Dodaj do ulubionych

Miasto chce ratować bazar

IP: *.zigzag.pl 07.02.05, 20:36
Sorka, ale co jest szczególnego w targowisku na pl. Grunwaldzkim? Może mnie
ktoś oświecić?
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.mat.univie.ac.at 07.02.05, 21:31
      Pewnie to ze ciagle handluja w blocie i syfie, zamiast zbudowac sobie uczciwa
      hale, albo przynajmniej uczciwie wygladajece targowisko (i nie mowie, ze
      koniecznie w tym miejscu, o ktorym wiadza juz od lat, ze ich stamtad wyrzuca).
    • Gość: laura oświecam Ciebie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 21:36
      otóz:
      - można tu kupić ŚWIERZE warzywa i owoce
      (najsmaczniejsze jagody ma "babcia"na końcu targowiska, najlepsze jabłka czy to
      do szarlotki czy do przegryzienia- takie twarde i soczyste-ma pani Zofia wraz z
      synem,żadna supermarketowa marchewka po podsmarzeniu na patelni na masle z
      dodatkiem miodu nie smakuje tak, jak ta od pana Bronka, ma on rowniez w sezonie
      fanastyczne kalafiory i słonecznik,truskawki.....czy musze pisać o PRAWDZIWYCH
      truskawkach....?)
      - kwiaty są piekne, sezonowe, można tu kupic tatarak na Zieloneświątki,bukszpan
      do koszyczka wielkanocnego i zioła -świerze, jakie tylko sie chce-duże
      aromatyczne pęki
      -targowisko jest w centrum i wybranie sie tam na zakupy nie wiąze się z
      koniecznościa aranżowania całej wyprawy

Gdyby tak tylko z pomysłem te stoiska zaaranżowac i uporządkować, doprowadzić
      bieżącą wode do większej ilości punktów, częsciej sprzątać....ooo, wtedy byłoby
      nie tylko tanio ale i przyjemniej robić tam zakupy
      • Gość: wojtek Re: oświecam Ciebie.... IP: *.mat.univie.ac.at 07.02.05, 21:39
        > można tu kupić ŚWIERZE warzywa i owoce

Stanowczo zaprzeczam - nigdy takowych nie bylo na placu Grunwaldzkim!!!
        • Gość: laura Re: oświecam Ciebie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 21:40
          Ależ oczywiście, że są:))) tylko trzeba wiedziec gdzie i u kogo;)

pozdrawiam
          • Gość: wojtek Re: oświecam Ciebie.... IP: *.mat.univie.ac.at 07.02.05, 21:44
            Nie ma i nie bylo. Jedyne co ewentualnie moglo byc to swierzopy, ale tych tez
            nigdy nie widzialem na bazarze.
          • Gość: zmieniam nick Re: oświecam Ciebie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 21:52
            Słyszę rechot Wojtka, więc w ramach oświecenia informuję, że ŚWIEŻE warzywa
            znacznie bardziej smakują od tych ŚWIERZYCH
            :)
            • Gość: wojtek Re: oświecam Ciebie.... IP: *.mat.univie.ac.at 07.02.05, 22:23
              Mi wcale nie bylo do smiechu.
            • Gość: darek_w1 Re: oświecam Ciebie.... IP: *.lan.pop.pl 08.02.05, 19:13
              Poza tym wcale się nie dziwię, że marchewka PODSMARZONA nie była zbyt smaczna.
              na drugi raz spróbuj ją PODSMAŻYĆ.
    • Gość: KUPUJĄCA DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 21:49
      Wstyd mi , bo już zwątpiłam ,że władze miasta uratują to targowisko.To
      najmilsza wiadomość dzisiejszego dnia. Może w przyszłości uda się to jakoś
      estetycznie zabudować , nie zatracając dzisiejszego harakteru bazaru. Może być
      hala im. Romana - brawo za " nie deptanie przeszłosci ołtarzy" dla rządzacych
      nami kupujacymi.
      • Gość: | wiecej wykrzyknikow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 23:52
        bo nie slysze.
    • Gość: baba co jest szczególnego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 21:51
      zobaczysz co tam jest szczególnego jak Cię żona po warzywa
      wyśle.................
    • Gość: romas Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.magma-net.pl 07.02.05, 22:06
      a pewnie, zakonserwować ten syf i brud i pokazywać turystom za dobrą kasę...
      • Gość: Rafis zlikwidowac ten syf! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 07.02.05, 22:14
        w centrum miasta, wstyd. Jak juz musi byc to tak zeby nikt nie widział(ten
        pomysł z hala jest dobry)
        • Gość: Roman Genowefa Re: zlikwidowac ten syf! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 01:37
          Rafis, posprzątaj najpierw u siebie w mieszkaniu.
    • Gość: krisqu071 Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 22:19
      A czymze moze sobie plac a.k.a. targowisko zasluzyc na miano punktu
      wyrozniajacego Wrocek od innych miast? Trzeciego po Epi Markecie - o tu tez mam
      watpliwosci i Galerii - wyroznia sie faktycznie.
    • Gość: GREG Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.com 07.02.05, 22:25
      Targowisko moze faktycznie wyglada troche archaicznie - ale moze wlasnie to
      nadaje mu tego "klimatu".
      Wszyscy tak sie zachwycamy ogladajac obrazki z zachodnich miast: a to targi
      rybne a to takie a to owakie.
      A u nas robie sie wszystko aby zniszczyc tego typu chandel na wolnym powietrzu i
      wproawdzic wszystko w szkolo i marmury.
      Mysle , ze pomysl z wkomponowaniem targu w nowa inwestycje jest dobrym kierunkie
      mmyslenia.
      • Gość: wojtek Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.mat.univie.ac.at 07.02.05, 22:28
        > A u nas robie sie wszystko aby zniszczyc tego typu chandel na wolnym powietrzu

Nikt u nas nie niszczy zadnego "chandlu" - ludzie co Wy wszyscy tak??????

A potem mi ktos zarzuca, ze pesymista jestem...
        • Gość: kaktus Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.02.05, 23:12
          Nie ważne "h" , ważne uczucie!
          Jak mam absolutnie dość komputera, jarzeniówek i zamkniętych pomieszczeń, to
          idę na Grunwaldzki, a tam normalni uśmiechnięci ludzie. Panoszą się kwiaty i
          najłatwiej w mieście rozpoznać porę roku. Są szparagi- czas na majówkę,
          pojawiły się truskawki-nadzieja na lato, malinówki które mają smak słońca...ech!
          A zioła z prawdziwym aromatem? a jabłka w kilkudziesięciu odmianach?
          Supermarket z plastikowymi jarzynkami to nędzny erzac niezależnie od ilości
          marmurów i promocji- takie są wszędzie. Grunwaldzki ma swój klimat, lubią go
          wrocławianie i przyjezdni. Trzeba tylko poprawić warunki sprzedazy ale nie
          niszczyć!
    • Gość: hansi Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.wroclaw.mm.pl 07.02.05, 22:54
      Ci miejscy urzędnicy chcą chyba tworzyć rzeczywistość i chwalić "swoje" pomysły
      co takiego szczególnego jest w Galerii Dominikańskiej? "Kościółek" snobów? A
      EPI? To samo! To, że zakupy robią tam "elyty" o niczym nie świadczy! Lepiej
      niech pan R "pomyśli" o Hali Tragowej, czy temu podobnych miejscach.
    • Gość: Poliszynel Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 23:07
      Wszystkie takie i temu podobne wypowiedzi świadczą tylko i wyłącznie o małych
      parametrach mózgu, niewiedzy i daleko posuniętej indolencji. Są to posty
      zakompleksionych ludzi, kórzy całe życie robili zakupy w "Czereśniaku",
      szczęśliwych, ze w koncu mogą sobie coś sterylnie kupić w wypucowanej "Galerii"
      czy innym Markecie. Wymyte, zafoliowane i najlepiej z kodem paskowym!
      Ktoś to troche jeżdził po świecie wie, że takie miejsca są na wagę złota i
      często jedynym żródłem świerzych, pachnących i prawdziwie kolorowych warzyw i
      owoców! (Czasami trzeba sie wysilić i poszukać!)Nie jedno dziecko "zachodniego
      kraju" nie wie jak pachnie prawdziwy pomidor czy nawet ziemniak! Oczywiście
      trzeba mieć to minimum jeśli chodzi o zmysł smaku i powonienia i jakieś ambicje
      siegające wyżej niż tylko kapucha z kaszaną i konserwą turystyczną! Niestety są
      to warunki sine qua non. Capisci czy juz za duże wymagania?
      • Gość: prof. Jan Miodek Do poliszynela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 10:56
        1. świeŻych
        2. niejedno (osobno tylko wtedy, gdy "nie jedno, lecz dwoje")
        • Gość: Poliszynel Re:Od poliszynela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 16:29
          Dziękuję.
    • Gość: wroclawiak Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 01:27
      no dobra... ale kto wydal pozwolenie na rozpoczecie tam budowy? nie rozumiem
      czegos. zaczyna sie budowa, wiec ktos dal pozwolenia, a teraz chca je odebrac?
      tak tylko moze byc w PL.
    • Gość: M.L. Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.if.pwr.wroc.pl 08.02.05, 10:39
      Nareszcie dobra wiadomosc.
      Mieszkam we Wrocławiu od 1952 roku. Na "bazar" na pl. Grunwaldzkim chodzilem ze
      swą Mamą jako mały chłopak po smietane, ser itp. do handlarek, które były znane
      jeszcze ze Lwowa.
      Teraz tez moge tam kupic salate w jednym z kilkunastu gatunkow i wiem, ze
      bedzie dobra, bo znam nie tylko pania sprzedającą, ale tez poznaje klientow
      kupujacych obok.
      Takiego targu NIE DA SIE zastapic nawet najlepszym supermarketem
      • Gość: z osiedla Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 08.02.05, 14:17
        mieszkałam na pl.Grunwaldzkim od urodzenia i nawet nie wiedziałm przez 25 lat
        jak wygląda zieleniak na osiedlu bo kupowałam tam wszystko co tylko było możliwe
        ,jak pojawiły sie ciuchy to ubrania w domu tez były noszone z placu bo po co
        biegac gdzie indziej .Teraz tylko nieliczne stragany mają coś szczególnego do
        zaoferowania ,większość zaopatruje się w towar na tym samym placu co mój
        zieleniak osiedlowy ,więc po co trzymać taki duży zieleniak po którym się
        spaceruje jak po pasazu a warunki -panie sprzedające zaniedbane, wody bieżacej
        nie ma obskurny wygląd całości,smród w lecie ,miejsce spotkań pijaczków całodobowe.
        Ci, którzy się przyzwyczaili i jest im wygodnie bo blisko +sprzedający to główni
        obrońcy placu ale czy to nie za mało.
        • oagnieszka Re: Miasto chce ratować bazar 08.02.05, 19:24
          To jest bardzo dobra wiadomość.
          • sledzik4 Re: Miasto chce ratować bazar 09.02.05, 08:44
            oagnieszka napisała:
            > To jest bardzo dobra wiadomość.

To jest bardzo zła wiadomość.
            Jakoś nie wyobrażam sobie targowiska - jakkolwiek by ono wyglądało -
            umiejscowionego tuż obok nowej Galerii. Podobnie rzecz ma się ze stacją
            benzynową.
            Spróbujcie wymienione obiekty "postawić" przy Galerii Dominikańskiej
            (zakładając, że jest na to miejsce). Jak to wg Was wygląda. Wg mnie w żaden
            sposób nie pasuje. Tak też będzie na Placu Grunwaldzkim, jeżeli targowisko
            pozostanie na swoim miejscu.
            Jestem za przeniesieniem go na skwer przy ulicach Mazowieckiej i Słowackiego.
            Miejsca tam dostatek. Także na parking dla samochodów dostawczych, które
            obecnie tarasują prawie całą ulicę Reja.

Prezydencie wybaw nas od tego targu.
            • Gość: Drzoni Brawo Re: Miasto chce ratować bazar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:59
              Czy Ty się w ogóle dzisiaj myłaś/myłeś?
              • sledzik4 Re: Miasto chce ratować bazar 09.02.05, 20:17
                Tylko tyle potrafisz napisać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka