Dodaj do ulubionych

Czy największe wrocławskie inwest to samowole bud?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 23:37
Czy największe wrocławskie inwestycje to samowole budowlane?

Maciej Miskiewicz 02-01-2005 , ostatnia aktualizacja 02-01-2005 20:13

Czy największe wrocławskie inwestycje są samowolami? Na placach budów wrze
praca. Ale żaden inwestor nie ma pozwolenia na budowę

Kilka miesięcy temu płot ogrodził kwartał między ul. Powstańców Śl.,
Swobodną, Komandorską i Nasypową. Z powierzchni ziemi zniknęła kamienica przy
ul. Swobodnej, a za ogrodzeniem powstał sporych rozmiarów kilkumetrowy wykop.
Należąca do Leszka Czarneckiego spólka LC Corp wybuduje tam Galerię Europa.

Jesienią prace zaczęły się na pl. Grunwaldzkim. Kielecka firma Echo
Investment postawi tam kolejne centrum handlowo-rozrywkowe "Pasaż
Grunwaldzki". W ostatnich tygodniach maszyny wjechały na Wzgórze Andersa. Na
plac budowy weszli archeologowie, którzy przygotowują teren pod wrocławski
park wodny. W głębokim na ok. 2,5 metra wykopie badają fundamenty wyburzonych
domów. Co łączy te inwestycje? Brak pozwolenia na budowę.

Tymczasem np. na placu Grunwaldzkim inwestor obudował ściany wykopu stalowymi
ściankami. To tzw. larsenowanie, czyli wzmacnianie wykopu. Stosuje się je
przy budowie głęboko posadowionych budynków. Ma to zapewnić stateczność
budynku. Na ul. Swobodnej jest podobnie.

Przeprowadzenie nawet wstępnych prac przygotowawczych do budowy wymaga
pozwolenia na budowę. Czy wobec tego inwestycje na pl. Grunwaldzkim i przy
ul. Swobodnej to samowole?

- Nie. Inwestorzy mają pozwolenia na wykonanie prac zabezpieczających wykopy -
podkreśla Piotr Fokczyński, dyrektor Wydziału Architektury i Budownictwa
Urzędu Miejskiego, i dodaje: - Jeżeli przeprowadzenie poprzedzających
inwestycję prac archeologicznych wymaga zabezpieczenia wykopu, to wydajemy
zezwolenie na wykonanie takiej budowli.

Trochę inaczej wygląda sytuacja na budowie aquaparku. Tam prace prowadzone są
na podstawie zezwolenie na wykonanie prac archeologicznych. - Po badaniach
wykop zostanie zasypany. A wniosek o pozwolenie na budowę złożymy na wiosnę,
gdy będzie uchwalony Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego -
zapowiada Piotr Przewłocki, prezes spółki Wrocławski Park Wodny.
Obserwuj wątek
    • Gość: RP Re: Czy największe wrocławskie inwest to samowole IP: *.core.lanet.net.pl 03.01.05, 00:02
      "- Po badaniach wykop zostanie zasypany."

Fajnie marnują pieniądze podatników ;)

Dała by sobie ta Wyborcza spokój z drążeniem tego tematu! To już drugi czy
      trzeci artykuł, który napisali o rzekomych nieprawidłowościach, a przecież
      wiadomo, że wszystko było i jest w pożądku ... więc po co ta afera ?!
      Te inwestycje mają dla UM 'priorytetowe' znaczenie... Skoro są zdolni zmienić
      dla Czarneckiego MPZP, to co za problemem byłoby wydać mu byle świstek ze zgodą
      na 'lanserowanie' :)
    • Gość: adx Re: Czy największe wrocławskie inwest to samowole IP: *.infotel.wroc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:13
      Te budowy to urbanistyczny skandal. Kto przy zdrowych zmysłach buduje aquapark
      w środku miasta. Albo coraz to nowe galerie. Gdzie mają mieszkać ludzie ?
      Według tych urbanistów będą mieszkać w Miękini, Kątach, Sobótce i będą
      przyjeżdżac do galerii i aquaparku do centrum Wrocławia.
      • svarte_sjel Re: Czy największe wrocławskie inwest to samowole 03.01.05, 12:15
        Gość portalu: adx napisał(a):
        > Te budowy to urbanistyczny skandal. Kto przy zdrowych zmysłach buduje
        aquapark
        > w środku miasta. Albo coraz to nowe galerie. Gdzie mają mieszkać ludzie ?

Tyle tylko, że ten teren i tak jest wyłączony z zabudowy mieszkaniowej.
        • kazimierzp Re: Czy największe wrocławskie inwest to samowole 03.01.05, 15:03
          Władze Wrocławia mają szczęście, że organa ścigania koncentrują się na
          przedstawicielach lewicy. Te wszystkie "budowy" są wyraźnym balansowaniem na
          granicy prawa. W jakimś w Polsce przypadku od przedstawiciela "organu"
          usłyszałem, że to niemożliwe aby urzędnik był życzliwy bezinteresownie. Ciekawe
          jak to wszystko się rozwinie i jak to się w przyszłości zakończy:)
          • Gość: slawek Re: Czy największe wrocławskie inwest to samowole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 17:50
            To jest jedyne co się da zrobić! Trzeba tak budować. Gdyby się trzymać
            wszystkich przepisów to byśmy nie wyszli z dołka przez 100 lat. Przede wszyskim
            trzeba wypier... działkowców, którzy blokują rozwój miasta !!!!!!! Wywłaszczyć
            drani!!!
            • kazimierzp To są samowole! 07.01.05, 00:48
              Mam nadzieję, że czasy twierdzenia, iż cel uświęca środki minęły. Prawo jeżeli
              jest głupie to należy zmieniać, a nie łamać! Inaczej prowadzi to do spirali
              przesuwania "granicy" prawa i dochodzimy do totalnego bezprawia. Prawo
              budowlane i zwiazane z nim przepisy regulują taki sposób prowadzenia działań,
              aby jak największa ilość "stron" nie była jakąkolwiek budową poszkodowana.
              Zaglądałem dzisiaj do wykopu na Swobodnej. Jeżeli to są prace archeologiczne to
              ja jestem primabaleriną opery. Wykop na cztery metry obity wokół grodziami
              (larsenami), koparki i ciężkie wywrotki jeżdżące po "stanowiskach
              archeologicznych". To nie archologia tylko prowadzenie prac budowlanych, a
              jeżeli nie mają pozwolenia na budowę to czysta samowola!
              Ciekawe czy we Wrocławiu jest Inspektor Nadzoru Budowlanego, czy też boi się
              aby niespotkał go los poprzedniego Woj. Inspektora?
              • kazimierzp tak wyglądają badania?:) 07.01.05, 00:54
                Tu widać jakie to są badania archeologiczne!
                hydral.com.pl/neo/28050,foto.html
                • Gość: Rafis Re: tak wyglądają badania?:) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 07.01.05, 07:22
                  sa jak najbardziej, grzebia w ziemii :)
                  • Gość: Rafis Re: tak wyglądają badania?:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:02
                    te żółte roboty na zdjęciu nazywane są archeologicznymi, nowe japońskie odkrycie
                    techniki
              • Gość: Rafis Re: To są samowole! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 07.01.05, 07:26
                kazimierzp napisał:

> Mam nadzieję, że czasy twierdzenia, iż cel uświęca środki minęły. Prawo
                jeżeli
                > jest głupie to należy zmieniać, a nie łamać! Inaczej prowadzi to do spirali
                > przesuwania "granicy" prawa i dochodzimy do totalnego bezprawia. Prawo
                > budowlane i zwiazane z nim przepisy regulują taki sposób prowadzenia działań,
                > aby jak największa ilość "stron" nie była jakąkolwiek budową poszkodowana.
                > Zaglądałem dzisiaj do wykopu na Swobodnej. Jeżeli to są prace archeologiczne
                to
                >
                > ja jestem primabaleriną opery. Wykop na cztery metry obity wokół grodziami
                > (larsenami), koparki i ciężkie wywrotki jeżdżące po "stanowiskach
                > archeologicznych". To nie archologia tylko prowadzenie prac budowlanych, a
                > jeżeli nie mają pozwolenia na budowę to czysta samowola!
                > Ciekawe czy we Wrocławiu jest Inspektor Nadzoru Budowlanego, czy też boi się
                > aby niespotkał go los poprzedniego Woj. Inspektora?

moim zdaniem czepia sie pan bo prace archeologiczne sa przeprowadzane na
                bieżąco. Jeszcze czeka na nie ten teren na którym teraz parkuja ciężarówki i
                koparki. Nie ma prac archeologicznych bez wywiezienia ziemii.
                Tak bardzo jest pan poszkodowany tym ze ktos wywiezie ziemie z budowy o miesiąc
                wczesniej. W sumie pan też złamał prawo wchodząc na teren budowy a wątpie żeby
                miał pan upowaznienie więc jak sie czepiamy to róbmy to na całego.
                • kazimierzp Rafis! Mylisz się! 07.01.05, 10:11
                  Rafis! Przykro mi, nie masz racji. Jestem legalistą i bez pozwolenia na cudzy
                  teren nie wchodzę. Zdjęcie zrobiłem z miejsca publicznego, ponad płotem o czym
                  świadczy krawędź płotu na dole po lewej stronie! Stałem na ziemi, na płot nie
                  wchodziłem, wręcz go nie dotykałem:)
                  Każdy ma prawo robić zdjęcia z terenu publicznego - tak stanowi prawo!
                  Życzę inwestorom jak najbardziej udanych inwestycji, ale nie chciałbym aby
                  cokolwiek było robione z naruszeniem prawa. Zawsze to potem się odbija: albo na
                  inwestorze, albo na urzędniku wydającym taką Decyzję, albo też na politykach w
                  takim kierunku prącym (patrz wszelkie Komisje Sejmowe, czy też osadzenia w
                  aresztach polityków samorządowych).
                  Chciałbym aby moje rodzinne miasto Wrocław było zabudowane najwspanialszą
                  architekturą, harmonijnie i pięknie.
                  Działania na skróty zawsze tę harmonię psuje!
                  • Gość: Rafis Re: Rafis! Mylisz się! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 07.01.05, 10:41
                    Panie Kazimierzy Piotrowski. Szanuje Pana choc ogólnie sie nie zgadzam.
                    Po pierwsze jak Pan zapewne zauważył przed budową od Bogusławskiego stoja trzy
                    żółte tablice informujące o pracach archeologicznych(dwie z nich) i
                    zabezpieczaniu wykopu(czyli larsenowaniu).Wiec jak Pan widzi larsenowanie jest
                    zgodne z prawem a z kolei prace archeologiczne wiąża się z wywożeniem ziemii.
                    Jak Pan chce prowadzic te prace bez odkrywania tego co sie znajduje pod
                    poziomem gleby?
                    Oczywiscie doskonale wiem, że wszystko jest szykowane pod skanskę, która zaraz
                    po otrzymaniu pozwolenia na budowę wejdzie na teren ze swoimi ludzmi i zacznie
                    prace budowlane.
                    Wiec nie wiem o co chodzi? Maja udawac ze tylko prowadza prace archeologiczne i
                    potem to zostawia? Maja zasypac z powrotem ten dół gdzie juz jest po pracach?
                    Mam wrazenie, że zaczynamy sie ocierac o jakies aspekty moralnosci.
                    Poza tym prawo jest dla ludzi i po to aby im pomagac(czego akurat nie
                    zauwazyłem). Moze przykład z postatniej chwili. Sa pieniądze na dozywianie
                    dzieci w szkołach ale sejm wydał taka ustawe, która tworzy takie prawo że tymi
                    pieniedzmi nie mozna płacic za ugotowanie tych obiadów(nie mozna płacic
                    kucharkom).Rozumiem, ze Pan jako legalista nie obchodziłby tego prawa i dzieci
                    nie dpstałyby tych obiadów?
                    Dziwie sie tez Panu, że jako były radny Jeleniej Góry powiazany bodajze z UW
                    (czy tez posrednio z SLD-w Jelonce współpraca wam sie układała świetnie ;))-
                    czyli człowiek władzy nie rozumie Pan pewnego pragmatyzmu jaki trzeba posiadac
                    aby sprawnie rzadzić.Gdyby przyjechał do Pana prezes Toyoty i powiedział, że w
                    ciągu tygodnia chce zdecydowac o wyborze miejsca na fabrykę i Jelenia Góra jest
                    najpowazniejszym kandydatem ale trzeba działac szybko. A załózmy z ejakies
                    przepisy blokowałyby szybkie decyzje. To co by Pan zrobił? Powiedział: niestety
                    decyzje moge podjąc za dwa tygodnie? Jak juz pisałem prawo ma pomagac a nie
                    przeszkadzac. Dlaczego Pan porównuje ta sytuacje z jakimis przekrętami
                    samorzadowców? Jak mozna porównywac branie łaowek na miliony zł z wydaniem
                    decyzji na larsenowanie.
                    Koncząc napisze, że wiem skąd sie to u pana bierze :)
                    Juz wielokrotnie dawał Pan do zrozumienia, że nie lubi PO i władz Wrocka.W tym
                    swietle nie dziwia mnie Pana ciagłe wpisy i szukanie dziury w całym.
                    Rozpisałem sie ale chciałem poruszyc wszystkie kwestie.
                    Podsumowując: prawo nie jest łamane ale i tez nie ukrywajmy ze inwestor szykuje
                    wszystko pod budowę.Jednak co innego jest przestrzegac prawo a co innego się
                    czepiać :)

pozdrawiam
                    • kazimierzp Nie jestem wrogiem władz Wrocławia! 07.01.05, 14:10
                      Widzisz Rafis, znowu się mylisz. Nie jestem wrogiem władz Wrocławia, a
                      Dutkiewicza uważam za jednego z lepszych samorządowców w kraju - wręcz uważam
                      że Wrocław ma szczęście do Prezydentów. Z niektórymi członkami władz PO jestem
                      na bardzo koleżeńskiej stopie i bardzo się szanujemy mimo, że jestem członkiem
                      UW od zawsze (czyli jej powstania, jest to moja pierwsza partia w życiu i
                      dopóki istnieje będę jej wierny). Twoje wycieczki dotyczące współdziałania z
                      SLD w Jeleniej Górze też są trochę nie trafione. Jestem bardzo pragmatyczny i
                      nawet największego wroga ideologicznego poprę jeżeli jego działania są dobre
                      dla miasta. Nie zgadzam sie z tymi "działaczami politycznymi" którzy potrafią
                      działać przeciw jakiemuś miastu, dzielnicy tylko dlatego, że rządzi w nim jego
                      przeciwnik polityczny. To niestety często ma miejsce. To czasami w sposób
                      delikatny, choć czasami uszczypliwy pietnuję na tym forum (jeżeli o takiej
                      sprawie wiem, a z reguły mam dokładne dane:).
                      Zawsze też byłem przeciw i to artykułowałem kiedy nawet największy mój
                      sojusznik - przyjaciel brnął w ślepy zaułek i w sposób zdecydowany mu w tym
                      przszkadzałem. Uważam, że nie ten przyjaciel co nas chwali, ale ten który
                      pokazuje nam dobrą drogę.
                      Jestem związany z samorządami od 1990 roku, przedtem byłem działaczem opozycji.
                      Widziałem różnych samorządowców: ideowców, pragmatyków, karierowiczów,
                      nawiedzonych itp. Znam też przypadki, ze po zmianie "władzy" w jakiejś
                      miejscowości dobierano się do skóry odchodzącym, czasmi dobierali sie
                      prokuratorzy. Najczęściej punktem zaczepienia i czasami wyroku było nie
                      trzymanie się procedur, pójście na skróty. W Jeleniej Górze w 1993roku doszło
                      do katastrofy budowlanej: hydral.com.pl/neo/2128,obiekt.html .
                      Roboty tamte prowadzone były na podstawie zezwolenia na prace archeologiczne.
                      Prokurator nie ścigał tego kto wydał takie zezwolenie, ale w tym miejscu
                      niewinnego architekta miejskiego. Na szczęście były zdjęcia przeze mnie robione
                      i pomogły mu wybronić się.
                      Życzę Wrocławowi aby nie doszło w tych miejscach gdzie są prowadzone na takich
                      zasadach roboty do nieszczęścia. Wtedy bowiem nikt nie będzie patrzył się na
                      pragmatyzm działań, ale na prawomyślność.
                      Jeszcze jedno: miasta powinny mieć plany zagospodarownia na wszystkie
                      przewidziane do zainwestowania tereny. Wiele miast tego nie robiło bo
                      zakładało, że żadne plany nie będą pętać im rąk a Oni jakoś sobie poradzą.
                      Ustawa o planowaniu przestrzennym i Prawo budowlane pokazują, że jak nie ma
                      planów to dopiero procedura się wydłuża. Przy istniejących ważnych planach
                      takie pozwolenie mozna wydać dosyć szybko (przy zachowaniu procedur), gdy nie
                      ma planu może to trwać bardzo wiele miesięcy. I nie prawo jest wtedy winne!
                      Pozdrawiam! KazimierzP
                      PS: Rafis czy to ty w którymś poście wyzwałeś mnie i jeszcze kilku innych od
                      prawicowców (dotyczyło gór i GOPR)?
                      • Gość: wojtek Re: Nie jestem wrogiem władz Wrocławia! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 16:55
                        Prosze sie tak nie przejmowac - Rafis jest zany z tego, ze jak nie ma
                        argumentow na poparcie swej tezy, to zmienia temat, na czasem moze nawet troche
                        podobny, ale inny. On tak potafi w nieskonczonosc.
                      • Gość: Łoś_bimbacz a Ustawa Prawo Budowlane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 23:07
                        Miła dyskusja, Panowie wymienili juz poglądy POlityczne, a teraz czas na
                        interpretacje zapisów Ustawy Prawo Budowlane. Chętnie się przysłucham, bo
                        szczegóły w/w inwestycji: Swobodna, Aquaaprk są odmienne.
                  • es_wu Re: Rafis! Mylisz się! 07.01.05, 18:32
                    > Chciałbym aby moje rodzinne miasto Wrocław było zabudowane najwspanialszą
                    > architekturą, harmonijnie i pięknie.
                    > Działania na skróty zawsze tę harmonię psuje!
                    >

Długo się zastnawiałem kto ma rację i chyba jednak skłaniam sie ku opinii
                    kazimierzap. Przekonało mnie to:
                    miasta.gazeta.pl/krakow/1,35812,2482314.html
                    czyli przykład z miasta królewskiego Krakowa.

Zacytowane słowa Kazimierza w tym przypadku wydają się jak najbardziej trafione
                    (prorok jakiś czy cóś ;-))

Pozdrawiam,
                    SW

P.S. Ciekawe kiedy u nas dziennikarze zaczną się z taką skrupulatnością
                    przyglądać pracy urzędników jak ci w Krakowie. Z drugiej strony to z tego co
                    pamiętam parę osób z UM Karków już siedzi za łapówki przy pozwoleniach na
                    budowy. Mam nadzieję, że to tylko taka tamtejsza lokalna "specyfika", chociaż...

• Gość: Maciej P Proszę o nazwisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:08
      A można się dowiedzieć, który profesor podpisuje się pod tym przekrętem
      archeologicznym? Dobrze też wiedzieć, która uczelnia go zatrudnia, aby omijać ją
      szerokim łukiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka