Dodaj do ulubionych

VHS -> VCD

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.12.04, 22:23
Czy wie może ktoś, gdzie mogę przegrać nagranie z kasety VHS na płytę CD?
Bardzo proszę o jakieś adresy...
Pozdrawiam
Andrzej
Obserwuj wątek
    • marcinek101 Firma "Zuber" /nt 30.12.04, 23:40
      Gdzieś czytałem że firma "Zuber" robi coś takiego tzn przegrywa z VHS ale na
      DVD, skoro to robią to zrobienie VCD to juz nie problem, a na alllegro jakiś
      kolę przegrywa filmy z kamery 8mm na DVD ale sporo sobie z a to liczy
      pozd M.
      • martouf Re: Firma "Zuber" /nt 31.12.04, 00:03
        To proste, sam to robię za pomocą... kamery cyfrowej :) Zgrywam na kasetę
        cyfrową (oczywiście kablem) film z dowolnego analogowego źródła (prosto z TV lub
        z kasety VHS). Ma to tę zaletę, że na kasecie materiał jest "w locie" lekko
        kompresowany tzw. kodekiem DV i nie zawiera kilkudziesięciu-kilkuset GB a 20-25
        GB (2-godzinny film). Dalej zgrywam ten film na dysk za pomocą firewire i
        programu np. Ulead Video Studio. Po zgraniu zapisuję jako avi ale z pewnymi
        ustawieniami (zmieniam DV-1 na DV-2 oraz Frame-based dla usunięcia przeplotu)
        tak, aby potem można było materiał otworzyć za pomocą programu Virtual-Dub. Tu
        już mogę wycinać poszczególne klatki, stosować różne filtry, przycinać obraz,
        zmieniać rozmiary itd itp. Wybieram kodek (preferuję XviD) i renderuję
        dwuprzebiegowo, w drugim przebiegu ustalając wielkość pliku tak, aby zmieścił
        się na jednym lub dwóch krążkach CD (zwykle do 1,5 godziny na jednym, dłuższy na
        dwóch CD aby zachować dobrą jakość).
        Oczywiście są inne sposoby, można kupić kartę TV ale po zgraniu materiał może
        mieć do kilkuset GB, chyba że potrafi kompresować w locie ale wtedy kompresuje
        się jednoprzebiegowo, gdzie nie zawsze dobrane są odpowiednie parametry pomiędzy
        scenami szybkimi a statycznymi oraz ciężej jest dobrać dokładny rozmiar pliku.
        • Gość: Andrzej Re: Firma "Zuber" /nt IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 31.12.04, 10:22
          A robisz to dla własnych celów, czy mógłbyś także dla mnie (oczywiście za
          odpowiednią opłatą) taką usługę wykonać?
    • Gość: viarus Re: VHS -> VCD IP: *.ktl / 217.110.71.* 30.12.04, 23:56
      www.adstech.com/products/USBAV_701/intro/usb701intro.asp?pid=USBAV701
      kup sobie ,z VHS,cyfry,8-ki,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka