowanie
          się statystyką może prowadzić do wniosków, że po Warszawie miastem najbardziej
          znaczącym i rozwojowym jest Kraków, bo we wszytskich podanych statystykach
          wyprzedzał Wrocław i Poznań. A na tym forum choćby to Poznań a nie Kraków
          występuje w roli głównego konkurenta. Moim zdaniem te dane statystyczne biorą
          się także z tego, że Kraków ma o 100 tysięcy więcej ludności niż Wrocław oraz
          jest mekką dla turystów ze względu na zabytki i przez lata robioną reklamę, co
          powoduje, że z wielu kategoriach wygrywa ze wszystkimi miastami. Ale żaden
          ranking nie uchwyci tego czego uchwycić nie może, czyli dobrego do rozwoju
          klimatu, a ten w ostatnich latach znacząco się poprawił. A statystycznie to
          zobaczymy jak sprawy będą wyglądały za kolejne trzy lata.

• Gość: a Re: ODPOWIEDZ IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 28.12.04, 09:17
            > znaczącym i rozwojowym jest Kraków, bo we wszytskich podanych statystykach
            > wyprzedzał Wrocław i Poznań. A na tym forum choćby to Poznań a nie Kraków

Wprawdzie KRaków jest bardziej znany i rozreklamowany niż Wrocław czy Poznań.
            Ale w rankingach (np. ranking UE miast pow. 500 tys.) Wrocław i Poznan daleko
            wyprzedzają Kraków. Smok wawelski zrobił się przereklamowany, inwestorzy
            chętniej pukają do Poznania i Wrocławia. Ludziom znudziły się Sukiennice i
            Kościół Mariacki, szukają czegoś nowego.
    • Gość: jxp PYTANIE ??? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 09:28
      Czy stacja benzynowa przy ul. Skłodowskiej-Curie zostanie zlikwidowana przy
      okazji budowy Galerii Grunwaldzkiej? Z tego co widzę, to nie zanosi się na to, a
      pasuje tam jak pięść do nosa.
      • Gość: michal Re: Odpowiedz!! IP: 195.116.94.* 28.12.04, 11:21
        Gość portalu: jxp napisał(a):

> Czy stacja benzynowa przy ul. Skłodowskiej-Curie zostanie zlikwidowana przy
        > okazji budowy Galerii Grunwaldzkiej? Z tego co widzę, to nie zanosi się na
        to,
        > a
        > pasuje tam jak pięść do nosa.

Stacja benzynowa zostaje.
        • hen Re: Odpowiedz!! 28.12.04, 11:57
          Nie chcę wyjsć na marudę, ale tak się kończy budowanie bez wcześniejszego
          planowania. Stacja paliw to też inwestycja, ba i to nie byle jaka - jak na
          swoje czasy odznaczała się wybitnie na tle otoczenia - targowiska, trawnika,
          kiosków. Okazuje się dzisiaj, że jednak planowanie i myślenie chyba by nie
          zaszkodziło, a może i pomogło? To samo będziemy mieli, kiedy Wrocław będzie się
          zastanawiał np. nad zagospodarowaniem okolicy fosy przy Poczcie i Pl.
          Społecznego. I być może, mógłby być odwzorowany przedwojenny ciąg Most
          Grunwaldzki - Słowackiego - Wita Stwosza, gdyby nie to, jak bardzo nie nadaje
          się do tego celu - północna "pierzeja" galerii Dominikańskiej (200 metrów kloca
          z jednym wejściem czynnym do 21). Podobnie z innymi niezagospodarowanymi
          fragmentami Wrocławia. Myślenie nie boli.
          • svarte_sjel Re: Odpowiedz!! 28.12.04, 12:10
            hen napisał:
            > Społecznego. I być może, mógłby być odwzorowany przedwojenny ciąg Most
            > Grunwaldzki - Słowackiego - Wita Stwosza, gdyby nie to, jak bardzo nie nadaje

Z jednokierunkowym Placem Dominikańskim?
            Chyba, że o ciągu pieszym piszesz.
            • hen Re: Odpowiedz!! 28.12.04, 12:20
              Jednokierunkowość pl. Dominikańskiego, szerokość tej ulicy, GD - wszystko to
              zostało wykonane bez niezbędnej analizy "co dalej z pl. Społecznym", "gdzie ma
              prowadzić oś Grunwaldzka". Tak, że obecnie wygląda to miej więcej tak jak: "Nie
              można już zaplanować optymalnie, bo przeszkadza to co zaplanowano metr obok rok
              temu. Więc, musimy sie dopasować do tego co zbudowano, a co optymalne nie
              będzie. Trudno, kolejni będa musieli się dopasować." :-) Nie twierdzę, że ta oś
              jest jedynie dobrym rozwiązaniem. Mówię, że taka była przed wojną. Tylko, że
              nikt wcześniej nie zadał sobie trudu by zaplanować coś, co będzie od niej
              lepsze. Wczesniej, nie później od np. planowania ruchu na pl Dominikańskim.
              • Gość: wro2015 Re: Odpowiedz!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.12.04, 14:51
                DOKLADNIE O TO CHODZI HEN!!!

Jak ja pisze ze jest niszczona nastepna dzialka w centrum przez nieprzemyslane
                zabudowanie to dokladnei o to mi chodzi! Sa zamykane rozne szansy rozwoju
                dzielnic obrzeznych, sa blokowane (przez n.p. Unieatrakcyjneinie ulic przez brak
                uslug itp.) Osie rozwojowe itd. Polnocna pierzeje GD jest tego najlepszym
                przykladem!!! Cale szczescie fasada wschodnia GD jest ukryta za Parkiem nad
                Fosa, wiec nei widac tam tak bardzo braku uslug i wejsc. A zatem wspomniana
                przez ciebie Os od Grunwaldu w Kierunku Wita Stwosza jest jeszcze ciagle
                mozliwa, bo ludzie po prostu zamiast chodzic wzdluz ciemnej i nieprzyjemnej
                polnocnej pierzeje GD beda szli wzdluz Fosy, ktora jeszcze ciagle jest ladna...
                Jest ladna nie dzieki swietnemu polskiemu planowaniu lecz dzieki drzewom ktore
                niemcy posadzili... Smuci mnie to!
                • Gość: Preslaw Re: Odpowiedz!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:38
                  Wro, bo niestety tak jest, że prawie wszytsko co we Wrocławiu ładne i
                  zaplanowane w spoób przyjazny dla człowieka jest niemieckiego pochodznia. Ja na
                  przykład ostatnio nie popytarfię pojąć ulic budowanych na nowych (bądź prawie
                  nowych) osiedlach, na których jest tak mało miejsca, że samochody nie mają
                  gdzie parakować, nie ma ścieżek, ławek, placów do zabawy dla dzieci. No, ale
                  tak to już jest.
                • svarte_sjel Re: Odpowiedz!! 28.12.04, 16:19
                  Gość portalu: wro2015 napisał(a):
                  > Fosa, wiec nei widac tam tak bardzo braku uslug i wejsc. A zatem wspomniana

Tak bardzo nie widać, że nie zauważasz, że aukurat tam wejścia są.
                  Owszem, stale zamknięte, ale co za problem otworzyć?
                  • Gość: wro2015 Re: Odpowiedz!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.12.04, 17:33
                    ale svarte - ja juz nie pamietam na 100% ale wydaje mi sie ze te przez ciebie
                    wspomniane wejscia od fosy nie prowadza do pomieszczen uslugowych lecz co
                    najwyzej do zaplecza lub do parkingu... W kontekscie wielkomiejskosci piszac o
                    'wejsciach' nei mam na mysli ramki, w ktora jest ustawiona deska, ktora mozna
                    otwierac i ktora jest zaopatrzona w klamke... Piszac o 'wejsciach' mam na mysli
                    jakis otwor w pierzeji, ktory jest zaparaszajacy i ktory prowadzi dokads (n.p.
                    skelpu)...
                    • svarte_sjel Re: Odpowiedz!! 28.12.04, 23:16
                      Gość portalu: wro2015 napisał(a):
                      > ale svarte - ja juz nie pamietam na 100% ale wydaje mi sie ze te przez ciebie
                      > wspomniane wejscia od fosy nie prowadza do pomieszczen uslugowych lecz co
                      > najwyzej do zaplecza lub do parkingu... W kontekscie wielkomiejskosci piszac o

Zarówno od strony Fosy jak i od strony Oławskiej są owszem wejścia do części
                      biurowej, ale poza nimi jest dobre kilka wejść do lokali na parterze. Je
                      naprawdę można otworzyć, dowiesić ewentualnie zapraszający szyld i przearanżować
                      trochę sklep. Wystarczy chcieć
                      • Gość: michal Re: Odpowiedz!! IP: 195.116.94.* 28.12.04, 23:19
                        svarte_sjel napisał:

> Tylko któraś restauracja chyba w lecie otwiera drzwi, żeby wyjście do ogródka
                        > zrobić.
                        >

Tej restauracji juz nie ma :P
                        • svarte_sjel Re: Odpowiedz!! 29.12.04, 23:59
                          Gość portalu: michal napisał(a):
                          > Tej restauracji juz nie ma :P

Zauważyłem własnie :^/
        • Gość: jxp Re: Odpowiedz!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 16:06
          > Stacja benzynowa zostaje.

dzięki michał, tego właśnie się obawiałem. nie dość, że w takim miejscu, to
          jescze na dodatek obok takiego obiektu - ręce i nogi opadają :(
          • Gość: gość Re: Odpowiedz!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 16:34
            Orlen nie chciał nawet słyszeć o zamianie tej działki na inną i wyprowadzkę z
            tego terenu. Żale i skargi należy kierować do siedziby Orlenu w Płocku, albo do
            wrocławskiego oddziału na Kołątaja.
            • Gość: wro2015 PYTANIE ???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.12.04, 17:35
              A dlaczego pytan nie powinno sie stawiac urzednikom z BRW, ktorzy dopuscili do
              budowy stacji benzynowej przy zabytkowej ulicy?????
              • Gość: a ODPOWIEDŹ!!! IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 28.12.04, 18:06
                Bo oni by nie odpowiedzieli na zadane im pytanai :)
              • Gość: gość Re: PYTANIE ???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 18:07
                Ta stacja powstała wiele, wiele lat temu, jeszcze kiedy nie było BRW. Ona
                powstała w latach 60-tych lub 70-tych XIX wieku.
                • Gość: wojtek Re: PYTANIE ???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 23:08
                  > Ona powstała w latach 60-tych lub 70-tych XIX wieku.

No i teraz juz wiem czemu ta stacja wyglada jak wyglada :)))
                  • Gość: erni Re: PYTANIE ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 23:12
                    Konie tankowaly tam owies :)
              • Gość: & Re: PYTANIE ???? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 29.12.04, 16:35
                Ciekawe kiedy hotel Park Plaza na Drobnera wyburzy ten murek odgradzający ich
                parking od nieistniejących już kamienic?
            • Gość: lolo Re: Odpowiedz!! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 29.12.04, 17:22
              stacje benzynowa mozna zawsze wbudowac do srodka obiektu
    • Gość: erni ODPOWIEDZ!!! WRACAJĄC DO RANKINGÓW MIAST!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:48
      Znalazlem cos takiego przy okazji rzeszowa:
      www.erzeszow.pl/1869,2069/2069/
      www.erzeszow.pl/1869,2290/2290/
      www.erzeszow.pl/1869,2412/2412/
      www.erzeszow.pl/1869,1871/1871/
      www.erzeszow.pl/1869,2412/2412/

• martouf Re: ODPOWIEDZ!!! WRACAJĄC DO RANKINGÓW MIAST!!! 29.12.04, 22:03
        Hmm... Wrocław ma największe przyciąganie nowych mieszkańców - wskaźnik 5,5..
        ale czego? :)
        • Gość: erni Re: ODPOWIEDZ!!! WRACAJĄC DO RANKINGÓW MIAST!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:04
          Pewnie promila :)))
          • Gość: Preslaw Re: PYTANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 09:32
            A ja mam pytanie. Ostsnio moi goście spoza Wrocławia, kiedy przejeżdżaliśmy
            przez Kazimierza Wielkiego pytali mni, kiedy zostaną wyremntowane kamienice
            przy tej ulicy. Ja nie potrafiłem im na to odpowiedzieć. Proszę więc o
            infornmację, jeżli takowa jest.
            • Gość: Rafis Re: PYTANIE IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 30.12.04, 10:12
              Preslaw odpowiadaj, że wkrótce :)
              a tak na serio to sam jestem ciekaw, szczególnie Psich Bud, które miały byc
              remontowane juz kilka lat temu ale przyszła budzetowa posucha i do tego nie
              doszło. Mysle ze koszty byłyby niewielki a efekt duzy(duzo małych kamieniczek).
              Do tego jest to trasa tranzytowa, która niejako kształtuje opinie
              przejezdzajacych przez Wrocław.
              • Gość: Preslaw Re: PYTANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:23
                Rafis, właśnie o to chodzi. Dobrze to ująłeś, że przekazd tą trasą ksztłtuje w
                jakiejś mierze opinię o Wrocławiu. Patrząc na te kamienice moim znajomi byli
                trochę rozczarowni, że tuż obok piękny Rynek, Ostrów Tumski, a jedna z głównych
                ulic otoczona kamienicami, które wyglądają jakby ktoś na nie za przeproszeniem
                narobił. Oby rzeczywiście wkrótce się to zmieniło.
                • Gość: erni Odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 12:04
                  >a jedna z głównych ulic otoczona kamienicami, które wyglądają jakby ktoś na
                  >nie za przeproszeniem narobił. Oby rzeczywiście wkrótce się to zmieniło.

Przeciez cały Kraków tak wygląda i wszystkim się podoba.
                  • Gość: Preslaw Re: Odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 12:57
                    No właśnie, erni, ja się zawsze temu dziwiwłem, że w Krakowie prawie wszytskie
                    kamienice w takim stanie, a Kraków się wszytskim podoba. Mnie się to nie podoba
                    i uważam, że się Krakusy powinny wstydzić za taki wygląd miasta. Bo pieniedzy
                    zawsze od państwa dostawali więcej.
                    • pluto10 PYTANIE 30.12.04, 14:18
                      Ile kosztowała fontanna na pl.Gołębim?
                      Ostatnio ktoś mnie o to spytał,a ja nie miałem zielonego pojęcia.Obiecałem mu
                      szybką odpowiedź.
                      --------------------------
                      pluto10
                      • hen Re: PYTANIE 30.12.04, 14:56
                        pluto10 napisał:

> Ile kosztowała fontanna na pl.Gołębim?

Tyle ile będzie kosztować przebudowa Ul Oławskiej (wymiana nawierzchni na
                        granitową, wymiana oświetlenia, zamontowanie fontanny) - 2,5 mln złotych.
                        Pzdr.
                    • Gość: lolo pytanie IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 30.12.04, 14:51
                      dlaczego Krakus ma sie wstydzic miasta, w ktorym sie urodzil? Czy mial na to
                      wplyw ?
                      • Gość: Preslaw Re:ODPOWIEDŹ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 15:20
                        Z tym wstydem to tylko taka figura retoryczna. Oczywiście, że nie mają się
                        czego Krakusy wstydzić. Lubię Kraków tak czy inaczej i mam tam przyjaciół. Ale
                        miasto jako takie mogłoby bradziej dbać o wygląd kamienic i innych zabytkowych
                        budynków.
    • Gość: erni Re: ?!?!?!?! CO Z PARKINGAMI W CENTRUM 1 ?!?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:21
      Musze to wyrzucic z siebie. Dlaczego UM nie dązy do budowy nowych parkingów
      wokół rynku i centrum?!!!. Zaparkowanie w dzien w scislym centrum to bez
      przesady horror.
      • Gość: ak Pytanie o 11 "prezydenckich"inwestycji IP: *.olnet.com.pl 02.01.05, 21:29
        Pamiętacie może całą listę. Nasze forum (chyba najaktywniejsze w Polsce) jest
        tak przepełnione wiadomościami o coraz to nowych inwestycjach że się troche
        pogubiłem. Dopiszcie i skorygujcie prosze moją listę: Capgemnini, Simens, 3M,
        Fagor, Polar, HP i?
        • Gość: erni Re: Pytanie o 11 "prezydenckich"inwestycji !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:34
          ..i Whirpool, MCC ...
          • Gość: ak Re: Pytanie o 11 "prezydenckich"inwestycji !!!! IP: *.olnet.com.pl 02.01.05, 21:44
            Dzięki Erni ale użyliśmy innych nazw na te same firmy. Whirlpool=Polar, a
            MCC=Fagor. A myślisz że Echo można zaliczyć do tego grona?
            • Gość: ! Re: Pytanie o 11 "prezydenckich"inwestycji !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 21:50
              ECHO jak najbardziej. Zapomnieliście jeszcze o wrocławskim KOELNERZE (całe nowe
              centrum dystrybucyjno-magazynowe pluz rozbudowa fabryki - 400 nowych miejsc
              pracy - wszystko na Kwidzyńśkiej). Ta inwestycja też była wliczona
              do "Inwestycji Prezydenckich"...
              • Gość: ! Re: Pytanie o 11 "prezydenckich"inwestycji !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 21:52
                No i zapomnieliście panowie o dwóch wielkich inwestycjach:

rozbudowie WABCO (kilkaset nowych miejsc pracy) i rozbudowie VOLVO +
                przeniesieniu do Wrocławia centrum IT i księgowego Volvo. (także kilkaset
                nowych miejsc pracy)
              • Gość: erni Re: Pytanie o 11 "prezydenckich"inwestycji !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:54
                No i jeszcze Aquapark :)
      • Gość: ! Re: ?!?!?!?! CO Z PARKINGAMI W CENTRUM 1 ?!?!?!? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 21:47
        Bo niestety parkingi (wielopoziomowe) w pobliżu Rynku nie cieszą się wielką
        popularnością (wystarczy zobaczyć sobie Parking na Szewskiej)...
        Dla niektórych ludzi z UM, to argument, żeby nie pchać się w ten interes.
        Chętnych (poważnie zainteresowanych) stawianiem takich parkingów też zbyt wielu
        nie ma :(
        • Gość: erni Re: ?!?!?!?! CO Z PARKINGAMI W CENTRUM 1 ?!?!?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:56
          Jak to sie nie cieszą? Czy my zyjemy w tym samym miescie?
          • Gość: Rafis Re: ?!?!?!?! CO Z PARKINGAMI W CENTRUM 1 ?!?!?!? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 02.01.05, 22:01
            parkingów jest pełno i stoja puste: Helios,GD,ten strzelisty...
            • Gość: erni Re: ?!?!?!?! CO Z PARKINGAMI W CENTRUM 1 ?!?!?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:07
              Czyli ja mieszkam w innym miescie.
          • Gość: ! Re: ?!?!?!?! CO Z PARKINGAMI W CENTRUM 1 ?!?!?!? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 22:08
            Gość portalu: erni napisał(a):

> Jak to sie nie cieszą? Czy my zyjemy w tym samym miescie?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=19064980&a=19066047
            • Gość: erni Re: ?!?!?!?! CO Z PARKINGAMI W CENTRUM 1 ?!?!?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:19
              :)))
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=19064980&a=19066405
    • es_wu PYT: Ile kosztowały kładki? 04.01.05, 22:51
      Cześć,

pamięta ktoś ile kosztowały/będą kosztowały kładki: Blielarska, Słodowa i Piaskowa?

Chodzi mi o wykoanie, bo projekt to wiem.

Pozdrawiam,
      SW

• Gość: Rafis Re: PYT: Ile kosztowały kładki? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.01.05, 23:00
        es_wu napisał:

> Cześć,
        >
        > pamięta ktoś ile kosztowały/będą kosztowały kładki: Blielarska, Słodowa i
        Piask
        > owa?
        >
        > Chodzi mi o wykoanie, bo projekt to wiem.
        >
        > Pozdrawiam,
        > SW

najdroższa to chyba cos powyzej miliona a najtansza powyzej 600 tys ale dok
        ladnie nie pamietam.
        • es_wu Re: PYT: Ile kosztowały kładki? 04.01.05, 23:02
          Gość portalu: Rafis napisał(a):

> es_wu napisał:
          >
          >
          > najdroższa to chyba cos powyzej miliona a najtansza powyzej 600 tys ale dok
          > ladnie nie pamietam.
          >

Ok, taki rząd błędu mi wystarczy :-) Dzięi. Ale to dziwne, bo nigdzie nie mogłem
          znaleźć tej informacji... ZDiK milczy jak zaklęty a na wroclaw.pl chyba w ogóle
          nie zauważono, że te kładki zostały wybudowane :-)

Pozdrawiam,
          SW

• Gość: Rafis Re: PYT: Ile kosztowały kładki? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.01.05, 23:07
            ale za ewentualne błędy nie odpowiadam bo cos kołacze mi sie kwota 2,5 mln zł
            ale to chyba chodzi o wszystkie kładki razem.

PS w archiwum forum nic nie ma?
          • Gość: michal Re: PYT: Ile kosztowały kładki? IP: 195.116.94.* 04.01.05, 23:10
            Ja jeszcze cos takiego znalazlem:
            wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/167432.html
            • Gość: slawek Re: PYT: Ile kosztowały kładki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 18:59
              Ale kładki Bielarskiej to o ile wiem jescze nie ma. Dopiero mają wybudować i
              właśnie nie wiem kiedy? Dlatego nawet założyłem ten wątek. (patrz pierwsze
              pytanie). Sprawdziłem i teraz wiem że Bielarskiej na pewno nie ma a ma wyglądać
              tak:
              www.zdik.wroc.pl/inwestycje/images/kladki/bielarska/1/1.jpg
              www.zdik.wroc.pl/inwestycje/images/kladki/bielarska/1/2.jpg
              www.zdik.wroc.pl/inwestycje/images/kladki/bielarska/1/3.jpg
              www.zdik.wroc.pl/inwestycje/images/kladki/bielarska/1/4.jpg
              Pozdrawiam slawek
              • svarte_sjel Re: PYT: Ile kosztowały kładki? 14.01.05, 22:46
                Gość portalu: slawek napisał(a):
                > Ale kładki Bielarskiej to o ile wiem jescze nie ma. Dopiero mają wybudować i

A kładka między Bulwarem Słonecznym a Wyspą Bielarską to według ciebie co jest?
                :^P
                • Gość: slawek Re: PYT: Ile kosztowały kładki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 08:27
                  No to będzie Kładka Bielarska II :)
    • Gość: orzeł Pytanie: co z pomnikiem Chrobrego??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 23:46
      Na Świdnickiej między DT Renoma a kościołem Bożego Ciała miał stanąć Chrobry na
      koniu. Wiadomo coś w tym temacie, bo dawno nic nie słyszałem?
      • Gość: ak Re: Pytanie: co z pomnikiem Chrobrego??? IP: *.olnet.com.pl 05.01.05, 00:06
        Z tego co pamiętam to chyba wycofał się główny sponsor =KGHM
        Ale nie znam powodu-może obrazili sie że miasto nie chciało nazwać tego miejsca
        Skwerem KGHM???? ;)
        • Gość: Rafis Re: Pytanie: co z pomnikiem Chrobrego??? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 00:09
          No własnie naprawde sie obrazili ale potrzeba chyba tylko kilkuset tys zł na
          dokonczenie pomnika(kosztował juz kilka mln zł).
          • Gość: ak Re: Pytanie: co z pomnikiem Chrobrego??? IP: *.olnet.com.pl 05.01.05, 00:18
            Pewnie wszyscy pamiętamy (ze zdjęć) niemiecki pomnik stojący na tym miejscu-
            MONUMENT-przetrwał wojne w niezłym stanie i dopiero z jakieś okazji władze z
            Drobnerem na czele dokonały uroczystego zburzenia. Coż takie były czasy...
          • Gość: orzeł Re: Pytanie: co z pomnikiem Chrobrego??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 00:21
            Gość portalu: Rafis napisał(a):

> No własnie naprawde sie obrazili ale potrzeba chyba tylko kilkuset tys zł na
            > dokonczenie pomnika(kosztował juz kilka mln zł).

Więc chyba jest szansa że doczekamy się go w tym roku... To miał być
            dokładnie "skwer polskiej miedzi" i dobrze że niebedzie.
            • Gość: Rafis Re: Pytanie: co z pomnikiem Chrobrego??? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 00:28
              po zmianie prezesa KGHM po wyborach(na centroprawicowego;))mozna sie spodziewac
              tej inwestycji we Wrocku ;)
            • Gość: wro2015 Re: Pytanie: co z pomnikiem Chrobrego??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.05, 00:33
              ale mam nadzieje ze nie postawia tylko jakiejs statuy na trawniczku!!

Przecierz to co bylo takie piekne przed wojna to bylo to monumentalne ustawienie
              calego zalozenia!
              • Gość: ! Re: Pytanie: co z pomnikiem Chrobrego??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 00:45
                Przed wojną wro2015 ponad połowa kamienic we Wrocławiu miała bardzo "oczojebne"
                kolory (jest to określenie kota z forum Skyscrapercity), bardzo dużo kamienic
                miało schodki (tak, tak, te twoje ukochane schodki, zresztą wiele kamienic ma
                je nadal przed wejściem), w końcu wiele tych rzekomo ślicznych, małych uliczek
                to były zwykłe slamsy.............
                Nie wszystko należy kopiować, po sobie też coś trzeba zostawić, a nie wszystko
                odtwarzać jak leci...
      • Gość: & Re: Pytanie: co z pomnikiem Chrobrego??? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 05.01.05, 10:16
        www.prowratislavia.com.pl/rok2003.htm -ostatnie wieści z 2003.
        • Gość: Preslaw Re: Pytanie o "Czas dla dla Wrocławia" IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 20:36
          Mam pytanie do dotyczące inwestycji bezpośrednio, ale Wrocławia. Kiedy nadawana
          jest audycja "Czas dla Wrocławia", którą dość często przywołuje się się na
          forum?
          • Gość: Rafis Re: Pytanie o "Czas dla dla Wrocławia" IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 12.01.05, 20:43
            Gość portalu: Preslaw napisał(a):

> Mam pytanie do dotyczące inwestycji bezpośrednio, ale Wrocławia. Kiedy
            nadawana
            >
            > jest audycja "Czas dla Wrocławia", którą dość często przywołuje się się na
            > forum?

Różnie, czasami przed a czasami po "czasie dla Dolnego Sląska" :)
          • Gość: Rafis Re: Pytanie o "Czas dla dla Wrocławia" IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 12.01.05, 20:45
            a tak na serio to w niedziele po 12 na TEDE.Jednak różnie to wypada.W kazdym
            razie do 13 napewno cały cykl o Wrocku i DŚ jest emitowany. Jest jeszcze chyba
            w czwartek o 7 rano(lub we wtorek).
    • Gość: lolo STATYSTYKI IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.01.05, 09:55
      1) Ile km drog ma Wrocław ?
      • Gość: Preslaw Re: Most Zwierzyniecki - kiedy remont? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.05, 11:48
        Codziennie przejeżdżam przez Most Zwierzyniecki. To mój ulubiony most. Wczoraj
        zauważyłem, że gaśnie na nim coraz więcej latarni i most zaczyna coraz gorzej
        wyglądać, szarzeje i smutnieje. Czy przewidywany jest jego remont, odnowienie
        jakieś, odmalowanie??? Są jakieś informacje na ten temat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka