Gość: Andrzej IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.12.04, 22:23 Czy wie może ktoś, gdzie mogę przegrać nagranie z kasety VHS na płytę CD? Bardzo proszę o jakieś adresy... Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcinek101 Firma "Zuber" /nt 30.12.04, 23:40 Gdzieś czytałem że firma "Zuber" robi coś takiego tzn przegrywa z VHS ale na DVD, skoro to robią to zrobienie VCD to juz nie problem, a na alllegro jakiś kolę przegrywa filmy z kamery 8mm na DVD ale sporo sobie z a to liczy pozd M. Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Firma "Zuber" /nt 31.12.04, 00:03 To proste, sam to robię za pomocą... kamery cyfrowej :) Zgrywam na kasetę cyfrową (oczywiście kablem) film z dowolnego analogowego źródła (prosto z TV lub z kasety VHS). Ma to tę zaletę, że na kasecie materiał jest "w locie" lekko kompresowany tzw. kodekiem DV i nie zawiera kilkudziesięciu-kilkuset GB a 20-25 GB (2-godzinny film). Dalej zgrywam ten film na dysk za pomocą firewire i programu np. Ulead Video Studio. Po zgraniu zapisuję jako avi ale z pewnymi ustawieniami (zmieniam DV-1 na DV-2 oraz Frame-based dla usunięcia przeplotu) tak, aby potem można było materiał otworzyć za pomocą programu Virtual-Dub. Tu już mogę wycinać poszczególne klatki, stosować różne filtry, przycinać obraz, zmieniać rozmiary itd itp. Wybieram kodek (preferuję XviD) i renderuję dwuprzebiegowo, w drugim przebiegu ustalając wielkość pliku tak, aby zmieścił się na jednym lub dwóch krążkach CD (zwykle do 1,5 godziny na jednym, dłuższy na dwóch CD aby zachować dobrą jakość). Oczywiście są inne sposoby, można kupić kartę TV ale po zgraniu materiał może mieć do kilkuset GB, chyba że potrafi kompresować w locie ale wtedy kompresuje się jednoprzebiegowo, gdzie nie zawsze dobrane są odpowiednie parametry pomiędzy scenami szybkimi a statycznymi oraz ciężej jest dobrać dokładny rozmiar pliku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Firma "Zuber" /nt IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 31.12.04, 10:22 A robisz to dla własnych celów, czy mógłbyś także dla mnie (oczywiście za odpowiednią opłatą) taką usługę wykonać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viarus Re: VHS -> VCD IP: *.ktl / 217.110.71.* 30.12.04, 23:56 www.adstech.com/products/USBAV_701/intro/usb701intro.asp?pid=USBAV701 kup sobie ,z VHS,cyfry,8-ki, Odpowiedz Link Zgłoś