Dodaj do ulubionych

Wyzysk Pracowników

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.05, 13:17
Poradzcie ludzie co zrobić, gdzie znaleść pomoc gdy pracodawca (supermrket
Dino ul. Morawska 18) już trzeci dzień z kolei karze pracownikom pracować od
godzin 7 rano do okolo 21 wieczorem przy zatowarowniu nowego marketu. Kto w
szybkim czasie mogłby tam przeprowadzic kontrole i ich ukarac i naklonic do
normalnego traktowania pracownika. PIP we wrocku odpada bo sznowni pracowicy
urzedu maja odlegle terminy nowch interwencji. Moze jakis dziennikarz
chciałby opisa omawiany wyzysk. Dodam jeszcze ze chcac isc na przerwe
kierownictwo robi duze oczy i grozi zwolnieniem. Bede wdzieczny jezeli ktos
cos wymysli i pomoze.Pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Wyzysk Pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 13:19
      Trzeba pisać do gazety. Teraz jak już napisałeś na forum to zdążą "pozamiatać"
      • Gość: Piotrek Re: Wyzysk Pracowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.05, 13:29
        Oby cos sie zaczeło dziać !! Dodam ze osobą mowiacą ze ma wszystkich pracowików
        dojsc jest kierowiczka Kinga R, a straszącą zwolieniem za chwile oddechu,
        trzeciego dnia ciągłej pracy, jest kierownik regionu Marek Z.
        • Gość: . Re: Wyzysk Pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 13:33
          Trzeba zacząć działać ich metodami czyli tak samo jak oni bezprawnie.
          Wpier..lić im po pracy albo porysować samochód
          • Gość: . Re: Wyzysk Pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 13:39
            Innej metody nie ma. Już dawno nam mówiono że musimy wziąć swoje sprawy w swoje
            ręce. Jak ktoś jest chamem to trzeba go potraktować jak chama.
            • Gość: Piotrek Re: Wyzysk Pracowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.05, 13:50
              Pomysł to jest choc zalezalo mi na czyms innym, jednak przyznam sie ze po
              informacji PIP, ktora brzmiala ze nalezy zglosic formalny wniosek i oni w ciagu
              30 dni sie nim zajmą to mialem podobny pomysł jak Ty kolego. 30 dni hihihi sa
              zabawni...hihihi . Pozro
              • Gość: t Re: Wyzysk Pracowników IP: *.provider.pl / *.provider.pl 18.03.05, 18:59
                I nic nie znajdą jak w zakładach budowlanych (prywatnych), bo pracodawca kilka
                dni wczśniej wie o kontroli i szykuje kase na łapówke. I w ten sposób nic nie
                znajdują!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: obserwator Wina pracowników ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 13:48
      Jak dajecie się ładować jak frajerzy to tak bedziecie mieli i nie liczcie że za
      miesiąc coś się zmieni. Już teraz widać że trzeba zabierać swoje zabawki i
      zostawić ich na lodzie. Przez takich właśnie frajerów jak wy, dająch się
      wykorzystywać ten proceder się rozwija.
      ZGADZAJCIE SIĘ DALEJ NA TAKIE TRAKTOWANIE I PŁACZCIE ALBO POWIEDZCIE DOŚĆ!
      • Gość: Piotrek Re: Wina pracowników ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.05, 13:54
        Traktowany tak nie jestem ja lecz osoba mi bliska. Jak wiesz z praca dzis jest
        ciezkawo wiec kazdy trzyma sie tego co ma. Podkulenie ogona pod siebie nie
        rozwiazuje problemu bo sa tez inni.
        • Gość: obserwator Re: Wina pracowników ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:03
          To niech się trzymają dalej.
          W tej pracy to buty zedrą a na nowe nie zarobią. Jak stracą zdrowie pracując
          tyle to na lekarza i leki wydadzą więcej niż zarobili.
          Żal mi ich ale też czuję złość że są takie łosie które dają się tak
          wykorzystywać. Nic tylko założyć firmę i żyć z takich naiwniaków.

Ostre są moje słowa wobec twoich bliskich ale tylko radykalna zmiana postawy
          wykorzystywanych może coś zmienić
          • Gość: Piotrek Re: Wina pracowników ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.05, 14:15
            Tylko dlaczego czepiac sie tych którzy chcą pracowac i pracują. Trzeba zrobic
            cos z szefostwem które ma gdzies kodeks pracy. Zresztą na marginesie kochany
            PIP tez ma go gdzies. Narka
    • Gość: obserwator Mam nadzieję że Gazeta tym się zajmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:18
      Mam nadzieję że Gazeta tym się zajmie i nie pozostawi czytelnika wołającego o
      pomoc samego sobie.
      • Gość: Piotrek Re: Mam nadzieję że Gazeta tym się zajmie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.05, 14:24
        ....obys okazał sie Prorokiem....
        • Gość: szarak1 Re: Mam nadzieję że Gazeta tym się zajmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 14:51
          Trzeba zbierać wszelkie możliwe dowody wykorzystywania : paragony z datą i
          godziną ,spróbować skopiować listę obecności i zapisywać co sie da na papierze.
          Jak pojawi się kontrola przedstaw problem .
          P.S. poducz się ortografii. Jak napiszesz skargę z takimi bykami to nie
          potraktują Cię poważnie.
          • Gość: Piotrek Re: Mam nadzieję że Gazeta tym się zajmie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.05, 15:12
            Pisać oficjalnej skargi nie bede bo nim ją rozpatrzą to już bedzie "po
            ptokach". Odnośnie rad, które są zapewne cenne to powiem Ci ze tam nawet listy
            obecności jeszcze nie ma, a sklep szykuje się do otwaria wiec i paragonów brak
            w chwili obecnej. Za radę ujętą w P.S. również dziekuje ale "byki" wynikają
            głównie z nerwów i pośpiechu, choć orłem z ortografii zapewne nie jestem ;).
    • Gość: Paweł Z. Re: Wyzysk Pracowników IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.05, 14:48
      Na "GW" bym nie liczył. To gazeta propagująca ideologię neoliberalną, tuba
      propagandowa partii o programie neoliberalnym. Zgodnią z tą ideologią zjawisko
      bezrobocia nie istnieje - istnieje problem nieudaczników, którzy mają dwie lewe
      ręce i nie potrafią nawet napisać CV, oraz problem nierobów-niebieskich ptaków.
      Nie istnieje także problem wyzysku pracowników przez pracodawców. Istnieje za
      to problem sztywnego kodeksu pracy w Polsce, który należy w trybie pilnym
      zliberalizować, żeby zachęcić inwestorów (bo teraz boją się jednak trochę, że
      przyjdzie mimo wszystko jakiś inspektor i wlepi pracodawcy mandat w kwocie 500
      PLN za np. zmuszanie pracowników do nieedwidencjonowanej pracy w nadgodzinach -
      a wszak wiadomo, że pracowity człowiek nie boi się zapieprzania po 16 godzin
      dziennie, a zatem kodeks pracy chroni wspomnianych wyżej obiboków i dławi
      gospodarkę).
      Zamiast liczyć na "GW", radzę zadzwonić do OPZZ lub Solidarności.
      • Gość: Piotrek Re: Wyzysk Pracowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.05, 15:21
        Pawle ja nie wnikam w to czy ktoś jest obibokiem czy tez nie. Generalna zasada
        brzmi: "jaka płaca taka praca". Jeżeli pracodawca podpisuje z pracownikiem
        umowe o prace to powinien być swiadomy jakie są tego konsekwencje dla obu
        stron. Pracować za darmo to i Tobie by sie nie chciało, ale mieć przerwe na
        zjedzenie kanapek i możiwość normalnego snu (w obecnej sytuacji to 5.5 godziny)
        to napewno bys chciał. Wiec nie rozumiem Twego "gdybania" no chyba ze jestes
        politykiem i umiejętność "odbicia piłeczki" nalezy do Twej pracy. Pozdrawiam i
        dzieki za głos w dyskusji.
        • Gość: obserwator Re: Wyzysk Pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 15:24
          Chyba nie zrozumiałeś Pawła. On tylko napisał jakie stanowisko w tej sprawie
          jest Gazety i polityków których ona reprezentuje. I opisał to bardzo trafnie.
          • Gość: Piotrek Re: Wyzysk Pracowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.05, 15:32
            Jezeli tak to sorki za niedoczytanie intencji Pawła.
        • Gość: Paweł Z. Re: Wyzysk Pracowników IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.03.05, 15:29
          Zdaje się, że emocje trochę przesłoniły Ci treść tego, co napisałem. Sens
          mojego "gdybania" jest taki, że nie należy specjalnie liczyć na
          dziennikarzy "GW", bo ze względu na swoje miejsce pracy muszą popierać
          ideologię, w myśl której problemy bliskiej Ci osoby nie istnieją. Ideologie
          mają to do siebie, że niekoniecznie odpowiadają rzeczywistości. Oczywiście
          osobiście wierzę, że jest tak, jak napisałeś.
          Jeśli już myślisz o dziennikarzach, to prędzej pomoże Ci Radio Wrocław.
          Życzliwie polecam Ci też nawiązanie kontaktu ze wspomnianymi w moim poprzednim
          liście instytucjami związkowymi.
          • Gość: Piotrek Re: Wyzysk Pracowników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.05, 15:38
            Tak Pawle masz rację odnośnie tego co napisałeś i tego ze me niedoczytanie
            spowodowane jest emocjami ;) Miłego dzionka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka