Dodaj do ulubionych

a może sredniowiecze?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 10:24
w poznaniu zastanawiają się nad odbudową średniowiecznych murów obronnych,a
może by tak we wrocławiu pokusić się na rekonstrukcję samych bram
miejskich,bramy krupniczej ,tej z wieżą,mikołajskiej,swidnickiej tej
starszej,ceglarskiej,co myślicie ? w miescie jest wiele obiektów które
należało by odbudować, a nie robi sie tego ,inaczej niż w gdańsku ,poznaniu
,nawet w warszawie myślą o rekonstrukcji pałacu saskiego,co wy na to?
Obserwuj wątek
    • Gość: FanFan Re: a może sredniowiecze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:00
      Gość portalu: obcy napisał(a):

> w miescie jest wiele obiektów które
      > należało by odbudować, a nie robi sie tego ,

np stadiony
      • Gość: icek Re panowie z ratusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:37
        POMYŚLCIE!!! i stadiony i muzeum sztuk pięknych i sto innych obiektów,za komuny
        nie było wolno,teraz wolnośc,już można,pieniądze? może z unii,może od niemców
        ,wszak to gauleiter hanke poczynił w mieście ogromne zniszczenia ,może z
        warszawy,nie mnie to wiedzieć ,ja nie na świeczniku,POMYŚLCIE!!!
        • Gość: . Re: Re panowie z ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:42
          Panów z Ratusza nic nie rusza
          • Gość: icek Re: Re panowie z ratusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:55
            PRAWDA!kurcze w gdańsku inaczej ,teatr elżbietanski według sredniowiecznych
            rycin budują ,fontannę czterech kwartałów z przedwojennych fotografii,okazuje
            się że można ,pieniądze też są,czyli da się,co u nas we wrocławiu?
    • Gość: mia69 Re: a może sredniowiecze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:36
      Jestem za. BARDZO dobry pomysł. W koncu juz kilkadziesiąt lat temu Warszawa
      zmakietowała sobie starówkę budując ją od zera a dzisiaj - proszę - Japończycy i
      inni turyści zwiedzają ją (czyli zostawiją pieniądze w mieście) i nawet do głowy
      im nie przyjdzie, z oglądają makietę z elementów skaradzinych min. z Wrocławia.
      Zresztą postarzała się az miło, jakby faktycznie miała tych kilkaset lat. Całym
      sercem popieram pomysł ale wątpię aby zrozumiały go 'władze' bo aby brać się do
      takich inwestycji potrzeba troche polotu i wyobraźni. Aż się łza w oku kręci a
      nóż w kieszeni otwiera kiedy w dawnych książkach się czyta jak pięknym miastem
      był ongi Wrocław, z jak wieloma średniowiecznymi zabytkami. Ile to kasy dla
      miasta mogłoby być...
      • Gość: Szymon de Montfort Obalę każdy mur! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:40
      • Gość: dobry Re: trochę więcej wyobrażni, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 15:51
        pełna racja mia69, w ratuszu trzeba ludzi z wyobrażnią i swego
        rodzaju"miłością" do miasta,
      • tomek854 Re: a może sredniowiecze? 17.03.05, 16:21
        Hehe

W biografi RP Feynmanna ("Pan raczy żartować panie Feynmann") na końcu są jego listy do żony. W jednym z nich, pisanym z Warszawy Feynmann zachwyca się, jak pieczołowicie odbudowana jest warszawska starówka i pisze coś takiego "Cała Warszawa zrównana pbyła z ziemią podczas ostatniej wojny, ale Polacy pieczołowicie odbudowali ze wszystkimi szczegłółami: tu rynna urwana i zacieki na murze porastają mchem, tam znowuu tynk odpada" itd :) Ciekawe, czy jaja sobie robił, czy po prostu bał się cenzury :)
        • Gość: dobry Re: a może sredniowiecze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 16:41
          smaczne,myśle ze sobie jaja robił jednocześnie kpiąc z cenzury, cenzorami byli
          najczesciej tępaki ,tak mówią,
    • Gość: buba Re: a może sredniowiecze? IP: *.18.akron.wroc.pl 17.03.05, 12:42
      POPIERAM! Widać, że w innych miastach u władzy są po prostu myślący ludzie,
      którzy potrafią. Nasi chyba są zainteresowani tylko sobą.
    • Gość: . Mur to świetny pomysł !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:42
      Można go później sprzedawać w kawałkach jak mur berlinski! Ale byśmy zarobili!
      • Gość: icek Re: nie mur a bramę ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:55
        nie chodzi o mury ,podwale niech zostanie jakie jest ,chodzi o bramy ,mieliśmy
        piękniejsze niż brama floriańska w krakowie,bylo ich chyba sześć, napoleon kazał
        rozebrać, przydałby sie w mieście ten klimat,
        • Gość: . Re: nie mur a bramę ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 12:59
          I jak taką bramę podzielicz na części aby ją późnij sprzedać z zyskiem?
          • Gość: salomea Re: nie mur a bramę ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 13:11
            racji trochę masz ,wzgórze partyzantow sprzedali i z przepięknej promenady a
            taką była przed wojną,mamy ruinę gdzie strach wejść , przecież trzeba pomysleć o
            odbudowie glorietty,to miejsce mogło by na siebie zarobić,co na ten bajzel
            miejski konserwator zabytków?
            • hen Re: nie mur a bramę ! 17.03.05, 13:21
              Pomysł mi się bardzo podoba. Gdańsk spokojnie moze służyć za przykład modelowy
              odtwarzania staromiejskiego klimatu. We Wrocławiu jednak ten pomysł nie
              przejdzie. Od lat 60-tych preferujemy rozwiązania nowoczensne - np zabudowa pl.
              Nowy Targ.
              • Gość: obcy Re: nie mur a bramę ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 13:37
                skad sie bierze pogląd że zabytków zniszczonych w 100% się nie
                odbudowywuje,takie zdanie wyczytalem między innymi z czata prezydenta
                zdrojewskiego w tej gazecie,zafundował miastu fontannę w rynku ,zamiast za
                mniejsze pieniądze zrekonstruować neptuna na nowym targu,cała polska robi
                inaczej,odbudowywują z fotografii, rycin,starych planów ,wszedzie się da tylko
                we wrocławiu tak dziwnie,
                • hen Re: nie mur a bramę ! 17.03.05, 14:00
                  Gość portalu: obcy napisał(a):

> skad sie bierze pogląd że zabytków zniszczonych w 100% się nie
                  > odbudowywuje

Jest to odwieczne prawo architektoniczne. Budynków zniszczonych nie odbudowuje
                  się. Na miejsce np. tych uleglych pożarom budowano nowe, przystające do
                  obowiązującego kierunku w architekturze. Pytanie jest takie - czy nadal ten
                  obowiązek należy przestrzegać? Dlaczego go nie przestrzega Gdańsk, z pięknym
                  zresztą skutkiem dla urody tego miasta?
                  • Gość: obcy Re: nie mur a bramę ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 14:10
                    gdansk,a zobacz drezno co tam się dzieje,nie znam się na architekturze ale
                    miasta zniszczone wojną powinno się rekonstruowac ,odbudowywać cegła po
                    cegle,widziałem zdjęcia starego breslau,kurcze te zaułki uliczki ten
                    klimat,tylko jatki zostały,szkoda,
                • Gość: mia69 Re: nie mur a bramę ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 12:33

"zabytków zniszczonych w 100% się nie odbudowywuje"
                  O ile mnie pamięć nie myli to podobnym poglądom zawdzięczamy obecną postac
                  pałacu Hatzfeldów i tylko "z grubsza" odbudowane szczyty dachów w elewacji
                  Muzeum Narodowego. (Mało kto to zauważa - przyjrzyjcie się gdy będziecie w
                  pobliżu) Twierdzono, że w ten sposób upamietnia się historię - "w postaci blizn
                  w tkance miasta i budynków". Był to pogląd forsowany przez wrocławski Wydział
                  Architektury (Politechniki) szczególnie przez nieco starsze autorytety. Jednak
                  czas mija i ja osobiście wcale nie mam ochoty wiecznie pamiętać o zniszczeniach
                  IIWŚ, podobnie jak wolałabym aby zagrabione Wrocławiowi dzieła sztuki powróciły
                  na swoje miejsce a nie wiecznie przypominały o poniesionych (na rzecz
                  np.Warszawy) stratach.
                  A tak przy okazji to jeden z bastionów zamieniony w górke nad Odrą (obok MN i
                  Panorany Racławickiej)aż się prosi o rekonstrukcję. Jaki cel ma przyświecać
                  utrzymywaniu w centrum miasta tak brudnego i zaniedbanego obiektu? I to w tak
                  prestiżowym miejscu? Może pamieci Napoleona? Wątpię. O zasadzony przez niego dąb
                  na skwerku za PDT"Renoma" chyba już dawno nikt się nie troszczy. A to było
                  przeciez znacznie bardziej konstruktywne działanie niż niszczenie tak pięknego
                  (i potężnego - gdyby nie to nikt by tu niczego nie niszczył) miasta.
              • Gość: mia69 Re: nie mur a bramę ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 12:47
                Niestety! Jednak mam nadzieję, że te mało ciekawe klocki ze swoimi
                substandardowymi beznadziejnymi mieszkankami (Nowy Targ) nie zostaną wpisane do
                rejestru zabytków szybko zestarzeją się technicznie i moralnie (to takie
                architektoniczne określenie na budynki zupełnie nieodpowiadające współczesnym
                potrzebom estetycznym i funkcjonalnym), a przyszły nabywca gruntów zostanie
                zobligowany do wybudowania czegoś sensowniejszego. Jedyny obiekt z lat 60-tych,
                który bym tam zostawiła w spokoju to tzw. domek romański, albo dom panien
                trzebnickich (galeria na przeciw kościoła św. Wincentego)

Jest tyle wolnego miejsca gdzie nowoczesna architektura aż się prosi -
                pomakietujmy trochę zabytkowej przestrzeni w centrum. A może jakieś fragmenty
                zamku lewobrzeżnego? Ale byłaby atrakcja! Wrocław miał przecież tyle zamków - a
                teraz nic...
                • Gość: obcy Re: nie mur a bramę ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 13:50
                  a muzeum sztuk pięknych ? aż się prosi o odbudowę,rozebrano je celowo w odwecie
                  za muzeum śląskie w katowicach," nie aryjska arhitektura"twierdzili
                  niemcy,polacy we wrocławiu zrobili to samo,tylko zarzuty były inne,
    • Gość: . Wylewjmy pomyje przez okna To będzie średniowiecze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 14:18
      Proponuję powrócić do wylewania ścieków przez okna. Tanio, bez inwestycji i ma
      swój średniowieczny klimat. Myślę że pokażą to wszystki telewizje świata.
      • Gość: salomea Re: jesteś istoto na miare tego miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 14:24
        dobry odkrywczy pachnący chciało by się rzec pomysł pracujesz w ratuszu?pewno
        tak poznać po poziomie dowcipu
        • Gość: . Re: jesteś istoto na miare tego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 14:26
          Nie tylko pracuję w Ratuszu ale i naród mnie wybrał! :)
          • Gość: salomea Re: jesteś istoto na miare tego miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 14:32
            ja niestety w mniejszości nie tylko dlatego żena nabożeństwo chodze pod białego
            bociana,
            • Gość: icek Re: powinnismy chodzić na łąkową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 19:33
              upominam się o synagogę z ulicy łąkowej,mówicie o odbudowie zabytków,ta synagoga
              była prawdziwym dziełem sztuki,wiem , miasto nie pomoże finansowo,nawet nie
              śmiem o tym pisać,gmina musi poradzić sobie sama,słyszałem takie głosy że są
              plany odbudowy ,obym doczekał,mam co rok mniej czasu,
              • Gość: prawdziwy Polak Re: Nasze jest miasto Wrocław! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 09:55
                Nie doczekasz Icek ,i bardzo dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka