Dodaj do ulubionych

Miasto instaluje fotoradary

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.05, 01:27
Kolejna paranoja tego miasta. Montują radary, bo na Zachodzie panuje taka
moda. Nie liczą się z kosztami, bo PO rządząca ma kasę dla siebie. Na
szczęście spada ich poparcie. Za te zasrane radary my musimy płacić! Niech
zatrudnią więcej krawężników i na to samo wyjdzie.
Obserwuj wątek
    • minarskipiotr Re: Miasto instaluje fotoradary 26.01.05, 08:05
      czyli kolega nie zdejmuje nogi z gazu dopóki mu nie mrugną światełkami na znak,
      że czeka policja z radarem? Bo w Polsce nie znam osoby, która nie jeżdziłaby za
      prędko po mieście (i tu już nie mówię o prędkości 50 km - tyle jest ograniczenie
      w dzień, "kierowcy" pędzą grubo więcej niż 70-80 km, do czasu, aż ktoś im nie
      mrugnie, i przy tym nie przepuszczają pieszych na przejściu, bo kto im wypisze
      mandat, jak nie ma tam policji?, a o kulturze [i przepisach] zapominają, a to
      mówi, że na przejściu dla pieszych BEZWZGLĘDNE pierwszeństwo mają piesi, a nie
      kierowcy - i to dotyczy także kierowców rowerów).
      Może, jak będą montowane radary przy przejściach, to przy okazji zamontować
      drugą kamerę, która będzie pokazywać, że ktoś chce przejść, a samochody nie
      przepuszczają, oczywiście, tam będzie potrzebne parę kamer, nie dwie, żeby nie
      robili nr, typu, przejdę w jedną stronę, wracam, wraca i tak w nieskończoność,
      ale to powinni pomyśleć odpowiedzialni, a jak się trafią takie osoby, to cóż,
      pozostaje sprawdzić w ewidencji mieszkańców i wypisać im mandat (jak to
      zrobić... cóż ja tego nie wiem, ale ja jestem po politologii, nie po sztuce
      fotografowania identyfikacji, bądź innego śmiecia...).
      • Gość: reh Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.wroclaw.mm.pl 06.02.05, 13:00
        " ...na przejściu dla pieszych BEZWZGLĘDNE pierwszeństwo mają piesi... "

No nie do końca, choć rzeczywiście obiegowa opinia jest właśnie taka. Pieszy wchodząc na pasy też może WTARGNĄĆ. Jak wg Ciebie może zachować się kierowca TIRa z ładunkiem np. 20 ton gdy 30 m przed nim na pasy wchodzi beztrosko pieszy?
    • Gość: stary pierdziel Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.itcmp.pwr.wroc.pl 26.01.05, 08:20
      A dlaczego straż miejska???. Próbowałem zainteresować drogówkę tym co się
      dzieje na jezdni na Pl Grunwaldzkim - ale bez efektów. W godzinach wieczornych
      niektóre samochody jadą 80 -100km/godz. Przejazd ciężarówki o godz 2 w nocy z
      prędkością 90km/godz wywołuje "trzęsienie ziemi" w okolicznych budynkach.
      Wczoraj o 11 w nocy pirat z rejestracją poznańską jechał chyba 120 przez
      skrzyżowanie. Policja ma to w nosie. Czekają na wypadek śmiertelny??? A tak na
      marginesie - trochę po mieście przemieszczam się samochodem (dosłownie
      przemieszczam bo o normalnej jeździe jeszcze we Wrocku nie ma mowy) i
      obserwuję, że kierowcy z poznańskimi znakami rejestracyjnymi nagminnie i
      ostentacyjnie łamią przepisy ruchu drogowego. Może warto aby drogówka się tym
      zainteresowała?
    • Gość: radek miasto korkow po co fotoradar IP: *.iic.pwr.wroc.pl 26.01.05, 08:48
      po wrocku jezdzi sie w dzien ok 20km na godzine wiecej sie stoi niz jedzie a ci
      debile takie zakupy urzadzaja super moze niech jeszcze kupia amfibie z
      videokamera i beda sprawdzac czy chlopaki z AZS'u na kajakach nie przekraczaja
      predkosci dozwolonej na Odrze
      • Gość: wro73 Amfibia z wideokamerą IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 26.01.05, 10:36
        POPIERAM! Oni tak zasuwają, że któregoś pieknego dnia rozwalą nam jakiś most. A
        co do samochodów - jak najwięcej fotoradarów, są takie miejsca gdzie w strefie
        ruchu uspokojononego ( Vmax = 30 km/h ) i przez przejście dla pieszych przy
        szkole "ci wspaniali kierowcy" tną 60 km/h i więcej
    • Gość: killla Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.05, 08:56
      prawda jest niestety taka, ża każdy wrocławski kierowca jeżdżący czymś bardziej
      żwawym od malucha mógłby "z góry" zapłacić mandat za przekroczenie prędkości.
      Czy ktoś widział kiedyś samochód jadący (w normalnych warunkach) 50 km/h np. po
      Legnickiej, Lotniczej, Gądowiance, Hallera, Grabiszyńskiej, Ślężnej,
      Karkonoskiej itd ???
      • Gość: S.M. Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.05, 09:31
        Na Legnickiej jest dozwolone 70, a na pozostałych wymienionych ja jeżdżę 50 (niemaluchem) i nie jestem taki znowu bardzo wyjątkowy. Za to mam zieloną falę.
        A jak ktoś mówi, że fotoradar to zła informacja dla kierowców, to jest buc.
        • Gość: ofkpd Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.acn.waw.pl 26.01.05, 12:43
          Ja jade 120 i też mam zielona...
          • Gość: pellenor Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 12:49
            a ja mam najpierw białą ściechę a potem jade 250...
          • Gość: marek Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 11:26
            znam dla ciebie fajnego psychiatrę. już najwyższy czas abyś się leczył.
        • tomek854 Re: Miasto instaluje fotoradary 26.01.05, 14:44
          To ciekawe, bo na hallera np. trzeba jechać ok. 80 żeby mieć zieloną falę...
        • Gość: wroclawiak Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 01:37
          sorry, ale niedzielnych kierowcow w to nie mieszamy! mowimy o normalnym dniu
          jazdy we wroclawiu.
        • Gość: Bernard Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.uni.wroc.pl 09.02.05, 14:41
          Z tą falą to bywa różnie. W niektórych miejscach faktycznie jazda prędkością
          przepisową daję taką falę(*), w niektórych miejscach masz jak w banku, że jak nie
          przekroczysz mocno takiej prędkości, to będziesz na każdych światłach stał.

(*) Nawet tam gdzie synchronizacja jest dobra, to zaburzają ją inni rajdowcy, po prostu
          wyprzedzi Cię i wepchnie na Twój pas tyle pojazdów, że nici z fali bo i tak będziesz
          musiał się zatrzymać zanim zdążą ci rajdowcy ponownie ruszyć. Po prostu jakaś
          dziwna konkurencja zapanowała na drogach, każdy chce każdego wyprzedzić i
          pokazać, że ma mocniejszy wóz.
      • Gość: ziutek killa IP: *.kom / *.kom-net.pl 28.01.05, 06:32
        Na Legnickiej do pl. 1-go Maja jest pozwolenie do 70km/h :)
        • Gość: killla Re: killa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.05, 08:30
          i co jeździsz tam 70 ką ? ;)
      • Gość: ktos Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 20:10
        Ja tyle jeżdżę.
    • Gość: iserab Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.gn.ae.wroc.pl 26.01.05, 09:31
      Nie masz kompletnie racji. Ile by te radary nie kosztowaly to jest dokonala
      inwestycja - mandatow bedzie tyle, ze kasa zwroci sie po miesiacu. Szczerze
      powiem, ze jakby byla mozliwosc zalozenia prywatnej firmy zajmujacej sie tym,
      to juz dawno bym tak zrobil (zloty interes).
    • Gość: apl. Ciekawe czy trzeba będzie płacić? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.01.05, 09:45
      Ciekawe czy tym razem zakupione zostaną radary umożlwiające identyfikację
      kierowcy, czy tylko samochodu. Jeśli ktoś z Was zostanie przylapany,
      pamietacie, obowiazkiem Policji/Strazy Miejskiej jest wskazanie konkretnego
      sprawcy zdarzenia, a nie tylko samochodu. Wlascicie samochodu nie ma obowiazku
      wiedziec kto w danym miejscu i czasie jechał jego samochodem:))I tego
      typu "wykręty" to nie tylko kwestia braku etyki kierowców ale też braku
      profesjonalizmu Policji.
      • Gość: S.M. Re: Ciekawe czy trzeba będzie płacić? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.05, 09:53
        Ma obowiązek, cwaniaczku.
        • Gość: klol;dk Re: Ciekawe czy trzeba będzie płacić? IP: *.acn.waw.pl 26.01.05, 12:40
          Nie ma obowiązku cwaniaczku! Najpierw pały musż wygrać w sądzie,że by ściągnąć
          mandat. Mam nadzieje,że będzie ich to drogo kosztować...
          • tomek854 Re: Ciekawe czy trzeba będzie płacić? 26.01.05, 14:46
            Owszem ma
            Właściciel pojazdu jest zobowiązany móc wskazać, komu użyczył pojazd - to jest w
            kodeksie zapisane. Sprawdź sobie jak nie wierzysz.
            • Gość: Altos Re: Ciekawe czy trzeba będzie płacić? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 04.02.05, 09:07
              Ale może powiedzieć że autem jeżdżą bliskie mu osoby takie jak żona, syn,
              córka,brat. Wtedy organ przesłuchujący musi mu odczytać uprawnienie że o ile
              swoim zeznaniem obciążył by osobę mu bliską to ma prawo odmówić odpowiedzi.
              Wystarczy tylko z tego skorzystać. Przetestowałem to dwa razy i było OK
              A tak na marginesie to te fotoradary mają taką rozdzielczość że nawet można
              świetnie odczytać nr z plakietki rejestracyjnej na szybie pojazdu.
      • Gość: Bernard Re: Ciekawe czy trzeba będzie płacić? IP: *.uni.wroc.pl 09.02.05, 14:51
        Jak ktoś tak będzie się wypierał, to policja powinna zarekwirować pojazd jako narzędzie
        przestępstwa na wielomiesięczne/wieloletnie badania mające na celu ustalenie kto tym
        pojazdem wtedy jechał, aż do ustalenia sprawcy. Tylko w przypadku zgłoszenia
        kradzieży odpowiedzialnośc powinna być zdejmowana z właściciela, bo w takim
        przypadku miał faktycznie prawo nie wiedzieć kto prowadził.
    • Gość: JK a co ma do tego polityka??? Chyba jestes IP: 5.2.* / *.hweidmann.ch 26.01.05, 10:33
      przewrazliwiony :)
    • Gość: em Niebezpieczne przejscia dla pieszych IP: *.connect.jgora.pl / *.jgora.dialog.net.pl 26.01.05, 11:31
      Moze warty, by i kierowcy, i piesi wskazali najbardziej niebezpieczne miejsca w
      miescie?
      Moja propozycja: przejscie przez Powstancow Sl. w strone centrum, zaraz za
      rondem: zjezdzajac z ronda czesto nie widac ludzi wchodzacych na przejscie,
      zwlaszcza wieczorem.
      Drugie miejsce: zjazd z ul. Sienkiewicza na Most Szczytnicki - to juz wyzwanie
      dla kierowcow z szybkim refleksem.
      I wreszcie przejscie przy Uniwersytecie na Most Uniwersytecki: swiatlo zielone
      chyba tylko dla sprinterow...
    • Gość: aviomarin Re: Miasto instaluje fotoradary IP: 212.127.8.* 26.01.05, 11:52
      Fotoradary to rzecz arcypotrzebna i usadowiona duzo wyzej w hierarchii potrzeb
      niz jakies tam nowe nawierzchnie, drogi, mosty czy inne rozwiazania
      komunikacyjne (strefy 30, wspolne przystanki tram&bus, obwodnice jakas kolej
      miejska czy cus w tym stylu), ktore pomoga temu miastu wyzwolic sie z
      panujacego chaosu na drogach. Jest rzecza powszechnie wiadoma, ze jak sie raz
      czy dwa goscia sfotografuje(trzy jest mocno watpliwe z powodu albowiem zabraklo
      filmu w aparacie) i przysoli odpowiednia kare to zaraz podziala to na jego
      wyobraznie (tak samo jak Hitler wprowadzil kare smierci za handel kielbasa i od
      razu padl blady strach na narod oraz wiadomo powszechnie, iz w czasach
      prohibicji w USA nikt sie alkoholu nie tykal) i ruch zacznie plynac we
      Wroclawiu jak Wisla do Morza Czarnego. Jezu czy nie moglby nas ktos znowu
      najechac na pare lat ?
    • Gość: klop[s Straż Miejska to chciwi lenie! IP: *.acn.waw.pl 26.01.05, 12:36
      Niech to szlag! Nie po to mam nową furę, żeby jeździć 50 na godzinę! Niech
      zrobia wiecej świateł i przejść a nie kupują radary! Pewnie ustawia no długich
      prostych odcinkach, gdzie i tak nic pieszym nie grozi. Chodzi im tylko o kasę z
      mandatów. Niech się zajmą patrolowaniem parków, a nie łapaniem kierowców!
      • Gość: felek Re: Straż Miejska to chciwi lenie! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 16:35
        Z Twojej wypowiedzi wynika, ze jestes jednym z tych samochodowych "buraków"
        jezdzacych po Wroclawiu z ktorymi spotykam sie na codzien. Spotykam ich wielu,
        dziennie w samym tylko Naszym miescie robie ok. 200km.
        Jesli przepis w kodeksie drogowym (czytaj BIAŁY OKRĄGŁY ZNAK Z CZERWONĄ OTOCZKĄ
        Z LICZBĄ NP. 50 W ŚRODKU) okresla predkosc maksymalna z jaka mozna sie poruszac
        w danym miejscu, to sprawa, ze Ty masz nowy samochod z "fantastycznymi"
        osiagami NIE UPOWAZNIA CIE DO ŁAMANIA TYCH PRZEPISOW!
        WYOBRAŹ SOBIE, ZE SĄ JESZCZE INNI UCZESTNICY DROG, KIEROWCY JAK I PIESI!!!
        TY MOZE MASZ "FANTASTYCZNY" REFLEKS, ALE MOZE ONI NIE MAJĄ !!!!!!!

NOO CHYBA, ZE TWOJ NOWY WOZ TO BMW A TY CHODZISZ W DRESACH - wtedy jestesmy Ci
        w stanie wybaczyc takie podejscie do jazdy samochodem po miescie, ogolnie
        wiadomo, ze takim to juz nawet kuracja elektrowstrząmi nic nie pomoze!

• Gość: Łysy Re: Straż Miejska to chciwi lenie! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 26.01.05, 16:39
          No dres no stres :D
        • Gość: Radson Re: Straż Miejska to chciwi lenie! IP: *.agumo.k.pl / *.NAT.WRO.Korbank.PL 26.01.05, 17:06
          Jezeli robisz dziennie 200km po Wroclawiu, to nie wiem jak przepisowo jezdzisz
          skoro udaje Ci sie to zrobic w ciagu jednego dnia pracy, bo jakbys stosowal sie
          do przepisow to srednia predkosc nie wyszlaby Ci wieksza niz 20-30 km/h i raczej
          trudno byloby wyrobic taki limit
          • Gość: Yello Re: Straż Miejska to chciwi lenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 13:23
            > Jezeli robisz dziennie 200km po Wroclawiu, to nie wiem jak przepisowo jezdzisz
            > skoro udaje Ci sie to zrobic w ciagu jednego dnia pracy, bo jakbys stosowal sie
            > do przepisow to srednia predkosc nie wyszlaby Ci wieksza niz 20-30 km/h i racze

8 godzin x 30 km/h (srednio) = 240 km => cos u Ciebie kiepsko z matematyka. :)
      • Gość: zembig ZIelona fala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 01:15
        Są rozwiązania które nie tylko dyscyplinują kierowców, ale także pomagają
        rozładować korki i usprawnic komunikację. Ale oczywiście trzeba je stosować
        kompleksowo i wtedy koszt jest wielokrotnie wiekszy niż zakup fotoradaru, nawet
        z autem. W poznaniu od jakiegoś czasu na wielu "szybszych" ulicach są
        sygnalizatory "zbliżeniowe", w nocy masz pustą drogę, ale przed tobą czerwone,
        dopiero po podjechaniu na ok. 100m światło się zmienia, o ile wcześniej ktoś
        nie podjechał z boku. W ciągu dnia system analizuje natężenie ruchu na nitkach
        skrzyżowania i ustala czas pracy sygnalizacji. No ale jak widać, lepiej wtopić
        kasę w SM.
      • Gość: marek Re: Straż Miejska to chciwi lenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 11:31
        jeżeli jesteś nie wyżyty to jedź na tor wyścigowy a nie szalej po mieście.
        chyba nie byłbyś zadowolony gdyby inny wariat mający "furę" przejechał ci kogoś
        z rodziny. opamiętaj się bo możesz skończyć na Kleczkowskiej albo na
        Osobowicach czy Grabiszynku
      • Gość: ktos Re: Straż Miejska to chciwi lenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 20:14
        jak chcesz jeździć szybciej niz 50, to wyjedź sobie na autostradę. Tam wolno
        nawet 130 km/h!
        • Gość: Bernard Re: Straż Miejska to chciwi lenie! IP: *.uni.wroc.pl 09.02.05, 15:03
          Gość portalu: ktos napisał(a):

> jak chcesz jeździć szybciej niz 50, to wyjedź sobie na autostradę. Tam wolno
          > nawet 130 km/h!

Paradoksalnie wyszło Ci coś na kształt odwrotnej ironii ;) Istotnie na autostradzie
          130km/h to trochę wolno ;)
          • Gość: ktos Re: Straż Miejska to chciwi lenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 20:25
            Ironia niezamierzona.
    • Gość: Platformers Re: Wcale nie jestem zaskoczony IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.05, 14:51
      wypowiedziami niektórych forumowiczów. Nie przejmuja się oni bezpieczeństwem
      innych mieszkańców tylko kierują własnym prywatnym interesem. Fotoradary mają
      zapewnić bezpieczeństwo uczestnikom ruchu drogowego. Nie może być tak, żeby
      babcia z dzieckiem była zagrożona na przejściu dla pieszych albo maluch w
      drodze do przedszkola narażony zostal na potrącenie przez nieodpowiedzialnego
      kierowcę. Mandaty to rzecz wtórna ale też nie obojętna dla budżetu miasta.
      Część środków może być bowiem przeznaczona na budowę kolejnego aquaparku, w
      którym młodzież i dzieci zajmą się sportem zamiast wystawać wieczorami pod
      blokowiskami.
      • Gość: ktos Re: Wcale nie jestem zaskoczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 20:21
        A wiecie, dziś byłem świadkiem oburzającego zdarzenia. Na moich oczach 2 panie
        cudem uniknęły śmierci pod kołami rozpędzonego TIR-a. Ich "winą" było to, że
        chciały wsiąść do stojącego na przystanku tramwaju. Drzwi były już otwarte,
        więc kierowca miał bezwględny zakaz zatrzymania się przed tramwajem. Tymczasem
        on nawet nie zwolnił. Panie w ostatniej chwili uskoczyły do tyły na chodnik.
      • Gość: wroclawiak Re: Wcale nie jestem zaskoczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 01:45
        o tak tak... mlodziez zeby tam poszla musi za to zaplacic i tutaj kolko sie
        zamyka. dalej beda stac w bramach...
    • Gość: groszek Ale fotoradary na plus 10 lub 20 IP: *.teta.com.pl 26.01.05, 15:07
      Popieram wprowadzenie fotoradarow, ale chciałbym aby fotoradary ustawić tak aby
      łapały tych co przekraczają dozwoloną prędkość z pewnym zapasem. Np. tam gdzie
      jest ograniczenie do 50 km/h fotoradar powinien łapać tych co jadą 70 km/h i
      więcej - a jest takich wielu.
      Wówczas wyłapie się faktycznie piratów a nie będą cierpieć ci, którzy tylko na
      chwilkę dodali ciut gazu. A i kwoty na mandatach będą większe, czyli wskaźnik
      przychód/koszt uzyskania będzie korzystniejszy :)
      • Gość: ktos Re: Ale fotoradary na plus 10 lub 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 20:17
        W kodeksie jest zdefiniowany zapas. Za przekroczenie prędkości o 4 km/h nie
        grozi żadna kara. A 20-kilometrowy zapas to po prostu bzdura.
      • Gość: ktos Re: Ale fotoradary na plus 10 lub 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 20:18
        Zresztą wysokość mandatu zależy przecież od stopnia przekroczenia prędkości.
        Nie zapłacisz tyle samo za 60 km/h co za 100 km/h.
    • gelu Re: Miasto instaluje fotoradary 26.01.05, 15:35
      A ja mam tylko jedno pytanie - czy jeżeli taki fotoradar zarejestruje samochód
      policyjny przekraczający prędkość - to mandat też wystawią?

Ja osobiście nie raz widziałem samochód policyjny, nie na sygnale, który jechał
      ok. 100 km w miejscu, gdzie zgodnie z przepisami można 50-70, ale oczywiście
      każdy jedzie więcej (również policja), bo droga jest szeroka i jeszcze jak jest
      pusto - to większa prędkość jest zupełnie bezpieczna.

A jeśli już mówimy o prędkości z jaką jeździmy po mieście - ja np. jeżdżę
      zawsze z taką prędkością, którą uważam w danych warunkach za bezpieczną (mówię
      wprost - nie przejmuję się znakami). Często jest to więcej niż 50 km/h, bo ta
      prędkość jest po prostu śmieszna. Przy dobrym samochodzie, zdrowym i sprawnym
      kierowcy, prędkość w granicach 60-70 km (z taką najczęściej jeżdżę po mieście)
      nie jest niebezpieczna. W niczym nie zmienia to faktu, że w tzw. strefach
      osiedlowych nigdy nie przekraczam 40 km/h, a bardzo często jeżdżę poniżej 30
      km/h.
    • Gość: czas Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 26.01.05, 15:42
      Czas najwyzszy skonczyc z hamstwem na ulicach i drogach, a przynajmniej zrobic
      na nim kase. Panie Hrabio,Jak sie pisze hamstwo?
    • Gość: Anja Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 16:44
      Jak pięknie brzmi tekst: jeśli ograniczenie do 50 km/h to łapać tych, którzy
      jadą 70/h. Przepis to przepis, kto go łamie, ponosi za to odpowiedzialność.
      Dlaczego w Szwecji na pustej autostradzie wszyscy jadą przepisową prędkością?
      (niestety, poza samochodem mojego męża, on nie nauczony): bo takie są
      przepisy!. We Włoszech na drodze drugorzędnej przed najmniejszą wiochą
      zamontowano sygnalizacje świetlne, jeśli samochód jedzie zbyt szybko - zapala
      się czerwone światło. Czekasz pół minuty, wjeżdżasz do miasteczka z przepisową
      prędkością. Ile czasu upłynie w Polsce zanim zaczniemy przestrzegać prawa, a
      naszym sumieniem nie będzie jakiś nędzny fotoradar???
      • Gość: Realistka Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 00:50
        "Ile czasu upłynie w Polsce zanim zaczniemy przestrzegać prawa" = 200 lat
      • Gość: ktos Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 20:25
        To świetny pomysł. Mogliby u nas to porobić w paru miejsach. Może wreszcie
        piraci drogowi staliby się napiętnowani, może wreszcie robito by głupio
        pojmowaną solidarność kierowców. Ja na przykład NIGDY nie ostrzegam innych prze
        stojącą policją.
        • Gość: Yello Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 13:28
          > pojmowaną solidarność kierowców. Ja na przykład NIGDY nie ostrzegam innych prze
          >
          > stojącą policją.

Ja natomiast czasami gdy uwazam, ze jest taka potrzeba ostrzegam przed Policja, ktorej nie ma. Efekt jest bo jadacy w przeciwnym kierunku zwalnia.
    • Gość: Radson Tylko nie strazy miejskiej IP: *.agumo.k.pl / *.NAT.WRO.Korbank.PL 26.01.05, 16:54
      Fotoradary we Wroclawiu to glupota, jedyne pozadne miasto wez fotoradarow, i
      jeszcze pewnie beda je ustawiac na legnickiej albo na estakadzie.

Juz lepiej dajcie je policji, bo jaka jest straz miejska wszyscy wiedza, oni nie
      maja co robic tylko blokady zakladaja (szczytem glupoty bylo zakladanie blokad
      pod politechniką ma samochody studentow w zaulku slepej uliczki !!!)

Oni se beda z nimi ustawiac nie tak zeby bylo bezpieczniej a zeby fotek narobic

Glupszego pomyslu dawno nie slyszalem :/
      • Gość: Bernard Re: Tylko nie strazy miejskiej IP: *.uni.wroc.pl 09.02.05, 15:16
        A ja jestem za fotoradarami aby zmniejszyć piractwo. Odnośnie blokad to mi
        przypomniało się jak pod uniwerkiem zakładali na grodzkiej, bo tam niby zakaz. Sęk w
        tym, że ich pojazd nie był na sygnale, więc nie był w myśl przepisów pojazdem
        uprzywilejowanym, czyli ich takie same przepisy obowiązywały jak innych. Jednak na
        swój pojazd nie założyli żadnej blokady.
    • Gość: zaz Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 26.01.05, 21:26
      pani nowak powinna pójść na zaslużoną wcześniejszą emeryturę, organizacja ruchu
      w mieście woła o pomstę do nieba, sami przechodzą siebie w utrudnianiu ruchu
      • Gość: foto Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 22:20
        dla fotoradarów polecam skodę superb kolor czarnyn rejestrację / zna
        dutkiewicz / - szczgolnie trasę ...... = psie pole - krzywoustego - plac
        grunwadzki itd itp
        czyli trasę jaka codziennie pokonuje dutek
        • Gość: Realistka Zapomniałeś o Zdroju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 00:52
          Słońce Sudetów też powinno mieć zainstalowany fotoradar na stałe.
    • Gość: Ditran WSZCZEPIAĆ CHIPY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.05, 23:19
      Najpierw fotoradary, potem kamery w centrum. Potem kamery na każdej ulicy a
      później w domach przestępców, żeby podglądać co robią dzieci i rodzina
      złodzieja proszku do prania. Później ludziom wszczepiać chipy - a po co nosić
      dowód osobisty. I bedzie dobrze, ograniczy się przestępczość i zapanuje
      prawdziwa (KONTROLOWANA) wolność
    • Gość: wro2015 Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.01.05, 23:53
      bardzo dobrze... niech stawiaja fotoradary! Bardzo dobrze. Nieznosze debilnych
      rajdowcow-amatorow w miescie! Gdyby mieszkancy jezdzili ostzrozniej i wedlugp
      rzuepisow (50kmh) bysmy niepotzrbeowali dziwaczynch wyprofilowanych zakretow z
      4,5m po pasie!
      • Gość: darek_w1 Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.lan.pop.pl 27.01.05, 10:41
        > bardzo dobrze... niech stawiaja fotoradary! Bardzo dobrze. Nieznosze debilnych
        > rajdowcow-amatorow w miescie! Gdyby mieszkancy jezdzili ostzrozniej i wedlugp
        > rzuepisow (50kmh) bysmy niepotzrbeowali dziwaczynch wyprofilowanych zakretow z
        > 4,5m po pasie!

Primo: gdzie widziałeś takie pasy ruchu?
        Secundo: czy szerokość pasów ruchu na łuku drogi nie ma przypadkiem czegoś
        wspólnego z długością pojazdów? ;-)
        Tercio: może poproszę jakiś hymn pochwalny na cześć szerokości pasów ruchu na
        skrzyżowaniu ul.Dworcowej i Piłsudskiego (skręt w lewo) albo na zygzaku, w
        którym ul.Dąbrowskiego przechodzi w Krasińskiego.

Zasadniczo jestem za fotoradarami pod warunkiem, że będą ustawione i użytkowane
        z sensem. Np. wspomniana w artykule ul.Solskiego koło szkoły, ograniczenie do
        40. Ja bardzo często jadę tamtędy około północy i zazwyczaj jadę około 60.
        Załapię się na mandat z fotoradaru za zagrożenia dla bezpieczeństwa dzieci
        biegnących do szkoły? ;-)
        Ponadto dobrze by było gdyby w Dziale Zarządzania Ruchem WIT UM ktoś
        inteligentny [co szkodzi pomarzyć ;-)] ruszył głową i podwyższył na niektórych
        ulicach dozwoloną prędkość powyżej standartowych 50 km/h. Na pewno można to bez
        szkody dla bezpieczeństwa zrobić np. na Ślężnej, Grabiszyńskiej, Al. Armii
        Krajowej, Al.Hallera etc. A już szczytem debilizmu jest ul.Karkonoska. Nie wiem
        czy ktoś zwrócił uwagę, ale z chwilą uruchomienia Auchana przesunięto granicę
        obszaru zabudowanego. Wcześniej kończył się on na wysokości Aralu, teraz sięga
        aż za zjazd do Auchana. Teoretycznie aż do tego miejsca wolno jechać tylko 50
        km/h !!! Niestety, głupota i lenistwo wrocławskich "inżynierów ruchu" na czele
        z panią Elwirą niestety nie pozwalają im postawić słupka za odpowiednim
        znakiem.

• hen Re: Miasto instaluje fotoradary 27.01.05, 13:54
          Gość portalu: darek_w1 napisał(a):
          > Tercio: może poproszę jakiś hymn pochwalny na cześć szerokości pasów ruchu na
          > skrzyżowaniu ul.Dworcowej i Piłsudskiego (skręt w lewo) albo na zygzaku, w
          > którym ul.Dąbrowskiego przechodzi w Krasińskiego.

W podobnym miejscu - mamy łagodnie wygięty łuczek Podwale - Dworcowa.
          Powodzenia dla pieszych próbujących przejść przez to skrzyzownaie. IMO -
          Podwale i Dworcowa - b. dobre do ustawienia fotoradaru. Zwróci się po jednym
          dniu. :-)
        • piast9 Re: Miasto instaluje fotoradary 28.01.05, 01:35
          Gość portalu: darek_w1 napisał(a):

> Secundo: czy szerokość pasów ruchu na łuku drogi nie ma przypadkiem czegoś
          > wspólnego z długością pojazdów? ;-)
          Mamy w Polsce takie ekstremalnie długie pojazdy?

> Tercio: może poproszę jakiś hymn pochwalny na cześć szerokości pasów ruchu na
          > skrzyżowaniu ul.Dworcowej i Piłsudskiego (skręt w lewo) albo na zygzaku, w
          > którym ul.Dąbrowskiego przechodzi w Krasińskiego.
          Wiesz co, w miastach znajdujących się w krajach stojących wyżej w cywilizacji
          (przynajmniej technicznej) pasy są znacznie węższe niż u nas. Po części wynika
          to z małego ruchu samochodów ciężarowych w mieście, po części ze zwyczajów
          projektantów.

Pasy ruchu mają właśnie taką szerokość jak na Piłsudskiego. Ludzie jeżdżą 50km/h
          i jakoś dają radę. A jak się większa ciężarówka sporadycznie pojawi, to jedzie
          dwoma pasami - trudno. Jak jedzie 50km/h jak wszyscy to nie stanowi to problemu.

Zaletą takiego rozwiązania jest spokojniejszy ruch i mniej miejsca zajmowanego
          przez ulice.

Ostatnio zauważyłem na zakręcie z Długiej w Starogroblową montaż bariery
          energochłonnej... Ja wiem że tam ludzie wypadają z zakrętu bo jadą mocno
          nadmierną prędkością, ale przez takich debili nie twórzmy torów wyścigowych w
          środku miasta, które tylko skłaniają do mocniejszego naciskania na gaz!

> Ponadto dobrze by było gdyby w Dziale Zarządzania Ruchem WIT UM ktoś
          > inteligentny [co szkodzi pomarzyć ;-)] ruszył głową i podwyższył na niektórych
          > ulicach dozwoloną prędkość powyżej standartowych 50 km/h.
          To jest osobne zagadnienie :)
          • Gość: d Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.lan.pop.pl 28.01.05, 16:08
          • Gość: darek_w1 Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.lan.pop.pl 28.01.05, 21:22
            > > Secundo: czy szerokość pasów ruchu na łuku drogi nie ma przypadkiem czego
            > ś
            > > wspólnego z długością pojazdów? ;-)
            > Mamy w Polsce takie ekstremalnie długie pojazdy?
            >
            Wystarczą takie pojazdy jakie dopuszcza prawo o ruchu drogowym (np. 3 osiowe
            Volvo). Pasy ruchu na zakręcie muszą być poszerzone bo pojazdy zajmują cięciwę
            łuku czyli i wychodzą poza pas wyznaczony na prostej. Z geometrii wynika, że
            poszerzenie musi być tym większe im większa jest długość pojazdu (a tą
            wyznaczają przepisy) i im mniejszy jest promień łuku. Są na to odpowiednie
            normy, których wypadałoby przestrzegać.
        • Gość: ktos Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 20:28
          A Ty wiesz jaki ruch pieszych jest teraz przy Carrefourze?!

A na Grabiszyńskiej są co chwila przystanki tramwajowe. Chcesz, żeby jeszcze
          więcej pasazerów wysiadało wprost pod koła pędzących pojazdów prowadzonych
          przez kretynów.
    • Gość: nie lubię Ditrana Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.05, 07:23
      Myślę Ditran,że jestes chory psychicznie
      • Gość: xeroporno99 DITRAN MYŚLI ŻE CHORY JESTEŚ TY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.05, 08:37
    • map4 Re: Miasto instaluje fotoradary 27.01.05, 08:57
      Wreszcie.

Kilka pytań: bedą to urządzenia analogowe, czy cyfrowe ?
      Kogo mam oskarzyć (konkretne nazwiska, proszę) o nakłanianie mnie (kierowcy) do
      popełniania wykroczeń debilnym synchronizowaniem zielonej fali (standard we
      Wrocławiu to tak około 80 km/h).

Dlaczego obróbka zdjęć MUSI odbywać się w ruchu ciągłym, skoro poczta odbiera
      przesyłki tylko raz dziennie ?

Czy fotoradary te zostaną zsynchronizowane ze światłami, żeby wyłapać kierowców
      lubiących barwy ciemnożółtą oraz czerwoną ?

Czy informacje te będą przekazywane na przejścia graniczne ?

Ile ograniczeń prędkości dzięki tym fotoradarom zniknie ?
      • Gość: szybki dres Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.05, 13:39
        a mnie juz trzy razy zrobili zdjecie i ani razu nie zaplacilem.
        • Gość: ktos Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 20:29
          Życzę Ci, żebyś zapłacił razem z odsetkami.
    • Gość: wojtek Re: "my"=popelniajacy wykroczenie? To tak trzymac! IP: *.mat.univie.ac.at 27.01.05, 13:50
      > Za te zasrane radary my musimy płacić!

"My" to znaczy ci co przekraczaja predkosc? No i bardzo wam dobrze, lobuzom :)
      • minarskipiotr Re: "my"=popelniajacy wykroczenie? To tak trzymac 28.01.05, 10:07
        Gość portalu: wojtek napisał(a):

> > Za te zasrane radary my musimy płacić!
        >
        > "My" to znaczy ci co przekraczaja predkosc? No i bardzo wam dobrze, lobuzom :)

bardzo dobrze, wręcz perfekt... samochodziarze, przesiadka na hulajnogi, może
        wtedy (choć nie jest to pewne) przynajmnije przesatniecie pędzić do piekła
    • Gość: mimi trzeba bedzie sie dowiedziec gdzie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 13:59
      trzeba bedzie sie dowiedziec gdzie ;)
      • wromario Re: trzeba bedzie sie dowiedziec gdzie ;) 28.01.05, 16:15
        Gość portalu: mimi napisał(a):

> trzeba bedzie sie dowiedziec gdzie ;)

znajdę chwilkę, to strzelę mapkę ;)
      • Gość: Yello Re: trzeba bedzie sie dowiedziec gdzie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 13:36
        > trzeba bedzie sie dowiedziec gdzie ;)

Zapewniam Cie, ze to nie bedzie tajemnica. W Legnicy fotoradary sa jawnie oznakowane takim specjalnym znakiem. Dziala to piec razy skuteczniej niz zwykle ograniczenie predkosci.
    • Gość: ktos Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 19:31
      Bardzo dobrze, że montują fotoradary. Powinny być na każdym większym
      skrzyżowaniu! Na Zachodzie w ten sposób wystawiana jest większość mandatów.
      To, co wyprawia duża część kierowców zasługuje na surowe tępienie.
      Dziś na przystanku tramwajowym przy Traugutta TIR o mały włos nie rozjechał 2
      pań wsiadających do tramwaju.
      Albo inne sytuacje: 1) Jadę, na pasach są piesi, więc zwalniam. Ale 8/10
      kierowców na lewym pasie jedzie, nie zwracając uwagi na to, że na pasach i w
      ich najbliższym otoczeniu nie wolno wymijać ani wyprzedzać. 2) Jadę Hallera
      lewym pasem, gdyż szykuję się do lewoskrętu. Na liczniku mam 50, czyli jadę z
      maksymalną dozwoloną prędkością. A za mną stado narwańców już się wścieka. Nie
      dość, że nie utrzymują bezpiecznej odległości (jakbym zahamował, to by na mnie
      zapewne najechali), to jeszcze niektórzy potrafią trąbic. Oburzające!
      A dlaczego! Bo przepisy nie są egzekwowane. Policji jest za mało. Jakby
      tacy "ostrzy jeźdźcy" zarabiaili po kilka mandatów dziennie, to może by się
      trochę opamiętali.
      • Gość: Ditran JA PROPONUJĘ ABY RADARY BYŁY W DOMACH IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.05, 23:11
        Aby każdy swoją szybkość mierzył też w czynnościach seksulanych
      • Gość: Misza Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 23:28
        Jasne, fotoradary sprawią, że nasz Katolicki Naród
        zacznie przestrzegać 10 przykazań.
      • Gość: jajec Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.kom / *.kom-net.pl 06.02.05, 17:21
        boś burak wielki, do lewoskretu sie szykujesz 2 skrzyżowania przed tym twoim
        wybranym lewoskrętem pewnie :)))))))))))))))))) nie dziwne ze trąbią :)
        tamowanie ruchu też podlega mandatowi :)

generalnie problem prędkości by wyeliminowała obwodnica sródmiejska (kompletna i
        dobrze zorganizowana, szeroka i z powiedzmy 100 kmh (jak w wawce), oraz
        autostradowa obwodnica wrocłąwai - jak się wywali blokujące tiry, jak się korki
        rozładuje w centrum, to i isę nie będzie spieszyć tak, bo człowiek 50 zajedzie w
        normalnym i przyzwoitym czasie. wtedy można stawiać fotoradary w centrum, które
        by pilnowały i przypominały o prędkości jak to bywa w innych miastach :)

a na przykłąd w krakowei zauważyłem przy przystankach tramwajowych zależnosc
        taką, że jak już remontują ulicę "mniej główną" to zwęzają dwa pasy do jednego
        przy przystanku i to wymusza ustawienie isę aut za tramwajem i tym samym
        konieczny obowiązek zatrzymania się - dobry pomysł. całkiem :)
        • piast9 Re: Miasto instaluje fotoradary 06.02.05, 17:27
          Gość portalu: jajec napisał(a):

> (...) jak się korki rozładuje w centrum, to i isę nie będzie spieszyć tak,
          > bo człowiek 50 zajedzie w normalnym i przyzwoitym czasie.
          Przekraczanie prędkości w mieście nie pomaga dojechać szybciej. I tak w
          większości wypadków stoisz na tych samych światłach co nieprzekraczający prędkości.
          • Gość: jajec Re: Miasto instaluje fotoradary IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.02.05, 15:46
            noooo, z mojego doświadczenia, jednak szybsza jazda pozwala. oczywiscie nie
            korzytsam z klecińskiej za dnia, omijam 1 maja i kilka innych newralgicznych
            punktów, ale na trasie kilku-, kilkunastokilometrowej jednak jestem do przodu i
            to czasem sporo, bo co kilka skrzyżowań zdazę przejechać na zielonym, podczas
            gdy inni pozostają na czerwonym, i tak na trasie np grunwaldzki-bielany można
            zaoszczędzić nawet do 15 minut w szczytowych godzinach. a to już sporo. :)
            zwłaszcza kiedy mam obrócić po wrocku tą i podobne trasy z 4-5 razy w ciągu dnia :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka