Dodaj do ulubionych

Wrocławskie tramwaje wjada na tory!

IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 22.02.05, 09:28
Jazda pod napięciem

Wtorek, 22 lutego 2005r.

Już niedługo tramwajem lub szynobusem dojedziemy z Psiego Pola na Nowy Dwór

Wrocław ma być pierwszym miastem w Polsce, w którym tramwaje będą jeździły po
ulicach i torach kolejowych. Jeżeli ten plan się nie powiedzie, to gmina kupi
szynobusy

W granicach Wrocławia jest 178 kilometrów torów kolejowych. O tym, że należy
je wykorzystać do komunikacji miejskiej wiadomo od dawna. Tematem wreszcie
poważnie zainteresowali się urzędnicy. Prezydent Rafał Dutkiewicz, na
spotkaniu w Dolnośląskiej Izbie Gospodarczej zapowiedział już, że plan
wykorzystania torów kolejowych przez tramwaje, ma być gotowy pod koniec
przyszłego roku. - Zaczęliśmy już wstępne prace. Na razie mogę powiedzieć
tylko, że trzeba będzie położyć trzy odcinki szyn, dzięki którym tory
tramwajowe będą łączyły się z kolejowymi - mówił Rafał Dutkiewicz, prezydent
Wrocławia.
Żadnych konkretów nie chciał jednak zdradzić. Wiadomo jedynie, że taki
transport mógłby zacząć działać za trzy lata.
- Pod koniec lutego spotkamy się z koleją i przedyskutujemy nasze dwa
pomysły - powiedział nam za to Zbigniew Komar, dyrektor departamentu
infrastruktury w magistracie. - Zastanawiamy się nad tramwajami
dwusystemowymi albo wykorzystaniem do komunikacji miejskiej szynobusów -
dodał.

Drogo choć tanio

Oba pomysły są łatwe do realizacji. Choć tramwaje jeżdżące po szynach
kolejowych to w Polsce zupełna nowość, w Europie jeżdżą już np. w niemieckich
Kassel i Karlsruhe. - Takie pojazdy są średnio pięć razy droższe od zwykłych
tramwajów. Kosztują 10 milionów złotych. Ich kupno czasami jest jednak
opłacalne. Na przykład gdyby miały jeździć na Nowy Dwór, czy Psie Pole -
poinformował nas Janusz Rajces, rzecznik MPK. - Od lat mówi się o wybudowaniu
torowiska w kierunku tych osiedli. Inwestycja odkładana jest ze względu na
ogromne koszty. W przypadku takiego tramwaju nie trzeba byłoby zbyt wiele
budować. Tylko łączniki torów tramwajowych.
Na przykład wagony jadące w kierunku Nowego Dworu, mogłyby wjeżdżać na tory
kolejowe na Dworcu Świebodzkim. - Wystarczyłoby dobudować tylko 200 metrów
szyn - dodał Janusz Rajces.
Władze miasto zastanawiają się też nad łącznikami koło pętli tramwajowej na
Kowalach, ulicy Robotniczej oraz w rejonie ulicy Borowskiej lub Bardzkiej.
Dzięki temu tramwajami można byłoby dojechać do Kobierzyc albo nawet do
Jordanowa Śląskiego.
Wybudowanie łączników to jednak nie jedyne koszty związane z wprowadzeniem
nowoczesnych tramwajów. By zaczęły one jeździć po mieście, trzeba byłoby
obniżyć perony na dworcach, bo drzwi tramwajów są niżej niż w pociągach.

Bus na torach

Z wprowadzeniem szynobusów byłoby jeszcze mniej kłopotów. Jedyny problem to
zmiany w rozmieszczeniu przystanków, aby pasażerowie mogli łatwo przesiadać
się do pociągów i autobusów. Ten wydawałoby się niewielki problem zepsuł
plany wprowadzenia miejskiej kolei na Śląsku. W okolicach Wrocławia mogłyby
one jeździć po tych samych torach kolejowych co dwusystemowe tramwaje.

Tramwaje dwusystemowe
Normalne tramwaje nie mogą jeździć po szynach kolejowych. I wcale nie chodzi
o rozstaw kół, bo te parametry są akurat identyczne. Napięcie prądu który
zasila silniki na kolei jest pięć razy większe i motory tramwajowe spaliłyby
się. Pojazdy dwusystemowe mają zamontowane urządzenia, które zmniejszają prąd
o napięciu 3000 V na 600 V. Innym rozwiązaniem stosowanym w nich są dwa
osobne silniki - tramwajowy i kolejowy.

Bartłomiej Knapik, Przemysław Ziółek - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
Obserwuj wątek
    • Gość: W. Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.ugent.be 22.02.05, 10:43
      Naprawde czegos nie rozumiem - ! - pisze niekiedy ze tym forum nikt wazny sie
      nie przejmuje a tu bach Pan Prezydent Dutkiewicz wszedł na forum przegladnal
      wszystkie watki o metro, tramwajach i KZ i rozporzadzil: "To mi sie podoba, to
      jest spoko, to budujemy".
      :P:D
      Pozdrawiam
    • Gość: wro73 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 22.02.05, 10:51
      Pożyjemy, zobaczymy.
      Już wiele takich "futurystycznych" projektów widziałem.
      W sumie chciałbym zobaczyć jak na świeżo zmodernizowanej E - 30 ( ...<> Wrocław
      Główny <> Wr. Muchobór <> Wr. N. Dwór <> Wr. Żerniki <> ... ) na przystanku
      Wrocław Nowy Dwór obniża się świeżo wybudowany, za unijne pieniądze, wysoki
      peron ( a był niski ).
      I jak to bedzie współgrało z przyszłymi parametrami linii.
      Naprawdę chciałbym to zobaczyć.
      • bystrzak2000 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 22.02.05, 10:54
        Gość portalu: wro73 napisał(a):

> W sumie chciałbym zobaczyć jak na świeżo zmodernizowanej E - 30 ( ...<>
        > Wrocław
        > Główny <> Wr. Muchobór <> Wr. N. Dwór <> Wr. Żerniki &#
        > 60;> ... ) na przystanku
        > Wrocław Nowy Dwór obniża się świeżo wybudowany, za unijne pieniądze, wysoki
        > peron ( a był niski ).

Tego peronu na pewno nie obniżą... Za to można obok dobudować dodatkowy niski
        peron...
    • Gość: ktos Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 11:32
      Dobrze, że coś się mówi. Chociaż niestety to nie pierwsza tego typu przymiarka.
      Dotąd zawsze tylko na planach i gadaniu się kończyło. Martwię się, że jak
      przyjdzie co do czego, tzn. do pieniędzy, to i tym razem będzie fiasko.
      • Gość: Preslaw Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 11:57
        < Władze miasto zastanawiają się też nad łącznikami koło pętli tramwajowej na
        Kowalach, ulicy Robotniczej oraz w rejonie ulicy Borowskiej lub Bardzkiej.
        Dzięki temu tramwajami można byłoby dojechać do Kobierzyc albo nawet do
        Jordanowa Śląskiego.>

Ta informacja robi wrażenie. Trmawajem, przyjemnie do Jordanowa Śląskiego!
        Chyba zrezygnowałbym dla takiej podróży z samochodu. Tylko niech się to stanie!
        • Gość: rabuch101 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: 195.8.101.* 22.02.05, 12:00
          W tej całej koncepcji brakuje mi linii do Strachowic. Można by tam puścić jakiś
          szynobusik.
          • martouf Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 22.02.05, 12:07
            > W tej całej koncepcji

to jest bardzo wczesna pre-koncepcja :) i bardzo wiele może się jeszcze zmienić.
            Nurtuje mnie fragment, że połączenie z torami kolejowymi być może będzie w
            okolicach Borowskiej, czy tam są jakieś tory tramwajowe albo projektowane (w
            związku z przebudową Borowskiej) w najbliższych latach?
            A co do szynobusów, svarte mnie kiedyś przekonał, że nie chciałbym ich widzieć
            we Wrocławiu jako SKM w związku z tym, że też smrodzą (znaczy nie są na prąd).
            • Gość: Preslaw Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 12:10
              Ale przecież chyba nikt nie zamontuje smrodzących nienowoczesnych silników do
              szynobusów. Skoro spaliny wydzielają, to zdrowe nie są, ale tak bardzo
              środowiska nie zatrują.
              • bystrzak2000 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 22.02.05, 14:06
                Gość portalu: Preslaw napisał(a):

> Ale przecież chyba nikt nie zamontuje smrodzących nienowoczesnych silników do
                > szynobusów. Skoro spaliny wydzielają, to zdrowe nie są, ale tak bardzo
                > środowiska nie zatrują.

Pzrecież są szynobusy elektryczne:-)
                • smi Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 22.02.05, 14:42
                  To jest dopiero zamierzenie, zresztą znane już od wielu lat. Już od dawna
                  mówiło się o wykorzystaniu istniejącej sieci kolejowej dla KZ w trakcji
                  tramwajowej. Na razie należy to potraktować jako ideę, a co najwyżej pomysł :-)
                  • Gość: ! Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.05, 19:27
                    Zgadza się Smi. Ja jeszcze przypominam Wam o PKP - instytucji bardzo mało reformowalnej :( PKP jest większą przeszkodą niż pozyskanie pieniędzy na ten projekt...
                • Gość: Rafis New deal :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 22.02.05, 14:45
                  troche wiecej wiary :) wiele osób zapomina ze jestesmy w UE a ta kasa którą
                  mamy teraz tzn do roku 2006 to tylko przedsmak ogromnej kasy z funduszy
                  strukturalnych jaka bedzie czekała na nas w latach 2007-2013(oczywiscie trzeba
                  bedzie o nia walczyc).
                  • Gość: g625 Re: New deal :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.05, 15:11
                    wydaje mi sie, że unia szybciej dofinansuje taki projekt niż metro dla wawy:)
                    przeciez z ekonomicznego punktu widzenia jest to duzo lepsze rozwiazanie. ma
                    ktos moze szacunkowe porownanie kosztow budowy tram/u/s-bahn? moze wro bys
                    zajrzal do jakichs niemieckich opracowan?
                    • Gość: Rafis Re: New deal :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 22.02.05, 15:14
                      dokładnie UE wybiera te projekty które daja jak najwieksze efekty przy jak
                      najmniejszych nakładach.
                      Poza tym tutasj wiekszosc kosztów to zakup taboru.
                      • Gość: wojtek Re: New deal :) IP: *.mat.univie.ac.at 22.02.05, 16:08
                        A UE z zasady nie finansuje zakupow taboru - przynajmniej nie ze swojej czesci
                        wkladu.
                        • andrzej4001 Re: New deal :) 22.02.05, 17:11
                          A co z wnioskiem na Szewskiej jej remont + nowe tramwaje, gdyby unia ich nie
                          finansowała to miasto tych tramwajów by nie kupiło.

Ja jestem ździwiony tym pomysłem, znowu jakies plany władz, ale czy do
                          spełnienia ? Problem w lini dwusystemowej jest taki że tory nie jaa wśród gęsto
                          zaludnionych osiedli, tylko przesz odludzia, a to mzmniejsza potoki pasażerów .
                          W rezultacie trzeba jechać np. autobusem, a potem przesiąśc się tramwajopociąg.
                          Ptzy normalnej lii tramwajowej nie trzeba korzystać z [rzesiadek. Ale jeszcze
                          jest czas i pewnie duo się noych pomysłów pojawii.
                          • Gość: wojtek Re: New deal :) IP: *.mat.univie.ac.at 22.02.05, 19:02
                            Na ile ja slyszalem to ten akurat projekt UE finansuje w 50%. Typowo mozna sie
                            starac o dofinansowanie w wysokosci 75%.
                          • svarte_sjel Re: New deal :) 23.02.05, 21:26
                            andrzej4001 napisał:
                            > Ptzy normalnej lii tramwajowej nie trzeba korzystać z [rzesiadek. Ale jeszcze

Trzeba, trzeba. Weźmy taką planowaną linię na Nowy Dwór i Muchobór Wielki. Ma
                            iść prosto przez Strzegomską
                            • Gość: ktos Re: New deal :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 10:53
                              A może północny ND mógłby być obsługiwany przez tramwaj dwusystemowy na linii
                              kolejowej?
    • es_wu Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 22.02.05, 20:16
      Witam,

tak się składa, że ostatnio jestem bardzo zainteresowany tematem SKM Wrocław i
      trochę popytałem, między innymi w okolicach UM. Wcześniej nic nie pisałem, bo to
      nie są pewne informacje, ale w świetle artykułu w GW/SP....
      Informacje nieoficjalne, ale dość wiarygodne:
      - Wszelkie pomysły zrobienia SKM w jakiejkolwiek formie są blokowane przez PKP
      co wiadomo. Dlatego obecnie rozważana jest koncepcja, aby gmina Wrocław powołała
      razem z PKP spółkę celową, która zajęłaby się obsługą SKM. To ma szansę przejść
      w PKP. To prawdopodobnie o tym będą te rozmowy pod koniec lutego.
      - PKP uparcie twierdzi, że nie da się puścić ruchu SKM, bo odcinek na zachód od
      Głównego ma za małą przepustowość. W związku z tym zaczęto się zastanawiać, czy
      nie zrezygnować z Głownego i nie powrócić do koncepcji Świebodzkiego jako dworca
      SKM.
      - Praktycznie zrezygnowano z pomysłu pociągów aglo w takiej postaci w jakiej
      uchwalono to w Zintegrowanym Planie.... (przypominam, że wg. tego planu do roku
      2007 mają się pojawić dwie dodatkowe linie AGLO).
      - Linia SKM na lotnisko jest jak najbardziej rozważana, ale są wątpliwości czy
      to jest opłacalne ekonomicznie, zwłaszcza po remoncie Strzegomskiej (autobusy
      będą jeździć jeszcze szybciej niż teraz)

I jedna uwaga ode mnie:
      Wg. mnie robienie koncepcji "tramwajów na torach" ewentualnie SKM z Psiego Pola
      na Nowy Dwór jest zupełnie bez sensu. Jak robić to raz a porządnie: system kolei
      algomeracyjnej (elektryczne autobusy szynowe) obejmujący Wrocław, Oławe,
      Strzelin, Sobótkę, Kąty Wrocławskie, Miękinię (Środę Śl.), Brzeg Dolny,
      Oborniki, Trzebnicę i Oławę. Takie coś powinno być wpisane do Narodowego Planu
      Rozwoju 2007-2013 jako Wrocławska Kolej Aglomeracyjna. Takie rozwiązanie, jako
      oddziałujące na cały region ma największe szanse na dofinansowanie z pieniędzy
      UE. Poza tym taki system to jedyna szansa Wrocławia na stanie się METROPOLIĄ
      (centrum aglomeracji).

Pozdrawiam,
      SW

P.S. Jak mi ktoś powie, gdzie w sieci można znaleźć DOKŁADNĄ mapkę wrocławskich
      torów (interesują mnie wszystkie istniejące torowiska, nawet te nieużywane) to
      zapodam jeszcze jedną informację. Ale chcę to sprawdzić, bo na razie jest tak
      niewiarygodna, że się nie odważę.
      • Gość: ktos Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 20:20
        Na dobrych planach miasta raczej wszystkie tory są.
      • Gość: michal Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: 195.116.94.* 22.02.05, 20:31
        es_wu napisał:

> P.S. Jak mi ktoś powie, gdzie w sieci można znaleźć DOKŁADNĄ mapkę
        wrocławskich
        > torów (interesują mnie wszystkie istniejące torowiska, nawet te nieużywane) to
        > zapodam jeszcze jedną informację. Ale chcę to sprawdzić, bo na razie jest tak
        > niewiarygodna, że się nie odważę.

A internetowy plan Wroclawia? Co prawda jednego toru tam nie znalazlem, ale
        wiekszosc jest zaznaczonych.
        • es_wu Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 22.02.05, 20:47
          Gość portalu: michal napisał(a):
          >
          >
          > A internetowy plan Wroclawia? Co prawda jednego toru tam nie znalazlem, ale
          > wiekszosc jest zaznaczonych.
          >

Zupełnie nie o to mi chodziło, ale dobra napisze. Z tym, że wyraźnie zaznaczam,
          że ja w to nie wierzę i traktuję to jako czystą plotkę:

Podobno jacyś spece od kolejnictwa wyliczyli, że dla Wrocka ze względu na
          zapchany odcinek na zachód od Dwroca Głownego najlepiej byłoby puścić CAŁY ruch
          ewentualnej SKM po tej trasie, która przechodzi w okoliach Carrefoura. W ten
          sposób omijałoby się zapchany odcinek. Takie rozwiązanie ma też te zalety, że
          umożliwiłoby doprowadzenie SKM w okolice gęsto zamieszkane. Po drugie ożywiłoby
          Świebodzki (jak omijać Głowny to na całego) i na dodatek byłoby najtańsze bo
          wymaga dobudowania właśnie około 200-300 metrów torów (łuki, żeby można było
          skręcać z tej trasy na inne).

A nie chce mi się wierzyć dlatego, że jeżeli dobrze pamiętam to po pierwsze ta
          trasa jest jednotorowa, co nie wytrzyma ruchu SKM a po drugie przy tym
          planowanym łuku ona biegnie na nasypie, co już sprawia, że jego budowa staje się
          poważnie droższa i bardziej skomplikowana.

Pozdrawiam,
          SW

• Gość: michal Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: 195.116.94.* 22.02.05, 20:55
            Z tego co wiem to w planach jest dobudowanie kolejnego toru na estakadzie na
            zachod od glownego. Jest to nawet zapisane w MPZP dle terenow, przy ktorych
            lezy ta estakada.
          • Gość: ! Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.05, 20:59
            Pomysł wykorzystania tzw Kolejowej Obwodnicy Wrocławia (moja prywatna nazwa) istnieje od dość dawna...

ps: Ta trasa nie jest jednotorowa...

ps2: Zdjęcia częsci tej Obwodnicy Koljowej widziałem gdzieś na wroclaw.dolny.slask.pl (głównie okolice Gaju i TVP Wrocław).

Pozdrawiam.
            • Gość: ktos Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:26
              Ta obwodnica powstała w czasie, gdy tory przy dworcu głównym wynoszono na
              nasyp. Działo się to w początkach XX wieku. Docelowo obwodnica miała mieć aż 4
              tory. Tyle jest miejsca na nasypie. Jednak ambitnych planów nie zrealizowano.
              Niedawno odbył się remont (wymiana torów). W pierwotnych założeniach PKP miało
              położyć 4 tory, lecz ze względu na złą sytuację finansową i malejący ruch
              szynowy, ograniczono się do 3. Całość jest zelektryfikowana. Z obwodnicy
              korzystają wyłącznie składy towarowe - pociągi pasażerskie tylko w razie awarii
              (tak było, gdy lokomotywa uderzyła w konstrukcję wiaduktu na Grabiszyńskiej i
              nie można było wydostać się z dworca głównego na zachód).
              • es_wu Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 22.02.05, 22:08
                Gość portalu: ktos napisał(a):

> Ta obwodnica powstała w czasie, gdy tory przy dworcu głównym wynoszono na
                > nasyp. Działo się to w początkach XX wieku. Docelowo obwodnica miała mieć aż 4
                > tory. Tyle jest miejsca na nasypie. Jednak ambitnych planów nie zrealizowano.
                > Niedawno odbył się remont (wymiana torów). W pierwotnych założeniach PKP miało
                > położyć 4 tory, lecz ze względu na złą sytuację finansową i malejący ruch
                > szynowy, ograniczono się do 3. Całość jest zelektryfikowana. Z obwodnicy
                > korzystają wyłącznie składy towarowe - pociągi pasażerskie tylko w razie awarii
                >
                > (tak było, gdy lokomotywa uderzyła w konstrukcję wiaduktu na Grabiszyńskiej i
                > nie można było wydostać się z dworca głównego na zachód).
                >

Ooo, to nie wiedziałem, że to taka zaawansowana infrastruktura. Myślałem, że to
                jakaś nieużywana linia :-/ W takim razie to faktycznie może być dobry pomysł,
                żeby puścić tamtędy główny ruch SKM wraz z głównym dworcem SKM na dworcu
                Świebodzkim. Zaczyna taki pomysł cokolwiek sensownie wyglądać.

Pozdrawiam,
                SW

• Gość: ! Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.05, 22:17
                  Nawet więcej niż sensownie Es_wu, tylko, żeby jeszcze ludzie z PKP potrafili sensownie myśleć i współpracować, a nie kłaść kłody pod nogi innym :(

Widziałbym na tej Kolejowej Obwodnicy Wrocławia przystanki:

- na wysokości osiedli przy Niemczańskiej/Czerniawskiej/os "górskiego" (moja nazwa przystanku: GAJ)

- kolejny na wysokości Karkonoskiej (KARKONOSKA)

- następny na wysokości Racławickiej (BOREK)

- następny na wysokości Hallera (GRABISZYNEK)

- ostatni na wysokości Grabiszyńskiej (GAJOWICE lub STADION)

• Gość: RP Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 23.02.05, 12:55
                    Ale na tym trasy SKM chyba byś nie skończył ?! :)
                    Ja pociągne ją dalej :
                    - Dw. Świebodzki (naturalnie)
                    - Mikołajów (już istnieje)
                    - Długa (HIT)
                    - Nadodrze (już istnieje)
                    - w okolicach Rychtalskiej (Browar)
                    - Czajkowskiego
                    - Sołtysowice (już istnieje)
                    - Psie Pole
                    ...
                    - Oleśnica :)

No i inne linie: na całą aglomeracje ...
                    • Gość: wro73 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 23.02.05, 14:16
                      Panowie nie rozpędzajcie się za bardzo. Świebodzki jest dworcem czołowym i za
                      bardzo nie da się przez niego przepuścić kursów przelotowych ( konieczność
                      zmiany kierunku jazdy ). Innym rozwiązaniem jest zorganizowanie SKM jako wiązki
                      rozchodzącej sie ze Świebodzkiego ( z przesiadką we wszystkich relacjach ).

Co do spółki celowej - z tego co pamiętam, przepisy ustawy " O
                      restrukturyzacji... " uniemożliwiają tworzenie spółki pomiędzy zarządem
                      kolejowym ( PKP PLK SA - który jest właścicielem torów ), a ewentualnym
                      przewoźnikiem ( np. WKA - podoba mi się ta nazwa ). Było by to naruszeniem
                      zasad konkurencyjności i stawiało by to w niekorzystnej sytuacji innych
                      przewoźników ( PKP Cargo, PKP PR, RAIL Polska, DKR, itp. ). Z kolei, jak
                      pisałem przy okazji dyskusji o metrze, PLK nie może oddać zarządu nad torami
                      kolejowymi po których prowadzony jest ruch pociągów ( vide linia 326 Wrocław
                      Psie Pole - Trzebnica, która jest przekazana dopiero od st. Wrocław Zakrzów,
                      gdyż do Polaru prowadzony był cały czas ruch pociągów przez PKP Cargo ).

Tak więc do koncepcji WKA, chociaż bardzo bardzo się mi podoba, podchodzę z
                      bardzo dużym pesymizmem, niestety :(((
                      • es_wu Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 23.02.05, 20:56
                        Gość portalu: wro73 napisał(a):

> Panowie nie rozpędzajcie się za bardzo. Świebodzki jest dworcem czołowym i za
                        > bardzo nie da się przez niego przepuścić kursów przelotowych ( konieczność
                        > zmiany kierunku jazdy ).
                        >

Ależ dokładnie o to chodzi, aby kursy rozchodziły się gwiaździście od
                        Świebodzkiego.

> Co do spółki celowej - z tego co pamiętam, przepisy ustawy " O
                        > restrukturyzacji... " uniemożliwiają tworzenie spółki pomiędzy zarządem
                        > kolejowym ( PKP PLK SA - który jest właścicielem torów ), a ewentualnym
                        > przewoźnikiem
                        >

A kto mówi o tym, aby zakładać spółkę z PLK? Raczek z PKP PR. Precedens już
                        jest: www.mazowieckie.com.pl/

> ( np. WKA - podoba mi się ta nazwa ).
                        >

A dziękuję, dziękuję :-)

>
                        > Tak więc do koncepcji WKA, chociaż bardzo bardzo się mi podoba, podchodzę z
                        > bardzo dużym pesymizmem, niestety :(((
                        >

No cóż, a ja jestem wrodzonym optimistą.

Pozdrawiam,
                        SW

• Gość: ! Transformacja PKP.......... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.02.05, 22:09
                          Infrastruktura: Transformacja PKP

Maciej Kuźmicz 23-02-2005 , ostatnia aktualizacja 23-02-2005 18:58

Ponad 200 mln zł z opłaty paliwowej na infrastrukturę kolejową, większa jej dostępność, bardziej agresywna strategia działania PKP Cargo - to priorytety, jakie rząd chce realizować na kolei
                          Dokument "Strategia restrukturyzacji i prywatyzacji PKP SA" rząd przedstawił we wtorek.
                          Jednym z najważniejszych punktów strategii jest wydzielenie ze struktury Grupy PKP spółki Polskie Linie Kolejowe, która zajmuje się zarządzaniem infrastrukturą, m.in. torami - mówi "Gazecie" Grzegorz Mędza, wiceminister infrastruktury odpowiedzialny za koleje.
                          Dziś PKP PLK jest de facto kontrolowana przez PKP SA - a więc jednego z operatorów, dla których świadczy usługi. W myśl nowej strategii PLK będzie podlegać bezpośrednio resortowi infrastruktury - ma to zagwarantować bezstronność firmy, która zapewnia dostęp do szlaków kolejowych w Polsce.
                          Resort infrastruktury chce być pewny, że wszyscy licencjonowani przewoźnicy będą mieli dostęp do sieci kolejowej na tych samych zasadach. "Uwolnienie" torów ma też doprowadzić do tego, że opłaty za ich użytkowanie będą niższe - średnio o 15 proc. Kiedy? Już od stycznia 2006 r.
                          Rząd chce również, by PLK miało takie udziały w spółkach PKP Energetyka czy Telekomunikacja Kolejowa, które umożliwią kontrolowanie strategicznych decyzji tych firm.
                          Dotychczasowa zależność PLK od PKP to efekt podziału spółki w myśl ustawy o komercjalizacji, restrukturyzacji i prywatyzacji przedsiębiorstwa państwowego Polskie Koleje Państwowe. Z PKP wydzielono 13 spółek, w tym m.in. PKP Cargo zajmujące się przewozami towarowymi, PKP Intercity - pasażerskimi przewozami międzyregionalnymi, PKP Przewozy Regionalne, PKP Informatyka itd.
                          Rząd chce też poprawić jakość infrastruktury kolejowej, sięgając do kieszeni kierowców. Jak powiedział "Gazecie" wiceminister, na inwestycje w infrastrukturę kolejową pójdzie m.in. 200 mln zł z opłaty paliwowej i część podatku akcyzowego wliczanego w cenę paliw. Dziś w budżecie ministerstwa na rozwój infrastruktury kolejowej jest tylko 92 mln zł.
                          - To niewiele w porównaniu z tym, co jest wydawane na drogi. A przecież rozwój kolei jako gałęzi transportu jest jednym z unijnych priorytetów. Już dziś widać, że jest ogromne zainteresowanie polskim rynkiem przewozu towarów. Zarejestrowało się ponad 40 przewoźników, z tego kilkunastu ostro walczy o rynek z PKP Cargo - mówi Mędza. Ich obroty rosną rocznie nawet o 50-100 proc.
                          Jak będzie się zachowywać wobec takiej sytuacji PKP Cargo, które już dziś jest trzecim co do wielkości przewoźnikiem towarowym w Europie?
                          - Chcemy, by ta firma przyjęła bardziej agresywną strategię rozwoju. Ma spore szanse na zwiększanie swojego udziału w rynku europejskim, bo cenowo jest konkurencyjna wobec Francuzów czy Niemców - mówi Mędza. Oznacza to m.in. wchodzenie na nowe rynki, ale również przejęcia - jak np. próba zakupu spółek kolejowych niemieckiej firmy RAG za blisko 100 mln euro. Polska firma chciała je kupić, ale ubiegł ją niemiecki potentat - Railion.
                          Najpierw jednak PKP Cargo czeka prywatyzacja. Jak dowiedziała się "Gazeta", wybór doradcy prywatyzacyjnego dla jednej z najlepszych polskich spółek kolejowych ma nastąpić najpóźniej za trzy miesiące.
                          - Strategią niedługo zajmą się posłowie, ale projekt zyskał przychylność związków zawodowych - cieszy się Mędza.

• martouf Re: Transformacja PKP.......... 23.02.05, 22:15
                            > Resort infrastruktury chce być pewny, że wszyscy licencjonowani przewoźnicy
                            będą > mieli dostęp do sieci kolejowej na tych samych
                            > zasadach. "Uwolnienie" torów ma też doprowadzić do tego, że opłaty za ich
                            > użytkowanie będą niższe - średnio o 15 proc. Kiedy? Już
                            > od stycznia 2006 r.

No proszę, Wro73, czyli jednak jest nadzieja, że nie będzie tak źle...
                        • Gość: wro73 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 24.02.05, 16:14
                          A kto mówi o tym, aby zakładać spółkę z PLK? Raczek z PKP PR. Precedens już
                          > jest: www.mazowieckie.com.pl/

es_wu!

Jeśli się dobrze przyjrzysz to KM nie mają nic wspólnego z koncepcją WKA. Tam
                          po prostu przejęto obsługę cześci kursów PKP PR przy jednoczesnym zakupie
                          nowego taboru przez samorząd wojewódzki. Nie prowadzono, ani nie prowadzi się
                          żadnych inwestycji w infrastrukturę - co jest niezbędne w przypadku WKA. pozdr.
                          wro73

• martouf Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 23.02.05, 15:29
                      Mi osobiście pomysł z wykorzystaniem obwodnicy towarowej nie bardzo się podoba.
                      Nam potrzebny jest układ promienisty, a wydaje mi się, że przy tej ilości
                      przystanków jakie proponujecie, oraz okrężnej trasie, z takiej Telewizji,
                      Carrefoura czy Stadionu szybciej dojedzie się zwykłym tramwajem do centrum (przy
                      założeniu wydzielonych torowisk) niż kolejką. No i te zjazdy na Świebodzki. No i
                      sam Świebodzki, z którego jednak trzeba się przesiąść albo przejść kawałek aby
                      dotrzeć do centrum.
                      Natomiast linie obwodowe typu Psie Pole -> Mikołajów -> Carrefour -> Akademia
                      Medyczna i np. Brochów nie bardzo wg mnie mają sens. Np. Tramwaj 17 od Telewizji
                      pod Arkady na Świdnickiej jedzie tylko 15 minut i nie sądzę, żeby ktoś wybierał
                      kolejkę jadącą tylko do Świebodzkiego. To samo jest na Grabiszyńskiej. Bez
                      przesiadki można podjechać aż niemal pod sam Rynek, a ze Świebodzkiego jest
                      jeszcze daleko.
                      W tym pomyśle chodzi o wykorzystanie torów kolejowych dla tramwajów
                      dwusystemowych, a nie wykorzystaniu tylko torów kolejowych i tego się trzymajmy.
              • Gość: ToMeK Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:45
                Ta trasa została zrelizowana jako 4 torowa i taka była aż do końca wojny. Po
                wojnie zredukowana do 2 torów, obecnie po remoncie została poszerzona o 1 tor.
          • Gość: rabuch101 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:22
            Na wroclaw.pl jest fotomapa Wrocławia. Co prawda z 94-go roku ale w zakresie
            torów chyba wiele się nie zmieniło.
          • svarte_sjel Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 23.02.05, 15:34
            es_wu napisał:
            > A nie chce mi się wierzyć dlatego, że jeżeli dobrze pamiętam to po pierwsze ta
            > trasa jest jednotorowa, co nie wytrzyma ruchu SKM a po drugie przy tym

Południowa obwodnica kolejowa ma 3 tory :^)
            I o ile dobrze pamiętam na nasypie jest jeszcze miejsce na jeden (był przed
            wojną).
            • andrzej4001 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 23.02.05, 15:44
              Skoro jest miejsce to lepiej poszerzyć tory do głównego niż puszczać pociągi do
              ślepego dworca
            • bystrzak2000 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 24.02.05, 10:26
              svarte_sjel napisał:

> es_wu napisał:
              > > A nie chce mi się wierzyć dlatego, że jeżeli dobrze pamiętam to po pierws
              > ze ta
              > > trasa jest jednotorowa, co nie wytrzyma ruchu SKM a po drugie przy tym
              >
              > Południowa obwodnica kolejowa ma 3 tory :^)
              > I o ile dobrze pamiętam na nasypie jest jeszcze miejsce na jeden (był przed
              > wojną).
              >

Jest miejsce i nawet trakcja nad nim wisi:-)
    • Gość: Olśniony Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 24.02.05, 19:12
      Gdzieś na forum przeczytałem narzekania na brak inwestycji w tabor tramwajowy.
      Teraz już Panowie wiecie - miasto oszczędzało na tramwaje dwusystemowe.
      • Gość: ktos Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 20:42
        > Gdzieś na forum przeczytałem narzekania na brak inwestycji w tabor
        tramwajowy.
        > Teraz już Panowie wiecie - miasto oszczędzało na tramwaje dwusystemowe.

Z całym szacunkiem, ale odnoszę wrażenie, że zdecydowanie zbyt pochopnie
        wyciągasz wnioski. To jest na razie tylko czysty pomysł, bez jakichkolwiek
        kokretnych planów, kalkulacji, a przede wszystkim bez zapewnionych źródeł
        finansowania. 1 tramwaj dwusystemowy to podobno koszt 10 mln.
        W historii mnóstwo było planów. Tramwaj na Nowy Dwór przewidywano jeszcze zanim
        ja się urodziłem. I co? Poza dodatkowym wyjściem z przejścia podziemnego (teraz
        schody prowadzą wprost na trawnik) nie zrobniono dosłownie nic. Teraz znowu na
        pewno prace nie ruszą, bo miasto chce na 10 lat postawić "tymczasowy" wiadukt
        na Strzegomskiej bez miejsca na tramwaj. To samo z planami torowisk na Gaj,
        Kozanów, Psie Pole.
        Zatem doświadczenie mnie uczy, że od pomysłu do planu droga daleka. Jednak od
        planu do realizacji bywa o wiele dłuższa. Niestety.
        Staram się zwracać uwagę na to, co się dzieje, na co idą pieniądze. Nowe
        autobusy stanowią już znaczny odsetek, a tramwaje przez ostatnie 14 lat
        postarzały się o 14 lat! W tym roku przybył wprawdzie 1 nowy skład, latem ma
        być drugi, ale w takim tempie nie ma szans, by nadrobić wieloletnie
        zaniedbania. Mamy ok. 400 wozów. Żywotność tramwaju to 30 lat. Prosty rachunek
        wykazuje, że powinno się rocznie wymieniać 13 wozów (a tu jeszcze 14-letnie
        zaległości!). Ma być jeszcze 8 niskopodłogowych, ale to za 2 lata. Fajnie, ale
        to ciągle mało! Najstarsze wozy mają po 34 lata, czyli są już 4 lata po
        terminowej kasacji!
        Zwóć uwagę, co się dzieje z liniami tramwajowymi. Liczba numerów ubywa, podczas
        gdy autobusów przybywa.
        • bystrzak2000 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 24.02.05, 21:16

Żywotność tramwaju to 30 lat. Prosty rachunek
          > wykazuje, że powinno się rocznie wymieniać 13 wozów (a tu jeszcze 14-letnie
          > zaległości!). Ma być jeszcze 8 niskopodłogowych, ale to za 2 lata. Fajnie,
          ale
          > to ciągle mało! Najstarsze wozy mają po 34 lata, czyli są już 4 lata po
          > terminowej kasacji!

Według ZPRTPAW żywotność tramwaju to 35 lat...
          • Gość: Łoś_bimbacz Wrocławskie tramwaje konne wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 21:26
            W ramch promocji można reklamować miasto jako największy funkcjonujący skansen
            transportu szynowego. W Niemczech przejadżki starymi pociągami wabią turystów,
            jak widać oszczędności pozwoliły zyskać miastu dodatkową atrakcyjność.
            Sięgnięcie głębiej do tradycji i zastoswanie tramawajów konnych pozwoli
            uniknąć wydatków związanych z dwusytemowością.
          • Gość: tabor Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 22:00
            > Według ZPRTPAW żywotność tramwaju to 35 lat...

Przyjmijmy, że jest 35 lat. To daje średnio 11 i pół nowego wozu rocznie.
            Wielkiej różnicy nie ma.
            • bystrzak2000 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 24.02.05, 22:54
              Gość portalu: tabor napisał(a):

> > Według ZPRTPAW żywotność tramwaju to 35 lat...
              >
              > Przyjmijmy, że jest 35 lat. To daje średnio 11 i pół nowego wozu rocznie.
              > Wielkiej różnicy nie ma.

A no nie ma...
              • Gość: erni Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 23:05
                W dizsiejszej GWroclawskiej Prezydent mowi ze miasto robi projekt połaczeń
                tramwaj/szynobus nie tylko na terenie miatsa ale takze az do Jelcza, Długołęki
                i większości aglomeracji wrocławskiej.
                • martouf Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 24.02.05, 23:28
                  Tym razem zaświtał mi nowy pomysł:) Połączenie linii średnicowej północ-południe
                  z nieużywaną linią na Sobótkę. Skoro i tak trzeba zelektryfikować, to można
                  zasilać 600 woltami i wykorzystać planowane do zakupu tramwaje niskopodłogowe
                  (oczywiście potrzeba zrobienia pętli nawrotowych gdzieś tam poza Wrocławiem). A
                  przystosowanie infrastruktury (elektryfikacja, obniżenie peronów) z funduszy
                  unijnych, jak przy Szewskiej połączone z zakupem nowych tramwaji.
                  A połączyć można pętlę "Klecina" z torem z terenu cukrowni, jakieś 500 metrów
                  toru gisserver.um.wroc.pl/mapa/startup.aspx?zid=18490
                  • Gość: Jarus Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.pl / *.dint.wroc.pl 25.02.05, 09:33
                    Tzn. chciałbyś aby linia do Sobótki była zelektryfikowana 600 voltami?
                    Podejrzewam, że byłoby to nieopłacalne ze względu na duże straty energii przy
                    takim małym napięciu.
                  • Gość: ktos Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 19:24
                    Mi się wydaje, że w pierwszej kolejności trzeba robić najbardziej uczęszczane
                    trasy, czyli Nowy Dwór, Kozanów, Psie Pole, Gaj. A Sobótka. No cóż. Fajnie by
                    było, ale przy takim braku pieniędzy elektryfikacja tej linii budzi moje
                    wątpliwości. Puścić spalinowy szynobus i już.
                    • pluto10 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 26.02.05, 19:12
                      Długo jeszcze ktos-iu będziesz pisał o potrzebie budowy tramwaju na Nowy
                      Dwór,Kozanów,Gaj i Psie Pole? Bo ja już tego nie trawie mimo najlepszych chęci.
                      pluto10
                      • Gość: ktos Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 19:25
                        A uważasz, że to niepotrzebne inwestycje?
                        • Gość: michal Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: 195.116.94.* 26.02.05, 19:28
                          Ja uwazam, ze sa jak najbardziej potrzebne, ale pisanie o nich w kazdym poscie
                          naprawde nie przyspieszy ich realizacji.
                          • smi Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 26.02.05, 20:11
                            Spokojnie, najpierw należy dopłenić kwestie formalno-prawne, potem należy
                            opracować projekt, w tym techniczny oraz studium wykonalności. Jeżeli studium
                            wykonalności wykaże, że jest to inwestycja o stopniu przekraczającym minimalny
                            poziom opłacalności (zwrotu), to wystarczy już tylko wyłonić odpowiedni zarząd
                            nad inwestycją i zorganizować środki :-)
                            To oczywiście wydaje się bardzo proste, w rzeczywistosci bardzo trudne do
                            doprawadzenie powyzej studium wykonalności, a w tym przypadku sprawa może już
                            utknąć na poziomie PKP S.A. :P
                        • pluto10 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! 27.02.05, 15:00

> A uważasz, że to niepotrzebne inwestycje?

A gdzie ja napisałem że są niepotrzebne? Oczywiście są potrzebne ale pisanie
                          tego naokrągło niczego nie przyśpieszy.
                          pluto10
                          • Gość: wro73 Re: Wrocławskie tramwaje wjada na tory! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 27.02.05, 17:13
                            Ale może nie pozwoli zapomnieć o sprawie. W końcu władza powinna
                            rozwiązywać "nabrzmiałe problemy społeczne" :))))
    • es_wu Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 27.02.05, 19:10
      szymon.pop.e-wro.pl/wka/
      :-)

Pozdrawiam,
      SW

P.S. Tylko naprawdę radzę oglądać w Internet Explorerze 6.0 (czytajcie stopkę)
      • Gość: ! Kolej aglomeracyjna ma jeździć po Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 22:16
        Kolej aglomeracyjna ma jeździć po Wrocławiu

Marek Szempliński 17-03-2005 , ostatnia aktualizacja 17-03-2005 20:23

Czy miejska kolej z Leśnicy do Psiego Pola ma sens - sprawdzali w czwartek
        urzędnicy i kolejarze

Tydzień temu pisaliśmy, że miasto i spółka PKP Przewozy Regionalne chcą
        uruchomić kolej aglomeracyjną. Pierwsze, pilotażowe połączenie ruszyć ma w
        przyszłym roku właśnie na trasie między Leśnicą i Psim Polem, przez Nadodrze.
        To jedna z propozycji. W czwartek specjalny pociąg wyjechał z Dworca Głównego i
        dotarł aż do Jelcza-Laskowic.

- Teraz ruch jest po stronie miasta. Zobaczyli, czym dysponujemy. Koniecznie
        musimy wynegocjować z Polskimi Liniami Kolejowymi szybszy przejazd przez stację
        Gądów - powiedział Andrzej Piech, wicedyrektor Dolnośląskiego Zakładu Przewozów
        Regionalnych.

Zbigniew Komar, dyrektor Departamentu Infrastruktury i Gospodarki w Urzędzie
        Miejskim: - Nasze uwagi sprecyzujemy na spotkaniu za dwa tygodnie. Chcemy
        zrealizować ten pomysł, bo warto skorzystać z unijnych funduszy.

I pociąg, i tramwaj

Marek Szempliński: Dlaczego nie podoba się Panu pomysł połączenia Leśnicy z
        Psim Polem?

Maciej Kruszyna, specjalista od komunikacji na Politechnice Wrocławskiej:
        Ponieważ nikt nie będzie chciał tak jeździć, a stacje są daleko od osiedli.
        Uruchomienie tego połączenia jako pilotażowego grozi tym, że w ogóle trzeba
        będzie zrezygnować z miejskiej kolei we Wrocławiu.

Kolej miejska nie jest nam potrzebna?

- Jest, ale projekt pilotażowy trzeba starannie przygotować i musi on być
        częścią szerszych zamierzeń. W tym wypadku wygląda to na prowizorkę:
        przypadkowy tabor, stacje niedostosowane do potrzeb miasta, a pociąg omija
        centrum, do którego powinny prowadzić wszystkie połączenia.

Co Pan proponuje?

- Doświadczenia innych krajów pokazują, że jeśli chcemy wykorzystać tory
        kolejowe, to musimy połączyć je z tramwajowymi i zadbać o nowy tabor. Można
        zacząć od proponowanego połączenia, ale od Legnickiej taki tramper (nazwa dla
        tramwajo-pociągu wymyślona w Krakowie) mógłby zjeżdżać na torowisko tramwajowe,
        przejechać przez centrum i na kolejowe tory wrócić chociażby przy Jedności
        Narodowej koło Rychtalskiej.

Taki projekt mają już opracowany w Krakowie.
        • Gość: wro73 Re: Kolej aglomeracyjna ma jeździć po Wrocławiu IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.03.05, 10:56
          Dwa pytania:
          Jeżeli w ramach programu pilotażowego pociąg ma jeździć pomiędzy Wr. Leśnica a
          Wr. Psie Pole, to po jaką cholerę urzędasy pojechały do Jelcza?
          Dlaczego w poc. specjalnym zabrakło przedstawicieli PLK i jak Pan Dyrektot
          Piech może mówić o ruchu ze strony miasta, skoro z jego wypowiedzi wyraźnie
          wynika, że PKP PR nie negocjonowało warunków ruchu pociągów SKM z PLK?
          No i gdzie są wyniki przejazdu "Wysokiej Komisji" i jakie wyciągnięto wnioski i
          podjęto decyzje. Tego wszystkiego zabrakło mi w artykule płk. Szemplińskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka