Dodaj do ulubionych

Wrocławska Kolej Aglomeracyjna

27.02.05, 19:15
Witam,

szymon.pop.e-wro.pl/wka/
Ciekaw jestem komentarzy :-)

Pozdarawiam,
SW

P.S. I zgodnie z tym co tam jest napisane w stopce do oglądania polecam IE 6.0
Obserwuj wątek
    • ol.o Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 27.02.05, 20:08
      pomysł fajny ale wg mnie mało realny.
      • Gość: g625 Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.05, 20:31
        to chyba nie czytales uwaznie. sek w tym, ze mozliwy do zrealizowania. dlaczego
        miasto moze wydac kilkaset mln na tunel, a nie moze ulamka tej sumy na wka? ja
        uwazam ze dzieki etapowaniu, ktore jest do wykonania, jest to najlepsza
        inwestycja na najblizsze kilka lat, obok obw srodmiejskiej i aow. a jaki
        prestiz. no i jeszcze jedno - do pkp. za kilka lat na tory dolnego slaska
        zacznie wjezdzac db i inne firmy, co wtedy z posadkami? jedyne wyjscie to wka:))))
      • Gość: wro2015 Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.02.05, 23:10
        brawo ol.o . Typowe podejscie. Chyba jeszcze nie pamietam zadnej koncepcji,
        konkursu, projektu gdzie by nie kazdy powiedzial 'fajny ale nie realny'. To jest
        najprostsza i zarazem - przepraszam - najglupsza krytyka. Z tego powodu bo w
        sobie neiczego nie zawiera! Dlaczego projekt niby jest nierealny?
        Wlasnie ogromna zaleta przedstawienia es_wu jest to ze projekt jest jak
        najbardziej realny i trzeba sie ostro wysilic aby udowdnic ze SKM sie nie oplaca
        (co akurat niestety PKP sie dobrze udaje)
        Po to jest budownictwie cos takiego jak etapownaie inwestycji. Aby dyskusja o
        rentownosci inwestycji toczyla sie na wyzszym poziomie...
    • Gość: Rafis Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.wro.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 27.02.05, 22:17
      No Szymon widze, że zabrałeś sie na całego za ta koncepcję.
      Gratuluje. Więc od razu powiem czego mi tu brakuje: trasy do Bielan! a od
      Bielan mozna pociągnąc do Kobierzyc.
      Wiem ze Bielany to nie są jakies super zaludnione tereny ale będzie to centrum
      przemysłowe Wrocławia(szczególnie po tym jak zabudowane zostanie te 600 ha pod
      wielkie inwestycje np Hankoo i fabryka samochodó Toyoty.Tylko te dwie inwestycje
      (lub inne firmy) dadzą bezposrednio z 5 tys miejsc pracy a napewno zwiekszy sie
      takze ilosc innych inwestycji. Poza tym wielkie centra handlowe które będa
      rozbudowywane. Odwiedza je miliony osób wiec to takze rzesze potencjalnych
      klientów tej linii.
      • Gość: Rafis Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.wro.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 27.02.05, 22:35
        aj teraz dorysowałem swoje trasy do Kątów, Trzebnicy, Sobótki i Mietkowa i
        zobaczyłem ze jest to przewidziane na rok 2013 w Twojej koncepcji.
        • es_wu Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 27.02.05, 22:50
          Cześć,

Gość portalu: Rafis napisał(a):

> aj teraz dorysowałem swoje trasy do Kątów, Trzebnicy, Sobótki i Mietkowa i
          > zobaczyłem ze jest to przewidziane na rok 2013 w Twojej koncepcji.

Tam gdzieś (nie pamiętam gdzie :-)) jest wyraźnie napisane, że etap pierwszy ma
          być realizowany przy minimalnych (a wręcz żadnych) nakładach na infrastrukturę.
          Z tego powodu odpadają trasy w kierunku Bielan/Sobótki oraz Trzebnicy, bo są to
          trasy nieużywane i trzebaby władować trochę pieniędzy aby je przywrócić do stany
          używalności. Uważam to za bardzo dobry pomysł do przeprowadzenia za pieniądze
          unijne :-)

Co do tras do Kątów i Środy Śląskiej to trasy te przy dzisiejszych możliwościach
          technicznych są mało atrakcyjne (ten sam problem jest zresztą z Trzebnicą -
          nawet po remontach). Mało atrakcyjne oznacza, że busem jest szybciej, bo na tych
          kierunkach są dobre drogi i nie stoi się w dużych korkach w mieście. Dlatego
          WKA poległaby w konkurencji z busami. Co innego taki np. Brzeg Dolny albo Oława
          - tam bus nie ma szans... Tak przynajmniej wychodzi z mojego doświadczenia.

Pozdrawiam,
          SW

• Gość: kolejorz Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.05, 08:30
            po pierwsze to odnosnie strony.
            Widac ze nigdy nie robiles zadnych wiekszych projektow, kolejowych czy to
            drogowych bo uwzgledniasz tylko 28 mln na koszty za ruch pociagow a co z ich
            naprawami, przegladami , "garazowaniem", co z utrzymaniem ruchu, przystanków,
            czystosci, to nie jest takie tanie.
            po drugie to odnosnie Twojego wpisu na forum,
            Trzebnica jak najbardziej, mieszkam z polnocnej strony miasta przy wlocie od
            Poznania, uwierz mi ile tam jezdzi autobusikow Polbusa i nie tylko, jak one
            stoja w korku np na x Zmigrodzka, Bałtycka.Te autobusiki dojezdzaja tylko do
            Nadodrza w wiekszosci a z tamtad ludzie gonia "tabunami na autobus lub tram.
            Jesli mogli by dojechac do centrum to zapewne by z kolejki zkorzystali.
            Zgodze sie z Rafisem (Jezu co ja pisze:-)), ze powinna postawc linia na Bielany.
            "Odchaszczenie" tych lini : Bielany, Trzebnica to jest wielki koszt w
            porownaniu z innymi wydatkami
            I ostatnia uwaga, nie ma lini ktora moglaby byc uruchomiona bez dodatkowych
            inwestycji (nie tylko w tabor). trzeba dobudowac nowe przystanki, polaczyc je
            z KM, przeprowadzic jakas kampanie reklamowo-uswiadamiajaca, itd itp.
            Pozdrwaiam
            P.s. nie napisze jak inni :) Projekt jest fajny i godny uwagi.
      • martouf Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 27.02.05, 23:39
        Linia do Bielan potrzebna ale mały problem w tym, że torów tramwajowych tam nie
        ma, a kolejowe biegną po drugiej stronie Karkonoskiej, skąd (np. od stacji
        Klecina) jest spory kawałek, no chyba że zorganizuje się stamtąd
        zsynchronizowane busy.

A co do planu es-wu - cały czas o to mi chodzi. Boję się tylko, że tyle linii
        puszczonych po estakadzie do Głównego, szczególnie po roku 2013, się tam nie
        pomieści. To bardzo duże obciążenie ale innego (obok mniej atrakcyjnych
        obwodnicy południowej albo kolei po wschodniej stronie Odry) przelotu przez
        Wrocław nie ma. Chyba że tunele średnicowe (pod WZ już będzie to się
        wykorzysta;) 81.168.251.49/SKM2.jpg oraz 81.168.251.49/SKM3.jpg
        • Gość: wro2015 Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.02.05, 01:17
          nie wiem skad to bredzenie ze nic sie nigdzie nie zmiesci na estakadzie.

Wiem ze na estakadzie w Berlinie sa chyba nawet 4 tory, ale tam jezdza za soba,
          S-Bahny (i to jakies chyba prawie 10lini) ICE, EC, IC, IR, no i ogolnie
          wszystkie pociagi dalekobiezne. W monachium mamy tunel srednicowy w ktorym
          jedzie co 2min (!!!!!) nowy pociag (co prawda tylko i wylcznie sklady sbahnu,
          ktore sa oczywiscie nieporownywalnie krotsze niz pociagi dalekobiezne) - tylko
          aby sobie to wyobrazic: jak sie odliczy hamowanie i ruszanie pociagu, to nawet
          nie minie minutka (!!) od momentu wyjechania pociagu ze stacji do wjechania
          nastepnego. Mozliwy jest ten ruch na najczesciej uzywanej linii kolejowej europy
          tylko z powodu unowoczesienia syalizacji - tez przy wjazdach do tego tunelu nie
          ma az tak duzo miejsca do manewrow wiec jakos jest to mozliwe...

Nie wiem co jest rzeczywiscie mozliwe na estakadzie we wroclawiu - ale widze co
          sie daz checia zrobic w innych miastach. Dopoki PKP nie udowodni ze sie nie da,
          niestety nie bede wierzyl, bo wedlug PKP wogle kommuniakcja ZBiorcza od samej
          podstawy nie jest rentowna - a znam wystarczajaco przykladow ktore temu zaprzeczaja!
        • gosc_nty Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 28.02.05, 09:26
          martouf napisał:
          [..] Chyba że tunele średnicowe (pod WZ już będzie to się
          > wykorzysta;) <a href="81.168.251.49/SKM2.jpg" oraz <a
          href="81.168.251.49/SKM3.jpg"

sorki, a jak chcez obslugiwac linie z polnocy (Poznan, Trzebnica, Olesnica,
          Jelcz) bez zjazdu ze strony Mikolajowa do Swiebodzkiego ?

tam jest na to miejsce
          • martouf Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 28.02.05, 10:14
            > sorki, a jak chcez obslugiwac linie z polnocy (Poznan, Trzebnica, Olesnica,
            > Jelcz) bez zjazdu ze strony Mikolajowa do Swiebodzkiego ?

Wro2015 wymyślił tunel średnicowy północ-południe, z przystankiem pod centrum
            (On Rynek, ja - WZ/Świdnicka) i umieściłem go na swoim planie
            81.168.251.49/SKM3.jpg . Wówczas niepotrzebny jest zjazd z Mikołajowa do
            Świebodzkiego (aczkolwiek możliwy jak najbardziej).
            Bez tych tuneli korzystne by było aby kolejka dojeżdżała nie tylko do
            Świebodzkiego ale wjeżdżała na tory tramwajowe w mieście (pomysł przedstawiony
            niby przez władze miasta i tutaj na forum inwestycje).
            Jako alternatywną dla tuneli ideę tramwaji dwusystemowych można łatwo opracować.
    • gosc_nty Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 28.02.05, 09:22
      Brawo za calosc, a teraz detale,

linie Aglo 5 i Aglo 3,

zwroc uwage, ze Jaworzyna i Sroda Slaskie, to sa zbyt male potoki pasazerskie,
      lepiej jest wydluzyc linie 5 do Legnicy i Walbrzycha od zachodu, a od wschodu
      podlaczyc do linii Aglo 3 do Opola lub Brzegu,

zas linie Aglo 3 z Brzegu Dolnego do Olawy, zmienic na relacje,
      Wolow-Lagiewniki, fakt wymaga to hybrydowego taboru, ale przeciez nie tak dawno
      P Dutkiewicz stwierdzil ze Wrocek bedzie pierwszym miastem w Polsce z takim taborem

pozdr
      • martouf Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 28.02.05, 10:18
        W Łagiewnikach już dawno nie ma torów, a przejazdy kolejowe są zaasfaltowane...
        Szkoda, że ta linia na Jordanów i dalej umarła...
      • Gość: wro2015 Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.02.05, 12:57
        gosc_nty, nie clakiem sie z toba zgadzam.

Oczywiscie ze dobrze by bylo miec polaczenie do wlabrzycha i Legnicy - ale to
        juz dla mnie ewidentnie sprawa PKP - szczegolnie w przypadku Legnicy (jak
        skoncza remontowac torowsiko i puszcza rozne polaczenie
        lokalne/narodowe/miedzynarodowe) to z legnicy jakims pospiesznym, ktory nie
        bedzie sie zatrzymywal w kazdej dziurze, jak SKM sie duzo szybciej dostaniesz.

SKM nie jest po to aby laczyc miasta ze soba, lecz po to aby laczyc miasteczka,
        w ktorych powstaja duze SUBURBY wroclawia z centrum stolicy. Z tego powodu
        szukanie polczen do Olawy, Legnicy, Wlabrzychy, Swidnicy, Kudowy powinno byc
        szukane na innym poziomie!

A do planu es_wu. Jedyne czego mi bardzo brakuje to jest jakiejs mapki, ktora by
        pokazywala jak same dzielnice na terenie wroclawia by na tym zyskaly (n.p. Nowy
        Dwor / Psie Pole / Kobierzyce) itd. I nie mowie tutaj o ostantiej fazie!!! Po
        prostu ta fantastyczna rzecz w SKM i to juz nawet w pierwszej fazei jest to ze
        wiele lin bedzie jechalo przez miasto i to nei w jakims ogromnym 'korytarzy
        kolejowym' gdzie z lewej i prawej niczego nei ma oprocz torow, lecz czesciowo
        nawet estakadami przez srodemiscie!
        Prosze zamiescij Mapke es_wu - moze taka ogolna dla wszystkich etapow, gdzie
        moga byc w przyszlosci (n.p. dobudowane) przystanki SKM w grnaciach miasta! To
        ogromnie podwartsciuje twoj projekt!!!
        • Gość: Wojtek Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.ikem.pwr.wroc.pl 02.03.05, 09:02
          > SKM nie jest po to aby laczyc miasta ze soba, lecz po to aby laczyc
          miasteczka,
          > w ktorych powstaja duze SUBURBY wroclawia z centrum stolicy. Z tego powodu
          > szukanie polczen do Olawy, Legnicy, Wlabrzychy, Swidnicy, Kudowy powinno byc
          > szukane na innym poziomie!

Oczywiscie masz racje, nie rozumiem natomiast dlaczego linia mialaby sie
          konczyc w Srodzie Slaskiej (de facto w Szczepanowie, nikt ze Srody Slaskiej
          pociagiem nie jezdzi majac do dyspozycji autobus lub bus z centrum co
          kilkanascie minut). Proponowalbym wydluzyc ja do Malczyc. Potok podobny do tego
          ze Srody Slaskiej, a po drugie, to do Malczyc mozna kupic obecnie bilety
          aglomeracyjne, wiec nie widze powodu, do skracania aglomeracji do Srody
          Slaskiej.
          • Gość: antySKM Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: 62.233.177.* 02.03.05, 09:49
            Jak dla mnie pomysł jest głupi, jeśli ma go finansować miasto. Niech najpierw
            zrobia porządek z tramwajami a potem zabierają się za SKM. Bo w mieście burdel,
            tramwaje stoją w korkach, tory w opłakanym stanie, dojazdu tramwajem do
            wielkich osiedli nie ma. Jak to się zmieni, oraz ceny biletów będą niższe
            ludzie chętniej będą korzystać z KZ. Tak się robi w cywilizowanym Świecie, ale
            widać, że Polska to kraj inny niż wszystkie. Wszystko zaczyna się robić od
            końca:-/
            • Gość: ktos Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 11:05
              Niewątpliwie potrzebne jest jedno i drugie.
              • Gość: antySKM Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: 62.233.177.* 02.03.05, 20:30
                Niech najpierw doprowadzą do ładu i składu to co już jest.
            • es_wu Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 03.03.05, 23:25
              Gość portalu: antySKM napisał(a):

> Jak dla mnie pomysł jest głupi, jeśli ma go finansować miasto. Niech najpierw
              > zrobia porządek z tramwajami a potem zabierają się za SKM. Bo w mieście burdel,
              >
              > tramwaje stoją w korkach, tory w opłakanym stanie, dojazdu tramwajem do
              > wielkich osiedli nie ma.
              >

Tak jasne a jak zaczynali remont Rynku w 1997 to pewnie krzyczałeś, że przecież
              na Brochowie ludziom w domach dachy przeciekają i remont Rynku to zbytek kiedy
              ludziom się na głowę leje. A jak budowali Most Tysiąclecia to narzekałeś, że
              najpierw trzeba załatać wszystkie dziury w jezdniach a dopiero potem budować
              nowy most.

SKM i tramwaje to środki służące różnym celom. SKM obsługuje w znaczącej mierze
              aglomerację a tramwaje miasto. Trzeba czasami zacząć uciekać do przodu zamiast
              draptać w miejscu i łatać bieżące dziury.

Pozdrawiam,
              SW

• Gość: antySKM Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: 62.233.177.* 04.03.05, 10:33
                Powiem tak. Wrocław to jedno z bogatszych miast w Polsce. Dysponuje naprawdę
                potężnymi środkami finansowymi. Ale po tym mieście nie widać, że tak jest. Co
                do Rynku, to dobrze, że chociaż to miesjce wygląda normalnie i ma jakiś poziom,
                ale tylko sam Rynek, bo w około bałagan. Podobnie jest z tramwajami. Zgodnie z
                tym co napisałeś to raz wybudowana droga ma służyć na wieki, a jak się zużyje
                to należy szukać innego rozwiązania. Przynajmniej tak to zrozumiałem. Ale mnie
                chodzi o inną rzecz. Miasto nie daje prawie nic na tramwaje, a chce się zająć
                komunikacją w obrębie aglomeracji. Przez 14 lat nie kupiono żadnego tramwaju.
                Teraz się raptem obudzili i kupili aż 2 składy. Mamy czekać aż inne stare
                rupiecie się rozwalą czy od razu rozebrać komunikację tramwajową, bo przecież
                mieszkańcy okolicznych miejscowości muszą mieć leszpy dojazd do miasta.
                • Gość: ktos tramwajowa mizeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 11:01
                  Widzę, że podobnie jak ja martwisz się o wrocławskie tramwaje. Zachęcam Cię,
                  żeby wysłać w tej sprawie pismo do prezydenta miasta, RM, ZDiK'u, itd (adresy
                  elektroniczne na www.wroclaw.pl). Na stronie www.zdik.wroc.pl jest ankieta dot.
                  funkcjonowania KZ we Wrocławiu. Wprawdzie niektórzy forumowicze uważają, że
                  pisanie o zapaści komunikacji tramwajowej nie ma sensu, ja sądzę, iż tylko w
                  ten sposób może coś osiągniemy. Nie robiąc nic, na pewno niczego nie zdołamy
                  wskórać.

> Miasto nie daje prawie nic na tramwaje, a chce się zająć
                  > komunikacją w obrębie aglomeracji. Przez 14 lat nie kupiono żadnego tramwaju.
                  > Teraz się raptem obudzili i kupili aż 2 składy.

To MPK kupiło te 2 tramwaje (4 wozy) za własne pieniądze.

Pozdrawiam
                  • andrzej4001 Re: tramwajowa mizeria 04.03.05, 13:47
                    Zadzwońmy do TEDE to może zrobią materiał w TV.
              • Gość: wro73 Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 06.03.05, 10:22
                SKM i tramwaje to środki służące różnym celom. SKM obsługuje w znaczącej mierze
                aglomerację a tramwaje miasto.

I właśnie dlatego uważam, że WKA aczkolwiek jest piękną ideą, to powinna być
                realizowana przez województwo a nie miasto ( vide: Koleje Mazowieckie ). W
                końcu ta inicjatywa de facto jest skierowana dla mieszkańców województwa, nie
                Wrocławia. Generalnie WKA ma wozić mieszkańców okolicznych miejscowości
                pracujących we Wrocławiu ale płacących podatki w miejscu swojego zamieszkania.
                Dlatego nie widzę interesu w tym, aby za własne pieniądze sponsorować dojazd do
                miasta ludziom, którzy zajmują miejsca pracy we Wrocławiu. Tak więc uważam, że
                wrocławskie pieniądze powinny byc wydawane na poprawę sytuacji komunikacyjnej
                naszego miasta ( rozbudowa sieci tramwajowej, budowa metra ), a nie województwa.
                • Gość: wro2015 Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.03.05, 13:40
                  ale wlasnie swietna rzecza, ktorej es_wu na swoim projekcie niestety nie
                  przedstawil jest to ze SKM tez bardzo duzo da samemu wro!!! Z tego powodu
                  proejtk jest taki dobry!

Mowa jest o Brochowie, cmenatrzu Ossobowickim, Gadowie, Lesnicy, Psim Polu, itd!
                  • Gość: wro73 Szanowny wro2015 IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 07.03.05, 18:06
                    A dokładniej?
                    W temacie Gądowa - najbliższa stacja to Wrocław Kuźniki. Dojście z ul. Kwiskiej
                    do tej stacji, przejazd na Główny a następnie dojazd do pl. Dominikańskiego...
                    Uważasz, że WKA będzie szybciej niż "trójką"?
                    Planujmy i wydawajmy pieniądze racjonalnie a nie na stare pomysły niwiele
                    wnoszące do sytuacji komunikacyjnej miasta.
                    Płynąc na tej fali - rozpocznijmy pracę nad tramwajem wodnym. Przecież z
                    Kozanowa na pl. Grunwaldzki można popłynąc statkiem...
                • es_wu Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 07.03.05, 19:41
                  Gość portalu: wro73 napisał(a):

> końcu ta inicjatywa de facto jest skierowana dla mieszkańców województwa, nie
                  > Wrocławia. Generalnie WKA ma wozić mieszkańców okolicznych miejscowości
                  > pracujących we Wrocławiu ale płacących podatki w miejscu swojego zamieszkania.
                  >

A nie wpadłeś na to, że może być odwrotnie? Idź się przejdź na parking przed
                  Toyotą w Jelczu i zobacz ile samochodów ma rejestrację z Jelcza a ile z Wrocławia.

Poza tym to jest gra o sumie niezerowej. Nie może być tak, że zyskają TYLKO
                  gminy okoliczne a Wrocław pozostanie jedynym, co nie zyska. Na tym zyska CAŁY
                  region. I o to chodzi.

Pozdrav,
                  SW
                  • Gość: wro73 Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 08.03.05, 22:32
                    I co liczysz na to, że ci wszyscy pracownicy Toyoty porzucą te swoje ukochane
                    samosmrody, po to aby w mrozie dreptać na stację, czekać na Poczekaj Kiedyś
                    Przyjedzie i generalnie jechać pół godziny, jeśli nie dłużej do pracy??? Bo ja
                    nie.
                    • es_wu Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 08.03.05, 23:24
                      Gość portalu: wro73 napisał(a):

> I co liczysz na to, że ci wszyscy pracownicy Toyoty porzucą te swoje ukochane
                      > samosmrody, po to aby w mrozie dreptać na stację, czekać na Poczekaj Kiedyś
                      > Przyjedzie i generalnie jechać pół godziny, jeśli nie dłużej do pracy??? Bo ja
                      > nie.
                      >

A gdzie jest napisane, że miałoby to obsługiwać PKP, nie daj Boże PKP PR?
                      Zauważ, że trójmiejska SKM to jedyna zyskowna spółka tej grupy, a WKD ma
                      pokrycie z tego co pamiętam 98% swoich kosztów. Czyli to się opłaca!!!!

Natomiast co do pracowników: oczywiście, że pojadą. Przeczytaj jeszcze raz tą
                      stronę. Tam jest wyraźnie napisane, jakie warunki muszą być spełnione, żeby się
                      ludzie chcieli przesiąść z samochdów do kolejki. Jak się je spełni, to się
                      poprzesiadają, bo będzie taniej i szybciej. Weź się zastanów: masz jechać do
                      Jelcza godzinę samochodem (z czego 30 minut to odcinek od Dominikańskiego do
                      Mickiewicza) czy 35 minut pociągiem. Pierwsze (załóżmy) kosztuje 4 PLN a drugie
                      2 PLN. Co wybierasz?

Pozdrawiam,
                      SW

P.S. Aha, a na stronce można już oglądać oddziaływanie WKA na samo miasto.

Dobranoc.

• Gość: wro2015 Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.03.05, 00:25
                        ooooo - bardzo dobrze es_wu!

Dzieki tym mapkom dobrze widac jak w drugim etapie powstaja wszedzie miejsca
                        przesiadkowe miedzy tramwajem a SKM - to jest wazne, jak nie najwazniejsze dla
                        funkcjonowania KZ w kontkescie aglomeracji! Jeden DworzecGlowny jako jedyny
                        punkt wyjazdu z miasta nie jest atrakcyjny - ale siatka SKM powiazana
                        intelligentnie z tramwajem jak najabrdziej!
                        • Gość: antySKM Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: 62.233.177.* 09.03.05, 09:43
                          Jak pociągi będą wyglądać tak jak te co ma SKM to wolę własne auto:-/
                      • Gość: wro73 Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.03.05, 19:27
                        Jest tylko jeden mały problem - SKM POSIADA i POSIADAŁ własną NIEZALEŻNĄ od PKP
                        PR infrastrukturę ( nie wiem czy byłeś kiedyś w Trójmieście - bo ja tak ). We
                        Wrocławiu czegoś takiego nie ma. Tak nie można pisać o tworzeniu WKA bez
                        udziału PKP PR i PKP PLK.
                        Gwoli uściślenia informacji:
                        SKM w Trójmieście to oddzielne torowiska, tabor, lokomotywownia - i po prostu w
                        pewnym momencie zmieniono tylko zarząd i powstała spółka PKP SKM Sp zoo. Tak
                        więc pisząc o WKA nie można się powoływać na SKM. Koncepcja ta była by bliższa
                        KM ale tam udziałowcami są: Samorząd Województwa Mazowieckiego i PKP PR Sp zoo.
                        pozdrawiam - wro73
    • Gość: ja Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 08:32
      Ja chcę tak jeździć!
      Niech ktoś coś zrobi!

ja
      • es_wu Re: Wrocławska Kolej Aglomeracyjna 15.03.05, 20:54
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Ja chcę tak jeździć!
        > Niech ktoś coś zrobi!
        >

Khm,
        szymon.pop.e-wro.pl/wka/kto.xml
        ;-)

Inne wątki na temat: