Dodaj do ulubionych

NARÓD POWIEDZIAŁ: 'TAK' DLA LUSTRACJI !

03.02.05, 22:02
Lustracja była i jest potrzebna. Archiwa komunistycznych tajnych służb były
jak nabrzmiały wrzód, który trzeba było przeciąć. Ciągłe niejasności,
podejrzenia, narastające przecieki, plotki. Kolejni zdemaskowani agenci. A to
wszystko na oczach społeczeństwa, sprowadzonego do pozycji biernego widza.
Jak za komuny !

Czas wreszcie, żeby "elity" i "autorytety" zrozumiały, że komuna była
nieszczęściem, upodleniem i zniewoleniem WSZYSTKICH Polaków. I wszyscy Polacy
mają prawo poznać prawdę. O tym, kto był kim w ich otoczeniu. A ci, którzy
się sprzedali SB i donosili na swoich sąsiadów, kolegów, a nawet członków
rodziny, powinni zostać zmuszeni do powiedzenia: "proszę, wybaczcie".

Środowiska postkomunistyczne i różowe, z GW i tym renegatem - degeneratem
Michnikiem na czele, od lat próbowały nam wmówić, że lustracji domaga się
jedynie garstka prawicowych oszołomów. Ta bujda rozprysła się w jednej
sekundzie jak bańka mydlana ! Bronisław Wildstein wyniósł i udostępnił listę
nazwisk osób w taki czy inny sposób uwiecznionych w archiwach bezpieki (
niestety, niekompletną ), a ludzie ... RZUCILI SIĘ NA NIĄ ZŁAKNIENI WIEDZY.
Korzystam z internetu bodajże od 8 czy 9 lat, ale nigdy nie byłem świadkiem
takiego szturmu na jeden cel, jak w przeciągu ostatnich paru dni na Listę
Wildsteina. Ludzie o niej piszą, mówią, nawet zaczęli się podpisywać
sygnaturami akt :)

Dla mnie jest to jednoznaczne: NARÓD CHCE LUSTRACJI !

Już czas najwyższy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ditran A JA SRAM NA TĘ ICH LUSTRACJE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.05, 22:11
      Pewnie sam mam teczkę, bo w czasie stanu wojennego zostałem zawieszony w
      czynnościach ucznia i wielokrotnie wzywany na przesłuchanie. Leję na to.
      Pierdo... rozgrzebywac jakieś rany. Zresztą teraz jestem po ich stronie. Wtedy
      przynajmniej mniej ludzsi z głodu zdychało.
      • Gość: zenobiusz Re: A JA SRAM NA TĘ ICH LUSTRACJE IP: *.kom / *.kom-net.pl 03.02.05, 22:16
        > Pewnie sam mam teczkę

megaloman :)

> bo w czasie stanu wojennego zostałem zawieszony w
        > czynnościach ucznia i wielokrotnie wzywany na przesłuchanie.

nikt ci nie powiedział nieuku, że wizyta u pani dyrektor na dywaniku to nie
        przesłuchanie?
      • Gość: tom Re: A JA SRAM NA TĘ ICH LUSTRACJE IP: *.kom / *.kom-net.pl 03.02.05, 23:49
        zapisz się do ZBOWID-u
    • Gość: Mundzio Re: Lustracja tak ale tylko winnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.05, 23:24
      Redaktor Wildstein powinien się zastanowić co zrobił. Teraz wszyscy Nowakowie,
      Malinowscy o Pawlakach nie wspominając, jeżeli mają te same imiona muszą
      udawadniać, że nie są wielblądami. A co z agentami po 1983 roku, którzy byli
      świętymi krowami? IPN zajmie się teraz wydawaniem oświadczeń, że ten pan
      Nowak czy Pawlak to jest człowiek bez akt, zajmie mu to mnóstwo czasu tak, że
      Ci z aktami mogą spać do wyborów spokojnie. Może o to chodziło?
      • Gość: ? Re: Lustracja tak ale tylko winnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 09:55
        > muszą
        > udawadniać, że nie są wielblądami

A kto im każe?
    • Gość: jekdok Cóż to za wielkie słowa :-))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:40
      Prawie tak wielkie jak przy okazji gloryfikacji strzelania petardami w
      staruszków. Naród już kiedyś powiedział 3 X TAK i wyszedł na tym tak dobrze, że
      do tej pory pozbierać się nie może. Ewa Demarczyk śpiewała kiedyś "pożytku z
      Ciebie tyle, że mnie przeraża byle deszcz, taki śmieszny jesteś pod oknem ...".
      Z tzw. listy Wildsteina pożytku mniej niż z książki telefonicznej (nawet
      licząc, że województw mamy 16 a oddziałów IPN 11 tylko na szczęście), a
      zamieszania, awantur i radości dla byłych esbeków będzie tyle, że na wszystkie
      inne problemy już nie będzie miejsca i zostaniemy wreszcie krajem pełnej
      szczęśliwości, bo tylko tego nam do niej potrzeba. Co to za bzdury????? "a
      ludzie ... RZUCILI SIĘ NA NIĄ ZŁAKNIENI WIEDZY." Jedyne czego ci ludzie są
      złaknieni to taniej sensacji, podobnie jak wtedy gdy poszukiwali filmu z
      dekapitacji Berga i innych nieszczęśników w Iraku, podobnie jak biegną za
      najbliższy róg, gdy słyszą odgłos stłuczki i wylegają na korytarz na odgłos
      sąsiedzkiej kłótni. Niedługo okaże się, że podobnie jak z kombatantami, których
      przybywało w miarę upływu lat od wojny będzie kilkanaście milionów aktywnych
      opozycjonistów, którzy tylko z litości tych krwawych komuchów nie rozszarpali i
      strzępków nie wysłali do Moskwy. Tutaj znowu pojawia się odwieczny problem (nad)
      gorliwości neofity i chciejstwa, z którego kpił już Wańkowicz. Neofitów, którzy
      nagle poczuli, że koniecznie muszą się czymś wykazać bo zasługi dotychczasowe i
      dorobek mizerniutki i walczą z tą przebrzydłą komuną zawzięcie jak don Kichot,
      a wspomagają ich w tym krasnoludki-biedoroby, które bardzo chciałyby coś
      wreszcie dobrze zrobić, ale cóś im zawsze, kurczę, nie wychodzi. Wildstein
      uzurpując sobie prawa Jedynego Sprawiedliwego i Najwyższego Rozumu dokonał
      rzeczy skandalicznej i teraz próbuje robić dobrą minę do złej gry (czemu trudno
      zresztą się dziwić). "Najlepszy Dziennikarz Rzeczypospolitej" (oczywiście całej
      III) musiał pokazać innym niedojdom, że są jakieś archiwa i nawet można w nich
      coś znaleźć, a jak się ma spryt cwaniaczka z Powiśla to i wynieść się coś da. I
      wyniósł ... książkę telefoniczną - rzeczywiście - rewelacja. W ostatnim
      Kabareciku Lipińskiej był zgrabny tekścik o takim mniej więcej sensie: "Nikt
      nam kraju nie rozpieprzy, sami zrobimy to najlepiej" i to jeszcze z gracją
      słonia w składzie porcelany - jaka piękna katastrofa. Ale, że to niczego nie
      rozwiązuje i nie załatwia to nieważne, bo "Dla mnie jest to jednoznaczne: NARÓD
      CHCE LUSTRACJI!" Równie dobrze można byłoby powiedzieć "NARÓD CHCE IGRZYSK"
      albo "NARÓD CHCE KUPĘ"
      • Gość: pacjent_normalność nasz forumowy lekarz przedstawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:47
        to była wypowiedź z cyklu "nasz forumowy lekarz przedstawia",
        aż strach się bać innych lekarzy!

jeśli ginekolog zacznie mówić, że jajeczko pojawia się z woli boga,
        a internista, że grypa bierze się z woli piekieł - to DIL wpisze
        do swojego statutu kolejne punkty.
    • Gość: NN AA RR ÓÓ DD Re: NARÓD POWIEDZIAŁ: 'TAK' DLA LUSTRACJI ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 04:05
      Ty, lekarz - naród, weź jakieś psychostymulanty, nie wiem
      co ci zaproponować - może paxil? Odprężysz się, narodzie,
      po ciężkiej pracy, zamiast chlać i smrodzić na forum?
    • map4 Re: NARÓD POWIEDZIAŁ: 'TAK' DLA LUSTRACJI ! 04.02.05, 12:36
      kklement napisał:

> Lustracja była i jest potrzebna. Archiwa komunistycznych tajnych służb były
      > jak nabrzmiały wrzód, który trzeba było przeciąć.

Które archiwa ?
      - wojskowe są dalej tajne.
      - cywilnych a perspektywicznych agentów ochroniono, paląc ich teczki
      - teczki księży-kapusi Kozłowski przekazał episkopatowi
      (notabene: ciekawa była podstawa prawna tego czynu)

Zostały zatem ochłapy i preparaty. Wiedzy operacyjnej za dużo tam nie ma, ale tu
      nie chodzi o agenturę - tu chodzi o to, żeby kogoś uj.bać. Na to brudu
      wystarczy. Czyli - prawdziwa agentura działa, a naród podnieca się resztkami
      wspaniałomyślnie zepchniętymi z pańskiego stołu. I tak ma być !

> Czas wreszcie, żeby "elity" i "autorytety" zrozumiały, że komuna była
      > nieszczęściem, upodleniem i zniewoleniem WSZYSTKICH Polaków. I wszyscy Polacy
      > mają prawo poznać prawdę.

Nie poznasz prawdy, bo teczki są już niestety niekompletne.

> Bronisław Wildstein wyniósł i udostępnił listę
      > nazwisk osób w taki czy inny sposób uwiecznionych w archiwach bezpieki (
      > niestety, niekompletną ), a ludzie ... RZUCILI SIĘ NA NIĄ ZŁAKNIENI WIEDZY.

Tak Ci się tylko wydaje - a może ludzie rzucili się na nią złaknieni haków ?
      Bo mając taką wiedzę można doskonale upodlić bliźniego swego. Zgodnie z naukami
      kościoła zresztą. Czyż mieszanie z błotem nie jest naszym sportem narodowym ? I
      niech się tłumaczy - jeden z drugim, że nie jest wielbłądem.
      Tłumaczy się ? Aha, na pewno ma coś na sumieniu.
      Agent, kapuś znaczy się. Na stos z nim, ku.rwą komunistyczną jedną. A potem z
      czystym sercem do kościoła - rączki razem i dziękować bozi, że te czerwone
      zakalce naszymi wiernymi rękoma pokarać pozwolił.

Widzisz, totalitaryzm nie spadnie na Polaków jak grom z jasnego nieba. On od
      tysięcy lat wpisany jest w naszą historię.
      (Zgadzam się, przerobiłem trochę klasyka - ależ czy nie pasuje to jak ulał do
      obecnej sytuacji ?)

> Dla mnie jest to jednoznaczne: NARÓD CHCE LUSTRACJI !

A ja już sam nie wiem, czego chce naród. I wiesz co ? Ja się nawet boję głośno
      go o to zapytać. Ostatnio, jak naród głośno powiedział czego chce, to mu Wojtek
      zakręcił kurki z gazem i sprezentował nocne czuwanie przy świeczkach.

Od dobrych już 10 lat większość nie brała udziału w wyborach. Cholera wie, co im
      po głowach chodzi. Oby tylko - kiedy w końcu większość zdecyduje się przemówić -
      nie wieszali na latarniach. Ja wrażliwy wizualnie jestem :-)

PS. Ty tak jakby masz coś osobiście przeciwko kapusiom i agentom. Zrozumieć
      mogę, choć nie popieram. Dlaczego zatem nie gardłujesz przeciwko ujawnieniu
      wszystkich kapusiów - także obecnie zainstalowanych w np. partiach politycznych
      i na niektórych plebaniach przez obydwie policje polityczne - wojskową i
      cywilną ?
      Rozejrzyj się po wrocławskiej scenie politycznej - od wojskowych agentów aż
      zielono się przed oczami robi. Dlaczego nie domagasz się lustracji totalnej i
      totalnego zakazu werbowania ? Jak ciąć to równo - do gruntu.
      • Gość: Lekarz lekarza Re: NARÓD POWIEDZIAŁ: 'TAK' DLA LUSTRACJI ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 12:43
        "Dlaczego nie domagasz się lustracji totalnej i
        totalnego zakazu werbowania ?"

No bo nasz lekarz-naród jest kompletnie ograniczony, ma
        obniżone możliwości transmisyjne sieci neuronowej.

Racjonalnie z nim się nie da rozmawiać, to tak, jakbyś
        chciał pogadać z glonojadem pływającym w akwarium.

Rzucili lekarzowi ochłap, a ten się podnieca, jakby upolował
        bawoła, po prostu reprezentuje sobą ten człowiek cały odmóżdżony naród.
      • Gość: Jazzek Re: NARÓD POWIEDZIAŁ: 'TAK' DLA LUSTRACJI ! IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 04.02.05, 17:44
        map4 napisał:

>Tak Ci się tylko wydaje - a może ludzie rzucili się na nią złaknieni haków ?
        >Bo mając taką wiedzę można doskonale upodlić bliźniego swego. Zgodnie z naukami
        >kościoła zresztą. Czyż mieszanie z błotem nie jest naszym sportem narodowym ? I
        >niech się tłumaczy - jeden z drugim, że nie jest wielbłądem.

Czemu upodlić? Mocodawcy 'byłych' pełnią oto najwyższe funkcje państwowe z
        podniesionym czołem, nadla bezwstydnie wciskając ludziom ciemnotę. Skoro na
        nich nie skrupił się gniew ludu, to i drobne żuczki spokojnie sobie pożyją.

Wystarczy zresztą spojrzeć pod literę V. Skoro taki człowiek ma teczkę (a nawet
        dwie), to czyż można tą listę traktować ze śmiertelną powagą?
      • Gość: bonczek map4 masz recht IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.02.05, 09:03
        Właśnie znalazłem się w takiej sytuacji. Takie samo imię i nazwisko w ilości
        sztuk 2 figuruje na owej liście rozpowszechnionej w sieci. Mnie to osobiście
        wali bo wiem co i kiedy robiłem i tłumaczyć się nie zamierzam. Ale wyobraz
        sobie człeka Bogu ducha winnego, któremu w związku z obecnością jego imienia i
        nazwiska zaczynają się pojawiać problemy. Odwracają się znajomi, rodzina ,
        przyjaciele, zaczynają się robić kwasy w pracy itd, itd. Jeśli nawet po
        interwencji w IPN udowodni, że ów agent na liście to nie on to jak znam nas,
        Polaków smród zostanie wokół gościa i już nie będzie tym kim czuł się kiedyś.
        Pojawienie się owej listy przynosi więcej krzywdy niż pożytku. Tak jak
        wspomniałeś jest ewidentnie wyselekcjonowana albowiem żadna służba nie
        zrezygnuje z czynnych agentów bez względu na ustrój i klimaty polityczne. Robi
        krzywdę podwójną bo ktoś działająć w dobrze pojętym interesie Polski (np na
        terenie innego kraju lub w jakiejś obcej firmie w Polsce) za cholerę nie
        podejmie współpracy mając w perspektywie takiego Wildsteina. Tak jak
        wspomniałeś lista owa to tylko narzędzie w walce politycznej przed wyborami i
        tak naprawdę nie wierzę, że tylko ów cud urody dziennikarzyna był w to
        zamieszany i tym zainteresowany.
        Pozdrawiam serdecznie - bonczek (2 X na liście Wildsteina :-)))))
        • map4 Re: map4 masz recht 07.02.05, 12:15
          Gość portalu: bonczek napisał(a):

> Właśnie znalazłem się w takiej sytuacji. Takie samo imię i nazwisko w ilości
          > sztuk 2 figuruje na owej liście rozpowszechnionej w sieci.

A teraz wyobraź sobie, że "Twoje" nazwisko rzeczywiście należy do Ciebie.
          Bo jakiś ubol pomiędzy dwoma setami wódy pomieszał kwity i zrobił z Ciebie
          agenta systemu. Oczywiście bez Twojej wiedzy. Jak się przed tym wybronić ?
          Problem następny: podczas rozprawy Kaczor - Urban obrońca Urbana udowodnił, że
          UOP fabrykował kwity podrabiając podpisy. Fałszerze UOPu byli na tyle dobrzy, że
          oszukali grafologów. A jeśli ktoś na ubeckich kwitach podpisał się za Ciebie i
          stara, dobra SB "zapomniała" Cię o tym powiadomić ? - w takiej sytuacji jesteś
          agentem, choć sam przekonany jesteś o tym, że jest inaczej.

Podsumowując: kwity IPNu są słabe i niewiarygodne. Lustratorom proponuję zajrzeć
          do kompletnych kwitów WSW -> WSI, tak na początek. Zaś prawdziwi szpiedzy
          pracują dalej, bo ich w żadnej kartotece nie ma.
          • Gość: bonczek Re: map4 masz recht IP: *.crowley.pl 07.02.05, 18:00
            No i bingo..mnie osobiście to wisi bo Ci, którzy mnie znają wiedzą kto zacz.Są
            jednak ludzie o innej psychice i żyjący w innym środowisku i klimacie, podatni
            na tego typu rzeczy, presję środowiska i najbliższych.Obawiam się i obym był w
            błędzie czy nie skończy się to dla nich jakąś tragedią...czego rzecz jasna
            nikomu nie życzę ..a motłoch niech dalej się tym podnieca :-)))
            • map4 Re: map4 masz recht 08.02.05, 10:22

> No i bingo..mnie osobiście to wisi bo Ci, którzy mnie znają wiedzą kto zacz.

To Ci wisi tylko teoretycznie. Uwierz mi. Gdybyś bowiem chciał wziąć się kiedyś
              za politykę, albo zostać kimś, kogo lustracja obejmuje, to po złożeniu
              fałszywego oświadczenia (a fałszywość oświadczenia bada się prześwietlając kwity
              a nie byłą rzeczywistość) dostaniesz na wymarzone stanowisko szlaban. Ja wiem,
              że dla normalnych ludzi fucha posła czy innego ministra w Polsce jest mniej
              pociągająca niż sprzedawcy hamburgerów w Nowym Jorku, ale dlaczego a priori
              zamykać sobie możliwości ? Szczególnie wtedy, kiedy naprawdę nic złego nie
              zrobiłeś ?
              • Gość: bonczek Re: map4 masz recht IP: *.crowley.pl 08.02.05, 10:50
                Politykiem nie bede po porządny ze mnie człek /tak przynajmniej sądze/ i ucziwy.
                Jesli już byłbym w aktach ja jako ja to napisałbym to beż żadnego ale w swoim
                siwi (casus Olechowski, Król itd).Jak widac spływa to po nich jak po kaczce i
                w niczym nie przeszkadza a nawet dodaje "smaku". Śpię spokojnie i spac
                zamierzam bez względu na kolor koryta. Współczuje jednak tym, którzy godzinami
                stoją w kancelariach IPNu żebrząc o "podatek" od uczciwości i żyjąc w strachu
                czy i jak ich IPN zakwalifikuje a co za tym idzie da lub nie da akt do wglądu -
                to jest dopiero tragedia.
                • map4 Re: map4 masz recht 08.02.05, 11:28

> Politykiem nie bede po porządny ze mnie człek /tak przynajmniej sądze/ i ucziwy
                  > .

Tak też sobie pomyślałem. Nie życzę Ci zatem, żebyś kiedykolwiek musiał zniżyć
                  się do zarabiania polityką na życie.

> Jesli już byłbym w aktach ja jako ja to napisałbym to beż żadnego ale w swoim
                  > siwi (casus Olechowski, Król itd).

Problem polega na tym, że ta debilna ustawa nie zostawia Ci żadnego pola
                  manewru. Piszesz bowiem "nie współpracowałem", to wyciągną Ci jakieś
                  spreparowane kwity, napiszesz "współpracowałem", to zarzucą Ci kłamstwo, jeśli
                  żadnych kwitów nie znajdą. Nie wolno Ci bowiem napisać "nie wiem".
                  Problem z lustracją nie dotyczy li tylko polityków. Coś mi się wydaje, że coraz
                  więcej ludzi będzie w Polsce zmuszanych do wypełnienia oświadczenia
                  lustracyjnego. Tłuszcza kocha grzebać się bowiem w brudach innych osób.

Oto bowiem osiągnęliśmy stan prawny, w którym nie mogąc agenturalnej przeszłości
                  nikomu tak naprawdę udowodnić zmuszamy samych siebie do pisania "samokrytyki",
                  zgodnie ze sprawdzonymi, stalinowskimi meteodami.

> Jak widac spływa to po nich jak po kaczce i
                  > w niczym nie przeszkadza a nawet dodaje "smaku". Śpię spokojnie i spac
                  > zamierzam bez względu na kolor koryta.

Tak Ci się tylko wydaje. Qńhead zmierza po władzę. A jeśli uchwali ustawę, że
                  byli komunistyczni kapusie nie mają prawa kupować ziemi naszej drogiej
                  ojczystej - co wtedy ? Wtedy sobie nawet mieszkania nie kupisz.

Problem z politykami-idiotami polega na tym, że są nieobliczalni.
                  • Gość: bonczek Re: map4 masz recht IP: *.crowley.pl 08.02.05, 12:18
                    Odnosząc się do twojej wypowiedzi czyż nie pięknym i poniżającym całą ustawę i
                    ten cyrk było by gdyby uznano mnie za kłamcę lustracyjnego z powodu mojego
                    przyznania się do współpracy z SB, UB, NKWD, CIA itd a okazałoby sie ,żem
                    czysty jak nienarodzona dziewica!!! To by było coś pięknego.
                    Co do QŃHEADÓW to są takie miejsca na świecie gdzie są postrzegani jako
                    swoiście pojęta cepelia z Polski i bardziej kojarzeni z serialem niż polityką...
                    i do takich miejsc zawsze można wyjechać. Mam nadzieję granicząca z pewnością,
                    że władzy nie otrzymają w całości a że będzie wesoło ..hmmm....a czy było
                    kiedyś inaczej?
                    • map4 Re: map4 masz recht 08.02.05, 13:25

> Odnosząc się do twojej wypowiedzi czyż nie pięknym i poniżającym całą ustawę i
                      > ten cyrk było by gdyby uznano mnie za kłamcę lustracyjnego z powodu mojego
                      > przyznania się do współpracy z SB, UB, NKWD, CIA itd a okazałoby sie ,żem
                      > czysty jak nienarodzona dziewica!!! To by było coś pięknego.

Nie - w naszym ukochanym pomrocznym kraiku nie byłbyś wtedy "niewinnym" tylko
                      "podejrzanym, zwolnionym z braku dowodów" ("no bo przecież sam się przyznał !").
                      To nie to samo.

> Co do QŃHEADÓW to są takie miejsca na świecie gdzie są postrzegani jako
                      > swoiście pojęta cepelia z Polski i bardziej kojarzeni z serialem niż
                      > polityką..

Na razie jest "smieszno", lecz się nie pocieszaj. Na "straszno" też przyjdzie
                      czas. Co z tego, że świat postrzega ich jako skansen ? Już niedługo ten skansen
                      przejmie władzę. Wtedy dopiero się zacznie.

> i do takich miejsc zawsze można wyjechać.

1. Pytanie brzmi jak długo jeszcze.

2. Wyjechałem. Tyle, że nie jestem w stanie ściągnąć całej mojej rodziny,
                      znajomych i przyjaciół. Zawsze zostanie ktoś, kto jest mi bliski i cierpi. A to
                      boli.

> Mam nadzieję granicząca z pewnością,
                      > że władzy nie otrzymają w całości a że będzie wesoło ..hmmm....a czy było
                      > kiedyś inaczej?

Nie było. Chyba na nic innego, jak na skundlenie cyrku z groteską pod patronatem
                      burdelu nie zasługujemy. Pomieszanie Szwejka, Mrożka i Orwella: nowy, wspaniały
                      świat.
                      • Gość: obcy Re: map4nie płacz tak strasznie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 13:43
                        sluchaj ,przeżylismy trzysta lat zaborów,szesc lat okupacji jednej
                        pięćdziesiąt innej,pietnaście lat afrykanskiego kapitalizmu ,i wiesz co ?żyję
                        żona wlaśnie w ciąży ,nie zapomniałem!!będę żył jeszcze lat
                        pięćdziesiąt ,zaręczam ci w szczęściu w zgodzie w polsce ,nie płacz,
                        • map4 Re: map4nie płacz tak strasznie!! 08.02.05, 14:06
                          Gość portalu: obcy napisał(a):

> sluchaj ,przeżylismy trzysta lat zaborów,szesc lat okupacji jednej
                          > pięćdziesiąt innej,pietnaście lat afrykanskiego kapitalizmu ,i wiesz co ?żyję
                          > żona wlaśnie w ciąży ,nie zapomniałem!!

Gratuluję i podziwiam: swoim własnym dzieciom dobrowolnie zgotować takie
                          dzieciństwo ...

> będę żył jeszcze lat
                          > pięćdziesiąt ,zaręczam ci w szczęściu w zgodzie w polsce ,nie płacz,

Oglądałeś "Skazanych na Shawshank" ? Tam niektórzy więźniowie również byli
                          bardziej "w" niż "poza" szczęśliwi. Dostosowali się po prostu do systemu.

Nie lubię się powtarzać. Dawno temu napisałem "po wystarczająco długim pobycie w
                          klatce przestaje się dostrzegać kraty". Żyjecie w Matrixie, nie chcąc dostrzec
                          prawdy, że Polska jest zapyziałym i odrapanym więzieniem waszej wolności i
                          godności z kapo w roli strażników. To byłoby nawet śmieszne, gdyby nie było
                          prawdziwe. Proponuję wyjazd gdzieś do jakiegoś cywilizowanego kraju, na
                          przynajmniej pół roku - zaręczam, że po powrocie przeżyjesz szok. Widzieć to
                          samo a jednak nie to samo, widzieć a rozumieć - to dwie fundamentalnie różne
                          rzeczy.

Moja babcia, osoba mocno wiekowa, aczkolwiek zadziwiająco sprawna umysłowo po
                          trzech miesiącach po "uwolnieniu" stwierdziła, że do tego ZOO to ona nie chce
                          wrócić nawet po śmierci.

Znam również osoby, które mimo doświadczeń z cywilizacją postanowiły wrócić do
                          Polski. Śmiem zaryzykować stwierdzenie, że były to osoby nieprzystosowane do
                          samodzielnego życia poza celą. Są i tacy.
                          • Gość: obcy Re: map4nie płacz tak strasznie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 14:39
                            jestem polakiem i musze tą polskę mieć i czuc tu zaraz obok,nie straszne obelgi
                            że klatka ,bantustan,niewola,itd, itp,nie wyjade z tąd za zadne
                            skarby,mercedesy ,wille,baseny,i wasze śmieszne gadżety, jestescie poprostu
                            żałośni,oczywiscie dla mnie,dla mnie...
                            • map4 Re: map4nie płacz tak strasznie!! 08.02.05, 15:12
                              Gość portalu: obcy napisał(a):

> jestem polakiem i musze tą polskę mieć i czuc tu zaraz obok,nie straszne obelgi
                              >
                              > że klatka ,bantustan,niewola,itd, itp,nie wyjade z tąd za zadne
                              > skarby,mercedesy ,wille,baseny,i wasze śmieszne gadżety, jestescie poprostu
                              > żałośni,oczywiscie dla mnie,dla mnie...

Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek wychwalał łatwość wejścia w
                              (legalne :-) posiadanie jakiegoś domu, basenu czy samochodu.

Natomiast:

Idę do lekarza i nie muszę dawać w łapę. Idę do urzędu i zostaję szybko i
                              bezpłatnie obsłużony. Żaden policjant tutaj nie bije podejrzanie wyglądających
                              nastolatków ani za wygląd, ani w ogóle. Tu policja w ogóle nie bije, a jak tylko
                              biciem zagrozi, to od razu ma sprawę w sądzie. Tutaj wolno śmiać się ze
                              WSZYSTKICH polityków, papieża nie wyłączając. Tutaj prokuratura ściga a sądy
                              osądzają wszystkich, a nie tylko tych "bez pleców". Tutaj wolno demonstrować
                              nawet przeciwko najwyższemu władcy świata - przeciwko Bushowi. Tu na
                              autostradzie wolno jechać, ile ma się ochotę. Tu o wiele więcej wolno.

Z drugiej jednak strony - tu o wiele mniej wolno. Nie wolno na starówce postawić
                              termosu ani kiczowatej fontanny. Nie wolno za bardzo okłamywać wyborców
                              (patrzcie, jak w sondażach i kolejnych lokalnych wyborach pikuje rząd
                              niemieckich socjaldemokratów & zielonych), nie wolno brać w łapę nie meldując
                              tego w urzędzie skarbowym (casus byłego szefa kontrwywiadu Pfahlsa oraz Franza
                              Josefa Straussa Juniora), nie wolno malować na żółto swojego domu, jeśli reszta
                              domów na ulicy jest na biało, nie wolno śmiecić, itp. itd. Tu o wiele mniej wolno.

A przede wszystkim - tu wolno i można i jest sens skarżyć swój własny rząd.
                              Trybunał Konstytucyjny w Karlsruhe znany jest z tego, że regularnie przyciera
                              nosa urzędnikom. Żeby było jeszcze lepiej - tu urzędy i urzędnicy stosują się do
                              wyroków sądów. Tu jest w miarę normalnie.

Ktoś coś wspominał o basenach ? Ano, tak. Własny ogródek z własnym basenem
                              kosztuje tu o wiele pensji mniej, niż w Polsce. Ten fakt przytaczam dla tych,
                              którzy swoją egzystencję opierają na pędzie do posiadania basenu w ogródku i
                              definiują swoje człowieczeństwo liczbą zawistnych spojrzeń sąsiadów. Chociaż z
                              tym ostatnim jest problem - tu sąsiedzi zawistni nie są. No chyba, że to jakieś
                              dorobkiewicze z Polski.
                              • Gość: obcy Re: map4nie płacz tak strasznie!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:24
                                jam prostak ,aleś mnie map 4 rozśmieszył,za takie oto "wartości "zostawiles
                                polskę??jezu to dopiero fanty,nie odpowiadaj map 4 na prostacki post ,postaram
                                sie unikac twoich postów,ale POLAK,kurcze,
                      • Gość: bonczek Re: map4 masz recht IP: *.crowley.pl 08.02.05, 14:01
                        Widzisz, podobnie jak Brezly tak i Ty patrzysz na to z pewnej perspektywy tak
                        geograficznej jak i emocjonalnej a także kuturowo religijnej. Twoje oceny w
                        moim mniemaniu są o te elementa zdrowsze a przez to niosą więcej rozsądku i
                        wniosków w sobie. Nie są obciążone jak co drugi post tutaj wyzwiskami, głupotą,
                        porównaniami, są rzekłbym odważne co widac po głupawych ripostach adwersarzy.
                        Ja po 40 latach abstynencji polityczno-psychologicznej na łez tych padole co
                        Polską się zowie do pewnych spraw się przyzwyczaiłem i w pewne cuda zacząłem
                        wierzyć. Jednym z tych obijawień jest fakt zmiany pokoleń i ich nieco
                        zdrowszego spojrzenia w rzeczywistośc tak przesiąkniętą głupota, klerykalizmem
                        i takim stricte sarmackim podejściem do zycia. Mam nadzieję, którą zyję, że nie
                        bedzie tak źle bo inaczej dawno ostatni zgasiłby światło a jak widac wciąż się
                        żarzy. Wiem że przyjdzie taki czas za lat XXX że zerwiemy okowy chorej ,
                        polskiej moralności i norm kulturowych bo tego wymaga od nas postęp a bez niego
                        bedziemy outsiderami. Cieszę się z tej Uni własnie z tego powodu że bedzie bat
                        nad nami i poznamy to o czym jeszcze nie mamy pojęcia i wydaje nam się
                        nieosiągalne. Taki Adams czy Andreas L. to tylko przystanki na drodze do
                        sukcesu ale czy znasz w historii taki tramwaj, który się na Haltestelle nie
                        zatrzymuje? Ja nie ...ale po prostu wierzę dlatego walizki rozpakowałem.
                        Pozdówka
                        • map4 Re: map4 masz recht 08.02.05, 14:35

> Widzisz, podobnie jak Brezly tak i Ty patrzysz na to z pewnej perspektywy tak
                          > geograficznej jak i emocjonalnej a także kuturowo religijnej.

Zgadzając się dodam jedynie, że istnieją pewne przesłanki, które ułatwiły mi
                          wyjazd. Ja po prostu już od dawna w Polsce czułem się jak nie u siebie. Coś mi
                          nie pasowało, choc sam nie wiedziałem, co dokładnie.

Brezly wyjechał jakiś czas po mnie i patrz, jak szybko mu odwaliło :-)

> Ja po 40 latach abstynencji polityczno-psychologicznej na łez tych padole co
                          > Polską się zowie do pewnych spraw się przyzwyczaiłem i w pewne cuda zacząłem
                          > wierzyć.

Jeszcze nie jest za późno. Czy naprawdę się przyzwyczaiłeś ? Czy już naprawdę
                          nic Cię w Polsce nie wkurza i nie zawstydza ?

> Cieszę się z tej Uni własnie z tego powodu że bedzie bat
                          > nad nami i poznamy to o czym jeszcze nie mamy pojęcia i wydaje nam się
                          > nieosiągalne.

Zakładasz przy tym milcząco, że Unia w przeciągu następnych dwudziestu-
                          trzydziestu lat wyewoluuje do takiej bądź innej postaci państwa federacyjnego. A
                          ja nie jestem tego pewien. Oczywiście - integracja postępuje. Popatrz jednak na
                          nieruchawość brukselskiego cielska. Już teraz jest tragicznie, a zupełnie nie
                          wyobrażam sobie prewencyjnej interwencji europejskich sił szybkiego reagowania
                          na np. Cyprze w 24 godziny po wybuchu walk. Nie da się sterować okrętem, jeśli
                          każdy z 25 oficerów uważa się za kapitana. A co gorsza - świat zmienia się coraz
                          szybciej. Coraz częściej o zwycięstwie lub porażce decydować będzie nie tyle
                          stanowisko przez Unię zajęte lecz czas jaki Unia potrzebowała do jego wypracowania.
                          Napoleon raczył raz stwierdzić "szybka decyzja to połowa zwycięstwa". Co prawda
                          zaraz potem wziął i przegrał bitwę pod Waterloo :-), fakt faktem jednak
                          pozostaje. Szybkość reakcji liczy się tak samo jak reakcja sama w sobie.

Z każdym nowym członkiem Unii rośnie ryzyko zablokowania jakiejś decyzji za
                          pomocą "liberum veto". Do czego ten akurat przywilej w Polsce szlacheckiej
                          doprowadził, objaśniać chyba nie muszę.

>Taki Adams czy Andreas L. to tylko przystanki na drodze do
                          > sukcesu ale czy znasz w historii taki tramwaj, który się na Haltestelle nie
                          > zatrzymuje? Ja nie ...ale po prostu wierzę dlatego walizki rozpakowałem.

Kiedyś musi być ten pierwszy raz ;-)

Europa bez Polski da sobie radę. Przez dłuższy okres czasu sobie zresztą
                          znakomicie radę dawała. Osobiście niepokoi mnie to, że niewielu Polaków nie
                          zdaje sobie sprawy z tego, że bez Unii Polska zginie. Państwo w starym,
                          dziwiętnastowiecznym jego znaczeniu nie ma prawa już dziś samodzielnie przeżyć.
                          Chyba, że jako Korea Północna, Kuba, Iran albo inna Białoruś - czyli jako dziura
                          w mapie z pomnikiem lokalnego półboga na każdym skrzyżowaniu.
                          Tego naprawdę chcemy ?
                          • Gość: bonczek Re: map4 masz recht IP: *.crowley.pl 08.02.05, 14:57
                            A jak sobie wyobrażasz moją emigrację w wieku 40 z dwójką dzieci? To wyzwanie,
                            którego chyba się nie podejmę choć nieukrywam, że uwielbiam polemiki z Brezlym
                            u niego w domu z dala od tego wszystkiego.Zabrzmi to perwersyjnie ale czasem za
                            tym tęsknię i kiedy jest okazja wsiadam w auto i drang nach Westen. Wiele
                            rzeczy mi doskwiera w Polszcze naszej nieszczęsnej.Wiele jest do zrobienia
                            (ależ patetycznie zabrzmiało) i dużo wody w Odrze popłynie zanim światełko
                            nadziei zaświeci. Może zabrzmi to sarkastycznie ale łatwiej to znosić tam za
                            granica niż tu choć jak wcpomniałes niesie to za soba pewne "cierpienie". WIem
                            bo znam i wierzę bo widzę, że sa jeszcze inni nad wyraz rozwinięci emocjonalnie
                            i intelektualnie bedący w stanie zmienić naszą szarą rzeczywistośc in plus i
                            tych sie trzymam choć (choćby w takich polemikach) nieukrywam, że są w
                            zdecydowanej mniejszosci.Wracając do Uni , patrzę na to przez pryzmat raczej
                            prawny a nie szybkości reakcji na zagrożenia. Casus Urbana, a bedzie tego
                            więcej to własnie owa kropla nadziei dnia powszedniego, dostowanie prawa i jego
                            interpretacji to jest to na co wielu z nas czeka. Urzędnik jest dla mnie a nie
                            ja dla niego i to wiem po własnych doswiadczeniach z Okęcia. To wszystko
                            pośrednio zasługa Uni.Jesli chodzi o jej szybkośc reagowania to popis dała na
                            Bałkanach więc by klimatu nie psuć nie pociągnę wątku. Reasumując jestem
                            umiarkowanym optymistą:-))
                            • map4 Re: map4 masz recht 08.02.05, 15:38

> A jak sobie wyobrażasz moją emigrację w wieku 40 z dwójką dzieci?

Dwójka dzieci to - przyznaję - jest pewien problem.
                              Tym niemniej z obserwacji jakie poczyniłem w środowisku emigrantów wynika, że
                              problemy z przystosowaniem się mają raczej rodzice, a nie dzieci. Znam dzieci,
                              które zaczynając od znajomości dwóch słów - "ja" i "nein" po sześciu miesiącach
                              pobytu zaczęły poprawiać językowe błędy swoich rodziców - bestie bezczelne jedne.
                              Dzieciom brakuje wiary w układy - dzieci idą na przebój. To się tutaj podoba i
                              jest nagradzane.

Oczywiście problemem jest praca. Generalnie - zaczyna się bardzo nisko i
                              łokciami trzeba przebijać się do góry. Różnica w porównaniu z Polską jest taka,
                              że fotele szefostwa nie są zarezerwowane tylko dla pociotków prezesa.

> To wyzwanie,
                              > którego chyba się nie podejmę choć nieukrywam, że uwielbiam polemiki z Brezlym
                              > u niego w domu z dala od tego wszystkiego.Zabrzmi to perwersyjnie ale czasem za
                              >
                              > tym tęsknię i kiedy jest okazja wsiadam w auto i drang nach Westen.

Nooo... to wystarczy, jak kiedyś zapomnicie z rodziną od Brezlego do pomrocznej
                              wrócić :-)

> Wracając do Uni , patrzę na to przez pryzmat raczej
                              > prawny a nie szybkości reakcji na zagrożenia. Casus Urbana, a bedzie tego
                              > więcej to własnie owa kropla nadziei dnia powszedniego, dostowanie prawa i jego
                              > interpretacji to jest to na co wielu z nas czeka.

A ja w to wątpię. Sygnał jest czytelny i poszedł już w naród. Nie lzia.
                              A nawet jeśli Strasburg zadecyduje inaczej - wyrok ten zostanie przez premiera
                              QńHeada po prostu zignorowany. I co mu zrobisz ? Możesz mu skoczyć.
                              To nie jakiś Strasburg będzie kierował prokuraturą, tylko Ziobro, do spółki z
                              oficerem pewnych służb Miodowiczem juniorem. A policji rozkazy wydawać będzie w
                              najlepszym przypadku tow. Kotlinowski. (Ja nie wiem jak oni się tam zwą -
                              bracia, towarzysze, koledzy ?)

> Urzędnik jest dla mnie a nie
                              > ja dla niego i to wiem po własnych doswiadczeniach z Okęcia.

Okęcia nie używam. Za dużo tam (jak na mój gust) warszawiaków. Poza tym taki
                              kurnik jest odpowiednią choć wstyd przynoszącą wizytówką tego skansenu.

> To wszystko
                              > pośrednio zasługa Uni.Jesli chodzi o jej szybkośc reagowania to popis dała na
                              > Bałkanach więc by klimatu nie psuć nie pociągnę wątku. Reasumując jestem
                              > umiarkowanym optymistą:-))

Właśnie o to mi chodzi. Zamiast pomóc w ekshumacji i sądzeniu morderców mogli
                              pomóc wcześniej - w ochronie ludności. Kiedy ta jeszcze żyła.

Coś mi się wydaje, że trochę za daleko od lustracji odeszliśmy.
                              Lustracji nie będzie - będzie jej parodia. A propos - jeśli jesteś na lście dwa
                              razy to pewnie był z Ciebie podwójny agant. O, żesz Ty. To tak, jak J-23 :-)
                              • Gość: bonczek Re: map4 masz recht IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.02.05, 17:06
                                Ano właśnie na liscie jest nas dwóch:-))) Choć osób o tych parametrach kilkaset
                                w Polsce ale już zamówiłem koszulkę "jestem na liscie wildsteina X 2" - skan
                                prześlę mailem ..jak się bawić to na całego bo to jedyny kraj w Jewropie gdzie
                                karnawał nie ma końca tylko się didżeje zmieniają!!!
                        • Gość: TeleWic Re: map4 masz recht IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:26
                          niestety wypowiedzi młodego lekarza, zwanego umownie
                          na forum kkonowałem, świadczą o tym, że buraki dalej rosną.
    • Gość: Emeryt Re: GUS UJAWNIŁ!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.05, 12:53
      W Polsce jest ponad 4,5 mln. osób, których dochód nie przekracza 387,- zł. na
      osobę. Osobiście uważam, że większość z nich ukrywa prawdziwe dochody i dlatego
      należy wobec nich przeprowadzić lustrację majątkową. Przeprowadzenie lustracji
      jest sprawą pilną w związku z koniecznościa opracowania budżetu na rok 2006.
    • Gość: Old Fashion Man Re: a "Różowy Motłoch" jest zawsze przeciw.. IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.05, 13:21
      ...nawet mi nie jest Was szkoda... "elyta"...:-)))

Lustracja i dekomunizacja będzie przeprowadzona i tyle.

OFM
      • Gość: OFDupa Re: a "Różowy Motłoch" jest zawsze przeciw.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:33
        "Lustracja i dekomunizacja będzie przeprowadzona i tyle." - nawet jeśli to
        komuna wyprodukowała wszystkie kwity.

Taki właśnie masz różowy mózg - różowy bo chory na BSE.
        • Gość: Old Fashion Man Re: a "Różowy Motłoch" jest zawsze przeciw.. IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.05, 14:38
          Gość portalu: OFDupa (albo inny Lajkonik) napisał(a):

> "Lustracja i dekomunizacja będzie przeprowadzona i tyle." - nawet jeśli to
          > komuna wyprodukowała wszystkie kwity.

.. jasne, a kto produkował jak nie komuna???
          • Gość: OFDupa Re: a "Różowy Motłoch" jest zawsze przeciw.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:49
            No komuna, produkowała i niszczyła, robiła co chciała, a teraz na podstawie tych
            fabrykowanych kwitów chcesz oceniać ludzi?

Ty chyba naprawdę zwariowałeś, chcesz niby dobrze, ale idziesz na skróty,
            komuniści wpuścili cię zwyczajnie w maliny.

Może pocałuj się z jaruzelskim, jesteście teraz jak bracia - on kwity robił, a
            ty je wykorzystujesz. Boże, jaki ty jesteś naiwny, jak dziecko.
            • Gość: Old Fashion Man Re: a "Różowy Motłoch" jest zawsze przeciw.. IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.05, 15:53
              ..jasne, cały ówczesny system był jedną wielką fałszywką i fabrykowanymi
              kwitami...;-)))

Boże, ale mi się Różowy trafił... ..piewca moralności i tolerancji..

Z Jaruzelskim, Kiszczakiem i Urbanem to się Michnik Adam całował... Nie będę
              ryzykował, te choroby....
              • Gość: OFDupa Re: a "Różowy Motłoch" jest zawsze przeciw.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 16:58
                Michnik się całoWAŁ, a ty się dalej się całujesz, i to z języczkiem.

Boże, wam nie trzeba nawet lewicy, sami się wykończycie.
      • Gość: Ditran ŚMIERĆ URODZONYM W PRL-U IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.05, 10:43
        Bo to ubecy i oczywiście przez nich jest korupcja, nędza, bezrobocie, upadek
        służby zdrowia itd. Oczywywiście Rokita albo Tusk na prezydenta i wszystko
        będzie cacy - to znaczy liberalizm doprowadzi do czasów przedwojennych, kiedy
        budowano ochronki a ludzi umierali na ulicach.
        • Gość: tom Re: ŚMIERĆ URODZONYM W PRL-U IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.02.05, 12:19
          chyba płyta ci się zacieła. Ale dam ci szanse. Podaj przykład kraju liberalnego
          gdzie ludzie umierają na ulicach.
          • Gość: zlustrowany Re: proszę bardzo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.05, 13:21
            Takim krajem są Stany Zjednoczone. Jakies dwie dekady temu musieliśmy wysyłać
            dla ludzi wegutujących w zimie na ulicy spiwory i koce.
            • Gość: tom Re: proszę bardzo IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.02.05, 16:58
              pamiętam te "niusy" z dziennika telewizyjnego. To było wtedy gdy nie można było
              nigdzie kupić koca, nie mówiąc o śpiworze.
            • Gość: juro-pejczyk Re: proszę bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 19:58
              A jednym z głównych mentorów akcji był niejaki Jerzy Urban-obrońca ludu pracującego miast i wsi.
              • Gość: Ditran RĘCE PRECZ OD URBANA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.05, 00:11
                Znam człowieka i cenię go. - Za co? - Za szczerość, bezgraniczną szczerość.
                Niejeden członek komitetu solidarności uścisnął mu rękę. Dzwoniłem do jego
                redakcji wieloktronie, bo potrzebowałem jego opinii. Facet niesamowicie
                odpowiedzialny, ciepły i lewicowy tak jak ja. Nienawidzi hopokryzji czarnych
                tak jak połowa tego narodu.
                • Gość: tom Re: RĘCE PRECZ OD URBANA IP: *.kom / *.kom-net.pl 06.02.05, 00:22
                  zauwazyłem, że ty nie znasz pojęć którymi się posługujesz. Sprawdź w słowniku
                  co znaczy słowo hipokryzja bo chyba mylisz z pojęciem "prawdomówność"
                • Gość: juro-pejczyk Re: RĘCE PRECZ OD URBANA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 05:22
                  Cenisz go za szczerość.He He. Jak pamięć może się zacierać. Wróć do lat 80-tych.
                  >Lewicowy ? Tak,cholernie. Ta twarz wyraża lewicową wrażliwość.
                  >Niejeden członek komitetu solidarności uścisnął mu rękę- tak tak-to ci sami którym z reguły jakoś nie zależało nigdy na serio na lustracji.Bo i po co-gruba kreska.I macie teraz nowe ideały-takie jak on. Gratuluję.
                • Gość: Zbyszek z Kanady Re: RĘCE PRECZ OD URBANA IP: *.abhsia.telus.net 15.02.05, 00:45
                  Polska musi sie oczyscic z takich "ciemnych mlotow"
                  ditrano-podobnych.
                  Dobrze pamietam Urbana i to jak sie wyslugiwal dla komuny
                  To czlowiek bez zadnego honoru
                  Zbyszek
          • Gość: Ditran Re: ŚMIERĆ URODZONYM W PRL-U IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.05, 14:56
            Te kraje to Polska, Ukraina i USA
            • Gość: tom Re: ŚMIERĆ URODZONYM W PRL-U IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.02.05, 16:55
              Ukraina niestety nie jest liberalnym krajem (wiem, że cię boli że komuchów
              wykopano)
              USA jest tak biednym krajem, że musi się bronić wizami przed napływaem
              imigrantów.
              Mam wrażenie, że nie wiesz co to słowo znaczy
    • Gość: juro-pejczyk Re: NARÓD POWIEDZIAŁ: 'TAK' DLA LUSTRACJI ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:33
      Lepiej zostawcie ten szit.My teraz są jak jeden europejczycy i po co rozgrzebywać stare rany. A że Michnik całował się z bohaterem Jaruzelskim i pił wódkę z Urbanem,to przecież z czystej sympatii. Po co rozgrzebywać stare rany,"kogo to interesuje"-jak powiedział niejaki Belka.A to że w innych krajach jakoś dali radę lustracji? to było dawno i nieprawda,nas tu obowiązuje gruba kreska,a lud tu jest mściwy i prymitywny,po co ma krzywdzić niewinnych???
      • hrabiaa Re: NARÓD POWIEDZIAŁ: 'TAK' DLA LUSTRACJI ! 05.02.05, 20:14
        Kurde, siedziałem trzy dni w Bibliotece Uniwerku i grzebałem w herbarzach, by
        zobaczyć herb Wildsteina. Czy on z tych Wildsteinów z Podola, czy z Polesia?
        W którym wieku Wildsteinowie przybyli z Niemiec ? A, może nie z Niemiec ? Chyba
        on jest Niemcem ?
    • Gość: Bolek Re:Pan prof. Kieres jest porządnym człowiekiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.05, 20:42
      Jednak na szefa IPN powinien pójść pan poseł Maciarewicz. Nadałby dynamiki w
      badaniach najnowszej historii. Po jego lustracji nie byłoby już ani lewicy ani
      prawicy. Tylko młodzi mieliby szanse dojść do władzy.
      • Gość: Jajcarz Re:Pan prof. Kieres jest porządnym człowiekiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 20:44
        "Tylko młodzi mieliby szanse dojść do władzy." - młodzi, ale czy lepsi?
        • Gość: Ditran MŁODZIE, CZYLI GŁUPSI? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.05, 00:14
          Wiecie dlaczego w niepodległej polsce pracodawcy zatrudniają głównie młodzież.
          Bo wykorzystują ich sumienie, prawdomówność i charakter młodego człowieka. Ich
          głównie się wykorzystuje. Pracownik w wieku 38 lat zapyta się: Dlaczego mam w
          niedzielę przychodzić do roboty? Za ile? Młody człowiek tego nie zrobi ze
          względu na swój boski dar - wrodzoną skromoność.
    • Gość: Arek Re: NARÓD POWIEDZIAŁ: 'TAK' DLA LUSTRACJI ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.05, 11:53
      Kierując sie taką logiką powinieneś wrzeszczeć: Naród chce pornografii!!! Bo
      przeciez słówka typu sex, pornografia, czy film pornograficzny to najczęściej
      wystukiwane słowa w wyszukiwarkach internetowych.
      • Gość: kanaba.info Re: NARÓD POWIEDZIAŁ: 'TAK' DLA LUSTRACJI ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 11:55
        NARÓD CHCE TRAWKI, KONOWALE!

LUSTRACJĘ MAMY GŁĘBOKO W DUPIE!
        • Gość: ziutek Srak a nie tak IP: *.kom / *.kom-net.pl 06.02.05, 16:19
          Dosyć babrania się w łajnie. Trzeba patrzeć w przyszłość i uważać żeby faszyści
          z LPR-u albo nieudacznicy z PiS nie dostali władzy, inaczej nieskończy się
          kabaret zwany Polską.
          • Gość: hrabiaa Re: Srak a nie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 17:48
            Za stówkę od łebka mogę lustrować. Zaswiadczenia pewne, sprawdzone i nie do
            podważenia,
    • Gość: gosc Re: czy naród ma cos do gadanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 10:44
      NIe!!!!!! to widac na kazdym kroku! Co innego naród ten do charówki i geba na
      kłódke a co innego rzad, prezesi. Tylko oni moga miec wiecej i lepiej a reszta
      won do piachu! o taka Poske walczył Wałesa i jemu podobni!
      • Gość: hrabiaa Re: czy naród ma cos do gadanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 12:42
        Mnie juz moja małżonka zlustrowała. Teczkę mam na pierwsze śniadanie do roboty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka